Dodaj do ulubionych

jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny podoba

06.01.12, 10:43
starsza poszła do przedszkola (zaraz po nia pójdę), a chłop do pracy.

Fajny jest ten 6 stycznia jako dzień wolny, czy raczej potrzebny jak psu na budę?

Watek o tematyce luźnej.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:45
      Długie weekendy są fajne z definicji wink Plus jeszcze prawosławni wreszcie mają dzień wolny na swoje święta.
      • kamelia04.08.2007 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:51
        pewnie, ze długi weekend fajny, ale w styczniu?

Zapomniałam, ze dzisiaj jest wolne w Polonii. U nas dzień jak zwykle. Zreszta we wtorek córa wróciła do przedszkola po 2 tyg. ferii swiatecznych. Środa była wolna (jak zwykle), to w sumie u nas ten 6 stycznia potrzebny jak psu na bude.
    • 18_lipcowa1 wolałam tak jak było wczesniej 06.01.12, 10:49
      czyli jak oddawali dni wolne
      • kamelia04.08.2007 Re: wolałam tak jak było wczesniej 06.01.12, 10:52
        własnie, moja matka tez tak twierdzi. Było fajniej jak mozna było sobie dzień odebrac, a tu teraz kicha.

To moje zdanie nt. - potrzebne to jak psu na budę, wczesniej było lepeij (z dniami do odbioru)
    • freakwave Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:51
      ten dzien wolny jak kolejny dzien wolny w roku, ale mniejszosc prawoslawna ma wowczas swieta, warto nie myslec tylko o sobie, oczywiscie kazdy by wolal wolne miec w wakacje uncertain
      • kamelia04.08.2007 co do prawosławnych 06.01.12, 10:56
        to pyatm was o wasze odczucie subiektywne, czy wam osobiscie to pasi?

U nas by nie przesło żadne chyba swieto ani prawosławnych, ani tym bardziej muzułmanów (ale by była hryja), bo państwo jest swieckie.
        To co koscielnego swietuja, to z tradycji, ale nic nowego religijnego do świetowania nie dojdzie.
        • freakwave Re: co do prawosławnych 06.01.12, 11:31
          ale pytanie jest glupio zadane, bo jak czlowiekowi ma nie pasowac jeden dodatkowy dzien odpoczynku?
          ja nie pracuje na etacie, natomiast zona tak, lubie jak wszyscy jestesmy w domu i mozemy zajac sie soba, bo malo jest do tego okazji w roku poza weekendami aby sie pobyczyc razem, stad tak, odpowiada mi kazdy dodatkowy dzien wolny w roku i nie wazne cyz to jest swieto muzulmanow grekokatolikow czy hindusow wazne ze moge wykorzystac wolne na bycie z rodzina
      • attiya Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:00
        ale wigilia zawsze była dniem roboczym, więc w sumie nie wiem po co ten dzień wolny...gdyby to byl pierwszy dzień świąt wolny, to tak ale wigilia...
        • freakwave Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:34
          no ok, to pewnie kompromis bo w krk tez jest swieto, dodatkowo oni i tak jak im swieta wypadaja w tygodniu to biora urlopy, no i teraz maja tak ze nie musza brac tego urlopu na jeden dzien wiecej, z drugiej strony w wigilie 24 grudnia czynne sa sklepy, gdy sie czegos zapimni mozna sie jeszcze zaopatrzyc, mozna rowniez zrobic ostatnie prezentowe zakupy, tutaj nei ma takiej mozliwosci. mimo wszystko dobre wolne nie jest zle, mozna spedzic czas z rodzina i wypoczac nawet w depresyjnym styczniu
    • attiya Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:55
      teoretycznie ponieważ dziś wigilia, to w sumie z deka może się przydać a ponieważ wigilia li i jedynie jako tradycja, to sam 6 styczeń jako święto religijne jest psu na budę. Wychodzę z założenia, że jak ktoś chce siedzieć w kościele, to niech sobie urlop weźmie...
    • kali_pso Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:55

Dla mnie ma małe znaczenie, chociaż wiadomo- wstawać rano nie trzeba to jak tutaj się nie cieszyćwink
      Ja i tak za tydzień zaczynam dwutygodniowe ferie, więc w tym roku ten 6 stycznia jakoś niespecjalnie mnie interesuje...
    • edelstein Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 10:58
      Nie wiedzialam,ze to dzien wolny jest.U nas nie jest, na szczescie,bo kazdy przedluzony weekend powoduje kilometrowe kolejki w sklepach,conajmniej jakby wojna miala byctongue_out nie widze potrzeby wolnego 6stycznia.
      • attiya Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:02
        bo to od tego roku dopiero święto jest
        • zona_mi Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 16:24
          Święto to jest jakby od trochę dawniej, niż tego roku wink
          Wolne ustawowo od zeszłego roku.
    • inguszetia_2006 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:00
      Witam,
      Bardzo mi się podoba. Spałam do 9:30, teraz piję kawkę. Jest leniwie i domowo. Na co dzień mam orkę w pracy, więc każdy wolny dzień jest na wagę złota.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • echtom Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:34
        Się podpisuję. Dla mnie każdy dzień na odespanie jest bezcenny, zwłaszcza w zimie. Do tego stopnia, że nie myślę o jego wpływie na światową ekonomię i globalne ocieplenie tongue_out
    • zebra12 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:22
      Eee, nie podoba mi się: leje, wieje wink

A tak serio, to oczywiście uważam, że powinno być wolne w wigilię. Z całych świąt BN najważniejsza dla nas jest wigilia. Ta kolacja, ten nastrój, rodzina przy stole, prezenty, choinka. 25 i 26 grudnia to już bardziej żarcie i nudy.
      • naomi19 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:27
        Zgadzam się, ja nawet nie wiem, co to za święto jest dzisiaj. Natomiast wigilię obchodzą wszyscy, również ateiści i w związku z tym nie podoba mi się, że pracuję w wigilię, ale w jakieś tajemnicze święto (ktoś w ogole wie o co chodzi?) nie można bułek kupić.
        • kandyzowana30 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:58
          pl.wikipedia.org/wiki/Objawienie_Pa%C5%84skie a prosze bardzo
          • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 13:06
            a to ciekawe, że w 3 landach niemieckich 6.01 jest wolne a w pozostałych normalny dzień pracy - jakby u nas zrobili coś takiego w województwach to by się dopiero działo big_grin
            • kandyzowana30 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 13:20
              dopiero ciekawie jest chyba ze swietami w szwajcarii, nie wiem jak konkretnie z 6.1 ale tam chyba kazdy region ma inne swieta. Ja bym chyba wybierala miejsce zamieszkania w zaleznosci od ilosci wolnych dni smile Moze ktoras z dziewczyn tam mieszkajacych oswieci mnie jak to tam funkcjonuje.
              www.officeholidays.com/countries/switzerland/
            • ola Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 17:56
              wystarczy trochę liznąc historii Niemiec i wszystko staje się jasne.
              3 króli jest wolne w landach katolickich, a Niemcy to kraj federacyjny.
              • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 22:44
                z historii i geografii zawsze byłam noga i starałam się lizać jak najmniej się dało wink a co z tą Szwajcarią?
    • sumire Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:38
      wcale mi się nie podoba. ale ja ogólnie nie jestem zwolenniczką mnożenia dni wolnych od pracy.
    • sueellen Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 11:53
      a to 6 stycznia jest teraz wolne w Polce surprised??
    • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:01
      mnie się podoba w tym roku - pracowałam ostro całą końcówkę 2011, święta spędziłam w szpitalu, więc te 3 dni wolnego z rzędu mnie cieszą. W zeszłym roku miałam łącznie 6 dni urlopu z czego tylko 3 z rzędu - wybrane z powodu ciężkiej choroby bliskiej osoby, więc nie dla odpoczynku.
      • czar_bajry Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:10
        Bardzo mi się podoba...
    • lilly_about Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:13
      Zdecydowanie wolałabym, żeby wigilia była wolna.
      • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:18
        miliony polaków szturmujących w wigilię sklepy, sklepiki i markety nigdy by na to nie pozwoliły, żeby zamknąć sklepy w ten dzień. No chyba, że wolne dla wszystkich z wyjątkiem kasjerek wink
    • klubgogo Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:26
      Niepotrzebny, nie obchodzę. Wstałam o 9-ej, wysprzątałam chałupę, robię obiad i szlag mnie trafia, bo w pracy jest tyle roboty, że aż mnie skręca jak leży i czeka. A poniedziałek trzeba nadrobić za jakiś nowy wolny dzień. Bez sensu.
      • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:40
        > Niepotrzebny, nie obchodzę. Wstałam o 9-ej, wysprzątałam chałupę, robię obiad i
        > szlag mnie trafia, bo w pracy jest tyle roboty, że aż mnie skręca jak leży i c
        > zeka.

to jedz i ją zrób wink ja w tym tygodniu w 4 dni przepracowałam 6,5 a i tak mam od metra roboty, ale mam to gdzieś - leżę sobie na kanapie z książką i z netem - jest bosko big_grin
        • andaba Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:43
          Bardzo mi sie podoba, nie musiałam wstawać przed szóstą. I moim dzieciom też się podoba, bo nie musiały iść do szkoły. I mojemu mężowi też się odoba bo w pracy przy święcie mają spokój.
        • klubgogo Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 07.01.12, 10:34
          Nie mogę jej zrobić, firma zamknięta.
      • czar_bajry Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 12:56
        Niepotrzebny, nie obchodzę. Wstałam o 9-ej, wysprzątałam chałupę, robię obiad i
        > szlag mnie trafia, bo w pracy jest tyle roboty, że aż mnie skręca jak leży i c
        > zeka. A poniedziałek trzeba nadrobić za jakiś nowy wolny dzień. Bez sensu.

Bez sensu to jest widzenie tylko czubka własnego nosa, idź do pracy- broni Ci ktoś?????
    • tessla81 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 13:45
      Bardzo mi się podoba, że mam wolne w urodziny smile
      • kandyzowana30 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 14:26
        wszystkiego najlepszego smile
      • spicy_orange Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 17:23
        mnie by się nie podobało, bo mój pracodawca daje mi tzw "urlop okolicznościowy" w urodziny - pełnopłatny i nie odliczany z puli urlopu. Zrobienie z tego dnia święta dla wszystkich uznałabym za krzywdzące (żarcik) big_grin
    • woman_in_love dostaliscie 1 dzien, a zabrali wam 2 06.01.12, 13:51
      albo i 3 (za święta odbierane). Ale nawet tego nie widzicie. Jednak Kropiwnicki miał rację. Polski wyborca to głupi wyborca, łatwo nim manipulować, ma krótką pamięć i ogólnie jest niekumaty hehe.
      • kali_pso Re: dostaliscie 1 dzien, a zabrali wam 2 06.01.12, 14:30

Mnie akurat nikt niczego nie zabrał, więc nie gulgocz tak, nie gulgoczwinkP
      • kandyzowana30 Re: dostaliscie 1 dzien, a zabrali wam 2 06.01.12, 14:33
        ale to przeciez sprawy nie wykluczajace sie wzajemnie, moze sie komus podobac dodatkowe wolne i jednoczesnie bardzo nie podobac odebranie przynaleznych dni wolnych wypadajacych w weekendy.
    • kasiamel Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 13:53
      Jestem osobą wierzącą, ale teraz odbieram to Święto jako narodowe, a nie kościelne, a nie tak chyba miało być...
      • kkokos Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:18
        kasiamel napisała:

> Jestem osobą wierzącą, ale teraz odbieram to Święto jako narodowe, a nie koście
        > lne, a nie tak chyba miało być...

znaczy powinnam dziś machać biało-czerwoną flagą i czuć się podniośle dumną z bycia polką?

szczerze mówiąc, mam to w dupie.

i tak jak ktoś napisał - irytuje mnie, że w poniedziałek będę musiała w pracy nadganiać to wszystko, czego nie mogłam zrobić dzisiaj, przez co cały przyszły tydzień będzie ciężki. a dziś to dzień stracony - do byczenia się niespecjalnie mi potrzebny, bo święta były tak niedawno i się wybyczyłam, a żadnej z sensownych rzeczy, które muszę załatwić, nie załatwię, bo wszystko pozamykane.
        • kajmanik Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:22
          mnie się nie podoba. dla mnie to strata czasu i kolejny przymus. naszej gospodarki nie stać na takie zabawy a zmian w KP była niekorzystna dla pracowników.
          • angazetka Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:45
            A na odbieranie sobie wolnego za święto przypadające w niedzielę było nas stać? tongue_out
            • kajmanik Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 16:16
              a uważasz ze dwa skrócone tygodnie pracy bezpośrednio po sobie są potrzebne? dla mnie to bezsens- a co do odbierania -wolałam mieć potrzebny wolny dzień w Wigilię czy przedłużoną ,,majówkę" niż bezsensowną,przymusową nudę 6 stycznia.
    • karro80 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:22
      Każdy dzień wolny mi się podobasmile
      Jeszcze 16 października mogli by zrobić wolne jak kiedyś było mówione, że są plany<zdanie moje subiektywne, bo urodziny mam wówczas>
    • manekineko Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:39
      Mnie się podoba, bo w końcu Prawosławni mogą bez przeszkód świętować swoją wigilię.
      • angazetka Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:46
        Ale za to zakupów nie mogą zrobić (a często w ostatniej chwili coś trzeba dokupić).
      • zona_mi Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 16:31
        Grekokatolicy też.
    • mama_kotula Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 15:48
      Wszystko mi jedno. I tak pracuję na zmianę ze spędzaniem czasu z dziećmi. Lubię i jedno, i drugie smile
      • pierr-dzioszek Mamy kryzys 06.01.12, 16:34
        a zamiast pracować świętujemy. Za dużo jest tych wolnych dni. Ja chcę pracować i nie mogę,szlag mnie trafia.
        • kajmanik Re: Mamy kryzys 06.01.12, 16:38
          pierr-dzioszek napisała:

> a zamiast pracować świętujemy. Za dużo jest tych wolnych dni. Ja chcę pracować
          > i nie mogę,szlag mnie trafia.

bingo! do tego niczego nie można załatwić, kupić itd bo mamy kolejny bezsensowny wolny dzień- dodatkowo z ,,piękną" pogodą.
        • andaba Re: Mamy kryzys 06.01.12, 16:39
          pierr-dzioszek napisała:

Za dużo jest tych wolnych dni. Ja chcę pracować
          > i nie mogę,szlag mnie trafia.

A ja myślałam, że stachanowcy to relikt dawnych czasów smile
        • spicy_orange Re: Mamy kryzys 06.01.12, 17:30
          > Ja chcę pracować i nie mogę,szlag mnie trafia.

znajdź sobie taką pracę, gdzie będziesz mogła pracować nawet mimo święta. Ja taką mam - mogę yebać 7 dni w tygodniu z przerwą pomiędzy 3 a 4 w nocy bo wtedy nasz system księgowy na serwerze ma przerwę techniczną . W tym czasie można wziąć prysznic, umyć zęby i zmienić gacie, z pieśnią na ustach czekając aż przerwa się skończy i będzie można znów napitalać. Już się nam zdarzało, że czekałyśmy do 4 na odpalenie systemu, bo do 3 nie wyrobiłyśmy z zamknięciem miesiąca. Polecam. Zapraszam.

Maruda.
    • joanna35 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 16:41
      Mam wrażenie, że w naszym kraju jeden długi weekend goni kolejny. Zachwycona nie jestem.
      • paartycja Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 17:06
        średnio mi ten wolny dzień pasuje-zaległości w pracy rosną i rozmnażają się przez pączkowanie,goowniana pogoda i nie ma gdzie wyjść z dzieckiem,sklepy pozamykane..
    • ally Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 17:05
      Wolne zaraz po świętach jest mi średnio potrzebne.
      A w ogóle to Kropiwnicki powinien być publicznie wychłostany na gołą d*** za zajmowanie się 6 stycznia zamiast swoimi obowiązkami, czyli rządzeniem Łodzią.
      • marzeka1 Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 06.01.12, 22:50
        Bardzo, wyjątkowo miło spędziłam ten dzień.
        • wioskowy_glupek Re: jak sie wam ten 6 stycznia jako dzień wolny p 07.01.12, 11:06
          Wiadomo, że się cieszę ale wolałabym wolną wigilię smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka