Dodaj do ulubionych

Gry planszowe dla 2 osób

20.10.10, 14:13
Wiem, że już kiedyś był wątek o planszówkach, ale tam chodziło generalnie o planszówki, a ja potrzebuję coś tylko dla dwóch osób, coby więzi z mężem zacieśnić wink)
Ze znajomymi gramy w Osadników, Carcassone nam nie podeszło, a z innych gier towarzyskich bardzo lubimy Mafię. Teraz jednak chcielibyśmy zagrać w coś tylko we dwoje, fajnie byłoby, żeby gra nie opierała się za bardzo na losowości.

Aha, mąż nie lubi Scrabble, więc gry językowe odpadają.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • alba27 Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 14:14
      szachy, ewentualnie warcaby.
    • magnollia3 Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 14:33
      Proponuję BLOKUS - zmusza do myślenia smile
    • hawela Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 15:37
      Rummikub
      • sycylia_beauty Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 15:45
        Activity,Tabu, Bet your brain, trivial pursuit da się grać w dwie osobysmileodrobinę dostosowując zasady wink
    • landora Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 16:07
      Ingenious. Krótkie, wciągające rozgrywki, bardzo fajna gra.
    • skarolina Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 17:55
      Mr. Jack, Aton, Pick&Pack, z logicznych Abalone, Pentago, z nowości właśnie wchodzi Basilica, przeznaczona dla dwóch osób i K-2, przeznaczone dla 1-5 graczy - obie zbierają bardzo dobre recenzje wśród planszówkowiczów. Z gier na większą liczbę graczy dwuosobowo doskonale sprawdza się St.Petersburg, Race for the Galaxy i Havana (ta ostatnia ponoć najlepiej chodzi właśnie na 2 osoby, choć jest przeznaczona dla 2-4 graczy). Z ciężkich gier na dwie osoby dobrze chodzi Caylus i Cywilizacjatongue_outoprzez wieki.
      • melmire Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 18:48
        Dorzuce "Agrykole"(1 do 5 graczy), kosmiczna wersje Catany (3 graczy) i "Horror w Arkham" (1 do 8 graczy)
    • agusiah Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 20:19
      No i jeszcze Scarbblesmile
    • panpaniscus Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 20:41
      Pandemia - poza tym, że dla 2 osób, to jest to gra bez rywalizacji, tzn. obydwoje (albo więcej) graczy są w jednej drużynie przeciwko mikrobom.
    • siasiunia1 Re: Gry planszowe dla 2 osób 20.10.10, 22:22
      Owce (1-4) smile
      • anyaa Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 13:44
        O, mój ulubiony tematsmile
        Polecam Wsiąść do pociągu, Agricolę, Pandemic (nie Pandemia), a z krótszych np. Rój lub Pentago.
        Osadnicy mają też wersję karcianą (dla 2 osób).
        • skarolina Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 15:37
          Wsiąść do pociagu na 2 osoby? Nuuuda panie, nuuuuda.
    • estragonka Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 13:51
      blokus duo smile
      • 1monia4 Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 16:05
        Uwielbiamy ---Otello
    • erba Agrykola 21.10.10, 16:55
      Myślałam kiedyś o niej, ale trochę mnie cena odstrasza, 180zł to dla mnie sporo jak na nieznaną przeze mnie grę. Naprawdę warto? Dobrze się gra w dwie osoby?
      A co sądzicie o Zombiakach i Memoir'44?
      • anyaa Re: Agrykola 21.10.10, 18:57
        Agricola jest na all już od ok. 130 zł.
        A Memoir'44 to jedna z ulubionych gier mojego męża. Zombiaki też ponoć niezłe.
      • melmire Re: Agrykola 21.10.10, 20:00
        Agrykola jest warta swojej ceny. Gralismy juz wiele razy, w roznych kombinacjach, i caly czas odkrywamy nowe karty , kombinacje, strategie.
        Dobra jest o tyle ze dobrze sie sprawuje i przy dwoch, i przy wiekszej ilosci graczy. Czasem gra jest niby od dwoch do pieciu osob, ale dwie to za malo, a piec to za duzo zeby wydobyc pelen potencjal.
        No i ma w komplecie wersje uproszczona, zeby mozna bylo grac z dziecmi albo osobami ktore do tej pory graly jedynie w Monopol smile
    • erba Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 18:52
      Poczytałam więcej o Agrykoli i jestem zdecydowana smile Teraz jeszcze potrzebuję mniejszej i krótszej (i tańszej) gierki do rozgrywki w międzyczasie. Ważne, żeby było wiele możliwych scenariuszy, jak w Osadnikach i ponoć właśnie w Agrykoli. Gry logiczne odpadają, bo z kolei ja takich nie lubię.
      • donna28 Re: Gry planszowe dla 2 osób 21.10.10, 20:52
        IMHO z planszowek na 2 osoby najlepszy jest Caylus. Element losowosci jest tam ograniczony praktycznie do zera,kombinowania jest masa.
        Wiecej nie polece bo generalnie gramy z mezem w karcianki jak jest nas tylko dwoje. W wiekszym towarzystwie dopiero ida w ruch planszowki.
        Maz uwielbia Memoir'44, ale jest historykiem, wiec go takie klimaty kreca. Mnie jako[ nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka