Dodaj do ulubionych

Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/bony

21.12.11, 00:48
na Święta? I w ogóle z jakichś innych okazji?
A jeśli tak, to na jaką kwotę, jakie prezenty?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 02:22
      Jak nie robicie, to robcie smile
      Bylam kiedys "pania do sprzatania" i do dzis czule wspominam extra cash tudziez prezenty od kilku rodzin, szczegolnie jednej, ktora byla dla mnie BARDZO hojna w czasie Hanukkah (dostalam m.in. koldre puchowa, komplet garnkow, piekna rosline - bylam biednym imigrantem - to byly fantastyczne prezenty!). Sprzatanie to ciezka praca i najczesciej beznadziejnie platna - bycie "specjalnie" docenionym chociaz raz do roku robi dobrze w portfelu i cieplo na duszy!
    • kosmitka06 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 08:46
      Może nie tyle Pani do sprzątania ale ogólnie. Moja mama ma takową Panią co rozlicza ją ze wszystkiego, prowadzi księgowość. Ta Pani nigdzie nie pracuje, utrzymuje się tylko z tego (zapewne powodem jest to, że jest samoukiem i nie ma studiów). Na święta moja mama obdarowywuje ją czymś... w tym roku kupiła jej odkurzacz. Mniej więcej prezenty są w kwotach 200-300zł. Czasami po prostu daje jej pieniądze.
      • kocianna Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 09:14
        Kiedy dostawałam w pracy bony na święta, zawsze oddawałam część pani, zazwyczaj na 50-100 zł.
    • kura28 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 15:54
      Jako osoba od niedawna korzystająca z takiej pomocy, mam dylemat. Ale chyba skończy się na jakiś symbolicznych czekoladkach i kawie.
    • gaskama Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 15:56
      daję dodatkową stówkę.
    • kaszunia Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 16:02
      Ja nie, ale mój mąż tak. Powiedział: masz stówkę, kup sobie coś ładnego wink
      • thaures Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 16:06
        Rodzice maja panią, która trzy razy w tygodniu ich dogląda oraz gotuje. Pani na święta zawsze dostaje prezent lub kasę. Teraz dostała 100 zł, myślę,że siostra też jej coś da. Uważam,że super.
      • lineczkaa Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 10:03
        kaszunia napisała:

> Ja nie, ale mój mąż tak. Powiedział: masz stówkę, kup sobie coś ładnego wink

big_grinbig_grinbig_grin
    • mruwa9 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 16:13
      Nie mam pani do sprzatania, ale mojej asystentce w pracy jakis upominek (typu bombonierka albo cos w tym stylu) zwykle z okazji swiat lub urodzin daje. Bo to jest sympatyczne, bo lubie.
      • nowapanna Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 16:26
        Paniom do sprzatania?big_grin
    • agni71 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 16:41
      Daję premię w postaci dodatkowych 100 zł.
    • myelegans Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 17:28
      Tak. Na dodatek jeszcze:
      listonosz
      przeprowadzacz w szkole dziecka, bo zawsze na nas czeka jak sie spozniamy i wita nas po imieniu
      trener karate
      trener lyzwiarski
      fryzjerka moja
      fryzjer chlopakow
      kiedys niania (tej dawalam bonus swiateczny)
      i jest cala lista, ktora mam w domu

Ja napieklam ciastek fure i robie male paczuszki i wkladam karke z niewielka kwota.
      • anetaa Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 17:34
        tak, ok 100 zł
        • to.ja.esmeralda Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 19:16
          Dzięki za odpowiedzi.
          Ja mam panią do sprzątania od niedawna i zastanawiałam się jak to funkcjonuje u innych. Zate ok 100 -200 zł na pewno dam plus jakieś czkoladki, powinno byc ok.
          • pulcino3 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 19:27
            nie mam pani do sprzątania, ale nianię , którą uwielbiam, ze to jak wychowuje moją młodą. Dostaje zawsze " symbolicznego bonusa" przy okazji świat, czy też innej okazji. Cieszę się, że mogę dodatkowo "podziękować", zawsze "wciskam" , bo dobrowolnie nie chce brać nic dodatkowego :p
    • rosapulchra-0 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 19:49
      Ostatniej pani, która pomagała prowadzić nasz dom, ale to w Polsce było i dość dawno temu, kupiliśmy w prezencie telewizor i zawieźliśmy ją z tym telewizorem na Ukrainę samochodem. Ale to był prezent z okazji świąt Wielkiej Nocy, więc chyba się nie liczy..
    • nataliam2 Ja nie wiem co kupić :( 21.12.11, 20:51
      Mam cudowną nianię, która zajmuje się córką i mam dylemat bo chcę jej coś kupić na święta ale nie wiem co. Kasy nie chciałabym dawać bo daję jej więcej ostatnio co miesiąc z racji tego, że starszy choruje i też przebywa u niej od czasu do czasu. Ona nie chce za niego pieniędzy, ale mi tak głupio ją wykorzystywać, dlatego za niego zawszę jej coś dodaje. No i teraz mam dylemat. Znów dam babce więcej za grudzień bo starszy był u niej kilka dni. Chciałabym coś jej kupić ale nie wiem co.
    • papalaya yeah, cała służba dostaje premie świąteczne 21.12.11, 20:59
      pokojówki, guwernantki, ogrodnik, szofer i ochorniarze

kucharz dostaje ekstra bonus za ą ę i inne zapiekane słowicze kupry w marynacie na świąteczny obiad
      • lineczkaa Re: yeah, cała służba dostaje premie świąteczne 22.12.11, 10:07
        papalaya napisała:

> pokojówki, guwernantki, ogrodnik, szofer i ochorniarze
        >
        > kucharz dostaje ekstra bonus za ą ę i inne zapiekane słowicze kupry w marynacie
        > na świąteczny obiad
        >

Hojna jesteś. Ja w ramach bonusu dla służby z ogrodnikiem do łóżka idę.
    • joxanna Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 21.12.11, 22:07
      Prezent symboliczny - kawa, takie jakby orzeszki itp. Coś, co wiem, że lubi. Plus premia - dodatkowa kwota za jedno sprzątanie.

Jak miałam nianię, to prezent. Bez premii, jakoś tak wyszło.

Chciałabym mieć szofera. W zasadzie nawet nie szofera - tzn ja bym prowadziła, a na czas parkowania on by się zamieniał i np siedziałby w tym samochodzie i czekał na mnie, a nie że ja pół godziny jeżdżę w kółko i wreszcie parkuję kilometr od miejsca, gdzie idę.
      Też bym mu dała premięsmile

I jeszcze chciałabym mieć asystenta od spraw różnych. Mówiłabym mu np. o 7 rano 'Julianie dzieci chore, dodzwoń się jakoś do przychodni i umów nas do lekarza na popołudnie'. I on siedziałby godzinę z telefonem i wykręcał zamiast mnie.
      • lipsmacker Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 15:56
        A ja nie mam Juliana ale mam Kate ktora dzwoni zawsze mniej wiecej jak wyjezdzam z domu zeby zapytac za ile minut bede i czeka z kawa o idealnej temperaturze smile lekarzy, dentystow i wszystkich mi umawia, zawsze moge tez do niej zadzwonic zza kierownicy ze zapomnialam sprawdzic adresu sklepu do ktorego jade i zeby sprawdzila w sieci. Nie wiem jakbym sie bez niej obyla, i dlatego dostaje tlusty bonus na swieta smile Ona nawet zawsze wie gdzie mam klucze!
    • stukostrach-jeden Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 07:51
      Pani sprzątająca dostała bombonierkę. Niania prezent ( około 100 zl). Wychodzi na to że skąpa jestem, ale pochodzę z Poznania wiec wszystko jasne.
    • paskudek1 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 08:31
      nie mam pani do sprzątania,ani asystentki, ani nikogo takiegosad Panią do sprzątania to bym nawet chciała, ale się rodzina nie zgodzi. Jak będę kiedyś obrzydliwie bogata to nie będę sama sprzątać, nie cierpięsmile Wszystkie "panie od sprzątania" kocham, poważam i szanuję. Serio.
      • kura28 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 08:44
        Myślisz, że osoby które "mają" panie do sprzątania są obrzydliwie bogate? Ja mam nieduże mieszkanie, więc na panią do sprzątania wydaję tygodniowo mniej, niż wydawałam kiedyś na papierosy. Podwójna korzyść z rzucenia nałogu wink
        • agni71 Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 10:04
          kura28 napisała:

> Myślisz, że osoby które "mają" panie do sprzątania są obrzydliwie bogate?

Dokładnie smile Ja mam nieduzy dom (jak na dom), a mam pania do sprzątania, chociaż nawet nie pracuje zawodowo. To po prostu kwestia priorytetów - wole nie chodzić do kosmetyczki czy kupic sobie mniej ciuchów albo tańsze kosmetyki, a nie sprzątać samodzielnie.
          • paskudek1 o njejuniu niee:) 22.12.11, 21:07
            wcale nie uważam że trzeba miec duuużokasy.smile Sory jeżeli ktoś to tak odebrał. Po prostu ja mieszkam z mamą i wątpię czy zgodziłaby żeby obca osoba sprząta dom smile A jakbym była "obrzydliwie bogata" to mogłabym powiedzieć "mam i płacę" smile wszystko z przymrużeniem oka. Poza jednym - nienawidze sprzątać i ocham oraz uwielbiam "panie sprzątające".
    • bella_roza Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 08:48
      dałam zapłatę za ostatnie sprzątanie przed świętami z górką, + kawa duża
      • tabakierka2 pani od sprzątania nie mam, ale niani 22.12.11, 08:56
        kupiłam filiżankę z Bolesławca + kawa do tego.
        Symbolicznie bardziej.
        Synek od niej na każde Święto (imieniny, urodziny, Mikołaj) dostaje coś.
        • lejdi111 Re: pani od sprzątania nie mam, ale niani 22.12.11, 09:11
          chciałabym mieć panią do sprzątania ale mnie nie stać. Mam 2-pokojowe mieszkanie a sprzątanie tego jest dla mnie wielkim problemem. Zmuszam się do tego za to siedzenie w garach traktuje jako wielką przyjemność. A po za tym gdybym miała większe lokum to chyba zarosłabym brudem, serio sad.
          • tabakierka2 Re: pani od sprzątania nie mam, ale niani/lejdi 22.12.11, 09:17
            lejdi111 napisała:

. A po za tym gdybym miała w
            > iększe lokum to chyba zarosłabym brudem, serio sad.

Miałam takie same obawy, przeprowadzając się z 38m2 na 150m2... i się sprawdziły, niestetyuncertain z rozrzewnieniem wspominam czasy, kiedy mogłam ogarnąć mieszkanie w 30minutuncertain maks w godzinę...
          • stukostrach-jeden Re: pani od sprzątania nie mam, ale niani 22.12.11, 09:55
            Zależy gdzie mieszkasz, w warszawie ceny są z kosmosu, ale w mniejszej miejscowości za sprzątnięcie mieszkania 2 pokojowego z prasowaniem zapłacisz 50 zł lub mniej. W mojej sytuacji 200 zł za miesiąc to jest wydatek na jaki sobie możemy spokojnie pozwolić.
            • kolpik124 Re: pani od sprzątania nie mam, ale niani 22.12.11, 10:15
              Emama nie zajmuje się tak przyziemnymi rzeczami jak sprzątanie, zwykle bowiem pracuje w biurze 14h/dobę, a pozostały czas chce przeznaczyć na kontakt z rodziną (excluding rodziców, teściową i bratową of course), samorealizację i dażenie do transcendecji big_grin
    • wrednadziewucha Re: Robicie paniom do sprzątnia jakieś prezenty/b 22.12.11, 12:21
      Ja chodzę po domach i daję dzieciom korepetycje, czyli jestem też czymś w rodzaju pomocy domowej lub bony na godzinysmile Na święta dostaję czasem od dzieci jakieś drobne upominki, co jest strasznie miłe, same wybierają czekoladki, jakieś drobne kosmetyki albo ozdóbki, i zawsze jest mi trochę głupio ze ja nic dla nich nie mam... Rodzice zwykle dorzucają coś od siebie, jakąś małą ekstra kasę w wysokości godzinowej stawki. To bardzo miłe i wcale tego od ludzi nie wymagam, ale fajnie jest czuć się docenionym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka