Dodaj do ulubionych

SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze ....

21.03.04, 15:31
CZeść
Wątek swój kieruję do mam, które po urodzeniu dziecka założyły wkładkę
domaciczną Mirenę lub zwykłą.
Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji co do ewentualnej wymiany wkładki.
Chciałabym bowiem znaleźć najlepszą dla mnie wkładkę antykoncepcyjną i liczę
na Waszą pomoc. Tabletek ze względu na hormony brać obecnie nie mogę a dwoje
dzieci już mi wystarczy.

1/ Obecnie mam zwykłą wkładkę, nie Mirenę i dokuczają mi długie, częśte i
obfite miesiączki. Czy po założeniu Mireny zmniejszą się czy będzie tak samo?
Napiszcie ile trwa u Was krwawienie i co ile jest dni.

2/ Ta wkładka którą mam obecnie ma kształt T- tzw. cooper T, bo poprzednia o
typowym kształcie mi nie służyła i wysuwała się.
Teraz pytanie czy Mireny tez mają różny kształt?
Czy tez mogę założyć kształt T?

3/ Napiszcie ile płaciłyście za Mirenę z założeniem i w jakim mieście.
Obserwuj wątek
    • mrufkaa Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 21.03.04, 15:35
      Neronko,
      nie zalozylam, ale widzialam Mirene na wlasne oczy, ma ksztalt T, wiec to Cie
      pewnie ucieszy. Z rozmowy z moim ginem wynika, ze poczatkowo mozesz dlugo
      krwawic bez przerwy, ale docelowo mirena w ogole znosi miesiaczkowanie. Sek w
      tym jak dlugo osobniczo przypadnie Ci krwawic i czy to Cie nie zniechceci i nie
      wyjmiesz. U mnie w Anglii to jest za darmo...
      Acha, na krwawienie podobno pomaga mleko sojowe...
    • kasiaj51 Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 21.03.04, 22:02
      Hej! Mój lekarz proponował mi Mirenę za 1200zł (mam nadzieję,że wliczył koszt
      założenia). Twierdzi, że zmniejsza i skraca krwawienia, ogólnie bardzo mnie na
      nią namawia.
      Pozdr.
      Kaśka
    • driadea Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 21.03.04, 23:06
      Hej smile
      Rozmawiałyśmy już na ten temat, bardzo wiele znajdziesz tutaj (przepisałam tu
      prawie całą "instrukcję" mireny- sama mam założoną)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=10868820&a=10868820
      jakby co, pisz, chętnie odpowiem na pytania smile
      Pozdrawiam, Aga
      • monikaus Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 08:37
        Hej! Mirenę zakładałam w listopadzie żeby zmniejszyć koszty to zadzwoniłam do
        producenta i po 3 dniach miałam w domu a zapłaciłam 500 zł plus założenie 100.
        Jestem z niej bardzo zadowolona założenie nic nie bolało pomimo tego że miałam
        zakladaną nie w czasie okresu. Okres mam teraz praktycznie co do dnia a nie jak
        wczesnie co 30-50 dni a teraz równo co 30.Jak narazie to same zalety.Polecam
        • justles Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 11:45
          Witam
          A możesz podać numer telefonu lub adres internetowy ?
          Bo też jestem zainteresowana by taniej kupić smile
          Pozdrawiam
          • monikaus Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 19:44
            Hej!
            Na stronie www.schering.pl jest podany nr telefonu kontaktowego. Jest tez dużo
            informacji o tej wkładce. Pozdrawiam
    • neronka Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 12:19
      Tak, ja też jestem zainteresowana tym adresem producenta, bo jeśli się
      zdecyduję wiadomo chciałabym jak najtaniej kupić.
      U nas w Gdańsku lekarze krzyczą 100 zł wraz z założeniem.
      • neronka Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 14:28
        Miało byc 1000 zł oczywiście.
        Dzięki za link do postu o Mirenie.
        • mysiam1 Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 17:32
          Ja mam Mirenę. Koszt ok. 700 zł z założeniem (też kupowana u producenta).
          Zakładanie b. bolało, więc na wszelki wypadek radzę poprosić o znieczulenie,
          ale to na pewno kwestia osobnicza. Od momentu założenia, czyli prawie rok, nie
          miałam miesiączki, jedynie czasem (b. rzadko) coś w rodzaju plamienia, a
          właściwie nie można tego nawet tak nazwać.
        • skarolina Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 18:47
          Oooo, to mój lekarz niedrogi jest - 800 z założeniem (Wrocław)
          • driadea Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 22.03.04, 21:25
            ja mialam 850 zł z załoeniem w grudniu. to chyba zal. od miasta imlekarza
            oczywiscie smile
            • evita33 Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 23.03.04, 22:07
              • evita33 Re: SPIRALA w Gdańsku do Neronki 23.03.04, 22:09
                Ja zakładałam Cooper T w Spółdzielni przy ul. Grunwaldzkiej. Wyniosło mnie to
                tylko kwotę za wizytę. Wkładkę zakładałam u dr Ewy Wszelaki Lass.
                To było 9 miesięcy temu, a teraz jestem w 6 m-cu ciązy. Wpadka przy wkładce.
                • driadea Re: SPIRALA w Gdańsku do Neronki 24.03.04, 11:57
                  Cooper T ?
                  My tu mówimy o Mirenie...

Szczerze współczuję wpadki przy wkładce, ale powiedz, jak to możliwe????
    • neronka Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 24.03.04, 15:27
      Znam dr Wszelaki Lass. Czyżby źle coś założyła?
      Czy ta spirala jest do niczego?
      Nie strasz mnie bo tez mam obecnie Cooper T.
      Chyba czym prędzej ją wymienię na Mirenę.
      Jeśli jesteś w ciąży to wkładkę ci wyjęli czy zostawili?
      Życzę powodzenia.
      • carisk Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 24.03.04, 16:00
        neronka napisała:

> Nie strasz mnie bo tez mam obecnie Cooper T.

No wlasnie, tez mnie przestraszylas. Mam zamiar zalozyc wlasnie Cooper T i teraz...hmmmm.....dylematsad Moze jest jeszcze ktos, kto ma w/w wkladke?
        pozdrawiam
        cari_sk
        p.s. witam sie serdecznie ze wszystkimi, bo to moj debuit na forumsmile
        • evita33 No więc już wyjaśniam....... 24.03.04, 18:39
          Nie wiem czy ta wkładka jest beznadziejna, czy źle miałam założoną. Po tym jak
          nie dostałam okresu i test wyszedł z czerwoną co prawda bladą kreską pobiegłam
          do Wszelaki. Ona kazała mi się nie denerwować bo kreska to jeszcze nic nie
          znaczy - dała mi jeszcze tabletki na wywołanie , nie zagrażające ciąży. Ale po
          5 dniach nie dostałam nadal okresu. Nie wiem- może coś się przesunęło i mi nic
          nie powiedziła bo nie chciała, a moze po prostu tak miało byc - no nie wiem. u
          mnie w pracy dziewczyny maja te wkładki i hulają do woli nie bacząc nawet na
          okres płodny ( czego ja nawet przy wkladce unikałam) , więc co? tak musiało
          chyba być!!!!!!!!
          • evita33 Re: No więc już wyjaśniam....... cdn. 24.03.04, 18:42
            A co do ciązy - wkładkę mi doktor wyjęła po tym jak nie dostałam okresu - czyli
            przy drugiej wizycie - to był chyba miesiąc ciązy
        • kayak7 Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 25.03.04, 21:55
          Hej, ja mam zwykla wkladke czyli Copper T i jestem zadowolona. Okresy sa
          rzeczywiscie dosc obfite, ale kilka moich kolezanek po porodzie ma rownie
          obfite jak ja pomimo braku wkladki(po prostu tak im sie "zrobilo" po porodzie).
          Ja wkladke mialam zalozona jeszcze przed dostaniem okresu(rok temu) i ciezko mi
          sie wypowiedziec czy okresy sa bardziej obfite niz przedtem po prostu po ciazy
          czy tez od wkladki.

Moj lekarz z kolei powiedzial mi ze wiele jego pacjentek ktore mialy Mirene
          rezygnuje z niej, bo nie maja w ogole okresu i dostaja na glowe co miesiac czy
          nie sa w ciazy. Problem lezy oczywiscie w psychice a nie w skutecznosci
          wkladki.

Ja po zalozeniu wkladki bylam na usg(takie raz w roku zeby sprawdzic czy
          wszytsko jest ok) i na pewno jest ulozona prawidlowo. To mnie troche uspokoilo,
          bo ja mam konkretna jazde na to ze wpadne, a bardzo bym tego nie chciala.

Pozdr

Marta
          • neronka Re: SPIRALA zwykła i Mirena raz jeszcze .... 31.03.04, 12:37
            podnosze wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka