mikumama 17.05.10, 10:55 Chciałabym zanieść biżuterię do złotnika i przetopić żółte złoto na białe. Czy jest taka możliwość? Kiedyś ktoś mi mówił że jest lecz nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adwarp Re: żółte złoto na białe 17.05.10, 11:32 można, tylko, czy warto? www.wec.com.pl/x.php/1,145/Co-to-jest-biale-zloto-.html Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: żółte złoto na białe 17.05.10, 11:33 Y. Przetopić? Żółte złoto pokrywa się rodem i bieleje Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: żółte złoto na białe 17.05.10, 12:18 Wiesz co, ja "przetapialam" sporo złotej biżuterii. W praktyce wyglądało to tak, że złoto, które ode mnie brali wrzucali jako zlom z pozostałym a ja dostawałam po jakimś czasie biżuterię z innych zapasów złota ("złotnik" oddaje większośc ilość złota firmie, gdzie bizuteria jest odlewana). Jeżeli masz sentyment do tej włąsnie biżuterii to spytaj czy przypadkiem tak nie robią. Wydaje mi się, że w większości tak właśnie się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: żółte złoto na białe 17.05.10, 14:09 w przeciwienstwie do srebra które można topić w te i we wte bez większej szkody dla jakości to złoto przetapiane ze 2-3 razy wymaga potem rafinacji czyli specjalistycznego topienia które go oczyszcza. Poza tym w przeciwienstwie do srebra którego różne próby najczęściej różnią się tylko zawartością miedzi to różne próby i różne odcienie złota zawierają dodatki od 2 do nawet 4 innych metali które dają stopowi odpowiednie właściwości...do tego różni producenci czy też wyroby z różnych krajów mają inne proporcje tych dodatków. Widać po tym że raczej żaden albo prawie żaden jubiler nie będzie się babrał żeby z konkretnego kawałka zrobić inny- złoto skupowasne jako złom wysyła się do rafinacji , otrzymuje się stop niemlaże czystego złota i z tego się już robi taki stop jak trzeba a tak na marginesie- białe złoto to nie jest zwykłe pokryte rodem- białe złoto to stop 3, 4 składniowy w kolorze albo słomkowe albo szarawe które się roduje by było srebrzyste i błyszczące...trwałość powłoki rodowej to jakieś 5 lat więc reszte sobie same dośpiewajcie... Odpowiedz Link Zgłoś