Dodaj do ulubionych

na kogo glosowac

30.09.11, 14:14
oto jest pytanie

czym wy sie kierujecie ?
jesli np partia ma w porgramie 3 pozycje ktore popieracie i 3 ktore sie wam nie podobaja?

a moze sprobujcie mnie przekonac do swoich kandydatow
bo ja wciaz niezdecydowana
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:21
      Bez przesady. Nie wiem na kogo masz zamiar głosowac, może się wahasz między Samoobroną a PSL? to nie moja bajka, więc do swoich kandydatów przekonywać Cię nie będę. Gazeta takiego postu by się nie powstydziła wink
      • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:23
        no patrz nie zgadlas big_grin
        straszne

a mozesz odpowiedziec na pytanie ?
        • mondovi Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:33
          Nie zgadywałam, podalam konstelację mało prawdopodobną, jako odpowiedź na naiwne pytanie
          "a moze sprobujcie mnie przekonac do swoich kandydatow
          bo ja wciaz niezdecydowana ".
          nie zdarzyło mi się,żebym nie wiedziała, na kogo głosować - bo trzy punkty programu mi się podobają, a trzy nie. Poglądy mam spójne i nie głosuję na kogoś, kto wyklucza np trzy punkty społeczne punktami gospodarczymi.
          • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:34
            na pis ?suspicious
            • mondovi Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:42
              Dziwny wniosek/podejrzenie.
              • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:43
                pytanie
                • mondovi Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:48
                  odpowiedziałam w inny Twoim wątku, ale moge powtórzyć - ani PiS, ani PO.
      • iin-ess Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:01
        mondovi napisała:

Nie wiem na kogo masz zamiar głosowac, może się wahasz między Sa
        > moobroną a PSL?

w ktorym roku jesteś bo przypominam, ze mamy 2011,samobrona chyba nie kandyduje..suspicious
    • ola Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:27

Ja od lat mam takie same najważniejsze postulaty, których nikt nie realizuje:
      - obniżenie podatków
      - likwidacja KRUS i innych przywilejów np. emerytalnych.
      - ograniczenie roli KK w kształtowaniu prawa i przestrzeni publicznej.
      I co 4 lata głosuje na partię, która mi to obiecuje (lub jest najbliżej). I jeszcze nikt (poza Millerem) nic w tych trzech kwestiach nie zrobił.
      Ale ja, naiwna, wciaż swoje...
      • ally Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:37
        > Ja od lat mam takie same najważniejsze postulaty, których nikt nie realizuje:
        > - obniżenie podatków

No przecież PiS zniósł trzeci próg oraz np. podatek spadkowy wink
        • ola Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:45
          Za co mój maż jest Marcinkiewiczowi dozgonnie wdzięczny. No, moze do momentu, aż jakiś SLD znów nam ten podatek podwyższy do 40%.
          Mnie jednak ocenę rządu Marcinkiewicza (czyli Kaczyńskiego) znacznie zaburza punkt trzeci i ogólna ocena wychodzi znacznie poniżesz zera
          • ally Re: na kogo glosowac 30.09.11, 16:46
            > Za co mój maż jest Marcinkiewiczowi dozgonnie wdzięczny. No, moze do momentu, a
            > ż jakiś SLD znów nam ten podatek podwyższy do 40%.

SLD nie masz co się bać. "Kurica nie ptica, SLD nie lewica" - jest taka grupa na Facebooku wink
    • izabellaz1 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:29
      Ja na pewno omijam szerokim łukiem obiecanki ociekające nierealnością, pt. każde dziecko niezależnie od miejsca zamieszkania będzie miało miejsce w przedszkolu itp.

Wciąż się waham i myślę.
    • sadosia75 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:29
      Patrzę na to co partia sobą reprezentuje, na to jakie ma poglądy, jakich ma polityków, jaka partia była przez całe 4 lata nie tylko przed wyborami bo wtedy każdy jest taki śliczniusi i kochaniusi.
      Niby ludzie się zmieniają ale patrzę tez dalej niż 4 lata wstecz jeśli dany kandydat startuje i był w sejmie już od 2 kadencji albo i więcej.
      W tym roku na pewno nie zagłosuję na kandydatów, którzy byli przeciwni nowelizacji ustawy o zwierzętach. Info o nich chętnie rozdaję na prawo i lewo smile Tak chętnie smile
      • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:37
        a w wersji dla osob nie majacych fb to mozna prosic ?tongue_out
        • sadosia75 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:40
          W skrócie

W Sejmie toczy sie debata nad nowelizacja ustawy o ochronie zwierzat przygotowana przez parlamentarny Klub Przyjaciol Zwierzat. Najprawdopodobniej projekt ten przepadnie. Niedlugo poslowie zajma sie projektem przygotowanym przez Koalicje dla Zwierzat, pod ktorym podpisalo sie ponad 220 tys Polakow. Postarajmy sie aby poslowie, ktorzy blokuja obecna nowelizacje nie przylozyli reki do zniszczenia wysilku obywatelskiego. Celem tej strony nie jest oczernianie poslow a jedynie ujawnienie i archiwizacja ich wypowiedzi.

Zainteresowana szczegółami?
          • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:44
            no licze na liste smile
            • sadosia75 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:49
              Łoszalałaś? big_grin
              są ze śląskiego, podlaskiego, wielkopolskiego,małopolskiego i zachodniopomorskiego.
              Zainteresowana?
              • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:56
                z calej polski dawaj
      • izabellaz1 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:41
        O, dobrze wiedzieć. Dzięki smile

Ja jeszcze mam na swojej liście osoby, które były za całkowitym zakazem aborcji, bo uważam że obecna forma tej ustawy jest wystarczająca.
        • sadosia75 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:46
          W temacie aborcji też mam listę smile
          • ola Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:55
            dawaj pro bono.
            Choc ja wiem (bo juz dokładnie to sprawdziłam), że posłanka na którą głosowałam w poprzednich wyborach i może zagłosuję teraz, w obu głosowaniach głosowała w sposób właściwy smile
    • anel_ma Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:29
      na kobiety
      z partii która najbardziej dba o kobiety
      • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:36
        jakas partia dba o kobiety ??O_o
    • lilly_about Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:30
      Ja zagłosuję na człowieka, którego znam, który jest posłem obecnej kadencji i robi wiele dobrego dla mojego regionu.
    • laracroft82 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:47
      Na Palikota..wiekszosc jego propozycji mi sie podoba big_grin
      • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:57
        no gandzia tez mnie kusi tongue_out
    • iziula1 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 14:53

Ja przede wszystkim na PO i z listy wybieram kobietę.
      Mój małżonek podobnie, też na kobietę.
      Mam zaufanie do tej partii, że nie spie.... gospodarki, że pozwoli mi normalnie pracować i zarabiać.
      Nie liczę na cud, żadna partia, żaden polityk nie ułatwi mi życia, nie załatwi podwyżki, wystarczy że nie będzie mieszać w gospodarce i na silę "uszczęśliwiać" wyborców nie przemyślanymi decyzjami.

Ja widzę zmiany wokół siebie, widzę że jest normalnie, podoba mi się świat w którym żyję. podoba mi się moje miasto, nowe drogi, teatry, autobusy,renowacja zabytków.Widzę zmiany i chcę by tak nadal było smile

A Tuska lubię. fajny z niego facet smile.
      • laracroft82 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:30
        ziula1 napisała:

>
        > Ja przede wszystkim na PO i z listy wybieram kobietę.
        > Mój małżonek podobnie, też na kobietę.
        > Mam zaufanie do tej partii, że nie spie.... gospodarki, że pozwoli mi normalnie
        > pracować i zarabiać.

tez bylam kiedys za po ale w tym momencie twoje zdanie brzmi jak dobra kpina.. ty masz prace ale ponad 3 mln Polaków jej nie ma i ta liczba mocno wzrosła własnie z aich rzadów..co do gospodarki to tylko mozna parsknac smiechem - chociazby ostatnie akcyzy, pobicie rekordów cenowych benzyny itd juz mi sie nawet nie chce wymieniac dalej..no ale kazdy ma prawo do swojego głosu jak najbardziej
        • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:34
          >ale ponad 3 mln Polaków jej nie ma i ta liczba mocno wzrosła wła
          > snie z aich rzadów
          Nie wzrosła mocno.
          Jakby popatrzec na sztorm w swiatowej gosodarce jaki trwa od 2007 roku to wręcz można powiedziec ze sytuacja na rynku pracy w Polsce to cud Tuska.

> pobicie rekordów cenowych benzyny itd juz mi sie nawet nie
          Ceny benzyny wynikają z cen na rynkach swiatowych oraz kursu naszej waluty.
          Obinżki akcycy obecnie byłyby strzałem w kolano.

Zatem wymieniaj dalej bo to dwa strzały kulą płot.
          • zdzisnadzis Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:47
            krejzimama napisał:

> >ale ponad 3 mln Polaków jej nie ma i ta liczba mocno wzrosła wła
            > > snie z aich rzadów
            > Nie wzrosła mocno.
            > Jakby popatrzec na sztorm w swiatowej gosodarce jaki trwa od 2007 roku to wręcz
            > można powiedziec ze sytuacja na rynku pracy w Polsce to cud Tuska.
            >
            > > pobicie rekordów cenowych benzyny itd juz mi sie nawet nie
            > Ceny benzyny wynikają z cen na rynkach swiatowych oraz kursu naszej waluty.
            > Obinżki akcycy obecnie byłyby strzałem w kolano.
            >
            > Zatem wymieniaj dalej bo to dwa strzały kulą płot.

No oczywiscie, że ceny na rynkach światowych.Tylko mi pokaż państwo gdzie nałożona taką akcyze?? Cudowny Donek sobie znalazł sposób, żeby łatac dziurę budżetowa. Byleby im było dobrze, a ludzie niech dostają po dupie a co im tam. Niech wrzucają do baku 100 zł dziennie, a co go to..
            • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 16:53
              Juz pokazuje.
              Zeby bylo prosciej bedzie na obrazku
              podatki.gazetaprawna.pl/grafika/20810,7001,polska_akcyza_nie_jest_najwyzsza_w_unii.html
              Jak widac mamy nienajwyzsza akcyze.
              • koolair Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:22
                krejzimama napisał:

> Juz pokazuje.
                > Zeby bylo prosciej bedzie na obrazku
                >
                rel="nofollow">podatki.gazetaprawna.pl/grafika/20810,7001,polska_akcyza_nie_jest_najwyzsza_w_unii.html
                > Jak widac mamy nienajwyzsza akcyze.

To jest artykuł sprzed ponad trzech lat!!!!!

To sobie poczytaj, tez bedziesz taka mądra??
                freeisoft.pl/?p=32057
                • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:34
                  No to swieze dane o poziomie cen paliw w Europie.
                  podatki.gazetaprawna.pl/grafika/20810,7001,polska_akcyza_nie_jest_najwyzsza_w_unii.html
                  Okazuje sie, ze ceny paliw w Polsce naleza do najnizszych.
                  • koolair Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:38
                    krejzimama napisał:

> No to swieze dane o poziomie cen paliw w Europie.
                    >
                    rel="nofollow">podatki.gazetaprawna.pl/grafika/20810,7001,polska_akcyza_nie_jest_najwyzsza_w_unii.html
                    > Okazuje sie, ze ceny paliw w Polsce naleza do najnizszych.

ciagle widze ten sam artykuł
                    • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:41
                      Bardzo przepraszam. Moj blad.

www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
                      • koolair Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:47
                        No dobrze a jak sie maja te zestawienia do zarobków??Dlaczego nie ma zestawień relatywnych w porównaniach międzynarodowych: średnia zarobków - ilość towaru po cenach detalicznych. Okaże się wówczas, że Polska jest jednym z najdroższych państw Unii. Cena ropy w Anglii ok funta za litr. W przeliczeniu na polskie zarobki to dużo ale jak się zarabia 1500-2500 funtów to już śmiesznie mało. Kto i kiedy widział w Polsce paliwo po 1zł?
                  • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:28
                    > Okazuje sie, ze ceny paliw w Polsce naleza do najnizszych.

Zarobki też smile
              • attiya Re: na kogo glosowac 01.10.11, 19:43
                sory ale jaki sens jest wrzucanie niekatulanego artykułu sprzed 3 lat?
            • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:27
              > Cudowny Donek sobie znalazł sposób, żeby łatac dziurę budżeto
              > wa. Byleby im było dobrze, a ludzie niech dostają po dupie a co im tam. Niech w
              > rzucają do baku 100 zł dziennie, a co go to..

Pewnie że go to nie obchodzi. On ze swoją świtą jeździ i lata sobie gdzie chce na koszt podatników i będzie to robił, nawet jeśli benzyna będzie po 10 zł za litr. Ze swojego nie płaci.
      • krejzimama Oswiadczenie 30.09.11, 15:31
        Iziula1 nie jest moim kolejnym wcieleniem.

Podpisuje się natomiast całkowicie pod tym co pisze w swoim poście.
        Ja głosuję na PO, ale nie na kobiete.
      • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:01
        jak glosowalam zwykle na PO, to po numerach, gdzie mlodzi nie moga znalezc pracy a jedynym sensownym sposobem rekrutalcji jest polecenie - no sory - no way!
      • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:03
        > Ja widzę zmiany wokół siebie, widzę że jest normalnie, podoba mi się świat w kt
        > órym żyję. podoba mi się moje miasto, nowe drogi, teatry, autobusy,renowacja za
        > bytków.Widzę zmiany i chcę by tak nadal było smile

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Warszawie powstało jakieś 10 kilometrów nowej drogi - najdroższej w historii Polski i na dzień dobry spieprzonej. Teatry stoją tu od przedwojnia i chyba jakies zostały za komuny wybudowane. Jak się komuna skończyła, to poupadało większość warszawskich kin, powstały multiplexy będące celem pielgrzymek wieśniaków wpieprzających popcorn i glamiących przy tym jak świnie. Nowe autobusy w Warszawie nie mają w ogóle podejścia do starych Ikarusów i mówię to jako kierowca autobusu. Renowacja zabytków w Warszawie polega na zasłanianiu ich reklamami, które (podobno) zarabiają na renowację tych zabytków. Prędzej zabytek się zawali niż zostanie za te pieniądze wyremontowany (kolesie muszą zarobić). Ale za to za rządów PO w Warszawie pojawił się cud - największy jaki w życiu widziałem billboard zasłaniający widok na tak paskudne miejsce jak park i Pałac Kultury, który gdyby nie był wpisany do rejestrów zabytków, kolesie z partii miłościwie nam panującej najchętniej by zburzyli, a grunt okazyjnie sprzedali jakiemuś kolesiowi pod budowę apartamentowca albo biurowca. Za to ul. Dźwigowa, która jest ulicą dość ważną jest non stop w remoncie i zaczynam tracić nadzieję, że jeszcze kiedykolwiek nią pojadę, bo co oddadzą do użytku, to za chwilę znów zamykają, bo się zapada.

> A Tuska lubię. fajny z niego facet smile

Bardzo fajny. Mój kolega, który prowadził Smart Shop i zainwestował w niego jakieś 300 tysięcy, został z dnia na dzień z długiem przekraczającym połowę wartości inwestycji i bez źródła dochodu. Źródło mu zamknął ten twój fajny facet bo takie miał widzimisię. Jeśli tak ma działać państwo i gospodarka wolnorynkowa, to lepszy byłby poprzedni ustrój. Przynajmniej zasady były jasne.
        • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:38
          osobiście zamknął?
          wow, to współczuję
          • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:58
            > osobiście zamknął?
            > wow, to współczuję

A Hitler osobiście mordował?
    • arleora Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:27
      W ciągu ostatnich czterech lat nastąpił taki skok cywilizacyjny jak przez poprzednich dziesięć. I to mimo kryzysu światowego. Nie widzę innej możliwości niż głosować na PO. Mieli twarde tyłki jak PiS i SLD wołali "zadłużać, zadłużać, zadłużać". Na razie kontrolują sytuację, choć łatwo nie jest. Dróg buduje się tyle, ile przez poprzednich 20 lat. A na dodatek każdy głos na kogoś innego niż PO, to głos oddany na PiS, bo ich elektorat jest zmobilizowany na 100 proc. A ja już nie chcę zamachów Macierewicza, "zdradzonych o świcie", "stojących tam, gdzie ZOMO" i hardcorowych negocjacji w wydaniu Anny Fotygi. Szkoda Polski. I tylko się dziwię, że ludzie się nabierają na miny Kaczyńskiego, przecież to już było rok temu. A dzień po wyborach maska została zdjęta. I druga moda - na Palikota. Wystarczy sprawdzić, kogo ma na listach - skazanego za rozbój bejsbolem choćby. A zaciąg na listy odbywał się za pomocą mejla. No, Samoobrona przy tych ludziach to był prawdziwy Wersal.Tak myślę.
      • laracroft82 Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:32
        arleora napisała:
        A na dodatek każdy głos na kogoś innego niż PO,
        > to głos oddany na PiS, bo ich elektorat jest zmobilizowany na 100 proc

uwielbiam takie dyrdymały big_grin
        • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:36
          Na razie z Twoich postów bije dyrdymałami.
          Post Arleori jest konkretny i rzeczowy.
          • zdzisnadzis Re: na kogo glosowac 30.09.11, 15:43
            krejzimama napisał:

> Na razie z Twoich postów bije dyrdymałami.
            > Post Arleori jest konkretny i rzeczowy.

A w którym miejscu sie pomyliła?? Wzrost bezrobocia?? Chore akcyzy i ceny paliw?? Stac cie na to?? to gratuluję. Z reszta o czym tu dyskotowac z fanatyczka taka jak ty, wybacz chyba nie da rady.
            • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 16:56
              Tu sie zgodze. Szkoda mi na ciebie czasu.
      • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:40
        a na czym ten skok polega
        serio chetnie sie dowiem
        i jaka w tym zasluga po
        • pade Re: na kogo glosowac 30.09.11, 21:51
          Oj, wystarczy rozejrzeć się dookoła, naprawdęsmile
          Nic się w Twoim otoczeniu nie zmieniło?
          Ja np. jechałam w tym roku nad morze trasą Wrocław-Zielona Góra-Szczecin, cudownie się jechałosmile i jak szybko!

• czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 21:57
            > Nic się w Twoim otoczeniu nie zmieniło?
            nic serio
            prawo jak bylo glupie tak jest
            podatki jak byly wysokie tak sa nadal
            aborcja zakazana
            biurokracja na kazdym kroku

serio sie pytam
            co sie takiego zmienilo ?
            jaki skok ?

ze kawalek autostrady zbudowali ?
            • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:02
              bingo smile
            • iuscogens Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:29
              czarnaalineczka napisała:

> > Nic się w Twoim otoczeniu nie zmieniło?
              > nic serio
              > prawo jak bylo glupie tak jest
              > podatki jak byly wysokie tak sa nadal
              > aborcja zakazana
              > biurokracja na kazdym kroku

Podatki to akurat są wyższe.
          • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:04
            to pojedz sobie teraz z Wrocka do Wawy wink
            • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:06
              albo trasa ktora siostra jakiejs forumki jechala 200 km 6 godzin uncertain
              • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:50
                Wy naprawdę uważacie, że ktokolwiek byłby w stanie wybudować więcej autostrad w czasie kryzysu?
                Czy może to, ze jest kryzys i odbija się na kondycji naszej gospodarki jeszcze do Was nie dotarło?
                • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:52
                  oczekiwanie, że w ciągu czterech lat można Polskę przebudować od podstaw i osiągnąć dobrobyt jaki jest np w Niemczech, jest totalnie głupie
                • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:58
                  taa wszystko przez ten wielki zly kryzys ;P
                  • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 21:27
                    no niestety, i to nie jest śmieszne,
                    może poczytaj trochę artykułów na temat naszej gospodarki i sytuacji w Europie, albo posłuchaj fachowców np. na TVN CNBC?

• czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 21:39
                      albo politykow
                      jak to oni biedni nigdy nic zrobic nie moga big_grin
                      moge posluchac tylko po co ?

dalej nie wiem gdzie ten skok o ktorym mowisz
                      zapytalas czy cos sie zmienilo
                      wiec odpowiadam
                      nic
                      sa tylko lekkie zmiany na gorsze
                • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 21:47
                  > Wy naprawdę uważacie, że ktokolwiek byłby w stanie wybudować więcej autostrad w
                  > czasie kryzysu?

Gdzie masz te autostrady? Masz na myśli to coś wybudowane z budżetu państwa, a zarządzane przez prywatną firmę i przynoszące jej dochód. Z jaką partią związana jest ta firma, to chyba oczywiste. Czyli wybudowane zostało za nasze pieniądze, a my zamiast korzystać za darmo, musimy płacić haracz prywaciarzowi. Takie to są te cuda Tuska.
                  • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:36
                    No to dróg, ogólnie, niech Ci będzie
                    Chyba, że wyremontowanych dróg też nie dostrzegasz
                    8 lat temu urodziłam córkę, nie było becikowego, macierzyński był krótszy, o wychowawczym nie było mowy bo umowy były gów...ne, nie tylko . Dostawałam aneksy co miesiąc, a po porodzie podziękowano mi bo dziecko będzie chorowało. Teraz jest gorzej? Nie żartujcie.
                    Mój syn w nauczaniu poczatkowym miał w klasie ławki i dywan. Teraz w tej samej szkole jest komputer, tv, zabawki, szafki na książki, masa zajęć dodatkowych, bezpłatnych i długo bym mogła jeszcze wymieniać. Oczywiście orlik, syna wyciagam stamtąd siłą.
                    AOW mam pod nosem, cudowna sprawa...
                    Ech, długo mogłabym tak wymieniać.
                    ps.ustawa o szkolnictwie wyższym też Wam nie pasuje?
                    • duch_mariana Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:56
                      > No to dróg, ogólnie, niech Ci będzie
                      > Chyba, że wyremontowanych dróg też nie dostrzegasz

Dostrzegam, a jakże smile Jadąc z Warszawy do Kutna przejeżdżam przez Sochaczew - dawną stolicę Disco Polo. Aby się do Sochaczewa dostać nie nadkładając drogi mam do wyboru albo DK nr 2 na Poznań, albo drogę nr 580. I jedna była w remoncie i druga. Poznańska dwójka zamiast zostać dostosowana do standardów drogi lokalnej, została pozostawiona taka jak była. Róznica tylko taka, że chwilowo koleiny są małe, ale już niedługo będą takie jak były. Nie ma obwodnicy Błonia ani Ożarowa, co sprawia, że mam po drodze kilkanaście świateł i dwa korki (to w tygodniu). Na powiatowej 580 mam tylko trzy sygnalizacje świetlne - jedna przy zjeździe z najdroższej drogi w historii kraju, drugie w Lesznie, a skręcam na trzecich koło wyremontowanego Muzeum Chopina w Żelazowej Woli (remont, czyli wybudowanie gigantycznego akwarium w zabytkowym parku). Droga 580 była remontowana przez trzy lata na odcinku od Warszawy do Leszna i przez trzy lata były ogromne utrudnienia w ruchu i jeden wielki burdel. Remont zakończył się sukcesem, przybyło mnóstwo wysepek, co sprawia, że wyprzedzanie przy większym natężeniu ruchu (prawie zawsze) staje się niemożliwe. Jak się trafi drogowy gamoń (norma w tych okolicach), to można za nim się wlec i 15 kilometrów bez możliwości wyprzedzenia. W zeszłym roku tuż przed zimą postanowiono wyremontować dalej i za Lesznem w czterech miejscach droga została rozpieprzona. Przez cała zimę robota stała, był za to w każdym z rozkopanych miejsc ruch wahadłowy. Niedawno zalali asfaltem aby było, krawężniki ułożone od czapy, chodnik pojawia się, znika, by po chwili znów pojawić się na innej wysokości i zostawili. Po zimie pojawią się tam dziury i będzie jeszcze gorzej jak było. Odpowiedzialnych za ten stan rzeczy jakoś nie ma.

> Mój syn w nauczaniu poczatkowym miał w klasie ławki i dywan. Teraz w tej samej
                      > szkole jest komputer, tv, zabawki, szafki na książki, masa zajęć dodatkowych, b
                      > ezpłatnych i długo bym mogła jeszcze wymieniać

Czy Twój syn chodził do szkoły w latach 90-tych? Bo to co opisujesz, to stan rzeczy spotykany w latach 90-tych, że te ławki i dywan (albo zwykłe PCV).
                      • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 23:07
                        Okolic Warszawy nie znam.
                        W moich widać zmiany na lepszesmile
                        Syn chodzi do szkoły od 2004 roku.
                        Co do reszty się nie odniesiesz?
                        Odpowiedź o Hitlerze tez jakoś mało merytoryczna
                        I co do Palikota, owszem inteligentna bestia. Ale za nim nikt nie stoi! NIKT.
                        Sam jeden niewiele zdziała
                        A nam teraz żadna rewolucja nie jest potrzebna.
          • hexella Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:50
            pade napisała:
            > Ja np. jechałam w tym roku nad morze trasą Wrocław-Zielona Góra-Szczecin, cudow
            > nie się jechałosmile i jak szybko!

Ale to nie jest żadna zasługa ekipy PO. Drogi się budują, bo Regionalne Programy Operacyjne wykorzystuja środki unijne przekazane Polsce na lata 2007-2014. Kasa musi być wykorzystana, bo inaczej wroci do Brukseli. To nie jest tak, że PO buduje nam drogi, rewitalizuje miasta i wspiera MŚP. Wszystko to odwalają własnymi łapkami samorządy zgadnie z wytycznymi Komisji Europejskiej.
            • pade Re: na kogo glosowac 01.10.11, 23:03
              Ahaaa, a ja głupia nie wiedziałam, czyli co, w latach 2005-2007 też zbudowano tyle dróg?(może być połowa)
              no bo jak inaczej? nie wykorzystali pieniędzy?
              • hexella Re: na kogo glosowac 01.10.11, 23:36
                potrzeba było trochę czasu, żeby przygotować procedury związane z dofinansowaniem, opracować programy i rozparcelować środki unijne na poszczególne potrzeby (działania). Chyba nie myślisz, że w dniu podpisania członkostwa zrzucili nam z samolotu duży worek z pieniędzmi z napisem "róbta co chceta"?wink Tak poważnie pierwsze duże inwestycje ruszyły w 2009 roku, bo tyle czasu potrzebowały samorządy na przygotowanie procedur.
      • duch_mariana Skok cywilizacyjny powiadasz... 01.10.11, 21:44
        > W ciągu ostatnich czterech lat nastąpił taki skok cywilizacyjny jak przez poprz
        > ednich dziesięć.

Ostatni skok cywilizacyjny dokonał się za rządów Edwarda Gierka. Teraz buduje się tyle ile się zawsze budowało, czyli niewiele. W Warszawie wybudowano najdroższą trasę w historii Polski, która okazała się fuszerką budowlaną. Za czasów panowania w Warszawie niejakiego pana Święcickiego z PO powstał w Warszawie ewenement na skalę światową - tunel wzdłuż Wisły. W dodatku bezużyteczny, bo nic nie poprawił, nic nie pogorszył, za to poważnie uszczuplił i tak cienki budżet. Obwodnic Warszawy jak nie było, tak nie ma. Jak się z remontem Dw. Wschodniego nie wyrobią do Euro 2012, to zniszczone perony i śmierdzące, zaszczane przejścia podziemne będą straszyć jeszcze ze 20 lat. Ceny paliw przez ostatni rok poszły w górę mniej więcej o złotówkę. Pensje nie wzrosły nawet o 5 groszy. Jedyne, co Tuskowi się udało, to zniszczyć legalnie działające biznesy w postaci sklepów z dopalaczami. Oczywiście "bezstronne" i "niezależne" media nie informowały ile osób zostało na lodzie z zaciągniętymi na ten biznes kredytami, za to ochoczo siały propagandę jak to młodzież się wykańcza przez dopalacze. To ile osób się wykańcza przez całkowicie legalny i powszechnie dostępny alkohol, zostało pominięte milczeniem. Podobnie jak to ile nieszczęść i dramatów rodzinnych jest przez alkohol. Oprócz tego zamach na wolność słowa, zakaz używania symboli nawiązujących do komunizmu, czyli za noszenie koszulki z sierpem i młotem można zostać ukaranym. Jeśli o karaniu mowa, to dzięki PO kolejna służba ma prawo karać kierowców i tworzy się państwo policyjne. Wybór między PiS a PO to wybór między rozstrzelaniem, a powieszeniem. I jedni i drudzy powinni dostać czerwoną kartkę i kopa w dupę na pożegnanie. Ja stawiam na Palikota i wolę człowieka, który komuś rozwalił łeb bejzbolem w słusznej sprawie, niż szkodnika niszczącego i tak już zniszczony kraj.
        • krejzimama Re: Skok cywilizacyjny powiadasz... 01.10.11, 21:49
          >Ostatni skok cywilizacyjny dokonał się za rządów Edwarda Gierka.

Dzięki za to zdanie na początku posta. Wiadomo, że szkoda czasu by czytać dalej.
        • czarnaalineczka Re: Skok cywilizacyjny powiadasz... 01.10.11, 21:52
          >Wybór między PiS a PO to wybór między rozstrzelaniem, a powieszeniem.
          smile
    • woman_in_love na nikogo 30.09.11, 17:04
      Bo to nie ma sensu. Programy PO, PiS, PSL i SLD (czyli tzw. bandy czworga) są podobne i sprowadzą się do jednego:
      1) dalsze zwiększanie administracji i samorządności,
      2) dalsze zwiększanie podatków pod pozorem dobra kraju,
      3) i wiele innych...
      Te partie różnią się tylko duperelami.
      Palikot to też oszołom, ale mógłby coś zamieszać, tylko czy warto?
      Nowa Prawica ma sens, ale ta muszka i te poglądy na temat kobiet.....
      Inni nie mają szans się nawet dostać.

Ja nie startuję bo się boję. Jestem przeciw wydobyciu gazu głupkowego, bo wiem jak się go wydobywa, ale w to poszło już tyle łapówek, że bałabym się, że Halliburton z największą demokracją świata i bi_scoti mnie wykończą jak Kennedyego albo zbombardują jak Kaddafiego.
      • marianna1970 Re: na nikogo 01.10.11, 12:06
        Masz rację tylko Nowa Prawica a co ci sie nie podoba w muszce?
      • czarnaalineczka Re: na nikogo 01.10.11, 18:40
        > Palikot to też oszołom, ale mógłby coś zamieszać, tylko czy warto?
        na czym oszolomstwo Palikota polega? i czym wlasciwie ryzykujesz?
        > Nowa Prawica ma sens, ale ta muszka i te poglądy na temat kobiet.....
        poglady ok wkurzajace
        tylko co za znaczenie jaki kawalek szmatki nosi facet pod broda?
    • 79werka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:10
      Na pewno nie na PO ... Z powodu bardzo szczególnego - rozwaliło mnie zdanie ministra R , że
      wszystko co robi doprowadzi do poprawy stopy życiowej Polaków w ..... 2027 r. No comment ,
      ale jeden ze znamienitszych profesorów mało z krzesła nie zleciał jak to usłyszał .
      • iuscogens Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:33
        No co ty nie widzisz tego szalonego skoku cywilizacyjnego, o którym pisze koleżanka powyżej ;P
        W sumie to nawet byłoby śmieszne, gdyby nie to, że jest tragiczne uncertain
        • krejzimama Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:38
          Choroby w twojej rodzinie wystepuja bardzo czesto.
          Siostra uposledzona a ty slepa.
          • iuscogens Re: na kogo glosowac 30.09.11, 17:51
            Gwoli ścisłosci to nie siostra a siostry.
            Akurat upośledzenie nie jest chorobą, ale spoko, przywykłam, ze lubisz się wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia.
            A tak w ogóle, krejzi jest piatek po południu, czy chociaż Ci płacą za nadgodziny?? tongue_out
            • wioskowy_glupek Re: na kogo glosowac 30.09.11, 18:35
              Głosuję na PO ponieważ każdy głos oddany na kogo innego do głos oddany na Kaczyńskiego.
              Jak bym miała głosować na inną partię to zapewne na lewicę a konkkretniej najbliżej było mi do nieistniejącego SDPL... W sumie Palikot jest zabawny ale nie zgadzam się z częścią jego programu. Sądze że raczej ciężko znaleźć partię z którą byśmy się w 100 % zgadzali inaczej nie potrzebna by była dyscyplina partyjna podczas głosowań.
              • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 30.09.11, 18:40
                >W sumie Palikot jest zabawny ale nie zg
                > adzam się z częścią jego programu.
                z ktora konkretnie?
                • iuscogens Re: na kogo glosowac 30.09.11, 18:45
                  Hmmmm smile
                • wioskowy_glupek Re: na kogo glosowac 30.09.11, 20:04
                  Wiesz co nie powiem Ci teraz, czytała program RPP parę miesięcy temu i pamiętam że było tam parę takich punktów.
                  Chyba między innymi legalizacja miękkich narkotyków itp... zdaje się też byli za pełnym dostępem do aborcji a ja jestem za obecną ustawą w tej kwestii. Ale mówię czytałam to dawno temu i teraz już nie pamiętam jego postulatów.
                  • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 11:38
                    jesczyli ty jestes przeciwko legalizacji konopii ?
                    • wioskowy_glupek Re: na kogo glosowac 01.10.11, 13:18
                      Nie, jeśli chodzi o dorosłych, każdy niech ćpa co chce nic ,mi do tego że ktoś jest idiotą... Tak jeśli chodzi o młodzież i sprzedawanie im tego...
    • maurra Re: na kogo glosowac 30.09.11, 19:00
      zacisnę kur...a zęby i zagłosuję na PO tongue_out
      Znów
    • estragonka na niego :) 30.09.11, 19:35
      demotywatory.pl/3472889/Krol-Julian
      • czarnaalineczka Re: na niego :) 01.10.11, 18:41
        a on z ktorego okregu kandyduje tongue_out?
    • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 11:51
      a wiesz, ze ni choinki nie mam pojęcia?
      PIS odpada, PO mnie wkurzylo - wiec tez odpada, Palikot - nie jestem przekonana, SLD - ten Napieralski... (choc w sumie poglady mam mocno lewicowe)
      i bądź tu czlowieku mądry...
      • iin-ess Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:03
        yenna_m napisała:

> a wiesz, ze ni choinki nie mam pojęcia?
        > PIS odpada, PO mnie wkurzylo - wiec tez odpada, Palikot - nie jestem przekonana
        > , SLD - ten Napieralski... (choc w sumie poglady mam mocno lewicowe)

a Napieralski czemu ci nie odpowiada?

> i bądź tu czlowieku mądry...
        • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:06
          no taki jakis zbazowany jest i mam wrazenie, ze nie ma pomyslu na partie'

generalnie od jakis 8-10 lat lewica nie ma charyzmatycznych przywodcow

(program mi pasuje, tylko realizacja do dupy...)
        • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:07
          mi sie SLD nie podoba bo juz bylo i krk tylki lizalo uncertain
          • yenna_m Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:35
            też niestety
    • marianna1970 Re: na kogo glosowac 01.10.11, 12:04
      Tylko Nowa Prawica Janusza Korwina Mikke reszta to socjalizm i biurokracja
      • hexella Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:37
        a nie przeraża Cię stosunek Mikkego do kobiet?

"Normalny mężczyzna da żonie tylko lekkiego klapsa, bo inaczej nie mogłaby mu obiadu ugotować".

" Lud - jak kobieta - lubi, żeby go okłamać, wychędożyć i wykorzystać."

Lubisz krótki łańcuch?smile
        • czarnaalineczka Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:53
          Kobieta przesiąka poglądami człowieka, z którym sypia. Ostatecznie (Natura czy Bóg – nie będziemy się spierać) nie po to tak skonstruował mężczyzn, by setki tysięcy plemników się marnowały; wnikają one w ciało kobiety i przerabiają ją na obraz i podobieństwo mężczyzny, do którego ona należy.
    • hexella Re: na kogo glosowac 01.10.11, 20:31
      PIS odpada- nie ta kategoria światopoglądowa,
      PO jw.+ dyskwalifikacja za ostatnia kadencję,
      SLD no niestety, nie zdzierżę miękkoczłonkiego Grzesia (ten spot ze starsza panią na ławce to gwóźdź do jego trumny)
      zostaje PALIKOT, trochę oszołom ale bardziej mnie bawi niż obrzydza- to zawsze coś.

Do nikogo nie mam 100 procentowego zaufania, ale Palikot może wpuści do tego ponurego swiatka trochę życia, no i ma najbardziej liberalne poglądy.
    • freakwave Re: na kogo glosowac 01.10.11, 22:03
      ktora partia ma 6 punktowy program?? big_grin
    • marghe_72 Re: na kogo glosowac 01.10.11, 23:52
      ja niestety głosuję PRZECIWKO. Oto całe moje kryterium
    • virtual_moth Re: na kogo glosowac 02.10.11, 00:26
      czarnaalineczka napisała:

> czym wy sie kierujecie ?

Doswiadczeniem zyciowym, historią i obserwacją. To wszystko kieruje mnie do tego, by nie głodowac w ogóle. Nie to, ze oddac niewazny głos, po prostu olać. I tak właśnie zrobię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka