Dodaj do ulubionych

Pytanie o nowotwory-może któraś wie?

10.06.11, 13:36
Może się któraś z Was orientuje. Czy jest jakiś inny sposób na zidentyfikowanie nowotworu niż biopsja guza? czy można stwierdzić jakoś przynajmniej czy nowotwór jest złośliwy w inny sposób niż wycinek gdy tego wycinka nie da się pobrać?
Obserwuj wątek
    • osa551 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 13:39
      Moim zdaniem nie ma innego sposobu niż zbadanie pobranej tkanki, więc ten czy inny rodzaj "pobrania" jest konieczny.
      • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 13:46
        a co jak się nie udało wyizolować materiału do badania na podstawie pobranych już próbek i kolejne pobranie nie jest możłiwe?
        • laaisa Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 14:00
          zaczynamay: Abra kadabra, hokus pokus.... kurcze nic nie widać przez te zachmurzenie...
          • slonko1335 Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 14:03
            chciałaś być zabawna? czy żałosna? bo póki co obstawiam to drugie...
            • laaisa Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 14:42
              niech Ci będzie. Szukanie takich info na takim forum żałosne nie jest?
              • slonko1335 Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 15:01
                Szukanie takich info na takim forum żałosne nie jest?

a tobie się wydaje, że ja informacji tylko na forum szukam? szukam wszędzie czegokolwiek co może mi rozjaśnić sytuację ana forum pisze mnóstwo ludzi którzy z różnymi sytuacjami się spotkali.
                • laaisa Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 15:15
                  ale nie są lekarzami, ongologami-specjalistami. Tutaj każdy może głupoty pisać, świadomie na minę Ciebie wpychać, a Ty łykniesz bo potrzebujesz odpowiedzi. Pytaj, ale specjalistów. Masz przykład: jedna coś Ci napisała, a druga, że to nieprawda. Jeśłi ktoś w ogóle odważy się radzić w takiej tematyce to już powinnaś wiać- do specjalistów.
                  • slonko1335 Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 15:20
                    ale póki co nie mam jak wiać do specjalistów-nie mam z czym, mama jest w szpitalu, nie mam wypisu, nie wiem o co pytać, więc jakim cudem mam ją do specjalisty zarejestrować? a informacji mogę poszukać sama i popytać jak wiem o co pytać i czego szukać-temat nowotworów to dla mnie czarna magia, w tej chwili interesuje mnie najbardziej czy da się jakoś rodzaj guza ustalić
                    • laaisa Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 15:24
                      do lekarza, tylko oni mają taką wiedzę by coś pomóc, forumowe przepychanki tylko namieszają w głowie. Jeśli mama lezy w szpitalu to jest pod opieką lekarzy i to ICH pytaj.
                      • slonko1335 Re: Pozostaje jedynie to forum 10.06.11, 16:38
                        Pytam i twierdzą to co Ci napisałam, dla nich nie jest istotne w tej chwili czy to złośliwe czy nie i co to bo według nich to nic nie zmieni, to dla mnie istotna informacja.
          • jeza_bell laaisa 10.06.11, 14:11
            I co, lepiej Ci?
            Ostatnio choroba nowotworowa jest coraz bardziej "popularna", więc głupawo nie żartuj, bo nie wiesz co kiedy i u kogo...
            • laaisa Re: 10.06.11, 14:43
              które żarty wywołują raka i jakiego, dokładniej, proszę, ok?
              • jeza_bell Re: 10.06.11, 14:51
                Jesteś naprawdę taka głupia czy tylko udajesz?
                • verdana Re: 10.06.11, 16:41
                  Naprawdę jest. Pewien rodzaj głupoty jest nie do podrobienia.
              • gabi683 Re: 30.07.11, 12:57
                laaisa napisała:

> które żarty wywołują raka i jakiego, dokładniej, proszę, ok?

nie masz co robić zabierz się za gary i daj jej spokój ,ani na temat ani do rzeczy nie gadasz !

Słonko nie wiem sad
              • rosapulchra-0 Re: 30.07.11, 13:11
                laaisa napisała:

> które żarty wywołują raka i jakiego, dokładniej, proszę, ok?

A to miały być żarty? shock W twoim wykonaniu? sciana
    • jeza_bell Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 13:55
      Można pobrać markery nowotworowe z krwi. Dla jajnika będzie to CA 125, inne dla nerki, jelita grubego itp.
      Najpewniejsza jest jednak biopsja/ wycinek.
      • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:02
        dzięi, wielkie, zapytam lekarza o te markery. To guz mózgu, była biopsja, powtórzono ją, za pierwszym razem nie udało się wyizolować materiału, za drugim też najpewniej się nie uda bo stan próbek był jeszcze gorszy, więc lekarz uprzedził, że na 99 procent jest pewny że wyjdą tylko skrzepy krwisad trzeciej próbki a dokłądniej trzecich próbek nie da się pobrać-stan jest zbyt poważny i nie odważą się nawet próbować.
        • a.nancy Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:21
          sad
        • shige Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:22
          Jaki to był rodzaj biopsji?Czy była to biopsja stereotaktyczna? Dużo informacji można uzyskać z PET (pozytronowa tomografia emisyjna) i badania płynu mózgowo-rdzeniowego.Pacjent jest pod opieką neuro-onkologa?Jak się nie da nawet tą drogą pozyskać próbki to pacjenta się otwiera i jak sie da to guza od razu się usuwa.To jest najpewniejsza metoda dająca 100 % pewności!
          Markery oznaczane z płynów ustrojowych nie są żadną metodą wykrywania nowotworów!Markery służą monitorowaniu leczenia i przebiegu choroby nowotworowejsad
          • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:37
            > Jaki to był rodzaj biopsji?Czy była to biopsja stereotaktyczna?

nie wiem ani nie widzę nic takiego na wypisiesad co znaczy streotaktyczna?
            była biopsja guza, na guzie zrobiła się torbiel z płynem, lekarze ściągnęli płyn i zalożyli aparat richama który miał nadmiar płynu odprowadzać do wyniku biopsji, niestety doszło do pogorszenia, nastąpił efekt masy i powstał krwiak i wystąpił krwotok, mama miała nagłą operację, lekarz starał się usunąć guza ale krwotok był straszny i nie mogli go opanować, nie wie ile usunęli, natomiast wie, że próbki były koszmarnej jakości. Lekarz twierdzi, że guz zachowywał się tak jak czerniak, są przekonani że bardzo złośliwe dziadostwo, zareagował natychmiast na próby ruszenia go. Mama w tej chwili jest na neurochirurgi-8 dzień w śpiączce. Ma zniszczoną jedną półkulę mózgu, przesunięty pień mózgu-lekarz wątpi czy się wybudzi. Byli zdziwieni że przeżyła taką operację i ten krwotok. W tej chwili stan jest stabilny, dzisiaj miała tracheotomię. Rozkładają ręcę i twierdzą, że nic więcej nie mogą zrobić oraz że bez identyfikacji są w punkcie wyjścia. A ja zastanawiałam się czy jest jeszcze jakaś metoda aby to zidentyfikować. Zastanawiam się nad rożnymi opcjami, formami opieki i chcę wiedzieć mniej więcej na czym stoję.
            • shige Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:56
              Przy stereotaksji używa się do badania tomografu lub rezonansu aby ustalić dokładne miejsce pobrania wycinka.Pacjenta kładzie się na specjalnej ramie którą przytwierdza się do kości czaszki To tak w skrócie bo procedura jest bardzo skomplikowana.Przypuszczam ze teraz nikt nie zdecyduje się na dalsze tego typu badania póki stan pacjenta się nie ustabilizuje.Pewnie nikt nie będzie ci w stanie powiedzieć na czym stoisz.Nie trać jednak nadziei.W swojej długiej karierze neurochirurga widziałem wiele beznadziejnych przypadków które kończyły się dobrze!Mózg to najbardziej nieprzewidywalna część ciała człowieka!
              • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:00
                tak, to była taka biopsja, było opóźnienie ze względu na to iż machina się zepsuła-oni na to mówili neuronawigacja.
                • shige Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:10
                  Jest to również tak nazywane bo system do obsługi to zwykle Navigussmile

Trzymam kciuki za poprawę stanu zdrowia twojej Mamy!
                • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:10
                  Shige napisz mi proszę jak w takim razie można dalej diagnozować dziadostwo i czy po tej biopsji coś jeszcze można? wiesz ja sie boję, że mi mamę w tej śpiączce wypiszą ze szpitala i dlatego zaczynam rozeznawać się w temacie co dalej. Przeglądam hospicja domowe, stacjonarne, poradnie paliatywne, zakłady opiekuńcze i natykam się wszędzie na problem braku diagnozy konkretnej odnośnie nowotworu.
                  • shige Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:21
                    Slonko ciężko ocenić na odległość bez wyników badań i będąc neurochirurgiem dziecięcymsmileNie jestem też neuro-onkologiemsad Moja wiedza w zakresie leczenia nowotworów jest podstawowa, więc tu sie nie wypowiem.To pytanie najlepiej skierować do neuro-onkologa.Mama jest w śpiączce wtórnej na wskutek wylewu?Czy utrzymują ją w śpiączce farmakologicznej?Rokowanie zależy od tego jak rozległy był udar i jakie części mózgu uległy uszkodzeniu.Nie sądzę jednak żeby twoja Mama została szybko wypisana ze szpitala!
                    • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:29
                      Dziękuję Ci bardzo i tak mi trochę rozjaśniłeś/aś sytuację.

u nas jest szpital onkologiczny, może tam będzie neuro-onkolog...widzisz pytam bo lekarz stwierdził, że jak nie ma wyniku że to złośliwe to nie mam z czym iść do onkologa i oni są w kropce i teraz skupiają się na utrzymywaniu jej przy życiu. Mama nie wybudziła się ze śpiączki po operacji. Ponoć z prawej półkuli miazga(lekarz twierdzi, że to rzadkość widzieć coś takiego nawet dla niego), przesunięty pień mózgu. Ma usuniętą kośc czaszki aby zmniejszyć ciśnienie. W tej chwili krwotok ustał prawdopodobnie. Ja się zamartwiam o późniejszą opiekę, nie wiem czy dam radę sama i dlatego zaczęłam przeglądać wszelkie instytucje pomocowe i wszędzie natykam się na pytanie czy ma nowotwór czy nie...
                      • przeciwcialo Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:22
                        Bez zbadania wycinka faktycznie cięzko postawic rozpoznanie.
            • przeciwcialo Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:15
              Moge tylko współczuc, przykro mi.
          • jeza_bell Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 14:50
            > Markery oznaczane z płynów ustrojowych nie są żadną metodą wykrywania nowotworów

U zdrowego człowieka ich zawyżone wartości nie występują, a jeżeli już to mogą "coś" sugerować.
            • shige Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 15:06
              U zdrowego człowieka również mogą być podwyższone, bo markery nowotworowe mogą wytwarzać również zdrowe komórki w procesie patofizjologii.Jest to tylko badanie pomocnicze które określa się kilkukrotnie co kilka tygodni, bo wtedy wynik jest jako tako miarodajny.Niski poziom markerów nie wyklucza nowotworu tak samo jak wysoki nie przesądza o nowotworze...
            • kawka74 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:18
              Ca 125 może sugerować np.endometriozę, może być też podwyższony przy zwykłej miesiączce.
              Ba, zdarzają się przypadki, kiedy Ca125 nie rośnie, a nowotwór rozwija się w najlepsze.
        • przeciwcialo Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:13
          Gdzie ten guż jest zlokalizowany? Napisz na pw.
          • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:28
            wysłałam
            • przeciwcialo Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:53
              odpisałam
    • ptasie.radio do shige-off topic 10.06.11, 15:19
      mogę zadać pytanie na priv?
      • shige Re: do shige-off topic 10.06.11, 15:26
        Niestety mam konto bez pocztyuncertain
        • ptasie.radio Re: do shige-off topic 10.06.11, 15:31
          hmm a jakiś inny adres możesz podać?
    • longpath Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:18
      Tak od razu biopsja była z guza mózgu? To w końcu znaleziono komórki rakowe czy nie. Dlaczego podejrzewają że czerniaka,? Czy może biopsja się do końca nie powiodła? To tak mi przyszło na szybko do głowy. prycisnęłabym lekarzy o konkretne info na temat tej biopsji i co z niej wynikło. Nie było SPECT CT ani PET CT, można by spróbować takich izotopowych technik, bo one pozwalają ustalić nie tylko umiejscowienie guza, ale też jego rodzaj. Można je zrobić w Bydgoszczy, w Warszawie, w miejscach, które mają sprzęt. A rezonans magnetyczny? Jest dużo metod wykrywania nowotworów, ale nie wszystkie da się wykryć. Popytaj lekarzy o SPECT CT. To najmniej inwazyjne badanie i chyba najbardziej dostępne.
      • slonko1335 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:33
        znaczy w jakim sensie od razu? zrobili neuronawigację i na jej podstawie pobrano próbki do badania z trzech głębokości.
        W rozpoznaniu histopatologicznym mam napisane że w naczyniach 1i2 stwierdzono jedynie zawieszone w formalinie pasma śluzu z których nie udało się wyizolować preparatów, w preparacie 3 zrobił się skrzep krwi.
        Była robiona tomografia i rezonans stwierdziły torbielowatego guza z płynem.
        • rulsanka Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 23:12
          Przepraszam, że palnę coś jako laik, ale może to tasiemiec?
          • memphis90 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 30.07.11, 18:34
            W mózgu...? Zacznijmy od rzeczy prawdopodobnych.
    • deela Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 10.06.11, 17:40
      wiem, ze sie bada krew, jakieś markery oznacza...... musisz lekarza dokładnie wypytać
    • lila1974 slonko 10.06.11, 18:58
      Bardzo mi przykro ... nawet nie wiem, co napisać sad
      • angela10086 Re: slonko 30.07.11, 15:02
        markery
    • memphis90 Re: Pytanie o nowotwory-może któraś wie? 30.07.11, 18:39
      Markery, tak, ale gdyby to był nowotwór przerzutowy np. z wątroby, jelita, jajnika. Nie kojarzę markerów typowych dla guzów układu nerwowego. Z drugiej strony- zarówno dodatnie, jak i ujemne markery niczego nie przesądzaja. Istotne są raczej dla monitorowania wznowy np. kiedy wiadomoo, że wcześniej były dodatnie, można po leczeniu sprawdzac, czy się ponownie nie pojawiaja. Na podstawie badań np. KT czy MR można pewne rzeczy prognozowac (łagodne/złośliwe), np. na podstawie budowy, przepływu krwi, obecności martwicy, naciekania, obecności torebki- ale to też tylko prognozowanie, a nie ostateczna diagnoza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka