Dodaj do ulubionych

zgrzytanie zebami

27.09.08, 23:11
Witam serdecznie!
jestem mama chlopca w wieku lat 3. Nie moge sobie poradzic z jego zgrzytaniem zebami. Nie jest to kwestia sporadyczna - zgrzyta codziennie. Zgrzta tak mocno ze nie jestem w stanie z nim spac w jednym lozku! Sprawdzalam juz opcje robakow ale to nie to.

Maly jest chlopcem wrazliwym, niesmialym. Znajdujac sie w nowych sutacjach, ma problem z przystosowaniem sie (chowa sie u mnie na rekach) ale po 10-15 minutach sie przystosowuje. Kilka miesiecy temu jego tato wyrpowadzil sie od nas z domu ale problem istanial juz wczesniej wiec nie sadze zeby to bylo przyczyna... Poza tym jest zdrowy, radosny, tryskajacy energia jak kazdy chlopak w jego wieku.

Jak zgrzyta to mam wrazenie ze sobie polamie zaraz wszytstkie zeby. Slyszlam ze sa jakies nakladki ktore chronia zeby w takiej sytuacji ale nie wiem czy jest taka opcja rowniez dla dzieci.

Jak moge dojsc co jest przyczyna takiego zachowania? Jak ochhronic jego zeby? Poradzcie!

Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • bunia.bu Re: zgrzytanie zebami 28.09.08, 00:05
      a jak sprawdzałaś opcje robaków? Jeżeli zrobiłaś raz badanie to może nie
      wystarczyć -często nic nie wychodzi.No chyba że odrobaczałaś...
    • uczula Re: zgrzytanie zebami 28.09.08, 09:01
      sa 2 opcje, albo tak jak piszesz jest bardzo wrazliwy i stad zgrzytanie albo robale.
      robale nie wychodza za pierwszym razem, czasem nawet nie za trzecim...wiec wiesz smile
      a jesli chodzi o wrazliwosc to nie wiem czy uda ci sie ochronic syna przed
      stresujacymi sytuacjami, moja corka tez zgrzytala zebiskami - wyrosla z tego
      mimo ze do dzisiejszego dnia jest bardzo wrazliwa.
      zajrzyj na forum dziecko wrazliwe
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37202
      moze tam ci podpowiedza smile.
    • kra123snal Re: zgrzytanie zebami 28.09.08, 09:19
      To może być bruksizm. Idź do dentysty może już zrobią takiemu
      maluchowi "ochraniacz" na zęby.
    • katharinasz-s Re: zgrzytanie zebami 28.09.08, 17:46
      Mój Kubuś tez tak miał przez jakiś czas. Byłam u lekarki. Po wykluczeniu robali
      powiedziała, że nocne zgrzytanie zębami to mogą być marzenia senne, a czasem
      dziecko się tak po prostu bawi, gdy odkrywa, że to zgrzytanie to taki "fajny"
      odgłos... U nas przeszło po pewnym czasie, czego i Wam życzę
      • joannaiwa Re: zgrzytanie zebami 29.09.08, 14:25
        U nas zgrzytanie było objawem aft w buzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka