kropkacom 28.01.11, 09:02 Często czytam: "oni są bogaci to widać na każdym kroku" lub "na pierwszy rzut idzie zauważyć, że im się nie przelewa". Jak rozumiem piszące to osoby często nigdy nie były w domach ocenianych ludzi. Samochód, ciuchy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:09 Kropka, lubisz zamieszanie, co? Oprócz tego, co najbardziej się rzuca w oczy - buty, ciuchy, mieszkanie (jeśli jestem gościem), to jeszcze sposób bycia. Trudno mi to sprecyzować, ale to się po prostu czuje. Oczywiście inaczej zachowuje się nowobogacki, a inaczej ktoś przywykły do kasy. W tym drugim wypadku można się na ciuchach naciąć Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:00 Nowobogacki to będzie opowiadał wszem i wobec, że o klasie człowieka świadczy jego papier toaletowy Odpowiedz Link Zgłoś
jkk74 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 23:09 morgen_stern napisała: > Oprócz tego, co najbardziej się rzuca w oczy - buty, ciuchy, mieszkanie (jeśli > jestem gościem), to jeszcze sposób bycia. Trudno mi to sprecyzować, ale to się > po prostu czuje. dokładnie... czasami ciuchy widać że eleganckie ale bez metek a ty po prostu WIESZ że to ktoś z kasą ale i z klasą... nowobogackich poznaję po 30 sekundach rozmowy (ot dziś miałam takich kupców na moje mieszkanie ) inna rzecz że nie oceniam i nie szufladkuję ludzi, choć zdarza mi się pomyśleć po samym wyglądzie osoby, jej auta itp "ooo ta/ten to ma kasę" bynajmniej nie z zazdrością dziką... co najwyżej ze smutnym morałem "pieniądze szczęścia nie dają ale ułatwiają życie, oj ułatwiają" Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:10 Po tym, że naprawdę majętni ludzie rzadko rozmawiają o pieniądzach. Ubrania, samochód i inne tego typu rzeczy są kwestią względną. Możesz tonąć w długach i jeździć Mercedesem wziętym w leasing. Znam takich. Odpowiedz Link Zgłoś
halapta Re: wg badań T.J. Stanleya 28.01.11, 12:52 86% drogich luksusowych aut należy do ludzi, którzy nie są milionerami. Udawaczy jest najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:13 ja po niczym. dzisiaj naprawdę trudno ocenić to u kogoś obcego. samochód może być służbowy, albo w leasingu, albo kredycie, mieszkanie / dom - tak samo. ciuchy? nie potrafię rozpoznawać marek ciuchów - no chyba że mają widoczne logo. moge sobie wyrobic poglad na temat czyjegos statusu materialnego po jakimś tam bliższym poznaniu. na podstawie tego gdzie bywają, jak spędzają wolny czas, czym się zajmują na co dzień itp. itd. śmieszą mnie teksty zazwyczaj starszych ludzi typu właśnie: "skad on ma tyle pieniedzy - taaaaki samochód!" albo "ta to się ubiera!" i analiza skąd, jak i dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:15 shellerka napisała: > ja po niczym. dzisiaj naprawdę trudno ocenić to u kogoś obcego. samochód może b > yć służbowy, albo w leasingu, albo kredycie, po sluzbowym lepiej poznac na kredyt to sobie kazdy moze wziac co chce i 10 lat oddawac pol pensji sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza mieszkanie / dom - tak samo. > ciuchy? nie potrafię rozpoznawać marek ciuchów - no chyba że mają widoczne logo > . > > moge sobie wyrobic poglad na temat czyjegos statusu materialnego po jakimś tam > bliższym poznaniu. na podstawie tego gdzie bywają, jak spędzają wolny czas, czy > m się zajmują na co dzień itp. itd. > śmieszą mnie teksty zazwyczaj starszych ludzi typu właśnie: "skad on ma tyle pi > eniedzy - taaaaki samochód!" albo "ta to się ubiera!" i analiza skąd, jak i dla > czego Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:57 >na kredyt to sobie kazdy moze wziac co chce i 10 lat oddawac pol pensji Bez urazy, ale p'dolisz jak moja matka, która przy każdej okazji musi podkreślić, że widuje tyle wypasionych fur, a to wszystko przecież na kredyt albo w leasing. Pewnie w dużym stopniu faktycznie, ale kredyt albo leasing trzeba spłacać. Kupienie na 10-letni kredyt głupiego Range Rovera (nadal jesteśmy daleko od samochodów naprawdę luksusowych) to koszt rzędu 5 tys. miesięcznie. Żeby dostać taki kredyt samochodowy to trzeba naprawdę sporo zarabiać. Rączki w górę, drogie e-matki: którą z Was lekkim twistem stać na ratę za samochód w wysokości pięciu tysi miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:08 Rączki w górę, drogie e-m > atki: którą z Was lekkim twistem stać na ratę za samochód w wysokości pięciu ty > si miesięcznie? Gownojadztwo z ciebie wyszlo. Kto naprawde well off kupuje samochod na kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:13 > Gownojadztwo z ciebie wyszlo. Huh? >Kto naprawde well off kupuje samochod na kredyt? Zdefiniujesz well-off? Bo jak dla mnie ktoś, kto jest w stanie miesiąc w miesiąc wywalić 5 tysi na furę, w polskich warunkach jest well-off. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:49 crises napisała: > > Gownojadztwo z ciebie wyszlo. > > Huh? > > >Kto naprawde well off kupuje samochod na kredyt? > > Zdefiniujesz well-off? Bo jak dla mnie ktoś, kto jest w stanie miesiąc w miesią > c wywalić 5 tysi na furę, w polskich warunkach jest well-off. Obawiam się jednak, że ludzie naprawdę majętni są w stanie kupić tego typu samochód za gotówkę. Chyba, że im doradca podatkowy zwróci uwagę na to, że podatkowo 3 letni leasing bardziej się opłaca. Jeśli ktoś zarabia 20-30 tys miesięcznie, to płacenie 5 tys miesięcznie za samochód, jeśli nie ma innych obciążeń nie stanowi wielkiego problemu. Tyle tylko, że zwykle ludzie o takich zarobkach mają służbowe samochody jako standard. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 14:06 ludzie, których stać na kupowanie za gotówkę, często wolą zapłacić kartą kredytową, aby gotówkę mieć w razie czego. różnie w życiu bywa, a samochód szybko traci na wartości. kredycik zaś spłaca sie spokojnie w ratach. nie wspominając, ze ze względów podatkowych bardziej opłaci sie leasing bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
conspicuousfrom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:40 Sorry Crises ale kompletnie nie masz racji. Range Rover to JEST samochod luksusowy. Cena od 300 tys w gore, mercedes S od 330 tys, BMW 7 od 300 tys, Audi a 8 od 280 tys (zrodla: strony internetowe) Wiec jesli Range to nie luksusowy samochod to ja jestem Chinczykiem. I to czarnoskorym. A po za tym szczegolem to masz racje. Nawet wiecej: do raty za auto dochodzi jeszcze koszty ubezpieczenia i paliwa, wiec utrzymanie takiego auta to lekko 10 tys mies. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:12 tully.makker napisała: > Gownojadztwo z ciebie wyszlo. Kto naprawde well off kupuje samochod na kredyt? Na kredyt może nie, ale w leasingu - większość z tych, którzy prowadzą własne firmy Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 14:38 a dlaczego nie kredyt? VAT (jeśli jest do odliczenia) wrzucasz w koszty od razu a potem amortyzujesz... A. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 13:38 po słownictwie jakiego używasz już jestem pewna że jesteś z nizin społecznych Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:06 No trzeba mieć kłopoty z deklem żeby pieprzyc takie farmazony. Pokaz mi te samochody kupowane za gotówkę? Wszystko idzie w leasingu, w naszym chorym kraju musi iśc w operacyjnym. W cywilizowanym swiecie samochody osobowe a zwłaszcza luksusowe idą w finansowm. Lub po prostu w systemie wynajmu długoterminowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 15:19 moofka napisała: > sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza A jaki to "fajny" dla selera? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 15:26 mia_siochi napisała: > moofka napisała: > > > > sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza > > A jaki to "fajny" dla selera? ;P pewnie lepszy niż taki dla buraka Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 08:44 shellerka napisała: > mia_siochi napisała: > > > moofka napisała: > > > > > > > sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza > > > > A jaki to "fajny" dla selera? ;P > > > pewnie lepszy niż taki dla buraka Hłe hłe Ale czekaj, dajmy się koleżance wypowiedzieć Moja przyjaciółka, zwykła przedstwaicielka w firmie x jeździ toyotą avensis . Mąż koleżanki, zwykły przedstwaciel w firmie y, jeździ zeszłoroczną meganką kombi. Są dni, kiedy też jadę w Polskę do klienta, więc uznajmy mnie za selera. Jeżdzę focusem z 2010 którego sama mogłam skonfigurować. Najgorzej wypada mój chłop ze swoim starym służbowym audi, ale on tylko szkolenia jeździ robić Nie są to auta luksusowe, ok. Ale ciągle ten "zwykły seler" mnie intryguje Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 23:20 www.ipbbs.org.pl/pl/119/biuletyn_2010/?biuletyn_id=75&artykul_id=1253 zwykle selery raczej jezdza fiatami z kratką avensis wg ostatnich zestawien to auro kierownicko-dyrektorskie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 30.01.11, 17:18 Przekażę koleżance, zdziwi się Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:42 mia_siochi napisała: > > Przekażę koleżance, zdziwi się > a z ciekawosci branza jaka, ze tak swoich rozpieszczają? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 08:45 > sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza wydaje mi sie ze samochod sluzbowy to wlasnie dostaje byle kto: fura i komora to taka smycz dla pracownika, ktorej osoba bogata nie przyjmie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 09:14 Komóra to drobiazg, ale dobry samochód- masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 23:32 aurita napisała: > > sluzbowego fajnego byle selerowi nie dadza > > wydaje mi sie ze samochod sluzbowy to wlasnie dostaje byle kto: fura i komora t > o taka smycz dla pracownika, ktorej osoba bogata nie przyjmie a to ci sie tylko wydaje nie kojarze zadnego szefa ani kogokolwiek kto nie przyjalby bonusu w postaci sluzbowej fury i jezdzil swoja wlasna wylisingowana za jedyne 5 tys bo i sumie dlaczego niby mialby to robic a bez potrzeby nikomu nie daja samochoduj sluzbowego albo jest to naredzie, albo prestiz badz co badz Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 30.01.11, 17:15 ale szefa czego? kurierow? Jakos malo stanowisk mi sie kojarzy wymagajacych samochodu i sa to zazwyczaj nizsze stanowiska (kurier, dostawca pizzy). Prezes banku moze miec limuzyne... ale z szoferem chociaz to chyba tez tylko w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 30.01.11, 18:00 u mnie w firmie dyrektor handlowy dostał czarną nowiutką służbową skodę chyba oktavię, albo superb. nie potrzebuje tak naprawdę służbówki. jest to rodzaj premii. jezdzi nim prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:18 aurita napisała: ale szefa czego? kurierow? Jakos malo stanowisk mi sie kojarzy wymagajacych samochodu i sa to zazwyczaj nizsze stanowiska (kurier, dostawca pizzy). A ja jakoś nie kojarzę, żeby wśród znanych mi ludzi zajmujących dyrektorskie i wyższe kierownicze stanowiska, musiała dojeżdżać do pracy swoim prywatnym autem Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:14 otóż wypasiona chałupa tez czesto oznacza chomąto na szyi o odejmowanie sobie od pyska znam takich co sobie chawire stawiaja i na rate sie skladaja w trzy rodziny - w tym babki rencistki Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:18 No tak, macie rację, wszystko może być na kredyt. W takim razie zostaję przy sposobie bycia Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:47 A ja mam sąsiadów, których po sposobie spędzania czasu wcale byś nie posądziła o kasę. A mają sporą jak na moje okolice. Ubierają się byle jak, samochód przeciętny, od kilku lat ten sam, nigdzie nie jeżdżą (wyjazd na tydzień nad morze raz uskutecznili - szaleństwo!), sportów nie uprawiają, rozrywek szczególnych i ciągłych imprez też nie zauważam. Trochę mnie dziwi ich styl życia, bo mają dzieci i chociaż te dzieciaki bym czasem na basen, narty, albo gdzieś w świat powiozła, żeby coś widziały. W końcu stać ich na to. Ale nie lubią, bo tak wychowani. Nosa za naszą pipidówę wystawiać nie lubią. A kasę widać jedynie po tym jak wygląda otoczenie domu - np. w ciągu jednego roku wymienione sporej długości stare ogrodzenie na nowiutkie, kute, za grube pieniądze, to samo na balkonach, wyłożony kostką spory podjazd, wykopany duuuży staw, kupiona działka. Dla mnie to spora kasa, niemożliwa do wyłożenia w ciągu nawet dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
donnasanta Mowimy o majetnych czy o bogaczach 28.01.11, 14:33 typu Kulczyk, bo kazdy rozsadny majetny kupuje auto w leasingu ile by tych pieniazkow nie mial Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Mowimy o majetnych czy o bogaczach 28.01.11, 14:52 Kulczyk jest dealerem i dystrybutorem tylu marek samochodowych, że nie musi nic kupować w żadnym leasingu ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:18 Po papierze toaletowym. Jak szary to biedni, jak miękki i kolorowy to klasa średnia, jak full wypas pachnący i zagraniczny, to majętni. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:23 nie zastanawiam się nad statusem majątkowym innych koncentruję się na podnoszeniu własnego Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:35 mathiola napisała: > Po papierze toaletowym. Jak szary to biedni, jak miękki i kolorowy to klasa śre > dnia, jak full wypas pachnący i zagraniczny, to majętni. Prawdziwi zamożni mają papier z jakimś systemem air-cośtam. Czytałam ostatnio artykuł i facet twierdził, że właśnie takiego używa i po tym poznaje się człowieka z klasą. Nie znam się, bo nie używam, za biedna jestem i moja doopa musi się zadowolić zwykłym papierem bez żadnego systemu. Ostatnio pani sprzedawczyni mi proponowała truskawkowy, ale kupiłam rumiankowy, bo mi jakoś truskawki do zadu nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:58 ja tez musze miec rumiankowy w te kwiatki. szukam ich zawsze w markecie na półce, a mój mąż przewraca oczami te kwiatki tak ładnie wyglądają i jeszcze ta reklama z mróweczkami Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle a propos papieru air-cośtam 28.01.11, 12:22 > Prawdziwi zamożni mają papier z jakimś systemem air-cośtam. Czytałam ostatnio a > rtykuł i facet twierdził, że właśnie takiego używa i po tym poznaje się człowie > ka z klasą. Nie znam się, bo nie używam, za biedna jestem i moja doopa musi się > zadowolić zwykłym papierem bez żadnego systemu. Ostatnio pani sprzedawczyni mi > proponowała truskawkowy, ale kupiłam rumiankowy, bo mi jakoś truskawki do zadu > nie pasują. rety, ten air-cośtam kiedyś miałam (kupuję to, no co jest aktualnie promocja), nie wydaje mi się, żeby był jakiś specjalnie drogi, ale naprawdę serio serio - zupełnie się do dupy nie nadawał - czułam się tak, jakbym się za przeproszeniem podcierała poduszką - nie było to praktyczne rozwiązanie niestety i bardzo się ucieszyłam, jak się opakowanie skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:03 > Prawdziwi zamożni mają papier z jakimś systemem air-cośtam Nie, nie. Tu nie chodzi nawet o system aircośtam, tylko jest to papier za (uwaga!) 12.99zł! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 20:29 > Nie, nie. Tu nie chodzi nawet o system aircośtam, tylko jest to papier za (uwag > a!) 12.99zł! Za rolkę?!! O mon Dieu! płakałabym rzewnymi łzami, gdybym miała wycierać doopę takimi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Off topic toaletowy 28.01.11, 14:05 Ostatnio pani sprzedawczyni mi > proponowała truskawkowy, ale kupiłam rumiankowy, bo mi jakoś truskawki do zadu > nie pasują. Znalezione na bashu " człowiek myśli, że krwawi z odbytu, a to, kurde, truskawka" I drugie- "nawet jak papier ma 8 warstw to i tak składasz go na pół" Odpowiedz Link Zgłoś
animozja30 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 14:52 ja najbardziej lubie ten szary - bo najlepiej gó... z dups.. ściera Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:23 Po luzie finansowym. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:27 ale po luzie w sensie luzackim podejsciu do pieniedzy? i wydawaniu bez żalu? oj - to spójrz na wątek o nieodpowiedzialności i braku oszczędności Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:31 Nie po tym,ze pan wchodząc do sklepu po buty kupuje najdroższe,ale ze kupuje takie jakie mu odpowiadają i cena o tym decyduje w drugiej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 13:27 dobrze to ujelas, z tym ze dodam, ze tak zachowuja sie ludzie, ktorzy juz te pare lat pieniadze posiadaja, nowobogacy wlasnie musza miec te najdrozsze, gust i wygoda schodza na drugi plan Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 13:30 Ale dokładnie tak jest.Do posiadania też trzeba nawyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 18:56 Rany, co za stereotypowe myslenie. Naprawde istnieje niemala grupa osób, ktora dopiero od niedawna ma kupe kasy i nie zachowuje sie w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:06 Jak to mówi mój teść "człowiek bogaty w restauracji patrzy na lewą stronę karty menu. człowiek biedny- na prawą stronę". Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkowo83 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:59 A czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 15:37 > A czemu? bo nie ma dzemu Odpowiedz Link Zgłoś
conspicuousfrom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:44 ja tez nie wiem dlaczego, niech ktos odpowie? A ty abdullah zamknij dziob, nikt cie i zdanie nie pytal idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 16:50 Z jednej strony jest lista potraw, a z drugiej ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
conspicuousfrom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 19:33 ailia napisała: > Z jednej strony jest lista potraw, a z drugiej ceny? Chyba masz racje, to bylo by logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 12:33 Dobre Nie zwracam uwagi na status majątkowy (np. przez pryzmat ubrań, wyjazdów itp), ale jeśli ktoś szuka czegoś (jedzenia) w koszu to bez zastanowienia można stwierdzic, że nie powodzi mu się najlepiej i przydałaby mu się pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 12:01 leże i kwiczę ci co maja o ty mnie mówią ,tylko ci co nic w życiu nie mieli i nagle się dorobili to właśnie tak z kasą cudują Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:28 No jak już mam się zastanowić, to: - prywatne wizyty u lekarzy, - zakup ekologicznej żywności, - wydawanie na sztukę, zakup rzeźb, obrazów itp., - częste wyjazdy rekreacyjne; narty, spa .. - jadanie w restauracjach, knajpach, - posiadanie ubezpieczenia na życie i na wszystko co się da, - posiadanie dodatkowej nieruchomości (niż tej w której mieszkasz) bądź kawałka ziemi, Na to wszystko do kupy trzeba mieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:36 Po zadbanym i pełnym uzębieniu Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:48 z tym uzębieniem to ostroznie...bo znam dziewczynę - 30+ i piękne, idealnie zrobione zęby. sztuczne. a co do posiadania nieruchomosci innej niz ta w której sie mieszka - to czy to naprawdę wyznacznik statusu? większość ludzi ma mieszkanie sprzed ślubu a pózniej wspólne. czyli ma dodatkowa , najczęsciej wynajmowaną komuś nieruchomość. podobnie z ubezpieczeniami - to nie jakiś wysoki status - to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:23 > z tym uzębieniem to ostroznie...bo znam dziewczynę - 30+ i piękne, idealnie zro > bione zęby. sztuczne. No to chyba właśnie ma uzębienie zadbane, prawda? I jeśli idealnie zrobione, to na pewno bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: 28.01.11, 10:26 jak dla mnie sztuczna szczęka w tym wieku to obrzydliwosć i dowód braku dbałosci o własne uzbębienie. popatrz jak mają czasami idealnie zrobione zęby emeryci - śnieznobiałe, równiuteńki, na kilometr widać ze sztuczne. ale na pewno nie drogie- droższe są robione tak aby imitowały naturalne żeby a nie lsniły plastikiem na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 28.01.11, 10:35 a może to nie sztuczna szczena, tylko nakładki? większość boskich aktorów i aktorek tak robi Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: 28.01.11, 10:39 to jednak szczęka. znam dziewczynę na tyle dugo ze pamiętam ją zanim zrobiła sobie komplet niwych zębów. na braki w uzębieniu nakładki nie pomogą... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: 28.01.11, 10:48 Idealnie zrobione zęby to nie sztuczna szczęka, a wkłady lub implanty. I się tak nie podniecaj tą dbałością, bo równie dobrze możesz dzisiaj wyjść na 5 minut z domu i stracić całe uzębienie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: 28.01.11, 10:54 albo być bogatym, ale z masakrycznym strachem przed dentystą Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: 28.01.11, 10:54 jasne. łatwiej zrobić szczękę niz odwiedzać regularnie dentystę.... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: 28.01.11, 10:59 Takim durnym osobom jak ty naprawdę czasami w głębi ducha życzę wypadku. Wystarczy, że się przewrócisz albo huśtawka cię uderzy. Albo nie zdążysz zapiąć pasów w samochodzie. Albo okaże się, że nie robisz sobie rentgena szczęki raz na pół roku - robisz? Bo jak nie, to wiesz, że to zaniedbanie zębów, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: 28.01.11, 11:01 zrozum ze znam tę osobę od dawna, wiem w jakim stanie miała zęby - wystarczyło ze się usmiechnęła. braki zębów i próchnica. a teraz ma lśniąca plastikową szczękę . kasą nie grzeszy. wiec zęby nie w kazdym przypadku są wyznacznikiem zamozności. koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: 28.01.11, 11:09 No to może się zastanów, co piszesz - idealnie zrobione piękne zęby czy lśniący plastik? Lśniący plastik - kilkaset złotych Idealnie zrobiony piękny JEDEN ząb - kilka tysięcy (co najmniej) Na samym początku pisałaś o idealnie zrobionych pięknych zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: 28.01.11, 11:12 napisałam tez o idealnie pieknych, bielusieńkich, równiutkich zębach emerytów. ona ma takie zeby. póekne, białe, sztuczne. tanie.na kilometr widać ze sztuczne. teraz jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: 28.01.11, 11:23 Tak, teraz jasne. Na początku pisałaś tak, jakby dziewczyna faktycznie miała idealnie piękne zęby. A idealnie piękne to nie sztuczna szczęka. A co do sztucznej szczęki, to niestety - jej obecność również może nie mieć nic wspólnego z zamożnością lub jej brakiem. U niektórych ludzi nie da się zrobić implantów i zostają właśnie mosty. A czasami mostu tez nie ma na czym osadzić i zostaje sztuczna szczęka. Można mieć miliony dolarów, całe życie dbać o zęby i nic na to nie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: 28.01.11, 11:44 Zęby mógł jej ktoś zafundować. W niektórych branżach to wręcz inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: 31.01.11, 16:37 do kosher-ninja-ojeje,dzieciaczki dentystek zapraszamy do chirurga plastyka,niestety dobrych genów nie mają....Ząbków tez operacje beda niezbedne...oprocz tego,ze sztuczne i zle zrobione lub zbyt biale.Zadbanie to jeszcze nie uroda. No,coz kaska moze jest ale urody i talentow brak... Klasa nizej niz średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: 31.01.11, 17:18 do kajmanik- i tak sie przejęłaś,że ogląda na necie Porsche Kayman?Kolejny podsluch.....A jeśli nawet facet tkaiej babki jezdzilby Kajmanikiem to co ci" ku..." do tego,he? Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: 31.01.11, 17:13 do kosher-nija-ojej,znowu muszę wynając ochronę i powiadomić Policję.Takie fora to wynik podsłuchów zakładanych w zębach przed dentystki uwikłane w różne dziwne ,podejrzane historie....Wystarczy ,ze nagram swój wywód na komórkę ,a potem poczytam fora gazety. Nie wiem jak można tak nienawidzić drugiego człowieka nie mając do tego żadnych podstaw.Oczywiscie prócz genetycznie ładnego usmiech,który się spier..... i pewnego poziomu urody,ktorego sie nie ma.No i powiedzenia u mezczyzn....LEKARZY.... To jak mowa nienawisci miedzy wierszami.Do 2 lat pozbawienia wolnosci grozi za cos takiego w najlepszym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: 28.01.11, 11:00 Przy genetycznie slabych zebach psujacych sie od srodka zadne regularne wizyty nie pomoga.Zeby bola choc nic nie widac, a potem pekaja W dodatku kiepski dentysta potrafi zaszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 28.01.11, 14:10 droższe są robione tak aby imitowały naturalne żeby a nie lsniły plastik > iem na kilometr. Wcale nie. To zależy od dentysty i technika, który to robi. Dobry nawet na NFZ zrobi Ci zęby jak naturalne (np. jeśli miałaś końskie jedynki, to zrobi takie same), zły- za grubą kasę walnie sztampę, wszystkie zęby takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 30.01.11, 00:05 "większość ludzi ma mieszkanie sprzed ślubu a pózniej wspólne" Że słucham? Wlaścicielami ponad 70% mieszkań w Polsce są emeryci, a ludzie, którym rodzice kupują mieszkanie "na start" to zdecydowana mniejszość. Do tego zwykle jest tak, że jeśli ktoś już ma mieszkanie przed ślubem, to jeśli jest ono małe, zostaje sprzedane, aby można było kupić większe dla nowopowstałej rodziny, a jeśli jest duże - to rodzina w nim zamieszkuje, nie kupując nowego.Naprawdę mało kto jest tak bogaty, żeby posiadać dwa mieszkania, chyba, że nie mówimy o Polsce. Tutaj jeśli małżeństwo z dzickiem ma zdolność kredytową na coś więcej niż 40 mkw. półtorej godziny od centrum, to już jest lepiej niż ma większość. Te wątki o synowych żrących się z teściowymi pod jednym dachem, to niby skąd?Naprawdę wszystkich tych ludzi stać na własne apartamenty, tylko ze skąpstwa wolą żyć w piekiełku? Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 11:55 Ostroznie, ale z innego powodu: sporo Hindusow i Afrykanow ma bardzo zdrowe, mocne zeby i spopro po 30 nie wiedza co to dentysta (a czasem co to szczoteczka do zebow tez). Ale w sumie swiadcza o statusie: w dziecinstwie nie glodowali Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:39 No jak to, po papierze toalatowym Regina Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:15 Szczerze, nawet jak było bardzo krucho z kasą, to wolałam oszczędzić na czymś innym, ale toaleciak kupić miękki, co by sobie dodatkowych cierpień przytartym tyłkiem nie sprawiać. A poza tym stwierdzam, że papier z górnej półki bywa dosyć ekonomiczny w zużyciu, a przynajmniej te 4 rolki mniej miejsca w chałupie zabierają. Także po kolejnej teorii można spuścić wodę ))) Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:24 > Szczerze, nawet jak było bardzo krucho z kasą, to wolałam oszczędzić na czymś innym, ale toaleciak kupić miękki, Ja też mam takie "wysepki luksusu", z których nie rezygnuję nawet w czasach kryzysowych. W moim przypadku to np. dobry żytni chleb z prywatnej piekarni zamiast najtańszego białego i Nescafe zamiast kawy z Biedronki. Do papieru toaletowego przywiązuję mniejszą wagę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 08:59 To tylko ŻART nawiązujący do popularnego parę dni temu wątku Ja też nie kupuję szarego tylko dość drogi i taki jaki lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:18 > Na to wszystko do kupy trzeba mieć.. No właśnie - do kupy. Bo nieruchomość może być spadkiem po babci. Znałam pana żyjącego ze średniej krajowej, który w pewnym momencie życia stał się właścicielem trzech mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
mimka23 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 09:43 Ja mam z tym problem, bo parę razy się pomyliłam, myślałam, że komuś się super powodzi, a tu się okazało, że to tylko pozory były, takie życie ponad stan, żeby pokazać innym. Dla przykładu: koleżanka, samotna matka (ojciec dziecka zostawił ją jeszcze w ciąży), dumna, więc nie chce alimentów. Pracuje na pół etatu w klubie fittness. Mieszka z matką w oficynie, samochodu brak. Ale...solarium, przedłużone rzęsy, super ubrania (firmowe), imprezy, dziecko też ubrane jak ta lala. A dziewczyna naprawdę kasy nie ma za wiele. Więc albo kupuje coś kosztem czegoś, albo ja czegoś nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:00 Ubrania markowe można kupić niedrogo w sklepach z używaną odzieżą. Rzęsy dokleić to kwestia wprawy,solarium nigdy nie było wyznacznikiem kasy,raczej beztroski w kwestii zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
mimka23 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:04 Tylko że ona sama rzęs nie robi, idzie do salonu (tak twierdzi), ubrania nosi tylko nowe, tak samo buty (zawsze firmowe adidaski ma). Małej kupuje ciuszki w H&M z Hello Kitty. Ja nie mam na takie wygody pieniędzy, a wydawało mi się że mam większe dochody niż koleżanka. Nie zazdroszczę jej, tylko czasem słyszę jak narzeka, że np. zablokowali jej telefon za niepłacenie abonamentu itp. Jak tak można żyć, że inne sprawy przedkłada się ponad te podstawowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mimka23 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:05 No chyba że jest jeszcze jedna opcja...krewni dają jej pieniądze dla dziecka, bo taka biedna, samotna, a ona wydaje je na takie przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:52 Adidasy sa tanie szczegolnie na przecenach, za 20euro mozna kupic firmowki, ciuszki dla dziecka z H&M jako wyznacznik luksusu?hmmm jakby kupowala z Ganta, S.Oliviera czy Timberlanda to rozumiem, bo to juz inna polka cenowa, choc naprawde bogaci kupuja dzieciom Armaniego i tym podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:53 To co opisujesz nie ma nic wspólnego z zamożnością. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:48 Ale...solarium, przedłużone rzęsy, > super ubrania (firmowe) Solarium i przedłużone rzęsy to akurat coś co powoduje iż właścicielki nie podejrzewam o bycie kochanką Kulczyka Jesli po ubraniach widać, że firmowe(np. wielka łyżwa na kurtce), to też nie podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
braktalentu Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:04 Po braku zainteresowania moim. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:09 Nie mam w zwyczaju interesowac sie cudzym statusem majatkowym, raczej skupiam sie na tym spoleczno-intelektualnym. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:34 > Nie mam w zwyczaju interesowac sie cudzym statusem majatkowym, Mnie też zawsze dziwi niezdrowe zainteresowanie ludzi czyjąś kasą. Ja nawet oświadczeń majątkowych polityków nie czytam, bo na co mi wiedza, ile kto ma mieszkań i ile kasy na lokacie. Btw. wpisywanie tam lokalu, w którym się mieszka, jest dla mnie śmieszne, bo co z tego wynika? Sprzeda chałupę, pójdzie po most, ale będzie szastać milionem ze sprzedaży Mam "nieruchomości" warte jakieś 500 tysięcy - czy to znaczy, że jestem półmilionerką? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:10 Po niczym, o ile nie mam sprawdzonych informacji to raczej nie formułuję opinii tego typu na podstawie pozorów. Widziałam milionerów, którzy na spotkanie biznesowe w bardzo drogiej kancelarii prawniczej przynosili sobie kefir i bułkę w reklamówce, albo takich, którym trzeba było mówić, że przed spotkaniem z kontrahentem muszą umyć włosy, że wypada, żeby sobie kupili nowe buty itd. Samochód to też żadna wskazówka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakasienki1 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:29 Nie oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:32 Hym smieszne bo dla mojej teściowej wyznacznikiem statusu są wyjazdy an wycieczki i wczasy Generalnie uwaza że jedni znajomi spia na kasie bo jezdzą co roku do Egiptu a jak sie uda to nawet 2 razy w roku a w miedzyczasie wynajmuja kwatery w górach po 25 zł od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:34 Po ciuchach absolutnie nie, po samochodzie bardziej, po mieszkaniu też nie za bardzo, zwykle poznaję takie osoby po skąpstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:58 Nie ma zadnego wyznacznika, ktory bylby pewnikiem.Ciuchy mozna kupic w lumpeksie, tez moga byc markowe, auto,dom na kredyt, wyposazenie domu, mozna nie przywiazywac wagi(pamietam jak poznalam mojego m, jego mieszkanie bylo wyznacznikiem biedy i zlego smaku).Znam bogatych po ktorych tego zupelnie nie widac, i biednych, ktorzy pozuja na milionerow. Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:59 cos w tym jest, w sensie z tym skapstwem Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 10:57 po butach i zebach. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:01 po bieliźnie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:08 Buty, zęby, włosy, dodatki, ogólnie zadbany młody, zdrowy wygląd. Dobrze skrojony garnitur, a u pań garsonka/płaszcz. Wieloletnie spracowanie, zmęczenie zwłaszcza pracą fizyczną, złe odżywianie WIDAĆ. Dyskretny luz finansowy generalnie widać i nie należy go mylić z ostentacyjnym szastaniem kasą i popisywaniem się metkami. Odpowiedz Link Zgłoś
msrp Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:22 Koleżanka ma dobre ciuchy firmowe, kilka szpilek od Louboutina (tak, tak), auto tez całkiem niezłe, co chwile kupuje cos nowego (mam na mysli dodatki) do swojego mieszkania, a i tak cały czas narzeka, że ma mało kasy. Więc nie wiem, po czym. Są tacy, którzy mają dużo kasy i nie widac tego po nich w ogóle, a sa ludzie, którzy są biedni, ale z pozorów moga sprawiac zupełnie inne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:29 Znam kilka kobiet wyglądających "jak milion dolarów", które własnego majątku mają tyle ile są warte ich ciuchy i abonament na siłownię. Często wyglądają znaczniej zamożniej (wg standardów Triss) niż panowie, którzy je utrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:49 > Są tacy, którzy mają dużo kasy i nie widac tego po nich w ogóle, a sa ludzie, k > tórzy są biedni, ale z pozorów moga sprawiac zupełnie inne wrażenie Jakie to pozory sprawią,że biedną osobę wezmę za majętną? A może wystarczy,że zdefiniujesz słowo biedny. Odpowiedz Link Zgłoś
grand_warszawa Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 31.01.11, 15:50 Witam, No więc ja kim jestem i co po mnie widać? Z wielu Waszych wypowiedzi wynika, że na pierwszy rzut oka jestem nowobogackim chamem, obnoszącym się swoimi pieniędzmi, bez źbła klasy ale za to ze snopkiem w bucie. Nie pochodzę z bogatej rodziny, ale mam to szczęście, że urodziłem się, wychowałem i mieszkam w Warszawie. Czy to jednak moja wina? Zacząłem pracować w wieku 17lat i pomogłem utrzymać się na powierzchni mamie, po śmierci ojca. Potem, gdy trzeba było naprawwiać domowy budżet musiałem pracować na obczyźnie u Turka - 7 dni w tygodniu od rana do nocy. Oczywiście nielegalnie, bo nie były to czasy Polski w UE, bez kont w Barleys Banku, i wszelkich udogodnień które można zakładać teraz online przed wyjazdem do UK a za to przemykaniem do domu nie rzucając się w oczy policji. Zarobiłem, nauczyłem się jezyka, wyrobiłem sobie charakter i wróciłem bo Polska to Polska, a dom to dom. Skończyłem studia, i dzięki wszystkim czynnikom wymienionym wyżej znalazłem bardzo dobrą pracę. Jestem uczciwy i wykonuje swoją robotę od A do Z. Dzieki temu pracuje kiedy chce, ubieram się do pracy jak chce i czuje się wolny. Mam szefa przyjaciela. W międzyczasie poznałem wspaniałą kobiete, która zostanie niedługo moja żoną. Mam masę przyjaciół jeszcze z podstawówki i LO , z którymi potrafimi porządbnie balować się wspierać. Uwielbiam się dobrze bawić, dobrze wygladać, pamiętam o innych nie tylko od święta, dużo czasu spędzam też z rodziną, mamą babcią czy przyszłymi teściami, krtórzą są kozaccy, zawsze jestem usmiechniety i dobrze wiem, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwyc. Umiem i potrafię wszystko, a jak nie to się naucze. SEDNO -> Jestem młody, dobrze ubrany, mam jak na polskie warunki bardzo dobry samochód, mieszkanie, narzeczoną, przyjaciól, rodzinę. Zawsze pewnie patrze na świat i bardzo lubie wszystkich ludzi. Zawsze staram się ich zrozumieć. Czy to, że nie pochodze z bogatej warszawskiej rodziny, dorobiłem się czegoś ciężką pracą i nie żałuje sobie i nie odmawiam wielu rzeczy klasyfikuje mnie jako nowobogackiego chama czy kim ja jestem? Prosze napiszcie, bo nie bardzo rozumiem, dlaczego własnie tak często w ludzkich oczach dostrzegam wrogość. Pozdrowienia, GRAND Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 21:30 i po tym narzekaniu poznałaś że nie ma kasy? Mój szef też jak zejdzie poniżej dwóch melionów na swoim koncie to jęczy że nie ma kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomojnowynick Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:26 podpisuję się pod tym,co napisała triss. Zdarza się spotkać np.w supermarkecie kobietę,może ciuchy bez szału,ale widać zadbane włosy,nie muszą być nawet ufryzowane,ale bez odrostów,lśniące,podcięte końcówki-kiepską farbę i domowe farbowanie widać,poza tym buty dobrej jakości,zadbana cera,porządne ubranie,subtelny zapach dobrych perfum,idealne paznokcie. Chociaż wygląd też może mylić,mieszkałam w miejscowości,gdzie rolnicy podorabiali się ogromnych pieniędzy,sprzedając działki pod budowę deweloperom,fury faktycznie sobie pokupowali,jeździli na wakacje za granicę,ale już na dentystę i mydło szkoda im było....za to flaszka od rana do nocy i wydawanie na pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:36 Ale może byc także zupełnie odwrotnie. Gdybyś nie wiedziała kim jest Britney Spears i spotkała ją w supermarkecie w jej codziennym stroju to przyszłoby Ci do głowy, że ma duży majątek? Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.lancucki Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:37 Nie zgodzę się z triss. Poniżej Grazyna Kulczyk. Wygląda jakby całe życie spędziła w fabryce przy maszynie, a po pracy lubiła golnąć. Jak widać nie ma reguły. poznan.gazeta.pl/poznan/51,36037,7329250.html?i=0 www.plotek.pl/plotek/1,78649,8931406,Kulczykowa_dala_milion__Na_co_.html Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:43 To jest powszechny stereotyp, że ładny=bogaty, ale nieprawdziwy jak rzadko który. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Niekoniecznie ładny 28.01.11, 11:52 Niekoniecznie ładny. Jedź do Brukseli i przyjrzyj się wyższym urzędnikom unijnym (dochody znacznie powyżej średniej belgijskiej), są często w takim wieku, że o wybitnej urodzie trudno mówić ale widać luz finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Niekoniecznie ładny 28.01.11, 12:05 Nie piszę o wybitnej urodzie. Dla mnie ładny oznacza dokładnie to co napisałaś: "ogólnie zadbany młody, zdrowy wygląd". Jeśli się ograniczyć do rodzin, w których duże pieniądze są od lat, masz trochę racji, ale też nie w każdym przypadku. Przykład: www.zimbio.com/pictures/WeixkzxGg20/50th+Monte+Carlo+TV+Festival+Day+1/u4defUAsAgx/Princess+Stephanie Moja dziesięć lat od niej starsza matka, która pół życiu pracowała w polu wygląda lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Niekoniecznie ładny 28.01.11, 12:09 Ok, trudno mi uwzględniać wszystkie przypadki, uogólniam. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:46 Powiedzmy, że moim punktem odniesienia nie są rodzimi przedsiębiorcy tylko zamożni Francuzi, Włosi, Anglicy - widać stare pieniądze, dobre i kosztowne wykształcenie, zawodowe tradycje rodzinne (dyplomacja). Akcent z brytyjskiej prywatnej szkoły jest trudny do podrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:48 W takim razie ogranicz swoją opinię do "starych pieniędzy", będzie znacznie bardziej trafna. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:56 No rozmawiamy o zewnętrznych atrybutach zamożności. Ogólne zadbanie i życie od pokoleń w komforcie finansowym widać - o to mi chodziło. Samochód akurat nie ma większego znaczenia, zwłaszcza, że na Zachodzie jest coraz więcej fanów eko życia i w ogóle ludzie do aut przywykli więc nie traktują ich z takim pietyzmem jak w Polsce czy Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 12:06 To "od pokoleń" to dodałaś dopiero ostatnio. W pierwszym poście była mowa jedynie o majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.lancucki Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 11:57 Akcent, maniery ok. U osób ze starymi pieniędzmi dorzućmy jeszcze styl ubierania: przeważnie stara, dobra klasyka. Ale osoby zamożne w pierwszym, drugim czy nawet trzecim pokoleniu (mówimy o PL, majątki po II wojnie św.) tego zazwyczaj nie mają. I jest albo niechlujstwo, albo dużo i błyszcząco. Na pierwszy rzut oka można nie rozpoznać, zwłaszcza jak brakuje klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 12:02 Stara europejska burżuazja - zamiłowanie do kosztownych drobiazgów posiadanych ot tak, bo prapradziad był kupił albo ściągnął z Indii. Mnie szczęka opadła jak zobaczyłam u znajomych Anglików (znajomi rodziców na placówce w Polsce) w, parodn, kiblu, marynistyczne sztychy z XVIII wieku. Bardzo dyskretne. Oni i dzieci ubrani bez żadnej ostentacji, dom bez złotych klamek czy białych balasków wokół schodów. D Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Grażyna Kulczyk 28.01.11, 14:17 Dlaczego? Zadbana jest... A fizycznie też zdaje się w życiu pracowała, w jednym wywiadzie wspominała, jak z dzieciakami wyładowywala tir pełen rowerów, bo pracownicy zachorowali czy coś tam Więc nie jest to kobitka, co całe życie tylko latała od spa do chirurga plastycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:53 W lecie przyjrzałyśmy się z koleżanką naszej znajomej milionerce - koleżanka powiedziała "stara zniszczona baba", choć milionerka od lat nie pracuje zawodowo, w domu palcem nie rusza - jest zniszczona i zaniedbana od stóp do głów. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:50 Ja generalnie obracam się w środowisku, w którym kobiety nie dbają o wygląd w kategoriach rozumianych przez triss, a zarabiają dużo powyżej średniej. Mam przyjaciółkę, zarabia bardzo dużo, ale wielokrotnie mniej od swojego męża (oboje wyjątkowi specjaliści w swojej dziecinie, pochodzenie na pewno nie od lordów angielskich, ale z zamożnych warszawskich rodzin). Ona nigdy nie była u kosmetyczki czy manikiurzystki, odrostów nie ma, bo nigdy włosów nie farbowała, kosmetyków używa wyłącznie do mycia (typu żel, szampon) plus krem ochronny na zimę, makijaż i fryzurę inną niż kucyk miała raz w życiu, na ślubie, robione przez koleżankę. Ma jeden strój elegancki i jedne buty, cała reszta garderoby sportowa, wymieniana, jak coś się porwie. Owszem, jej buty są warte kilka tysięcy - specjalistyczne górskie, wiem, bo w mojej szafie też wartość jednej pary butów do chodzenia po górach przewyższa pozostałe 7 par razem wziętych, ale triss raczej by się na ich cenie nie poznała Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 29.01.11, 08:57 Bo Twoja przyjaciolka lacitadelle, jest bogata a dziewczyny myla bogatych z nowobogackimi. Nowobogaccy maja fury, domy i ciuchy dla innych (musza sie pokazac) a Twoja przyjaciolka zyje dla siebie (juz nikomu nic udowadniac nie musi). Bogatego nie da sie latwo rozpoznac. PS. swoja droga jakbys mnie opisala...tylko butow za 7 tys nie mam, 7 tys zreszta tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:08 triss_merigold6 napisała: > Buty, zęby, włosy, dodatki, ogólnie zadbany młody, zdrowy wygląd. Dobrze skrojo > ny garnitur, a u pań garsonka/płaszcz. > Wieloletnie spracowanie, zmęczenie zwłaszcza pracą fizyczną, złe odżywianie WID > AĆ. A taka Brigitte Bardot? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:18 Brygida ma już swoje lata... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 28.01.11, 14:39 vibe-b napisała: > A taka Brigitte Bardot? Taka BB to sie nie liczy, bo ona to na psy zeszla . Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:22 Poznaję po sposobie wydawania pieniędzy na przyjemności, hobby, po ogólnym zadbaniu niezależnie od stylu, zwracaniu uwagi na detale i umiejętnym ich doborze. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:45 hehe znam ludzi, którzy obalają prawie wszystkie powyższe teorie: niewypowiedzianie nadziani (tak tak widziałam wyciągi z konta) kobieta ubiera się najczęściej na bazarze alebo w podróbki firm, żadnych luksusowych ubrań, jadnia w restauracji, wyjazdów zagranicznych ani tych miejscowych, facet tez nic szczególnego , zadnych zainteresowań ani hobby - ani tych tanich ani tych drogich no nic, jedynie co ich wyróznia to skąpstwo. I czasami jak tak na nich patrzę to mi szkoda (ta chyba lekka zazdrośćmnie bierze ) bo ja bym wiedziała jak te ciężko zarobione pieniądze (tu ptrzyznaje z nieba im nie spadły tylko są ciężko zarobione) ładnie zagospodarować, a oni (mają nastoletnią córkę) liczą tylko ile dla niej zostawią na koncie Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:55 Mamy tych samych znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:56 Widać są ubodzy duchem, to nie bogacze, a dorobkiewicze, zasadnicza różnica Ludzie którzy faktycznie mają kasę, nie żyją na poziomie dozorcy, bo mają tyle, że i ich dzieciom trudno byłoby to wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:02 Ale oni nie są zamożni.Bo zamożność to nie tylko miliony na koncie,ale umiejętność ich wydawania. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Niektóre hobby 28.01.11, 12:15 Niektóre hobby np. posiadanie własnych koni dobrej krwi pod siodło, ale nie do celów zarobkowych tylko dla czystej przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 12:22 Triss,zejdź na ziemię.Uparcie piszesz o majątkach zdobywanych z dziada pradziad,a tu watek o zwykłych kowalskich którzy dorobili się tego teraz. W naszych warunkach uprawianie jazdy konnej dla przyjemności to już jest wielkie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Niektóre hobby 28.01.11, 12:24 Posiadanie koni dobrej krwii to może jest wielkie halo, ale uprawianie jazdy konnej dla przyjemności to dość powszechna rozrywka, która wcale wielkich nakładów finansowych nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 12:30 Dlatego tak dużo osób to robi prawda?Bo niedrogie,dostępne ..... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Niektóre hobby 28.01.11, 12:59 Pojednyczna jazda kosztuje mniej więcej tyle co wyjście do kina, które jest rozrywką dość powszechną. Twoim zdaniem to drogo? Studentki zatrudnione u nas w firmie na pół etatu było na to stać z ich własnych zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:06 No wiesz,przejechać się na lonży to faktycznie nic. Ale jak już pokusisz się na regularność to zrobi się z tego niezła sumka. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:14 OK, rozumiem, że dla Ciebie to drogie i eksluzywne hobby. Ja jednak znam kilka niezbyt zamożnych osób, które zajmują się nim regularnie raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:18 Ja też znam,co nie czyni tego sportu powszechnym i tanim. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:33 Ale to cudownie,że dla kogoś to jak wyjście do kina. Im coś będzie popularniejsze to i tańsze się stanie,a wówczas cała moja rodzina będzie to uprawiac nie tylko wyjątki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 14:22 25zł raz w tygodniu daje stówę miesięcznie. No, chyba, że u Ciebie jest drożej. To mi przypomina, że najwyższy czas znów wskoczyć w siodło Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 14:53 No jest drożej.Ale nawet ta stówa pomnożona przez członków rodziny daje już 4 stówki. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:19 bri napisała: > OK, rozumiem, że dla Ciebie to drogie i eksluzywne hobby. Ja jednak znam kilka > niezbyt zamożnych osób, które zajmują się nim regularnie raz w tygodniu. Dokładnie, to takie same zajęcia dodatkowe jak basen, taniec czy obcy język w prywatnej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:35 Ale to cudownie poczytać,że cokolwiek nie wymienisz to okazuje się to być sportem tak popularnym i dostępnym jak jazda na rowerze Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:39 Lubisz nadinterpretować? Jazda rowerem jest bezpłatna (można kupić tani używany rower), za jazdę konną się płaci podobnie jak za inne zajęcia dodatkowe, dużo ludzi korzysta i fajnie (mieszkam blisko stadniny, często chodzimy z synkiem popatrzeć na koniki, w weekendy nie ma na co patrzeć, bo wszystkie są w trasie). Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 13:53 Ale mnie to tez cieszy,że wiele ludzi korzysta.Choć do uprawiania go droga daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 12:45 Jeździectwo jest powszechne w Belgii i w Niemczech, ale nie w Polsce, właśnie ze względu na dostępność finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 14:19 Hmm, miałam konia z dobrej stajni- czy to czyni mnie kasiastą? Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Niektóre hobby 28.01.11, 15:25 triss_merigold6 napisała: > Niektóre hobby np. posiadanie własnych koni dobrej krwi pod siodło, ale nie do > celów zarobkowych tylko dla czystej przyjemności. Bez przesady, mam takowego. Miałam go od momentu kiedy zaczęłam pracować jako sekretarka, a wtedy na pewno nie byłam osobą zamożną. Nie zarobiłam na nim nigdy ani złotówki. Nie uwazałabym tego za jakikolwiek wyznacznik czegokolwiek. Trochę jak z samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:24 Zazwyczaj jeżeli nie uderzy mnie jakoś wyraźnie "po oczach", to zwyczajnie nie zauważam. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:41 generalnie ja po niczym nie jestem w stanie poznac statusu majatkowego czasem po buractwie sie poznaje, ale tez nie zawsze, bo jak kto majetny z glowa, to naprawde nie widac, ze ma kase (bo ma klase) Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 11:57 Po lokum. Nikt majetny nie bedzie sie gniezdzil w malym mieszkaniu w bloku. Podobnie nikt malo majetny nie bedzie mieszkac w wypasionej willi. Wszystko inne jest wzgledne Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:05 Inaczej. Po przestrzeni wokół domu, która nie jest przeznaczaona na ogródek, warzywniak, sad czy do innych funkcji użytkowych. Wille w Magdalence otoczone lasem - wolny potwornie drogi teren, który po prostu jest i izoluje od sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:12 No fakt Chociaz z tym ogrodkiem bym polemizowala- modne sa ostatnio terapie za pomoca pracy w ogrodzie, nawet sa organizowane warsztaty i wyjazdy tego sortu, wobec tego wlasny ogrodek czy sad to substytut basenu moglby byc Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 13:56 Niekoniecznie. Jeden z bardziej znanych przedsiębiorców polskich, właściciel licznych fabryk, przez całe lata mieszkał w M4 w blokach, starannie dbając by jego nazwisko nie było rozgłaszane. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 14:00 kol.3 napisała: > Niekoniecznie. Jeden z bardziej znanych przedsiębiorców polskich, właściciel li > cznych fabryk, przez całe lata mieszkał w M4 w blokach, starannie dbając by je > go nazwisko nie było rozgłaszane. Dokładnie, niektórzy nie chcą, żeby inni znali ich stan posiadania, choćby ze względu na bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka a ja podsumuję dyskusję: 28.01.11, 12:14 nie ocenia się książki po okładce. ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:49 Nie jestem w stanie, bo pozory często mylę. Mozna otaczać się drogimi rzeczami na kredyt lub odwrotnie, żyć skromnie w sytuacji, kiedy można by było w luksusie. Znam zarówno tych pierwszych, jak i drugich... Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:53 tego nie da sie ocenic na oko chyba ze zna sie czyjes dochody, bo ludzie maja rozne podejscie do kasy niezaleznie od jej ilosci i to chyba innych sprawa? ja za to lubię ladnie zrobione mieszkania, czy fajne ciuchy, u kogos podpatrzec, ale to raczej kwetsia pomyslowosci, bo morze kasy nie wynagrodzi braku gustu, a niektorzy umieja nawet przy malych srodkach wykombinowac cos fajnego Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Po czym poznajecie czyjś status majątkowy? 28.01.11, 12:59 Po pierwsze po jakiego grzyba oceniać czyjść status majątkowy? Żeby się 'kolegować" z dzianymi, żeby skrycie nadzianym zazdrościć czy też żeby się trochę powywyższać nad tych którym się nie wiedzie? U nas w robocie zaraz pewnie będzie walne zgromadzenie akcjonariuszy, w końcu koniec roku już minął. Kto przyjdzie? Babunie i dziadunie z reklamówkami, w byle jakich jesioneczkach - trzęsący taką kasą jaką żadna z nas w ciągu całego swego życia nie zarobiła. Pozory mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
halapta Re: bogaty automatycznie mądry? 28.01.11, 13:01 Ja jeszcze w swoich młodzieńczych latach sadziłam, ze jeżeli ktoś jest bogaty, to oczywiście jest też mądry. No bo musiał być mądry, żeby się wzbogacić. Zauważyłam, takie przekonanie też u innych osób zwłaszcza, kiedy obserwowałam ich pierwszy wyjazd za granicę, to zdziwienie, ze człowiek jeździ lexusem i wcale nie jest prawnikiem, lekarzem, lub innym "zawodem" wymagającym ponadprzeciętnej inteligencji. Dzisiaj w dobie powszechnego dostępu do kredytów, a za tym do markowych ubrań i innych luksusowych towarów, kiedy to marki same otwierają się na masowego klienta, ery podróbek, ciężko na pierwszy ba nawet drugi i trzeci rzut oka stwierdzić, że ten ktoś jest bogaty. Pamiętacie, która to pani minister paradowała z piracką torebką kupioną na wycieczce do Tajwanu, czy innych Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: bogaty automatycznie mądry? 28.01.11, 13:28 zdaje się że była to ta niedoszła nawleczona prezesa Kaczyńskiego ta od tańców z różą z księżulkiem Odpowiedz Link Zgłoś