martab15 28.01.11, 14:23 słyszałyście już o tych nowych pomysłach ?Jestem ciekawa o ile spadnie im teraz ilośc ślubów kościelnych. www.fakt.pl/Kobiety-w-ciazy-nie-stana-przed-oltarzem-,artykuly,94331,1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:30 Ale wiesz, że linkujesz artykuł z "Faktu"? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:34 Ciiii, na WP też było. A do rzeczy - mnie osobiście ogromnie cieszy. Rozwiązuje mi problem parcia na ewentualny ślub jednostronny ze strony rodziny chłopa. Się razem mieszka, się nie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:32 w jaki sposób mieliby to niby weryfikować? (nie mówię o zaawansowanej ciązy). Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:36 Nauki przedmalzenskie beda trwac 9 miesiecy ;-P Mnie najbardziej podobal sie fragment o ksiezac szczegolow wypytyjacych o obyczaje seksualne. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:34 no i dobrze spadnie liczba rozwodów. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:38 A z jakiego powodu miała by spaść ta liczba, możesz mi wyjaśnić? Mówimy o ślubie KOŚCIELNYM. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:43 z takiego moja droga, ze wiekszosc lecących do ślubu z brzuchem to pseudo katolicy, którzy biorą slub, bo co ludzie powiedzą, a slub to oczywiscie musi byc koscielny i z pompą, bo przeciez sam cywilny to nie ślub. i potem się rozwodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:06 Ciężki Twój tok rozumowania, nie pierwszy raz zresztą. Weźmy więc sytuację, laska w ciąży, chcą ślubu, oczywiście najlepiej kościelny. Nie dostaną kościelnego, borą więc cywilny. Nie ma rozwodów kościelnych. Są tylko cywilne. Więc jak ma się jedno do drugiego? Chyba, że uważasz, że zupełnie zrezygnują ze ślubu (NIE WIERZĘ, bo niby dlaczego!), to zakładając, że związek ma się rozpaść to i tak sie rozpadnie, z papierkiem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 28.01.11, 15:13 naomi19 napisała: > Nie ma rozwodów kościelnych. A te niby "uniewaznienia" to co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: 28.01.11, 15:24 Unieważnienie to zupełnie inna sprawa. Nie było i nie będzie rozwodów kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 28.01.11, 15:26 Nie, to jest dokładnie to samo, tylko nazwa inna. Nie oszukuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: 28.01.11, 15:29 Nie wgłebiłaś się chyba w temat. Unieważnienie może dostać ta strona, któr została np oszukana, tj facet zataił przed kobietą, że nie chce mieć dzieci. Kobieta może starać się o unieważnienie małżeństwa, ona bedzie mogła po takim unieważnieniu wziąć ślub kościelny, ponieważ tamten był NIEWAŻNY. Nigdy nie byli małżeństwem. Jednak ten facet, który oszukał, już nie może wziąć ponownie ślubu kościelnego. To nie rozwód- rozmyśliłam się, już go nie kocham, zdradził mnie- czas na rozwód. Unieważnienie to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 28.01.11, 15:36 W teorii może tak. Pełni jednak funkcję rozwodu kościelnego, uzyskuje się go coraz łatwiej i z takich samych powodów, co rozwód cywilny. W dodatku "unieważnienie" jest dość obrzydliwe. Co, 15 lat małżeństwa, dwoje dzieci, a pan stwierdza, że biorąc slub był niedojrzały, więc NIE BYLI MAŁŻEŃSTWEM? Chore. A tak się to teraz odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: 28.01.11, 15:39 Tak, chore, ale tak właśnie jest. Jeżeli kobieta chciała małżeństwa, bo ciąża, bo rodzina, a on był niedojrzały i teraz żałuje tej decyzji, może się starać o unieważnienie małżeństwa, ale ona-żona nie bedzie mogła juz wziąć ślubu kościelnego. Pełni jednak funkcję rozwodu kościelnego, uzyskuje się go co > raz łatwiej i z takich samych powodów, co rozwód cywilny Tu się nie zgodzę, ani ne jest łatwo, ani tanio, ani szybko, ani z tych samych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: 28.01.11, 16:56 No i właśnie w tym rzecz, że stwierdzenie nieważności małżeństwa w założeniu jest czymś innym niż rozwód. Ale za pieniądze robi się jaja z sakramentu. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: 28.01.11, 15:37 Po pierwsze, to formalnie to się nie nazywa unieważnienie, tylko stwierdzenie nieważności. Po drugie, materialnie jest jak rozwód. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: 28.01.11, 15:48 szczegolnie ze wymaga wczesniejszego przeprowadzenie normalnego rozowdu cywilnego ! tez mnei to smieszy - a te 2 dzieci to co ? po uniewaznieniu staja sie bękartami czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: 28.01.11, 15:50 po uniewaznieniu staja sie bękartami czy co ? Nie. Zawsze nimi były. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: 28.01.11, 16:12 i efekt jest taki, że dzieci się nagle dowiadują, że dla kościoła małżeństwa ich rodziców nie było. To nic, że one się urodziły i żyły w rodzinie. Sąd cywilny orzeka koniec rodziny w tym kształcie, sąd kościelny informuje, że wg kościoła to wszystko było nieważne. Czad, mówię Wam :p Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: 28.01.11, 17:45 nie do końca. Kościół jest za to w dużej mierze odpowiedzialny. Przy sprawach o unieważnienie małżeństwa udaje, że dzieci nie ma. Kiedyś orzeczenie nieważności małżeństwa posiadającego dzieci było niemal niemożliwe. Czasy się zmieniły, zaczęto orzekać, ale nikt się nie zastanowił jak rozwiązać problem dzieci z takich małżeństw. Więc wszyscy umywają ręce i udają, że temat nie istnieje. To jest problem tych dzieci i kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: 28.01.11, 15:59 to formalnie to się nie nazywa unieważnienie, tylko stwierdzenie nieważności. Po drugie, materialnie jest jak rozwód. Tak, kościół nie unieważnia małżeństwa (które wcześniej było ważne), tylko stwierdza, że nigdy nie było ważne. Co do drugiego zdania to nie jest to tak w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: 28.01.11, 16:33 Może, może. Mam taki przykład w najbliższym zasięgu. Osoba "winna" stwierdzenia nieważności jest już po ślubie kościelnym z kolejną żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: 28.01.11, 16:54 Tak uściślając, to nawet nie tyle unieważnienie, co stwierdzenie nieważności małżeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:21 wiesz co? dyskusja z toba jak juz niejednokrotnie udowodnilas mija sie z celem, wiec daje ci ignora i tyle. swoje wiem. swoje widzialam. znam jedna jedynie pare, ktora w obliczu ciazy wziela tylko cywilny slub. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:12 shellerka napisała: > wiesz co? dyskusja z toba jak juz niejednokrotnie udowodnilas mija sie z celem > , wiec daje ci ignora i tyle. swoje wiem. swoje widzialam. znam jedna jedynie p > are, ktora w obliczu ciazy wziela tylko cywilny slub. Ale może dlatego to tylko jedna para bo teraz nie ma większego problemu aby wziąć ślub, jak ktoś nie będzie mógł dostać kościelnego to wtedy weźmie cywilny. Oczywiście nie twierdzę że wszyscy wezmą ślub cywilny ale podejrzewam że większość. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:34 /prywata mod on/ @shellerka, jak się daje ignora? /prywata mod off/ Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:44 dodałam sobie ją do nieprzyjaciół i zaznaczyłam opcję niepokazywania mi jej wątków. pierwszy raz skorzystałam z tej funkcji Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 18:12 @shellerka, fenkjuwerymocz :ukłon Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:25 nie ma, nie było i nie będzie rozwodów kościelnych, jest tylko unieważnienie małżeństwa, tak mnie ksiądz na religii uczył, serio, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:37 Dla rodziców naciskających na ślub cywilny nie jest aż taki istotny. Może się zdarzyć (choć oczywiście nie musi) że będzie trochę mniej pospiesznych ślubów "co ludzie powiedzą" - i co za tym idzie pośpiesznych rozwodów. Ale moim zdaniem to nie przejdzie. Zresztą ominięcie przepisów za większe co łaska już teraz jest możliwe (znam przynajmniej 3 pary, które nie miały nauk przedmałżeńskich - bo sobie załatwiły), pewnie będzie możliwe i wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:43 naomi19 napisała: > Ciężki Twój tok rozumowania, nie pierwszy raz zresztą. > Weźmy więc sytuację, laska w ciąży, chcą ślubu, oczywiście najlepiej kościelny. > Nie dostaną kościelnego, borą więc cywilny. > Nie ma rozwodów kościelnych. Są tylko cywilne. > Więc jak ma się jedno do drugiego? Tak tylko ze jesli wezma cywilny,moga sie zrozwiesc i sa wolni,jesli wezma koscielny to wtedy,sa ze "soba zwiazani do konca zycia",a w wieku np.30+ chca na nowo ulozyc sobie zycie i problem, bo nie moga wziasc koscielnego,albo chca uniewaznienia malzenstwa w kosciele,a to juz ciezko i dlugo trzeba sie starac. Zreszta w polsce ludzi jednak nie bardzo powaznie podchodza do slubow cywylnych,wystarczy poczytac jak rodzina odbiera sluby cywilne,zwlaszcza starsza czesc rodziny "jak to nie bierzecie koscielnego ? zgroza" Znam troche par, ktorzy nie biora slubu bo im szkoda kasy na wesele,a nie chca robic skromnego wesela, np.w postaci objadu po slubie,a juz cywilnym slubem sobie glowe zawracac,to juz lepiej bez slubu.I czesto pada jak slub to koscielny i weselem ,albo wcale.Bo i tak sa razem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 16:00 To nie ona ma ciężki tok rozumowania tylko ty dawno nie widziałaś małego miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:11 sie zgadzam w calej rozciagliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:32 na liczbę unieważnien koscielnych to raczej nie wpłynie, bo powody do unieważnienia oraz cała procedura sądu koscielnego zostaje ta sama. Na ilosc rozwodów cywilnych też pewnie nie wpłynie, bo ślub cywilny mozna było rozwiązac zawsze, także ten konkordatowy. Tak wiec ci, którzy ślubu chcieli, brali go w kościele dla oprawy, teraz pójdą wziąc ślub z pompą do USC. A za kilka lat ten sam procent, który wcześniej się cywilnie rozwodził, będzie się rozwodził cywilnie i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:42 olu, ale większość tych ślubów kościelnych jest tylko dlatego, że rodzinka chce. ja to widzę tak: tacy naciskający na ślub rodzice chcą zazwyczaj ślubu kościelnego. cywilny brać z powodu ciąży im się nie opłaca, bo gości trzeba zaprosić, imprezę zrobić, a potem i tak kościelny robić i wesele. poza tym kościelny ślub to kościelny ślub, a cywilny to w wielu przypadkach pytania "dlaczego tylko kościelny?!" w przypadku kościelnego, można ukryć przed dalsza rodzinką fakt zaciążenia. gdyby takie regulacje weszły w życie, to niestety, ale fakt że młodzi biorą cywilny, stanie się oczywistym potwierdzeniem błogosławionego stanu panny młodej. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:42 tfu, miało być pytania, dlaczego tylko cywilny Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:16 shellerka napisała: > olu, ale większość tych ślubów kościelnych jest tylko dlatego, że rodzinka chce > . > ja to widzę tak: tacy naciskający na ślub rodzice chcą zazwyczaj ślubu kościeln > ego. cywilny brać z powodu ciąży im się nie opłaca, bo gości trzeba zaprosić, i > mprezę zrobić, a potem i tak kościelny robić i wesele. No właśnie i tu masz odpowiedź dlaczego mało kto bierze najpierw cywilny. Bo później i tak trzeba wziąć kościelny a to się nie opłaca. Para która wie że i tak nie dostanie ślubu kościelnego najprawdopodobniej weźmie cywilny. poza tym kościelny ślub Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:30 agenialnym rozwiązaniem byłślub konkordatowy, czyli dwa w jednym. To było myślenie w zupełnie inną strone - maksymanlie ułatwić, to przyjdzie więcej ludzi. Naet ja brałam taki ślub, choć antychryst ze mnie na nowych zasadach bym się nie fatygowała Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:35 Myśle, że to wszystko ma na celu zabezpieczenie przed nawałem wniosków o stwierdzenie nieważności sakramentu małżeństwa. Teraz wystarczy, że sie powie, iż było się za młodym, zostało się zmuszonym przez rodzine ( ciąża np ), i już jest powód do stwierdzenia, ze małżeństwa nie było. Podobnie właśne ukryte przed małżonkiem choroby psychiczne czy stwierdzenie po ślubie że nei chce sie mieć dzieci może być powodem. Kościół chce sie zabezpieczyć przed takimi, którzy będą nadużywac tego pararafu, Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:41 arwena_11 napisała: > Myśle, że to wszystko ma na celu zabezpieczenie przed nawałem wniosków o stwier > dzenie nieważności sakramentu małżeństwa. > > Teraz wystarczy, że sie powie, iż było się za młodym, zostało się zmuszonym prz > ez rodzine ( ciąża np ), i już jest powód do stwierdzenia, ze małżeństwa nie by > ło. Podobnie właśne ukryte przed małżonkiem choroby psychiczne czy stwierdzenie > po ślubie że nei chce sie mieć dzieci może być powodem. Kościół chce sie zabez > pieczyć przed takimi, którzy będą nadużywac tego pararafu, W tym wypadku moze dojsc do kolejnego nawalu uniewaznien...ci co sie rozmyslili zawsze moga powiedziec ze malzenstwa nie daje sie skonsumowac Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:39 To by spadła ilość zawieranych małżeństw dość mocno... Ale luz- księża zapewne znajdą sposoby by to obejść, wszak śluby zazwyczaj są płatne... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:44 to ciekawe, bo ja księdzu nie zapłaciłam nic. Płaciłam za kwiaty, śpiew, ale za ślub nie płąciłam Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:45 Jesteś raczej wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:46 Aha gwoli ścisłości- nie narzekam, płaciliśmy za wesele, płaciliśmy za ślub, nie żale sie . Wiem, że co łaska to raczej teorii bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:43 W mojej parafii ksiądz oficjalnie poinformował nas, że ofiara ma wynosić 450 złotych. Coraz więcej znajomych stamtąd ucieka - właśnie z powodu nowego proboszcza - poprzedni był prawdziwym księdzem z powołania - co nie przeszkadzało mu być dobrym gospodarzem. Nowy jest niestety pod wieloma względami księdzem z marzeń redaktorów "Nie" - interesują go przede wszystkim pieniądze. Na szczęście przeprowadziłam się i w parafii, której obecnie jestem "co łaska" jest faktycznie "co łaską" - jak ktoś nie może dać, to też nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:41 Jestem ciekawa o ile spadnie im teraz ilośc ślubów kościelnych. Nie wiem o ile, ale benedyktowi właśnie o to chodzi- aby spadła ilość ślubów kościelnych, o to, by ludzie nie stosujący się do wiary katolickiej nie otrzymywali ślubu. Stąd ciąża. Ciekawi mnie czy jest prawdą, że jeśli narzeczeni nie są narzeczonymi min rok to też nie otrzymają ślubu. Dziadkowie mojej koleżanki wzięli ślub po 2 miesiącach znajomości, są dobrym małżeństwem do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:49 Dokładnie - kiedyś ślub po paru miesiącach narzeczeństwa był norma, a małżeństwa były trwalsze. Ciekawe, jak będą to weryfikować Kto udowodni, że jesteś ze swym ślubnym zaręczona akurat rok, a nie 10 miesięcy? A jak ktoś w ogóle nie miał zaręczyn (ja np. nie miałam i nie pamiętam dokładnie, kiedy żeśmy postanowili, że się hajtamy. Ale ślub wzięliśmy parę miesięcy potem - zdecydowanie za szybko, powinniśmy już się zapewne rozwieść ). O to, jak chcą weryfikować dane dot. doświadczeń seksualnych, nie pytam A jeśli nie chcą weryfikować - to ot, nic takiego, wszyscy będą zeznawać bzdury i będzie to traktowane jak kolejna szopka do odprawienia przed ślubem kościelnym. Swoją drogą, skąd wzięli przekonanie, że ślub zawierany po krótkim stażu narzeczeńskim jest niewłaściwy? Raczej nie z Biblii ani tradycji Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:20 skoro są panny które sale potrafią zabukować z dwuletnim wyprzedzeniem to do kościoła też można wtedy iść na "rejestrację" Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:51 Ja ich rozumiem - to nie jest wcale takie głupie. Chodzi im o to, żeby ludzie nie brali ślubów dla białej kiecki i wypasionej fury. Żeby podejmowali tę decyzję świadomie i z pełna konsekwencją. Ślub kościelny jest sakramentem - jest nieodwołalny. W przeciwnieństwie do cywilnego. Watykan chce (bo to pomysł Watykanu a nie fAktu), żeby była to decyzja podejmowana przez ludzi prawdziwie wierzących, świadomych tego faktu że przystępują do sakramentu. A w kraju w którym połowa chadza do koscioła z przyzwyczajenia i dla pozoru, będzie to na pewno pożyteczny proces przechodzenia ilości w jakość. I będzie jak w Czechach - katolików 2 proc, ale za to gorliwych niczym pierwsi chrześcijanie. Dla mnie - ateiski, to krok w odpowiednia stronę, ku normalizacji tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:54 I będzie jak > w Czechach - katolików 2 proc, ale za to gorliwych niczym pierwsi chrześcijanie Coś ty. KK nigdy nie zrezygnuje z możliwości stwierdzenia, że w Polsce mamy "ponad 90 procent katolików". Inaczej musiałby zrezygnować z wpływu na władze. Będzie po staremu - kto będzie chciał, i tak ślub kościelny weźmie przecież te dane (o życiu seksualnym, okresie trwania narzeczeństwa itp.) są nieweryfikowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:06 jasne, nauki można kupić, w kwestionariuszu nakłamać. Im jednak więcej bedzie się młodym ludziom rzucać kłód pod nogi i mnozyć papierki do dostarczenia, tym bardziej im się PRZESTANIE CHCIEĆ kombinować. Kiedys ślub koscielny był jedyna mozliwościa, żeby pobrać się z pompą. I żeby rodzinę zadowolic. Dziś laicyzacja jest faktem. Już coraz mniej ludzi boi się, że jeśli ślubu w kościele nie weźmie, to teść nie da talonu na malucha. A z pompą i w pieknej kiecce można wziąć i cywilny. Dlatego im bardziej KK będzie przykręcał śrubę i mnozył trudności, tym więcej młodych ludzi machnie ręką i weźmie sam ślub cywilny, z całym zestawem "limuzyna+krynolina" w zestawie Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka200 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:13 Ola zgadzam się z Tobą. Dla coraz większej liczby ludzi ślub to nie sakrament a powód do zorganizowania imprezki i nie patrzą na top co będzie dalej.Jak będzie wyglądał ich związek. Ciąża nikogo nie powinna przymuszać do ślubu bo w większości przypadków niestety kończy się to wtedy rozpadem małżeństwa. Jeśli chodzi o badania psychiatryczne to niestety już duża przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:44 Mi się najbardziej podobają te dokładne badania psychiatryczne. Ciekawe, kto je będzie przeprowadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:47 Nie wiem kto, ale częsty przypadek unieważniania ślubu kościelnego to niedojrzałość któregoś z partnerów do małżeństwa, a dziecię w drodze, więc "co ludzie powiedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:51 Autentycznie jestem ciekawa, kto i na jakiej podstawie będzie stwierdzał "dojrzałość do małżeństwa". Zatrudnią przyparafialnych psychiatrów, czy jak? Czy będą odsyłać do kliniki po zaświadczenie o zdrowiu psychicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:07 a co ich to obchodzi. Kładziesz 300 zł na stół, to znaczy, ze jesteś dojrzała, bo cię stać Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:28 A kto teraz stwierdza niedojrzałość przy unieważnieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:35 Z tego co wiem, jest w to angażowany psychiatra, ale unieważnienia nie mają charakteru masowego. Nie wiem, czy znajdą tylu psychiatrów chętnych do ideologicznej współpracy z KK (bo stwierdzanie dojrzałości do małżeństwa rozumianego zgodnie z wymagami KK musi mieć nieuchronnie wymiar ideologiczny). Pewien psychiatra mi mówił, iż niektórzy psychiatrzy współpracują z KK na przykład w kwestii egzorcyzmów (orzekają, że dana osoba nie jest chora psychicznie), inni się od takiej współpracy odcinają. Tak czy inaczej, nie bardzo sobie takie badania na skalę masową wyobrażam Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:16 no ba. Stwierdzają to często np 20 lat poślubie na podstawie zeznań świadków :p Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:50 Z tą ciążą to dobrze, bo niektóre młode dziewczyny są przymuszane do ślubu przez swoich rodziców "bo co ludzie powiedzą" Badania psychiatryczne, pytania na temat chorób wenerycznych to przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:06 Badania psychiatryczne, pytania na temat chorób wenerycznych to przegięcie. A jeśli jedna strona nakłamie, a potem udowodni, że łgała jak z nut? Będzie ten ślub ważny czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:21 > A jeśli jedna strona nakłamie, a potem udowodni, że łgała jak z nut? Będzie ten > ślub ważny czy nie? No właśnie. O takich sprawach powiedziałabym osobie zainteresowanej, czyli narzeczonemu to on podejmie decyzję czy chce być ze mną czy nie? Więc w ogóle po co te pytania. Sądzę że większość i tak by skłamała przy wypełnianiu ankiety. Przecież to są sprawy bardzo intymne. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:26 Będzie ten ślub ważny czy nie? Pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 16:04 Nie. Ślub nie jest ważny, jeśli jedna strona ukrywa przed drugą istotne dla życia małżeńskiego fakty, typu choroba psychiczna, bezpłodność, dzieci z poprzedniego związku. Same te rzeczy przeszkodą nie są (chyba, że choroba psychiczna jest w aktywnej fazie i uniemożliwia wyrażenie wolnej woli zawarcia ślubu), ale ukrycie ich tak. Odpowiedz Link Zgłoś
saga55-5 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:56 Za odpowiednią zapłatą, nikt i nic nie będzie musiał udowadniać a księża będą mieli trochę dodatkowego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 14:58 To akurat dobrze, bo spadnie liczba ślubów zawieranych z powodu ciąży, często pod przymusem rodziny. Z drugiej strony ciekawe jak rozwiążą sprawę par, które żyły w związku nieformalnym i mają dzieci, albo samotnych matek, które spotkawszy nowego partnera zechcą zawrzeć związek małżeński. Co do badań psychiatrycznych - nie wiem, na ile to jest zgodne z prawem. Nie wiem, czy miałabym ochotę się godzić na takie badanie. Odpowiedzi zaś o doświadczenia seksualne pewnie będą mijać się z prawdą, choć z drugiej strony prawdziwy katolik kłamać nie powinien A kłamstwo przed ślubem to możliwy pretekst do unieważnienia małżeństwa. Nie wiem, czy te zmiany idą w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:01 No ale zanim puścisz dziecko do szkoły, jest badana jego gotowość. To dlaczego nie można zbadać gotowości do małżeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopakow2 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:10 moim zdaniem branie ślubu w ciązy to nieporozumienie.Przecież mozna odczekac,nie trzeba ślubować szybko,szybko,bo młode w drodze.Tym bardziej znam kilka przypadków,gdzie panna młoda będąc w ciązy ślubowała w ciązy a po kilku dniach,tyg....ciąży niestety już"nie było". To może to jakieś rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:38 Jak na mój gust to absolutnie nielogiczne, w kościele katolickim zawsze można się wyspowiadać i odejść od grzechu. Jesli np. para po zajściu w ciążę zakłada, że chce zmienić swoją sytuację i przestać grzeszyć, to po spowiedzi nikt nie ma raczej prawa im zabronić ślubu. Możliwe ze taka para rzeczywiście wstrzyma się z seksem do ślubu. Nie ma takich cudów, żeby ślub brały tylko osoby bezgrzeszne, bo grzech jest wpisane w nasze życie. A z punktu widzenia KK lepsza ciąża przedmałżeńska niż aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:46 logiczne, nielogiczne. A czy próba wody w teście na czarownicę (dla przypomnienia: zatonęła- niewinna; wypłynęła na powierzchnię- winna, trzeba ja spalić na stosie) była logiczna??? Tej instytucji logika nie przeszkadza w działaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Iuscogens 28.01.11, 16:11 Dokładnie o tym pomyślałam. Takim ograniczeniem zamyka się drogę tym parą, które chcą zacząć żyć bez grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Parom oczywiście ;) 28.01.11, 16:14 Dokładnie o tym pomyślałam. Takim ograniczeniem zamyka się drogę tym parą, które chcą zacząć żyć bez grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Parom oczywiście ;) 28.01.11, 16:47 I dlatego może to nie przejść w takim kształcie, bo Kościół nie może zamykać grzesznikowi drogi do poprawy - komentarz znajomego księdza, dotyczył czegoś innego, ale tu również leży w kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Parom oczywiście ;) 29.01.11, 16:09 Ale dlaczego? Rozgrzeszenie mogą zawsze dostać. I żyć sobie bez grzechu aż do urodzenia dziecka, a potem bez grzechu wziąć ślub. Wygodne to nie jest, ale mniejszy dramat, niż kiedy niedojrzali ludzie ulegną ciśnieniu rodziców i ślub jednak wezmą, związek rozleci się, a potem spotkają kogoś, z kim rzeczywiście chcieliby być całe życie. I chociaż są wierzący, ślubu kościelnego wziąć nie mogą. W mojej mieścinie rodzice wysyłają do ślubu dziewczynę z ojcem jej dziecka nie tylko, jeśli "wpadła" z chłopakiem, ale nawet jeśli po pijanemu przespała się z kimś mało sobie znanym po dyskotece. Bo ta panika, żeby "nie było wstydu" jest silniejsza niż zastanowienie się, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Parom oczywiście ;) 29.01.11, 17:14 asia_i_p napisała: > Ale dlaczego? Rozgrzeszenie mogą zawsze dostać. I żyć sobie bez grzechu aż do u > rodzenia dziecka, a potem bez grzechu wziąć ślub. Ale jaka jest roznica miedzy ciaza a urodzonym dzieckiem w aspekcie przymuszania do slubu? Serio pytam, bo nie rozumiem. Jesli dziewczyna jest w ciazy, to slub moze byc pod presja rodziny, a jesli urodzi, to slub na pewno bedzie z wlasnej woli?... Chyba raczej odwrotnie - przy samej ciazy ciagle moze sie zdarzyc (odpukac) utrata jej czy dziecka przy porodzie, ergo znikniecie przyczyny wymuszanego slubu, natomiast urodzone dziecko to juz pewniak - koniecznosc opieki, finansowania, wychowywania, unikniecie "pietna panny z dzieckiem" itp. Wlasnie wtedy "trzeba" by sie pobrac. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Parom oczywiście ;) 29.01.11, 19:40 Większość rodzin, które prze na ślub ze względów obyczajowych, chce go, kiedy jeszcze nic nie będzie widać. Jak dziewczyna urodzi, to mleko już rozlane i dużo większa szansa, że nie da sobie spaprać życia przez nadgorliwość krewnych. Mam kuzynkę, która właśnie dlatego się zbuntowała i za mąż wyszła już kawałek po urodzeniu dziecka, żeby być pewna, że wychodzi za mąż z właściwych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:34 Przepraszam za czarny humor, ale ciekawe, kiedy nastapia pierwsze przedslubne aborcje, bo przeciez kosciol i kiecka musza byc, a dziecko zawsze mozna zrobic nastepne A dojrzalosc do malzenstwa stwierdzi jakas parafialna wersja psychologa, tak jak o antykoncepcji opowiada na naukach w parafii jakas pani, a nie lekarka. No i bardzo dobrze, niech rzucaja te klody, moze ludzie zaczna myslec. W nastepnej kolejnosci chetnie widzialabym utrudnienia w bezmyslnych chrztach na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:57 Jestem ciekawa jak w praktyce to będzie rozwiązane, zaświadczenie od gina czy może proboszcz osobiście będzie badał Bo jak tylko zaświadczenie to różne machlojki mogą być, chyba że przez 9 mieś od ślubu co miesiąc trzeba będzie się meldować w zakrystii Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 15:53 ale ciekawe, kiedy nastapia pierwsze przedslubne aborcje Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Ależ będą kasę tłukli! 28.01.11, 16:02 Ależ będą kasę tłukli. Za papierek z poradni, za niezauważenie ciążowego brzucha u narzeczonej, za kwitek o rzekomo zaliczonych "badaniach"... Kasa załatwi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Ależ będą kasę tłukli! 28.01.11, 16:16 dokładnie i mam wrażenie że właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ależ będą kasę tłukli! 28.01.11, 16:29 Jak to w kazdej dzialalnosci regulowanej, za licencje sie buli. Ale to znakomicie! Bo jesli idzie o upokorzenia, to ludzie zniosa wszystko - skoro daja sie przeczolgac na naukach i rozliczac z papierka od spowiedzi, to i brzuch dadza pomacac, i dojrzalosc zbadac. Ale jesli za te przyjemnosci trzeba bedzie placic twarda gotowka... oooo, to wiele par pojdzie po rozum do glowy i do USC. Odpowiedz Link Zgłoś
ola to lepsze??? 28.01.11, 16:45 www.fronda.pl/news/czytaj/benedykt_xvi_apeluje_by_nie_dopuszczac_do_malzenstwa_zbyt_latwo Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ależ będą kasę tłukli! 28.01.11, 16:49 www.tvn24.pl/12691,1690331,0,1,papiez-slubu-domagac-sie-nie-mozna,wiadomosc.html Mnie to ni grzeje ni ziębi. Do kościoła nie chadzam,a i ślubu kościelnego nie mam-mam zaś cywilny li tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 16:47 Jeżeli to ma być prawda, to powtórzę jeden z komentarzy, bo też odnosi się do mnie: "jak to dobrze nie być katolikiem". Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-the-city Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:04 I bardzo dobrze! Takich schodów mogą nie chciec przechodzic pseudokatolicy, nastąpi jakiś przesiew. Balów branych w Kościele dla kiecy karocy i gołąbków wypuszczajacych z dziobków tony konfetti bedzie mniej To co wzbudza moje wątpliwosci to ten wymagany staż narzeczenski(totalna pomyłka i żadna gwarancja trwałosci zwiazku), ewentualne zaswiadczenie o niebrzemiennosci(kolejne nieporozumienie). Natomiast co do badan psychitarycznych to już nie byłabym taka na nie. Znam conajmniej trzy przypadki zatajenia choroby psychicznej co wiązalo się z przemocą psychiczną ze strony sadystycznych partnerów (nastapiły rozwody) i w jednym przypadku totalna niedojrzałosc (uniewaznienie ślubu w toku). Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:56 woman-in-the-city napisała: >Znam conajmniej trzy przypadki zatajenia choroby psychicznej co wiązalo się z przemocą psychiczną ze strony sadystycznych partnerów (nastapiły rozwody) i w jednym przypadku totalna niedojrzałosc (uniewaznienie ślub u w toku). A jak wygląda totalna niedojrzałość? Pytam z ciekawości. Bo to,takie "dziwne"stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-the-city Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 18:28 Niedojrzałosc na poziomie nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:11 I super że tak będzie. Wreszcie okaże się, że Polska katolicyzmem nie stoi i to 95% katolików to tylko fikcja była. Jak zobaczą ile "owieczek" stracą i ile kasy mniej będą mieli to się zdziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Naiwne jesteście 28.01.11, 17:17 Eeee tam. Obstawiam, że owieczki po prostu będę wkalkulowały nową cenę potrzebnych kwitów w koszty imprezy. Badania psychiatryczne? Śmiech na sali. Stempel na druczku z poradnii przyparafialnej będzie pare złotych kosztował. Tu jest Polska, tu się zlewa prawo równo. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:15 I bardzo dobrze, na razie presja na ślub "bo dziecko w drodze" jest duża, nawet jeśli przyszli PM znają się ledwie dwa miesiące, a potem tylko rozwody. Poza tym dla mnie Panna Młoda w białej sukni i w welonie przed ołtarzem wygląda karykaturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 17:27 a jak juz wszystkich przebadaja pod kazdym katem - to nie bedzie pozniej podstaw do uniewaznien... Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja A co z dziećmi? 28.01.11, 18:16 Księża nie chcą chrzcić dzieci ze związków partnerskich a gdy jest to małżeństwo rozwodnik(a)ów robią totalne szopki. Czyli w PL nastąpi drastyczny spadek liczby (papierowych) katolików. A szkoda! Bo to taka piękna tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.lancucki Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 21:10 Nie spadnie. Mnóstwo kobiet bierze ślub kościelny dla ceremonii (cywilny trwa ca 15min) i białej sukienki i festynu potem, a nie ze względów religijnych.. Najwyżej poczekaja do porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 21:15 Nie wierzę, że cokolwiek zmienią. Najwyżej trzeba będzie więcej dać "co łaska". Poza tym, mam wrażenie, że to zagranie BXVI ma na celu dać ludziom do zrozumienia, że ślub kościelny to coś ekskluzywnego, że nie każdy może to mieć. Dalej będzie to tak samo dostępne, jak teraz, ale jak się będzie wydawało, że jest inaczej, to ludzie zaczną tego chcieć, bo z tym chceniem jest coraz gorzej. Obecny papież to wyjątkowo inteligentny człowiek, myślę, że to sprytne posunięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 28.01.11, 21:18 tytuł dość sensacyjny, przy bliższym przyjrzeniu się tematowi oczywiście wychodzi, że tylko tytuł. Osobiście nie uwierzę nigdy, że ciąża jako taka miałaby być przeszkodą w zawarciu sakramentalnego związku. Za to przeszkodą może być np. presja rodziny lub ślub li tylko "pod publiczkę" bo "co ludzie powiedzą". Myślę, że osoby zawierające ślub kościelny powinny być naprawdę świadome co on oznacza, a oznacza więcej niż ceremonię z biała suknią i piękną dekoracją kościoła. Powinny też być szczere i otwarte wobec partnera, a ten aspekt kojarzy mi się z mnożącymi sie wnioskami o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Myślę, że Kościół chce podkreślić i umocnić powagę tego sakramentu. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 08:27 Katolicyzm stała się li tylko tradycyjnym gusłem mas: bo mama, bo babcia, bo dziadek i pradziad... Dobrze, że papież chce dokonać jakiejś segregacji. Niech katolikami zwą się naprawdę katolicy czyli ludzie wierzący w doktryne kościoła i żyjący wg niej: - zachowują czystość przed ślubem (lub naprawdę próbują) - modlący się codziennie - znający zasady swej wiary i Biblię - podtstawę wiary - uczestniczący we Mszach - wierzący w przemianę opłatka w Ciało i wina w Krew - żyjący uczciwie i kochający bliźniego - jeśli KK zabrania to nie stosujący antykoncepcji itd Jeśli się z czyms utożsamiacie, dając temu wyraz w ślubie, chrzecie czy pogrzebie związanym z daną religią i wyznaniem to żyjcie wg zasad głoszonych przez wybraną przez Was denominację. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 09:03 Ja się z tobą zgadxam, tylko to jest zawracanie wisły kijem, lub też działanie od dupy strony. KK ma jeden problem - udało mu się zapomnieć, że ma prowadzić ludzi do Boga Żywego, a nie dopilnowywać systemu nakazów, kar i nagród. Gdyby pokazywał Dobrego Boga, to ludzie nie mieliby problemu z uczciwym życiem, kochaniem bliźniego, modlitwą i uczestniczeniem we mszy św. i innymi rzeczami Bo rozumieliby, dlaczego tak powinno być, a nie trzeba by było im tego wtłukiwać do glowy. Takie mylenie skutków z przyczynami. Aby nastąpił skutek - miłość bliźniego, uczciwość, itd - to najpierw musi być przyczyna - życie w obecności Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 16:09 A ja się zgadzam z reszką i z zebrą w 100%. I dlatego właśnie odeszłam z krk juz prawie 20 lat temu, bo znalazłam żywego Boga w innym chrześcijańskim kościele, gdzie nie trzeba wtłaczać do głowy i zmuszać do przestrzegania przykazań groźbą i karą, tylko człowiek sam z siebie ich przestrzega. Czyli że można jak się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 09:13 zebra12 napisała: > Dobrze, że papież chce dokonać jakiejś segregacji. Widać że nie jest on z PL bo czytając o szopkach jakie robią tacy szarzy, przeciętni proboszczowie gdy człowiek chce dokonać apostazji to oni sami wyznają zasadę że katolikiem jest się "bo mama, bo babcia, bo dziadek i pradziad..." nawet czytałam wspomnienia proboszcza który nie był w stanie wykreślić z księgi parafianina który nie płacił podatku na kościół bo (księdzu) po prostu zadrżała ręka. Charakter polskiego katolicyzmu niestety JEST "bo tradycja". Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jesteś w ciąży to nie dostaniesz ślubu koście 29.01.11, 21:23 Nie wiedziałam, że można robić jakieś problemy przy akcie apostazji. Przecież to tylko wizyta u proboszcza, podpis pod kilkoma zdaniami i wpis w księdze chrztu. 5 min roboty I proboszczowi nic do tego, on musi tylko odnotować, gdyż konstytucja daje każdemu człowiekowi prawo do wolności religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś