demonii.larua 26.05.08, 13:48 www.petycje.pl/3196 Rozsyłajcie linka gdzie się da Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artjoasia Re: Petycja - podpisy 26.05.08, 14:19 Demonii, chłop mi sie dorwał i podpisał. Bo uznał, że on też obywatel... Może być chłop? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Petycja - podpisy 26.05.08, 14:49 ) Chłop to tyz obywatel, no jakby nie patrzeć ) Odpowiedz Link Zgłoś
denea Apel do biskupów 26.05.08, 16:01 Można zredagować i wysłać także do swojej diecezji... skep@episkopat.pl Do Rady Episkopatu Polski, wobec coraz częstszych doniesień o przypadkach okrutnego maltretowania dzieci przez najbliższych, apelujemy do Waszych Eminencji o zajęcie konkretnego stanowiska wobec tego problemu. Jako członkowie społeczeństwa, do którego należą również bite każdego dnia dzieci, czujemy potrzebę działania na rzecz zapobiegania aktom przemocy wśród najmłodszych i wskazane jest, aby głos Kościoła w tej sprawie, zabrzmiał szczególnie donośnie. Nasza bierność może zaowocować kolejnymi tragediami, kalectwem lub śmiercią niejednego malucha, dlatego niezbędne jest, aby zrobić wszystko, co w naszej mocy, by zwrócić uwagę ludzi na kwestię przemocy w rodzinie. Nauka Jezusa Chrystusa daje jasne wskazówki: „ Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci Moich najmniejszych, Mnieście uczynili” Mt. 25,40), dlatego przemoc wobec bezbronnego dziecka jest sprzeczna z nauką Chrystusową i nie przystoi człowiekowi, nie przystoi katolikowi. Bicie dziecka NIE JEST metodą wychowawczą, chociaż wielu za taką je uważa. Bez względu na to, czy dotyczy niemowlęcia czy starszego dziecka, jest ohydnym bestialstwem, oznaką braku kompetencji wychowawczych rodziców, przejawem kłopotów emocjonalnych i nie można wobec tego przechodzić obojętnie! To krzywda tym okrutniejsza, że doświadcza jej całkowicie bezbronna istota, zdana całkowicie na oprawcę. Istotne jest również to, abyśmy jako społeczeństwo, złożone przecież w większości z katolików, potrafili i chcieli pomagać ofiarom przemocy. Ilu parafian słyszy rozpaczliwe krzyki zza ściany, a ilu decyduje się na niesienie pomocy? Ilu pamięta, że milczenie i zaniechanie działań, niesie za sobą moralną współodpowiedzialność za znęcanie się nad dzieckiem i w istocie oznacza nieudzielanie pomocy człowiekowi w niebezpieczeństwie? Należy, więc stale przypominać, że wszyscy mamy obowiązek działać, uświadamiać, że dla małej ofiary przemocy często możemy być ostatnią szansą na życie, mieć na uwadze, że ewentualna tragedia obciąża także sumienia niemych świadków. Trzeba uczyć, że interweniować poprzez policję, prokuraturę, pomoc społeczną można również anonimowo. Tutaj widzimy właśnie rolę i zadanie dla Kościoła Katolickiego, aby poprzez biskupów ale również proboszczów w każdej, nawet najmniejszej parafii w małym miasteczku czy na wsi, apelował do sumień, aby te - uśpione często - sumienia budził. Pochylmy się nad losem także tych już urodzonych, maltretowanych dzieci! Z poważaniem Imię i nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
agaban12 Re: Petycja - podpisy 26.05.08, 22:54 Demonii, Denea - świetna robota !!! Teraz tylko wysyłać i czekać na efekty - oby zgodne z oczekiwaniami. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
denea Roześlijcie też mailowo do znajomych !! 27.05.08, 07:42 Pokażmy, ile nas jest. P.S. Nie jestem taka zdolna, niestety, bardzo pomogła mi Kali_pso ubierając koślawy szkielet w foremne, moim zdaniem, ciałko Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 08:30 No ja też nie pisałam tego sama aż tak zdolna nie jestem literacko. W zasadzie całość sklecił ktoś inny. W każdym razie rozsyłac, rozsyłac )) Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 09:18 demonii.larua napisała: > No ja też nie pisałam tego sama aż tak zdolna nie jestem literacko. > W zasadzie całość sklecił ktoś inny. > W każdym razie rozsyłac, rozsyłac )) dołożyłem sobie do sygnaturki na forum, do sygnaturki mailowej tez wrzuce Odpowiedz Link Zgłoś
kziol Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 09:20 Wysylam wszedzie, gdzie sie da. Do moich znajomych, ich prosze o przeslanie dalej do swoich znajomych. Od poczatku obserwuje wasza akcje. Ciesze sie z tej inicjatywy. Naprawde... Cokolwiek uda sie zrobic, moze to pomoze... Jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kolkograniaste Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 13:28 Rewelacyjnym "narzędziem" do rozyłania linku do petycji, jest nasza klasa. Prośba o podpisy trafiła już do około stu osób. Mam nadzieję, że wszyscy podpiszą i naprawdę uda się coś zrobić w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 13:37 Laura - nie doa się już poprawić treści ? żeby nie było napisane tylko w imieniu kobiet ? Odpowiedz Link Zgłoś
zemfira_ Re: Petycja - podpisy 27.05.08, 14:06 Dostalam odpowiedz z archidiecezji gdanskiej. Pozwole ja sobie skopiowac. "Szczęść Boże szanownej p. Annie ! Z wielką uwagą i powagą odczytaliśmy list dotyczący sprawy godnego traktowania wszystkich Dzieci.Kościół w swojej misji od początku stawał w obronie wszystkich krzywdzonych a szczególnie dzieci. Wielokrotnie zajmował stanowisko poprzez swoich Pasterzy w tej kwestii. Wiele dzieł prowadzonych przez Kościół ma na celu pomoc i ratunek skrzywdzonym dzieciom / np. świelice dziennego pobytu /. Każdy z nas musi się starać ze swej strony reagować na widoczne zło dziejące się wokół nas.Wyrażamy wdzięczność Szanownej Pani za zabranie głosu w tejże sprawie.Kwestia ta zostanie poruszona podczas kapłańskich spotkań z zachętą szerszego zaangażowania w problem. Z wyrazami szacunku Ks. Andrzej PradelaDyrektor Wydziału Duszpasterskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Bastek 27.05.08, 18:07 a gdzie jest tam napisane, że tylko w imieniu kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 Re: Bastek 27.05.08, 20:42 Wici rozeslane Moze chodzi mu o to, ze w petycji jest napisane "Same", a nie np "Sami", ale to chyba malo istotne Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Bastek 27.05.08, 22:56 kozaczek25 napisała: > Wici rozeslane > Moze chodzi mu o to, ze w petycji jest napisane "Same", a nie > np "Sami", ale to chyba malo istotne dla mnie nie ma to zadnego znaczenia, ale jak wrzucilem link na fora lokalne to oczywiscie kilku sie znalazlo ktorym to bardzo przeszkadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Bastek 29.05.08, 21:08 >oczywiscie kilku sie znalazlo ktorym to bardzo > przeszkadza.. no trudno, nie mozna edytować tekstu petycji... Odpowiedz Link Zgłoś
yummy_mummy nasza klasa 30.05.08, 15:16 też myslę że to swietny pomysł, poslę linki wszystkim. Niech do czegos sie przydadza, a nie tylko sie lansuja Odpowiedz Link Zgłoś