Dodaj do ulubionych

Mirena - uwaga, bardzo zle

04.01.11, 14:14
Dziewczyny, to co mnie spotkało, to masakra. Po założeniu Mireny, w ciągu 2 miesięcy straciłam co najmniej 1/3 objętości włosów. W tym wszystkim lekarze uporczywie przekonywali mnie - a odwiedziłam wielu - że to niemożliwe, by wpływ na taki stan rzeczy miała właśnie Mirena. Trafiłam wreszcie do ginekologa, który zalecił natychmiastowe usunięcie wkładki. Już ciągu pierwszego tygodnia ilość wypadających włosów stopniowo się zmniejszała. Wciąż jest daleko poza normą, i wciąż moje cebulki są bardzo osłabione, ale mimo wszystko jest znacznie lepiej niż było. Dodam, że miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, które wykluczyły inne przyczyny. Morfologia, badanie tarczycy, trichogram - wszystko w normie.

Także nie dajcie sobie wmówić, że Mirena działa wyłącznie miejscowo. Oprócz powyższych, dramatycznych objawów, doświadczyłam również wielu innych uciążliwych skutków ubocznych - plamienie przez całe 2 miesiące (utrzymuje się do tej pory, choć wkładki już nie mam prawie 2 tygodnie), niewiarygodne zmęczenie (przez 3 tygodnie praktycznie spałam dzień i noc), bardzo duży trądzik, bolesność piersi. Ta metoda antykoncepcji poczyniła w moim organiźmie straszliwe spustoszenie. Piszę to wszystko ku przestrodze, choć wiem, że wielu osobom ta metoda odpowiada i znoszą ją bardzo dobrze.
Obserwuj wątek
    • madami Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 17:07
      Ja ze strony koleżanek słyszałam podobne historie. Ginekolodzy jak widać ściemniają aż miło sad
      • thegimel Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 17:56
        Nie zdecydowałabym się na Mirenę. Przy pigułkach (spróbowałam zarówno normalne pigułki jak i minipigułki) miałam prawie komplet efektów ubocznych - plamy na skórze,migreny plus całkowity zanik libido. Na szczęście moja pani ginekolog przyznał, że na moim miejscu też by się nie zdecydowała i nie namawiała. Ryzyko, że będę miała takie same objawy jest, a Mirena jest za droga, żeby ryzykować.
        • mia_siochi Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 17:57
          No nie mówcie...Nie chcę na gumkach jechać do końca życia...
          • thegimel Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:27
            Może akurat będziesz w tej części ludzkości, która Mireny używać możesmile
            Ja mam za to już w ogóle do doopy, gumki odpadają bom uczulona, hormony odpadają, bo migreny i zerowe libido, normalnej spirali nie chcesad
            Nic tylko sobie zaszyćsad
      • sotto_voce Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 17:57
        Niestety wielu ginekologów nie chce widzieć skutków ubocznych faszerowania kobiet hormonami. Nie odbieram tego jednak zawsze jako ściemniania - część z nich chyba naprawdę w to wierzy, że hormony to taka witamina C na receptę. Ciekawe, że lekarze innych specjalizacji, np. onkolodzy, jakoś nie mają problemów z nazwaniem rzeczy po imieniu.
    • marripossa Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:25
      Ja mam Mirenę od czerwca zeszłego roku i żadnych przykrych efektów ubocznych. Lekarz, zanim mi ją założył, dał mi ulotkę i jeszcze sam poinformował o różnych efektach ubocznych (wypadanie włosów też tam było) i musiałam podpisać oswiadczenie, że zostałam poinformowana o wszystkim i mimo tego zgadzam się na założenie.
      • thegimel Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:38
        Szczęściarasmile
    • jantarowo Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:26
      zastanawialam sie nad mirena ale zrezygnowalam po tym jak myslalam, ze zycie skoncze po yasminie. Prowdopodobnie doszlo do jakiegos mikrozakrzepu.Rzucilam hormony raz na zawsze, chociaz z powodzeniam zazywalam tabletki 7 lat.Za to teraz obserwuje swoj organizm, wiem czego i kiedy sie spodziewc.Jeszcze rok temu wysmialabym kogos kto powiedzilaby mi, rzuc tabletki bo to g...o.
      • demonii.larua Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:43
        Ale czytałaś ulotkę i lekarz poinformował Cię o możliwych skutkach ubocznych?
        Ja chciałam założyć, ale zrezygnowałam, z powodzeniem korzystam z miedzianek od dawna. Wśród moich znajomych 2 zrezygnowały z mireny po kilku miesiącach, 2 noszą bezproblemowo.
      • lacitadelle Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 18:43
        > mony raz na zawsze, chociaz z powodzeniam zazywalam tabletki 7 lat.Za to teraz
        > obserwuje swoj organizm, wiem czego i kiedy sie spodziewc.Jeszcze rok temu wysm
        > ialabym kogos kto powiedzilaby mi, rzuc tabletki bo to g...o.

Dokładnie - można spróbować nauczyć się zasad funkcjonowania cyklu (nie mylić z kalendarzykiem!) i zużycie prezerwatyw ograniczyć do minimum lub - wersja dla uczulonych - powstrzymać się od pełnego stosunku w dniach potencjalnie płodnych. Oczywiście nie daje to takiej swobody jak hormony, ale nie ma skutków ubocznych i zawsze jest lepsze niż zaszycie.
        • thegimel Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:25
          Problem polega na tym, że naturalne metody też przechodziliśmy i też - z różnych przyczyn - nie są dla mniesad Może za kilka miesięcy - właśnie jestem w trakcie diagnozowania przyczyn nawracających stanów zapalnych. Problem polega na tym, że moja ginekolog jest zdania, że są na tle alergicznym. Jak na razie - obserwacja śluzu odpada. Mierzenie temperatury przynosiło u mnie też ciekawe efekty, mam dość nieregularny tryb życia i nie jestem w stanie oprzeć się na wykazie temperatur. Poza tym zazwyczaj najbardziej chce mi się bzykać w dni płodnebig_grin
          Ech...
          • przeciwcialo Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:36
            A twoja ginekolog skierowała męża na badania? Błedem jest leczenie tylko kobiety.
            • thegimel Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 11:02
              Problem jest wcześniejszy. Mąż za każdym razem leczony razem ze mną. A zapalenia zaczęły się jak miałam 14 lat, razem z innymi alergicznymi problemamisad
          • azomim Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:48
            thegimel napisała:

Poza tym zazwyczaj najbardziej chce mi się bzykać w dni płodnebig_grin
            > Ech...

Mądra matka naturawink
      • rosa500 Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:43
        I ja się podpisuję przed szkodliwością hormonów, po pigułkach miałam paraliż stopy, doszło do wylewu co uciskało nerwy. Dobrze że ten wylew tylko w stopie. Nigdy więcej hormonów, jeszcze mi życie miłe.
        • przeciwcialo Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:50
          Te ilości nowowtworów u kobiet z powietrza się raczej nie biora.
        • angazetka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 22:18
          Na tej samej zasadzie można powiedzieć, żę w ogóle żadnego leku więcej, bo przecież wszystkie mają skutki uboczne, często poważne.
          Ryzyko jest zawsze, przy każdym leku. To chyba oczywiste?
          • katia.seitz Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:24
            > Na tej samej zasadzie można powiedzieć, żę w ogóle żadnego leku więcej, bo prze
            > cież wszystkie mają skutki uboczne, często poważne.
            > Ryzyko jest zawsze, przy każdym leku. To chyba oczywiste?
            Nie, chyba nie oczywiste.

Po pierwsze, nieprawda, nie wszystkie, niektóre leki nie mają skutków ubocznych, inne mają nieznaczne, a jeszcze inne - poważne. Bardzo zróżnicowana sprawa. Zażywanie tabletek dwuskładnikowych jest ingerencją w gospodarkę hormonalną organizmu i wpływa znacząco na jego funkcjonowanie - u jednych kobiet może nie powodować złych skutków, ale u innych, owszem.

Po drugie, skutki uboczne leków hormonalnych są często ignorowane, także przez lekarzy - mi pierwsza ginekolog beztrosko zapisała tabletki, mimo rodzinnej historii choroby zakrzepowej żył i depresji. Druga pani ginekolog, do której teraz chodzę, po wypytaniu o choroby w rodzinie i moje własne, oświadczyła, że ona jako lekarz by mi tabletek nie zapisała.

Po trzecie, w przypadku leków mających na celu leczenie danej choroby, często nie mamy wyjścia - musimy zażywać ten właśnie lek, bo inaczej grozi nam uszczerbek na zdrowiu. Natomiast wobec antykoncepcji hormonalnej istnieją alternatywy.

Oczywiście niektóre kobiety mogą zażywać tabletki hormonalne przez wiele lat i nie odczują z tego powodu negatywnych konsekwencji - jednak pewien, nie tak mały odsetek kobiet je odczuje.
            • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:40
              Nie do konca tak,bo tabletki antykoncepcyjne moga byc wykorzystywane jako lek na niedobor hormonow i uregulowanie ich.Takze przy menopauzie.Moze pomoc w leczeniu schorzen ginekologicznych,lagodzic bolesnosc miesiaczek,uniknac PSM czy pomoc w leczeniu anemii.
              Oprocz funkcji antykoncepcyjnej sa tez lekiem na wiele problemow kobiecych.
              Wciaz sie mowi o skutkach ubocznych,ale pozytywy tez istnieja.
              A co do raka:
              Antykoncepcja hormonalna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika, endometrium, raka dolnego odcinka jelita grubego, raka trzonu macicy.Teoria o wywolywaniu raka sutka czy piersi jest niezbadana,nie ma badan,ktore by daly jednoznaczna odpowiedz.
              • angazetka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:42
                > Teoria o wywolyw
                > aniu raka sutka czy piersi jest niezbadana,nie ma badan,ktore by daly jednoznac
                > zna odpowiedz.

Jest nawet teoria, że rak piersi jest częściej wykrywany u kobiet biorących tabletki anty tylko dlatego, że... częściej się one badają.
                • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:55
                  Kobieta bioraca tabletki musi robic badanie raz na pol roku a bynajmniej powinna.Na sto procent wiec jest latwiej u niej wykryc raka niz u kobiety,ktora ginekologa widzi raz na pare lat albo wcale.Czasem mam wrazenie,ze niektore kobiety chodza do ginekologa z dwoch okazji,albo cos je boli,maja zapalenie,grzyba czy cos widocznego czego nie da sie pominac,albo sa w ciazy.
                  Zawsze jak pojawia sie post o tym,ze komus antykoncepcja zaszkodzila sypia sie posty jaka to antykoncepcja hormonalna jest be,prawda jest taka,ze nie jest be tylko ma swoje plusy i minusy i kazdy lek takie ma.Nie zgadzam sie,ze sa leki neutralne dla organizmu nawet vitaminy mozna przedawkowac.
              • katia.seitz Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:52
                > Nie do konca tak,bo tabletki antykoncepcyjne moga byc wykorzystywane jako lek n
                > a niedobor hormonow i uregulowanie ich.

To prawda. Ale trochę inną sytuacją jest, gdy są stosowane jako lek, gdy w organizmie kobiety coś jest nie tak - a inną, gdy wszystko działa dobrze, a hormony owo prawidłowe działanie zmieniają.

>.Teoria o wywolyw
                > aniu raka sutka czy piersi jest niezbadana,nie ma badan,ktore by daly jednoznac
                > zna odpowiedz.

Teoria ta jest bardzo dobrze zbadana, tyle że wyniki badań są niejednoznaczne - niektóre wykazują, że związek jest, a inne - że nie ma. Ostatnie badania wykazały, że zwiększają ryzyko u kobiet, które mają zmutowany gen BRCA1 (jeden z genów odpowiedzialny za raka piersi), a u tych, które mają zmutowany gen BRCA2 (inny wariant) - nie. Ale raczej nikt sobie genów nie bada przed rozpoczęciem zażywania pigułek.
                www.webmd.com/breast-cancer/guide/pill-breast-cancer-risk
                > Antykoncepcja hormonalna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika, endome
                > trium, raka dolnego odcinka jelita grubego, raka trzonu macicy.

Tak, ale te nowotwory są statystycznie rzadsze niż rak piersi. Poza tym, są jeszcze problemy krążeniowe, choroba zakrzepowa żył, no i zaburzenia typu nerwowo-depresyjnego. Nie zmienia to faktu, że wiele kobiet może używać pigułek i żadne negatywne efekty u nich się nie pojawią - tym niemniej jednak, jest to zawsze poważna ingerencja w organizm.

• krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 00:01
                  Ja mam problemy hormonalne i wlasnie w tym celu biore tabletki,to,ze przy okazji chronia mnie przed ciaza(a nie na odwrot,chronia przed ciaza,a przy okazji lecza)jest wielkim plusem.Prawda jest taka,ze mnostwo kobiet ma problemy roznego typu,chocby bole miesiaczkowe niewynikajace z nieprawidlowej budowy czy schorzen albo PSM,a taka tabletka leczy lub zmniejsza niedogodnosci.Wiec tak patrzac troche z przymruzeniem oka,wiekszosc kobiet ma mniejsza lub wieksza podstawe brac tabletki jako leka, anie jako ochrone przed ciazawink

Co do tych rzadszych nowotworow,pojawiaja sie najczesciej u nierodek i pan ktore nie mialy przerw w miesiaczkowaniu,tym samym obalany jest mit,ze wziecie dwoch opakowan bez 7dniowej przerwy,lub branie ich stale bez przerw jest szkodliwe dla zdrowia.M.in.tez dlatego,ze biorac tabletki oragnizm ma inny cykl wiec menstruacja nie jest potrzebna nikomu do szczesciawink
    • nellyssima Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 19:37
      Mam Mirenę od 4 lat i nie mam i nie miałam żadnych objawów ubocznych, czuję się świetnie i nie mam od 4 lat okresu, co dla mnie jest największym plusem tej wkładki.
      • antyka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 20:55
        Jakis czas temu bylam u ginekologa - strasznie mi wciskal Mirene. Gdy tlumaczylam, ze zle znosze hormony, wciska mi, ze Mirena dziala zupelnie inaczej i ze na pewno bede ja dobrze znosic. Mial jedyne watpliwosci co do tego, ze jestem po dwoch cieciach (+ do tego tylozgiecie i cienka blizna) - no, ale, przeciez pani zarabia dobrze, to najwyzej wyjmiemy, jak sie nie sprawdzi.
        Matko, ale mnie wtedy wkurzyl!
        Mireny do tej pory nie zalozylam i nie zaloze.
        • przeciwcialo Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 21:38
          Nie zniosłabym jakiegos plastiku wewnatrz ciała. Inne ciało obce znosze dobrze wink
          Moja siostra bardzo żle znosiła Mirenę. Nie wytrzymała 3 miesięcy.
          • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 22:44
            re pigulki,dla mnie maja dobroczynne dzialanie,bo wyrownuja poziom hormonow,ktorych mam niedostatek.Wole skutki uboczne tabletek niz ciaze.Nie ma co demonizowac,kazda kobieta jest inna,jedna moze lykac wszystko jak leci,drugiej minipigulka poczyni spustoszenie.To samo z wkladkami z hormonami i wszystkimi srodkami antykoncepcyjnymi.Musze stwierdzic,ze moj lekarz super dobral mi pigulki.
            • kofkak Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 22:58
              bez przesady
              od 1,5 nosze mirene i uważam ją za największy wynalazek ludzkości zaraz po pralce i zmywarce smile
    • hamerykanka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 04.01.11, 23:09
      Wazektomia dla mezasmile
      Pisze polzartem bo u nas sie to sprawdzilo. Jz zle tolerowalam hormony, a ze nie zamierzamy miec wiecej dzieci, maz zdecydowal sie na wazektomie. Komfort wspolzycia nieporowywalny, a i meskosci mu nie ubylo. Ciekawe ze na meskim forum porownuja ten zabieg z kastracja..
      • baltycki Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 00:02
        Zabieg ten w wielu krajach jest legalny i uważany za formę kontroli urodzin. Polskie prawo (art. 156 §1 k.k.) stwierdza, że kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci pozbawienia zdolności płodzenia podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. Tylko wskazania lecznicze sprawiają, że zabieg ten jest legalny. Dokonany z innych wskazań, nawet za zgodą lub nawet na żądanie osoby zainteresowanej jest uważany za nielegalny.

>Ciekawe ze na meskim forum porownuja ten zabieg z kastracja..
        Ciekawe, ze na POLSKIM forum zalecaja przestepcze metody rodem z hamerykitongue_out

• krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 00:18
          Jak zrobia to tam gdzie jest to dozwolone lekarz nie podlega karze.Wiec nie widze problemu.To tak jakby straszyc polskim prawem ginekologa wykonujacego aborcje w UK.
          Ze polskie prawo jest niedoskonale nie ma sie co chwalic,trzeba raczej plakac,ze czlowiek nie moze decydowac czy chce byc plodny,a juz czy chce byc leczony na raka moze.
          • hamerykanka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 16:46
            Dokladnie tak. To nie czasy zelaznej kurtyny. Mozna wyjechac i zrobic zabieg na terenia Unii.
            Ja opisalam nasze rozwiazanie. Jesli wolisz opychac sie tabletkami-Twoj wybor.
        • mymamba Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 19:46
          w Polsce wazektomia jest niekaralna, co za bzdury piszesz, bodaj są dwa ośrodki które ją wykonują, jeden na pewno w Warszawie, koszt ok 2200 zł
          • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 21:40
            On ma racje jest karalna w Polsce,wazektomia moze byc przeprowadzona legalnie tylko ze wzgledow leczniczych wszystkie inne czynia ja nielegalna.
            To,ze sie ja przeprowadza nie jest wskaznikiem jej legalnosci,aborcje w Polsce tez sie przeprowadza,gazety roja sie od ogloszen,bezbolesne wywolywanie miesiaczki plus cena.Nie zmienia to faktu,ze jest to zabieg nielegalny.
    • babsee Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 08:41
      Ja na szczescie trafilam na 2 mądrych ginow-pierwszy, po odtstawinieu tabletek ze wzgledu na podwzszona proby wątrobowe, zalecil zwykla miedziana.
      Drugi-po urodzeniyu drugiego dziecka, po przeprowadzeniu wywiadu zalecil srebrno miedzina,na moje pytanie" a czemu nie Mirena" odparl-nie ma pani zadnych wskazan do Mireny.Dokladnie tak-bo malo kto wie,ze do Miery sa wskazania!nie ma tak,ze sie zaklada jak leci.
      A do dzis pamietam,jak bylam u znajomego onkologa, i poprosilam o recepte na tabeltki bo wtedy je bralam i wierzylam ze sa zdrowe, odparl,ze jeszcze na glowe nia upadl zeby zapisywac taki syf. Stwierdzilam ze przewrazliwiony jakis, dwa lata pozniej mialam torbiele w piersi i oczy mi pożółkly od wątroby ktora po 5 latach przestala tolerowac tabsy.
      Swoja droga,nie wiem czemu sie ciesza babeczki,ze nie maja 3 lata okresu.....wystarczy odrobine poczytac,zeny sie dowiedziec ze nie jest to normalne.A one sie ciesza.....Jak to reklama potrafi rozum odebrac.
      • hexella Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 18:37
        babsee napisała:
        > Swoja droga,nie wiem czemu sie ciesza babeczki,ze nie maja 3 lata okresu.....wy
        > starczy odrobine poczytac,zeny sie dowiedziec ze nie jest to normalne.A one sie
        > ciesza.....Jak to reklama potrafi rozum odebrac.

też mnie to trochę dziwi.
        dla mnie cyklicznie pojawiająca sie miesiaczka jest znakiem, ze wszystko ok. Długość krwawienia, obfitość, ewentualne dolegliwości to jak comiesięczny raport ze stanu zdrowia w tym obszarze.
        normalnie lubię mieć miesiączkęwink
        • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 18:47
          Buhahahhaha ja mam okres raz na pol roku i nie zamierza, zatruwac sobie zycia comiesiecznym krwawieniem.
          Co najlepsze brak okresu jest lepszy niz nregularne miesiaczkowanie, kobiety ktore nie maja przerw w miesiaczkowaniu czyli takze nierodki czesciej zapadaja na raka macicy i inne choroby ginekologiczne.
          Wiec nie posiadanie okresu jest plusem dla zdrowia,poza tym,nie ma czegos takiego jak okres przy tabletkach tylko krwawienie z odstawienia z czego g.mozesz wywnioskowac bo jest wywolywane nie braniem tabletek,a nie zmianami w organizmie.
          W dodatku sa tabletki przy ktorych nawet krwawien z odstawienia nie ma i sluza one z reguly do regulacji poziomu hormonow w organizmie.
    • lady.poraszka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 18:57
      Widzę, że przy okazji wypłynęło tu kilka spraw. Przede wszystkim decyzja o zabiegu chirurgicznym. Mi nie wolno mieć więcej dzieci, bo stanowi to poważne zagrożenie dla mojego życia. I co??? I żaden lekarz nie chce mi wykonać zabiegu, bo się boi jakiegoś durnego paragrafu. Więc zdecydowałam się na Mirenę (mam wskazania), i dopiero teraz doznałam poważnego uszczerbku na zdrowiu, ech sad Dla mnie to niezrozumiałe - odmawia się kobiecie zabiegu, do którego są wskazania, ale pozwala jej się faszerować hormonami, które, jak się okazuje, mogą mieć naprawdę poważne skutki uboczne.
      • angazetka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 19:49
        > pozwala jej się faszerować hormonami, które, jak się okazuje, mogą mieć naprawd
        > ę poważne skutki uboczne.

Przepraszam, ale wcześniej nie wiedziałaś, że taka dawka hormonów może mieć poważne skutki uboczne?
        • lady.poraszka Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 21:27
          Zapewniano mnie, że ta dawka hormonów jest minimalna, i system działa wyłącznie miejscowo. Poza tym brałam wcześniej hormony, i nie było żadnego problemu - pojawił się po ciąży, kiedy to dopadła mnie choroba, która wyklucza stosowanie tabletek anty. Z Mireną miało być wszystko w porządku, bo to inny hormon i w bardzo małej dawce. Poza tym jak napisałam - w moim przypadku ciąża może mieć poważne skutki uboczne w postaci śmierci, co zresztą niemal mnie spotkało podczas porodu. I nawet TO nie jest u nas wskazaniem do podwiązania jajowodów. A do hormonów, które jak widać również mogą bardzo zaszkodzić, prawo zastrzeżeń nie ma. Uważam, że w moim przypadku znacznie zdrowiej byłoby wykonać zabieg, ale prawo uważa inaczej. I to mi się nie podoba.
          • krapheika Re: Mirena - uwaga, bardzo zle 05.01.11, 21:44
            Bilety do krajow gdzie mozna takowe podwiazanie jajowodow wykonac nie sa tak drogie.Poza tym dziwne,hormony sa hormonami,skoro nie moglas brac tabletek anty to istnialo wielkie prawdopodobienstwo,ze nie bedziesz tez tolerowac mireny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka