ma-gusia 25.08.09, 22:22 moja córka ma 16msc i ma jeszcze nie zarośnięte ciemiączko, wiem że ma na to czas do 18 msc życia, czy są tu rodzice których dzieci też tak miały? dajemy małej 1kr wit D, poza tym córa super się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: 16 msc i ciemiączko 25.08.09, 22:27 Dlaczego pytanie o ciemię ciągle wraca? Co to za problem w ogóle? Zdrowotny nie, to jaki? Ambicja jakaś? Wczesne pozbycie się ciemiączka jest radością dla rodziców czy jak? Nie kumam. Antosiowi ciemię zarosło, gdy miał 2 lata i miesiąc. Lepiej Ci? A jeśli tak, to czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: 16 msc i ciemiączko 25.08.09, 22:31 może lepiej, skoro nie chciałaś - nie odpisuj! Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: 16 msc i ciemiączko 25.08.09, 23:12 moja ma niecale 15 mies i ciemiaczko od dluzszego czasu jest mniej wiecej wielkosci paznokcia. wit d dostaje jak mi sie przypomni nie przejmuje sie tez tym wogole Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.mp [...] 26.08.09, 14:48 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty3.5 Re: 16 msc i ciemiączko 26.08.09, 16:24 elzbieta.mp napisała: > „Wielkość ciemion i czas ich zrastania w dużej mierze jest sprawą indywid > ualną. > (...) Zarasta prawidłowo między 12-24 miesiącem życia. (...) Ważne jest, aby > pamiętać, że istotna jest nie tyle szybkość zarastania ciemienia, co tempo > przyrostu obwodu głowy maluszka. no własnie..mojemu synowi zrosło sie zupełnie w wieku 7 miesięcy a obwód głowy przyrasta prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: 16 msc i ciemiączko 26.08.09, 21:35 Moje dziecko tak miało, jednak lekrka powiedziała, że wyczuwanie "dziurki" o niczym nie świadczy, gdyż może się założyć, że USG mózgu już sie nie da zrobić (warstwy wewnętrzne już zrośnięte). Niedługo później już nic nie wyczuwałam (ok. 1,5 r.). Wit. D przestałam dawać ok. roczku. Odpowiedz Link Zgłoś