zebra12 08.12.11, 13:10 A Wy już też? Skorzystałam z wolnej chwili (siedzę na opiece, bo dziecko ma anginę) i zrobiliśmy z młoda pierniki. Wyszły tak: 1. Opcja z "kupkami chomiczymi" Opcja z lukrem: Opcja "trza mi chłopa" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:12 też mam w planie, dzisiaj albo jutro zacznę... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:13 do czego prxykleiłaś "chomicze kupki"??? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:20 Surowe pierniczki przed włożeniem do pieca wysmarowałam białkiem i posypałam posypką. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastolina84 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:22 Moje ciasto już leży od miesiąca w lodówce a w sobotę zaczynam pieć. Ps. jak dla mnie najlepiej wyglądają te z lukrem Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:26 Dzieci tez wolą z lukrem. Zrobię takie i takie. To ciasto nie leży - od razu się robi. Przepis prosty. Dziś była próba przed Świętami. Już połowy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 14:00 ja na ciasteczka kładę lukier (tylko cienką warstwę) i na lukier posypka Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:33 Śliczne. A miękkie? Jak miękkie, to podziel się przepisem, nie bądź żyła . Jak ja upiekłam raz w życiu, w zaraniu mojego małżeństwa, to wyszły mi twarde jak kamień. Cierpliwie trzymałam w słoju żeby zmiękły i wpadłam w euforię jak zmiękły po trzech miesiącach, a wtedy mój mąż się przyznał, że je spryskał wodą ze spryskiwacza do kwiatków. Teraz chciałabym upiec, bo mamy foremki w kształcie ślimaka, jeża i łosia, ale potrzebuję przepisu na od razu miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 22:49 Szybko miekkie to sa ze sztucznym miodem. Z prawdziwym- miekkie sa z przepisu silje, po paru dniach lezakowania w puszce z jablkiem i spryskane woda. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 13:49 Opcja " trza mi chłopa" jest boska Ja nie mam cierpliwości do pierników więc się nimi nie zajmuję. Ale moja Babcia robi najlepsze pierniki na całym świecie! I czekam cierpliwie na jej pierniczki każdego 6 stycznia bo tylko wtedy są Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: przepis dawaj........ 08.12.11, 13:58 no nie wiem, czy dzisiaj ciasto na pierniczki powinno być zrobione kilka dni (albo i tygodni) wczesniej przed pieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Re: przepis dawaj........ 08.12.11, 14:02 popatrz-Zebra dzis robiła i dzis piekła. Ma baba magiczny przepis hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: przepis dawaj........ 08.12.11, 14:20 Magiczny przepis? to i ja chcę magiczny przepis! Zebra dawaj przepis Ten magiczny Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: przepis dawaj........ 08.12.11, 14:36 a bo Zebra ma przepis uwspółcześniony, a Sadosia babciny, a skoro babciny, to pewnie tradycyjny, z leżakowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 14:28 Przepis wzięłam z tej stronki. www.carrefour.pl/page/pl/tanie-promocje/kuchnia/konkursy-kulinarne/najciekawsze-przepisy-na-dania-swiateczne/pierniczki-swiateczne/?page=20&year= Tak, są miękkie Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 16:18 A ja zazdroszczę...Bo w tym temacie(wypieków) tom ciemna jak tabaka w rogu,a nie powiem...chciała bym umiec Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 18:37 A ja się napierniczyłam i nie mam kiedy ich ozdobić. Od dwóch tygodniu leżą na oknie i czekają, aż ktoś się nad nimi ulituje. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 20:45 Ile pierniczków wyszło ci z tej porcji która jest w przepisie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 20:49 Czaad zaprosisz nas na te pierniczki? Dzięki hehe-super! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 07:02 Około 30, ale to zalezy jak rozwałkujesz ciasto. Co do przepisu, to jednak weszło więcej mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 21:01 jutro, choć ciasto już leżakuje od niemal tygodnia, a tak w ogóle to podkradłaś mój tekst Odpowiedz Link Zgłoś
sharpless6 Re: Ja pierniczę... 08.12.11, 21:07 Zainspirowałaś mnie, super te pierniczki prezentują się. Ja też siedze na opiece bo mały ma ospę. Jutro zacznę robić. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 07:00 Nie, lukier był ok, tylko kładłam go na gorące pierniczki, bo dzieci już chciały jeść. Poza tym, drugi raz w życiu robiłam pierniczki i to była próba przed Świętami. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 08:33 Zainspirowałaś mnie. Coś czuję, że wszystkie emamy dzisiaj będą pierniczyć Ja dzisiaj zasuwam po foremki i czekam na dziecię, które przyjdzie ze szkoły i do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 08:37 tez wczoraj pieniczyłam z córką Uploaded with ImageShack.us Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 15:17 Super! Właśnie mam w planie kupić kolorowy lukier i srebrne kuleczki. A czym lukrowałaś? Strzykawką? Bo ja z torebki, to grubo wyszło i nierówno. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 21:28 Najlepszy do zdobienia lukier robi sie z bialka, cukru pudru i odrobiny mąki ziemniaczanej.Gesty, nie rozlewa sie i ma super odcien bieli. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 19:26 A dokładnie, jak się robi taki lukier? Ja dziś też piekłam, lukrowałyśmy Oetkerami, ale fuj, jakiż obrzydliwy chemiczny posmak. Pomyślałam, że wpakuję domowy lukier w tę tubkę po Oetkerze. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio ZEBRA! Pilne pytanie:) 10.12.11, 09:54 jak długo trzymałaś tą masę miodową żeby wystygła? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: ZEBRA! Pilne pytanie:) 10.12.11, 12:28 Może z 3 minuty? Robiłam z ciepłej. wiem, wiem powinnam była czekać, ale nie czekałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: ZEBRA! Pilne pytanie:) 10.12.11, 15:24 i dało się taką zagnieść bez problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: ZEBRA! Pilne pytanie:) 10.12.11, 15:43 No nie tak bez problemu, bo ja nienawidzę robić ciasta rękami, ale się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: ZEBRA! Pilne pytanie:) 10.12.11, 19:53 ufff, zrobione...ciężko szło to zagniatanie póki co pierniki twarde jak skała, chyba w szale zagniatania dałam za dużo mąki Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ja pierniczę... 09.12.11, 22:52 Ponad 100 pierniczków poczyniłam z dziecmi. Ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 12:37 lukier ukreciłam z białka i cukru pudru + barwniki spożywcze. strzykawka zaczełam alke sie zapchała . najładniej wychodziło taka zwykła tytka z papieru zwinięta , bardzo równiutkie kropeczki - widać na czerwonym lukrze na choince bodajże Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 12:38 acha, widać tez tam rekę mojej 4 latki Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 13:06 ja bede pierniczyc gdzies za tydzien, bo nie robie pierniczkow tylko piernik staropolski, na ktory ciasto juz dojrzewa w lodowce od kilku tygodni. dzisiaj chyba jednak w koncu sie zbiore i zrobie z dziecmi domek z piernika z gotowych elementow z ikei. tez bedzie nam "piernicznie" w domu pachnialo Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 15:41 hankaskakanka napisała: > lukier ukreciłam z białka i cukru pudru + barwniki spożywcze. strzykawka zaczeł > am alke sie zapchała . najładniej wychodziło taka zwykła tytka z papieru zwin > ięta , bardzo równiutkie kropeczki - widać na czerwonym lukrze na choince bod > ajże no właśnie mi też strzykawa się zapycha mam nawet takie ustrojstwo do dekoracji tortów ale to chyba bardziej do kremów pasuje bo lukier też się zapycha...a tytka nie umiem a chialabym takie super zrobić wzorki....nic to chyba zrobie lukier i będę topic je..... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 18:10 Zadne strzykawki. Bierzesz foliowy woreczek, grunt by folia była dosc wytrzymała.Ładujesz do niego lukier.Woreczek zakrecasz tak, by nie bylo w srodku powietrza i robi ci sie taka tutka.Nozyczkami ucinasz jeden dolny rozek, ale tak troszke, by dziurka była malutka.Delikatnie naciskasz i lukier pieknie wypływa w sposob kontrolowany.Nadekorowałam sie tak setek pierniczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 15:21 Nie mam jak wstawic. To pierniczki na kiermasz świąteczny w szkole dzieci. Młoadzi je popakuja po kilka, ozdobią. Pobawia sie. Urobiłam sie po łokcie. Samo pieczenie poszło szybko ale ciasto, wykrawanie wałkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Jak zrobic lukier z białka?? 10.12.11, 18:18 Dajcie sprawdzone proporcje, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jak zrobic lukier z białka?? 10.12.11, 19:27 No właśnie? Też właśnie o to zapytałam, zdradźcie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak zrobic lukier z białka?? 10.12.11, 20:03 1 bialko i mniej wiecej szklanka cukru pudru. Na oko- miksuje białko i stopniowo dosypuje cukier, az uzyskam wlasciwa konsystencje.To widac. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jak zrobic lukier z białka?? 10.12.11, 20:11 Pisałas cos wyżej jeszcze o mace ziemniaczanej. Ile jej dodać? Szczypte, więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak zrobic lukier z białka?? 11.12.11, 11:36 Dorzucam z pół łyzeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Ja pierniczę... 10.12.11, 20:54 ja dziś upiekłamponad 100, jak je jutro ozdobię, to się Wam pochwalę Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Ja pierniczę... 11.12.11, 10:12 zrobiłyśmy z córka próbę generalną- wyszły super. Niedługo robimy świąteczne Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Ja też :D 11.12.11, 15:23 łał. to normalnie dzieła sztuki czy robiłaś, ze tak rowno ci wyszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Zebra !!!!!!!! 12.12.11, 10:25 upierniczyłam w niedzielę. Mąki dodałam więcej bo ciasto było bardzo kleiste,wymieszałam robotem i zaczęłam zabawę. Super zapach,super smak ale......... kurde one po 20 minutach są twarde jak kamień. Czy potrzymanie tego 2-3 dni zmiękczy je ? Genralnie nawet twarde,pomalowane przez dziecko w ciasteczkowego ze shreka są cuuudowne. Polecam bo nawet sierota kuchenna (czyli ja) dałam radę. Dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
my-alena To ja też 16.12.11, 21:35 fotoforum.gazeta.pl/photo/6/lg/qa/1fug/NZKuZidZGcVcr2NkjB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/6/lg/qa/1fug/NZKuZidZGcVcr2NkjB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/6/lg/qa/1fug/NZKuZidZGcVcr2NkjB.jpg tylko ja trochę sierota jestem , nie wiem czy się zdjęcia załadują. Odpowiedz Link Zgłoś
my-alena Re: To ja też 16.12.11, 21:37 no niestety, nie dość, że linki to trzy razy to samo zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś