Dodaj do ulubionych

spanie z rodzicami-czy to normalne?

03.10.11, 12:39
Juz myslalm,ze nic mnie w sumie nie zdziwi apropo wychowywania dzieci itd..Ale wczoraj gadalam ze znajoma (daleka stad nigdy nie odwiedzalysmy sie w domu) i jakos tak ywszlo, ze "poskarzylam sie",ze moj synek w wieku pzedszkolnym ciagle przychodzi do nas do lozka itp itd....W sumie nie do konca mi to pasuje,bo sie z mezem nie wysypiamy.male lozko i 3 osoby...Na to Ona,ze oni od zawsze spia razem we czworke!!Mala ma 9 lat,syn 7. Dzieci nie maja swoich lozek,wszyscy za to maja ponad dwumetrowe lozko robione na zamowienie i wszyscy w czworke tam spia.Od zawsze....Ona usypia dzisci kolo20,idzie zrobic swoje sprawy,a potem z mezem kolo 23 dolaczaja do dzieci. Zaczela mi mowic o mega wiezi emocjonalnej jakiej maja,jakie to wazne itd...

Mam bardzo mieszane uczucia.Dla mnie to nieporozumienie.A co Wy uwazacie?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 12:45
      Co kto lubi.....
    • 18_lipcowa1 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 12:46
      Tak to przesada.
      To za duze dzieci na spanie w jednym łożku.

Mówię to jako wielka fanka spania z niemowlakiem, oraz wielka fanka przychodzenia małego dziecka nad ranem do łozka rodzicow.
    • dzoaann Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 12:52
      ja tez spalam z dziecmi, ale 9 lat i 7 to dla mnie za dlugo, ale to nie moja sprawa... jak im tak pasuje...
    • ewasuwek Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:10
      jeśli wszystkim to pasuję, to dlaczego nie?
    • annamariamuff Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:11
      80 to Twoj rocznik jesli tak to jestem 8 lat starsza , od dobrych 5 moze 6 lat przestalam sie interesowac co robia moi znajomi , przyjaciele o ile nie wplywa to na moje zycie, tez Ci minie.Dzieci jak dzieci w sumie jeszcze male jesli im tak wygodnie dlaczego nie.Moj maz reguralnie co noc laduje w lozku dzieci , wolaja go w nocy idzie tam na chwile i poprostu zasypia do rana ( 6 i 8 lat) nikt od tego nie umiera , krzywda sie nikomu nie dzieje a ze jakas wscibska znajoma sobie pogada coz ... takie zycie
      • imasumak Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:21
        No ale to jest nieco inna sytuacja. Moja ośmiolatka też czasem się budzi i albo nas woła, albo przybiega. Tamte dzieci nie mają swoich łóżek i póki co nie zanosi się chyba na zmianę tego stanu rzeczy, skoro rodzice zrobili łoże rodzinne na zamówienie.
    • izabellaz1 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:18
      Nie jest dla mnie dziwne, że śpią z rodzicami, tylko że nie mają własnego azylu w postaci własnego łóżka. Tak naprawdę chyba nie mają nawet szansy sprawdzić czy lubią spać oddzielnie.
    • czarnaalineczka Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:20
      > Mam bardzo mieszane uczucia.Dla mnie to nieporozumienie.A co Wy uwazacie?

uwazam za nieporozumienie ze miewasz jakiekolwiek uczucia wzgledem tego jak spia inni ludzie suspicious
    • e_r_i_n Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:22
      Jak im wygodnie i nie wpływa to źle na ich życie - niech śpią.
      Do nas nasz 10latek też przyłazi czasami - tak, już zdiagnozowano na tym forum, że ma problemy i inne zaburzenia. Tia wink
    • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:23
      Ciekawe, do kiedy to potrwa - pewnie do chwili, w której rolę mamy/taty przejmie małżonek ;p
      • mozyna Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 04.10.11, 01:57
        kawka74 napisała:

> Ciekawe, do kiedy to potrwa - pewnie do chwili, w której rolę mamy/taty przejmi
        > e małżonek ;p

a moze i dluzej tongue_out
    • odcienie.szarosci Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:48
      Ja spałam do 9-10rż z rodzicami i nie widzę w tym nic dziwnegosmile zawsze byłam przytulanką i lubiłam bliskość kogoś kogo kocham, a rodzice mnie na sile z łózka nie wyrzucali. Tak poza tym to jestem szczesciara bo mialam kochanych rodzicow, mam kochanego partnera
      • hotya Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:55
        Tak na stałe spałaś z rodzicami czy tylko od czasu do czasu?
        • odcienie.szarosci Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:16
          Miałam swój pokój i swoje łozko ale ze spaniem u siebie było roznie, cyklicznie, z przewaga spania z kimś bliskim. Jako 3-4latka spalam tylko u siebie, bo nie lubiłam z innymi dzielic lozka, jako 5-6latka prawie non stop z rodzicami, w wieku wczesnoszkolnym roznie, czasami u siebie, czasami u nich albo u rodzenstwasmilenikt mnie na siłe nie zmuszał do samodzilnego spania, bo przeciez nie wypada 9latce isc i przytulic sie do rodzicow i z nimi pospac, u mnie nie bylo takich zasad. A że byłam mała przytulanka to jednak większość czasu spałam poza moim łózkiem i pokojem.
          • hotya Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:26
            Ja zawsze z kims pokój dzieliłam i miałam tego dosyć, pewnie dlatego nie przyszłoby mi do głowy, że dzielenie z kims też łóżka może być fajne. Na szczęście teraz mi przeszłowink
    • cherry.coke Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 13:58
      Czy w takim razie zyja w celibacie? Tak tak, oczywiscie, dla nowoczesnej emamy lozko to ostatnie miejsce do figli, musi byc podloga w kuchni albo na pralce smile Ale badzmy realistyczni. Zakradaja sie do tegoz wyra jak dzieci sie bawia czy tez podczas snu dzieci wykradaja sie do kuchni?
      • girasole01 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:25
        A moze po prostu maja w domu... kanape? I uprawiaja seks na kanapie?
        • cherry.coke Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:51
          Serdecznie im zycze, bo inaczej... 9 lat... auuuu smile
      • noemi29 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 17:48
        Taaaa, bo seks to tylko uprawia sie pod kołderką, wieczorkiem, po umyciu ząbków, gdy oboje małżonkowie kładą się na wieczorny spoczynek.
        Non stop spotykam na tym forum ludzi, którzy uważają, że jak się śpi z dzieckiem to zaraz życie seksualne leży odłogiem, no ludzie...
        • cherry.coke Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 18:58
          noemi29 napisała:

> Taaaa, bo seks to tylko uprawia sie pod kołderką, wieczorkiem, po umyciu ząbków
          > , gdy oboje małżonkowie kładą się na wieczorny spoczynek.

Tia bo nie ma jak to maly absurdzik. Na misjonarza jeszcze dodaj. A ja jednak widze w tym zakresie spora roznice miedzy okresowym/sporadycznym braniem dziecka do spania a spaniem od 9 lat z dwojka, ktora wlasnych lozek nie posiada wcale smile
    • sadosia75 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:00
      Jak dla mnie to trochę dziwne. Nie sam fakt, że dzieci śpią z rodzicami ( bo i u mnie zdarza się, że moja młodsza wskakuje do nas do łóżka nad ranem albo w środku nocy, czasem zasypia u nas bo sobie rozmawiamy wieczorem i tak już śpi do rana ) ale dziwi mnie fakt, że dzieci nie mają swoich łóżek. I zastanawia mnie to jak długo będą spać razem? A co później? Jak odzwyczają dziecko, które od zawsze spało z rodzicami do spania osobno? no i co z sexem? rodziców ofkors.
    • kitka05 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:11
      Mi tu tylko rozmiar łóżka nie odpowiada, bo na 2-metrowym byłoby mi w czwórkę za ciasno. Ale i rozmiar łóżka i spanie w nim w czwórkę to zupełnie nie moja sprawa.
    • kosmitka06 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:40
      Też mamy duże małżeńskie łoże, ale nigdy przez myśl mi nie przeszło aby moje dziecko nie miało własnego kąta bądz tłumaczyć to właśnie w taki sposób, że duże łóżko i wszyscy się mieścimy. Rozumiem że dziecko może przyjść w nocy czy nad ranem, ale 9 i 7 latek i tak z nimi spać.
      Albo coś jest nie halo z mężem/żoną i przykrywką są dzieci. Nie wiem ale dla mnie to niezbyt normalne.
    • majenkir Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 14:53
      W Biskupinie tez wszyscy razem spali smile.
    • volta2 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:23
      ja byłam przez panie ze wschodu jako ta, która na spotkaniu mieszka najbardziej na zachodzie pytana, czy to prawda, że na zachodzie to dzieci się separuje na noc od rodziców i wysyła spać do innego pokoju?

były tym autentycznie zaineteresowane, więc i ja pociągnęłam temat.

i wyszło że na wschodzie(w sensie raczej w społeczeństwach tradycyjnych) dzieci i rodzice mają wspólną sypialnię, owszem, dzieci mają swoje pokoje ale nie ma w nich łóżek. łóżka są w sypialni.
      nawet udało mi się zajrzeć do sypialni japończyków i wyglądało to tak: duże małżeńskie łóżko na ktorym śpi mama i dzieci, a pod inną ścianą osobne łóżko - raczej taka hotelowa standardowa jedynka - i to łóżko ojca. żeby mógł się wysypiać.
      nie pytałam gdzie się odbywają figle, domyślam się że niekoniecznie w sypialni.

ale natchnęłyście mnie do zapytania do jakiego wieku te dzieci tam śpią?
      gdy zwiedzałam sypialnię dzieci miały 6 i 4 latka
      • katia.seitz Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:33
        > nie pytałam gdzie się odbywają figle, domyślam się że niekoniecznie w sypialni.

W love hotels pewnie, jeśli ich stać wink
        Ale tak, to prawda - osobne spanie dzieci to wynalazek współczesnego Zachodu.
        Ja z kolei widziałam w innym azjatyckim kraju, że rodzice mają małżeńskie łóżko, ale rodzeństwo jednej płci śpi razem, nawet w wieku nastoletnim - to w zamożnym domu w mieście. Na wsiach panuje gdzieniegdzie jeszcze dawny model- wszystkie osoby jednej płci z danego domostwa (matka, babka, ciotka, córka) śpią razem, małżonkowie na "figle" muszą gdzieś tam się wymykać.
        • donkaczka Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 07.10.11, 16:01
          fajne smile mnie korcilo jakis czas zrobienie dzieciakom wspolnego lozka, na wakacjach tak spaly, znajdowalam ich w nocy w przeroznych konfiguracjach, trzymajacych sie za rece, spiacych do gory nogami, ze stopami na twarzy rodzenstwa, generalnie im sie podobalo
    • tysidlo Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:29
      uważam,ze jesli im to odpowiada,to nic nikomu do tego
    • iwles Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:36

ich spanie - ich sprawa. Nie dorabiałbym tylko ideologii o tej nadspecjalnej więzi emocjonalnej smile

• alabama8 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 15:49
      Poza seksem rodziców (który pewnie i tak uprawiają kiedy wści...kich dzieci nie ma w domu) proszę o jeden sensowny argument przeciw wspólnemu spaniu.
      I z góry proszę nie mędzić o "azylu" w postaci własnego pokoju czy łózka, bo jak same piszecie dzieci zmusza się do oddzielnego spania - wcale się same z siebie do tego tak nie garną i 99% z nich i tak przyłazi do rodziców - a przecież powinny cieszyć się z "azylu".
      • cherry.coke Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:00
        Argument praktyczny moze byc na przyklad taki, ze ja jako dorosla kobieta zaliczylam pare kolorowych sincow, bo moj masywny samiec rzuca sie przez sen, a ja jestem od niego dwa razy mniejsza. Szczegolnie z lokcia dostalam pare razy, po zebrach i w piers (auuu), zostalam tez kopnieta oraz regularnie jestem spychana na krawedz, bo on przebiera nogami przez sen, jak psy. Nie mowiac juz o byciu podrzucana do gory, kiedy pan i wladca raczy sie obrocic na drugi bok metoda podskoku. Z milosci ponosze to ryzyko smile Ale z dziecka zostalaby mokra plama.
        • katia.seitz Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:05
          To jak to możliwe, że większość mieszkańców świata nie chodzi posiniaczona? smile
          Bez przesady, twój masywny samiec nie jest chyba reprezentatywnym egzemplarzem. smile
          • cherry.coke Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:12
            No nie jest, absolutnie nie jest. Chociaz pewnie rzucajacych sie, acz mniej wyrosnietych jest wiecej, rowniez wsrod kobiet smile
            Dziele sie tylko subiektywnym doswiadczeniem. Na 100% zadne dziecko nie powinno spac z nim w jednym lozku.
        • alabama8 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 04.10.11, 09:00
          cherry.coke napisała:
          Argument praktyczny moze byc na przyklad taki, ze ja jako dorosla kobieta zaliczylam pare kolorowych sincow, bo moj masywny samiec rzuca sie przez sen ...
          To jest raczej argument za tym, aby dorosła kobieta nie spała w jednym łóżku z samcem, który nie potrafi nocą dzielić wspólnej przestrzeni życiowej.
      • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:08
        >proszę o jeden sensowny argument przeciw wspólnemu spaniu.

Ja się nie wysypiam. Mąż się nie wysypia. Córka się wysypia, ale jest w mniejszości ;p
        Poza tym to, co dla Ciebie nie ma sensu, dla innych może mieć, i to całkiem głęboki.

wcale się same z sieb
        > ie do tego tak nie garną

Garną się, garną. Ja nienawidziłam spania z kimkolwiek. Okazyjnie się spało, owszem, bo coś się śniło, bo byłam chora i potrzebowałam potrzymania za rączkę - tak, ale OKAZYJNIE, nie na stałe.
        W normalnych warunkach wspólne spanie było udręką i horrorem, a ten azyl, który Cię tak dziwi, wybawieniem. I nie sądzę, żebym była jakimś szczególnym przypadkiem.
        • myelegans Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:36
          Niepokojace jest to, ze dzieci nie maja wlasnych lozek, wiec nawet gdyby chcialy sprobowac odcinac pepowine, nie maja gdzie sie podziac.
          Wychodzi, ze rodzice podjeli decyzje i twardo sie jej trzymaja, dajac dzieciom maly wybor.....
          • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 17:27
            Dzieci w zasadzie wyboru nie mają. Zdrowsza wydaje mi się sytuacja, w której dzieci przychodzą do łóżka rodziców wtedy, kiedy tego potrzebują, a jeśli chcą, mogą spać same.
            • intuicja77 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 20:01
              kawka , kto to jest Astromaria? z jakiego to forum ?smile
              • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 20:06
                Tu jest oryginał astromaria.wordpress.com/ (artykuły to prawie nic, ale komentarze... ach!...).
                Tu są najważniejsze wyimki, rzekłabym, śmietanka: astromarian.wordpress.com/ smile
                • donkaczka Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 07.10.11, 16:05
                  hehe dzieki, to mam rozrywke na wieczor smile
                  • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 07.10.11, 18:30
                    Rozrywkę, rozrywkę.
                    Będzie Ci łyso, jak pójdziesz któregoś dnia pod prysznic, a z sitka... wiadomo, co. ;p
                    • donkaczka Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 07.10.11, 18:39
                      strach czytac smile na razie trawie chemitrailsy, boskie sa

maz w odwecie przyslal mi to:
                      dlaczegonienapalm.wordpress.com/
                      • kawka74 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 07.10.11, 18:58
                        > strach czytac smile na razie trawie chemitrailsy, boskie sa

Najlepszy, choć to nie od Astromarii, jest Wallace, który dostał biegunki następnego dnia po dniu, w którym widział chemtrails - kto by pomyślał!

maz w odwecie przyslal mi to:
                        > dlaczegonienapalm.wordpress.com/
                        >

dlaczegonienapalm jest cudny i stanowi godny wzór do naśladowania wink
                        W ogóle blogi wtajemniczonych stanowią wspaniałą lekturę.
          • lacitadelle Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 20:18
            myelegans napisała:

> Niepokojace jest to, ze dzieci nie maja wlasnych lozek, wiec nawet gdyby chcial
            > y sprobowac odcinac pepowine, nie maja gdzie sie podziac.
            > Wychodzi, ze rodzice podjeli decyzje i twardo sie jej trzymaja, dajac dzieciom
            > maly wybor.....

hmm, zastanówmy się... Dzieci mające tyle lat zapewne potrafią rodzicom komunikować swoje potrzeby i gdy będą chciały mieć swoje łóżka, to po prostu powiedzą?

Nie mam pojęcia, skąd się w ludziach bierze ta potrzeba oceniania, włażenia innym do sypialni i innych miejsc. Chadzam obecnie z czteromiesięczniakiem na spacery - w chuście i bez czapki - nieustannie jestem zaczepiana przez obce osoby, które muszą koniecznie mi powiedzieć, jak bardzo krzywdzę swoje dziecko.
            • madzioreck Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 21:13
              > hmm, zastanówmy się... Dzieci mające tyle lat zapewne potrafią rodzicom komunik
              > ować swoje potrzeby i gdy będą chciały mieć swoje łóżka, to po prostu powiedzą?

No nie byłabym taka pewna, przynajmniej nie przy każdym dziecku. Dzieciak może się bać, ze rodzicie się obrażą albo coś.
              Ja nie miałam śmiałości powiedzieć mamie, kiedy miałam mniej więcej tyle lat, że wolałabym, gdyby nie ładowała się bez pardonu do łazienki, kiedy się kąpię.
              • lacitadelle Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 04.10.11, 08:25
                łazienka była zamykana od wewnątrz?
      • katia.seitz Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 16:33
        "Sensownym argumentem" jest kwestia wygody. Ja np. wolę spać bez mojego dziecka przy boku, mimo że mamy duże łóżko - zawsze w nocy się wierci, rozkopuje, zabiera mi kołdrę itp. Ale lubię z nim zasypiać (tzn. kiedy on zasypia przy mnie, bo ja zwykle nie daję rady wówczas zasnąć) i rano się przytulać.
        Mam nadzieję, że jakieś ograniczone elementy wspólnego spania będziemy praktykować jeszcze przez kilka lat (teraz ma raptem 2,5 roku) - ale całej nocy razem z nim przesypiać nie lubię.
        • maria_rosa Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 17:16
          Ja też śpię z synem ....ale raz w tygodniu.
          Mamy ustalony konkretny dzień kiedy śpimy razem. Z reguły syn zaprasza mnie do swojego pokojusmile Wspólnie czytamy albo oglądamy jakiś film.

Częściej ? Nie ma mowy. Podczas tej jednej nocy w tygodniu jestem skopana, bez kołdry ( noszę teraz swoją ).

pozdrawiam
          • arwena_11 Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 17:39
            Ewelina, omamy mam, czy wróciłaś? napisałam na privsmile

A co do meritum, to ja śpię z dzieciakami na działce. Jesteśmy w tygodniu sami, wiec śpimy w jednym pokoju. Ale córka ze mną a syn na kanapiesmile

W domku to tylko w razie choroby lub nieobecnosci męża i jednego z dzieciaków ( np z dziadkami pojechało ). NIe da sie z nimi spać, bo się wiercasmile
    • kosa.bar Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 18:40
      Jeśli wszystkim odpowiada taki układ to nie widzę w tym nic złego. Sama również uwielbiam spać z córeczką.
    • anorektycznazdzira Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 19:01
      Moje dzieci mają swoje łóżka, ale dość często są u nas, szczególnie jeśli mało mieliśmy dla siebie czasu "ostatnio". Przedszkolak zwyczajnie zasypia cały szcześliwy i nieraz jest wynoszony do jego łózka, córka lat 14 leży i gada ze mną, zwykle ja zasypiam pierwsza a ona emigruje do siebie. Maz dołącza później po powrocie z pracy. Są dni, kiedy dzieci postulują wspólne spanie a my sie nie zgadzamy. Tak więc- u nas coś pomiędzy.
    • triss_merigold6 Konopielka 03.10.11, 19:17
      Nieodparte skojarzenie z "Konopielką" się nasuwa.
      Dla mnie to nieakceptowalne, ale co kto lubi. W sypialni mamy kompy/laptopa, a ja lubię posiedzieć wieczorem bez dzieci nad głową. Lubię też w sypialni rozmawiać na tematy zdecydowanie nie dla dzieci i nie chodzi tu o erotykę tylko sprawy dorosłych.
      Dziwny jest brak własnych łóżek u dużych już dzieci.
      • tacomabelle Re: Konopielka 03.10.11, 19:35
        Dokładnie. 9-10-latki na stałe w łóżku z rodzicami to dla mnie jakiś kosmos. Nasz sypialnia to "azyl" mój i męża. Wieczorami zdarza nam się długo w nocy poczytać, posłuchać ambientu, pogadać o róznych sprawach. No i przede wszystkim pofiglować wink

Dzieci w tym wielu mają własne pokoje, własne łóżka i tam powinny spać.
    • broceliande Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 19:54
      Rozumiem, że "poskarżyłam" jako, że w cudzysłowiu oznacza, że tak naprawdę to lubisz.
      Łatwo Cię zdziwić, dodam.
      My śpimy tak, jak Twoja znajoma, na wielkim materacu na kupie we trójkę.
      Kiedyś na innym forum opisywałam szczegółowo mieszkanie, jako nienadające się do urządzenia pokoju dla dziecka...
      Nie chcę spać z nastolatkiem, więc pewnie zmienimysmile
    • hexella Re: spanie z rodzicami-czy to normalne? 03.10.11, 20:23
      moje dzieci mają swoje pokoje i swoje łóżka ale i tak zasypiaja ze mna. Zwykle wygląda to tak, że ja jako rasowy śpioch ląduję w łóżku pierwsza, a za mną dwa przytulaki. Ogladamy, gadamy, czytamy etc. Chłop wówczas grzebie przy kompie, albo siedzi w pracy. Potem uśpione juz dzieciątka wynosi do łóżek (starszy waży 28kgwink) Czasem podczas tego przenoszenia któres dzieciątko się budzi i domaga towarzystwa przy usypianiu, więc biedny chłop usypia razem z dzieciątkiem i śpią tak do rana. Zatem u mnie panuje sypialniany chaos, zupełnie niepedagogiczny i karygodny, ale nam to pasi.
      • magdalenadebkowska [...] 03.10.11, 20:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka