Dodaj do ulubionych

ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ?

10.12.03, 13:54
Wkrótce chrzest naszego bobaska.Zastanawiam się ile dać księdzu kasiorki.A
może któraś z was mi pomoże?Ile wy dałyście księdzu.Chodzi mi głównie o
Warszawę.Dzięki.PA PA...
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 14:37
      Nie dawaj ani grosza. To jego zakichany obowiązek. My nie daliśmy ani złotówki.
      Wolę za to kupić dziecku zabawki.
      • marina8 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 14:47
        W sumie to masz rację.To rzeczywiście jego obowiązek,ale tak głupio nic nie
        dać.
      • klarek Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 16:14
        Zakichanym obowiązkiem parafian jest utrzymać własny kościół i pracujących na
        rzecz parafian duchownych. Jeśli jesteś uboga, daj przysłowiowy wdowi grosz,
        ale uczciwie daj. I jeszcze jedno - nie płacisz za samo udzielenie sakramentu,
        jest to wkład na utrzymanie kościoła. Jeśli jednak płacić nie chcesz dla
        zasady, to uczciwiej będzie nie oczekiwać od księdza w czasie uroczystości
        chrzcin: ogrzewanego i oświetlonego kościoła, usługującego przy ołtarzu
        kościelnego i grającego w tle organisty. Acha, wodę święconą i olejki może
        przyniesiesz sama?
        Klara
    • monika791 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 14:52
      Chciałabym być tak odważna jak koleżanka. My niestety byliśmy "zmuszeni" do
      datku w kwocie 200 pln a i to okazało sie mało. Na uroczystości proboszcz
      poprosił (delikatnie mówiąc) chrzesnego i nas rodziców o datek na kościól.
      W sumie uzbierała się nie zła kwota.
      Bądź silna i najlepiej daj jak najmniej!!!
      • marina8 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 15:05
        Dzięki za radę.na pewno skorzystam bo raczej mi się nie przelewa,tzn.nie jest
        tak żle ale mogłoby być leiej.pa
      • mojazaba Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ?(w Krakowie-Tanio 15.01.04, 20:12
        Jesli ktos jest z Krakowa bardzo polecam chrzest u Jezuitow na Kopernika.Sama
        tam nie dawno chcilam syna.Chrzest jest bez mszy.Ksiadz nie stwarza problemow
        jest bardzo mily.Szybko w milej atmosferze a pieniazki-ofiara na Kosciol.Jedyny
        problem to musicie miec zgodez Wlasnej parafi ze chcecie tam chrzcic dziecko-bo
        Jezuici sami nie funkjonuja jako parafia.
    • armroz Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 15:15
      My przy okazji chrztu córki braliśmy skromny ślub kościelny. W czasie
      załatwiania formalności pani w kancelarii "zaśpiewała" nam 400 zł za ślub i
      chyba 200 zł za chrzest. Na pytanie według jakiego cennika przedstawiła nam te
      opłaty zmieszała się i dodała, że tak jest przyjęte w tej parafii.
      Odpowiedziliśmy jej, że za sakrament to się nie płaci (przyznała nam rację),
      ale w końcu daliśmy 100 zł.
      Pozdrawiam
      • ela127 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 12.01.04, 14:14
        My też zamierzamy połaczyć te sakramenty, i na razie jesteśmy na etapie
        zbierania papierków dla księdza, (za każdy trzeba dodatkowo zapłacić),a swoją
        drogą dlaczego księża muszą być takimi biurokratami. Od ponad roku jesteśmy
        malżeństwem (cywilny)ale musimy chodzić do poradni rodzinnej, nie ważne że
        mamy dziecko, to tym bardziej musimy sie poradzić. Możemy przyjść z dzieckiem,
        gdy nie mamy małej z kim zostawić. Muszę z przykrością stwierdzić że byliśmy
        już skłonni zrezygnować z tego ślubu, tyle kłód pod nogi. Jestem ciekawa czy
        ty też miałaś tyle problemów. Proszę odpisz w wolnej chwili na edymek@wp.pl
    • mama_wiktora Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 15:29
      Nie dałam nic, tyle co na tacę. Każdy daje tyle na ile go stać, nie tyle ile
      dali sąsiedzi. Tak to chyba powinno byćsmile
      • rispetto Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 16:01
        Popieram. Tym bardziej, że akurat u mnie w parafii na plebanii jest biuro
        rachunkowe, księgarnia, SKOK, siedziba firmy taksówkowej, biuro spedycyjne,
        siedziba providera internetowego itd. A złodziej jeszcze chodzi po domach i
        żebrze o datki na budowę kościoła. Żenada. Zrobił cyrk z przygotowań do chrzcin
        naszej córeczki (nie jesteśmy małżeństwem), ale postawiłem na swoim. Hanusia
        dostała za to śliczny kapelusik i grającą zabawkę.
        Szczerze mówiąc to mam w nosie ile dają sąsiedzi. Chcą, to niech dają.
        • cz.wrona Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 16:44
          my dalismy 50 +taca-10

Mam pytanie do armroz: tez zastanawiałam sie nad mozliwoscia połaczenia ale
          wszyscy mówili ze to niemozliwe. Czy zechciałabys podzielic sie doswiadczeniem?
          odpisz prosze na wp.pl
    • jkj5 najtaniej 10.12.03, 17:32
      zawsze możecie, w ramach oszczędności, sami ochrzcić - koszt=woda
      a tak przy okazji - ile zaplacicie za chrzciny /tzn przyjęcie/?
    • umargos Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 17:59
      My nie płacilismy nic...ksiadz powiedział, że z ew. ofiarą poczeka aż dziecko
      pójdzie do Komunii (bo nam chwilowo przy małym dziecku to pewnie się nie
      przelewa) a wtedy jak bedzie chciało to da samo :o))) Chrzciliśmy w Katedrze
      Wawelskiej. Kosztowało nas to 20 zł dla kościelnego...
      Pozdrawiam
      Ula
    • kajan13 ? 10.12.03, 18:11
      zastanawiam się dlaczego nikt nie ma za złe kościelnemu czy organiście, że
      biorą pieniądze od was, a przecież to też ich praca /są na pensji/ a ksiądz też
      człowiek - musi jeść
      • mader1 Re: ? 10.12.03, 19:05
        no i smiesznie jest nazywac ksiedza zlodziejem, bo slowo zlodziej cos
        oznacza... zwlaszcza przed swietami... tak rzucac. Gdybyscie byli w pieknej
        wspolnocie protestanckiej, to wiedzielibyscie, ze kosciol - budynek +
        poslugujacych w kosciele trzeba utrzymac.Trzeba kupic dywan do kosciola,
        ogrzac go, dac datek lub jedzenie biednemu, co zaapukaa do drzwi.Na to
        wszystko skladaja sie odpowiedzialni wierni - parafianie.W kosciele katolickim
        mozna tez spraawdzic, ile pieniedzy i skad na te cele idzie - wystarczy sie
        zglosic do rady parafialnej. I jezeli ksiadz robi naduzycia mozna nazwac go
        zlodziejem.
        I rzeczywiscie najtaniej jest ochrzcic samemu i zglosic fakt.
        • vernon7 Re: ? 12.12.03, 12:53
          mader1 napisała:

> no i smiesznie jest nazywac ksiedza zlodziejem, bo slowo zlodziej cos
          > oznacza... zwlaszcza przed swietami... tak rzucac. Gdybyscie byli w
          pieknej
          >
          > wspolnocie protestanckiej, to wiedzielibyscie, ze kosciol - budynek +
          > poslugujacych w kosciele trzeba utrzymac.Trzeba kupic dywan do kosciola,
          > ogrzac go, dac datek lub jedzenie biednemu, co zaapukaa do drzwi.Na to
          > wszystko skladaja sie odpowiedzialni wierni - parafianie.W kosciele
          katolickim
          > mozna tez spraawdzic, ile pieniedzy i skad na te cele idzie - wystarczy
          sie
          > zglosic do rady parafialnej. I jezeli ksiadz robi naduzycia mozna nazwac
          go
          > zlodziejem.
          > I rzeczywiscie najtaniej jest ochrzcic samemu i zglosic fakt.

Chcialam zauwazyc, ze w pewnym kosciele w 3miescie ksiadz z datkow od wiernych
          zalorzyl sobie ogrzewanie podlogowe pod podjazdem, zeby latwiej w zimie
          wjezdzac na teren plebanii swoim BMW. A w kosciele zima cholernie (przepraszam
          za wyrazenie) zimno!!!
          • mader1 Re: ? 12.12.03, 16:23
            No to zrobcie cos z tym.Lista rzeczy, ktorych ksieza nie powinni robic,
            aa robia jest przeogromna, bo niestety wraz z otrzymaniem swiecen, nie staja
            sie swietymi. Jezeli np. Ty jutro zostalbys ksiedzem, nie zmienilby sie
            cudownie Twoj charakter.Dlatego ksiedza nie nalezy traktowac jak swietej
            krowy, tylko powiedziec mu , co sie nie podoba.I ze nastepny raz prosicie o
            liste priorytetow - na co maja byc wydawane pieniadze ( jezeli sa dodatkowe)
            w pierwszej kolejnosci - co doskwiera parafianom. Mozecie sie tez wlaczyc w
            ich pozyskiwanie - sa milsze sposoby niz chodzenie po prosbie. Na pewno go
            zatka w pierwszej chwili - ale nawet, jak nie zareaguje, lepiej mu szczerze
            powiedziec o zastrzezeniach, niz nie. To lepiej dla jego duszy.Moze jak pare
            osob mu szczerze cos powie, uratujecie go od ognia piekielnego, bo sie
            poprawismile To jest tez wasz kosciol i macie w nim podobne prawa i obowiazki,
            jak ksiadz.
        • maadzik3 Re: ? 13.01.04, 10:28
          Akurat naleze do wspolnoty protestanckiej. Skladka koscielna to 1% dochodu
          rocznego (rocznie oczywiscie), a wysokosc dochodu po prostu sie zglasza.
          Udzielanie sakramentow (chrzest i komunia) jest bezplatne, jak chrzcilismy
          synka i chcielismy w sekretariacie sie uregulowac to odmowiono przyjecia,
          wlasnie dlatego, ze sakramenty sa bezplatne. Obok pastora jest rada parafialna
          (wybierana przez parafian), a finanse sa jawne. Za slub koscielny (nie jest to
          sakrament) placi sie wg cennika, niewiele.
          Magda
      • mijuli1 Re: ? 16.01.04, 14:50
        Jasne, że ksiądz też musi jeść. Koniecznie więcej i lepiej niż niejeden
        parafianin. A czasem pewnie też coś na "p"

Ciekawa jestem, czy jakby przyszedł ktoś głodny do tego księdza po wsparcie...
        Znam przypadki, że ksiądz nie odprawił pogrzebu, bo rodziny zmarłego nie było
        na to stać.
    • wujo_dobra_rada Co łaska 10.12.03, 19:30
    • boguniap Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 20:12
      Tak szczerze przeczytałam cały wątek i przykro mi się zrobiło.... Wczoraj
      kupiliśmy choinkę, trochę bombek i powoli robi się świątecznie, wesoło,
      radośnie.... Później pójdziemy do Kościoła, będziemy chcieli zobaczyć ślicznie
      przystojone choinki, szopkę i to wszytsko wierząc w magię tych świąt, a idąc
      dalej i mówiąc górnolotnie wierząc w cud narodzin. I teraz pytanie czy lepiej
      kupić dziecku kolejną zabawkę, każda ciocia przynosi coś ślicznego kolorowego,
      każdy z rodziny starał się kupić coś od Mikołaja, czy dać księdzu chociaż
      dziesięć złotych jeżeli na tyle Cię stać. My daliśmy 200 złotych - chociaż
      mocno to odczuliśmy, ale to najważniejszy sakrament w życiu, mój znajomy teraz
      dał 100 złotych. Pozdrowienia i zrób jak Ci sumieni podpowiada - tak żebyś się
      z tym dobrze czuła.
    • goniab3 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 10.12.03, 22:31
      My daliśmy 100zł, nie mieliśmy żadnego wyboru,nie mogło być mniej, bo nie
      byłoby mowy o żadnym chrzcie.
    • elasz4 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 11.12.03, 08:24
      Myśmy dali 100zł, bo nie będę im wpychać pieniędzy. Tylko trzeba było coś dać,
      no bo trzeba "CO ŁASKA" więc nie mieliśmy wyboru.
      Chrzest to była porażaka, trzeba było przyjść na 18.30 wieczorem, przez godzinę
      siedzieć z tymi maluszkami w kościele i przez całą mszę ksiądz nie wspomniał
      nawet o tych maluszkach, które będą chrzczone, tylko odprawił mszę za zmarłych,
      kazał nam się modlić nawet za jakiś afrykańczyków, bo tam bieda i takie tam i
      jak się msza skończyła to dopiero udzielił chrztu. Nie mamy żadnej pamiątki z
      tego wydarzenia, bo tutaj się nie daje. Dla mnie osobiście porażka, tym
      bardziej, że tutaj gdzie mieszkam chrztu nie udziela się kiedy sobie tego życzą
      rodzice tylko są dwie soboty w miesiącu wyznaczone do tego typu imprez i z góry
      wiadomo kiedy to może być.
      Dla mnie cały ten chrzest to była porażka, ale nie chcę dziecku robić krzywdy i
      dltego to zrobiliśmy.
    • adzia_a Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 11.12.03, 08:32
      Ile chcesz. Do zaklejonej koperty, najlepiej po mszy. u nas akurat nikt o to
      nie pytał i nie sprawdzał.

Ps. Rispetto, ja to się Tobie troszkę dziwię - osobiście nie pozwoliłabym, żeby
      ktoś, kogo uważam za złodzieja chrzcił mi dziecko.
      • jagasz Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 11.12.03, 09:05
        My daliśmy 100 zł. Ksiądz nawet nie sprawdzał ile jest w kopercie, więc równie
        dobrze moglismy dać mniej lub więcej ale dalismy 100.
        Adzia, podpisuję się pod twoim postem.
        Pozdrawiam
        aga
      • rispetto Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 11.12.03, 10:13
        Masz trochę racji. Ja nie uważam go za złodzieja, ale sumienia nie ma na pewno
        czystego. Nie będę opisywał tu szczegółów, bo to nie wątek i forum na to.
        Przyznam, że nam zależało na samym chrzcie. Naszej Hanusi czas biegnie bardzo
        szybko ...
    • ewamiki Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 12.12.03, 15:16
      Tak normalnie to ksiadz "bieze" 50zl. Ale dlatego ze "zarzyczylismy" sobie msze
      w innym terminie niz zbiorowy chrzest to skasowal 100zl.
      Pozdrawiam Ewa i Mikolaj
      • ochotka69 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 15.12.03, 07:49
        My zapłacilismy 50 złotych, a chrzest był indywidualny tzn. z całą oprawą i
        mszą tylko dla nas. Myśle że każdy powinien płacić tyle na ile go stać, i na
        ile pozwala mu jego sumienie.
        A przede wszystkim nie traktować chrztu jak tradycji, a jako pierwszy z
        sakrametów i przysięge wychowania malucha w wierze i z Bogiem.
        • aphoper1 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 13.01.04, 18:09
          ochotka69 napisała:

> My zapłacilismy 50 złotych, a chrzest był indywidualny tzn. z całą oprawą i
          > mszą tylko dla nas. Myśle że każdy powinien płacić tyle na ile go stać, i na
          > ile pozwala mu jego sumienie.
          > A przede wszystkim nie traktować chrztu jak tradycji, a jako pierwszy z
          > sakrametów i przysięge wychowania malucha w wierze i z Bogiem.

Przepraszam, ze sie wtracam - to co mowisz, jest wazne i madre. Tylko jeden
          watek tu sie nie pojawil, badzo wazny - chrzest to wlaczenie we wspolnote
          Kosciola - dlatego mysle, ze dobrze kiedy jest wlasnie na Mszy dla tj wspolnoty.
          Problem w tym, ze my rzadko w parafii czujemy sie jak we wspolnocie.
          No i przy takim podejsciu problem ofiary bylby nieistotny - przeciez rodzina nie
          bierze od ns pieniedzy, za to ze nas do siebie zapasza. A Kosciol oczywiscie
          wspierac finansowo nalezy - ale niezaleznie od tego, ile dzieci ma sie do
          ochrzeczeniasmile

Pozdrawiam serdecznie!
          Aga
    • sylvika Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 12.01.04, 20:39
      sa ksieza i ksieza. sama wychowuje synka (nie pozostaje w tzw. zwiazku
      malzenskimsmile) i podczas zalatwiania formalnosci gdy dowiedzial sie o tym
      fakcie ksiadz, stwierdzil ze nie moze mi pomoc - musze rozmawiac z proboszczem
      parafii. ogolnie bardzo niemila wizyta, ksziadz co najmniej"dziwny". natomiast
      proboszcz nie widzial zadnych problemow, co do kwoty na moje pytanie ile
      powiedzial ze nie ma cennika, datki sa rozne i mam dac ile uwazam - nie bylo
      dolnych granic - mimo, ze parafia sie buduje i na pewno kazdy grosz sie
      przyda. dalam tylko 70 zl, chrzest byl w pieknej oprawie, a 1,5 roczny synek
      super grzeczny (o dziwo)smile
      • monikamamaemilki Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 12.01.04, 21:24
        Witaj Sylvika mogłabyś na priva przysłać mi info gdzie chrzciłaś mam tą samą
        sytuację? monika@life.pl
        • mijuli1 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 16.01.04, 14:45
          Ja niestety nie musiałam się nat tym zastanawiać. Od razu mi powiedziano, że
          chrzest kosztuje 100 zł (nie w Warszawie).

Ja już zaczęłam oddzielać wiarę od kościoła. Kościół stał się instytucją
          handlowo-usługową.
          • lili111 Re: ILE ZA CHRZEST DLA KSIĘDZA ? 20.01.04, 21:35
            Ja uważam, że daje się tyle na ile kogoś stać. Ksiądz nie ma prawa powiedzieć
            swojej ceny. Ja bynajmniej wtedy nie dałabym mu nic, a dzieci musiałby mi
            ochrzcić. Ja dałam 50 zł za chrzest bliźniaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka