Dodaj do ulubionych

problemy z lodówką

12.03.04, 11:43
Wiem, że temat "dzieciowy" kompletnie to nie jest, ale ... może pomożecie?
jakieś dwa miesiące temu kupilismy dwukomorowa lodówko-zamrażalkę Amici.
Pokrętło temp. jest jedno - w skali do 7 ustawione(zg. z zaleceniami) na 4. W
lodówce panuje właściwy chłód, natomiast w zamrażalniku kumuluje się lód,
czasem skrapla się na ściankach lód. Co jest? czy powodem może być to, że w
pobliżu lodówki "leci" akurat rura z ogrzewaniem? Z drugiej strony kuchnie
mamy tak malutką, że nie byłoby gdzie zmieścic lodowkę w innym miejscu niz
dotychczasowe...
Obserwuj wątek
    • cesarus Re: problemy z lodówką 14.03.04, 19:50
      chyba najlepiej będzie, jeśli wrócisz do sklepu po informacje. Ja też niedawno
      kupiłam lodówkę, ale na razie nic takiego mi się nie przytrafiło. Jak sobie
      poradzisz, to proszę napisz. Może ktoś skorzysta....
      pozdrawiam
      ania
      • jell Re: problemy z lodówką 15.03.04, 09:43
        Cóż, dzwoniłam do sklepu dwa razy, ale kompetentnych sprzedawców to tam chyba
        nie mają...Za pierwszym razem jakaś pani odkrywczo mi dorzdziła, abym
        zastosowała się dokł. do instrukcji obsługi- jakbym tego nie zrobiła!.Za drugim
        razem był mężczyzna, starał mi się pomóc, z czego niewiele wyszło, w końcu
        uznał, że mozeby tak zwiększyć temp.- zupełnie bez sensu, bo wtedy wyjmowałam
        z lodówki podmarznięta wędlinę, , a na sałatkach osiadał szron...I problem mamy
        dalej...
    • jakel Re: problemy z lodówką 16.03.04, 13:07
      A oto moje tylko przemyślenia, bo takiego problemu nie miałam. U mnie lód
      szybciej się gromadzi, gdy zbyt często otwieram zamrażarkę, albo wkładam do
      niej leciutko ciepłe jedzenie. A może lodówka jest nieszczelna. Obejrz
      uszczelki. A po jakim czasie gromadzi ci się lód? EJ
      • jell Re: problemy z lodówką 16.03.04, 18:33
        Usczelki wydaja mi się OK, zresztą lodówka ma raptem siedem miesiecy. Zreszta
        lodówka działa bez zastrzeżeń, nie zbiera się szron, chłodzi tak, jak powinna.
        Problem mam jedynie z zamrazalnikiem( nad lodówka)- myslałam, że może
        jest "przeciążony" - trzymam w nim więc jedynie chleb" na czarną godzinę",
        pierogi, lody i lód w kostkach. Gdy otwieram ( przecietnie raz-dwa razy w
        tyg.), błyskawicznie zamykam mocno przyciskając drzwiczki. A w środku coraz
        więcej szronu , a na ściankach po prostu lodu...Nie mam pojęcia - rozmrozić
        całość?( a przeciez lodówka ma samorozmrazanie, w instrukcji zalecają rozmrażać
        całośc raz na rok, ale bardziej ze względów estetyczno - higienicznych niz z
        takowej potrzeby).A po prostu nienawidze rozmrażania lodówki!( naszą poprzednią
        musiałam rozmrażac co 2 tygodnie, więc dostałam juz w kość...)ja juz naprawde
        nie wiem, co z nią zrobić...
        • cesarus Re: problemy z lodówką 16.03.04, 19:44
          z tego co wiem, to zamrażarki trzeba samemu rozmrażać. Funkcja samorozmrażania
          jest tylko do lodówki. Ale może się mylę. A jeśli masz nowoczesną lodówkę, to
          rozmrażanie powinno pójść gładko.
          podrawiam
          ania
        • agusssek Re: problemy z lodówką-mam IDENTYCZNĄ! 17.03.04, 07:59
          Wygląda na to, że mamy identyczny model.
          Po siedmiu miesiącach ma prawo być cieniutka warstwa lodu. ja też tak mam.
          Jak ci przeszkadza, to ją rozmroź (ja to robię raz na ok. 10 mcy) i po kłopocie.
          Rozmraża się błyskawicznie.
          Pozdrawiam AGUSEK
          • jell Re: problemy z lodówką-mam IDENTYCZNĄ! 17.03.04, 09:47
            naprawdę? Więc mozliwe, że szaleję zupełnie bezpodstawniesmile)Z tym, że u mnie
            nie ma warstwy lodu, a jest warstwa lodu +mnóstwo szronu. Ale może za często
            otwieram zamrażalnik? W kazdym razie faktycznie chyba rozmrożę.. Stokrotne
            dzięki za rady!!! Pozdrawiam!!
    • goniab3 Re: problemy z lodówką 17.03.04, 14:11
      Może i zalecają ustawić pokrętło na 4, a może jest to jednak za dużo. U mnie
      pokrętło ustawione jest na 2 i przestawiam w zależności od ilości jedzenia w
      lodówce. Też mam Amice, nie wiem czy dokładnie taki model.
      • jabw Re: problemy z lodówką 21.03.04, 22:55
        Moja stara lodówka szroniła, bo zamrażalnik nie był szczelny.
        Z nową lodówką mam tylko taki problem, że za często do niej zaglądam wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka