Dodaj do ulubionych

jakie kolory dobrać? proszę o poradę.

13.05.11, 12:46
Wiem,że może nie na tym forum, ale nawet jeszcze nie mam foto pokoju, gładkie ściany więc foto i tak nic nie da. Otóż zastanawiam się czy: pomalować pokój 4 latkowi cały na odcień zieleni np. dekoral - zielone wzgórze lub jakis inny odcień zieleni takiej spokojnej. Czy może jedna ścianę w pasy zamiast np tapety to odręcznie. No właśnie jesli już te pasy to z jakim najlepiej kolorem taka zieleń połączyć? I jeśli juz zostane przy zieleni to w jakim kolorze podobierać dodatki np dywan, blat stoliczka itp. Kiedys wiziałam zieleń plus żółty jasny i zieleń z granatem lub jakimś niebieskim. Jestem w kropce a malowanie już niedługo. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • echo1111 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 12:54
      Nie wiem jaki to jest odcień zieleni, jeśli to jakiś żywy odcień np seledyn, limonka (coś podobnego do koloru Duluxa -Alpejska Łąka) to ciekawe sa połączenia takiej zieleni z turkusem. Jednak trzeba dużo wyczucia żeby nie wyszła pstrokacizna. Na pewno bezpieczne będą brązy i beże.
      A kolor mebli - przy intensywnej ale jasnej zieleni fantastycznie wyglądają meble w kolorze wenge (bardzo ciemny brąz)
    • meg.123 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 12:54
      Pocieszę Cię że niektórzy maja gorzej np ja muszę wybrać kolory ścian do holu ze schodami, długiego korytarza, salonu, sypialni, łazienki, pokoju dziecięcego, do tego muszę dobrać wszystkie dodatki, oświetlenie każdego pomieszczenia, podłogi, płytki, dywany, firanki, karnisze, rolety aaaaaaaaaaaaa wystarczy, już mam dość a myślałam że ten remont będzie przyjemnością a jestem przerażona!
      • laaisa Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:09
        www.artdesign.pl/?t=artykuly/art1 polecam
      • kanga_roo Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:30
        szczerze mówiąc jestem zdziwiona tym pędem do kolorów. nie mówię, żeby malować na biało (choć imo to lepiej, niż pstrokato), ale intensywne barwy, szczególnie w niewielkich pomieszczeniach, to nie jest dobry pomysł. albo, jak pisała meg.123 wybieranie kolorów (domyślam się, że różnych) do poszczególnych pomieszczeń w domu. po co?
        proponuję wybrać ulubiony kolor, i bawić się różnymi jego odcieniami (od bardzo rozbielonego, po intensywny). ewentualnie dodać jeden kontrastowy kolor tam, gdzie chcemy przyciągnąć uwagę.
        u mnie było ecru (ściany, sufit, drzwi, meble w kuchni, część podłogi) plus małe fragmenty ścian w głębokiej czerwieni, plus chłodny granat (ramy okien, drzwi wejściowe, blat w kuchni, część podłogi). w całym mieszkaniu.
        teraz jest szaroniebiesko (od prawie białego, do intensywnego - ściany, sufity, podłoga), plus antracyt (część podłogi, stolarka okienna i drzwiowa). budynek z zewnątrz plus część ścian wewnątrz - w kolorze cegły. pomieszczenia techniczne - białe. zwariowałabym, gdybym miała co kawałek inny kolor.
        • gupia_rzona Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 15:01
          ja też to mam. U mnie wszystko na biało, prócz sypialni, ale w sypialni wymyśliłam szare ściany i białe meble. Plus czarne dodatki. Tak monochromatycznie.
          U dziecka białe ściany (chociaż już upstrzone kredkami), plus białe meble. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi taką oszczędność. Słyszałam już nawet opinie że "zimno" u mnie. No ale w pokoju dziecięcym same zabawki i dodatki są kolorowe do szaleństwa. Jak dla mnie biała baza jest świetnym wyjściem
        • echo1111 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 14.05.11, 17:44
          Ja z kolei źle czuję się w białych pomieszczeniach, wolałabym nawet najbrzydszy kolor ale nie biel.
      • anek130 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:34
        mam to samosmile)

Ania
      • patir23 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 18:25
        no to mnie nie pocieszyłaś, bo ja też ten etap muszę przejść od podstaw...niedługo wykańczanie całego domu...muszę od podstaw nad wszystkim pomyśleć.
    • dziub_dziubasek Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:34
      My mamy w pokoju dzieci dwie ściany niebieskie- taki niezbyt ciemny ale intensywny niebieski, a pozostałe w żywej jasnej zieleni. Wygląda super.
    • beauty_agadir Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:39
      Proponuję pozostać przy jednolitym kolorze ścian, choć nie wiem,jaki to odcień zielonego. Nie wiem, ile syn ma lat, ale np dodatki: kolorowa firanka, kolorowe krzesełka i stolik wystarczą. Na ścianach możesz ponaklejać nalepki ścienne (do kupienia w marketach budowlanych). Jest ich wiele, a jak się znudzą można ponaklejac inne.
    • mikanm Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 13:54
      Mój syn ma zieleń w pokoju. Z dekoralu jakiś zielony groszek, czy coś podobnego. Sama byłam zdziwiona jak fajnie to wygląda! Obawiałam się, że będzie za bardzo oczojebne, ale wyszło naprawdę super. I właśnie tylko ściany są takim mocnym akcentem, cała reszta jest stonowana. Meble są w kolorze sosny, firanka ecru, tak samo dywan, tylko ma aplikacje samochodów i samolotów. Przy łóżku zrobiliśmy mu z szablonów wymalowane samochodziki, pomalowaliśmy próbkami farb - takimi po 5 zł.
      • patir23 Re: mikanm 13.05.11, 18:29
        i to jest to czego szukam chyba, nie widząc pokoju tylko po jego opisie myślę, że pokój jest bardzo gustowny. mam pytanie może jakąś fotke na priv bys mogła mi podesłać?
        • mikanm Re: mikanm 13.05.11, 18:55
          Zaraz poszukam jakiejś wyględnej smile Chyba robiłam zaraz świeżo po pomalowaniu.
          • mikanm Re: mikanm 13.05.11, 19:09
            poszło na adres gazetowy, mam nadzieję, że używasz smile
            • edelstein Re: mikanm 13.05.11, 20:32
              Pokoj mojego dziecka jest dopasowany do jego zainteresowan, czyli pilki noznej, w efekcie do polowy sciany sa w zieleni, dosc ostrej, potem nastepuje biala linia i kolor niebieski jak niebo, do polowy, a potem czysta biel i sufit w bieli, na podlodze jasny parkiet, mebelki, bialo, niebiesko, zielone, w takich samych odcieniach jak sciana. Na scianach sa naklejki z pilkarzami, bramkami i calym fussballowym ustrojstwem, lampa tez w ksztalcie pilki. Moj syn lubi tez samoloty, wiec te tez sa. Obecnie poszukuje bialych firanek, z dolem ozdobionym pilkami do nogi, ale do teraz nie natrafilam na takie jak chce.
    • naomi19 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 20:45
      Wejdź na gazetowe forum Wnętrza Mieszkań. Poszukaj fajnych pokoików dziecięcych. Załóz własny temat, wklej zdjęcia.
      • sarling Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 21:18
        naomi19 napisała:
        > Wejdź na gazetowe forum Wnętrza Mieszkań.
        > . Załóz własny temat, wklej zdjęcia.

wolałabym w wozie Drzymały mieszkać niż kiedykolwiek podłożyć się pod komentarze tam.
        • edelstein Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 21:31
          Fakt, ematki to przy nich cud, miod i malinabig_grin
          • naomi19 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 14.05.11, 19:45
            Fakt, ematki to przy nich cud, miod i malina
            hahaha
            zgadzam się!
        • naomi19 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 14.05.11, 19:49
          wolałabym w wozie Drzymały mieszkać niż kiedykolwiek podłożyć się pod komentarze tam
          haha
          w sumie to ja też big_grin
          ale lubię podglądać mieszkania ludzi, więc często oglądam. I mam fioła na punkcie wnętrzarstwa.
          Natomiast powiam tak- gdyby na wstępie zablokować sobie wypowiedzi metodiw i może ze dwóch osób (tyle, że te 2 osoby mają pojęcie akurat) to można spokojnie wklejac i się nie stresować.
          Na pewno dobrą radą, było oglądnięcie pokoików dziecięcych i zainspirowanie się czymś. Także tego smile.
    • mamati3 Re: jakie kolory dobrać? proszę o poradę. 13.05.11, 21:28
      U mojego synka w pokoju- dwie ściany jaskrawa zieleń+dwie ściany niebieski-super sprawa smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka