Dodaj do ulubionych

Taniec ze smokami

06.12.11, 14:59

Przeczytała któraś? Był już wątek?
Ja, fanka, części poprzednich, jestem potężnie rozczarowana.
Grę o Tron uważam za arcydzieło gatunku: te niedopowiedzenia, tajemnice, wartka akcja, niemożność całkowita przepowiedzenia następnych paru stron ksiażki, zwroty akcji, niejednoznaczni bohaterowie.
Potem z części na część było coraz gorzej, choć jeszcze całkiem ciekawie..
Tańca ze smokami nie mogę zmudz po prostu. Jest nudno. Jedni jadą, jadą, jadą, inni jedzą, piją, śpią i znów piją. Bohaterów namnożył tylu, że akcja wogóle nie posuwa się na przód. Ta ksiązka to jak lista obecności: Tyrion jest tu, Davos jedzie tam, Dany znów zjadła obiad i się wyleguje... I końca nie widać. Co się dzieje z tym Matrinem?
Czy ktoś ma podobne odczucia?
Obserwuj wątek
    • wespuczi Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 15:10
      nie czytalam - ale jestem juz porzadnie zakopana w uczcie dla wron, nie chce sie spieszyc..
      a jak juz skoncze taniec ze smokami to wogole nie wiem co zrobie, a ty mi jeszcze piszesz ze kiepsko bedzie.
    • yenna_m Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 16:56
      czytam, ale dosc wolno wink
      bo jak skoncze za szybko to szybko bedzie mi przykro, ze na kolejna czesc trzeba poczekac sad
    • lelija05 Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 17:08
      U nas się trzeba zapisać by wypożyczyć Grę o tron, więc póki co, obejrzałam serial.
      Spodobał mi się. Chcę jeszcze smile
      I przy okazji tego wątku mam pytanie: jak w książce zostało stopione złoto na "koronę" dla Viserysa? A może to nie było złoto?
      • kocianna Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 19:11
        O ile pierwsze dwa tomy czytalam tak, ze dziecko matki nie mialo, po domu glodne chodzilo, a do szkoly w brudnych portkach, to juz uczte dla krukow ledwie przebrnelam. Nie bede kupowac nastepnych czesci, az beda w takiej promocji, jak moj czteropak.
        • zebra51 Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 19:17

mikołaj mi dziś pod poduszkę "Ucztę.." podrzucił. Ale muszę sobie odświeżyć fabułę i wcześniejszą część przeczytać. Tylko przy absorbującym niemowlęciu jakoś czasu brak sad
          • ibelin26 Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 20:14
            Mam wrażenie, że Martin trochę przestał panować nad cała historią smile
            Nie wiem czy potraktować Taniec ze smokami jako zapchajdziurę, czy ciszę przed burzą. Niemniej jednak czytało się przyjemnie, opowieść nie jest tak ponura i depresyjna jak Uczta dla wron.
            • wespuczi Re: Taniec ze smokami 07.12.11, 20:09
              opowieść nie jest tak ponura i d
              > epresyjna jak Uczta dla wron.

to dobrze - bo ja juz tak podupadlam na duchu przez tego martina uncertain
    • kora20 Re: Taniec ze smokami 06.12.11, 20:23
      właśnie czytam i mam wrażenie, ze Martin specjalnie dodaje nowe postaci i żeby móc napisać jeszcze 6,7, 8, a nawet 9 częśćwink.
      Ale jak się zmęczę nowymi, to zostawiam ich sobie na potem , a czytam tylko o losach ulubionych bohaterów. W Tańcu.. podoba mi się wątek Teona, Aryi i Tyriona. Dany mnie męczy więc zostawiam ją sobie na później. Johna Snowa pobieżnie przekartkowałam. Niewątpliwym plusem całej serii jest to, że nie trzeba czytać jej ciurkiem.
      • ola Re: Taniec ze smokami 07.12.11, 10:19

W Tańcu jest watek Aryi??
        Chyba mam jakiś wybrakowany egzemplarz wink
        • kora20 Re: Taniec ze smokami 07.12.11, 18:52
          smile
          oczywiście, że jest o niej wątek np. zatytułowany the blinde girl.( niewidoma dziewczyna)
          Martin wprowadził trochę zmian w tytułach i teraz nie zawsze po tytule da się wywnioskować o kim będzie
          • ola Re: Taniec ze smokami 08.12.11, 07:31

No ja nie wiem.
            W mojej wersji tańca ze smokami nie ma Arii.
            Na pewno.
            Wątek Arii skończył się w ostatniej części Uczty dla Wron.
            W Smokach jest po kolei Tyrion, Dany, Jon, Bran, Quentyn, Theon, Davos, Asha. Nic więcej. Czy mozliwe, że my na polski rynek mamy inna wersję?
            • bellis.blog.onet.pl Re: Taniec ze smokami 11.01.12, 20:30
              Prawdopodobnie wątek aryi zostanie rozwinięty w II części Tańca której jeszcze w polskiej translacji nie ma...?

Według meni nie jest źle jeśli chodzi o I część Tańca. Tak jak wspomniane nie jest taki depresyjny jak Uczta ale jednocześnie dużo mu brakuje do Nawałnicy Mieczy, która była w moim odczuciu fantastyczna smile

Wątek Tyriona mi odpowiada, Dany w sumie też (chociaż ona sama drażni mnie jak mało kto). Natomiast jest to pierwsza książka serii, w której podoba mi się Jon - wreszcie chłopak pokazuje charakter. Jednocześnie właśnie w Tańcu pierwszy raz bardzo mnie wciągnął rozdział Davosa, co do tej pory było niemożliwe (postać jak najbardziej mi się podoba, ale jego rozdziały nie były do tej pory porywające - w moim odczuciu wreszcie się to zmieniło). Natomiast kompletnie nie kupiłam ani Młodego Gryfa ani Quentyna.
              • kocianna Re: Taniec ze smokami 11.01.12, 21:32
                Tak tak, moja wersja elektroniczna ma wątek Aryi, a papierowy przekład jest o połowę chudszy. Ale mówiąc szczerze, saga zaczyna już mnie nudzić. Mam nadzieję, że nie więcej niż dwa tomy do końca...
                • heca7 Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 00:02
                  Nie mogę się powstrzymaćwink Nie ZMUDZ tylko ZMÓC...
                • papalaya Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 08:23
                  rozumiem, że twoja hipersuperluxdigitalfull wypas wersja zawiera treści niedostepne dla polskiego pospólstwa a papierowy przekład jest 2x chuszy (sic!!!) od wersji elektronicznej?

je też mam taką wersję wladcy pierścieni, składa się z 5 tomów....
                • kocianna Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 12:18
                  Tak, ponieważ wersja eletroniczna zawiera - jakby to powiedzieć - obydwie części piątego tomu. Nie zdawałam sobie sprawy, że tomy są dzielone na części, bo nigdy nie widziałam papierowej wersji, dostałam dopiero na gwiazdkę.
                  Chyba się nieściśle wyraziłam w poprzednim poście smile
                • yenna_m Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 14:12
                  bo ostatni tom beznadziejny był

mam wrażenie, że Martin postanowił odcinać kupony od powodzenia przedsięwzięcia
                  i książka jest pisana juz tylko po to, aby przeciągnąć możliwość dostania tantiemów od kolejnego tomu tongue_out

ostatni tom - totalna słabizna
                  cokolwiek ruszyło się dopiero pod koniec
                  • ola Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 15:54

mam wrażenie, że Martin postanowił odcinać kupony od powodzenia przedsięwzięcia
                    i książka jest pisana juz tylko po to, aby przeciągnąć możliwość dostania tantiemów od kolejnego tomu

o to to. On to będzie pisał jeszcze 20 lat, a my jak te głupki bedziemy się ekscytować każdym kolejnym tomem. Aż w końcu zapomnimy już czego chcieliśmy się dowiedzieć w pierwszej części. Moze nawet zapomnimy kim był ten Stark co stracił głowe? wink
                    • thorgalla Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 16:11
                      >>Moze nawet zapomnimy kim był ten Stark co stracił głowe? wink
                      A jakiś Stark stracił głowę???

Żartowałam wink
                      • wespuczi Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 17:03
                        smile

to by bylo w bardzo martinowsko - nihilistycznym stylu..
                      • gofer73 Re: Taniec ze smokami 13.01.12, 10:58
                        Z Pieśnią Lodu i Ognia jest trochę tak jak z serialem Lost - pierwsze dwa sezony wywaliły mnie w kosmoś, a dalsze im bardziej ich przybywało tym mniej wiadomo było o co chodzi a zakończenie wogole jakieś takie... kosmiczne było

Nie wiem po co Martin natworzył tyle nowych wątków i postaci - przecież zgodnie z planem powinien je już trochę zwijać.... spora część pierwszego tomu to po prostu nuda.... a powinien skupić się na Tyrionie, Johnie Snow i Daendrys.
                    • yenna_m Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 16:22
                      ha! mój ślubny powtarza od kilku miesięcy, że należy się modlić, aby Martin postanowił ukończyć sagę przed swoją śmiercią
                      bo to dopiero będą jaja, jak facet odejdzie i zostawi rozgrzebaną sagę i tłum sfrustrowanych, chętnych poznać zakończenie, czytelników
                      • siasiunia1 Re: Taniec ze smokami 12.01.12, 22:23
                        brr też mi to ostatnio przyszło do głowy ..

ale ja zauważyłam taką zależnośc pomiedzy "podwójnymi" tomami jednej części - że pierwszy tom to taki wstęp, taka cisza przed burzą takie "najpierw powoli jak żółw ociężale" a potem zaczyna cała akcja pędzic, zaskakiwac tak ze sie zawala noc żeby doczytac co było dalej. smile
    • zolla78 Re: Taniec ze smokami 13.01.12, 00:35
      Może to nie byłoby takie złe gdyby nie on kończył powieść. Na pewno znalazłby się ktoś do dokończenia i może pisałby bardziej treściwie i doprowadzał wątki do końca a nie mnożył w nieskończoność.
      • ola Kiedy będzie drugi tom?? 13.01.12, 09:34

Ktoś wie?
        • thorgalla Re: Kiedy będzie drugi tom?? 13.01.12, 10:32
          Na FB podają,że w kwietniu,tak przy okazji premiery drugiego sezonu serialu.
          Ja w innym miejscu wyczytałam,że w lutym.
          Na stronie wydawnictwa żadnej informacji.
          • ola Re: Kiedy będzie drugi tom?? 13.01.12, 10:47
            uwielbiam twoją sygnaturkę!
            • thorgalla Re: Kiedy będzie drugi tom?? 16.01.12, 15:38
              Ja też big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • thorgalla Re: Taniec ze smokami 16.01.12, 15:37
      Już wiadomo na pewno
      www.zysk.com.pl/pl/Aktualnosci/Druga_czesc_Tanca_ze_smokami_21_lutego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka