Dodaj do ulubionych

dzieci chodzą same do wc w szkole

14.09.11, 14:42
syn jest obecnie w zerówce jako pięciolatek i na 1 spotkaniu z wychowawcą dowiedziałam się, że pani będzie chodzić z dziećmi do wc a z resztą grupy bedzie zostawać dentystka albo bibliotekarka, nie byłoby problemu gdyby nie to, że wc jest piętro niżej niż klasa i dzieciaki chodzą tam same jak mają potrzebę, wychowawczyni twierdzi, że nie ma możliwości chodzić z każdym dzieckiem, jutro jest zebranie i zamierzam poruszyć tą sprawę, ostatnio jacyś gimnazjaliści zamknęli w toalecie zerówkowicza z innej grupy, martwię się, że moje dziecko też to może spotkać, jak jest w waszych szkołach odnośnie wychodzenia do toalety 5latków?
Obserwuj wątek
    • madeleine.b Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 14:50
      Zdecydowanie zrób awanturę. Róbcie o wszystko awanturę. Nie ma papieru w toalecie - awantura, na boisku są kałuże - awantura, na obiad była nie taka zupa - awantura. Serio....róbcie awanturę o wszystko jednocześnie narzekając, że nauczyciele to banda nierobów i darmozjadów.

A tak na serio uważam za absurd, żeby pani wychodziła z każdym dzieckiem do toalety, szczególnie, że to działa lawinowo. Jedno dziecko wyjdzie - za chwilę chce siedmioro następnych. Pani bibliotekarka i woźne też mają swoje obowiązki jak mniemam, a klas pierwszych i chętnych do toalety pewnie niemało. Niedługo w osobnym wątku będziesz narzekać, że w szkole syf, bo pani zamiast sprzątać obija się i łazi po korytarzach, a w bibliotece nie można się doprosić o książki.

Jeśli ktoś Wam obiecał takie rozwiązanie, to musiał chyba sam sobie nie zdawać sprawy z jego niewykonalności. A pretensje możesz mieć. Do ministerstwa za reformę. Innego wyjścia nie widzę uncertain
      • gazeta_mi_placi Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:47
        Ciekawe czy Pani woźnej płacą za wykonywanie dodatkowych obowiązków.
        Albo do kogo są pretensje gdy w bibliotece mimo godzin otwarcia nikogo nie ma bo Pani pilnuje maluchów.
    • najma78 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 14:53
      A co to za szkola, w ktorej gimnaliazisci maja dostep do dzieci z zerowki? Toaleta na pietro nizej? Przede wszystkim zlozylabym skarge do dyrekcji i domagala sie aby odseparowano dzieci mlodsze od starszych juz nie mowiac o gimnazjum i podstawowej, takze aby zapewniono najmlodszym klase, z ktorej do toalety bedzie blizej.
      • miliwati Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:00
        najma78 napisała:

> A co to za szkola, w ktorej gimnaliazisci maja dostep do dzieci z zerowki? Toal

Normalna szkoła. Gimnazjaliści żywią się tym samym co dorośli, nie żrą obsmarkanych zerówkowiczów, więc nie ma problemu.

> eta na pietro nizej? Przede wszystkim zlozylabym skarge do dyrekcji i domagala
        > sie aby odseparowano dzieci mlodsze od starszych juz nie mowiac o gimnazjum i p

Najlepiej zamknąć zerówkę w kjcach z odpływem w podłodze. Będzie bezpiecznie i nie będzie problemu z wychodzeniem do toalety.

> odstawowej, takze aby zapewniono najmlodszym klase, z ktorej do toalety bedzie
        > blizej.
        • najma78 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:09
          miliwati napisała:

> Normalna szkoła.

Jestem szczesliwa, ze moje do takiej nie chodza.

Gimnazjaliści żywią się tym samym co dorośli, nie żrą obsmarka
          > nych zerówkowiczów, więc nie ma problemu.

Za to zamykaja w toalecie jak na razie, ale to nic norma big_grin
          >
          Ojp....le nie zazdroszcze mentalnosci...
          • sueellen Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:14
            > > Normalna szkoła.
            >
            > Jestem szczesliwa, ze moje do takiej nie chodza.

Ja w ogole o takiej szkole normalnej inaczej pierwszy raz słyszę.
      • gryzelda71 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:49
        A co to za szkola, w ktorej gimnaliazisci maja dostep do dzieci z zerowki?

Podac adres?
        • franczii Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 18:50
          Co to sie porobilo To ja kurcze za czasow 8letniej podstawowki chodzilam do szkoly i 5latkow wtedy nie bylo a zorganizowane to jakos bylo lepiej. Klasy 1-3 nie byly wymieszane z reszta szkoly tylko mialy wydzielone skrzydlo budynku oddzielone zamknietymi caly czas drzwiami i bezposrednio tam rodzice przyprowadzali maluchy.
          • najma78 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 19:11
            franczii napisała:

> Co to sie porobilo To ja kurcze za czasow 8letniej podstawowki chodzilam do szk
            > oly i 5latkow wtedy nie bylo a zorganizowane to jakos bylo lepiej. Klasy 1-3 ni
            > e byly wymieszane z reszta szkoly tylko mialy wydzielone skrzydlo budynku oddz
            > ielone zamknietymi caly czas drzwiami i bezposrednio tam rodzice przyprowadzal
            > i maluchy.

smile Ja tez, bylo podobnie jak u ciebie, klasy 0-3 byly w osobnym skrzydle budynku, a od 4 klasy lekcje i przerwy odbywaly sie w czesci przeznaczonej dla starszych czyli 4-8. Moje dzieci chodza do szkoly podstawowej gdzie miesci sie tez przedszkole, 3-4 latki maja osobne wejscie i sa odgrodzone od reception (polska zerowka) takze na zewnatrz, klasy reception maja osobne wejscie i osobny plac zabaw, klasy 1-2 to samo, klasy 3-4 i 5-6 osobne wejscie ale wspolny plac zabaw, toalety sa obok klas i kazdy rok ma swoja, dopasowane umywalki i toalety do wzrostu dzieci, czysto, ladnie i bezpiecznie. Dzieci ze starszych klas (przewaznie 5 i 6) przychodza do mlodszych i organizuja im zabawy, cwicza czytanie.
          • gryzelda71 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 20:13
            Owszem klasy były w osobnym korytarzu,ale nie było od siebie oddzielone i dzieciaki na przerwach(a za moich czasów przerwy obowiązywały wszystkich)dzieciaki mieszały sie w sposób niekontrolowany.
            I tak w tej samej szkole jest i teraz.Tylko obecnie w nauczaniu wczesnoszkolnym jest możliwość zrobienia dzieciom przerwy w trakcie lekcji,także na holu sa same i same sa w łazience.
            • franczii Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 23:03
              To ja zaliczylam 2 szkoly podstawowe i w obu nauczanie poczatkowe bylo calkowicie oddzielone, w tej samej szkole, to samo wejscie glowne ale ich skrzydlo bylo za zamknietymi drzwiami, ktore sie otwieraly tylko po to zeby przyprowadzic lub odebrac dzieci. Maluchy nigdy sie nie mieszaly ze starszymi.
    • miliwati trollujesz, marysiu sierotko 14.09.11, 15:01

• azjaodkuchni Re: trollujesz, marysiu sierotko 14.09.11, 15:07
        A jak ty to sobie wyobrażasz? W trakcie zajec Jasio powie siku i pani leci potem Zdzisio, Marysia , Tosia i Ola i zejdzie godzina w końcu Czesio zauważy, że to fajna zabawa jest i już tego dnia po zajęciach. Następnego dnia to samo...
        • yenna_m Re: trollujesz, marysiu sierotko 14.09.11, 16:54
          tak coś czuję, że pani by przez 10 godzin bez przerwy nic nie robiła, tylko latała na siku z dziećmi wink
    • sueellen Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:12
      1. Gimnazjaliści powinni być odzieleni od zerówkowiczów i w ogole powinni miec zakaz wstępu na pietra/korytarze/szatnie dla mlodszych uczniów.
      2. Wystarczy jesli w toaletach dla najmłodszych podczas przerw ktoś bedzie miał dyżur. Może to być nauczyciel, woxna, higienistka. Wsjo rawno.
      • myelegans Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 15:36
        Wszystko oczywiscie od d..y strony. dzieci 5-letnie nie moga lazic po roznych pietrach w szkole podczas zajec samopas i juz. Niech sie dyrekcja martwi jak to logistycznie rozwiazac, a rodzice niech robia awantury, wlacznie z pisaniem do kuratoriow.
        Podobno szkoly mialy byc gotowe na przyjecie 5-letnich zerowkowiczow. W normalnych warunkach lazienki sa w kazdje klasie, albo obok na korytarzu i w mlodszych klasach pani ma pomoc.

Jak juz ABSOLUTNIE NIC sie z tym nie da zrobic logistycznie, to pozwalac dzieciom wychodzic do lazienki parami jednoplciowymi, zeby w razie klopotow, jedno moglo pobiec po pomoc. To nie jest dobre wyjscie z sytuacji, ale zawsze jakies.....
        Inne wyjscie to zrobic system dyzurow starszych uczniow w mlodszych klasach podczas lekcji i asystowanie w takich tematach jak odprowadzanie do toalety, wypadlby pewnie jeden dzien na ucznia staszej klasy w roku.
        U nas na swietlicy zatrudniani sa uczniowie starszych klas "big brother, big sister" ktorzy z mlodszymi sie bawia, organizuja gry, jakies zajecia plastyczne. Jedno i drugie uczy odpowiedzialnosci.

Najwazniejsze to PRZEKONAC dyrekcje, ze COS trzeba z tym fantem zrobic, nie zapychac dziur dentystka czy wozna, ktore maja swoje obowiazki. Kto w tym czasie leczy zeby dzieci, jak dentystka pilnuje toalet? Paranoja.....
        • nanuk24 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 19:05
          Rozwiazaniem moglby tez byc rodzic dyzurujacy, ale juz widze te tlumywink
          • ha-ya Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 19:56
            Dyzury rodzicow w toalecie ?? surprised
            • estelka1 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 20:07
              Najlepiej tych, którzy są wiecznie "awanturujący się" big_grin
    • estelka1 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 19:26
      Tak się zastanawiam, jak to wszystko funkcjonowało, kiedy ja byłam w zerówce, a podstawówka była ośmioklasowa. Nasze 2 grupy zerówkowiczów miały swoje sale na piętrze, obok starszych klas. Klasy 1-3 zasadniczo zajmowały parter, ale też na parterze były 2-3 sale dla starszych klas. Toaleta dla zerówki była obok sal, ale czasem zabłąkał się tam jakiś nastolatek i jakoś nie przypominam sobie, żeby ktoś terroryzował nas, czy zamykał w wc. Nie pamiętam też, żeby nauczycielki biegały z nami do toalety. Naprawdę kiedyś były inne czasy? Czy my robimy z naszych dzieci skończone ciapy?
      • bi_scotti Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 19:33
        Czy w PL nie ma takich nakazow od strazy zeby najmlodsi/najbardziej potrzebujacy ewentualnej pomocy byli umieszczani na parterze lub najnizszych pietrach? Jakby z zalozenia te mlodsze dzieci powinny miec klasy na nizszym pietrze, najlepiej na parterze. To po pierwsze, a po drugie jesli juz ktos ma chodzic do WC poza przerwa to raczej strasze dzieci, nie najmlodsze wiec po prostu trzeba przeniesc klasy - starsi w gore, mlodsi w dol smile
      • ha-ya Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 20:01
        W ogromnym molochu do ktorego chodzilam zerowka i klasy 1-3 byly na osobnym pietrze, ale na tym samym poziomiw bylo tez kilka klas straszych ( pracownia zpt, plastyczna i cos tam jeszcze). Zerowkowicze do toalety wychodzili sami, ale w czasie trwania zajec lekcyjnych, nie na przerwie.Calkiem niezle to funkcjonowalo, nie przypominam sobie problemow. Wszystko inne natomiast bylo wspolne ( wejscie do szkoly wink, szatnia, stolowka, swietlica).

• estelka1 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 20:06
          No właśnie, zapomniałam dodać, że i u mnie w szkole wejście, świetlica i stołówka były wspólne dla maluchów i starszych uczniów. I jakoś to wszystko funkcjonowało bez szczególnych zgrzytów. Była taka niepisana umowa, że maluchy nie plączą się po piętrze starszych i na odwrót (tak samo to funkcjonowało, kiedy dwadzieścia kilka lat później do tej samej szkoły chodziła moja córka), ale nikt nie robił problemów, gdy ktoś się zabłąkał nie na swoje piętro.
        • gazeta_mi_placi Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 10:46
          Miałam podobnie.
          Nikomu nie stała się krzywda ze strony starszych uczniów, zresztą dokuczanie przedszkolakowi to dla takiego starszego ucznia byłaby straszna ujma.
          A czasem i pomagali na przykład gdy nie mogłam otworzyć drzwi do łazienki.
    • ma.pi Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 23:13
      maria220 napisała:

jak jest w waszych szkołach odnośnie wychodzenia do toalety 5latków?

Dzecie chodza parami. Jak sie jednemu chce to pani wyslyla drugie do towarzystwa coby pod drzwiami postalo smile. W szkole dzieci od 4 do 14 lat.
      • heca7 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 14.09.11, 23:30
        Moja szkoła ma 3 kondygnacje. Kiedy ja do niej chodziłam zerówka miała zajęcia w... świetlicy. Świetlica jest też stołówką więc w czasie przerwy obiadowej wyganiano nas na korytarz. I nikt się nami nie przejmował. Łazienki znajdowały się na parterze i I piętrze, na końcu korytarza. Ta niżej była męska, ta wyżej damska. A świetlica? Jest w piwnicy! I w czasie przerwy chodziłyśmy więc parami na piętro do łazienki. A wiadomo , na wyższym piętrze mieli lekcje 7 i 8- klasiści. Dla nas 6-latków to były dryblasy!
        Dziś w tej samej szkole mam dwoje dzieci i syn 6-latek do łazienki chodzi z dodatkową panią do pomocy wink a lekcje ma w klasie a nie w świetlicywink Szkoła sie nie powiększyła ale ubyły 7/8 klasy. Nie wiem co by było gdyby zostały , choć idei gimnazjum nie popieramuncertain
    • jolunia01 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 10:43
      maria220 napisała:

> syn jest obecnie w zerówce jako pięciolatek i na 1 spotkaniu z wychowawcą dowie
      > działam się, że pani będzie chodzić z dziećmi do wc a z resztą grupy bedzie zos
      > tawać dentystka albo bibliotekarka, nie byłoby problemu gdyby nie to, że wc jes
      > t piętro niżej niż klasa i dzieciaki chodzą tam same jak mają potrzebę, wychowa
      > wczyni twierdzi, że nie ma możliwości chodzić z każdym dzieckiem, ....

No, nie rozumiem - to będzie chodzić, czy nie będzie.
      A ogólnie to zadroszczę tej dentystki.
    • dorry Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 10:50
      Wydaje mi się, że istnieją wymogi ministerialne, aby dla dzieci w wieku 5, 6 lat toaleta była dostępna bezpośrednio przy sali w której mają zajęcia. W każdym razie tak poinformowała rodziców dyrektor naszej szkoły (i tak jest).
      • thaures Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 16:08
        Dwie podstawówki w tym samym mieście. W jednej dziec całą klasąi, jeżeli któreś musi, idą z panią do łazienki i czekają... Potem jest sytuacja,że przychodzący rodzic pyta- co robiliście, a dziecko odpowiada- byliśmy cały czas w wc!
        Druga podstawówka- dziecko można wypuścić na lekcji do ubikacji. Idzie samo.
        Nie wiem jakie są wymogi. W tej pierwszej podstawówce pierwsze klasy mają całe piętro i jedną łazienkę na końcu.
        Druga szkoła jest mała, a najmłodsze dzieci muszą iść do wc na inne piętro.
    • duch_mariana Co robicie z tych dzieci pytam się? 15.09.11, 22:23
      Też chodziłem do zerówki i czasami musiałem iść się normalnie i po ludzku odlać. I chodziłem sam, podobnie jak inne dzieciaki. I po piętrach też chodziłem, bo biblioteka była na II, szatnie były w podziemiach, a na I była jedyna w miarę normalna łazienka. w jednej szkole były i sześciolatki i czternastolatki i się nie pozagryzali. Wtedy było to możliwe, teraz jest to problem. Ale ja wiem że jest to problem z pieprzniętymi mamuśkami, a nie z dziećmi. Dzieci sobie dadzą radę i ze szczaniem i z poruszaniem się po szkole i z samodzielnym powrotem do domu, tylko dajcie im żyć i przestańcie kwoczyć nad nimi. Bo co? Ktoś ma waszym synusiom potrzymać siusiaczka przy szczaniu, a córeczkom potowarzyszyć w kibelku, bo trzymać im nie ma czego? Sami w wieku 6 lat nie potrafią? To tylko można pogratulować rodzicom że wychowali kaleki życiowe. Możecie sobie tak wychowywać dzieci, ale nie wymagajcie od innych żeby ich niańczyli aż do pełnoletności.
    • anias29 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 22:34
      > ostatnio jacyś gimnazjaliści zamknęli w
      > toalecie zerówkowicza z innej grupy, martwię się, że moje dziecko też to może s
      > potkać, jak jest w waszych szkołach odnośnie wychodzenia do toalety 5latków?

w naszej szkole nie ma 5-latków;P
      gimnazjalistów zresztą teżbig_grin
      • lafiorka2 Re: dzieci chodzą same do wc w szkole 15.09.11, 23:29
        Naprawdę na siłę szukany jest albo temat na forum,albo" problem"
        Ja pierdziu....25lat temu miałam zerówkę na 1wszym piętrze szkoły podstawowej,a kibelek był nie dosyc, że na parterze,to jeszcze na drugim końcu korytarza.Io dziwo zyję i mam się dobrze....Z moich koleżanek i kolegów nikt do kibelka nie wpadłwink
        Co za problemuncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka