angazetka 21.06.10, 10:56 ... zdecydowałam się na studia socjologiczne x lat temu Mapka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pade Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:06 Wczoraj, kiedy pokazywano rozkład głosów przypomniały mi się słowa mojej koleżanki. Otóż opowiadała mi jak przyjechała do niej rodzina na komunię córki. Rozdzina była ze wschodu, komunia w dużym zachodnim mieście. Byli ogromnie zaskoczeni rozwojem miasta, ilością przeprowadzonmych remontów, infrastrukturą, czuli się jakby przyjechali z innej Polski...no właśnie, chyba przyjechali... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:26 rozumiem, że sypiące popegeerowskie miasteczka na zachodzie to "rozwój"??? oczywiście zapodalas ściemnioną bajeczkę o rodzinie, ponieważ wszelkie relacje zgodnie twierdzą, że "wiejski" wschód Polski jest bardziej zadbany ... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:35 Byli ogromnie zaskoczeni rozwojem miasta, ilością > przeprowadzonmych remontów, infrastrukturą, czuli się jakby > przyjechali z innej Polski...no właśnie, chyba przyjechali... To chyba musiało być dobrych kilka lat temu ? Tak się składa, że mam rodzinę na Podlasiu i co jakiś czas tam jeżdżę. I owszem, od pewnego momentu mam wrażenie, że przejeżdżam przez całkiem inną Polskę niż kiedyś Nie ma już tak rzucającej się w oczy granicy między umownym A i B jak kiedyś. Zachwycają mnie te wioseczki i miasta, coraz piękniejsze, coraz bardziej zadbane, urokliwe. Pamiętam jak kiedyś widywało się przeważnie rowerzystów, czasem auto (przeważnie mały fiat). Teraz natężenie ruchu jest znacznie większe. Sporo mogłabym jeszcze wymieniać. Jednym słowem chodzi mi o to, że tereny na wschód od Wisły rozwijają się tak, że aż miło patrzeć. Jak sobie przypominam tych, co wrzeszczeli, że Unia jest fe i głosujmy przeciw, mam ochotę po ryjach teraz walić jak tam jestem Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:52 dokładnie poza tym B-stok miał może taką sobie ale obwodnicę, teraz z prawdziwego zdarzenia jest budowana Gdy jade na tzw koniec świata - okolice Krynek, Gródka, Bobrownik, to każda najbardziej zapadła wiocha ma super drogę, chodniki, pobocza. Tu jadąc przez środek W-wy bądź okoli W-wy można sobie krzywdę zrobić - taki cud-miód-malina tu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:03 Chciałam właśnie o tym samym...Może dlatego rodzinie ze Wschodu oczy na wierzch wyszły? Mnie też wychodzą, jak jadę przez centrum Warszawy i wpadam w dwumetrowe dziury na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:12 Dokładnie tak. Mieszkam w jednym z najbardziej zadbanych miast jakie widziałam na oczy - w zapadłej dziurze w Polsce B. Białystok jest mniej zadbany. A o Wsiawce zadzierającej nosa to już nawet nie piszę, bo tam to ja nie widziałam zadbanej ulicy poza tzw. Starym Miastem. Zresztą w Krakowie tak samo - moze nowe osiedla s lepiej utrzymane, ale wystarczy wyjść poza Planty a już można nogi/zawieszenie połamać. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:25 Nie spodziewałam się po Tobie, Truskaveczko, pisania o innych miastach (Wsiawka, "tzw. Stare Miasto") z pogardą. Znam Twoje blogi, bywam na Twoim forum i przyznam, że miałam o Tobie dotąd bardzo dobre zdanie. Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 15:18 A co jest takie smutne znowu? Że miałaś o mnie dobre zdanie? No mnie jakoś nie martwi. Nie jestem zupą pomidorową, żeby każdemu pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:28 Myślę, że jest więcej takich, które rozczarowałaś. W każdym razie mnie możesz dopisać do listy. Moja pomidorowa też ma najwyraźniej inny, lepszy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 07:08 Bardzo mi przykro, ze nie realizuję waszej wizji świata idealnego, gdzie ludzie są mili a elektrownie i samochody nie emitują spalin. Rozumiem, że natychmiast zaczniecie uważać, że kiepsko gotuję ("moja pomidorowa ma inny lepszy smak" jest uroczym przykładem pogardy, którą mnie zarzucono. Ale innym wolno więcej najwyraźniej.) i nie odróżniam kordonka od moheru. I wiesz co? Jakoś mnie to tylko śmieszy PS Listy nielubiących mnie nie prowadzę, a nielubiący mnie zawsze mogą mnie wygasić, jeśli oczywiście opanowali obsługę opcji forum. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 09:28 Wiesz co? Tu nawet nie chodzi. Bardziej o to, że Ty, taka wesoła, dowcipna, miła, energiczna (tak Cię widzę na WDPD) chociażby - byłaś jedną z moich ulubionych forumowiczek. A tu się nagle okazuje, że ja dla Ciebie jestem, jak to było? - "zadzierającą nosa Wsiawianką?". Nigdy nie zdażyło mi się oceniać ludzi przez pryzmat tego skąd pochodzą. Nie będę Cię wygaszać, wolałabym Cię przekonać i dalej Cię lubić. I nie dziw się, że mi wczoraj emocje podskoczyły. Nikt nie lubi być poniżany. Opcje opanowali, nie skorzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 15:18 No ale ja nadal jestem wesoła, energiczna i tak dalej. A czy Ty należysz do zadzierających nosa, sama oceń, bo ja nie mam pojęcia, kim jesteś, włącznie z tym, ze słabo kojarzę nicka. Nie wiem o co kopie kruszyć, jak Ty nie zadzierasz, to śmiej mi się w nos zamiast przeżywać. A jak zadzierasz, to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 15:30 Nie, Ty wrzuciłaś wszystkich z Warszawy do wora "zadzierająca nosa Wsiawka" (zresztą co to niby ta "wsiawka"? - czy to przypadkiem nie trąci pogardą? I to nie tylko dla Warszawy, ale także dla wszelkich wsi? Zastanów się nad znaczeniem tego słowa). Zresztą - ja do Ciebie z sercem i przyjaźnie, a Ty obcesowo i z niechęcią. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 10:43 truscaveczka napisała: > Nie jestem zupą pomidorową, żeby każdemu pasować. 1. Zupa pomidorowa nie każdemu pasuje 2. Ludzie, litości! Wymyślcie coś swojego! Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 15:21 No właśnie nie wiem, co innego może pasować tak ogromnej większości ludzi. Nienawidzę zupy pomidorowej Poza tym to się najprawdziwszy frazeologizm zrobił, moze będzie w którymś kolejnym wydaniu słownika Jak ktoś pisze/mówi "głupi jak but" to raczej nie każesz mu wymyślać oryginalnej wersji, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:31 Pochodź po nowych ogrodzonych osiedlach - zwykle są czyste i zadbane. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:36 nowe ogrodzone osiedla zasiedlone przez przybyszow z Łukowa, Siedlec i Moniek... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 15:08 Dwumetowe? Jak sie w taką wpadnie to już się raczej nie wypadnie. Napisz że 4 metrowe. A co. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:14 To nie jest moje zdanie, bo ja na wschodzie już daaawno nie byłam i wręcz cieszy mnie to co piszesz Denea. Niestety, rodzina odwiedziła moją koleżankę miesiąc temu. Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie skąd pochodzą, ale na pewno nie z Wrocka Jesli ktoś nie wierzy w rozwój Wrocławia proponuję przyjechać i zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Wroclaw 21.06.10, 13:20 a 10 km za rogatkami rozpadające się poniemieckie domy po wsiach i walące się chlewiki... na Podkarpaciu ze wstydu by się spalili mieszkając w takim syfie... a na jumę do rajchu dalej jeździcie? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wroclaw 21.06.10, 14:51 apropos Podkarpacia takich domów i takiego porządku nie powstydziliby się mieszkańcy Komorowa czy Konstancina. Czystość, porządek, super drogi, byłam tam niedawno - trzy tygodnie temu i jestem w szoku. Przed domami nie uświadczysz typowego dla Mazowsza bałaganu, wysypisk grom wie czego, desek, śmieci itepe. Tylko dwie drogi w Bieszczadach wołały o pomstę do nieba -jechałam do Ulucza. No ale wyjątki są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Konstancin? 21.06.10, 15:02 to tragedia, a nie gmina gdzie mieszka warszwska smietanka... przejazd od strony G. Kalwarii w kierunku Warszawy przypomina widoki z meksyku, korki, dziurawa ulica, zaniedbane domy, bijace po oczach zarowiaste szyldy mydla i powidła... nie obrazaj Podkarpacia porownaniem do Konstancina, bo tam każde pożydowkie miasteczko wyglada przy Konstancinie jak Baden przy Tiranie... a swoją drogą ciekawe, dlaczego na Mazowszu miasteczka nie mają rynków... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Konstancin? 21.06.10, 15:46 des4 napisał: > to tragedia, a nie gmina gdzie mieszka warszwska smietanka... > > przejazd od strony G. Kalwarii w kierunku Warszawy przypomina widoki > z meksyku, korki, dziurawa ulica, zaniedbane domy, bijace po oczach > zarowiaste szyldy mydla i powidła... > > nie obrazaj Podkarpacia porownaniem do Konstancina, bo tam każde > pożydowkie miasteczko wyglada przy Konstancinie jak Baden przy > Tiranie... > > a swoją drogą ciekawe, dlaczego na Mazowszu miasteczka nie mają > rynków... hmm nie chodziło mi o czystość, chodniki, ulice Chodziło mi o to, że sporo domów wyglądało podobnie do tych np. z Komorowa. Nie wiem czy wszystkie np. w Komorowie tak wyglądają ale jeździłam tam przez dwa lata do lekarza i zarówno jego dom jak i te w okolicy wyglądały jak z reklamówek firm budujących super domy. A czy reszta tak wygląda to nie wiem. o do rynków to kilka ma Np Płock Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: Wroclaw 21.06.10, 19:40 Ja mieszkam 50 km od Wrocławia, moja najlepsza przyjaciółka na Podkarpaciu. Wstyd mi kiedy mnie odwiedza. Dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:14 > Niestety, rodzina odwiedziła moją koleżankę miesiąc temu. Szczerze > mówiąc nie wiem dokładnie skąd pochodzą, ale na pewno nie z Wrocka > Jesli ktoś nie wierzy w rozwój Wrocławia proponuję przyjechać i > zobaczyć No, jak dzicz ze wschodu przyjechała do Wrocławia, to zmienia postać rzeczy. Oni po prostu pozbyli się tzw. "kocich łbów" lata temu, zalali je asfaltem i nie spodziewali się pewnie, że takie cudo ostało się jeszcze w samym centrum europejskiej metropolii... ;P Przepraszam, nie mogłam się oprzeć Bardzo lubię Wrocław, mam do niego sentyment rodzinny, mieszkają tam moi bardzo fajni znajomi. Ale przejeżdżam przez niego dość regularnie od ponad 20 lat i włosy mi siwieją wciąż tak samo Wrocławianie na pewno zresztą tak samo jak reszta Polski pragną obwodnicy i wyprowadzenia ruchu z centrum miasta. Już dawno temu obiecałam sobie rytualne pijaństwo jak w końcu tą wymarzoną obwodnicą da się przejechać !! To są moje subiektywne obserwacje, no i nie znam zupełnie np. Lubelszczyzny, ale tereny wschodnie kojarzą mi się z ładem i taką sielanką. Kiedyś nawet jeśli domki były biedne, to otoczenie wyglądało porządnie. Teraz schludność została a domki do tego odmalowane, sklepy kolorowe i rozświetlone, chodniczki, kwiatuszki. Natomiast mój ukochany Dolny Śląsk, z którego pochodzę, jest czasem wstydliwym dowodem na kiepskie gospodarzenie, bałaganiarstwo i zamiłowanie do syfu. Tego nie widać z perspektywy wielkiego Wrocławia, ale z drogi widać takie rudery, że zęby bolą. I wcale nie chodzi mi o Wałbrzych W tym roku słuchałam bardzo ciekawej gawędy przewodnika, który z ubolewaniem opiowiadał, czym się różni obecna Jaworzyna (bodajże o tę miejscowość chodziło) od przedwojennej, niemieckiej. Był to modny kurort z bezpośrednim pociągiem z Berlina, salonem samochodowym, trzema stacjami paliw, willami a w najbliższej okolicy funkcjonowały fabryki, kopalnie, warsztaty i turystyka takoż. Dostatek, solidne budownictwo (te ich stodoły do dziś potrafią się świetnie prezentować), porządek. Dziś jest jeden sklep i stacja paliw czynna kilka godzin dziennie. W całym regionie jeśli był jakiś przemysł, to dawno upadł. Szlag trafił włókiennictwo, wydobycie i co tam jeszcze. Dziś wszystko się rozsypuje i nic nie opłaca, a ludzie mieszkają w ruderach, których przez 50 lat nie mieli chęci odmalować Nędza i beznadzieja nie są więc specjalnością tych rejonów, z którymi może czasem nam się kojarzą. A, o Dolnym Śląsku to ja się co zjazd rodzinny nasłucham od szwagra, który kocha równie mocno co ja i na dodatek całe życie mieszka. Jak to jeszcze w PRL-u było to i tamto, a teraz to szkoda gadać - i faktycznie, niedaleko musi szukać smutnych obrazków. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:32 kochana, to Ty u nas dawno nie byłaś Rodzinka zaskoczona była postępem prac a nie "kocimi łbami". Nie przeczę, że dróg do remontu jest u nas pod dostatkiem, ale poza drogami jest chyba coś jeszcze? Zresztą ja lokalna patriotka jestem i nic mnie nie przekona, że gdzie indziej jest ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:34 > Rodzinka zaskoczona była postępem prac a nie "kocimi łbami". Nie no, załapałam Skojarzyło mi się wrednie, bo dokładnie u tej mojej rodziny na Podlasiu taka droga przed laty była Do mieszkania Wrocek na pewno jest fajnym miejscem, drogi jak to w Polsce po prostu, jedna fataliza. tylko cholerny tranzyt Wam na plaster w centrum miasta, ale na pewno też tak uważacie... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:43 Fakt, tranzyt nie potrzebny, ale ostatnio naprawdę widać światełko w tunelu. Obwodnice się budują, za dwa lata będą na bank Zorientowałam się, że głupio zabrzmiało to, co napisałam o tej rodzince, ale on naprawdę byli zachwyceni i teraz, po tym jak przeczytałam wasze opisy wschodu, jeszcze bardziej mnie nurtuje czym Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:52 wiesz, wszędzie zdarza się, że ktoś nie docenia to co ma a później na zjazdach rodzinnych chwalą cudze, swego nie doceniając. I może niestety tak wyszło A Wrocław z opowieści męża to piękne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 09:03 pade napisała: > Fakt, tranzyt nie potrzebny, ale ostatnio naprawdę widać światełko w > tunelu. Obwodnice się budują, za dwa lata będą na bank Będą, będą, ino autostradową płatną chcą zrobić. I dalej będzie, jak jest. No, może odrobinkę lepiej, ale nie aż tak dobrze, jak to nam się marzyło. I tak mam dobrze, bo mieszkam przy środmiejskiej, więc choć na Poznań sobie wyjadę bez większych problemów, o ile na Milenijnym znormalnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 14:08 To ciekawe, mój mąż urodził się w okolicach Wrocławia wyjechał stamtąd gdy miał 7 lat tam wtedy było super tu dziki wschód, mieszkamy na lubelszczyźnie 25km do Lublina 80km do granicy, miasteczko 30 tysięcy ludności. Ostatnio w marcu mój mąż był we Wrocławiu na szkoleniu przez tydzien i po powrocie stwierdził że tak dziurawych ulic już dawno nie widział i że absolutnie negatywnie ocenia Wrocław pod względem takim zwyczajnie wizualnym w stosunku do Lublina. Co ciekawe przyjeżdżają też do nas znajomi z różnych części Polski i właśnie słyszę głosy, że są całkowicie zaskoczeni, bo czysto schludnie, nawet w małych miejscowościach widać że ludzie dbają o wygląd swych miasteczek i wiosek, w moim mieście nie ma już prawie nigdzie starych chodników, tylko wszędzie kostka, właśnie trwa wymiana nawierzchni ulic, osiedla mają zadbane trawniki, żywopłoty i rabaty. Podobnie widzę Roztocze, w Świętokrzyskim też, oczywiście sa jeszcze malutkie miejscowości zupełnie z dala od głównych dróg ale i tam widać olbrzymie zmiany na lepsze. Uwierz mi wschodnia ściana już nie odstaje od reszty Polski, to są stare stereotypy. Zresztą w czasie zeszłorocznych podróży wakacyjnych trochę się napatrzyłam i powiem wam że teraz to Śląsk w moim odbiorze pozostał w tyle za wschodnią częścia Polski jeśli chodzi o rozwój (taki wizualny), że po za tym że namnożyło się centr handlowych, to reszta nie zmieniła się od lat 80-tych, no ale to też mój subiektywny pogląd, także Ślązaczki nie obrażajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:49 chrzanisz głupoty, zapraszam do Białego, Suwałk - zdziwisz się poza tym ostatnio sondaż przeprowadzano gdzie B-stok wygrał jesli chodzi o rozwój Mam poza tym porównanie - 14 lat żyję w W-wie i bez dwóch zdań B-stok na plus wypada no ale jak ktoś nie był to głupoty później po innych powtarza Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:25 ojej, a ja nosa poza Wrocek nie wyściubiam i nie mam pojęcia co się dzieje w Polsce. Chyba zrozumiałe jest to,ze na większe miasta potrzebne są większe nakłady na inwestycje, remonty itd? Dlatego też ciągną się te remonty miesiącami. W mniejszych miastach łatwiej o lepszy wygląd całości. Dużo też zalezy od władz. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:35 wyremontujcie sobie ulice... montownia pralek to jeszcz nie powod do chwały... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 15:10 Cuś mało wiesz o Wrocławiu skoro tylko z montownią pralek ci sie kojarzy. No, ale ogolnie mało wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 14:58 Rozdzina była ze wschodu, komunia w dużym > zachodnim mieście. Rodzina z Kijowa, a Komunia w Paryżu? Byli ogromnie zaskoczeni rozwojem miasta, ilością > przeprowadzonmych remontów, infrastrukturą, czuli się jakby > przyjechali z innej Polski... Mieszkałam przez 2 lata w Rzeszowie i też czułam się tam czasem jak w innej Polsce. Papierka na chodniku nie uświadczyłeś, zieleń zadbana, kamienice odnowione, drogi b. dobre. Sama pochodzę z niedużego miasta na wschodzie i uważam, że nie mamy się czego wstydzić, przodujemy w wielu rankingach. Społeczeństwo na wschodzie jest bardziej konserwatywne, ale nie ma między wschodem a zachodem Polski żadnej przepaści cywilizacyjnej. Niektórym się tylko wydaje, że zachód Polski to takie eldorado, a wschód tkwi mentalnie w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:15 To weź bądź tak uprzejma, i objaśnij mi fenomen tej ciemnej wysepki w okolicach Hajnówki. Zawsze tam tak jest w wyborach. ZAWSZE. Z tamtąd Cimoszkę wybrali na senatora, etc, etc. Zupełnie nie ogarniam tego fenomenu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:22 Mniejszość białoruska, silnie lewicowa od zarania dziejów. Uwielbiam tę wysepkę, zawsze mnie rozczula Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:37 No tak, to prawda. Ale przecież PiS to też lewica, jeszcze bardziej rozdawnicza niż SLD. A mimo to ludność skłania się raczej w stronę tej lewicy bardziej liberalnej światopoglądowo (SLD) niż tej pisowej lewicy konserwatywnej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:41 Odrzuca ich zapewne katolicko-narodowy wizerunek PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:46 No tak, bo to ludność prawosławna co do zasady... Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 11:48 Prawosławna i białoruska, więc niejako przez PiS wykluczona ze wspólnoty. Lewica ma do tego inne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 12:16 Białystok pięknie sie rozwija, przyjemnie się tu mieszka, ale rozwój rozwojem a mentalność wielu osób zatrzymała się jakieś dziesiątki lat temu, sprzyjał temu podział na Polske AiB, np. Łapy miasto 15 tyś, upadły dwa zakłady zatrudniające większość mieszkańców, na kogo oni wszyscy głosują jak myślisz ? Kto im najwięcej obieca, ich nie interesuje iv vitro, równouprawnienie itp. Takich miejsc jest wiele a ludzie naiwni, wierzą w proste zapewnienia a ja coraz bardziej wierzę w wygraną JK i kolejna wyniszczającą wojnę na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:18 Właśnie... Już ni chciało mi się pisać, ale skoro poruszyłaś ten temat. Moi rodzice mieszkają właśnie tamże (powiat hajnowski), przeprowadzili się kilka lat temu. I może wszystko coraz lepiej wygląda, widzę to na przestrzeni 5 ostatnich lat. Ale to co się dzieje w głowach, to wola o pomstę do nieba. Wójtem jest jakiś matoł przywieziony w teczce z Hajnówki. O 15 zawija się, jedzie do siebie i ma wszystko w nosie - w szczególności gminę i wszystko co się w niej dzieje. Gmina liczy jakieś 3 tyś mieszkańców, jest bardzo "stara" bo młodzi uciekają za chlebem do miasta albo za granicę. Do wójta zgłosił się chętny na wynajęcie budynku w którym dawniej mieścił się ZDZ - chciał otworzyć zakład kowalski. Wójtowi stwierdził, że za dużo zachodu, bo trzeba przetarg zrobić. Budynek stoi i niszczeje dalej, przedsiębiorca otworzył zakład w sąsiedniej gminie, zatrudnia obecnie ponad 50 osób. IKEA chciała umiejscowić w gminie największą w Europie fabrykę płyt wiórowych ( www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100301/MAGAZYN/84291039 ). Na spotkanie z ludźmi z IKEA wójt nie poszedł... Mimo to wszyscy na niego głosują... no bo na kogo? Ten jest ich, od lat, to niech zostanie. Urzędnik w gminie to jest najwyższa władza. Ludzie nie mają świadomości, że to nie jest żadna władza, tylko ludzie którzy mają im służyć i pomagać, że jest coś takiego jak KPA i obywatel ma swoje prawa. W tym roku zdarzały się pomyłki z naliczaniem ludziom podatku gruntowego - głownie przez zawyżenie powierzchni gospodarstw. Ludzie szli do gminy się żalić, a pani urzędniczka odpowiadała, że "w tym roku to już nic się nie da zrobić, to już musi tak zostać.". I 90% ludzi poszła sobie z kwitkiem, bo przecież "pani urzędniczka tak mówi"... Czołobitność jak do cara. Ech, dobija mnie to strasznie. Może i robi się ładniej i nowocześniej, ale w głowach mentalność XIXwieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 14:44 dobrze, ale nie wszystkie miasta na Podlasiu to Łapy poza tym, proszę Cię, co to znaczy "mentalność zatrzymała się wiele lat temu" Jak patrzę na Ząbki pod W-wą to tu z kolei mentalność zatrzymała się tak gdzieś w okolicach okresu międzywojennego - znam osoby, które zlewki za okno wylewają i żałują, że musiały zlikwidować sławojki. Jak myślisz, na kogo głosuje 95 procent owych mieszkańców/ Na tego, kogo wskaże pan proboszcz. I chcąc nie chcąc korzystniej wypada Podlasie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:05 Nie miałam nic złego na mysli, nie wyjechałabym z Białegostou i sama zaliczam sie do tej społeczności ale....w ciągu ostatnich kilku lat byłam świadkiem wielu rozmów pomiedzy ludźmi którzy wierzą że przyjdzie ten mityczny wybawca czyt. JK i załatwi wszystkie problemy, wyciagnie z biedy, uruchomi upadłe zakłady itp. Mam wrażenie że ludzie tu są bardziej naiwni i łatwowierni co wynika pewnie również z tego że podlasie przez dziesiątki lat było jednym z najbiedniejszych województw. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:16 martishia7 napisała: > To weź bądź tak uprzejma, i objaśnij mi fenomen tej ciemnej > wysepki w okolicach Hajnówki. Zawsze tam tak jest w wyborach. > ZAWSZE. Z tamtąd Cimoszkę wybrali na senatora, etc, etc. Zupełnie > nie ogarniam tego fenomenu. Ja też nie ogarniam fenomenu nieumiejętności skorzystania z opcji autokorekty przed wysłaniem posta. Pomijam nieumiejętność posługiwania się językiem polskim - jak się ktoś nie wywodzi "z tamtąd", gdzie uczą poprawnej polszczyzny i kultury, to później pisze per "Cimoszko" i inne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:20 Za korektę serdecznie cmokam w rąsie A coś ad rem? Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:58 martishia7 napisała: > A coś ad rem? Służę uprzejmie - tam ludzie nie chcą być szufladkowani na zasadzie "Polak-katolik" i "kto nie z nami, ten stoi tam, gdzie stało ZOMO". Świat ma o wiele więcej barw, niż to widzą sztabowcy PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 14:11 Oczywiście, ale to tylko symptom. Więc stąd ( ) moje pytanie. Dlaczego ci ludzie tak mają? Czym się różnią od tych 15 km dalej, do których ta retoryka już trafia i to bardzo celnie? Poniekąd rozumiem argument założycielki dotyczący mniejszości białoruskiej, ale przecież to nie jest jedyna okolica w Polsce, gdzie mieszka nie-katolicka (silna) mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:14 No i Zaolzie i Sląsk to też nie są bastiony PiSu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
venee Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:36 Wyniki wyborów w powiecie hajnowskim: Komorowski 59,24, Napieralski 20,80, Kaczyński 11,59. W poszczególnych okręgach poparcie dla Kaczyńskiego było w granicach 5%. Bardzo dobrze znam te tereny. Sama też podzielam ten pogląd, że Polak to niekoniecznie katolik i jak płachta na byka działa na mnie retoryka PiSu. Podobnie ludzie się tam odnoszą do antyrosyjskich poglądów, Te 15 km dalej mniej jest już ludności białoruskiej i sporo jest katolików radykałów. Stąd też moim zdaniem bierze się ten bastion PiSu na Podlasiu. Bardzo to ciekawa jest ta mapka i to co tu piszecie bo nawet nie zdawałam sobie sprawy, że jest to taki fenomen ta Hajnówka. Zawsze mnie zastanawiało to, że na tych terenach odmiennie do większości Polski, sowiecką okupację wspomina się o wiele lepiej niż niemiecką. W ogóle Rosjan bardzo się w okolicach Hajnówki lubi, chyba jako bratni naród. I chyba wszystko to: mniejszość białoruska (często jest to mniejszość tylko z "przekonania" a nie z pochodzenia), prawosławie, rusofilia zapracowało no takie wyniki wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 12:21 A to brązowe - na Zaolziu chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 12:41 Brązowe na Zaolziu zapewne ma to samo podłoże, co brązowe w Hajnówce Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:55 hmmm to Zaolzie głosowało w wyborach na prezydenta Polski i jest na tej mapie? 30 lat żyję w Wiśle i zawsze myślałam, że Zaolzie (jak sama nazwa wskazuje) głosuje raczej na Vaclawa Klausa a nie na Kaczyńskiego... A co do Hajnówki - im chyba nie bardzo odpowiada mit Polaka-Katolika i retoryka radiomaryjna angazetka napisała: > Brązowe na Zaolziu zapewne ma to samo podłoże, co brązowe w > Hajnówce Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:58 Ups, pomyłka w ogniu dyskusji. Wiadomo, o co chodzi O Hajnówce napisałam to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:22 Ja Ci powiem dlaczego na Śląsku Cieszyńskim zawsze wygrywa PO. - retoryka Polak-katolik tu zupełnie nie trafia. Tu zawsze protestant to był Polak a takie dyrdymały o zbawieniu narodowym w ramach świętego kościoła rzymskiego powtarzali Austiacy. - mamy tu 13 związków wyznaniowych. Wszystkie sa na pełnych prawach. Tak nam się podoba. Nie mamy ochoty na jedną jedynie słuszną doktrynę. - jako społeczeństwo wyrosłe na gruncie protestanckim cenimy cieżką pracę i samowystarczalność. Postawa roszczeniowa względem tej częsci społeczeństwa która płaci podatki nie leży w naszej naturze. Może trochę przerysowałam, ale co do zasady tak właśnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:39 ola napisała: > Ja Ci powiem dlaczego na Śląsku Cieszyńskim zawsze wygrywa PO. > - retoryka Polak-katolik tu zupełnie nie trafia. Tu zawsze > protestant to był Polak a takie dyrdymały o zbawieniu narodowym w > ramach świętego kościoła rzymskiego powtarzali Austiacy. > - mamy tu 13 związków wyznaniowych. Wszystkie sa na pełnych prawach. bo tak stanowi konstytucja w Polsce a nie urzędnicy ze Śląska Cieszyńskiego > Tak nam się podoba. Nie mamy ochoty na jedną jedynie słuszną > doktrynę. > - jako społeczeństwo wyrosłe na gruncie protestanckim cenimy cieżką > pracę i samowystarczalność. No patrz, to tak samo jak my, prawosławni Polacy. A raczej Polacy o wyznaniu prawosławnym. Wpierw jestem Polką, późnej podlasianką a wiara jest gdzieś tam na końcu, jako skromny dodatek do mojego jestestwa. Postawa roszczeniowa względem tej częsci > społeczeństwa która płaci podatki nie leży w naszej naturze. No to dobrze - zachowujecie się tak jak pozostała część Polski, i mądrze > Może trochę przerysowałam, ale co do zasady tak właśnie jest Tak, trochę przerysowałaś, bo powinnaś pisać, "my protestanci tak jak reszta osób w Polsce...itd" ale jest oki Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:53 ale ja nie mówię o tobie, tylko porównuję realia tego kawałka Polski do tego co sobą reprezentuje PIS, JK i ich poplecznicy z Radia Maryja i Naszego Dziennika Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 19:02 takich cudaków pełno jest wszędzie - niestety, a że akurat ciut więcej tu i ówdzie to nie oznacza, że wszyscy tu tacy są Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 19:05 Ale my tu rozmawiamy o róznicach regionalnych, a nie między jednostkami Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:36 ale te jednostki mają niestety wpływ na to jak niestety czasami postrzegane są te regiony Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:43 To nie tak. Występująa stałe róznice między regionami m.in. w preferencjach wyborczych. Nie chodzi o to, że całe Podlasie jest za PiSem, tylko o to, że PiS na Podlasiu ma wynik lepszy niż przeciętny. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:50 hmmm a to tak samo jak mazowieckie i świętokrzyskie. Lepszy wynik niż przeciętny to ma"podkarpackie, lubelskie i małopolskie. Czyli to nie podlaskie przoduje w poparciu dla Pis, choć masz rację, że w ogólnym rozrachunku Kaczyński tu wygrał.Tak jak na Mazowszu min. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:53 Nie mówię, że tylko podlaskie przecież, ale akurat tu o nim gadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:08 angazetka napisała: > Nie mówię, że tylko podlaskie przecież, ale akurat tu o nim gadamy. > tak, piszemy o podlaskim, choć dobrze byłoby aby kilka osób tu zrozumiało, że nie jest to jedyne województwo i że są takie, które jednak dobrze powyżej przeciętnego miały wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:59 Taką też miałam intuicję. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:06 No a co konkretnie, autorko wątku,chciałaś nam przekazać? Że ludzie na Wschodzie są ciemnymi idiotami? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:07 A możesz mi wyjaśnić, skąd ten szalony wniosek? Na razie udało ci się mnie obrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:12 Wnioski wyciągam z kierunku,w jakim zmierza ta dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:15 Czy ja odpowiadam za jej kierunek? Wiesz, chciałam tylko powiedzieć, że róznice regionalne w głosowaniu są dla mnie fascynujące. Jeśli dla cieie z tej mapki wynika, że ludzie ze wschodu są idiotami, to cóz - nie mój to problem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 13:25 DLA MNIE nie. Ale ja nie robiłam histerii, że kto za Kaczyńskim ten ciemniak, wieśniak i moherowy. Ale masz rację. Napisałaś tylko, że cię te różnice fascynują. A czy potrafisz je wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:12 > DLA MNIE nie. Ale ja nie robiłam histerii, że kto za Kaczyńskim ten ciemniak, wieśniak i moherowy. A ja robiłam? Wiesz, myślałam, że z tobą da się rozmawiać normalnie mimo różnicy poglądów... > Napisałaś tylko, że cię te różnice fascynują. A czy potrafisz je > wytłumaczyć? Jakoś tam umiem, co nawet czynię w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 14:50 W Białymstoku wiele się zmieniło od wyboru nowego prezydenta miasta i jego ekipy. To widac po ilości i jakości prac. Zamiast betonowych krawężników są granitowe, zamiast bezczynności wykorzystujemy fundusze unijnie i zmieniamy wizerunek Białegostoku ( remont ogrodów Branickiego, budowa obwodnicy w Wasilkowie itp ). Zapraszam. Jest naprawdę pięknie. Co do silnie skrajnych prawicowych wyborów w województwie. Nie jestem socjologiem ale może wyinka to z przekonania że wschód czuje się za mało polski więc udowadniamy to głosując na typowo polskiego patriotę? Trudno powiedzieć. Mamy demokrację, każdy głosuje jak uważa. W samym mieście Białymstoku, ku mojemu zdziwieniu i pozytywnym zaskoczeniu wygrał B. Komorowski. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 15:14 Nie > jestem socjologiem ale może wyinka to z przekonania że wschód czuje > się za mało polski więc udowadniamy to głosując na typowo polskiego > patriotę? Nie. Wschód Polski jest właśnie polski, ludzie mieszkają tu nieraz od pokoleń. Na zachodzie jest więcej przesiedleńców, którzy nie czują się tradycyjnie związani z ziemią. Był o tym artykuł, chyba w Newsweeku. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:16 > Nie. Wschód Polski jest właśnie polski, Zwłaszcza woj. podlaskie, gdzie mamy Białorusinów, Ukrainców, Litwinów, Tatarów, Rosjan... Ale jest też masa, jaky to ująć, potomków szlachty zaściankowej, silnie katolicko-narodowej. I to jej głosami Podlasie jest bastionem PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:37 angazetka napisała: > > Nie. Wschód Polski jest właśnie polski, > > Zwłaszcza woj. podlaskie, gdzie mamy Białorusinów, Ukrainców, > Litwinów, Tatarów, Rosjan... którzy to od iluś tam pokoleń są Polakami, co pokolenie to rodziło się w Polsce, mówi polskim językiem i jest Polakiem. Na ten przykład jak ktoś - Tatarzy - mieszka na Podlasiu od XVII wieku to chyba mimo pochodzenia tatarskiego jest Polakiem. Poza tym te wszystkie narodowości wymienione występują w kilkuprocentowym wydaniu. Więc jest to ułamek zaledwie. Poza tym my przynajmniej nauczyliśmy się ze sobą współżyć, mieszkamy obok siebie na co dzień, wspólnie obchodzimy święta, żenimy się z sobą i wychodzimy za mąż. Uczymy się tolerancji i nieźle nam to wychodzi. Aha - nie wspomnę o sporej w XIX i XX wieku nacji Niemców - czyli protestantów. W Białymstoku był protestancki zbór, całkiem spory, świątynia protestancka - dziś kościół katolicki. I na koniec o dużej grupie ludności żydowskiej. Także cały przekrój różności. I wcale się nie wstydzę, że tuż obok mieszka ktoś "inny". Nie przeszkadza mi, ze głosuje na Kaczyńskiego. Inie zauważyłam aby był ciemnym moherem. Raczej wykształconą osobą po studiach. Znającą języki. I głosującą wg prawidłowości demokracji na tego, kto jest lepszy. > Ale jest też masa, jaky to ująć, potomków szlachty zaściankowej, > silnie katolicko-narodowej. I to jej głosami Podlasie jest bastionem > PiSu. Lepiej jest być potomkiem szlachty zaściankowej, niż pieniaczem z Warszawy czy też innego Paciejewa Dolnego z Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:41 Piękny wywód, piątka z wieloetniczności normalnie, a potem takie coś: Lepiej jest być potomkiem szlachty zaściankowej, niż pieniaczem z Warszawy czy też innego Paciejewa Dolnego z Mazowsza. I odechciewa się dyskutować. PS. Dla twojej informacji: jestem z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:50 to nie prowokuj tekstami, że Podlasie stoi np Tatarami. Ile tych Tatarów jest na Podlasiu? 50 osób, 100? A Białorusinów? Takich rdzennych, z dziada pradziada. Czyli takich, co to uciekli spod reżimu Łukaszenki. 1000 osób? 1200? To samo z Litwinami. O Ukraińcach nie wspomnę. Ci to raczej na Podkarpaciu, nieprawdaż? > Ale jest też masa, jaky to ująć, potomków szlachty zaściankowej, > silnie katolicko-narodowej. I to jej głosami Podlasie jest bastionem > PiSu Dziwne, bo w Białym wygrał Komorowski. Poza tym jakby na Kaczyńskiego zagłosowało 99 koma ileś tam setnych osób to rozumiem, że takie teksty można byłoby pisać. Poza tym sory, jak kogoś uraziłam. Zdarza się każdemu. Też jestem z Białego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:55 Jakie "prowokuj"? I przecież napisałam, że głosy mniejszości nie mają aż takiego znaczenia. BTW Tatarów jest kilka tysięcy, Litwinów też, tutejszych (dlaczego tych od Łukaszenki? mamy własnych) Białorusinów kilkadziesiąt tysięcy. > Dziwne, bo w Białym wygrał Komorowski. Zupełnie nie dziwne, bo Białystok to duże miasto, one się rządzą swoimi prawami. Mówię o województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:07 angazetka napisała: > Jakie "prowokuj"? I przecież napisałam, że głosy mniejszości nie mają aż takiego znaczenia. dobra, nie załapałam, przeprosiłam w poprzednim poście > BTW Tatarów jest kilka tysięcy, tak, ale w całej Polsce - dokładnie około 5 tysięcy. > Litwinów też, tutejszych (dlaczego tych od Łukaszenki? mamy własnych) > Białorusinów kilkadziesiąt tysięcy. bo od Łukaszenki są Białorusini a Litwini już nie zaraz znajdę i wkleję Ci ile obecnie przebywa Białorusinów w samym Białymstoku. Osób pochodzenia białoruskiego łącznie z obywatelami Białorusi jest w Polsce około 48 tysięcy. Z czego około 12 tysięcy to Białorusini. Reszta to Polacy pochodzenia białoruskiego. Niby dla niektórych nie ma różnicy ale jednak tak naprawdę nie jest to to samo I jeszcze co do Ukraińców - są ale w: Ukraińcy 30 957 warmińsko-mazurskie (39%), zachodniopomorskie (13%), podkarpackie (11%) > > > Dziwne, bo w Białym wygrał Komorowski. > > Zupełnie nie dziwne, bo Białystok to duże miasto, one się rządzą > swoimi prawami. Mówię o województwie. Wklejam tu za Kurierem Porannym: Województwo podlaskie – frekwencja 51.66 proc. Jarosław Kaczyński – 214338 głosów, 43.54 proc. Bronisław Komorowski – 178775 głosów, 36.32 proc. Czyli jednak aż tak za Kaczyńskim województwo nie stoi. 36 procent dla Komorowskiego to niezły wynik i jeszcze coś dla tych co czepneli się Hajnówki i okolic za Kurierem Porannym: Powiat hajnowski – frekwencja 46.38 proc. Bronisław Komorowski – 11102 głosy, 59.24 proc. Grzegorz Napieralski – 3899 głosów, 20.80 proc. Jarosław Kaczyński – 2172 głosy, 11.59 proc. oczywiście nie wszędzie też wygrał Kaczyński, więc może tak niektórzy zejdą z podlaskiego jako z muru stojącego za Kaczyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 19:04 > bo od Łukaszenki są Białorusini a Litwini już nie A co ma piernik do wiatraka? > Osób pochodzenia białoruskiego łącznie z obywatelami Białorusi jest w Polsce około 48 tysięcy. Według spisu - a to szacunki zaniżone. I nie pochodzenia białoruskiego, a narodowości białoruskiej (taka była opcja w spisie). Z czego 95% mieszka na Podlasiu. Nie masz tu zatem racji. Ukraińcy - czy twierdzę, że są ich na Podlasiu (nie tylko w woj. podlaskim, to nie to samo) jakieś dzikie tłumy? > Czyli jednak aż tak za Kaczyńskim województwo nie stoi Na dowód czego przytaczasz dane, że jednak tam wygrał Hajnówka: > Bronisław Komorowski – 11102 głosy, 59.24 proc. > Grzegorz Napieralski – 3899 głosów, 20.80 proc. > Jarosław Kaczyński – 2172 głosy, 11.59 proc. No właśnie, o tym tu rozmawiamy, że Hajnówka wyraźnie za Komorowskim. Dzięki za potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:34 angazetka napisała: > > bo od Łukaszenki są Białorusini a Litwini już nie > > A co ma piernik do wiatraka? > Jak to co? Białorusini żyją na Białorusi itd itd > > Osób pochodzenia białoruskiego łącznie z obywatelami Białorusi > jest w Polsce około 48 tysięcy. > > Według spisu - a to szacunki zaniżone. Może zaniżone, może nie. Jeśli uważasz, że zaniżone, zawsze możesz przeprowadzić badania co do ilości i sprostować te liczby I nie pochodzenia > białoruskiego, a narodowości białoruskiej (taka była opcja w > spisie). Z czego 95% mieszka na Podlasiu. Tak narodowości. Przy czym ich część to Białorusini żyjący w Polsce, czyli nie uprawnieni do głosowania. Poza tym jeśli Podlasie liczy sobie około milion dwieście tysięcy ludzi to cóż to za liczna czterdzieści kilka tysięcy, z czego część nie uprawniona do głosowania a część tych praw jak na razie nie nabyła. Jest to znikomy procent biorących w wyborach. Nie masz tu zatem racji. > Ukraińcy - czy twierdzę, że są ich na Podlasiu (nie tylko w woj. > podlaskim, to nie to samo) jakieś dzikie tłumy? w spisu z 2002 roku w Podlaskim jest ich trochę ponad tysiąc. To jakaś dziesiętna część jednego procenta w stosunku to miliona dwustu tysięcy osób zamieszkujących Podlasie. > > > Czyli jednak aż tak za Kaczyńskim województwo nie stoi > > Na dowód czego przytaczasz dane, że jednak tam wygrał > nie przytaczam wszystkich liczb. Dałam przykład, że głosy różnie się rozkładają. Czasem jest to niemal pół na pół, czasem więcej dla Kaczyńskiego, czasem wygrywa Komorowski. Kaczyński w ogólnych rozrachunkach nie ma porażającej przewagi. I tyle. Tak, wygrał ale nie powalają mnie te liczby na głowę. Tak jak w województwach gdzie wygrał Komorowski - czasem ta różnica to dwa procent - i też nie jest to zdecydowane zwycięstwo. > No właśnie, o tym tu rozmawiamy, że Hajnówka wyraźnie za Komorowskim. I Białystok Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:40 > Jak to co? Białorusini żyją na Białorusi itd itd No brawo. Nigdy bym na to nie wpadła > Może zaniżone, może nie. Jeśli uważasz, że zaniżone, zawsze możesz przeprowadzić badania co do ilości i sprostować te liczby Może być trudno, mniejszość białoruska dość niechętnie przyznaje się do białoruskości. Ale tu nie miejsce na takie wywody chyba. Co do cyferek - nie zrozumiałyśmy się. Bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:47 angazetka napisała: > > Jak to co? Białorusini żyją na Białorusi itd itd > > No brawo. Nigdy bym na to nie wpadła > to był żart > > Może zaniżone, może nie. Jeśli uważasz, że zaniżone, zawsze możesz > przeprowadzić badania co do ilości i sprostować te liczby > > Może być trudno, mniejszość białoruska dość niechętnie przyznaje się > do białoruskości. Ale tu nie miejsce na takie wywody chyba. > Co do cyferek - nie zrozumiałyśmy się. Bywa. jeśli coś nie zrozumiałam to oświeć mnie. Napisałam chyba wyraźnie - dane o ludności Podlaskiego z 2008 roku, a liczbę np Ukraińskiej ludności na Podlasiu ze spisu z 2002. Czego ja nie rozumiem a co ty nie rozumiesz? Przepraszam, czemu ktoś w Polsce ma się nie przyznawać do swojego pochodzenia? No proszę....Ja nie ukrywam, że nie jestem katoliczką. Gdybym miała w swojej rodzinie kogoś należącego do mniejszości...powiedzmy ukraińskiej albo białoruskiej to czemu miałabym się nie przyznać? Nie jesteśmy na Białorusi. Tu chyba nikt nikogo na stos nie posyła. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:52 > jeśli coś nie zrozumiałam to oświeć mnie. Nie zrozumiałaś tego, że ja nigdzie nie twierdzę, że głosy mniejszości mają jakieś kolosalne znaczenie ilościowe, poza wyspą Hajnówki. O mniejszościach napisałam w kontrze do "bardzo polskiego" Podlasia. > Przepraszam, czemu ktoś w Polsce ma się nie przyznawać do swojego pochodzenia? Bo uważa, że to go stygmatyzuje. Bo mu wmawiano, np. w szkole, że język, którym mówi, jest zły, śmieszny, wioskowy. Bo "Ruski" to zły, głupi, prosty. To są wnioski po spisie powszechnym i z badań nad polskimi Białorusinami, a nie moje wymysły. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:05 angazetka napisała: > > Nie zrozumiałaś tego, że ja nigdzie nie twierdzę, że głosy > mniejszości mają jakieś kolosalne znaczenie ilościowe, poza wyspą > Hajnówki. zapewne zrozumiałabym - tylko może przeoczyłam coś - sory > > Bo uważa, że to go stygmatyzuje. Bo mu wmawiano, np. w szkole, że > język, którym mówi, jest zły, śmieszny, wioskowy. Bo "Ruski" to zły, > głupi, prosty. Tak, mi też w mojej pierwszej pracy w W-wie wytykano w kółko moje śledzikowanie. Ale szybko odbiłam piłeczkę i wyliczyłam ich kilka potknięć typy "powiedzielyśmy" itd I się skończyło. Poza tym chyba to wyśmiewanie nie jest jakies nagminne, bo całe życie używam dialektu i nie przypominam sobie aby mnie ktoś wyśmiewał, raczej zauważam lekki podziw u ludzi, że oprócz polskiego używam innego "języka" - z czego jestem dumna. To są wnioski po spisie powszechnym i z badań nad > polskimi Białorusinami, a nie moje wymysły. > ale to chyba jednak są pojedyncze wypadki a nie nagminne przypadki. Poza tym ja osobiście poza tym jednym, wymienionym przeze mnie nie spotkałam się z wysmiewaniem. To jeśli o mnie chodzi Kaczyński kontra Komorowski to wybór między rakiem a AIDS by figrut Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:18 > ale to chyba jednak są pojedyncze wypadki a nie nagminne przypadki. Nagminne. I nie chodzi o to, że komuś faktycznie dzieje się krzywda, tylko o to, co ludzie myślą i czego się boją. I to raczej ci ze wsi między Hajnówką a Bielskiem, a nie wielkomiejska Attiya Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:28 wiesz, pół dzieciństwa spędziłam w okolicach Krynki/Gródek. I raczej wielkomiejskie tereny to nie były Nie wiem, gdzie kto się boi przyznać do czego ale tam nikt nie miał obawy powiedzieć "Moja matka była Białorusinką", albo "Mój dziadek był Białorusinem" Choć nie twierdzę, że akurat w okolicy Hajnówki takie cuda sie nie zdarzają, co samo w sobie jest przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
venee Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:48 Spotkałaś kiedyś Białorusina, który uciekł spod reżimu Łukaszenki? Prawda jest taka, że mieszkający na Białorusi to są często mniej białoruscy niż mniejszość białoruska w Polsce. W Mińsku ciężko jest usłyszeć język białoruski, a w Hajnówce i okolicach owszem. Ta mniejszość czuje się Polakami i bo od zawsze mieszkali na tych terenach od dziada pradziada właśnie. Mają swoją małą ojczyznę na Podlasiu i żadnych związków z dzisiejszą Białorusią, która jak wiadomo nie jest raczej państwem narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:55 nie słyszałaś o Związku Wolne Białorusi w Białym? Poza tym sory - słyszysz nie język białoruski ale dialekt regionalny. Tak mówi własnie mój ojciec - z dziada pradziada Polak. Tak jak na Śląsku albo na Kaszubach. I nie ma to nic wspólnego z Białorusinami. Odpowiedz Link Zgłoś
venee Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 19:08 Odsyłam do www.wolnabialorus.org/organization.html Jak byk jest tam napisane, że organizacja została założona prze Polaków. Owszem działają tam też ludzie z Białorusi. Nie należy jednak mylić ludzi o pochodzeniu białoruskim bądź takich, którzy się z tą mniejszością utożsamiają z ludźmi, którzy przyjechali z Białorusi. Białoruś nie jest państwem narodowym. Białorusini są słabo rozwiniętą wspólnotą i dlatego też napisałam, że w okolicach Hajnówki łatwiej jest usłyszeć białoruski niż na Białorusi. Owszem jest to często dialekt regionalny, jednak wyraźnie zbliżony do języka bialoruskiego, w jednych wsiach mniej w innych bardziej. Na tych terenach dba się też o kulturę białoruską. Mnie zawsze uczyli, że naród jest wtedy, gdy jest wspólny język, kultura i pochodzenie etniczne. a tego raczej o mieszkańcach Białorusi powiedzieć nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:11 > Zwłaszcza woj. podlaskie, gdzie mamy Białorusinów, Ukrainców, > Litwinów, Tatarów, Rosjan... Tak, ale to są ziemie polskie, nie dołączone po II WŚ. Nie powiedziałam przecież, że mieszkają tam tylko etniczni Polacy, wporost od króla Popiela, prawda? Chodzi mi raczej o poczucie przynależności do ziemi(słabe raczej tradycje mieszczańskie), zakorzenienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:59 Jezu, coscie robiły w szkole na lekcji historii? Przed wojna w Białymstoku żyło 70% Żydów! Polacy byli 3 co do wielkości grupą narodowościową. > Nie. Wschód Polski jest właśnie polski, ludzie mieszkają tu nieraz od pokoleń. > Na zachodzie jest więcej przesiedleńców, którzy nie czują się tradycyjnie związ > ani z ziemią. Był o tym artykuł, chyba w Newsweeku. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 21:15 > Jezu, coscie robiły w szkole na lekcji historii? > Przed wojna w Białymstoku żyło 70% Żydów! > Polacy byli 3 co do wielkości grupą narodowościową. No właśnie, co robiłaś na historii? Ja mówię o ZIEMIACH, nie o grupach etnicznych! Te ziemie były polskie. Nigdzie nie napisałam, że zamieszkałe li i jedynie przez rdzennych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 12:26 Białostoczyzna była najpierw w granicach Litwy, potem na krótko Korony, a od 1807 (do 1920) roku była cześcią Imperium Rosyjskiego. Granica miedzy Kongresówką a Rosją była na wysokosci Zambrowa. Tak więc jeśli nie etnicznie, ani nie administracyjnie, to jak rozumiesz POLSKOŚĆ tych terenów? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 12:46 w 1569 roku województwo podlaskie zostało włączone do Korony i do 1795 roku było w jej obrębie, natomiast później w obrębie Prus Wschodnich. Po 1807 większość województwa włączono do zaboru rosyjskiego - tak w skrócie, ni będę się rozwodzić kiedy jakie miejscowości włączano do obwodu białostockiego a jakie do Rosji, bo to akurat nie istotne. Po pierwszej wojnie światowej z guberni grodzieńskiej, łomżyńskiej i suwalskiej utworzono województwo podlaskie ze stolicą w Białymstoku. Po II wojnie światowej odpadła grodzieńszczyzna a dołączono Ełk, Gołdap, Olecko. - Po 1975 roku utworzono trzy województwa: suwalskie, łomżyńskie i białostockie, które to po ostatniej reformie administracyjnej utworzyły obecne. Poza tym chcę przypomnieć, że częścią Imperium Rosyjskiego było także Mazowsze, w zaborze austriackim obecna min. Małopolska więc można zadać pytanie gdzie polskość tych terenów? Takie samo pytanie o tereny pod zaborem pruskim. A jeszcze bardziej mogę się czepnąć o ziemie Prus, które to od XVI wieku tak naprawdę polskie nie były - aż do zakończenia II wojny światowej. Takoż samo Śląsk - pod władaniem Czech już od XIII wieku a później od 1526 roku pod władaniem Austrii. Gdzie tu jest polskość tych ziem. Podlasie na tym tle wcale niezgorzej wychodzi. Wręcz w porównaniu wychodzi na to, że tu większa Polskość była niż w Prusach czy na Śląsku. Oczywiście daty niedokładnie podaję; tu chodzi raczej o mniej więcej przestrzeń czasową. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 13:03 Po troszę się zgadza. Stąd moje pytanie co to znacz "polskośc" tych ziem. Wydaje mi się, że mamy wszyscy strasznie krótka pamiec. Daliśmy sobie wmówić lansowaną przez ostatnie 50 lat teze o czysto polskich ziemiach "piastowskich". A mnie się wydaje, że takie miasta jak Białystok (miasto wieloetniczne zrównane z ziemią w 1943r, zasiedlone później przez ludnośc napływową), Wrocław (miasto NIEMIECIE zasiedlone przez Kresowiaków) czy Warszawa (w której 3/4 mieszkańców skądś do niej przyjechało) mają tak pokręcona, wielonarodowościowa historię, że nie mamy prawa o nich mówić "czysto polskie". O to tylko walczę - o uznanie wieloetnicznej historii i tożsamości. Ja pochodzę ze Ślaska Cieszyńskiego,które tak na dobre w granicach polskich znalazło się dopiero w 1920 r (wcześniej Czechy, Ausria), ale ludnosc miejscowa zawsze mówiła po polsku. Tylko ze u nas nikt nie ma ochoty udowaniać, że jest bardziej biało-czerwony od Pana Prezesa. Bo po co? To samo z tym nieszczęsnym Białymstokiem. Mam duże związki z tym miejscem i zawsze zadziwia mnie, że ludzie wogóle nie chca pamietać, jak to miasto wyglądało 100 lat temu. Tak jakby się tego wstydzili. I cały czas o tej "polskości" słysze. Już mi uszami wypływa jak słyszę ze się ktos tu lub tam nie dostał bo ten czy tamten z komisji ma taką a nie inna końcówkę nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 22.06.10, 15:27 no to jeszcze trzeba o jednym regionie wspomnieć, który "polski" był hmmm przez niewiele lat za pierwszych Piastów. Mam na myśli zachodnie Pomorze ze Szczecinem. A ponieważ miasto ciążyło wyraźnie ku zachodowi i niezależności to pod panowaniem Polski było bardzo krótko. Co prawda książęta pomorscy składali hołd królom Polski ale wyraźnie nie było im po drodze z Polską. Raczej z Prusami. I zgadzam się, że teza o czysto polskich ziemiach piastowskich staje mi kością w gardle. I poza tym dziwię się też ludziom, że zamiast czerpać z różnorodności i wielokulturowości danego miejsca to próbują oszukiwać innych wmawiając im, że nie jest tak jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:36 A potem ludzie naprawdę myślą,że cała para w Białymstoku w te granitowe krawężniki. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 15:14 Hehe, moja motywacja do podjęcia studiów socjologicznych była podobna - tzn. regionalna. Zafrapowały mnie obserwowane w sezonie wakacyjnym różnice kulturowe pomiędzy mieszkańcami Suwalszczyzny i Podhala, a szczególnie nierynkowość pierwszych i zdecydowana prorynkowość drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 16:18 Bratnia dusza To jest fajne, tak odkryć, że niby kraj jednolity narodowo i wyznaniowo, ale wystarczy tylko trochę pogrzebać, a różnice jak złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:51 Z tymi różnicami to nie przesadzałabym. Uważam, że są one umiarkowane i istnieją od dłuższego czasu. Po prostu od lat nic się nie zmienia, Galicja, centralna cz. to silna podpora PiS , a zachód, Wielkopolska i północ PO. W mapki widać wyrażnie jakie są poglądy mniekszości narodowych, ludzi mieszkających w dużych aglomeracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Wroclaw 21.06.10, 15:46 No nie? Też się wstydzę - u nas JarKacz wygrałby w pierwszej turze. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:44 ta mapka w 100 % pokrywa się z granicami zaborów. Ci z rosyjskiego po prostu tęsknią za carem... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:54 ola napisała: > ta mapka w 100 % pokrywa się z granicami zaborów. > Ci z rosyjskiego po prostu tęsknią za carem... naprawdę tak myślisz czy powtarzasz po kimś eeee...mądrym inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:03 no to powiedz dlaczego głosowałaś na Kaczyńskiego? Na prawde jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:10 nie głosowałam na Kaczyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 17:57 ola napisała: > ta mapka w 100 % pokrywa się z granicami zaborów. > Ci z rosyjskiego po prostu tęsknią za carem... jedynym polskim politykiem, który ma "zadatki" na cara jest Tusk. Widać, że się zachłysnął władzą jaką ma Putin i sam też by tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:07 no to porównajmy: Za caratu była: - silna władza centralna; - armia z poboru i długa służba wojskowa; - wysokie podatki; - "jedna władza-jedna wiara" Komu do tego blizej? Tuskowi czy Kaczyńskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 19:14 ola napisała: > no to porównajmy: > Za caratu była: > - silna władza centralna; > - armia z poboru i długa służba wojskowa; > - wysokie podatki; > - "jedna władza-jedna wiara" > Komu do tego blizej? Tuskowi czy Kaczyńskiemu? Ola nie ma co porównywać, bo mi o inne rzeczy chodziło, o pewne podejście do władzy, które prezentuje Tusk. Zrzucanie odpowiedzialność z siebie, czyli co złego to nie ja. To było już widoczne w czasie afery hazardowej, winni są tylko Ci koło Tuska, a on nie. To samo w czasie powodzi. Tusk tylko przyjeżdżał na zalane tereny i rozliczał co inni źle zrobili, tak jakby cała realna władza była w gestii władz samorządowych czy wojewodów, a on tylko inspekcje robił.Całkowity brak odpowiedzialności. Nie tylko niższe szczeble mają coś robić, a Donald nie jest szefem NIKU (którym zresztą sugerował, że mają olewać naruszenia prawa przy rozdawaniu kasy), tylko premierem i on jest odpowiedzialny za władze wykonawczą. W czasie powodzi dwa razy mu puściły nerwy i powiedział coś, co pokazuje, że demoracja jest mu obca. Raz, że opozycja ma siedziec cicho albo pomagać. Jak to zaanalizować, to wychodzi, że Donald w ogole nie łapie jaką rolę ma spełniac opozycja w demokratycznym kraju (co ciekawe jak sam był w opozycji to wtedy wiedział doskonale opozycja nie jest od tego tego, żeby przytakiwac rządowi, tylko żeby go kontrolować i krytykowac kiedy trzeba. Potem powiedział, jeszcze lepszą rzecz, że kazdy kto krytykuje rząd krytykuje Polskę i wszystkich ludzi, którzy dzielnie walczą z powodzią. Mam wrażenie, że tu Tusk już kompletmie odjechał, "państwo to ja" to było we Francji parę wieków temu, a nie w 21w w Polce. Piękne odniesienia do władzy absolutnej. Co ciekawe Donald czuje wspólnotę tylko z tymi, co dzielnie walczą,a z tymi którzy "spieprzyli" już nie Ogólnie to on świetnie wypada w mediach, wiec takich cudów się nie zauważa, ale chyba powódź go przerosła i wtedy darował sobie udawanie demokraty. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: ty, iuscogens 21.06.10, 20:02 zdradź co bierzesz pliss, pliss, bo mnie też rzeczywistość męczy i chciałabym jak ty, w chmurach pobujać. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: ty, iuscogens 21.06.10, 20:12 lusitania2 napisał: > zdradź co bierzesz pliss, pliss, bo mnie też rzeczywistość męczy i > chciałabym jak ty, w chmurach pobujać. ostatnio yerba mate piję nałogowo, może dlatego mam taki bystry umysł a tak serio, można odnieść się do tego co napisałam, można to olać, można tez próbować deprecjonować nie odnosząc się do treści. Ty widzę to ostatnie wybrałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: ty, iuscogens 21.06.10, 20:40 żeby się do treści odnieść, najpierw wypowiedź by musiała jakąś mającą związek z rzeczywistośćią treść zawierać. But it's not your case, iuscogens. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: ty, iuscogens 21.06.10, 21:03 lusitania2 napisał: > żeby się do treści odnieść, najpierw wypowiedź by musiała jakąś > mającą związek z rzeczywistośćią treść zawierać. > But it's not your case, iuscogens. ale co jest nieprawdziwe w mojej wypowiedzi??Wypowiedzi Tuska?? Jego zachowanie w czasie powodzi??Może Ci się nie podobać moja ich interpretacja, ale nie możesz negować, że ich nie było. Odnieś się konkretnie gdzie jest ten brak związku, chyba ze wolisz rzucac hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
venee Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 18:53 tak tęsknimy, bo DOSKONALE pamiętamy jak nam się wtedy żyło Uwielbiam takie teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Z powodu takiej mapki... 21.06.10, 20:57 Żałosny jest ten wątek, wszechobecna pogarda do kogo się tylko da. Mało wam obrażania się nawzajem, podziałów, durnych stereotypów? Niesmak. Nawet mi się pisać nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś