Dodaj do ulubionych

materac na podłodze - praktycznie

11.04.11, 12:35
Myślimy nad takim rozwiązaniem do sypialni, bo nasze łóżko zupełnie się nie sprawdza (mam na myśli głównie stabilność).

Coś mi się kojarzy, że są na tym forum osoby, które stosują ten patent - mam do nich kilka pytań:
1. czy macie pod materacem parkiet/panele czy też wykładzinę/dywan? Jakie to ma znaczenie? Pytam, bo my mamy drewnianą lakierowaną podłogę i boję się, że materac będzie się po tym ślizgał.

2. w co ten materac jest opakowany? Tzn. domyślam się, że nie leży na podłodze taki goły, tylko... w czym właśnie? Można kupić jakiś pokrowiec (gdzie) czy trzeba szyć?

3. co robicie z materacem w czasie sprzątania podłogi - podnosicie? Czy to jest bardzo uciążliwe? Domyślam się, że będzie bardzo ciężki (chcemy kupić nowy sprężynowy 2x2m), czy jedna kobieta podoła?

4. macie jakieś uwagi czy rady dla osoby chcącej takie rozwiązanie zastosować? Jesteście zadowoleni?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • majowadusza Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 12:38
      na moje wyczucie, wydaje mi się, że taki materac może się " rozejść". Ale mogę się mylić.
      Aby się nie ślizgał moga być maty antypoślizgowe ( takie kratki z silikonu ) jakie kładzie się pod chodniki.

Taki materac jest b. ciężki. Aby go podnieść to raczej dwie osoby są potrzebne. Więc jedna kobieta raczej nie podoła podnieść. Przesunąć - chyba, tak.
      • kosmitka06 Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 12:47
        Ja mam taki materac tle że na łóżku. To prawda jest bardzo ciężki, ciężko jest założyć na niego prześcieradło z gumką- które bym Ci proponowała. Pod spód... może jakieś maty antypoślizgowe bo na pewno będzie Ci "jezdził". Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, u mnie na panelach strasznie zbiera się kurz i koty, nie wiem czy nawet na takiej podłodze nie będzie Ci się wszystko czepiało do materaca i pościeli.
        Pozdrawiam
        • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 12:56
          kosmitka06 napisała:

> Ja mam taki materac tle że na łóżku. To prawda jest bardzo ciężki, ciężko jest
          > założyć na niego prześcieradło z gumką- które bym Ci proponowała.

Prześcieradło zakłada się na górę, a nie pod spód.

> Pod spód... m
          > oże jakieś maty antypoślizgowe bo na pewno będzie Ci "jezdził". Nie wiem czy to

Jak się wybiegnie z krzykiem z łazienki i z rozpędu skoczy na materac obok męża to tak, ten materac się przesunie. Ale w innych okolicznościach nie bardzo.

> dobre rozwiązanie, u mnie na panelach strasznie zbiera się kurz i koty,

No to trzeba przynajmniej raz na tydzień wziąć w ręce odkurzacz.

• spicy_orange Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:21
            > >ciężko jest
            > > założyć na niego prześcieradło z gumką- które bym Ci proponowała.

> Prześcieradło zakłada się na górę, a nie pod spód.

ale gumki zaczepia się pod spodem więc materac trzeba podnieść wink
            • 18_lipcowa1 Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 16:07
              > > Prześcieradło zakłada się na górę, a nie pod spód.
              >
              > ale gumki zaczepia się pod spodem więc materac trzeba podnieść wink

tak ale podnosi się tylko róg a nie cały przeciez
          • kosmitka06 miliwati 11.04.11, 22:48
            Człowieku puknij się w ten pusty łeb!!!
            Nie masz zielonego pojęcia w ogóle o czym piszesz!!!
            Proponuję zdjąć Cię z "anteny" chociaż mam wątpliwości czy wiesz o czym piszę!
    • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 12:54
      lacitadelle napisała:

> Myślimy nad takim rozwiązaniem do sypialni, bo nasze łóżko zupełnie się nie spr
      > awdza (mam na myśli głównie stabilność).

Przewróciliście dwuosobowe łóżko? Szacun wink

> Coś mi się kojarzy, że są na tym forum osoby, które stosują ten patent - mam do
      > nich kilka pytań:
      > 1. czy macie pod materacem parkiet/panele czy też wykładzinę/dywan? Jakie to ma
      > znaczenie?

Żadne.

> Pytam, bo my mamy drewnianą lakierowaną podłogę i boję się, że mate
      > rac będzie się po tym ślizgał.

Boisz się że w czasie sztormu materac Ci wyjedzie po podłodze i spadniesz śpiąc z pokładu? Daj spokój, ślizga się o tyle że łatwo go przesuniesz jak będziesz chciała. Nic więcej.

> 2. w co ten materac jest opakowany? Tzn. domyślam się, że nie leży na podłodze
      > taki goły, tylko... w czym właśnie? Można kupić jakiś pokrowiec (gdzie) czy trz
      > eba szyć?

No przecież materaz z natury jest w pokrowcu. Sprężyny, gąbka, włosia różne i warstwy, a to wszystko zapięte w jakimś materiale. I to się po prostu kładzie na podłogę. Czego więcej potrzeba?

> 3. co robicie z materacem w czasie sprzątania podłogi - podnosicie? Czy to jest

A po co? Przecież pod materac kurz się nie dostaje, bo jak? Podnosi się trochę krawędź, albo przesuwa materac parę centymetrów i odkurza dookoła.

> bardzo uciążliwe? Domyślam się, że będzie bardzo ciężki (chcemy kupić nowy spr
      > ężynowy 2x2m), czy jedna kobieta podoła?

Podnoszenie całości tak żeby postawić pod ścianą jest oczywiście niewygodne, bo to istotnie dosyć cieżkie, a do tego się gnie. Ale przecież tego nie potrzeba w ogóle robić.

> 4. macie jakieś uwagi czy rady dla osoby chcącej takie rozwiązanie zastosować?
      > Jesteście zadowoleni?

Żadne. Tak.
      • a.nancy Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:00
        > Boisz się że w czasie sztormu materac Ci wyjedzie po podłodze i spadniesz śpiąc
        > z pokładu? Daj spokój, ślizga się o tyle że łatwo go przesuniesz jak będziesz
        > chciała. Nic więcej.

przy intensywnym seksie sie slizga wink

> No przecież materaz z natury jest w pokrowcu. Sprężyny, gąbka, włosia różne i w
        > arstwy, a to wszystko zapięte w jakimś materiale. I to się po prostu kładzie na
        > podłogę. Czego więcej potrzeba?

ale sie kurzy. ten naturalny pokrowiec. polecam takie pokrowce z gumka, jak ktosia wyzej napisala.

> A po co? Przecież pod materac kurz się nie dostaje, bo jak? Podnosi się trochę
        > krawędź, albo przesuwa materac parę centymetrów i odkurza dookoła.

tak na codzien. co jakis czas warto podniesc i odkurzyc pod spodem, bo troche sie jednak zbiera.

> Podnoszenie całości tak żeby postawić pod ścianą jest oczywiście niewygodne, bo
        > to istotnie dosyć cieżkie, a do tego się gnie. Ale przecież tego nie potrzeba
        > w ogóle robić.

j.w. - czasem warto. ja kiedys znalazlam dzieki temu pajaka, ktory mnie od dawna gryzl po nocach wink
        porzadny, gruby materac gnie sie minimalnie. jak raz na miesiac podniesiesz, nic mu sie nie stanie.
        • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:07
          a.nancy napisała:

> > Boisz się że w czasie sztormu materac Ci wyjedzie po podłodze i spadniesz
          > śpiąc
          > > z pokładu? Daj spokój, ślizga się o tyle że łatwo go przesuniesz jak będz
          > iesz
          > > chciała. Nic więcej.
          >
          > przy intensywnym seksie sie slizga wink

Nie suspicious

> > No przecież materaz z natury jest w pokrowcu. Sprężyny, gąbka, włosia róż
          > ne i w
          > > arstwy, a to wszystko zapięte w jakimś materiale. I to się po prostu kład
          > zie na
          > > podłogę. Czego więcej potrzeba?
          >
          > ale sie kurzy. ten naturalny pokrowiec. polecam takie pokrowce z gumka, jak kto
          > sia wyzej napisala.

Jak się nie mieszka obok koksowni to nie kurzy się aż tak bardzo. A zdjąć to fabryczne pokrycie i wyprać to nie jest wielki problem. Ale jak ktoś lubi to w sumie czemu nie, niech sobie kupi dodatkowy worek.

> > A po co? Przecież pod materac kurz się nie dostaje, bo jak? Podnosi się t
          > rochę
          > > krawędź, albo przesuwa materac parę centymetrów i odkurza dookoła.
          >
          > tak na codzien. co jakis czas warto podniesc i odkurzyc pod spodem, bo troche s
          > ie jednak zbiera.

Raz na parę miesięcy da się chyba przeżyć, nie?

• lacitadelle Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:15
            > Jak się nie mieszka obok koksowni to nie kurzy się aż tak bardzo. A zdjąć to fa
            > bryczne pokrycie i wyprać to nie jest wielki problem. Ale jak ktoś lubi to w su
            > mie czemu nie, niech sobie kupi dodatkowy worek.

U mnie się kurzy niesamowicie, nie mieszkam obok koksowni.

Obejrzałam sobie posiadany obecnie materac - zdjęcie fabrycznego pokrycia będzie bardzo problematyczne (trudno rozpinany zamek tylko z jednego krótszego boku), nałożenie podejrzewam duuuużo bardziej, materac zostanie zupełnie goły (gąbka), brak instrukcji prania, no i pranie plus suszenie zajmie trochę czasu (prześcieradeł i pościeli też mam więcej niż jeden komplet). Wydaje mi się, że dwa pokrowce będą bardzo praktycznym rozwiązaniem.
      • lacitadelle Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:21
        > Przewróciliście dwuosobowe łóżko? Szacun wink

nie, tylko połamaliśmy stelaż smile po naprawieniu i dodatkowych wzmocnieniach rusza się i wydaje dziwne dźwięki.
        • edelstein Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 16:24
          Moze warto zainwestowac w porzadne lozko
    • broceliande Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 12:56
      Jest na panelach, nie jeździ, nie mogę go podnieść sama.
      Leży na podłodze taki goły, to znaczy w tym czymś zapiętym na suwak.
      Jestem bardzo zadowolona.
      • lacitadelle Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:08
        toście mnie zdziwiły tym leżeniem na goło smile Wyobrażałam sobie ten pokrowiec głównie po to, żebym go mogła raz na jakiś czas wyprać, bo jestem pewna, że na podłodze się wybrudzi. Podłoga jest nie tylko odkurzana, ale przede wszystkim zmywana, stąd moje pytanie o podnoszenie (bo przesuwać po kawałku z czekaniem aż wyschnie to trochę problem) - będzie się tym zajmować pani od sprzątania, która robi to w czasie, gdy w domu nikogo nie ma.
        • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:12
          lacitadelle napisała:

> toście mnie zdziwiły tym leżeniem na goło smile Wyobrażałam sobie ten pokrowiec gł
          > ównie po to, żebym go mogła raz na jakiś czas wyprać, bo jestem pewna, że na po

"Naturalny" pokrowiec materaca też się da zdjąć i wyprać.

> dłodze się wybrudzi. Podłoga jest nie tylko odkurzana, ale przede wszystkim zmy
          > wana, stąd moje pytanie o podnoszenie (bo przesuwać po kawałku z czekaniem aż w
          > yschnie to trochę problem) - będzie się tym zajmować pani od sprzątania, która
          > robi to w czasie, gdy w domu nikogo nie ma.

To do odkurzania podnosić/przesuwać żeby dojść pod krawędzie, ale na mokro wystarczy po prostu dookoła.

• b.bujak Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:20
          jak masz prześcieradło pozawijane pod krawędzie to brudzi się tylko prześcieradło
    • b.bujak Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:14
      goły na panelach;
      od czasu do czasu koryguję jego ustawienie, najczesciej przy okazji zmiany prześcieradła;
      podnoszę raz na jakis czas - tam nie zbiera sie kurz ani brud;
      ja swój podnosze sama; mam stary odziedziczony model smile

czytałam, ze materace powinny byc na stelazach / w ramach, bo wtedy się lepiej wentyluje; na podłodze jest zaburzony przepływ powietrza
      • lusitania2 Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:20
        b.bujak - masz świetną sygnaturkęsmile
    • cygarietka Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 13:31
      Przemyśl to dobrze, ja miałam materac na podłodze przez ok 2lata i odradzam. Tak wszystko było ok, na panelach trochę się przesuwał, ale nie było to uciążliwe, po prostu raz na miesiąc przyciągnęłam go o kilka cm. Pod spodem nie miałam żadnego podkładu. Potem mieliśmy wykładzinę dywanową i już się nie przemieszczał. Ze sprzątaniem to podnosiłam go tylko przy generalnych porządkach w okolicach świąt, bo był dość ciężki.
      Jednak najbardziej denerwujące dla mnie było kładzenie się i wstawanie z podłogi.
      Ja w sypialni miałam tylko szafę, komodę łóżeczko syna i materac, więc nawet nie było gdzie usiąść.Odkładaliśmy kupno łóżka, bo zawsze było coś ważniejszego, ale w końcu się zmobilizowałam i teraz już bym się nie "odmieniła".
      Osobiście wolałabym kupić porządne łóżko, niż spać na podłodze, jednak jeśli Tobie to nie przeszkadza to kupuj materac, komfort snu jest taki sam.
      • lacitadelle Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 14:11
        > Jednak najbardziej denerwujące dla mnie było kładzenie się i wstawanie z podłog
        > i.

Zdaję sobie sprawę z tego, że to może być problem, ale o tym już możemy się przekonać tylko empirycznie, w razie czego decyzja nie jest nieodwracalna, łóżko można dokupić.

Osobiście nie spotkałam jeszcze pełnowymiarowego łóżka (a dużo podróżujemy i spaliśmy na wielu), które zachowywałoby się bez zarzutu podczas seksu, dlatego chcę sprawdzić to rozwiązanie podłogowe.
        • montechristo4 Re: bardzo polecam 11.04.11, 14:23
          ja mam schizę na punkcie trzeszczących łóżek - przy dwóch posłuchujących nastolatkach w domu to chyba nic dziwnego smile Też męczyliśmy się kiedyś ze spaniem na łóżku, do seksu schodziliśmy na podłogę. Odkąd przenieśliśmy materac na podłogę problem zniknął smile Materac leży na dywanie i podkładkach, żeby się nie ślizgał.
          Ze względów estetycznych i wygody ze wstawaniem wolałabym łóżko, ale nie ma nietrzeszczących.
        • cygarietka Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 22:38
          Jeśli chodzi o seks to materac na podłodze jest niezastąpiony.
    • analist73 Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 14:23
      Mam materac na podłodze od kilku lat.
      1. Jak mieliśmy wykładzinę to materac się nie ślizgał. Na panelach drewnianych się materace trochę ślizgają. Można podłożyć pod materac matę antypoślizgową (taką pod dywany) i wtedy materac się nie ślizga, ale i trudno go przesunąć. Nasz materac stoi pod ścianą, więc w przypadku opierania się o ścianę, trochę się przesuwa, ale nie ma problemu z dosunięciem.
      2. Leży goły na podłodze i tak brudzą się głównie góra i boki(wystarczy prześcieradło z gumką), po za tym w moim materacu pokrowiec można teoretycznie ściągnąć(nie próbowałam).
      3. Mam materac: 200x160x17(ciężki), do sprzątania jestem wstanie go postawić i oprzeć o ścianę (ale nie polecam, lepiej robić to w dwie osoby)
      4. Ja jestem z tego rozwiązania zadowolona. Choć producent materaca tego nie zaleca smile.
    • kura28 Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 14:40
      U mnie się specjalnie nie przesuwa (bo nie ma dokąd, z ciasno jest), z wstawaniem z podłogi też nie mam problemu, ale minus jest taki, że się bardzo kurzy. Do prześcieradła się przyczepia każdy włosek i pyłek z podłogi ;-/
    • aga.pier Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 14:54
      łóżko się nie sprawdza? czemu? myślę, że dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o stabilność jest materac położony na skrzyni, cos takiego jak stabilny tapczan. Nie ma wtedy niebezpieczeństwa rozchuśtania się nóżek czy jakiejkolwiek niestabilności. Oczywiście ta skrzynia może mieć obramowania po bokach by materac sie nie przesuwał a jej wysokość taka jak normalnego łóżka. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba stolarz. Mając materac na podłodze miałabym ciągłe wrażenie brudnej pościeli. No i w pewnym wieku wstawanie z podłogi jest bardzo uciążliwe smile
    • ola33333 Re: materac na podłodze - praktycznie 11.04.11, 23:48
      mielismy jakis czas 2 materace 90x200 polozone obok siebie, na wykladzinie, w przescieradlach na gumce, a pod spodem jeszcze ochraniacz.
      Do odkurzania owszem trzeba bylo je podosic, ale nie byly ciezkie.
      Ktos mi kiedys powiedzial, ze niedobrze trzymac materace na podlodze, bo pot nie ma jak wyparowac i moze sie wilgoc zbierac od spodu, jednak to sie u nas nie zdarzylo.
      Do spania takie materace byly ok (jak na moj gust wygodne), ale przeszkadzal mi jednak brak oparcia, zeby ksiazke poczytac, dlatego preferuje lozko.
    • aniorek Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 00:16
      Ja mam futon - taki japonski materac, w oryginale skladajacy sie w 100% z bawelny, ale moj ma w srodku jeszcze warstwe naturalnego lateksu. Lezy na podlodze i jest super, nic sie nie rozchodzi. W Japonii futon kladzie sie na matach tatami, wiec to moze tez byc dobre rozwiazanie dla was. Sam futon jest swietny dla osob, ktore nie cierpia wszechobecnych, miekkich materacow sprezynowych.
      • mijaczek wy tak na powaznie? 12.04.11, 00:47
        z wlasnej woli macie materace na podlogach?
        ja tak mieszkalam na studiach i nie mowie, ze to jakis szczyt ubostwa czy cus, ale z tego co czytam na forum wydawaloby sie, ze kazdego tutaj stac przynajmniej na sredniej jakosci lozko...
        nie chcecie, zeby sypialnia miala jakis styl? wyglad?
        naprawde jestem zdziwiona...
        • miliwati Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 10:49
          mijaczek napisała:

> z wlasnej woli macie materace na podlogach?
          > ja tak mieszkalam na studiach i nie mowie, ze to jakis szczyt ubostwa czy cus,
          > ale z tego co czytam na forum wydawaloby sie, ze kazdego tutaj stac przynajmnie
          > j na sredniej jakosci lozko...
          > nie chcecie, zeby sypialnia miala jakis styl? wyglad?
          > naprawde jestem zdziwiona...

Tacy jak Ty po wojnie brali się do tynkowania klinkierowych elewacji na ziemiach zachodnich, bo też uważali że cegłę bez tynku to tylko biedota musiała zostawiać suspicious
          • mijaczek Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 15:46
            miliwati napisała:

> Tacy jak Ty po wojnie brali się do tynkowania klinkierowych elewacji na ziemiach zachodnich, bo też uważali że cegłę bez tynku to tylko biedota musiała zostawiać suspicious

nie kojarze twojego nicka, wiec nie wiem jak dlugo bawisz na forum, ale czy ktos ci juz wspominal, ze jestes 100% ematka? pasujesz tu jak ulal!
            • miliwati Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 15:52
              mijaczek napisała:

> miliwati napisała:
              >
              > > Tacy jak Ty po wojnie brali się do tynkowania klinkierowych elewacji na z
              > iemiach zachodnich, bo też uważali że cegłę bez tynku to tylko biedota musiała
              > zostawiać suspicious
              >
              >
              > nie kojarze twojego nicka, wiec nie wiem jak dlugo bawisz na forum, ale czy kto
              > s ci juz wspominal, ze jestes 100% ematka? pasujesz tu jak ulal!

Ja twojego też nie kojarzę, ale też jesteś modelową pzredstawicielką smile
        • 18_lipcowa1 Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 16:09
          styl stylem
          ale wstawanie z tego jakie upierdliwe musi byc
          • aniorek Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 16:53
            18_lipcowa1 napisała:

> styl stylem
            > ale wstawanie z tego jakie upierdliwe musi byc

Jak masz problem z wstawaniem z poziomu podlogi, to pora zajac sie wlasna kiepska kondycja. Nie wiedzialam, ze to taki wyczyn dla zdrowego czlowieka.
        • analist73 Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 16:30
          Materac ma swoje plusy. Zwłaszcza w czasach posiadania małych dzieci smile. Poza tym się przyzwyczaiłam i jest mi wygodnie. A sypialnia ma taki styl, że pasuje tam materac.
        • aniorek Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 16:50
          mijaczek napisała:

> ale z tego co czytam na forum wydawaloby sie, ze kazdego tutaj stac przynajmnie
          > j na sredniej jakosci lozko...
          > nie chcecie, zeby sypialnia miala jakis styl? wyglad?
          > naprawde jestem zdziwiona...

Czyli Japonczycy, ktorzy klada materac na matach na podlodze nie maja gustu? Padam ze smiechu big_grin No kolejna obdarzona gustem absolutnym!

Tak, ja mam tak z wlasnej woli i absolutnie nie narzekam, lubie minimalizm w sypialni. A co do stylu sypialnianego - tego typu stylizacje co i rusz mozna zobaczyc w magazynach typu Elle Decoration - czesto prezentowane sa tam domy znanych stylistow i architektow wnetrz. I co, oni tez nie maja pojecia o stylu? Eeeeech...
          • mijaczek Re: wy tak na powaznie? 12.04.11, 23:26
            aniorek napisała:

> Czyli Japonczycy, ktorzy klada materac na matach na podlodze nie maja gustu? Pa
            > dam ze smiechu big_grin No kolejna obdarzona gustem absolutnym!

Jesli twoj dom/mieszkanie albo przynajmniej jeden pokoj urzadzone jest w stylu japonskim, gdzie “japonskiego” jest wiecej niz materac z Tesco na podlodze to prosze bardzo…
            Przywodzenie do rozmowy kulture tak rozna od polskiej jak japonska jest jakims kosmosem dla mnie… I uwierz mi, wiem co mowie.. utrzymac dom z wystrojem japonskim czy chocby ogolnie azjatyckim w “zachodnim” swiecie jest cholernie trudne…chyba, ze doslownie kazdy element wystroju jest oryginalny…
            jesli materac na podlodze jest elementem calosci zaplanowanej w jakims tam duchu to prosze bardzo… tylko, ze w calym watku nikt nie wspomnial o jakiejs calosci.. ja tu tylko czytam o kiwajacych sie lozkach, wygodzie w postaci nieposiadania lozka, rzucania materaca na silikonowe maty I zakladaniu przescieradel na gumce… zajechalo mi totalnie akademikami I oszczedzaniu na czyms tak oczywistym jak lozko a ty zamiast moze powiedziec – a co np. ze stylizacja japonska – wyjezdzasz z obelgami… kolejna 100% ematka…

>
            > Tak, ja mam tak z wlasnej woli i absolutnie nie narzekam, lubie minimalizm w sy
            > pialni. A co do stylu sypialnianego - tego typu stylizacje co i rusz mozna zoba
            > czyc w magazynach typu Elle Decoration - czesto prezentowane sa tam domy znanych stylistow i architektow wnetrz. I co, oni tez nie maja pojecia o stylu? Eeeee
            > ch...

Wybacz, ale Elle Decoration nic mi nie mowi, wiec nie rzucilo mnie to na kolana…
            Osobiscie jestem zwolenniczka innego stylu, prezentowanego w innych magazynach, wiec sie nie bede z toba bawic w przekonywania…
    • allija Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 01:23
      Zdarzało mi się w ten sposób sypiać ale raczej sporadycznie np. po przeprowadzce.
      I raczej na co dzień to niekoniecznie...
      Po pierwsze, śpisz z kurzem w nosie, chyba, że masz zamiar odkurzać przed kazda nocą.
      W przeciwnym razie to umówmy sie, podłoga idealnie czysta nie jest, więc ani to miłe, ani specjalnie zdrowe.
      Po drugie, najzimniej jest przy podłodze, wszelkie przeciągi najbardziej odczuwa sie właśnie "od nóg", może z powodu szpar pod drzwiami te przeciągi tak hulają?
      No, niby w nocy powinno być chłodniej więc nizsza temperatura przeszkadzać nie musi. Ale przeciągi to już przeszkadzać mogą więc lepiej nie odkrywać się lub okna nie otwierać.
      Wreszcie po trzecie, wstawanie z takiego "łóżka" na podłodze jest niezbyt wygodne. Co innego spuścić nóżki na podłogę z wysokiego łóżka a co innego sturlać na podłogę z materaca a potem do pionu. Im sie jest starszym tym gorzej to przychodzi. Zresztą niekoniecznie starszym, mój małżonek z chorym kręgosłupem nigdy nie zgodziłby się na takie spanie, właśnie z powodu corannego sposobu wstawania.
      Tak więc ja bym raczej zainwestowała w porządne łóżko.
      • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 10:56
        allija napisała:

> Zdarzało mi się w ten sposób sypiać ale raczej sporadycznie np. po przeprowadzc
        > e.
        > I raczej na co dzień to niekoniecznie...

No to o czym w ogóle mówisz?

> Po pierwsze, śpisz z kurzem w nosie, chyba, że masz zamiar odkurzać przed kazda
        > nocą.

Bzdura.

> W przeciwnym razie to umówmy sie, podłoga idealnie czysta nie jest, więc ani to
        > miłe, ani specjalnie zdrowe.

A co kurzowi za różnica czy się unosi 20 czy 50 cm nad podłogę?

> Po drugie, najzimniej jest przy podłodze, wszelkie przeciągi najbardziej odczuw

Ludzkość już dawno wynalazła kołdry.

> a sie właśnie "od nóg", może z powodu szpar pod drzwiami te przeciągi tak hulaj
        > ą?

Jak się ma takie szpary to się wymienia drzwi.

> No, niby w nocy powinno być chłodniej więc nizsza temperatura przeszkadzać nie
        > musi. Ale przeciągi to już przeszkadzać mogą więc lepiej nie odkrywać się lub
        > okna nie otwierać.

Boszsz, kiedy wreszcie wymrą (na zawianie) ci wszyscy co wierzą w mordercze przeciągi?

> Wreszcie po trzecie, wstawanie z takiego "łóżka" na podłodze jest niezbyt wygod
        > ne. Co innego spuścić nóżki na podłogę z wysokiego łóżka a co innego sturlać na
        > podłogę z materaca a potem do pionu. Im sie jest starszym tym gorzej to przych

Podniesienie się do pionu to się akurat odbywa identycznie, niezależnie od tego na jakiej wysokości nad podłogą jest powierzchnia, na której leżysz. Wstawanie na nogi jest ewentualnie nieco inne.

> odzi. Zresztą niekoniecznie starszym, mój małżonek z chorym kręgosłupem nigdy n
        > ie zgodziłby się na takie spanie, właśnie z powodu corannego sposobu wstawania.
        > Tak więc ja bym raczej zainwestowała w porządne łóżko.

No to kup łóżko szpitalne jak macie tak popsuty kręgosłup w rodzinie, ale nie panikuj że materac normalnemu człowiekowi zaszkodzi.
        Komu ciężko stanąć na nogi ten sobie może pomóc rękami i to jest nawet naturalniejsze z poziomu podłogi.
        • aga.pier Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 12:01
          no nie przesadzaj, że wstać z 15-20cm materaca jest tak samo łatwo jak z 50-60cm łóżka.
          • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 12:44
            aga.pier napisała:

> no nie przesadzaj, że wstać z 15-20cm materaca jest tak samo łatwo jak z 50-60c
            > m łóżka.

Z siedzenia nie. Ale jak się podpierasz na czworakach rękami - skoro kręgosłup zjechany to jest to dość normalne - to już wcale nie koniecznie. (Kolana nie zginają się w tył, przypominam, a jakoś trzeba pokonać odległość od krawędzi łózka do podłogi).
            No chyba że ktoś musi aż klęknąć przy łóżku, spionizować tułów i dopiero podnosić się nogami, ale to już w ogóle przerąbane i moim zdaniem poza konkursem.
        • allija Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 22:43
          > > Zdarzało mi się w ten sposób sypiać ale raczej sporadycznie np. po przepr
          > owadzc
          > > e.
          > > I raczej na co dzień to niekoniecznie...
          >
          > No to o czym w ogóle mówisz?

Masz wścieklicę? mąż cię z wyra wyrzucił czy jak? jak chcesz sie na kims wyżyc to znajdź sobie kogos blizej, będziesz miaóła większą zabawę.
          Skoro piszę to widocznie wiem o czym. Jeśli ty masz inne zdanie to masz do tego prawo. Podobnie jak ja do swojego.
          Najbardziej irytujace są takie dęte krowy co to zawsze musza widzieć lepiej mieć racje.
          Sporadycznie to znaczy mniej wiecej tyle, ze przez kilkadziesiat lat swojego życia spałam tak ok roku-dwóch, sądzisz, że to mało?
          Uważam że od podłogi śmierdzi, przeciąg czuć, chyba, że zabetonujesz drzwi na stałe a kołdry na głowę przecież nie założysz. Choć może w twoim wypadku nie byłby to taki zły pomysł, przeciwnie.
          Jesli ty lubisz czołgać się po podłodze to twoja sprawa, ja nie i to też moja sprawa a tobie nic do tego. Nie tobie odpowiadałam wiec zostaw swoje błyskotliwe uwagi do wyłącznie swojej "wdzięcznej" wiadomości.
          A ode mnie, mojej rodziny i moich łóżek bądż uprzejma się odczepić, kretynko.
          • morgen_stern Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:06
            Nie denerwuj się, ona tak zawsze tongue_out
            ZAWSZE
            • allija Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:15
              > Nie denerwuj się, ona tak zawsze tongue_out
              > ZAWSZE

cholera, usiądzie sobie człowiek po pracy żeby się odprężyć to mu adrenalinę podniosą.
              Będę ją omijać, dzięki.
          • miliwati Re: materac na podłodze - praktycznie 13.04.11, 10:22
            allija napisała:

> Masz wścieklicę? mąż cię z wyra wyrzucił czy jak? jak chcesz sie na kims wyżyc
            > to znajdź sobie kogos blizej, będziesz miaóła większą zabawę.
            > Skoro piszę to widocznie wiem o czym. Jeśli ty masz inne zdanie to masz do tego
            > prawo. Podobnie jak ja do swojego.
            > Najbardziej irytujace są takie dęte krowy co to zawsze musza widzieć lepiej mi
            > eć racje.
            > Sporadycznie to znaczy mniej wiecej tyle, ze przez kilkadziesiat lat swojego ż
            > ycia spałam tak ok roku-dwóch, sądzisz, że to mało?
            > Uważam że od podłogi śmierdzi, przeciąg czuć, chyba, że zabetonujesz drzwi na s
            > tałe a kołdry na głowę przecież nie założysz. Choć może w twoim wypadku nie był
            > by to taki zły pomysł, przeciwnie.
            > Jesli ty lubisz czołgać się po podłodze to twoja sprawa, ja nie i to też moja s
            > prawa a tobie nic do tego. Nie tobie odpowiadałam wiec zostaw swoje błyskotliwe
            > uwagi do wyłącznie swojej "wdzięcznej" wiadomości.
            > A ode mnie, mojej rodziny i moich łóżek bądż uprzejma się odczepić, kretynko.

Łał, co za wyważona i spokojna wypowiedź zrównoważonej i prowadzącej satysfakcjonujące życie lalki której mąż nie wyrzuca z łóżka i która nawet nie musi zakładać kołdry na głowę (chociaż ma tak brudno w domu że aż śmierdzi jej podłoga) smile

• turzyca Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 12:56
      Moj kolega pod materacem mial ulozone europalety. Takie najzwyklejsze, magazynowe. Polaczone ze soba, zeby sie nie rozjezdzaly.
      W ten sposob mial i materac na podlodze (dzieki czemu w pokoju dawalo sie zawiesic hamak, taki olbrzymi do normalnego spania) i unikal problemow z kurzeniem i myciem, ktorych sie obawiasz.
    • baltycki Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 16:05
      Moja - uposledzona technicznie - corka (wybacz corko) sama sobie zbudowala lozko, wlasnie materac na e-paletach.
      Fakt, nie odkurzala pod lozkiem podlogi, nie myla, ale pod szafa tez nie odkurzala i pod innymi meblami tez nie.. taka syfiara byla:p
    • kinga_owca Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 16:29
      lacitadelle napisała:

> Myślimy nad takim rozwiązaniem do sypialni, bo nasze łóżko zupełnie się nie spr
      > awdza (mam na myśli głównie stabilność).
      >
      > Coś mi się kojarzy, że są na tym forum osoby, które stosują ten patent - mam do
      > nich kilka pytań:
      > 1. czy macie pod materacem parkiet/panele czy też wykładzinę/dywan? Jakie to ma
      > znaczenie? Pytam, bo my mamy drewnianą lakierowaną podłogę i boję się, że mate
      > rac będzie się po tym ślizgał.

parkiet - mam podłożoną matę antypoślizową taką jaką pod małe dywany się podkłada (do nabycia w ikei na przykład)
      >
      > 2. w co ten materac jest opakowany? Tzn. domyślam się, że nie leży na podłodze
      > taki goły, tylko... w czym właśnie? Można kupić jakiś pokrowiec (gdzie) czy trz
      > eba szyć?

mam pokrowce, były w zestawie z materacami, raz na jakiś czas zdejmuję i porę
      >
      > 3. co robicie z materacem w czasie sprzątania podłogi - podnosicie? Czy to jest
      > bardzo uciążliwe? Domyślam się, że będzie bardzo ciężki (chcemy kupić nowy spr
      > ężynowy 2x2m), czy jedna kobieta podoła?

mam 2 materace po 90 cm i podniesienie go jest dla mnie wyzwaniem, na taki 2/2 bym się nie zasadzała
      do sprzątania podnoszę, a przy większym sprzątaniu wynosimy je z pokoju - ale tak, jak pisałam, mamy 2 szt połozone obok siebie
      >
      > 4. macie jakieś uwagi czy rady dla osoby chcącej takie rozwiązanie zastosować?
      > Jesteście zadowoleni?

jesli zamierzasz często pod nim sprzątac to zdecydowanie 2 mniejsze a nie jeden większy
      jesli zwykłas siadac na łóżku w ciągu dnia a nie tylko na nim spać, to ta opcja jest niewygodna - nisko po prostu
      odpadają zwisające narzuty czyli takie przeznaczone na typowe łózka - one zawsze mają zapas z boków z którym przy tym rozwiązaniu nie ma co zrobić

i chyba tyle, ja jestem z tego rozwiązania zadowolona
      >
      > Z góry dziękuję za pomoc.
    • hexe28 Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 21:06
      Pracując w sklepie meblowym sprzedawałam również materace.. Producenci nie zalecali, aby materace leżały bezpośrednio na podłodze. Wszystko też zależy od rodzaju materaca, bo są materace jedno- i dwustronne, istotne jest też wypełnienie materaca: kokos, lateks, pianka, włosie końskie, sprężyny lub ich brak. Generalnie materac powinien być przechowywany "na płasko", tylko na krótko można go oprzeć o ścianę (dłuższe przechowywanie go w takiej formie grozi odkształceniem się materaca). Materac 2x2 będzie bardzo ciężki i raczej nie dasz rady sama go podnieść. Jeśli nie chcesz łóżka to proponuję samą ramę pod materac na niskich nóżkach.
      • edelstein Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:01
        A co to znow za wynalazki, ze materac musi byc na plasko. Posiadam lozko z regulowanymi pilotem podglowkiem, srodkiem i podnozkiem, materac ustawiam od mojego wydzimisie, moge spac z nogami prawie w poziomie swiecy, jesli mi sie zachcetongue_out to jest lozko malzenskie, nie szpitalne, choc regulowanie wszystkiego dziala na tej samej zasadzie. Mojego lozka nie zamienilabym na nic innego.Nie ma jak nogi wysoko po imprze, albo zaglowek podniesiony do czytaniasmile podczas seksu nic nie skrzypi, nic sie nie rusza, nie trzeszczy, nie wydaje zadnych dzwiekow.Obie strony lozka sa oddzielnie regulowane dlategi spiacy obok moze sobie spac jak mu sie podobatongue_out tja tylko dobre lozka dobrane do osob w nim spiacych nie kosztuja tysiaca czy dwoch. Dla mnie spanie na materacu to jest jakas pomylka, ani to wygodne, ani estetyczne.
        • cygarietka Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:12
          Hmmmm...... marzy mi się takie łóżko. Jakie są ceny takich?

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
          • edelstein Re: materac na podłodze - praktycznie 13.04.11, 10:42
            Nie wiem jak w Pl u mnie od okolo 1600euro wzwyz.
    • morgen_stern Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:08
      Jestem na nie, nie kręci mnie leżenie z nosem przy podłodze. Poza tym kojarzy mi się to z nastoletnimi czasami, wtedy mieć materac na ziemi jako łóżko to był styl tongue_out
    • fajka7 Re: materac na podłodze - praktycznie 12.04.11, 23:45
      Mój syn ma 1 osobowy materac na podłodze. Nie ma problemu z przesuwaniem ani czystością. Ale jest podnoszony do sprzątania i nie jest to wygodne, a to tylko 90tka.
      Aha, teraz zaczaiłam, że się nie przesuwa, bo jest zablokowany komodą od zewnętrznej, więc pewnie ona go trzyma, czyli raczej by się przesuwał.
      W każdym razie architekt wnętrz oraz stolarz meblowy mówia niezależnie od siebie, że z jakichś względów (niezwykle istotna cyrkulacja powietrza dla higieny snu i materaca), powinien być chociaż 10cm nad podłogą. Dlatego robimy teraz synowi taką niską ramę, ale jednak trochę nad gruntem.
      Ja kiedyś miałam 140cm materac na wykładzinie. Nie podnosiłam go, po prostu odkurzałam naokoło na co dzień. Wtedy wydawało mi się, że jest ok.
      Teraz mam 2x2 z tej termoelastycznej pianki czy czegoś, waży chyba ze 100 kg, nie do ruszenia totalnie, więc nie wiem jak miałby sie przesuwać, gdyby leżał na podłodze.
    • a.va Re: materac na podłodze - praktycznie 13.04.11, 11:07
      Miałam materac przez parę lat, niewygodnie się z niego wstawało i nie dało się wygodnie usiąść w ciągu dnia, więc nigdy więcej.
    • lacitadelle Re: materac na podłodze - praktycznie 13.04.11, 12:42
      Rety, ale się wątek rozwinął smile

Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się na temat, wiem już mniej więcej, czego mogę się spodziewać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka