Dodaj do ulubionych

Przedszkola

30.10.09, 20:15
Witam, moje dziecko jest w wieku zbliżającym się do przedszkolnego i zaczynają
mi chodzić po głowie różne pytania na temat jakie przedszkole wybrać, na co
zwrócić uwagę przy wyborze przedszkola? Może podzielicie się informacjami na
temat opinii przedszkoli w naszym regionie?? Mogą być również jakieś Studia
Zabaw dla dzieci coś w stylu Studia Zabaw TO TU w Cieszynie, gdzie na kilka
godzin można dziecko zostawić. Byłabym bardzo wdzięczna....

-----
CHUSTY DO NOSZENIA DZIECI I NIE TYLKO
Obserwuj wątek
    • sabciass Re: Przedszkola 01.11.09, 20:16
      W Skoczowie, są 4 przedszkola, wszystkie publiczne, w sieci zero informacji poza
      adresami i nr. telefonów. Większość rodziców, posyła po prostu do najbliższego i
      tylko się martwi, żeby miejsce było.
      W
      Googlu znalazałam tyle

W Cieszynie już chyba jest większa oferta, no a w Bielsku to już mnóstwo klubów
      malucha itp.
      Ja chyba poślę Zuzkę, do naszego najbliższego. Sama tam chodziłam, kilka "moich"
      pań jeszcze tam pracuje big_grin
      • mamenababy Re: Przedszkola 02.11.09, 08:28
        O publicznych właśnie znalazłam tylko info w necie z numerami i nic więcej, wiem że od września 2009r.ruszyło pierwsze prywatne przedszkole językowe, CHICHOPOTAM, ale niestety nie mają jak na razie żadnej stronki. A mieszczą się na Bładnicach ( kawałek za byłym zakładem Vegeta - Krystiana Mężyka ). Nie wiem jak to tam wygląda....ale jak obadam sprawę ( bo mam zamiar się tam wybrać) to podzielę się moimi wrażeniami smile
        • sabciass Re: Przedszkola 02.11.09, 08:42
          O! to nawet nie wiedziałam. To czekam na relacje.
          • kla-ro Re: Przedszkola 02.11.09, 12:02
            Witam!Jeśli chodzi o przedszkola na terenie Skoczowa to mój synek chodzi do tego nowo otwartego w kierunku na Bładnice "Chichopotam".Mały ochoczo spędza tam prawie cały dzień,salki są małe ale wystrój zachęcający dziecko do zabawy.Dodatkowo zajęcia z j.angielskiego,ceramiki i wiele innych.Opłata mies.300 zł,w tym są 3 posiłki.Jeśli dobrze się orientuję to są jeszcze wolne miejsca.Podaję link gdzie można sobie wszystko obejrzeć i bliżej się zapoznać- www.chichopotam.com/
            • mamenababy Re: Przedszkola 06.11.09, 10:10
              Kla-ro jeśli można spytać ile ma twój synek.?? i w ogóle co możesz powiedzieć o
              opiekunkach i jedzeniu w tym chichopotanie?? miła atmosfera, jest tak w
              rzeczywistości jak piszą u siebie na stronce...?? że indywidualnie podchodzą do
              dzieci itd...???
        • alawuwu Re: Przedszkola 04.11.09, 03:00
          Dołączam się do prośby, szukam opinii o cieszyńskich przedszkolach. W Cieszynie
          wybór pozornie duży, ale problem podobno z miejscami. Sama słyszałam tylko tyle,
          że prywatne przedszkola są przepełnione, a przedszkole Dzieciątka Jezus jest o
          wiele droższe, niż przewiduje to czesne. Szukam informacji zwłaszcze o
          przedszkolach na Chrobrego, Bielskiej i Trzanowskiego.
          • ma2ma Re: Przedszkola 06.11.09, 21:14
            nasi chlopcy w przyszlym roku pojda tez do przedszkola, do Jasi i
            Malgosi, ale zapisywalismy ich juz duuuuuzzzo wczesniej, doo
            rpzedszkola publicznego nawet nie probuje, raczje nikle szanse,z e
            przyjma 2 i ze przyjmna wogole. gdy szukalismy przedszkoli dla
            smykow, zajrzelismy rowniez do ewangelickiego-odradzam..tzn.zalezy
            czego oczekujesz do przedszkola, jezeli sorki ze tak napoisze
            ale "przechowywalni" to mzoe jest i dobre, maja plac zabaw,
            angileski, logopeda, zajecia plastyczne, ale pani dyrektor to jedna
            nie wlasniwa osoba na tym miejscu. umowilismy sie na godzine,
            specjamnie aby w spokoju porozmawiac, a ona ciagle jak nei telefon
            to ktos wcghodzi, albo ona musi zadzownic itd, zapyutana o
            poszerzeniu prgogramu naucznaia o dodatkowe zajecia stwierdzila, z
            enie trzbea bo dzieci i tak maja bardzo duzo...ciekawe czego???
            baseny nie, bo nie moze zalawtic godzin...jak dla mnie to odpada.

kolezanki synb chodzi do katolickeigo i super im i jemu siepodoba,
            duzo zajec, maly co dziennie na dworze, super jedzonko, zajecia
            dodatkowe...

a TO TU na Kamieennej to tez typowa przechowywalnia, razem w 1
            grupe sa 3 i 6 latki, zaro nauki, tylkow sumie siedza w basenie z
            kulkami 9z doswiadczen koleznaki wiem), za taka kase tow ielka
            porazka

najlepiej wybrac sie na rozmwe z dyrektorka...po niej duzo juz mozna
            wywnioskowac o przedszkolu, co oczy widza to widza...a opinii tyle
            ile ludziwink
            • ma2ma Re: Przedszkola 06.11.09, 21:21
              wielkie przeprosiny za literowki...
              tak sie spieszylam ze o malo palcow nie polamalam
              wink_________________________
              Dawid i Daniel 12.10.2007
            • alawuwu Re: Przedszkola 11.11.09, 03:11
              Dzięki za informacje. Nie chciałabym do prywatnego przedszkola, bo o żadnym nie
              słyszałam pozytywnych opinii, a względy finansowe też grają tu rolę. Jak narazie
              podoba mi się na Chrobrego, wielu pracowników Usia ma tam dzieci i chwalą, a dla
              mnie to blisko. Podobno fajne też jest malutkie przedszkole na banotówce, tak
              twierdzi wielu moich znajomych, którzy tam praktyki odrabiali. Najlepsze
              natomiast opinie jak dotąd słyszę o przedszkolu nr20, na św.Jerzego. Całe to
              zbieranie opinii oczywiście pewnie na nic się nie zda smile pójdziemy tam gdzie nas
              przyjmą, z nadzieją, że będzie dobrze. W zeszłym roku znajomi zapisali 3 latkę
              na Bucewicza, nie było problemu z przyjęciem, jak dotąd są zadowoleni, może nam
              się też poszczęśći.
            • studiototu Re: Przedszkola 24.11.09, 21:46
              Witam! W związku z tym, że kieruję Przedszkolem TO TU na Kamiennej, poczułam się
              wywołana do wyjaśnienia kilku kwestii. Nazywanie placówki edukacyjnej, w której
              na co dzień realizujemy program wychowania przedszkolnego "Klucz do uczenia się"
              w oparciu o ideę L.Wygotskiego, stosujemy metodę Marii Montessori, metodę
              Dobrego Startu Marty Bogdanowicz, metodę W. Sherborne, uczymy języka
              angielskiego codziennie, prowadzimy zajęcia muzyczno-rytmiczne, zajęcia twórcze
              z artystą-plastykiem, gimnastykę korekcyjną, zajęcia logopedyczne i Zabawy
              FundaMentalne wg C. Rose, PRZECHOWALNIĄ jest wysoce niestosowne i nierzetelne.
              Od września grupy są dwie, stosujemy indywidualizację nauczania, pracujemy w
              małych 10-osobowych grupach zgodnie z ideą M. Montessori, która zakłada pracę w
              grupach zróżnicowanych wiekowo. A co do basenu z kulkami, to owszem dzieci
              (przedszkolaki) bawią się w nim, ale po godz. 14.30, po skończonych zajęciach
              edukacyjnych i zajęciach dodatkowych.
              A co do rozmowy z dyrektorem, to w 100% się Panią zgadzam, chętnie umówię się z
              Panią na spotkanie. Ponadto, jeżeli uważa Pani, że 27-osobowe grupy przedszkolne
              dzieci w jednym wieku są lepsze niż 10-osobowa zróżnicowana wiekowo jest lepsza,
              to cóż ... każdy ma prawo do własnego zdania. My stawiamy na jakość, nie na
              ilość!!!Pozdrawiam Izabela Krzemińska-Woźniak
              • alawuwu Re: Przedszkola 24.11.09, 23:52
                O! Miło Panią widzieć, Pani Izo. Przekazuję wyrazy szacunku za odwagę i
                inicjatywę z całym studiem ToTu. Osobiście marzę o posłaniu córki do przedszkola
                z Montessori, ale na ToTu nie możemy sobie pozwolić niestety uncertain Tak czy inaczej,
                myślę, że odwalacie kawał dobrej roboty smile
                • studiototu Re: Przedszkola 25.11.09, 20:44
                  Również witam bardzo serdecznie! Dziękuję za miłe słowa. A w To Tu w 2010 roku powinno być taniej smile. Tak czy siak, zapraszam
    • monnat Re: Przedszkola 11.03.10, 12:14
      ja także prosze o opinię nt przedszkoli cieszyńskich i przedszkola w Hażlachu.
      • aliszia76 Re: Przedszkola 18.04.11, 21:52
        serdecznie polecam Przedszkole nr 8 i Przedszkole nr 20
        w Cieszynie
        Bucewicza zdecydowanie nie!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka