Dodaj do ulubionych

Okulary od NFZ- są darmowe?

01.06.04, 18:29
Czy ktoś się orientuje czy można dostać receptę na darmowe okulary i jak to
wszystko wygląda- ile się czeka? Urwało mi się uszko, kasy brak, na wyglądzie
mi nie zależy bo to tylko do wieczornego oglądania telewizji- tak cały dzień
chodzę w soczewkach. Mam dużą i nietypową wadę wzroku i normalnie okulary dla
mnie (same szkła) kosztowałyby około 700 złotych. Uszko naprawić się nie da.
Kto coś wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • jakel Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 02.06.04, 11:13
      Z tego co wiem, możesz dostać receptę na szkła. Ale salonom optycznym
      jest "refundowane" jakieś 20 PLN. Żadnych szkieł nie kupisz w tej cenie. EJ
    • aniamr Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 02.06.04, 11:28
      Gdy ostatnio wyrabiałam pierwsze okularki Melce to po wpisaniu nr ksiażeczki
      rodzinnej mogliśmy liczyć na zniżkę - ile?? Nie wiem, bo z tej recepty nie
      korzystaliśmy. Jesteś pewna, że nie da sie naprawić? Melka już dwa razy tak
      wygięła swoje okularki, że uszko wisiało bezwładniesad( Wymienili cały teleskop -
      kosztowało to 8 złsmile) A wyglądało beznadziejnie
      • kopytko1 Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 02.06.04, 11:31
        Gosiu jesli szkla sa dobre to moze wymienia Ci tylko oprawki.Fakt ze nie chca
        tak robic ale warto zapytac,a moze sie udasmile
        Pozdrawiam,Ewa
    • mamadwojga Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 02.06.04, 11:47
      Oj coś tak przypuszczałam że Fundusz Zdrowia się nie kwapi z zapłatą za
      okulary. Na razie przeczekam na jednym uszku smile Może w finansach coś drgnie to
      sobie kupię nowe. A swoją drogą nie spodziewałam się że będzie mnie stać na
      soczewki a na okulary nie. Hi hi hi
      Dobrze że stare się nie potłukły smile
    • sgosia5 Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 02.06.04, 23:27
      Ostatnio robiłam nowe okulary, za które sama zapłaciłam w całości, ale w
      salonie dowiedziałam się, że NFZ refunduje 8!!!zł (słownie: osiemsmile za szkła a
      za oprawki trzeba i tak samemu płacić.
      • mamadwojga Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 03.06.04, 07:46
        No właśnie ja też taką sumę znalazłam kiedy przeglądałam internet. Uśmiałam się
        bo to nie wystarczy tylko mieć receptę, trzeba też z tego co wiem podbić jakieś
        papierki w jakimś urzędzie i to wojewódzkim czyli dojechać do dużego miasta
        (koszty!). Pewien pan pojechał do Lublina po taką pieczątkę, zapłacił 12
        złotych za podróż, odstał swoje w kolejkach, zmarnował cały dzień, a jak się
        dowiedział że dostanie na nowe okulary 8zł40gr to go o mało cholera nie wzięła.
        Mogliby sobie darować tą farsę z dopłacaniem do okularów bo więcej z tego
        szkody niż pożytku.
        Tylko na co idą te składki? Do ginekologa chodzę prywatnie, do okulisty też, do
        laryngologa, dermatologa też. Jedynie do pediatry chodzę do przychodni bo mam
        super przychodnię pediatryczną. Ech....
        • alex05012000 Re: teraz za darmo to można tylko oberwać! 03.06.04, 15:19
          spróbuj do tych szkieł co masz dobrać lekko mniejsze oprawki i niech ci
          przełożą i doszlifują, ja tak zrobiłam żeby nie płacić za szkła, zapłaciłam
          tylko za oprawki, a teraz w zimie złodziej mi ukradł okulary takie do czytania
          drobnego druku to musiałam zrobić nowe, ale kupiłam najtańsze jakie były
          oprawki za 30 zł (warszawa) więc jakby do takich ci przełożyli to masz niski
          koszt + usługa przekładania jakiś drobiazg, ale szukaj w małym zakładzie
          optycznym, a nie takich reklamowanych renomowanych... pozdrawiam - maria
    • renata.struzewska Re: Okulary od NFZ- są darmowe? 07.06.04, 12:37
      Najlepiej zapytaj się w najbliższym oddziale NFZ czy w przypadku Twojego
      schorzenia są refundowane i na jakich zasadach koszty zakupu okularów. Jeśli
      tak - podadzą Ci adresy optyków, u których możesz zrealizowac receptę.
      Ale poszukaj też z innego źródła.
      Jestem z Płocka. Przy Urzędzie Miasta mamy tu Fundację, która zwraca koszty
      leczenia i rehabilitacji w niekórych przypadkach - trzeba złożyć podanie. Moze
      masz cos takiego u siebie?
      Powodzenia
      Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka