mymamba 14.10.10, 11:19 Trzeba by im powiedzieć że: Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101009/LUBLIN/472023861 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris31 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:24 > Trzeba by im powiedzieć że: > Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana > prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej odpadłam i dodałabym jeszcze, że monarchii u nas nie ma co prawda ja jestem wierząca, ale nie wiem, czy podobne inicjatywy sa potrzebne. w sercu katolika Jezus jest królem bez ogłaszania publicznego. dla mnie jest królem od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
kabarethrabi Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:27 A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:55 > A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? a w jakim jeszcze sercu? ateisty? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:00 solaris31 napisała: > > A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? > > a w jakim jeszcze sercu? ateisty? pl.wikipedia.org/wiki/Kościoły_i_związki_wyznaniowe_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:05 ale po co mi ten link? jestem katoliczką, więc piszę o poglądzie na sprawę z perspektywy katolika. a jak inne wyznania chrześcijańskie na sprawę się zapatrują - nie wiem. za to wiem, że na pewno Jezus nie będzie królem dla ateisty Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jezus królem Polski 23.10.10, 17:20 a j > ak inne wyznania chrześcijańskie na sprawę się zapatrują - nie wiem. No tak, jako katoliczka z pewnością mało wiesz o innych wyznaniach chrześcijańskich, ale jako CHRZEŚCIJANKA powinnaś wiedzieć na czym polega chrześcijaństwo. Kościoły protestanckie są bardziej "chrystocentryczne" niż KRK, więc uwierz, dla nas też Jezus jest królem. Jedynym, bez żadnej "królowej". To katolicy wymyślili tę koronację, czyli jednak niektórzy z Was mają problem z pojęciem Jezusa jako króla... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:01 yyyy.. innego chrześcijanina?.. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 13:55 solaris31 napisała: > > A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? > > a w jakim jeszcze sercu? ateisty? no może w sercu każdego chrzescijanina np protestanta, ewangelika, prawosławnego, luteranina, anglikanina, kalwinisty itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jezus królem Polski 23.10.10, 17:22 > np protestanta, ewangelika, prawosławnego, luteranina, anglikanina, kalwinisty > itd itd Tak się składa, ze luteranian czy kalwinista/kalwin, to równocześnie protestant i ewangelik Odpowiedz Link Zgłoś
kabarethrabi Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:52 solaris31 napisała: > > A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? > > a w jakim jeszcze sercu? ateisty? Wąskie masz myslenie skoro chrześcijanin to dla ciebie tylko katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 22:01 kabarethrabi napisała: > solaris31 napisała: > > > > A niby dlaczego tylko w sercu KATOLIKA?? > > > > a w jakim jeszcze sercu? ateisty? > > Wąskie masz myslenie skoro chrześcijanin to dla ciebie tylko katolik. nie,nie mam waskiego myślenia - to Ty nie umiesz czytać . nigdzie nie napisałam niczego podobnego. napisałam tylko, że nie wiem, jak się na sprawę zapatrują inne wyznania chrześciajńskie. czy to tak trudno zrozumieć? muszę być religioznawcą? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jezus królem Polski 23.10.10, 17:26 Jeśli jesteś chrześcijanką, to nie musisz być religioznawcą, żeby wiedzieć co to jest chrześcijaństwo. Nie musisz znać teologii innych Kościołów, ale wypadałoby wiedzieć, że chrześcijanie to wyznawcy Jezusa. Że "Wierzę w Boga..." to nie katolickie, a chrześcijańskie wyznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
blackcurrant82 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:33 Z innego forum: "Jest inicjatywa społeczna, by zdetronizować Maryję, gdyż przynosi pecha. Odkąd została królową, Polskę spotykają same nieszczęścia: rozbiory, wojny, okupacje." Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:34 Skoro Matka Boska jest Królową Polski (bo jest), to Jezus nie może być królem... Raczej... hmmm... delfinem (to chyba dotyczy tylko władców Francji), czy jak to się tam powinno nazywać. Chyba, że Matka Boska abdykuje, to zgodnie z prawem sukcesji, tron odziedziczy potomek. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:49 o to to co najwyżej może zostać następcą tronu poza tym zawsze myślałam, że królem to raczej jego ojciec, tylko należy sobie zadać pytanie, czy ten duchowy, czy ten fizyczny? I kto w tym wypadku jest duchowym a kto fizycznym? I czy to nie było pierwsze in-vitro przypadkiem na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Jezus królem Polski 23.10.10, 23:22 > I czy to nie było pierwsze in-vitro przypadkiem na świecie? Weź przestań Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 11:46 mało tego, Jezus w ówczesnym państwie prawa występował przeciw legalnej władzy i juz dalej tak jak ty napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda macie nieaktualne dane: 14.10.10, 11:50 www.wiadomosci24.pl/artykul/mistrz_yoda_zostal_intronizowany_na_krola_polski_162022.html Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: macie nieaktualne dane: 14.10.10, 11:55 czyli Jezus jest nieprawnym pretendentem do tronu? Czyli może wybuchnąć coś a la wojna dwóch róż? czasami niestety nieprawi pretendenci wygrywaja... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: macie nieaktualne dane: 14.10.10, 12:02 Zapowiada się to wszystko ciekawie! Kocham ten kraj Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:04 attiya napisała: > mało tego, Jezus w ówczesnym państwie prawa występował przeciw legalnej władzy > i juz dalej tak jak ty napisałaś Huh? Gdzie? Przekazy o nim podają, że był po prostu za całkowitą separacją kościoła od państwa. Ba, wzywał do wypełniania obowiązków wobec Cesarza (zapłata ceł, podatków). Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysceptyk Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:34 Jak to Jesus powiedział -"Królestwo moje nie jest z tego świata" Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 13:47 Zagrażał miejscowym elitom. To u nas też by długo stołka nie zagrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:03 oj nie - nie piszę o cesarzu mam na myśli ówczesne frakcje religijne, te, które ściśle współpracowały z przedstawicielami cesarskimi - one były akceptowalne przez samego cesarza co dawało im status drugiej władzy w państwie. Najbardziej znany jest epizod w swiątyni - konflikt z odłamami religijnymi Izraela - saduceuszami i faryzeuszami. Dla nich Jezus byl heretykiem i zagrożeniem dla ich władzy Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:33 attiya napisała: > oj nie - nie piszę o cesarzu > mam na myśli ówczesne frakcje religijne, te, które ściśle współpracowały z prze > dstawicielami cesarskimi - one były akceptowalne przez samego cesarza co dawało > im status drugiej władzy w państwie. Najbardziej znany jest epizod w swiątyni > - konflikt z odłamami religijnymi Izraela - saduceuszami i faryzeuszami. Dla ni > ch Jezus byl heretykiem i zagrożeniem dla ich władzy Tyle, że była to władza religjna a nie państwowa. I jej sprawy nieszczególnie interesowały Cesarstwo, dopóki się lud nie buntował. Ciężko zatem uznać Jezusa za antypaństwowca, na jakiego kreowali go Faryzeusze. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:48 no pewnie, że ciężko ale nie można zaprzeczyć, że to oni krzyczeli "ukrzyżuj go, ukrzyżuj" Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:54 attiya napisała: > no pewnie, że ciężko ale nie można zaprzeczyć, że to oni krzyczeli "ukrzyżuj go > , ukrzyżuj" Czego dokonał urzędnik państwowy, czyli Rzymianin Poncjusz Piłat Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 22:19 ale to nie on wybrał Barabasza on tylko sie zgodził z wolą "ludu" Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 12:37 Uważam, że ponieważ Jezus Chrystus i tak jest Królem, to zupełnie niepotrzebne są akcje z nadawaniem Mu tytułów króla poszczególnych państw. Prowokuje to tylko prześmiewstwo (jak np tutaj) Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:04 hawela napisała: > Uważam, że ponieważ Jezus Chrystus i tak jest Królem, to zupełnie niepotrzebne > są akcje z nadawaniem Mu tytułów króla poszczególnych państw. Prowokuje to tylk > o prześmiewstwo (jak np tutaj) a to kim jest Bóg ojciec? Cesarzem? Bo do tej pory byłam przekonana, że głowna"władza" należy do Boga a Jezus jest jego skromnym przedstawicielem Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:20 > Bo do tej pory byłam przekonana, że głowna"władza" należy do Boga a Jezus jest > jego skromnym przedstawicielem A to nie jest tak, że Bóg jest jeden w trzech osobach - Bóg Ojciec, Jezus Chrystus i Duch Święty ? Ale może coś pokręciłam, bo ja słaba jestem z tych teorii. Jak to ateistka Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:32 na zdrowy chłopski rozum to raczej nie jest to możliwe, poza tym mnie nie interesują późniejsze dorobione teorie to tak jakby ciebie, mnie i jeszcze z 10 forumek zebrać razem i powiedzieć, że to jedna osoba w iluś tam osobach - no ale wiem, że są tacy, którzy za te teorię o 3 osobach wtłoczonych w jedno, z czego dwóch nikt nigdy nie widział, dadzą się spalić na stosie Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:35 attiya napisała: > są tacy, którzy za te teori > ę o 3 osobach wtłoczonych w jedno, z czego dwóch nikt nigdy nie widział, dadzą > się spalić na stosie Historyczność postaci tego trzeciego też jest kwestią mocno dyskusyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:49 feel_good_inc napisał: > attiya napisała: > > są tacy, którzy za te teori > > ę o 3 osobach wtłoczonych w jedno, z czego dwóch nikt nigdy nie widział, > dadzą > > się spalić na stosie > > Historyczność postaci tego trzeciego też jest kwestią mocno dyskusyjną. > Fakt Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:39 attiya napisała: > a to kim jest Bóg ojciec? Cesarzem? Cesarzem, Królem, jakie to ma znaczenie? I tak panuje nad całym światem, nomenklatura nic nie wnosi > Bo do tej pory byłam przekonana, że głowna"władza" należy do Boga a Jezus jest > jego skromnym przedstawicielem Źle byłaś przekonana Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:51 hawela napisała: > > Bo do tej pory byłam przekonana, że głowna"władza" należy do Boga a Jezu > s jest > > jego skromnym przedstawicielem > Źle byłaś przekonana naprawdę? No pacz pani a ja myślałam, że to Bóg stworzył ziemię i takie tam inne a Jezus był tylko człowiekiem i jego byt na ziemi i w ogóle zaczyna się gdzieś około 3 czy 4 roku naszej ery. No i 2000 lat historii poszło w dupu Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 14:57 attiya napisała: a ja myślałam, że Jezus był tylko człowiekiem no toż mówię, że źle myslałaś Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 22:20 hawela napisała: > attiya napisała: > > a ja myślałam, że Jezus był tylko człowiekiem > > no toż mówię, że źle myslałaś to nie wiedziałaś, ze Jezus by człowiekiem? to z jakiej planety przybyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
jezus_z_nazaretu Pokój wam 14.10.10, 13:46 Ale może ku... najpierw to ze mną skonsultujcie co? Odpowiedz Link Zgłoś
jezus_z_nazaretu Re: Pokój wam 14.10.10, 14:42 Czekaj czekaj - tylko pójdź do nieba to ja już cię tak urządzę, że dostaniesz najgorszą miejscówkę-koło nowej autostrady i wysypiska odpadów komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 15:00 ale że Żyd królem Polski... hm... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 22:21 miska_malcova napisała: > ale że Żyd królem Polski... hm... widocznie niektórzy nie chcą już o tym pamiętac no i uwazaj, bo zaraz przypną Ci kilka łatek Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Jezus królem Polski 23.10.10, 17:44 attiya napisała: > miska_malcova napisała: > > > ale że Żyd królem Polski... hm... > widocznie niektórzy nie chcą już o tym pamiętac > no i uwazaj, bo zaraz przypną Ci kilka łatek jak kto głupi, niech przypina i się cieszy, że przypiął Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jezus królem Polski 14.10.10, 22:42 żyd nie żyd ale obywatelstwa polskiego nie ma to i królem zostać nie może o wyroku nie wspominając Odpowiedz Link Zgłoś