Dodaj do ulubionych

na co przeznaczacie 1%?

13.02.11, 15:04
o ile przeznaczacie?
ja od kilku lat przeznaczam 1% na schronisko dla zwierząt.
spotkałam się niestety ze stwierdzeniem,że powinnam raczej chorym dzieciom dać te pieniądze a nie zwierzakom ale ja wychodzę za założenia,że dzieci mają zazwyczaj rodziców,którzy jakoś tam dadzą sobie radę (choć każdego chorego dziecka bardzo mi szkoda).
a zwierzaki? kto się nimi zajmie? same padną z głodu..
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:07
      Na klub sportowy córki.
    • sadosia75 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:09
      Fundacja Pomocy Wdowom i Sierotom po Poległych Policjantach
      dla dzieci Andrzeja Struja.
    • gabi683 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:13
      Od lat na koleżanki synka
      • krejzimama Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:32
        Na wszystkie koleżanki synka? Czy niektóre?
    • lolinka2 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:13
      rok temu autystyczny synek koleżanki nieszczególnie sytuowanej, ale stającej na rzęsach, żeby dzieciak miał dobry start
      w tym roku córka przyjaciół - dziewczynka 2.5 letnia z zespołem Downa, ta rodzina też raczej uboga i robią co mogą żeby dzieciaka wspomóc rozwojowo. Przy czym to jest taka rodzina, która przez całe życie pomagała innym, więc szczególnie mi zależy żeby to powracające dobro odczuli.
    • zebra12 Na nic 13.02.11, 15:17
      Nie wypełniam tej rubryczki, bo nie rozliczam się sama, a osoba wypełniająca mój PIT nie ma ochoty się w to bawić.
      • imsad Re: Na nic 13.02.11, 15:19
        Przytulisko dla zwierząt - od wielu lat.
      • gabi683 Re: Na nic 13.02.11, 15:23
        zebra12 napisała:

> Nie wypełniam tej rubryczki, bo nie rozliczam się sama, a osoba wypełniająca mó
        > j PIT nie ma ochoty się w to bawić.

ale bzdura i ja się nie rozliczam sama ale zawsze mąż pamięta aby oddać ten 1% aby ktoś mógł coś z tym zrobić .Bardzo egoistyczne podejście
      • przeciwcialo Re: Na nic 13.02.11, 17:59
        Pierdoły opowiada ci ta osoba. To tylko kilka liter i cyfr.
      • angazetka Re: Na nic 13.02.11, 18:54
        "Zabawa" zajmuje jakieś 10 sekund. Wstyd.
        • krejzimama Re: Na nic 13.02.11, 19:33
          Dlaczego wstyd? To decyzja osoby, która płaci podatki.
          Nikt nie ma prawa oceniać co ludzie robią ze SWOIMI pieniędzmi.
          • angazetka Re: Na nic 13.02.11, 19:36
            Może pomóc, nie pomaga - a więc wstyd.
            • krejzimama Re: Na nic 13.02.11, 19:41
              Może nie odczuwa takiej potrzeby.
              • iwles Re: Na nic 13.02.11, 19:50

to czemu zwala wine na osobę ją rozliczającą, że tamtej sie nie chce ?
            • minnie_su Re: Na nic 13.02.11, 19:55
              w tej sytuacji dostaje sie te pieniadze spowrotem? czy laduja w panstwowym budzecie z ktorego wydawane sa na domy dziecka, szpitale etc.?
              • iwles Re: Na nic 13.02.11, 20:00

nic nie dostaje sie z powrotem, lądują te pieniądze w budżecie panstwa, bez konkretnego przeznaczenia (że to na szpitale, domy dziecka itp.).
                • minnie_su Re: Na nic 13.02.11, 20:06
                  i w takim wypadku nie da sie argumentowac - kto nie okreslil na co ma ist jego 1% pomaga, kto tego nie zrobil, jest samolubny. Jedni chca decydowac sami o tych kilku zlotych. Inni wola zeby to rzad zdecydowal komu te pieniadze najbardziej sa w tej chwili potrzebne.
                  • z_lasu Re: Na nic 13.02.11, 20:13
                    > Inni wola zeby to rzad zdecydowal komu te pieniadze najbardziej sa w tej chwili potrzebne.

No, ale chyba nikt już nie ma wątpliwości jakie są priorytety kolejnych rządów w "wolnej Polsce" (prawych czy lewych - bez znaczenia). Na pewno nie są to szpitale, domy dziecka, edukacja etc.
      • z_lasu Re: Na nic - porażająca znieczulica 13.02.11, 18:57
        To nic nie kosztuje, wciśnięcie paru klawiszy. Dla mnie niepojęte.
        • krejzimama Re: Na nic - porażająca znieczulica 13.02.11, 19:34
          Kosztuje.
          • iwles Re: Na nic - porażająca znieczulica 13.02.11, 19:51

> Kosztuje.

ile ?
    • dzika41 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:24
      synek koleżanki
    • sueellen Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:29
      juz się w PL nie rozliczam ale gdyby tak bylo, przeznaczylabym na kielckie pieciaraczki bo to dzieci znajomej mojej przyjaciołki

www.kieleckiepiecioraczki.pl/pomoc.html
      • karolina_marta Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:33
        Na dziecko z wodogłowiem i przepukliną.
        Takie jak był mój syn.
    • eilian Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:49
      Ja też przeznaczam 1% na zwierzaki, już od kilku lat. A co to tego, że lepiej na dzieci dać... czytałam kiedyś artykuł, chyba w Polityce o tym jak działają fundacje i zniechęciłam się bardzo. Oczywiście pewnie część ludzi jest uczciwa, ale niestety sporo jest też naciągaczy i cwaniaczków, to już wolę dać na zwierzaki.
    • kawka74 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:51
      WOŚP
      • aga_sama Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 15:58
        Jak się wyrobię z orzeczeniem o niepełnosprawności i założeniem subkonta, to na swojego syna sad W przyszłym roku chcę, aby młody miał trening słuchowy, bo ma dużą nadwrażliwość, która bardzo utrudnia mu koncentrację
        Jak nie zdążę, na dziecko koleżanki, z takimi samymi problemami jak mój.
        Nie spinam się, bo mieszkam w Warszawie i jak stanę na rzęsach, to wiele terapii czy zajęć dodatkowych załatwię za niewielkie pieniądze, a akurat tego treningu już nie. Ona jest z mniejszego miasta, oferta ośrodków państwowych czy pozarządowych znacznie mniejsza, więc za wszystko musi płacić. Wiem dokładnie ile, więc z chęcią pomogę.
        • poppy_pi Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:07
          Na Fundację Kot.
        • marychna31 aga-sama 13.02.11, 18:44

Najlepszy w Polsce ośrodek oferujący Tomatisa masz w Kajetanach pod Warszawą. Za darmo. Co w tym wszystkim najważniejsze - nie wciskają tam treningu uwago słuchowej każdemu na siłę (byłam ze swoim synkiem na spotkaniu kwalifikującym w prywatnym ośrodku i dokładnie wiem jak to wygląda). Taki trening uwagi słuchowej nie każdemu musi pomóc, może tez zaszkodzić a w prywatnym ośrodku nikt Ci tego nie powie. Gdybym to ja mieszkała w Warszawie na pewno właśnie tam bym zapisała synkasmile
          • aga_sama Re: aga-sama 13.02.11, 21:55
            Dzięki marychna, wiem o kajetanach smile
      • premeda Re: na co przeznaczacie 1%? 14.02.11, 08:41
        Ja w tym roku też na WOŚP, w tamtym na fundację dla dzieci z chorobą nowotworową we Wrocławiu ta od pani prof. Alicji Chybickiej, na komornika też wpłacałam jak była akcja, jeszcze wcześniej WWF, w sumie co roku wychodzi mi coś innego ale rozliczam też rodzinę i zawsze pamiętam żeby zapytać o 1% i wtedy wszyscy przekazują.
    • mia_siochi Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:16
      Na zwierzaki.
    • gku25 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:25
      Dotychczas był to syn koleżanki męża. Od tego roku będzie to maleńka Laura. Poniżej adres do blogu, może ktoś jeszcze się dołączy?

www.kochamylaure.pl
    • pitahaya1 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:28
      Zawsze jakieś dzieci.
      W tym roku 1% poszedł do dziecka jednej z e-mam z pomocnych.
      • anna_geras Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:38
        Schronisko dla zwierząt.
        • ewelsia Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 16:57
          Warszawskie Hospicjum Dziecięce.
    • plaskorzezba1977 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 17:26
      W ubiegłym roku na Olimpiadę Chemiczną. W tym pewnie tez.
    • hexella Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 17:33
      różnie, do tej pory dla konkretnych dzieciaczków, w tym roku będzie to chyba "inicjatywa dla zwierząt".
    • morgen_stern Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 17:52
      Straż dla zwierząt.
    • przeciwcialo Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 17:58
      W tym roku pora na zwierzęta.
      • fogito Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:21
        Od kilku lat na chłopca z mukowiscydozą, którego ojciec wypisał się z ojcostwa.
    • edit38 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:26
      Ja jednak zawsze przeznaczam te pieniądze na chore dzieci. W tym roku będzie to konkretne dziecko - córka kuzynki mojej koleżanki.
    • sanciasancia Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:32
      Fundacja Nowoczesna Polska.
    • gazeta_mi_placi Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:35
      Na Kampanię Przeciwko Homofobii.
    • angazetka Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:55
      Bardzo różnie, w zeszłym roku na fundację pomagającą bezdomnym kotom w Warszawie. W tym jeszcze nie wiem, na razie czekam, aż mi wszystke PIT-y od pracodawców przyjdą wink
    • amoreska Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 18:57
      W zeszłym roku na hospicjum.
    • z_lasu Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:02
      > wychodzę za założenia,że dzieci mają zazwyczaj rodziców,którzy jakoś tam dadzą sobie
      > radę

1. Nie wszystkie dzieci mają rodziców.
      2. Nie wszyscy rodzice dają sobie radę.
      3. Nawet ci, którzy dają radę są bez szans, jeśli terapia ratująca życie nie jest refundowana.

Ja chyba zawsze na dzieci. W tym roku po raz pierwszy na konkretne dziecko, wcześniej na rodzinne domy dziecka, hospicja, konkretne terapie.
      • lanka3 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:10
        c oroku na hospicjum w moim mieście
      • lukrecja34 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:46
        zazwyczaj nie oznacza zawsze..zdecydowana większość dzieci jednak ma tych rodziców
        a zwierzaki nie mają
        • marcysia51 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:51
          Na stowarzyszenie dzieci i osób niepełnosprawnych.
        • z_lasu Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:53
          Ale mając do wyboru: uratować od śmierci lub istotnie poprawić los konkretnego dziecka albo konkretnego zwierzaka na pewno wybrałabym dziecko. Niezależnie od tego czy ma rodziców. Stąd taki wybór dla 1%. A dla zwierząt robię tyle, że ich nie zjadam i przygarniam.
        • minnie_su Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:53
          no rodzicow to akurat maja. chyba ze to jakies rozmnazajace sie przez podzial.
          • lukrecja34 Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 20:06
            tak,tak-i ci rodzice zwierzaków chodzą po urzędach,załatwiają pomoc dla swoich dzieci,zakładają fundacje itp...
            • minnie_su Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 20:08
              tu masz naturalnie racje wink
        • insomnia0 Re: na co przeznaczacie 1%? 14.02.11, 09:19
          zabrzmi okrutnie, ale cóż
          Jesli moje pieniadze miały by uratować dziecko lub zwierzę.. przeznaczyłabym pieniądze na dziecko.
          Ja przeznaczam na dzieci.. a argument , ze dzieci maja rodziców jest bez sensu.. nie zawsze nawet jesli dziecko ma rodzica.. to jest juz w komfortowej sytuacji..

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
      • naomi19 Re: na co przeznaczacie 1%? 14.02.11, 11:42
        jeśli terapia ratująca życie nie jest refundowana
        Ale brednie.
    • iwles Re: na co przeznaczacie 1%? 13.02.11, 19:53

co roku na konkretne znajome dzieci.

• plaskorzezba1977 Re: ciekawa statystyka 13.02.11, 19:55
      Zdecydowana większość wypowiadających się w tym wątku 1% podatku przeznacza na dzieci lub zwierzęta. Nie oceniam tego, ale ciekawa statystyka czyżby wszystkie dzieci ( te chore lub w inny sposób pokrzywdzone przez los) były nasze i wszyscy kochamy zwierzęta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka