Dodaj do ulubionych

Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!!

25.11.10, 09:48
dlaczego dziecięce ubrania są takie drogie? Byłam wczoraj w zwykłym sklepie, żadnej firmówce, musiałam kupić dla synka: spodnie - 48 zł, bluzkę - 26, 32 i 25, podkoszylki- 3x 15, rajstopy - 3x 12, kamizelkę - 37 i koszula - 26 i sumie wyszło 265 zł!!!! Boże, musiałam, mały powyrastał z takich wyjściowych ubrań, koszulki musi mieć białe , czyste, rajty bo zimno już i koszula na święto w przedszkolu. Załamałam się, a ponoć mają być podwyżki. Nie wiem , chyba już tylko lumpeksy zostają, a oni też powariowali (40/kg). Naprawdę nie wiem skąd na to brać...
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 09:55
      I tak drogo nie kupiłaś... Ubranka dla dzieci nie są tanie. O podwyżkach też czytałam. Niestety. Nie mówię, już o takich firmach jak Wójcik gdzie za jakieś odpustowe rzeczy płacisz majątek.
      • yoka1 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 09:56
        bo to trzeba iść do Pepco albo 5-10-15 jak mają przeceyn, albo od razu na wielkie miejskie targowisko, w innych miejscach mega drogo, a dzieci rosną jak szalone
        • laaisa jak się ma możliwości 25.11.10, 10:02
          ja nie mam, tutaj nie ma żadnych przecen, a do większego miasta 60km. Allegro nie wchodzi, bo mały jest okrągły z krótkimi nóżkami. Przecież te ciuchy to i tak na kilka miesięcy- jeśli nie zaplami . Wcześniej tak drogo nie było...
          • annvangier Re: jak się ma możliwości 25.11.10, 10:11
            a sporboj na allegro kupowac tej firmy co mu pasuje uzywki a jak okragle to kupuj uzywane spodnie np z hm i 5-10-15 tylko szukaj w opisie lub dopytaj uzytkownika czy jest regulacja na gumek
            moja ma spodnie i meskie bojowki i damskie dzinsy z hm i tam takie rozwiazanie jest wiec mozna dostosowac do roznych obowdów
        • kropkacom Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:09
          Wiele sieciówek ma tańsze linie ubraniowe. 5-10-15 to dla mnie wyrzucone pieniądze. W PEPCO też trzeba uważać bo potrafią być szmaty ale czasami znajdzie się coś fajnego. Bazarek z założenia dla mnie odpada.

Oczywiście zawsze łatwiej w dużym mieście.
          • gwen_s Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:25
            a ja 5-10-15 sobie chwalę, ku wielkiemu zdziwieniu... szkoda mi było kasy na bluzeczki nowe do przedszkola a młody z wszystkiego wyrósł... więc poszłam tam... kupiłam 5 bluzeczek za 20zł jedna, młody je mocno plami, czym tylko może, piorę je dość często, kolor się nie spiera, nie wykręcają się ani nic złego się z nimi nie dzieje... miałam problem z kurtką też tam zaszłam i kupiłam dwie, jedna za 70zł...
            • kropkacom Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:31
              Majtki młodej się popruły. Młodego zresztą też. Bluzeczka wygląda jak szmatka. Cieszę się, że trafiłaś lepiej.
            • moofka Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:33
              ja tez mam kilka rzeczy z 5-10-15 ktore dlugio dzieciaki nosza i je lubia
              problem raczej z samymi zakupami
              trudno znalezc cos fajnego w rozsadnej cenie
          • memphis90 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:47
            . Bazarek z założenia dla mnie odpada.
            >
            A dlaczego? Przecież są tam takie same ubrania, jak w butikach dla dzieci. Nie mówię o sieciówkach, ale o zwykłych sklepach z ubraniami dla dzieci. Jedni i drudzy zaopatrują się na tej samej giełdzie odzieżowej. Tyle, że na bazarku nie robią 4-krotnego narzutu. Ubranka kupione na bazarkach czy w sklepach są zdecydowanie lepsze jakościowo niż takie 5-10-15 czy Cherokee.
            • kropkacom Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:50
              Nie kupuje ani na bazarku, ani w tych zwykłych sklepach. Nie to wzornictwo, jakość (chociaż ja cudów na kiju nie wymagam) a ceny często nie małe.
              • mdro Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 11:47
                To żałuj. Oczywiście nie wszędzie się daje dobre jakościowo i ładne ciuszki kupić, ale ja swoim bardzo chętnie kupowałam "na bazarze" ubranka kilku polskich niedużych firm. Tyle tylko, że wymagało to przjeścia raz czy dwa po kilku sporych halach wink, żeby się w ofercie zorientować. No i np. w W-wie to ich raczej nie dało uświadczć, a Maximusa wtedy jeszcze nie było.

A, ten bazar to hale Ptaka w Rzgowie. Supertanio nie jest, ale na przeceny też można trafić.
              • memphis90 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 20:30
                Nie to wzornictwo, jak
                > ość (chociaż ja cudów na kiju nie wymagam) a ceny często nie małe.
                No to chyba nie wiesz o czym mówisz... Jakościowo ubrania są lepsze, niż w sieciówkach.
        • anka_1234567 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 14:46
          No No!!! Pepco!!! Wczorajsze zakupy:
          Pajac 80 cm - 9.99
          Body 74 cm - 6.99
          Śpiochy 74 cm - 9.99
          Rękawiczki - 2.99
          Sama w szoku byłam, ale jaka zadowolona wyszłam smile
      • dziub_dziubasek Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:00
        Ja staram się kupować używane ubrania, wymieniam się też ze znajomymi... Czasem też poluję na "resztki" z wyprzedaży- firmowe spodnie, nowe można kupić za 15-20zł.
    • moofka Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:06
      drogo jak cholera niestety
      i to za byle co
      bo zeby mnie cos zachwycilo to i dac wiecej moge
      ale co kiedy i shit i drogo
      a mam dwoch chlopakow na ktorych sie wszystko pali po prostu
      i mam wrazenie ze nogawka jest za ktora juz nazajutrz od zakupu big_grin

w lumpeksach namietnie kupowalam jeszcze dwa lata temu
      a teraz tez byle co i ceny faktycznie z kosmosu
      albo sie towar pogorszyl, albo mi instykt lowcy stepil
      bo nie znajduje tam NIC doslownie
      same stare szmaty
      regularnie kupuje w reserved
      niezla jakos dla dzieci za ludzkie pieniadze i styl ktory lubie, lekki mlodziezowy
      endo robi cudne rzeczy zwlaszcza koszulki z fakturka skorki brzoskwini
      najlepsze dzinsy dla dzieciakow kupuje w lidlu maja tam linie lupilu
      tania i bardzo udana, swietne skarpetki, pizamki,
      dzinsowe spodnie kosztuja 20-30 zl
      • laaisa dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:10
        mam 60 km, a do reservd ze 120- mieszkam na prowincji, niestety, w lumpeksach po 40 zł, wieszak to jak sklepie, a jak taniej to nic nie ma. Tak zwykłsz dzinsy, bez wypasu prawie 50 zł- ludzie. szok
        • moofka Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:13
          5-10-15 ma sklep internetowy
          nie musisz sie fatygowac na zakupy
          ja endo tez tylko online kupuje
          5-10-15 nie przepadam
          zwlaszcza dla chlopakow rzeczy sa po prostu brzydkie i ze sztucznizny
          • kropkacom Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:16
            Endo to chyba drogie jest...
            • moofka Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:23
              warte swojej ceny
              kurtke dla dziecka kupilam za 59 zlotych
              drugi sezon nosi i uwielbia ja
              jest ciepla miekka lekka
              wczesniej kupilam za 120 dla mlodego w 5-10-15 puchowke
              po jednym praniu puch musialam 3 dni nastawiac na swoje miejsca uncertain
              hurtem nakupilam bluzek z dlugim rekawem po 19 zl z darmowa wyslka
              to jest drogo?
              • yoka1 Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:25
                ja też tam często kupuję, T-shirty za 9,99 po przecenie, nie do zdarcia, fajne kolorowe dla chłopaka.
                Śpiworek bawełniany dla bobasa do łóżeczka za 19,99 zł.
                Mi te ciuchy pasują dla dzieci i nie zdarzyły mi się "niewypały".
              • kropkacom Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:29
                Czasami zaglądam do sklepu internetowego i jak nie ma wyprzedaży to wydaje mi się drogo. Bluzka z długim rękawem w regularnej cenie za około 50 złotych. A pisze to tylko dlatego, że autorka chce zaoszczędzić. Teraz widzę, że kurtki w promocji obniżka z 169 na 99 złotch.
                • yoka1 Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:35
                  tak, dlatego napisałam, że wtedy jak sa przeceyn, a zawsze coś tam przecenią. Normalnie, to też uważam, że nie są tani
            • agni71 Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:26
              W Endo maja często promocje, znizki, równiez na przesyłkę, więc mozna zamówić on-line i nie zbankrutować.
        • kropkacom Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:13
          A Tesco? Lidl czy Aldi?
          • laaisa Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:20
            lidl ze 20 km, tesco 40 , ale tam nie ma wyboru i nie zawsze są ubrania pasujace, niestety. Mieszkam w małej mieścinie (6 tys ludzi), jest kilka sklepów, które poprostu są - towar jest dotąd aż się wyprzeda, nie ma przecen, promocji, nawet tzw nowych kolekcji, zwykły towar ze stadiomu z marżą matkową.
            • moofka Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 10:24
              no siedz i placz jak wszedzie daleko
              • laaisa rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 11:40
                dyskusji, odległośc jest faktem, poruszyłam kwestię cen ubrań i podwyżek , a nie odległości.
                • moofka Re: rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 11:50
                  ano
                  mozna chodzic na pobliski bazar i plakac ze naciagaja
                  a jak ci dziewczyny pisza jak i gdzie zrobic dobre zakupy to jeczysz ze 20 km
                  coz to za odleglosc jest w ogole?
                  • laaisa może jest problem 25.11.10, 11:54
                    nie mając samochodu, do stacji pkp musze czymś dojechać, a po pracy odebrać dziecko , pks dojadą jak sklepy już zamkną, wiesz może to dla mnie jest problem. Tak kupuję na bazarze bo tylko tam jest dla mnie taka możliwość- lepiej Ci?!
                    • moofka Re: może jest problem 25.11.10, 12:00
                      nie lepiej nie gorzej
                      mnie jest wszystko jedno w co dzieci ubierasz
                      liczylas na to ze na forum znajdzie sie ktos kto poradzi ci ze masz swietny sklep pod domem tylko jeszcze go nie zauwazylas?

zostaja zakupy przez internet wobec tego
                      • laaisa w którym miejscu na coś liczyłam? 25.11.10, 12:06
                        nie prosiłam o rady, o pomoc, o nic!!!- potrafisz czytać. Dowartościowałaś się, mam nadzieję.
                        • imasumak Re: w którym miejscu na coś liczyłam? 25.11.10, 14:24
                          Ale właściwie o co Ci chodzi?
                          Moofka wcześniej wspomniała Ci o kilku praktycznych rozwiązaniach a Ty się obrażasz nie wiadomo dlaczego.
                    • annvangier Re: może jest problem 25.11.10, 12:04
                      seri z pierwszego postu wynika ze robisz zakupy wsyztskiego hurtem
                      wiec bilet w obie strony za łaczne 20 złotych jak na ciuchach zaoszczezisz 100 to i tak jestes 80 dych do przodu
                      wiesz ja tez po jedna czapke nie jezdze do aoutletu by 5 zloty zaoszczedzic , ale jak mam pojechac i kupic ciuchy dla 3 osob i jedno dziecka trzy razy do roku to wole ruszyc tylek , czy zmobilizowac kogos znjaomego na role kierowcy, albo sie dowiedziec kiedy sasiadka autem jedzie i te 30 zlotych na benzyne dac , ale zrobic kompletne zakupy za 600 stow, a nie 1000 jakby mnie wyszlo kupujac pod nosem - trzeba umiec liczyc anie tylko narzekac
                      a Tesco czy 5-10-15 sa czynne duzoi dłozej niz do 15
                      albo kup w sklepie internetowym
                      tyle rad ci ludzie udzielili a ty ciagle narzekasz,
                      • laaisa jakim hurtem 25.11.10, 12:10
                        koszulki i rajstopy tylko więcej niż szt, i tylko dla jednego dziecka.
                • lola211 Re: rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 12:30
                  No i teraz juz wiesz, ze U CIEBIE jest drogo.Bo gdzie indziej mozna kupic taniej.Wniosek? Masz pecha.
                • el_jot Re: rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 13:29
                  No co ty. Ja też mam Lidla 20 km od domu, to żadna odległość tyle, że ja jeżdże samochodem.
                  • moofka Re: rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 13:34
                    kiedy nie ma samochodu
                    • el_jot Re: rzeczywiście Twój głos wniósł coś do tej 25.11.10, 13:45
                      Ale przypomniałam sobie czasy kiedy nie miałam prawka - też jeżdziłam 20 km do najbliższego miasta, tyle że pociągiem i dziecko w wózku było.
            • sharpless6 Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 13:41
              ja codziennie przejeżdzam 60 km do pracy tak i z powrotem, to wczale nie jest daleko.
              • el_jot Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 14:05
                sharpless6 napisała:

> ja codziennie przejeżdzam 60 km do pracy tak i z powrotem, to wczale nie jest d
                > aleko.
                Też o tym miałam napisać. Trzy razy w tygodniu jeżdżę po 70 km dziennie, dwa razy w tygodniu po 50 km to minimum. Te 20 km w jedną stronę to naprawdę niewiele. Kiedyś miałam do pracy 90 km w jedną stronę.
                • ciociacesia taa 25.11.10, 17:33
                  ja mam 'tylko' 43km, ale po miesiacu pracy na pełen etat czuje jak siwieje. 2 przesiadki i conajmniej pol godzina stania w korku na wyjazdówce
        • przeciwcialo Re: dziewczyny, do 5-10-15 25.11.10, 15:52
          Każda ciut większa wieś ma swoje place targowe.
    • gagunia Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:08
      Ubrania dziecięce faktycznie są bardzo drogie. Dlatego nigdy nie kupuję ubrań hurtowo. Wymieniam regularnie. W zasadzie nie ma miesiąca, żebym czegoś z garderoby nie kupiła. Przy okazji, jak mi wpadnie w oko. Dzięki temu nie mam problemu z wydawaniem kilku stów jednorazowo. Dużo kupuję na wyprzedażach. Nawet o rozmiar większe. Szczególnie wiosenne i jesienne kolekcje tak kupuję, bo jak na wiosnę za duże, to na jesień będą ok. Wczesną wiosną kupiłam skórzane buty z przeceny za grosze (ok 50 zł), o rozmiar za duże. We wrześniu okazały się dobre.
      • laaisa Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:16
        to nie był zakup hurtowy- najpotrzebniejsze, tak zwyczajnie. Kupywanie za dużych może być ryzykowne- czasami nie trafi się w sezon, no chyba, że naprawdę w lumpku za grosze. Poza tym te dzinsy po praniu już zafarbowały ( zawsze i wszystko piorę po zakupie) czyli jakości to nie ma wcale, widziałam jeszcze fajny sweter- wełniany, w serek w taki dorosły męski deseń -180zł!!! a dzieciał ponosi go góra przez 4 miesiące.
        • lusitania2 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:25
          > Poza tym te dzinsy po praniu już zafarbowały ( zawsze i wszystk
          > o piorę po zakupie) czyli jakości to nie ma wcale,

tańsze spodnie na pewno będą lepszej jakości <ironia>.
          • memphis90 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:52
            A czemu nie? Mi zdarzało się chodzić w jeansach za 20 czy 30zł, nie widzę większej różnicy w porównaniu z drogimi. W którymś momencie przestajesz płacić za jakość.
            • lola211 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 14:58
              W którymś momencie przestajesz płacić za ja
              > kość.

No ale nie bedzie to z pewnoscia poziom 30 zł.
              • memphis90 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 20:31
                A dlaczego nie? To bawełna, a nie złotogłów. A wszystkie szyją i tak dzieci z krajów III świata za dolara miesięcznie.
        • osa551 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 16:05
          Kupywanie za dużych może być ryzykowne- czasami nie trafi się w sezon,

No co ty, przecież mniej więcej wiadomo jak dzieci rosną.

Czasem trzeba się trochę postarać, czasem dojechać, różnie, ale warto coś zrobić, żeby zaoszczędzić konkretną kasę, zamiast rozkładać ręce, że drogo i że inaczej się nie da.

Wydaje mi się, że masz dość bierne podejście do tematu. Mnie się opłaca wziąć dzień wolnego jak są wyprzedaże, pojechać do centrum handlowego, do którego normalnie nie jeżdżę i wrócić do domu z zapasem ubrań kupionych z 50% lub 70% zniżką. Przyjmuję oczywiście, że Tobie się to nie kalkuluje, ale w takim razie nie marudź.
    • lusitania2 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 10:23
      przecież producenci i handlowcy za darmo powinni towar rozdawać.

• kropkacom Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 10:33
        Oj, tam ... Ponarzekać nie wolno? Ja akurat nie mam problemu, ale jak ktoś ma to się solidaryzuje big_grin A co!
      • estelka1 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 10:36
        No już, dowartościowałaś się, żeś bogaczka i 2 stówy w tę czy w tę, to dla Ciebie pikuś? No to teraz spójrz dalej niż czubek własnego nosa i zobacz, jakie są zarobki przeciętnego człowieka (wcale tu nie mówię o średniej krajowej), a jakie ceny jedzenia, ciuchów, czy opłat typu gaz, prąd. A jak zagłębisz się dalej i porównasz ceny producenta z cenami sklepowymi, to zobaczysz jakie są nakładane marże. Ja Ci podam tylko dla przykładu ceny tych samych spodni (pochodzących z tego samego źródła) w sklepach, czy na bazarku w moim prowincjonalnym mieście, a w oddalonym o 30 km dużym mieście. Otóż te same spodnie u mnie kosztują około 80 zł, a w tym drugim 50 zł. Podkreślam, źródło pochodzenia tych ciuchów jest to samo.
        • memphis90 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 10:54
          Dokładnie tak. Sukienka, którą ja kupiłam od producenta na giełdzie odzieżowej kosztowała 60zł, ta sama w butiku- 250zł. A jak się spojrzy ile kosztują dobre jakościowo ciuszki w GB na przykład, to się można zupelnie załamać. Trzy bodziaki Early Days za 2 euro bodajże...
          • lusitania2 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 11:35
            memphis90 napisała:

> A jak się spojrzy ile kosztują dobre
            > jakościowo ciuszki w GB na przykład, to się można zupelnie załamać. Trzy bodzia
            > ki Early Days za 2 euro bodajże...

życzę pensji i warunków pracy takich, jakie miała szwaczka, te bodziaki szyjąca...
            • memphis90 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 20:34
              Ale w czym tu masz problem? Bo chyba nie zrozumiałaś istoty sprawy. Tam 3 bodziaki kosztują 2 euro, u nas takie same 15-20zł sztuka. A szyte są przez tą samą biedną szwaczkę.
              • estelka1 Re: ano powariowali ludzie 25.11.10, 22:36
                i na pewno ta biedna szwaczka nie zarobi więcej za fakt, iż te same bodziaczki są sprzedawane w Polsce czyt. po wyższej cenie
    • woman-in-the-city Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:24
      Fakt drogo i bedzie ponoc drozej. Ja kupuję sporo rzeczy o rozmiar lub dwa wieksze na wyprzedażach. Duzo okazji wyszukuję też na allegro, ale trzeba regularnie aukcje przeglądac. Bywa, ze ktoś wystawia rzeczy jak nowe, w symbolicznych kwotach, w opcji kup teraz tylko trzeba trafic idealnie na moment ich wystawiania, bo kto szybszy ten lepszy. Ostatnio udało mi się tak zakupic małemu jeansy za 9,90 sztuka, stan jak nówka razem z przesyłką 27 zł. Sama też wystawiam regularnie rzeczy małego i schodzą na pniu, daję rozsądne ceny, a potem za to kupuję mu inne ubrania. Gorzej z butami, te sa cholernie drogie, ale na wiosnę kupiłam na wyprzedazy trzewiki wieksze i na jesien były idealne. Niestety za kozaki musiałam dac sklepową cenę, a dziec przeciez pochodzi w nich jeden sezon. Co do ubrań to w C&A są czasem okazje, np. dwupak bluzek za 19,90 zł, ale już wszystkie sweterki są drogie, choc w H&M , jest wieszak z przecenionymi ubraniami i latem wisiały na nim sweterki w przyzwoitych cenach.
      • a-inka Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:37
        Ja ratuję się charity shopami,ubrania zazwyczaj są porządne,tylko niemodne,ale to mi jakos nie przeszkadza.No i wyprzedaże.Jeśli tylko sytuacja finansowa pozwala kupuję ciuchy z myślą np. o sezonie letnim-czekają w szafie.
        Inna rzecz,że w tym roku zaczęliśmy robić paczki żywnościowe do PL dla rodziców czy teściów i obawiam się,że tak będzie coraz częściej,bo chyba nie tylko ubrania podrożały?
        Cieszę się,że chociaż tak mogę pomóc,bo bardzo rzadko jeździmy do kraju...
    • adsa_21 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:34
      ostatnio przerzucilam sie na neEno. Bardzo sobie chwale. Kupuje na wyprzedazy, 2,3 razy do roku. Przesylka jest gratis. Ubrania sa bardzo dobrej jakosci,miekkie. Moje dziecko tez je uwielbia. Wzornicwto 5 plus.Co ciekawe w sklepie internetowym jest wiekszy wybor niz w stacjonarnym
      • adsa_21 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:34
        Endosmile nie neEnowink
      • el_jot Adsa_21 25.11.10, 10:49
        A jaką Endo ma rozmiarówkę? I czy spodnie mają regulację na gumkę i guzik?
        Wysłałam do nich kiedyś maila z prośbą o informację, ale niestety, nie doczekałam się odpowiedzi.
        • moofka Re: Adsa_21 25.11.10, 11:00
          maja regulacje i sa porzadnie odszyte
          rozmiarowka troche zawyzona
          • pierwsze-wolne Re: Adsa_21 25.11.10, 13:54
            Możecie mi wytłumaczyć jak prostemu człowiekowi? wink Zawyżona rozmiarówka tzn. jak potrzebuję ubrań na 116 to powinnam zamówić rozmiar ... ? Wstyd mi bałdzo, ale nie potrafię tego ogarnąć wink
            • moofka Re: Adsa_21 25.11.10, 14:20
              nie maja 116
              maja 118
              czyli zamawiasz i moze byc luznawe - ponosi dluzej czyli
              zawyzona czyli ze to sa wieksze warianty tego rozmiaru
              moje dziecko nosi juz prawie wszytsko 134
              a endowskie 128 jeszcze dlugoi bedzie na niego dobre
              • pierwsze-wolne Re: Adsa_21 25.11.10, 14:36
                Dzięki wink właśnie upatrzyłam przepiękną spódniczkę smile
                • agni71 Re: Adsa_21 25.11.10, 16:34
                  spódniczki w Endo sa bardzo szerokie, na moją 8-latke noszacą z innych firm 128 lub 134 - 118 z Endo jest za szeroka. Natomiast mamy bluzke z dł. rekawem i jest z kolei wąska. Nam to odpowiada, bo córka szczupła, a bluzeczka bardzo dobrze sie naciąga, wiec wygodnie sie zaklada. Nie wiem, czy to reguła w ich bluzkach, czy ta jedna taka sie nam trafiła. Acha, sukienki też sa szerokie.
              • lola211 Re: Adsa_21 25.11.10, 15:35
                Czyli rozmiarówka jest ZANIZONA- bo odziez jest de facto wieksza niz wynika to z metki.
                • el_jot Re: Adsa_21 25.11.10, 15:50
                  Rozmiarówka ubrań jest zawyżona bo ubranie z mniejszym numerem na metce będzie pasowało na większe dziecko niż wynika to z metki.
                  • lola211 Re: Adsa_21 25.11.10, 15:59
                    Dla mnie to nielogiczne.
                    Mniejszy rozmiar na metce pasujacy de facto na wieksza osobe oznacza, ze nr na metce jest nizszy niz powinien, czyli zanizony w stosunku do rzeczywistosci.No nie dogadałabym sie w sklepie widacsmile.
                    • el_jot Re: Adsa_21 25.11.10, 16:08
                      Ale chodzi o wielkość ubrań w stosunku do tego co jest na metce.
                      • el_jot Re: Adsa_21 25.11.10, 16:10
                        Jeżeli na metce jest 40 a w ubranie wchodzi kobieta o rozmiarze 44 to rozmiarówka ubrań jest zawyzóna, nie obchodzi minie co jest na metce, tylko rzeczywista wielkosć ubrań.
                        • iwoniaw Ciekawa logika 25.11.10, 16:26
                          Cytat Jeżeli na metce jest 40 a w ubranie wchodzi kobieta o rozmiarze 44 to rozmiarów
                          > ka ubrań jest zawyzóna

Ciekawa logika; zatem co nazywasz rozmiarówką jak nie info na metce? Jeśli podany jest mniejszy nr (np. buta) niż powinien być, to jakim cudem może to być zawyżenie? Jeśli towar wart 44 zł ktoś sprzedaje za 40 to też zawyża cenę?
                          • el_jot Re: Ciekawa logika 25.11.10, 16:33
                            Wyjaśniłam już to, patrz wyzej i niżej.
                          • moofka Re: Ciekawa logika 25.11.10, 17:47
                            w zasadzie i logicznie i literalnie macie racje smile
                            ja zawyzona rozmiarowke rozumiem tak, ze rzeczywista wielkosc ubran jest rozmiar wieksza niz ta wynikajaca z rozmiaru metki
                            czyli wymiary odziezy sa wieksze niz podany rozmiar smile
                            tak sobie to cale zycie tlumaczylam i zawsze sie dogadalam wink
                    • iwoniaw Lola masz rację 25.11.10, 16:20
                      Oczywiście, że zaniżona rozmiarówka to taka, że na metce jest mniejszy rozmiar niż powinien być. Czyli np. ktoś nosi generalnie 38, a w jakiejś sieciówce pasuje na niego 36, bo zaniżają rozmiarówkę wink żeby klientce się zdawało, że taka szczupła.

Podobnie jak pani przekonana, że nosi 38, a nie może się wbić w 40 firmy x nie mówi, że gruba się zrobiła, tylko że rozmiarówka zawyżona wink
                      • el_jot Re: Lola masz rację 25.11.10, 16:30
                        Tyle, że w przypadku dziecka nie chodzi mi o to co jest napisane na metce, tylko jaka jest wielkość ubrań. Mam dziecko które nosi rozmiar 122/128. Jeżeli w Endo na metce jest napisane 122, to spokojnie mogę kupić te 122, bo wiem, że ubrania są na tyle duże, że starczą na dłużej. Wielkość ubrań jest większa niz wskazuje to metka.
                        • agni71 Re: Lola masz rację 25.11.10, 16:44
                          Wielkośc czyli rozmiar, a nie rozmiarówka.
                          • el_jot Re: Lola masz rację 25.11.10, 16:48
                            Niech i tak będzie. Moofkę zrozumiałam a o to przecież chodzi.
    • agni71 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:37
      laaisa, kilka rad:

1. forum.gazeta.pl/forum/f,583,Zakupy.html - dodac do ulubionych smile

Tam znajdziesz najświeższe informacje nt. promocji i wyprzedaży. Teraz co prawda króluje tematyka prezentów świątecznych, ale zaraz po Świetach pojawią sie wyprzedaże, a na tym forum będziesz miala najświeższe informacje.

2. W okresie wyprzedaży - jedziesz do najbliższego dużego miasta z duzym centrum handlowym i kupujesz na wyprzedażach, nie tylko na "już", ale przede wszystkim na zapas. Ja kupuję najdalej na rok naprzód. Jednorazowo przygotuj sie na duzy wydatek, ale za to jak fajnie pózniej w razie potrzeby tylko siegnąć do szafy i wyciągnąć cos kupione za pół ceny.

3. znajdz forum "Szafa malucha" - mozna znależc coś fajnego taniutko. Ja kupowalam dwa razy, od dwóch róznych osób i byłam bardzio zadowolona.

4. Polowanie na Allegro - czas, cierpliwośc, zdrowy rozsądek i mozna cos fajnego znależć niedrogo.

W zeszły weekend pojechałam do CH, bo potrzebuje kilku rzeczy dla dzieci. Wróciłam z jedna piżamką, kiepskiej jakości, ale za to tanią, z 5-10-15 (30 zł). Niestety, dzieci musza poczekac jeszcze z miesiąc na wyprzedaże w tych ciuchach co mają, bo stwierdziłam, że dżinsów za 60 i 80 zł nie będe im kupować. Podobnie bluzeczek - albo szmaty, albo brzydkie, albo cena 40-50 zł za szt.
      • laaisa dzięki za info 25.11.10, 11:48
        to nie jest tak, że nie mam za co kupić, że mi nie starcza. poprostu mam pensję mniej niż średnią, z tych realnich raczej. żyjemy normalnie, ale jak oststnio kupywałam mu ubrania to były ze 20% taniej. Słyszy się jeszcze , że maja podrożeć. A pensja nie.
        • agni71 Re: dzięki za info 25.11.10, 16:36
          My mamy niezłe dochody, a tez uwazam, że dziecięce ubrania w Polsce są bardzo drogie. Ach, pojechałabym sbie na zakupy do USA w okresie wyprzedaży wink
    • lolinka2 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 10:51
      heh, nie są drogie jak się potrafi szukać

ja się zaopatruję w sezonie wyprzedażowym niemal hurtem. Mothercare, Next i - o dziwo, market Auchan - porównywalne jakościowo bluzeczki dziewczęce (golf, zwykłe t-shirty z długim rękawem, gładkie i we wzorki) wyszło mi (kupowane w 3-paku) po ok 12-15 PLN za sztukę. Tesco ma coś w podobie, ale trochę jakość podupada...
      Buty - ecco, w sezonie wyprzedażowym równiutko o połowę tańsze.
      Spodnie - C&A, H&M, Cubus, KappAhl - da się znaleźć w cenach akceptowalnych (ca. 30 PLN).
      Tyle, że trzeba pośledzić info w sieci o wyprzedażach i czasem troszkę podreptać.
      • e_r_i_n Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 11:28
        Niby można tak, z ciuchami. Z butami, patrząc na skoki wzrostowe mojego dziecka - nie ryzykuję. I powiem szczerze, że mnie trafiają ceny porządnych butów dla dziecka rzędu 280 zł. No ale kupię takie za 100 zł i za chwilę kupić będę musiała kolejne.
        Ostatnio trafiliśmy do Reportera Young. Ciuchy dla starszych dzieci (od 116 bodajże), ale rewelacyjne. Do 6 grudnia losuje się na wejściu zdrapkę - nam się trafiło -25%, ale są nawet -40 i -50%.
        Młody hurtowo obkupiony fajnymi ciuchami.
        W temacie zakupów, polecam wyjazd za granicę smile
        • lolinka2 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 16:41
          z tym reporterem young to mi fajny pomysł podsunęłaś. Dzięki!
      • hayet Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 12:17
        dokladnie a najlepiej w kapphaluz alozyc sobie karte klienta id ostaje sie smsem i poczta dodatkowe promocje dla stalych klientow. ostatnio swoje corki obkupilam wlasnie w tym sklepie...bylo 50% przeceny od juz przeceniionych rzeczy co prawda nie byly to typowo zimowe ciuchy, ale wlasnie kupilam na kolejne lato, czy podkoszulki dobrej jakosc za 4,50zzl. nie mowiac o majtkach za 2,50 i skarpetki nawet za 1,5 sztuka-3 zl dwie sztuki. spodnie dresowe, z grubego materialu z obiznonym krokiem za 15 zl...moglabym jeszcze sporo wymieniac.
        wczesniej byla promocja dla stalych klientow 25% taniej na wszystkie nowe ciuchy w tym zimowe it ez sie udalo fajen rzeczy kupic taniej.
        rozumiem,z e nie masz blisko, ale wlasnie raz na jakis czas zrobcie wypad do duzego miasta gdzie jest CH, w czasie wyprzedazy i naprawde da sie za bezcen czasem kupic super ciuchy.

a to, ze sa drogie to fakt. mnie nabjardziej walnela podwyzka w ZARZE, ktora bardoz lubilam...ale kiedys za zwykla, jednokolorwa bluzke z dl. rekawem placilam 16zl a teraz 21zl..to jest jednak spora rozncia i przesada, bo to po prosty najzwyklejsza bluzeczka. nie mowiac jzu o innych fajnych typu z nadrukiem hello kitty z kr. rekawem za 45zl wink a material dosc cienki.
        • lolinka2 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 16:45
          na tej zasadzie porządny ciepły jesienno-zimowy płaszcz z Cubusa nabyłam (sobie, czyli 164) w ostatnią sobotę za 85 PLN.
    • moni692 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 11:55
      Ja mieszkam za granica. Ubrania mlodej kupuje w marketach (aldi, lidl) to np. do przedszkola, ale tez w h&m, esprit, s.oliver, c&a.
      W markecie ostatnio jej dwa fajne swetry kupilam, po 5 euro za sztuke.
      Bluzeczki w 3 paku kosztuja 3 euro,d o tego jakies rajstopy, tez 3 euro za 3 pary.
      Mieszkam na prowincji, wiec w h&m'ie przewaznie cos przez internet zamawiam, zawsze majaj akies znizki, czasem jakas extra cene, tylko przy zymowieniach w sieci.
    • gramwzielone bo zwiększył się VAT 25.11.10, 12:07
      do tej pory ubranka dziecięce opodatkowane były stawką uprzywilejowaną 7% (normalna wynosi 22 %). Komisja Europejska zakwestionowała tą niższą stawkę jako sprzeczną z dyrektywą Vatowską, a miesiąc temu Polska przegrała sprawę przed Trybunałem Europejskim. W konsekwencji obecna stawka wynosi 22%
      • gramwzielone Re: bo zwiększył się VAT 25.11.10, 12:09
        zapomniałam dodać, że w przyszłym roku będzie jeszcze drożej, bo VAT będzie wynosił 23 %. Ale to już za sprawą "liberalnych" rządów PO
        • laaisa Re: bo zwiększył się VAT 25.11.10, 12:12
          właśnie o to mi chodziło.
          • gramwzielone Re: bo zwiększył się VAT 25.11.10, 13:41
            przykro mi, że nie mam lepszych informacji sad Zabawne, że jak akcyzę na fajki odrobinę się podnosi, to jest wielkie halo, a jak ciuszki dla dzieci nagle drożeją o 15 %, to nikt się nie oburza.
    • osa551 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 12:14
      Ja kupuję głównie dwa razy do roku na wyprzedażach w sklepach albo przez internet. Wolę czasem zapłacić trochę drożej, ale jednak za ciuchy lepszej jakości mimo tego, że to najwyżej ciuchy na rok. Ceny które wymieniasz, to mniej więcej ceny z wyprzedaży w sklepie Mexx (jak jeszcze mieli ciuchy dla dzieci).

Niestety spróbowałam kupić dzieciom ubranka Zara w zeszłym sezonie i to są dopiero szmaty. Po kilku praniach totalnie tracą kolor.
      • kanga_roo Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 12:55
        szczerze mówiąc, ceny odzieży nie tylko dziecięcej są dla mnie w znacznej części nieakceptowalne. jestem zwolenniczką odzieży używanej, a już dla dzieciaków szczególnie. lubię się nie martwić, czy dziecko się wybrudzi, czy nawet podrze portki w przedszkolu. poza tym jestem wybredna, jeśli chodzi o jakość tkanin i styl ubierania, więc bazarki odpadają. kupuję w second handach, na allegro, mam też sporo ciuchów dla dzieci od znajomych. chetnie przekazuję dalej smile.
        na miejscu autorki wątku jednak wybrałabym się do miasta, obleciała markety (wspomnany lidl czy tesco moje ulubione), może parę lumpeksów. o reszcie możliwości dziewczyny juz pisały.
      • night_irbis Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 14:39
        Również kupuję 2 razy do roku hurtowo na wyprzedażach na 1-2 rozmiary do przodu. Wiem, że jak nie kupię w letniej wyprzedaży bluzek po 7-12 zl, albo spodni za 20-30 zl, to jak się zacznie sezon - będę musiała zapłacić 2-3 razy drożej. A tak mam teraz w szafie komplet ubrań na wiosnę-lato. A w zimowych wyprzedażach będę polować na ubrania jesień-zima przyszłego roku. To jest naprawdę spora oszczędność. Poza tym kupując na wyprzedażach ciuchy pożądnych sieciówek jak H&M albo Kappahl, zawsze można to później za niezłą cenę odsprzedać używane na allegro.
    • kosher_ninja Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 12:54
      Nie dość, że drogo, to w dodatku jakość do bani.
      Jestem na etapie kupowania wyprawki dla dziecka i kupno głupiego body, które można prać w więcej niż 40 stopniach to naprawdę czasem coś niewykonalnego. Do tej pory jedyne, jakie udało mi się kupić, to w C&A. Tam większość ubranek ma na metce, że można prać w 60 stopniach. I białe, i kolorowe. W polecanym Pepco znalazłam białe body za jakieś 7 zł, 100% bawełny (hehe), które miało na metce, że prać mozna w 30 stopniach!
      • aga_sama Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 13:15
        Ja dalej jestem w szoku po zakupach dla młodego w irlandii, w primarku.
        Dżinsy, porządne dresy i sztruksy po 5 euro - kupiłam 6 par
        Tiszerty z długim rękawem 2 szt - 5 euro
        Piżamy 2 szt - 7 euro
        Koszulki na ramiączkach 4 szt - 4 euro
        swetry, ciepłe bluzy - 8 - 10 euro
        porządny, elegancki płaszcz - 15 euro.
        Skarpety 5 par - 3 euro
        Może to nie są najpiękniejsze ubranka na świecie, ale są nie do zdarcia. Za niecałe 400 zł kupiłam 6 par spodni, 4 piżamy, 2 swetry, bluzę, płaszcz, bieliznę, 6 tiszertów z długim rękawem. I tak mogą kosztować ubrania na rok.
        • e_r_i_n Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 13:24
          O tak, zakupy w Ie bardzo lubię smile
    • ankh_morkpork Zakupy internetowe / weekendowy wyjazd "do miasta" 25.11.10, 13:16
      Skoro w Twojej małej miejscowości ubrania dla dzieci są w sklepach za drogie, spróbuj kupować ubrania przez internet, polując na wyprzedaże i promocje w sklepach internetowych i na allegro.

Poza tym, w takiej sytuacji jak opisałaś, kiedy musisz jednorazowo kupić większą partię ubranek, lepiej znaleźć czas np. w weekend i pojechać na duże zakupy do większego miasta, nawet jeśli to kilkadziesiąt kilometrów, do dużych sklepów, zwłaszcza w okresie sezonowych wyprzedaży. Taki wypad w kilka osób moze być opłacalny, jeśli masz koleżanki, które potrzebują kupić coś dla siebie / dla rodziny, możecie zrobić zrzutkę na benzynę i pojechać wspólnie autem.

Jeszcze kilka lat temu dla rodziny z kilkorgiem dzieci opłacalne było jechać ponad 100 km do Tuszyna pod Łodzią, gdzie np. przed sezonem jesień - zima kupowano "hurtem" potrzebne kurtki, dżinsy, bluzy, na drobiazgach typu skarpetki kończąc.
      • asienka28035 Szafka.pl 25.11.10, 13:26
        Widzę,że nikt nie zaproponował a jest tam od groma ciuszków dla dzieci,ceny mają super!! polecam tą stronkę!! Sama kupuję tam małej ciuszki i wychodzi dużo taniej niż w sklepie!! Zajrzyjcie i zobaczcie!!

--------
        Oliwka-moje szczęście!

[*]-08.07.2009r
    • pade Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 13:22
      jeździłabym na Twoim miejscu do większego miasta, nawet z dzieckiem
      info o różnych okazjach masz na forum zakupy
      na razie Twoje dziecko jest małe więc i ciuszki tańsze,
      ubrania dla dzieci powyżej 128cm mają ceny jak dla dorosłych
      dlatego ja szukam okazji
      udało mi się kupić np. w h&m 3 pary tregginsów i spodnie za 19,9zł dla córy,
      synowi jeansy kupuję zawsze w cubusie za max 40zł mimo, że na 158-164
      wiem, ze te sklepy tylko w większych miastach, ale czy naprawdę nie masz nikogo z kim mogłabyś pojechać?
      • sharpless6 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 13:46
        Ja szukam i szukam tanich i ładnych. Ostatnio kupilam spodnie dresowe za 13 zł i polarowe 18 zł na 110 wztostu. Takie zwykle do przedszkola.
        W 5.10.15 pogorszyła się jakość tak mi się wyadaje i kiedyś mieli też lepsze promocje.
        Wszystkie prawie spodnie syna kupiłam w ciucholandzie, w b dobrym stanie nexta i innych angielskich firm. 6 zł za sztukę.
    • beverly1985 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 14:59
      "koszulki musi mieć białe , czyste, rajty bo zimno już i koszula na święto w przedszkolu"

Niby dlaczego musi miec akurat białe koszulki i koszulę odświętną? Ja nie mam ani jednej białek koszuli, i moje dziecko też nie musi. Ubrania dla dziecka kupuję w hipermarketach (Tesco lub Auchan)- wiadomo, że nie wytrzymają dwóch lat ale wcale nie muszą- wyrośnie to wyrzucę, i nie żałuję.
      • laaisa Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 15:04
        białe podkoszulki= czyste, higieniczne, koszula zwykła wyjściowa-pod garnitur co w tym dziwnego. Jeszcze raz powtarzam- nie jestem nędzarką, chodziło mi o sam FAKT cen-ich podwyżek. Dziecko musi być schludne i czyste, a na wyjścia musi mieć ładne i jednak lepsze wizualnie ubrania.
        • pade Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 16:37
          Garnitur i koszula dla takiego malucha???

Na niedzielę do kościółka?smile
        • e_r_i_n Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 16:54
          A niebieska koszulka nie jest czysta i higieniczna? smile
          • nutka07 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 18:11
            Wyglada na to, ze nie.
            Tylko nadal nie mam pojecia co kolor ma do tego.
          • agni71 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 20:06
            A niebieskie koszulki sa tańsze od białych?
    • w_miare_normalna Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 15:02
      Ja kupuję ciuszki w 5-10-15, można trafic na fajne przeceny.Mam taki lumpeks koło siebie gdzie co sobotę są ciuszki za 3 zł. od sztuki, do tego obok przy moim bloku jest lumpeks gdzie raz w tygodniu (środa)są ciuchy po 15 zł/kg. smile
      Szukaj, a znajdziesz big_grin
    • thorgalla Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 19:24
      Kupuję w internecie (taki tutejszy odpowiednik allegro) mega paki używanych ubranek.
      Zawsze znajdzie się kilka sztuk do wyrzucenia ale ogólnie bardzo się opłaca.
      Tylko buty kupuje nowe i niestety są bardzo drogie sad
    • czar_bajry Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 22:32
      z allegro korzystaj.
    • szyszunia11 Re: Dlaczego tak drogo? Powariowali !!!! 25.11.10, 22:35
      ja ostatnio prawie wszystko zamawiam dla synka na allegro i naprawdę chodzi pięknie ubrany za bardzo małe pieniądze. Super sprawa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka