Dodaj do ulubionych

Znowu na temat fotelika

26.07.09, 21:37
Otworzyłyście mi oczy na pewne sprawy i postanowiłam wymienić fotelik na
bezpieczniejszy. I teraz pytanka. Który najlepszy:Chicco,Graco czy Maxi Cosi?
I jeszcze jedno. Dziecko ma 18 miesięcy i waży 13kg. Kupić ten 9-18 czy już
15-25? Do jakiego wieku dziecko używa 9-18kg?
Obserwuj wątek
    • epreis Re: Znowu na temat fotelika 26.07.09, 22:18
      zdecydowanie 9-18, pojeździ tak do 3 roku życia. teoretycznie wagowa granica starczy na dłużej, ale chodzi o to, żeby główka nie wystawała ponad fotelik

ja polecam maxi cosi priori xp, też długo myślałam- w testach wypada lepiej niż chicco key, testó graco wogóle nie widziałam...
      • donkaczka Re: Znowu na temat fotelika 26.07.09, 22:21
        glowka moze wystawac, kwestia kiedy dorosnie do wiekszego
        moja corka ma trzy lata, corka kolezanki 3,5 ale gabarytowo wyglada na ponad 4 -
        obie spokojnie sie mieszcza w 9-18 i jeszcze luzy maja
        w zasadzie dopoki wzrost nie pozwoli na kolejny fotelik, beda jezdzic w 9-18
        czyli moje dziecie do 4-4,5 conajmniej

fotelik.info tam sa testy
        • epreis Re: Znowu na temat fotelika 26.07.09, 22:47
          z tego co wiem najważniejszą funkcją fotelików jest ochrona głowy i jej okolic, choćby dlatego dla starszych dzieci polecane są foteliki a nie tylko podkładki, i dlatego te foteliki mają regulowane zagłówki..

jesli głowa wystaje z nad fotelika to chroniona nie jest..
          ale prawda jest to, że żeby wsadzić dziecko w fotelik 15-36 to musi być na tyle wysokie, żeby pas przechodzący nad ramieniem (już ten zwykły samochodyw) nie obcierał szyi..
          i pomijając tu kwestie bezpieczeństwa, chodzi też o wygodę- mam 158cm i czasem myślę, że osbie fotelik albo choćby podkładkę sprawię bo pas wrzynający w szyję gdy prowadzę samochód doprowadza mnie do szału ;p
          mój syn w październiku kończy 4 latka, od miesiąca jeździ w foteliku 15-36

i jeszcze dodam, wczesniej jeździł takim 0-18, kupionym whipermarkecie za 100, kupionym hm..jakieś 2,5-3lata temu. nie miałam zielonego pojęcia o fotelikach, bezpieczeństwie. wcześńiejszego fotelika nie miał, woziłam na rękach. rzadko bo rzadko. ani ja ani mąż nie mieliśmy samochodu, ba prawa jazdy.
          zrobiłam je kilka miesięcy temu, kupiliśmy samochó. ja weszłam w temat fotelików. kupiłam najpierw priori córce, bo ona miała ten 0-13 pożyczony i musiałam oddać i teraz wiem jaka to różnica po założeniu tych fotelików, synka wiecznie "zbierałam" z drzwi, fotelik latał po samochodzie...dopóki nie kupiłam mu nowego bałam się jeździć i nie jeździłam prawie wcale.

żeby nie było przez ten czas gdy miałam ten fotelik, mały jechał w nim max 10 razy...
          bardzo się cieszę, że "do 10 razy sztuka..." i nic się nie stało...

rozumiem, że można nie mieć pieniędzy..mnie ten miesiąc też zeżarłkompletnie. syn miał "jeździć" w tym starym foteliku do przyszłego miesiąca bo zwyczajnie nie miałabym z czego żyć, pożyczyłam kasę na jego fotelik...bo nie wyobrażałam sobie narażać jego życia..
    • donkaczka Re: Znowu na temat fotelika 26.07.09, 22:26
      maxi cosie albo roemer jesli juz wink
      graco przepada w testach, chicco tez ma srednie wyniki albo kiepskie
      • tijgertje Re: Znowu na temat fotelika 27.07.09, 08:31
        Moj mlody jezdzi juz w trzecim Roemerze, polecam goraco! Graco
        kupilam jako rezerwe i poza nazwa to porownania nie ma z roemerem.
        Jest przede wszystkim zdecydowani za plytki.
    • anneczka78 Re: Znowu na temat fotelika 27.07.09, 13:29
      Ja mam maxi cosi tobi, ale gdybym miała wybierać teraz to zdecydowanie wolałabym
      ten:
      www.ramatti.com.pl/new/index.php?menu=3&submenu=6&submenu2=1

ma lepszy system pasów - dziecko nie ma możliwości zdejmowania górnych pasów z
      ramion (mój syn cały czas to robi i praktycznie jest przymocowany tylko w
      biodrach, co zwiększa szanse na uderzenie głową o przedni fotel)
      • anneczka78 Re: Znowu na temat fotelika 27.07.09, 13:36
        www.ramatti.com.pl/new/index.php?menu=3&submenu=6&submenu2=1
        poprawka wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka