agakz 24.03.04, 15:32 Znalazłam dla córki śliczny serdaczek wyszywany cekinami, chciałabym, żeby w nim sypała kwiatki. Biała bluzeczka to nie problem, ale co ze spódniczką? W kwiatki, paski? Mogę spróbować uszyć ale skąd wziąć wykrój? Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy38 Re: strój krakowianki 25.03.04, 10:33 Spódnica musi być w kwiatki. A szyjąc weź prostokąt o krótszym boku długości spódniczki (plus zapas na gumkę w pasie i podwinięcie). Tu nie trzeba wykroju. Odpowiedz Link Zgłoś
agakz Re: strój krakowianki 26.03.04, 10:35 A co z długością dłuższego boku? Kwiatki na czerwonym tle? pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kia24 Re: strój krakowianki 26.03.04, 18:39 Tak kwiatki na czerwonym tle. Długość dłuższego boku w zależności od tegości córeczki, tak żeby była spódniczka była sporo przymarszczona. Jak byłaś mała teżpewnie chciałaś mieć "kręcącą" spódniczkę. Ja chciałam i miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
skania.h.j Re: strój krakowianki 30.03.04, 08:00 Jako była uczestniczka kolku zespołów pieśni i tańca (więc trochę obeznana z tradycyjnymi strojami, nie tylko krakowskimi), zapewniam, że spódniczka może być po prostu w gumkę w pasie, jeśli chcesz, żeby najbardziej przypominała krakowski strój bronowicki (czyli ten najbardziej popularny), to rzeczywiście powinna mieć wzór w dość duże wyraźne kwiaty, ale wcale niekoniecznie muszą być na czerwonym tle. Mogą być też np. na białym, czarnym, zielonym, a nawet intensywnie niebieskim. Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agakz Re: strój krakowianki 02.04.04, 14:36 Dzieki dziewczyny! Jak się zbiorę i uszyję, to zrobię zdjęcie i opublikuję swoje dzieło pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: strój krakowianki 27.05.04, 14:22 Najwazniejsze, zeby sie dobrze układało w pasie. Załozenie trzeba zrobic na najmniej piec centymetrów. Zastosować szeroka gumke, albo kilka wezszych w waskie tuneliki (co drugi). Odpowiedz Link Zgłoś