czarnaalineczka 30.09.11, 18:02 ale nie takie z kapusty tylko pierzaste no i co teraz ? czym to karmic zeby szybko uroslo i polecialo w cholere ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
79werka Re: gołabki 30.09.11, 18:15 jak zaczniesz karmić to nie poleci w ch..ę , ale będzie wracać . A karmić chyba ziarnem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 18:20 moze byc kasza gryczana ? i lepsza sucha czy gotowana? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gołabki 30.09.11, 18:27 >>ale będzie wracać I się rozmnoży. I balkon obsra. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 18:30 juz sie rozmnozylo i musi urosnac zeby odleciec a sra odkad sie wprowadzilam Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Rozczuliłaś mnie tą wiarą 30.09.11, 18:30 w nieograniczone kompetencje ematki Tu masz artykuł. Jak będziesz chciała coś jeszcze wiedzieć, mogę spytać mojego szwagra, gołębiarza . On już na pewno tak Ci doradzi, że będą miały u Ciebie, jak u Pana Boga za piecem kliknij jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku Pomoc dla TESS Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Rozczuliłaś mnie tą wiarą 30.09.11, 18:32 a twoj szwagier by nie chcial kupic golabkow ? ladne szare Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: gołabki 30.09.11, 18:32 A po co karmić?? Rodzice ich olali?? U mnie kiedyś byly, zasyfiły cały balkon, ale nie miałam serca ich wygonić jak zobaczyłam jajka a potem te pierzaste kulki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 18:35 rodzice siedza przynajmniej jedno myslalm ze jak bede karmic to szybciej urosna i odleca nie za pozno sie wykluly ? znajda cos do jedzenia dla mlodych ? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: gołabki 30.09.11, 18:35 iuscogens napisał: > A po co karmić?? Rodzice ich olali?? Zeby tluste byly.. potem lepki poukrecac, oskubac i rosolowac... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: gołabki 01.10.11, 17:06 majenkir napisała: > Lebki jak juz. łebek/ łepek Językoznawstwo Pisownia Choć niektórym może się to wydać dziwne, rzeczownik ten można zapisać na dwa sposoby. Co więcej, także i przymiotnik pochodny od łebka/ łepka ma dwie postacie: łebski/ łepski. Warto o tym pamiętać, zanim zacznie się komuś zwracać uwagę na rzekomy błąd ortograficzny. Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego" Opracowano przy współpracy z Wydawnictwem Szkolnym PWN Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: gołabki 01.10.11, 17:12 łebek i łepek W lekturze szkolnej występuje forma łebek. Czy można lub należy dzieciom w zeszytach poprawiać łepek na łebek, skoro w słownikach te formy występują jako oboczne? Co robić, jeśli w klasie część dzieci wybiera jedną, część drugą formę? Łepka słowniki nie uznają za formę potoczną, gorszą... Jeśli słowniki podają obie formy, nie można ich uznawać za błędne i za ich używanie karcić uczniów. Rozumiem, że nauczyciel może podejrzewać, że uczniowie piszą łepka, łepkiem pod wpływem wymowy, a nie świadomości występowania wariantów (tym samym wykazują nieznajomość morfologicznej zasady pisowni). Cóż jednak począć, skoro forma łepek uformowała się właśnie pod wpływem fonetycznym. Myślę, że należy przede wszystkim wyjaśnić przyczyny występowania takich form, a następnie pokazać różnice w ich użyciu. Nie są to przecież warianty równorzędne, łepek to forma o wiele rzadsza, w niektórych słownikach, np. w Wielkim słowniku poprawnej polszczyzny PWN, charakteryzowana jako potoczna.(...). poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6074 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gołabki 30.09.11, 18:33 No to masz problem być może na lata. One lubią wracać na swoje miejsca. Ja skutecznie walczyłam z zakładaniem gniazda przez 3-4 lata. Nie dopuściłam, aby je założyły. A co rodzice gołębie nie karmią młodych? Pokarm: różnego rodzaju nasiona i owoce a także odpadki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 18:36 nie zalozyly gniazda rok wczesniej skladaly galazki i im wywalalm w tym tez od wiosny walczylam a teraz patrze a tu zolte takie na golej ziemi spod golebicy wystaje Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: gołabki 30.09.11, 18:39 czarnaalineczka napisała: > a teraz patrze a tu zolte takie na golej ziemi spod golebicy wystaje Aaa to co innego, bom już myślała, że sobie założyły. To faktycznie masz pecha Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 19:31 a skad ja o tej porze sianko wezme ziemie maja w skrzynce moglabym im psia sierscia poscielic ( mam nadmiar wlasnie ) ale nie wystraszy sie golebica? nie zaatakuje mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: gołabki 30.09.11, 19:39 czarnaalineczka napisała: > a skad ja o tej porze sianko wezme Ze sklepu zoo Mozesz tez miekki recznik papierowy pociac na drobne paseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 30.09.11, 19:43 u mnie o tej porze sklepy zoo zamkniete recznikow nie mam moze byc ta siersc ? w sumie miekka i ciepla Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: gołabki 30.09.11, 19:46 Sprobuj. Ptaki same zbieraja psie wyczeski na gniazda, wiec sie chyba nie boja . Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: gołabki 01.10.11, 00:35 czarnaalineczka napisała: a skad ja o tej porze sianko wezme Mogę Ci wysłać Przynajmniej się odwdzięczę za to, że oddałaś mi Twoje dzieci do adopcji Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gołabki 01.10.11, 10:38 mlode sa 2 golebica sie mnie boi i odlatuje kiedy wchodze na balkon nie zmarzna mlode przez ten czas ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: gołabki 01.10.11, 11:08 czarnaalineczka napisała: > czym to karmic zeby szybko uroslo i polecialo w cholere ? > Śrutem. Żartowałam Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: gołabki 07.10.11, 12:36 moja córka posikałaby się ze szczęścia, jak nic mieszkałaby razem z młodymi gołębiami na balkonie Odpowiedz Link Zgłoś