04.01.11, 15:16
Czy jak kupię Kindle to będę mogła czytać na nim książki kupione w Empiku? Czy Kindle najnowszej generacji czyta polskie znaki? Czy jak w Virtualo jest napisane, że książkę można wypożyczyć online to znaczy, że będę ją mogła czytać na Kindle będąc podłączona do wifi?

Czy jest w ogóle sens sobie zawracać głowę taką technologią skoro do tej pory nie chciało mi się nawet skonfigurować sprzętu tak, żebym mogła ściągać na komputer zdjęcia z telefonu?
Obserwuj wątek
    • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 15:24
      Kindle działa w sieci Amazon. moim zdaniem nie będziesz mogła czytać na nim rzeczy z Empiku, bo Empik o ile się nie mylę kupił/kupuje technologię z jakiegoś niemieckiego sklepu, a Amazon pewnie zabezpiecza swój biznes. Przeczytaj opis Kindle na Amazonie, może Ci więcej info dostarczy.

Kindle to świetna sprawa, jak ktoś czyta dużo po angielsku i nie chce gromadzić książek na półce. Oferta książek na Kindle jest całkiem spora. Ściągają się w PL naprawdę ok. 60 sekund.

Kindle czyta pewnie każde znaki, bo obrazki tez czyta, tylko musi te znaki mieć załadowane w swojej technologii. Jakieś tam książki są dostępne po polsku, ale niewiele. Poza tym Kindle to księgarnia a nie wypożyczalnia. Książki się kupuje i ładuje.
      • bri Re: Kindle 04.01.11, 15:42
        Dzięki za odpowiedź, ale liczyłam raczej na informacje od kogoś kto ma Kindle i z niego korzystał.
        • glasscraft Re: Kindle 04.01.11, 15:54
          Ja mam, kupuje ksiazki z Amazona (dla mnie .co.uk albo .com). Ksiazki w jezyku angielskim. Nie widzialam do tej pory w jezyku polskim. Nie wiem, czy jest mozliwosc sciagania ksiazek z innych zrodek i dostosowania do kindle, ale szczerze mowiac sie tym nie interesowalam.
          Moje kindle jest wi-fi, po zakupie ksiazki z reguly laduja sie w ciagu maks kilku minut.
          • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 15:57
            Jak kupujesz z amazon.co.uk masz adres w UK, bo ja jestem w stanie tylko z amazon.com kupować z Polski.
            • glasscraft Re: Kindle 04.01.11, 16:34
              Owszem, mieszkam w UK. Kupilam Kindle z amazona.com bo UK w tym czasie go nie mialo, teraz moge kupowac ksiazki albo w uk albo w com.
        • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 15:55
          Ja mam Kindle i korzystam z niego na co dzień. Z tym, że kupuję tyko książki z księgarni Amazona, mam Kindle z 3G, więc transfer mam automatyczny,a nie zależy mi, żeby czytać po polsku, poniżej masz link do danych trochę bardziej technicznych:

en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Kindle
          Tam jest rozdział "file formats" może trochę więcej się dowiesz.
          • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 16:03
            A książki kupione w empiku możesz czytać na OYO:

www.empik.com/czytnik-oyo,prod59190177,multimedia-p
          • bri Re: Kindle 04.01.11, 16:22
            Jak już mam kupić czytnik to chciałabym, żeby był jak najbardziej uniwersalny. Oyo nie zamierzam kupować. Nie jestem techniczna i opisy techniczne wcale mi w głowie nie rozjaśniają.

Książki można też przez internet wypożyczać. Np. tu: virtualo.pl/wypozyczalnia/ebook/m10c2/
            i stąd moje pytanie czy można je wtedy czytać na czytniku podłaczonym do internetu czy tylko na komputerze.
            • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 16:30
              "E-books of unencrypted .MOBI files, .TXT files, or .AZW formats can be transferred to the Kindle over a USB connection and read, but any other e-book formats are not supported. The original Kindle and the Kindle 2 firmware before the 2.3 firmware update cannot read e-books or files in the PDF format. However, PDFs and several other file formats can be converted using a number of downloadable applications, free conversion by email, or a similar method that sends the converted content to the owner's Kindle for a fee."
              • osa551 Re: Kindle 04.01.11, 16:38
                Jeśli książka z Virtualo będzie w pdf, to Kindle to przeczyta po konwersji bo ma taka funkcję, ale chyba tylko Kindle 3 generacji XD (cena 379 USD).

Virtualo ma w rożnych formatach, nie wiem czy wszystkie są w PDF, ale czytać się to będzie raczej ciężko.

Uniwersalnego czytnika to chyba nie znajdziesz, bo każdemu zależy, żebyś u niego kupowała. Kiedyś w Logo był przegląd czytników do książek, może będzie dla Ciebie użyteczny (chyba w listopadowym). Razem z cenami. tu poniżej jest też jakies porównanie:

czytniki.blox.pl/2009/07/Porownanie-czytnikow-ksiazek-elektronicznych.html
                • bri Re: Kindle 04.01.11, 16:43
                  O dzięki, to może być pomocne.
            • thjj Re: Kindle 04.01.11, 20:43
              Najbardziej uniwersalny jest iPad. Ja czytam książki z Empiku, Amazona i przeniesione z mojego notebooka. Trzeba tylko zainstalować odpowiednie darmowe programy.
              • cherry.coke Re: Kindle 04.01.11, 20:49
                Tylko swieci po oczach. A czytniki czyta sie jak z papieru. Oczka mam tylko dwa i nowe mi nie wyrosna smile
                • bri Re: Kindle 05.01.11, 09:32
                  Dokładnie.
    • myelegans Re: Kindle 04.01.11, 16:46
      Z Kndle nie pomoge, bo nie mam, ale mam iPada, i z Amazon, przez iTunes i innych sieci, czyli jest prawie uniwersalne. Appsy sa za darmo.
    • cherry.coke Re: Kindle 04.01.11, 19:58
      Nie wiem jak z Empikiem, moze miec zabezpieczane, ale ksiazki w formatach innych niz kindlowy mozna przekonwertowac programem pt. Calibre, a nastepnie wrzucic sobie na Kindle'a. Program jest darmowy. Nie na wszystko zadziala, ale na czesc tak - musisz spojrzec, czy obsluguje interesujace cie formaty:
      calibre-ebook.com/
      calibre-ebook.com/user_manual/faq.html#what-formats-does-app-support-conversion-to-from
    • hamerykanka Re: Kindle 04.01.11, 23:19
      Ja mam JetBooka. Czyta wszystko w normalnym pdf, ksiazki sciagam z roznych zrodel i czyta bez problemu.
      Teraz zachcialo mi sie jakiegos hi-tech wi-fi czytnika w kolorze i...klapa. Czytalo wylacznie ksiazki zapisane w ADE (adobe digital edition), przez caly wieczor probowalam przekonwertowac ksiazki na ten format, w koncu poddalam sie i zwrocilam.
    • borsuborsu Re: Kindle 04.01.11, 23:56
      mam kindle i czytam na nim ksiazki polskie,sciagam np. z chomikuj. przymierzam sie do kupna kilku ze stron z ebookami,ale bede musiala je przeformatowac,mam nadzieje,ze nie bedzie z tym duzo roboty-kundlek nie otwarza ksiazek z empiku. jesli nie masz ochoty sie bawic to lepiej sobie tego sprzetu nie kupuj,nie warto kasy wydawac. dla mnie to cudenko nie sprzet,uwielbiam na nim czytac,ale zanim to zrobie trzeba sie chwile pobawic. oyo nie zawracaj sobie glowy-w porownaniu do kindle to popierdulka,bawilam sie nim chwile w empiku i bylam niemile zaskoczona.
    • kindlemaniak Odpowiedzi na pytania 09.01.11, 22:31
      Czy jak kupię Kindle to będę mogła czytać na nim książki kupione w Empiku?
      Nie,książki w Empiku są chronione DRM i można je tylko czytać na czytniku promowanym przez Empik.
      Prawa DRM można zdjąć i trzeba się tego najpierw nauczyć. Po zdjęciu praw DRM książki w formatach wspieranych przez Kindle będziesz mogła czytać bez problemu.

Czy Kindle najnowszej generacji czyta polskie znaki?
      Tak, ponadto czyta cyrylicę oraz chińskie znaki.

Czy jak w Virtualo jest napisane, że książkę można wypożyczyć online to znaczy, że będę ją mogła czytać na Kindle będąc podłączona do wifi?
      Nie, online w tym przypadku oznacza poprzez przeglądarkę internetową.
      Cytat z sekcji pomocy: "Każdego e-booka udostępnionego przez Virtualo online można przeczytać na dowolnym urządzeniu elektronicznym wyposażonym w przeglądarkę internetową z zainstalowaną wtyczką flash (np. Adobe Flash Player)."
      Przeglądarka na Kindle jest jeszcze w fazie eksperymentalnej i nie wspiera Adobe flash.

Czy jest w ogóle sens sobie zawracać głowę taką technologią skoro do tej pory nie chciało mi się nawet skonfigurować sprzętu tak, żebym mogła ściągać na komputer zdjęcia z telefonu?
      Technologia ma być dla ludzi a nie ludzie dla technologi.
      Każdy nowy telefon po podpięciu do komputera przez USB wyświetla zawartość łącznie ze zdjęciami, nie trzeba nic konfigurować. Jeśli jest inaczej to albo masz starszy telefon albo czas zmienić telefon na przyjazny dla użytkownika.

Co do czytnika moim zdaniem Warto zwłaszcza jeśli dużo czytasz książek.
      Przede wszystkim nie męczysz oczu w przeciwieństwie do czytania na ekranie monitora.
      Dużym atutem jest wygoda urządzenia bo jest małe,poręczne oraz intuicyjne w obsłudze.
      Więcej na dedykowanym polskim blogu o Kindle kindlemaniak.blogspot.com/
      pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin oraz zadawania pytań w komentarzach na blogu.

Tomasz
      • bri Re: Odpowiedzi na pytania 11.01.11, 09:58
        Dzięki!
    • sylviap1 Re: Kindle 10.01.11, 23:35
      Ja uwielbiam mojego Kindla, najlepsza rzecz jaka dostalam w prezencie chybasmile Mialam juz mnostwo ebookow na kompie ktore Calibrem zamienilam na mobi na kindla. Te ktore mialam w wordzie zamienialam najpierw na pdf (jakas strony wygooglalam ktora to robi) i potem na mobi; wydaje sie ze to duzo pracy ale to tylka kilka klikniec myszka; Teraz tylko chcialabym miec czasu wiecej na czytaniewink
      • feel_good_inc Re: Kindle 11.01.11, 15:07
        sylviap1 napisała:
        > Ja uwielbiam mojego Kindla, najlepsza rzecz jaka dostalam w prezencie chybasmile M
        > ialam juz mnostwo ebookow na kompie ktore Calibrem zamienilam na mobi na kindla

Tak, możliwości piratowania na kindla jest co niemiara. Tylko kiedy to wszystko przeczytać?

> . Te ktore mialam w wordzie zamienialam najpierw na pdf (jakas strony wygooglal
        > am ktora to robi) i potem na mobi; wydaje sie ze to duzo pracy ale to tylka kil
        > ka klikniec myszka;

Można prościej - zapisać w formacie RTF, calibre konwertuje go bez problemów.
    • burina Re: Kindle 11.01.11, 15:49
      A to emamy nie bojkotują kindle po tej aferze z podręcznikami dla pedofilów?
      • feel_good_inc Re: Kindle 11.01.11, 18:27
        burina napisała:
        > A to emamy nie bojkotują kindle po tej aferze z podręcznikami dla pedofilów?

To może od razu zbojkotować książki, w końcu "Mein Kampf" to też była książka.
      • osa551 Re: Kindle 11.01.11, 18:38
        > A to emamy nie bojkotują kindle po tej aferze z podręcznikami dla pedofilów?

równie dobrze emamy mogłyby zbojkotować internet ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka