Dodaj do ulubionych

strój krakowianki

24.03.04, 15:32
Znalazłam dla córki śliczny serdaczek wyszywany cekinami, chciałabym, żeby w
nim sypała kwiatki. Biała bluzeczka to nie problem, ale co ze spódniczką? W
kwiatki, paski? Mogę spróbować uszyć ale skąd wziąć wykrój?
Aga
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: strój krakowianki 25.03.04, 10:33
      Spódnica musi być w kwiatki. A szyjąc weź prostokąt o krótszym boku długości
      spódniczki (plus zapas na gumkę w pasie i podwinięcie). Tu nie trzeba wykroju.
      • agakz Re: strój krakowianki 26.03.04, 10:35
        A co z długością dłuższego boku?
        Kwiatki na czerwonym tle?
        pozdrawiam
        Aga
        • kia24 Re: strój krakowianki 26.03.04, 18:39
          Tak kwiatki na czerwonym tle. Długość dłuższego boku w zależności od tegości
          córeczki, tak żeby była spódniczka była sporo przymarszczona. Jak byłaś mała
          teżpewnie chciałaś mieć "kręcącą" spódniczkęwink. Ja chciałam i miałam.
        • skania.h.j Re: strój krakowianki 30.03.04, 08:00
          Jako była uczestniczka kolku zespołów pieśni i tańca (więc trochę obeznana z
          tradycyjnymi strojami, nie tylko krakowskimi), zapewniam, że spódniczka może
          być po prostu w gumkę w pasie, jeśli chcesz, żeby najbardziej przypominała
          krakowski strój bronowicki (czyli ten najbardziej popularny), to rzeczywiście
          powinna mieć wzór w dość duże wyraźne kwiaty, ale wcale niekoniecznie muszą być
          na czerwonym tle. Mogą być też np. na białym, czarnym, zielonym, a nawet
          intensywnie niebieskim.
          Pozdrawiam. Ania
    • agakz Re: strój krakowianki 02.04.04, 14:36
      Dzieki dziewczyny!
      Jak się zbiorę i uszyję, to zrobię zdjęcie i opublikuję swoje dziełowink
      pozdrawiam
      Aga
    • praktycznyprzewodnik Re: strój krakowianki 27.05.04, 14:22
      Najwazniejsze, zeby sie dobrze układało w pasie. Załozenie trzeba zrobic na
      najmniej piec centymetrów. Zastosować szeroka gumke, albo kilka wezszych w
      waskie tuneliki (co drugi).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka