Dodaj do ulubionych

Najmniejsze ofiary głodu.....

17.09.11, 23:45
Już nie będę narzekać, że jestem na diecie eliminacyjnej i nie mogę jeść mleka, chleba jajek itd.
Boże, to jest straszne.
Te biedne oczkasad
Tekst linka

Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 17.09.11, 23:59
      to po prostu pomóż

www.unicef.pl/wplaty?id=37
      generalnie jest masa dzieci w Afryce, które potrzebują pomocy

my np pomagamy jednemu chlopcu z Afryki zdobyc wyksztalcenie (polecam)
      misja.doume.info/adopcja.php
      • kikimora78 Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 07:17
        mój mąż pracuje z dziewczyną z etiopi i ona takiej pomocy akurat nie poleca - mówiła, że jak nie jesteś na miejscu i nie możesz pomoc bezpośrednio, to żadna inna pomoc z daleka nie ma sensu, bo nie trafia tam gdzie trzeba - niestety.
        • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 08:35
          jasne, wobec tego najlepiej po prostu emocjonowac sie biedą i karmic masakrycznymi zdjeciami

natomiast mam watpliwosci czy nie trafia - rozumiem, ze swoje zdanie opierasz na jednostkowych doswiadczeniach tej konkretnej dziewczyny?
          czyli na podstawie jej jednostkowych doswiadczen (bo wiesz, ja tez widzialam przegiecia przy rozdawaniu darow dla np powodzian) mozesz z cala swiadomoscia stwierdzic, ze wszystkie pieniadze wplacone na cele dobroczynne nie trafiaja tam gdzie trzeba?
          no weź...

sposob na usprawiedliwienie nicnierobienia dla innych ludzi?
          • easyblue Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 13:35
            > mozesz z cala swiadomoscia stw
            > ierdzic, ze wszystkie pieniadze
            Przecież nie pisała, ze wszystkie.

Bo nie trafiają. To Afryka, całkiem inna mentalność.
            Sam Bono jakiś czas temu przyznał, ze zbieranie kasy dla Afryki nie przyniosło takich efektów, jak powinno.
            Co innego tzw.adopcja serca.

• yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 13:44
              no dobra, ale mozna pomoc tez tak, bo nie wiem, czy wiesz, ale adopcja serca nie ogranicza sie jedynie do pomocy w zakupach materialow szkolonych
              z tych pieniedzy refundowana jest stolowka, zajecia pozalekcyjne dla dzieci, fartuszki do szkoly...

jak napisalam - od lat mam zaadoptowanego tak chlopca. Nie, nie pisze listow, zeby mu nie robic nadziei, ze go sciagne do Europy i pomoge w starcie. Ale staram sie ulzyc w doli anonimowo. Wysylajac forse misji katolickiej.

Jak ktos chce - zawsze moze znalezc sposob, zeby pomoc. Serio.
              • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 13:44
                oczywiscie chodzi mi o te konkretną misję
        • nangaparbat3 Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 15:22
          Czesc trafia.
          I ci co sa na miejscu musza miec srodki, zeby pomagac.
      • iuscogens Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 13:49
        Powiem szczerze, że od dłuższego czasu też mi nam to chodzi po głowie, tylko mysleliśmy o misjach salezjańskich.
      • feel_good_inc Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 15:10
        yenna_m napisała:
        > to po prostu pomóż
        >
        > www.unicef.pl/wplaty?id=37
        > generalnie jest masa dzieci w Afryce, które potrzebują pomocy
        >
        > my np pomagamy jednemu chlopcu z Afryki zdobyc wyksztalcenie (polecam)
        > misja.doume.info/adopcja.php

Przykro mi rozwiewać twoje nadzieje, ale żadna z tych akcji nie przyniesie pożądanego skutku.
        Wysyłanie pieniędzy i żywności do głodującej Afryki przyniesie tylko jeden efekt - za pięć lat będzie tam trzy razy więcej głodujących. Na temat misji religijnych, w których za twoje pieniądze uczą, że za użycie prezerwatywy idzie się do piekła (i niewiele ponad to) też mam odpowiednie zdanie.

Jedyne, co miałoby sens, to wysyłanie tam żywności zaprawionej sporą dawką bromu i hormonów o działaniu antykoncepcyjnym. Wtedy 90% pomocy nie przechwytywałby lokalny kacyk (bo nigdzie by jej nie sprzedał), a za 20-30 lat problem sam by się rozwiązał.
        • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 18:24
          a z pomocy zachodu dla komunistycznej polski sie umialo korzystac, nie? wink

powiedzcie mi, jak to jest, ze caly swiat wspiera akcje dobroczynne, a w PL taki beton? wink

ale plakac nad zdjeciami "biednych Murzynkow, bo glodne" to na pokaz sie potrafi, nie? wink

mnie to jakos nie przekonuje - to takie karmienie sie cudzym nieszczesciem
          • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 18:32
            poza tym jasne, lepiej zupelnie nie pomagac i nie dac tym dzieciakom mozliwosci pojscia do liceum czy do szkoly wyzszej, gdzie naucza ich m.in. rowniez o antykoncepcji wink

nawet przy zalozeniu szkodliwosci nauki w misjach - masz alternatywe - albo dzieci sie w ogole nie uczą i tym samym powiększają rzesze czarnoskorych analfabetow, albo daje sie Afryce narzedzia do tego, zeby te Afryke mial kto edukowac i unowoczesniac
            • jowita771 Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 18:46
              Sęk w tym, że jak liczba ludności w Afryce będzie rosnąć, to nikt problemów nie rozwiąże, bo Afryka nie jest w stanie wyżywić tylu mieszkańców. Jedyna skuteczna pomoc powinna się zacząć od ograniczenia rozmnażania. Pomysł z żywnością naładowaną środkami anty nie jest zły.
              • yenna_m Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 19:03
                no dobra, tylko powiedzcie mi wobec tego, jaki sens takiego emocjonowania sie biedą, jesli nikt nie chce pomoc?
                pomoc nie musi polegac na daniu do reki zarcia

pomoc moze polegac na daniu tzw wędki, czyli mozliwosci zdobycia wiedzy a potem - wiadomo, taki czlowiek jest w stanie bardziej pomoc swoim niz ten niewyedukowany

niestety, na calym swiecie tendencja jest taka, ze ci lepiej wyedukowani jakos niechetnie sie totalnie rozmnażają wink
    • lalkaika Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 01:14
      Wyslij mleko i te jajka
      Sam znioslas ?
    • gazeta_mi_placi Re: Najmniejsze ofiary głodu..... 18.09.11, 13:25
      Straszne i przykre bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka