melancho_lia Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 07:56 Pierwsze dziecko- 24 lata, drugie 26 lat. Nie żałuję, uważam, że w sam raz, może nawet ciut za późno Odpowiedz Link Zgłoś
sposobuzycia Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 08:21 Ja będę na dwa miesiące przed 26 urodzinami, ale mąż ma 34, więc nie chcieliśmy długo czekać. Ja byłam późnym dzieckiem (rodzenstwo 11 i 16 lat starsze) i mam poczucie że miałam dziadków, a nie rodziców. Z drugim zaczekamy ok 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 08:28 27, dla mnie było w sam raz, ale ja wszystko dość wcześnie robiłam, wcześnie zaczęłam pracę, skończyłam studia i wyszłam za mąż więc 2 lata po ślubie było akurat Odpowiedz Link Zgłoś
casus.78 Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 08:35 W wieku 22 lat, ciąża nieplanowana. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Skończyłam studia dzienne (z pomocą rodziców i teściów), mam pracę.... Teraz syn ma 11 lat i prawie mnie przerósł Chciałabym drugie ale ciążko się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 08:43 37 lat. Nie ma odpowiedniego wieku. Można być dojrzałą matką w wieku 18stu lat, i mało dojrzałą w wieku 30stu. Wszystko zalezy od charakteru i predyspozycji do tego, by byc matką. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 09:35 37 lat i chyba jednak wolałabym trochę wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 08:47 miesiac po 26 urodzinach bylam mezatka, mialam prace i skonczone studia dziecko bylo slodkie i wszystko bylo ok, a jednak uwazam ze kilka lat pozniej tez byloby dobrze drugie po 30 i to bylo to, chociaz daje mi popalic sto razy bardziej teraz ja juz mam samodzielnego szkolniaka, i przedszkolaka, a moje kolezanki rowiesniczki dopiero teraz rodza swoje pierwsze dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya scenka mi opadła 28.12.11, 09:47 80-90% ematek rodziło w średnich stanach dwudziestkowych lub coś około tego a gdzie kariera w byznesie, korporacji i na innych harwardach?, a gdzie samorealizacja i zwiedzenie świata na paralotni dookoła? a gdzie wcześniejsze postawienie willi na przedmieściu i słoiki z dularami zakopane w ogrodzie, coby dziecko miało standardowy start w życiu? do przewidzenia forumowe opowieści/mądrości sobie, życie sobie Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: scenka mi opadła 28.12.11, 11:35 Ja akurat mam zupełnie inne priorytety. Najchętniej bym kurą domową została, bo świetnie realizuję się w kuchni i przy dzieciach. Do pracy chodzę- bo póki co muszę. Ale marzę sobie, że może kiedyś nie będę musiała. Karierę i ambicje mam w dupie. Więcej frajdy sprawia mi samodzielne przygotowanie makowca niż zrobienie projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: scenka mi opadła 28.12.11, 12:19 ja rodząc 1 dziecko miałam 5 lat korpokariery za sobą i kupione duże mieszkanie. wtedy jeszcze to było możliwe, dziś pewnie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 11:11 chcialam miec w wieku 30 lat a ze wyszlo jak wyszlo. wyszly wiec od razu w wieku 34 lat. chcialabym miec i trzecie ale sie boje ze beda znow blizniaki. nie poiwiem fajne sa...ale w wieku 38-39 lat to nie wiem czy bym to znowu wytrzymala Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 11:12 28 lat - zrobiłam to, by się z domu wyprowadzić. najlepsza decyzja mego życia. dziecko dało mi nowe lepsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 12:18 grave_digger napisała: > 28 lat - zrobiłam to, by się z domu wyprowadzić. ? > dziecko dało mi nowe lepsze życie. w jaki sposób? oprócz metaforycznego rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
nomya Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 11:21 Będę miała skończone 33 lata jak urodzę swoje pierwsze dziecko i była to wpadka. Sama świadomie będąc na etapie krótko sprzed ciąży nie zdecydowałabym się na dziecko mimo tego, że jeszcze parę lat temu bardzo chciałam, lecz natura mi tego odmawiała. Rzecz jasna, teraz jestem szczęśliwa jak ciąża już jest Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 11:51 27, bardzo dobry wiek. Drugie chętnie bym miała już wkrótce, żeby przed 40-tką mieć już odchowane dzieci i znów móc zacząć szaleć Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 12:07 Zdecydowanie za późno.....Miałam 28lat,jak urodziłam pierwsze dziecko.Ale czas był odpowiedni. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 23:23 36 lat, ale to los za mnie zdecydował Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 23:30 Ślub 25 l. Pierwsze dziecko 26 l. Następne dzieci - 30 l. Jak dla mnie optymalnie. NIe zmieniłabym nic. Do 25 l zrobiłam wszystko na co było mnie stać Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: pierwsze dziecko 28.12.11, 23:53 23 - pierwsze dziecko i 25 - drugie dziecko. Uważam, że w sam raz. Zawsze marzyłam o partnerskim kontakcie z dzieckiem, może mi się uda. www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: pierwsze dziecko 29.12.11, 07:43 21 lat bez dwóch miesięcy - jak najbardziej odpowiedni wiek, ponieważ z wiekiem robię się coraz głupsza zamiast mądrzejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: pierwsze dziecko 29.12.11, 10:44 Wiek metrykalny nie zawsze idzie w parze z wiekiem rozwojowym Też uważam, że zbyt wiele czynników wpływa na to, czy jest to odpowiedni czas. Ja urodziłam dzieci w wieku: 28, 30, 34. Im byłam starsza, tym lepiej przygotowana i doświadczona ale gorzej ciążę i wczesne macierzyństwo znosiłam fizycznie. Mogłam psychicznie i fizycznie wcześniej ale ekonomicznie zdecydowanie nie. Nie żałuję, że to w tym wieku. Wyszło w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: pierwsze dziecko 29.12.11, 12:43 urodziłam 2 dni przed moimi 23 urodzinami pierwsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś