Dodaj do ulubionych

Na to chyba trzeba iść

10.01.11, 10:14
wyborcza.pl/1,75475,8923833,Polska_historia_w_wersji_Hollywood.html

I do tego Weir, Ed Harris no i Colin smile może być naprawdę fajny film.
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:19
      Cenię Weira, ale bym się bała smile Zawsze jestem podejrzliwa, kiedy Hollywood się bierze za historię powszechną.
      • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:25
        Na pewno będzie ciekawsze od Katynia tongue_out Zresztą tu chyba nie chodzi o wykład historyczny.
        • echtom Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:36
          Zastanawiające, że ten sam tytuł przyszedł mi do głowy tongue_out
          • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:39
            Jest obawa ,ale faktycznie jest to jedyna pozycja od dawna na którą wybrałabym się do kina. Kiedy premiera bo nie doczytałam?
            • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:40
              8 kwietnia, na dwa dni przed rocznicą smoleńską, jak skrupulatnie poinformowano tongue_out
              • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:46
                wow uncertain
                ale dopiero... yyyy... a w kinie taka kupa...

pamiętacie taki film telewizyjny ,niedawno nawet był na tvn o niemieckim jeńcu uciekającym z gułagu? ciekawi mnie ta tematyka ,zwłaszcza jak film jest na faktach a ten jakieś elementy prawdy będzie miał z tego co wyczytałam.
                • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:51
                  O ten ci chodzi? Widziałam, niezły.

www.filmweb.pl/film/Jeniec+++Tak+daleko+jak+nogi+ponios%C4%85-2001-93761
                  • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:58
                    morgen_stern napisała:

> O ten ci chodzi? Widziałam, niezły.
                    >
                    > www.filmweb.pl/film/Jeniec+++Tak+daleko+jak+nogi+ponios%C4%85-2001-93761

tak ,tak o ten ,widziałam już kilka razy.
                • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:52
                  kurcze, amerykanie robia rozrywkowe kino, które ma się fajnie ogladać bez nudy przy popcornie. A taki śmieszny naród w środku Europy siedzi i wymyśla do tego ideologię, o pryncypiach i imponderabiliach rozprawia i do rocznic się odwołuje uncertain
                  • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:56
                    Ola, wiesz na czym polega nasz problem? Ze Amerykanie robią po prostu KINO. A Polacy robią przy okazji martyrologię, bogojczyźniaństwo, politykę i cholera wie, co jeszcze. Tylko o kinie i widzu zapominają.
                    • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:02

otóz to.
                      Świetnie to widać w takich filmach jak "Katyń". Zamiast opowiedzieć ciekawą historię na tle historycznych wydarzeń mamy wykład z historii, w którym ilość wątków, bohaterów i problemów zupełnie zamula akcję, a dla kogoś, kto nie dotrwał do matury z historii, robi się zupełnie niejasne i nudne. Ale mamy wielkie historyczne kino, tfuuuuu
                      • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:03
                        Dlatego ja nie oglądałam smile wystarczyło mi kilka opinii i odpuściłam sobie...

Za to np "pianista" świetny jak dla mnie.
                        • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:07
                          Bo Polański nie zdążył martyrologią nasiąknąć, za to się pięknie zamerykanizował - idealnie, nie za mocno, nie za słabo smile
                          • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:17
                            No właśnie, Polański to dobry przykład.
                            "Pianista" jest filmem wciągającym, czarno-białym, trzymającym w napięciu.
                            Co z tego, że historia Szpilmana taka czarno-biała nie była (zainteresowanych odsyłam do książki "Oskarżona: Wiera Gran")?
                            Ogląda się to z wypiekami i pal licho prawdę historyczną.
                            • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:22
                              A o czym książka? Kiedyś bardzo sie interesowałąm litereturą obozowa i pokrewnymi tematami ,później mi się przejadło ale teraz chętnie bym coś przeczytała.
                            • angazetka Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:25
                              > Co z tego, że historia Szpilmana taka czarno-biała nie była (zainteresowanych o
                              > dsyłam do książki "Oskarżona: Wiera Gran")?

No, to nie jest dokument historyczny, by na jej podstawie ferować wyroki.
                              • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:32
                                no wąśnie my tu o tym mówimy - że film rozrywkowy nie musi być dokumentem historycznym, ale powinien być rozrywkowy, czyli ciekawy i nienużący.

Ksiazka jest o nagonce, jaką rozpętał po wojnie Szpilman na swoją wokalistkę z getta. Oboje występowali w kawiarni Sztuka, ona śpiewała jego kompozycje. Po wojnie oskarżył ja o kolaboracje. Dwa sądy ja uniewinniły, ale Szpilman zrobił wszystko, żeby ja oczernić - po wojnie w Polsce, potem we Francji, w Izraelu. Tuszyńska sugeruje, że Szpilman mógł miec jakąś tajemnicę, którą Gran znała i dlatego chciał ją zniszczyć. Od razu uprzedzam - ksiązka Tuszyńskej tez nie jest rozprawą naukową. Tuszyńska opowiada wersję Gran, tak jak Szpilman opowiadał swoją w Pianiście.
                                • angazetka Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:37
                                  > no wąśnie my tu o tym mówimy - że film rozrywkowy nie musi być dokumentem histo
                                  > rycznym, ale powinien być rozrywkowy, czyli ciekawy i nienużący.

Ja pisałam o książce Tuszyńskiej wink
                                  • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:42
                                    co do tego tez się zgadzamy, bo napisałam:

Od razu uprzedzam - ksiązka Tuszyńskej tez nie jest rozprawą naukową. Tuszyńska opowiada wersję Gran, tak jak Szpilman opowiadał swoją w Pianiście
                                • ewelsia Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:25
                                  Widziałam zajawkę tego filmu i pójdę na pewno, bo to moje klimaty. Literaturę czytam w zasadzie tylko w tym zakresie (obozowo-łagrowo-wojenna). Ostatnio widziałam "Wichry Kołymy" na podstawie wspomnień E.Ginzburg. Ale mało było plenerów, co przy tego typu produkcjach moim zdaniem jest podstawą, a tu są piękne plenery. Zresztą, gest reżysera jest wspaniały, film poświęcony narodowi polskiemu.
                                  Co do książki Tuszyńskiej, czytałam, ale jeżeli ktoś chce sobie wyrabiać opinie n/t ówczesnej rzeczywistości tylko na jej podstawie, to zdecydowanie za mało. Ja myślę, zresztą wszystko na to wskazuje, że Wiera była niewinna, a Szpilman po prostu zachował się nie fair. Dlaczego? Nie wiemy i nie dowiemy się nigdy. Ale mam i tak do niego ogromny szacunek. Tuszyńska ukazuje tylko namiastkę tego, jakie stosunki panowały między Żydami. Wystarczyło pokazać się w towarzystwie gestapowca , nie zamieniając z nim nawet słowa i zostać uznanym za zdrajcę. Ale Szpilman aż tak jej nie oczerniał, był tam taki facet, który jej bardzo szkodził , ale nie pamiętam nazwiska. Po wojnie wyjechał z żoną i dzieckiem.
                                  • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:33
                                    polecam ksiązke "dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej ,naprawdę rewelacyjna!!!
                                    Ona jest kuzynką Polańskiego więc są tam wstawki o nim również.
                                    • ewelsia Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:40
                                      czytałamsmile
                                      • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:49
                                        "skok dla zycia" też warta przeczytania smile
                                        • ola Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 13:34

myślę, że niewiele osób wyrabia sobie opinię na podstawie jednej przeczytanej książki...
                                          więc bez obaw, mam nieco lepsza średnią roczną wink
                            • verdana Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 14:35
                              Pianista świetny, ale łatwo zrobic film, jak się statystom nie placismile Mój syn statystował - po pewnym czasie zadzwoniono, ze ma przyjść na cały tydzień, a jak nie przyjdzie - to mu nie zaplacą za to, co już nagrano.
                              W ten sposób można mieć epicki rozmach za małe pieniądzesmile
        • czarneoczy Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:50
          no na pewno nie będzie to martyrologiczne użalanie się nad chrystusem narodów wink
          i dzięki za to, bo znając tendencję w polskiej kinematografii, zabiliby by głównemu bohaterowi matkę, ojca, brata, psa i zgwałciliby żonę i kota... a on by szedł cierpiąc za miliony,odrzucając wszelką pomoc i miłość i przyjaźń, bo bohaterowi nie uchodzi i na końcu padłby u stóp przydrożnej kapliczki w zbożu...
          ewentualnie poderwałby piękną strażniczkę (której wcześniej na umajonej łące we dworku ojca zrobił córeńkę cudnej urody), założyliby pracownię architektoniczną na Syberii i po wyeliminowaniu zazdrosnego byłego narzeczonego pięknej strażniczki i paskudnej lafiryndy ostrzącej zęby na majątek_ziemski_nad_niemnem naszego bohatera będą żyli długo i szczęśliwie w trendziarskich wnętrzach warszawskiego prywatnego osiedla wink
          • morgen_stern Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 10:52
            Jaką kawę pijasz rano? tongue_out
            • iuscogens Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 11:32
              Właśnie o tym samym z mężem gadaliśmy, że trzeba iść. Obejrzałam trailer, wygląda ciekawie.
            • czarneoczy Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:12
              no wcale rano nie piję, a na dodatek dzieć zapewnił mi rozrywkową noc wink
              ale jak będę miała możliwość to się do kin wybiorę, albo co bardziej prawdopodobne poczekam aż na dvd wydadzą (nie lubię nadmiaru ludzi w jednym miejscu... maleńka fobia tongue_out)

Morgen_stern, nie oszukujmy się, polskiej kinematografii nie stać na dobre kino akcji, więc cały filmowy światek tłucze albo bogoojczyźniane_ku_pokrzepieniu_serc_i_pamięci filmy albo powiedzmy że komedie romantyczne... łąk i pól i dworków trochę się jeszcze ostało, a i jakieś moderne wnętrze ktoś udostępni, więc koszta scenografii pomniejszają się znacznie...
              Szkoda bardzo, bo nasza historia w awanturnicze epizody obfituje, jaki i barwne postacie więc jest do czego sięgnąć.
              To raz.
              Dwa, że gdzieś jakaś mentalność martyrologiczna w narodzie jest i "nie uchodzi" inaczej niż w sosie poważno-męczeńsko-płaczliwym historii podawać (nie wiem jakim cudem udało się CK Dezerterów nakręcić, trudny czas, ciężkie chwile w narodzie ale podane jako cudna łotrzykowska opowieść...).
              Wyobrażasz sobie np okres międzywojnia pokazany z perspektywy bujnego i iście kawaleryjskiego życia Gen. Wieniawy Długoszowskiego? Przecież środowiska "patriotyczne" reżysera filmu zeżarłyby z butami i klamerką od paska...
              Albo czy możliwe byłoby u nas nakręcenie takie filmu jak "Życie jest piękne" Benigniego? Przecież z "poważnych tematów" nie należy się śmiać, można tylko wzdychać i ubolewać nad losem ofiar...
              aż szkoda, bo historia naszego kraju to cudny materiał na barwne kino akcji...
              • sowa_hu_hu Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 12:16
                Jak usłyszałam o "Bitwie Warszawskiej" w 3D to sąłbość mięęę ogarnęła...
              • pszczolaasia Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 13:08
                no ja wlasnie czytam komentarze pod artykulem i czytam czarno na bialym o czym tak obrazowo piszeszwink szok z jednej strony...jeszcze nie bylo premiery a juz sie zaczyna i to w "wielkim" stylu.
              • bi_scotti Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 17:47
                Eee, no byl wszak i Dyzma, i Giuseppe w Warszawie, i Eroica - jakies tam podsmiechiwanie sie z historii i w polskim cine sie trafi smile Nie wszyscy tylko te slozy i bandaze z szarpi wink
          • pszczolaasia Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 13:05
            big_grin big_grin ja tez kocham Chmielewskabig_grin
    • ahhna Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 14:29
      Odtwórca głównej roli jest tak przystojny, że go trzymam w zakładce i patrzę co chwila... Aaach... Aż szkoda takiej urody dla faceta.
    • anmoko Re: Na to chyba trzeba iść 10.01.11, 19:07
      Pewnie obejrze, ale po zwiastunie jestem sceptycznie nastawiona, bo:
      - nie podoba mi sie, ze bohaterowie mowia po angielsku (?),
      - jakies takie dla mnie te sceny a'la hollydoodzkie produkcje nt. "wyprowadzenie ludu wybranego z Egiptu",-
      - albo "wladca pierscieni" smile
      - bohaterowie tak piekni, ze az oczy bola - niczym nie zniszczeni przez trudy ciezkiego zycia.

A w ogole dla mnie kino to nie ma byc tylko odmozdzajaca rozrywka, beztroskie spedzenie 2 godzin. Po obejrzeniu filmu lubie analizowac, porownywac, rozmawiac. Tu zapowiada sie ladnie pokazana, z rozmachem historia oparta na faktach, ale juz widze, ze to co napisalam wyzej bedzie mi przeszkadzalo w odbiorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka