Dodaj do ulubionych

Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnienie..

09.01.12, 22:18
Taki wątek na wyciągnięcie kijów z tyłka wink

Jakie typy e-matek widzicie na forum ? Bo ja wyróżniłam kilka typów big_grin Oczywiście poniższa charakterystyka opiera się na osobnikach skrajnych i charakterystycznych big_grin Więc nie każdy kto się do danej grupy zalicza, od razu nie znaczy to, że jest jej typowym reprezentantem big_grin

No to jedziemy...

E-Matka Polka - kura domowa

- Siedzi w domu z dzieckiem, ma dziecko, dwójkę, ewentualnie siedem wink Oczywiście szczyci się robieniem zupek dla męża, ogarnianiem całego domu. Potępia matki robiące karierę i nie spędzające z dzieckiem każdej minuty... Nie wyobraża sobie wyjazdu z domu dopóki jej dziecko nie skończy co najmniej lat ok 10...
Na utrzymaniu męża w co drugim poście wtrąca informacje o tym jaka jest z tego powodu szcześliwa wink

Zazwyczaj w okresie ciąży ma brzuszek następnie, maluszka czy dzidziusia

E-Matka business woman

Jak wiadomo wszystkie pracujące emamy pracują w wielkich korporacjach na stanowiskach conajmniej prezesów, dyrektorów czy innych szych...
Ich aktywność forumowa obejmuje tematykę typu - mam problem przy rekrutacji pracownków, czy zwolnić pracownika itp...
- Typowa przredstawicielka tego nurtu pracuje w ciąży aż do rozwiązania a w jej postach przewijają się opowieści o tym jak to raporty wysyłała nawet z porodówki...
Wyśmiewa ematki - kury domowe, typ matki wyluzowanej, nie karmiącej cysiem, która zostawia dziecko w 3 dni po porodzie by pośmigać na 2 tyg urlop na narty wink
Nie wie co to kredyt, bez jednej pożyczki wybudowała dom, gołymi rękami... Gardzi klientkami providenta wink
Ma męża dyrektora czy innego CEO, w co drugim poście dodaje... wstawki typu " nie żeby nie było nas stać, albo wierz mi nasze dochody pozwalają na to czy na tamto" wink

E Matka Domorosły Psycholog

- Ten typ e-matki, posiadł wszystkie fakultety z dziedziny psychiatrii i psychologii, na forum para się wmawianiem innym ematkom jaką traumą grozi im dzieciom zjedzenie marchewki na obiad...
Przedstawicielka tego nurtu e-mam, wszędzie wietrzy niebezpieczeństwo, delikatnej psychice jej maleństwa grozi wszystko, żarty, klapsy, kary, podnoszenie głosu.... Taka ematka nie karze swojego dziecka w żaden sposób ponieważ jakiekolwiek okazanie władzy nad dzieckiem łączy się z jego gnębieniem i poniżaniem co niechybnie prowadzi do traumy... Traumę nieuświadomioną mają także inne e-mamy, szczególnie te klapsowane w dzieciństwie.

E-matka - święcie oburzona - pouczająca...

Ten typ jest IMO najgorszy, wyjątkowo arogancki charakteryzujący się tzw kijem w tyłku...
Aktywność forumowa takiego trolla ogranicza się głównie do pouczania i wtrącania debilnych wypowiedzi typu - nie trzeba było się wtrącać, a po co podsłuchujesz, nie twoja sprawa itp... Zazwyczaj wszędzie tam gdzie kompletnie nie mają one sensu... Poruszenie jakiegokolwiek, wątku na forum o konkretnej osobie, wiąże się dla tego typu ematki z publicznym jej obmawianiem. Choć nie padają żadne dane, które mogłyby tą osobę upublicznić...
Kobieta totalnie Ę,Ą bez dystansu do siebie i swoich dzieci...

Np. Słyszałam dzisiaj na przystanku jak jedna kobieta powiedziała to i to zgadzacie się z tym ?
- a po co się wtrącasz do rozmowy, jesteś niekulturalna, po co podsłuchiwałaś, nie powinnaś wsadzać nosa w nie swoje sprawy...

- Moja znajoma ma adoptowane dziecko, któremu nie mówi prawdy a wy powiedziały byście ?

- a po co się wtrącasz do jej życia, nie powinnaś wsadzać nosa w nie swoje sprawy, dlaczego ją obmawiasz... ?

E-Matka Polka zafasolkowana vel odmóżdżona

Totalnie, infantylna bez poczucia humoru, dziecko jest dla niej swego rodzaju bożkiem tzw. idola tribus.
Z dziecka nie wolno żartować, karać, w ogóle nic nie wolno...
Na L4 idzie zazwyczaj pierwszego dnia po zapłodnieniu, często profilaktycznie żeby nic się dzidziukowi nie stało.
Zazwyczaj staje sie posiadaczką brzusia czy brzunia, a następnie fasolki, dzidziulka oraz 2 cysi...
Cysiem karmi do 7 roku życia a proponuje conajmniej do 10 go... Prawdopodobnie w imię więzi z dzieckiem proponowała by i do 15 go... Dostaje spazmów na myśl o tym, że nie widziało minki dziecka kiedy dostało 1 marchewkę...
Na jej dziecko czychają wiecznie niebezpieczeństwa w postaci czekoladki danej przez babcię czy zabawki danej samowolnie przez bratową...
Jest ulubienicą swojego męża, ponieważ kiedy cały czas zajmuje się dzieckiem, on spokojnie zabawia się z sekretarką...

Tak nudzi mi się po pracy wink jutro mam wolne... tongue_out
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 22:52
      Trochę jaskrawo ale generalnie trafionebig_grin

Jest jeszcze jeden typtongue_out

E matka - normalna

Charakteryzuje się tym iż żyje i daje żyć innymtongue_out
      • lilka69 Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 22:57
        czyli ty czar bajry, bez podlizywania sie smile jestes normalna.
        • czar_bajry Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:03
          Jasne, że takbig_grin
          • kropkacom Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 08:55
            czar_bajry, wpada na forum jak po ogień. Zostawia dwa/trzy komentarze obojętnie gdzie, zazwyczaj dość neutralne lub "głupia jesteś" i ucieka. Nie wiec co to za typ big_grin
            • rosapulchra-0 Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:57
              Typ "uwaga, ja tu byłam!" i zaznacza teren.
            • gabi683 Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 12:42
              kropkacom napisała:

> czar_bajry, wpada na forum jak po ogień. Zostawia dwa/trzy komentarze obojętnie
              > gdzie, zazwyczaj dość neutralne lub "głupia jesteś" i ucieka. Nie wiec co to z
              > a typ big_grin

oj tam oj tam tongue_out Ale prawie zawsze trafne wypowiedzi smile
        • konwalka Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:03
          emamy dzielą się na emigrantki i fajne
        • azjaodkuchni Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:04
          I jeszcze ematka emigrantka co to zobaczyła inny system szkolny, zdrowotny i pluje w ojczyste gniazdo śmiąc krytykować.
          Proszę o wpisanie mnie do tej kategorii
          • sokhna Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:12
            Azja, to juz jestesmy we dwie w tej grupie smile
          • edelstein Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:22
            Dopisuje siebig_grin
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:59
              dopisz sie jeszcze do kategorii sadzi zlosliwe komentarze a potem oksarza innych o plucie jadem oraz do kategorii moje dziecko chce wode zamiast coli itp- czy cos z nim nie tak
          • rosapulchra-0 Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:56
            Ja też poproszę o wpisanie mnie do powyższej kategorii! wink
      • chipsi Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:48
        ematka normalna jest jak yeti tongue_out
    • mathiola Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:04
      Eeee, nie ma mojego typu więc nie istnieję więc nie wiem, czy powinnam się wypowiadać tongue_out

Już kiedyś był taki wątek.
      Pewnie niejeden zresztą wink

A tak naprawdę mogłabym się zamknąć we wszystkich tych typach, zależnie od sytuacji. Jak wiele innych zapewne.

O już wiem.
      Ja jestem Matla Polka kura domowa z porywami do bizneswoman, dusza latawicy zamknięta w umyśle domorosłego psychologa tongue_out
      • annie_laurie_starr Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:10
        Jest jeszcze e-matka totalnie glupia (troche inna niz ta infantylna i zafasolkowana), e-matka totalnie wredna i e-matka antyszczepionkowa pod wezwaniem NOP-a. Moglabym poprzec te przyklady nickami, ale powstrzymam sie.
        • andaba Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:12
          Może bym podpadała pod pierwszą kategorię, gdyby nie te brzuszki i maluszki, rzyg, zwłaszcza brzuszek.
          • czar_bajry Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 09.01.12, 23:27
            Hym... samotna się czujęsmirk
            • echtom Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 08:16
              Nie martw się, jestem z Tobą smile
    • saga55-5 wioskowy_glupek 09.01.12, 23:23
      Jestem ZA.
      Super to podsumowałaś smile
      Brakuje tam jeszcze kilka rzeczy, ale dobre !!!
      • saga55-5 Re: wioskowy_glupek 09.01.12, 23:26
        Poza tym, na emamie to nie można złapać równowagi tylko ...........ze skrajności, w skrajność.
        Nie ma nic POZA...........a szkoda
    • imasumak I jeszcze jeden typ jołmatki 09.01.12, 23:24
      Co jakiś czas pojawia się taka, której się wydaje, że oto swym bystrym okiem ogarnęła struktury wewnątrz forum i że potrafi to w bystry i nie banalny sposób opisać wink.
      Ale nic z tego, bo przeczytawszy jej wywody, można jedynie westchnąć - ale to już było wink
      • imasumak Re: I jeszcze jeden typ jołmatki 09.01.12, 23:26
        miało być:

imasumak napisała:

> Co jakiś czas pojawia się taka, której się wydaje, że oto swym bystrym okiem og
        > arnęła struktury wewnątrz forum i że potrafi to w bystry i niebanalny sposób o
        > pisać wink.
        > Ale nic z tego, bo przeczytawszy jej wywody, można jedynie westchnąć - ale to j
        > uż było wink
      • deodyma Re: I jeszcze jeden typ jołmatki 09.01.12, 23:34
        moze i bylo, ale nikt tak trafnie nie podsumowal tych struktur jak autorkasmile
        • iwles Re: I jeszcze jeden typ jołmatki 10.01.12, 08:42

deodyma napisała:

> moze i bylo, ale nikt tak trafnie nie podsumowal tych struktur jak autorkasmile

no, niczym prawdziwa E Matka Domorosły Psycholog.
        • imasumak Re: I jeszcze jeden typ jołmatki 10.01.12, 10:52
          To mało pamiętasz wink
    • kropkacom Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 08:57
      Fajnie napisane.
    • moofka Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:15
      jest jeszcze

ematka-ankieterka
      irytujacy typ
      zaklada watki pt
      a czy wy
      a co wy
      a jak wy
      sklaniajac innych do wylewnosci
      sama o sobie nic nie pisze, w obawie ze jej ktos cos wywlecze z wyszukiwarki
      tak se zaklada, zeby pogadac, bo oprocz dzieciorow nie ma do kogo geby otworzyc

i ematka-wyjec
      zamiast argumentow w dyskusji na dowolny temat ma stek chamstw i niegramatycznych wyzwisk
      o tyle irytujaca, ze raczej ani czytac ani pisac nie umie
      w zasadzie ciagle sie dziwie liberalnosci moderacji w stosunku do tego typu wink

i ematka helpme
      mam dlugopis na bialej sofie, w zupie twardy kartofel, krzywa gromnice, zablokowany telefon, przypalony garnek, wypadajace wlosy, skurcze porodowe
      co robic kochane ematki, tylko szybko smile

i pewnie jeszcze kilka tylko nie pamietam

• ceide.fields Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 09:45
        Jest jeszcze ematka-emigrantka w osobnym niepracującyym podgatunku.

Zakochana miłością neoficką w kraju swojej emigracji, gdzie trawa zieleńsza, a niebo bardziej niebieskie. Z raku kompetencji/inteligencji lub lenistwa nie pracuje i jest na utrzymaniu męża. Brak znajomości w realu kompensuje częstymi dyżurami na forum, na forach lolalnych kraju emigracji się nie udziela bo nie zna wystarczająco dobrze języka, ani wbre pozorom, nie ma rozeznania w realiach kraju emigracji.
        • wioskowy_glupek Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 10:10
          widzę że temat się spodobał wink
          Dodaje jeszcze typ ematki, która w każdym wątku poruszającym ważny dla autora problem stara się zdeprecjonowac ten problem pisząc ja to bym chciała żeby... Tym samym ukazując niewdzięczność autora wink
          -mam problem bo teściowa za bardzo się wtrąca
          Ja to bym chciała ale nasza teściowa w ogóle się ogóle interesuje dzieckiem
        • azjaodkuchni Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 15:33
          Ależ emigrantki już są ... czekamy jeszcze na koleżankę z Kataru i z Kociannę z Moskwy ale na może być tylko członkiem honorowym, bo ona pracuje a nie siedzi jak pasożyt na utrzymaniu męża.
    • sarling Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 10:32
      e-matka będąca antyematką, czyli odcinająca się od wszystkiego co "te ematki" wypisują.
      Ale oczywiście przesiadują tu codziennie i też swoje wypisują wink
      Ja należę do tej kategorii smile

e-matka ideowiec - odzywa się wyłącznie w określonych tematach: 6 latki w szkole, krytyka rządu, krytyka KK, zwolnienia w ciąży

e-matka podglądacz - ogranicza się tylko do wklejenia emotikona

e-matka - facet - wbrew pozorom jest ich tu sporo i są tacyinaczejmyślący!
    • suazi1 dobre 10.01.12, 12:05
      Właśnie odkryłam, że jestem mieszanką wszystkich powyższych smile
    • malwa51 Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 15:24
      ematka-eko mieszczaca na balkonie szklarnie, poletko, krowke, swinke oraz kurke, wzglednie mocno zaprzyjazniona z niszowymi rzeznikami. Zwykle dorzucajaca w watkach o zywieniu dzieci (oczywiscie, mimochodemwink zdania wyrazajace potepienie dla matek karmiacych dzieci jajkami, filetami czy paluszkami rybnymi z Tesco. big_grin Dzieci eko-ematki na zagryche dostaja wylacznie suszone owoce i pija wylacznie wode; na zakupach nigdy nie domagaja sie slodoczy ani soczkow, majac swiadomosc ich szkodliwosci.
      Pomijam watki uswiadamiajace "czego dziecko jesc nie powinno" (oprocz tych tescowych jajek) - ostrzezenie nt szkodliwosci actimeli, kubusiow czy innych daniow powinno zajmowac 1/3 etykiety wink
      • bi_scotti Re: Jakie typy emam rozróżniasz ;) ? Na rozluźnie 10.01.12, 15:40
        A co z ematkami polityczno-ideologicznymi?
        PO/PiS beee albo PO/PiS cacy; Zydzi/Muzulmanie z zalozenia WSZYSCY zli/dobrzy; rasizm/multikulti Europie sluzy/szkodzi etc. etc. Zawsze wszystko jednowymiarowe a jak ktos probuje dostrzec szarosci to jest idiota/lewakiem/nazista/kretynem a co najmniej niedouczona emigrantka tongue_out
        Osobny rozdzial to Puszka Pandory z religia/ateizmem ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka