Dodaj do ulubionych

Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos?

03.02.12, 20:55
Myslimy juz o miesiacach wiosenno -letnich , o Gruzji slyszalam , ze nastawieni na turystow, mili, jest tanio, ladnie. Ale czy w takiej Gruzji znajde all inclusive? Ceny , o jakich slyszalam przyprawiaja o zawrot glowy, tak tanio, ze az nierzeczywiste.

Rodos- pewnie taka samo jak na innyc wyspach greckich ale czy wypoczywac tam w obliczu ich obecnych problemow? chyba tak bo jak strajki sa to i tak pewnie w atenach glownie. a roslinnosc zawsze piekniejsza niz w grecji kontynantalnej.

A co z Cyprem? nic nie slyszalam. interesuje mnie glownie roslinnosc. bo wiadomo - hotele wszedzie sa takie same- lezaczki, kilka basenow, zarcie caly dzien.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:01
      Byłam na Cyprze w środku lata, miałam dom z basenem do dyspozycji, więc zawsze kąpiel rano i wieczorem, za dnia wycieczki samochodem i skok do morza, zwykle na 3-4 godziny. Wyspa jest mała i można ją całą ładnie zwiedzić w 10 dni, jeśli chcesz obejrzeć wszystko, co w przewodniku wskazano. Najgoręcej polecam klasztor Stavrovouni, safari po Trodos (jedyna chyba aktywna zieleń latem) i plaże Konnos Beach (koniecznie, dla mnie cud) i Kourion Beach. Jeśli chcesz poimprezować, to koniecznie jedź do Agia Napa, szczególnie polecam Nightmare. I część turecka, Famagusta i jej plaże są śliczne.
      A jeśli chodzi o roślinność, to na wiosnę jeszcze jest, ale latem totalna susza, jedynie w Trodos zielono.
      • klubgogo Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:10
        Stavrovouni otwarte jest tylko dla mężczyzn, kobiety mają wstęp chyba 2 razy w roku, ale z zewnątrz sprawia wrażenie.
    • inguszetia_2006 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:04
      Witam,
      W części tureckiej Cypru - super.
      Pzdr.
      Inguszetia
    • kkalipso Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:07
      Byłam na Rodosie,przepiękna wyspa.Niby taka sama a jednak inna od reszty,dużo piaszczystych plaż,zamków i historycznych miejsc do zwiedzania.Teraz przez kryzys podejrzewam,że można tanio spędzić super wakacje na naprawdę atrakcyjnej wyspie!
      • jlo83 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:47

to chyba na innym Rodos byłaś , niż ja
        bo ja byłam na takim, że plaży piaszczystej musiałabym tygodniami szukać = nawet jak poczytasz przewodniki, to większość plaz na wyspie rodos jest kamienista, co jest mega uciążliwe, a jak ktoś z dzieckiem leci to już całkiem odradzam, kamienie sa okropneeeee

teraz szukam wakacji (niie egipt ani turcja ani tunezja) z pięknymi na oprawdę piaszczystymi plażami
        • buanitka Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 21:58
          O Gruzji: (co prawda z 2007r.)
          www.sfinjak.wroclaw.pl/gruzja2007/gruzja_intro.html
        • cofoko Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 22:15
          Jezu co za ignorantka,może byłaś po prostu na zach.wybrzeżu gdzie są chyba same kamieniste,pół godziny i na wsch.wybrzeżu masz mnóstwo pięknych piaszczystych plaż,w ciągu 4dni znależliśmy 4 piaszczyste oprócz naszej hotelowej, też piaszczystej,a Prasonissi (czy jakoś tak) to już w ogóle bajka.
        • kkalipso Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 22:40
          Ze względu na jej położenie, na styku trzech kontynentów, widoczne są tu wpływy wielu kultur. Obecność licznych zabytków świadczy o bogatej historii wyspy. Do najbardziej znanych należą: port Mandraki, w którym niegdyś stał jeden z siedmiu cudów świata – kolos Rodyjski, liczne pozostałości budowli antycznych oraz Pałac Wielkich Mistrzów zakonu szpitalników w stolicy wyspy.

Wyspa kusi przybyszów wspaniałą pogodą - ponad 300 dni w roku świeci tam słońce. Klimat oraz błękitna, krystaliczna woda powodują, że wyspa jest co roku tłumnie odwiedzana przez spragnionych słońca i kąpieli morskich turystów. Mimo że na Rodos przeważają plaże żwirkowe, można na niej znaleźć przepięknie położone, trochę odludne plaże piaszczyste.

Dziś Rodos znane jest turystom jako wyspa o pięknych plażach, bogatym życiu nocnym i jako doskonałe miejsce do uprawiania sportów wodnych – szczególnie windsurfingu i kitesurfingu.

Podziwiać tu można zarówno piękne plaże jak i wspaniałą i pełną uroku stolicę Rodos. Za grubymi murami otaczającymi miasto nad którym góruje twierdza Krzyżowców znajdziemy średniowieczne budynki, bogato zdobione meczety, małe domki z drewnianymi balkonami oraz liczne ślady burzliwej historii.

Wschód wyspy polecany jest miłośnikom pięknych piaszczystych plaż. Północny zachód zaś charakteryzuje się plażami żwirowymi i silniejszym wiatrem, który przyjemnie chłodzi w upalne, letnie dni.

Nie mam powodu kłamać! Może nie wiedziałaś gdzie jechać zdarza się! Rodos to napewno wyspa na jaką wrócę tak jak Sandorini ,nic nie zyskuję chwaląc!
    • aga_i_oli Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 03.02.12, 22:45
      Rodos - przepiękna roślinność, dziwne że wiesz skoro nie byłaś. (ceny ok, klimat ok - ale w maju za zimno, i ta roślinność)
      Cypr - byłam ale zimą - wolę Kretę we wrześniu.
      Gruzja/Ukraina mąż pochodzi ze wschodu - raczej jeszcze nie za 4-5 lat, jak najbardziej.
    • volta2 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 04.02.12, 08:36
      na cyprze i rodos nie byłam, więc się nie wypowiem

natomiast jestem na forum zapewne najlepiej zorientowana w gruzji.

tylko licząc od stycznia - byłam tam już 2 razy, z dziećmi, nie sama.

od 3 lat wakacje spędzam w gruzji, łikendy jesienne również i zimowe wypady na narty przynajmniej 2- 3 w roku takoż.

gruzini wcale nie są tacy mili jak się o nich mówi
      tanio nie jest wcale - jest tak jak w polsce, a w miejcowościach turystycznych - drogo, albo drożej, innej opcji nie masad nie wiem, kto ci naopowiadał o tanim all inclusiv? ktoś kto tam był?
      nie wierzę. średniej jakości kwatera z łazienką 70-80 złotych w lipcu(czyli przed sezonem, za pokój, nie za osobę), 160-220 pokój w hotelu ze śniadaniem też przed pełnią sezonu - ja płaciłam w lipcu i w listopadzie taką kwotę, kwatera(studio) w ośrodku narciarskim 100 dolarów za noc bez wyżywienia.
      obiad w jedynej restauracji w kurorcie 70 zeta, za drugie danie.
      w ośrodku narciarskim 120-160 zeta, z kieliszkiem grzańca do obiadu.

BEZPIECZEŃSTWO- poziom jest duży, policja widoczna, i bandyterki nawet tej kieszonkowej nie ma, boją się policjantów wszyscy. naprawdę, nie wiem, co musiałoby się człowiekowi przydażyć, by mógł napytać sobie biedy.
      s

stosunek do dzieci - na plus

oczywiście - zawsze jest opcja zamówienia sobie najlepszego hotelu pod słońcem - czyli własnego namiotu, my z takiej opcji korzystamy w lecie całkiem często i wtedy jest taniutko. ale my akurat lubimy namiotować w górach, przy źródle, z widokiem na 5 tysięczniki(wszystko oczywiście z dziećmi).

co do wybrzeża - nie jest źle, porównywalnie może do bułgarii, ale jeszcze brudniej, i mocno kamieniście, chyba że wybiera się batumi. tam jest powiew międzynarodowych kurortów i starają się by było wymuskanie.
      ja z wybrzeża uciekłam szybko - u siebie mam i cieplejsze morze i ładniejszą(choć brudniejszą) plażę, więc morze czarne od gruzińskiej strony mnie rozczarowało - choć nie widokowo oczywiście.

zabytków do oglądania zatrzęsienie
      przyrody - również
      miasta - nieciekawe, należy omijać, no 2-3 dni w stolicy i to wszystko.

najwspanialsze są jednak góry i wioski tam zagubione, ale żeby tam dotrzeć, trzeba mieć albo dobrą terenówkę i kanistry z benzyną, albo płacić 100$ za dojazd w jedna stronę.
      niedawno otwarte lotnisko w mestii ułatwia sprawę - tanie bilety z tbilisi też - więc będzie to raczej hit sezonu!!!
      mestia piękna, i te wioski w innych rejonach - rzucają na kolana!

mając do wyboru cypr czy rodos - wybrałabym gruzję, bo bardziej niszowa, niezadeptana przez pańcie co to all szukają, więc - chyba bym tobie odradzała. będziesz raczej rozczarowana, no, może jak nabędziesz pobyt w najbardziej wypaśnym hotelu w batumi to będzie ci dobrze. ale musisz wtedy przełknąć bogatych ukraińców - którzy przyjeżdżają tam do kasyna. i tracą tysiące dolców w jedną noc. ja tam lubię jak się ludzie bawią, i nawet nowobogaccy mi nie wadzą w żadena sposób, ale niektórzy źle się czują w takim "towarzystwie"

• grouse1 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 04.02.12, 13:26
        Zgadzam się z Volta2. Często bywam w Gruzji i nie jest to tanie miejsce wypoczynku. Ceny porównywalne do europejskich, dużo drożej niż w Bułgarii. Hotele w porządku, standard gwiazdkowy porównywalny do polskiego, więc przynajmniej wiesz czego oczekiwać. Plaże średnio czyste, leżaki zazwyczaj płatne. Kilka razy "leżakowaliśmy" z rodziną, a obecnie wolimy wycieczki samochodowe i zwiedzanie, bo do zwiedzania jest opór.
    • sofi75 Gosh!!! 04.02.12, 10:07

Myslimy juz o miesiacach wiosenno -letnich , o Gruzji slyszalam , ze nastawien
      > i na turystow, mili, jest tanio, ladnie. Ale czy w takiej Gruzji znajde all inc
      > lusive?

- zeby zadawac takie pytania, trzeba chyba przespac wydarzenia polityczne ostatnich 10-15 lat.
      Sorry, ale z czego ty piszesz ten doktorat? Myslalam ze doktoranci to chociaz gazety czytaja albo TV ogladaja
      • sofi75 a na all inclusive 04.02.12, 10:09

proponuje do Iranu tudziez Korei Pln - na pewno da sie wybrac jakis fajny osrodek
        • volta2 Re: a na all inclusive 04.02.12, 11:51
          no, widać żeś ty była w iranie i wiesz co piszesz

w iranie mają bardzo dobrą bazę hotelową na wyspie na zatoce perskiej.
          można tam swobodnie się bawić i plażować na niesegregowanych płciowo plażach.
          takie irańska kalifornia

byłam w listopadzie i wiem, co piszę
          • sofi75 Re: a na all inclusive 04.02.12, 16:42

> byłam w listopadzie i wiem, co piszę

- no jesli ktos jezdzi do Iranu tylko po to, zeby 'zaliczyc' wolnoclowy Kish, to rzeczywiscie jest sie czym chwalic. A cos jeszcze z tego pieknego kraju widzialas (taki Taht-e-Suleyman na przyklad)? Czy poprzestalas na radosci, ze da sie w szyickim kraju rozebrac do bikini ?
            • volta2 Re: a na all inclusive 04.02.12, 20:51
              pozwól że wrażenia z iranu będę miała na wyłączność albo w takim zakresie się nimi podzielę, jakie uznam za stosowne ja.
              natomiast nie zgadzam się na straszenie iranem, bo to tylko powtarzanie propagandy takich laików jak ty - pwoduje, że ludzie mają niepotrzebne uprzedzenia. jeśli lilka ma ochotę na bikinowanie, to spokojne lot na wyspę jej wymagania zaspokoiłby. a jeśli ma ochotę pozwiedzać, to w iranie się nie zawiedzie w tym względzie.

spotkałam w tym roku grupę irańczyków na polanie w lesie w warszawie i uznali, ze tak otwartej osoby w polsce nie spotkały jeszcze(zapewne było ta otwartość spowodowana własnie pobytem w iranie) - i przestaję się dziwić, skoro nawet na forum jedzie się stereotypami.
              • sofi75 Re: a na all inclusive 05.02.12, 11:12
                a gdzie ja straszne Iranem i gdzie powielam stereotypy?

Napisalam jedynie, ze w tym kraju prozno szukac all iclusive i opalania topless

Co do reszty - musialas sobie cos wyssac z palca ...
                1) nie mieszkam w Polsce
                2) Iranczykow kilku znam
                3) kraj wart odwiedzenia przede wszystkim ze zgledu na goscinnosc ludzi

ale obawiam sie, ze takim osobom jak lilka - czyli lubiacym tzw. przemysl turystyczny - do gustu nie przypadnie. W koncu co to za frajda jechac gdzies w ciemno, z gotowka w kieszeni (bo przeciez embargo) a na miejscu byc zdanym na miejscowych (skad inand bardzo uczynnych i pomocnych).
                • volta2 Re: a na all inclusive 05.02.12, 13:17
                  pyta dziewczyna o gruzję - ty jej o iranie i korei płn - zupełnie przypadkowo to proponujesz, prawda?
                  z takim ironiczno-złosliwym wyborem krajów?

druga rzecz - w poście powyżej, o gruzji w kontekście nieczytania gazet i przespania ostatnich 15 lat.
                  to było na temat,uważasz?

ty znasz realia gruzińskie czy właśnie wniklliwie czytujesz gazety?
                  bo ani jedna intencja w twoim wpisie nie świadczy o chęci odpowiedzi na pytanie - dodatkowo okraszasz to informacją, że ty wiesz lepiej.

otóż nie wiesz.
                  i warto by się podszkolić z tej wiedzy zanim się ją zacznie rozsiewać po forum, już bez znaczenia czy w dobrej intencji czy w złośliwej.

co do mnie
                  czy ja pisałam że mieszkasz w polsce? guzik mnie to interesi i w tym wątku nie ma to żadnego znaczenia
                  ilość poznanych irańczyków jak sądzę - też nie ma tu znaczenia, bo ona ani nie jest zainteresowana iranem, ani koreą płn
                  nie polecaj jej iranu ze względu na gościnność, bo ona jeśli już o te rejony zahacza - to pyta o gruzję(o której ty nic nie wiesz, albo masz info z 15 lat wstecz)

chciałaś błysnąc wiedzą - ale ci się nie udało, i jeszcze się rzucasz
      • volta2 Re: Gosh!!! 04.02.12, 11:56
        a ty z tych gazet to co wyczytałaś?

bo ja czytać gazet nie muszę, wystarczy, że wróciłam z gruzji
        nikt nas nie pożał, nikt nas nie ustrzelił - choć od granicy z czeczenią było ze 200 metrów w pionie i mieli nas na pewno na cynglu.
        ale to jak na granicy

oczywiście, rosja straszy, ale tam normalnie ludzie żyją(poza terenami okupowanymi, ale chyba lilka nie pyta o surviwal?)
        swoją drogą czy w pl zaczęła się już kampania promująca gruzę jako kierunek turysytczny, że na ememie się temat pojawia?
        radison i sheraton w batumi jestem pewna, że trzymają poziom!!! i pewnie all też mają.

boże, skąd takie ograniczone osoby się biorą?
        lilka, z mojej strony szacun masz za tę gruzjęsmile
        nawet jak pojedziesz gdzie indziej.
    • gibon301 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 04.02.12, 11:04
      ja rodos zdecydowanie nie polecam. przez te kryzysy grekom się w głowach już totalnie poprzewracało, porządny hotel all inclusive oczywiscie znajdziesz ale na pewno nie tanio czy okazyjnie, trzeba na nich uważać bo strasznie oszukują, ceny mają z roku na rok coraz bardziej kosmiczne (popatrz choćby na ceny benzyny). piaszczyste plaże faktycznie są, ale np przy prassonisi nie ma żadnego porządnego hotelu, najbliższy jest kilkanaście km oddalony (ale b.drogi), ale to wiąże się z wypożyczeniem auta na cały pobyt (co też nie jest tanie! + benzyna) - nie wiem czy jak się to wszystko zsumuje nie lepiej byłoby wybrać się na jakieś 'baleary' wink grecję zdecydowanie odradzam - chyba że grecy zejdą na ziemię, zaczną znów pracować i faktycznie coś zmienią.
    • ewaewa123 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 04.02.12, 12:47
      Lilka, dziwi mnie, że tak nisko mierzysz. Są kraje bardziej stworzone dla Ciebie- Mauritius, Seszele, Bora- Bora. Tam latają ludzie z kasą. Tak wnioskuję z Twoich wcześniejszych wypowiedzi. Chyba,że szukasz czegoś dla biednych znajomych wink
      A tak poważnie, z małymi dziećmi to pogodowo lepsze Kanary. Rodos i Cypr gorący, na Rodos ciężko o naprawdę piaszczystą plażę. Gruzja, nie wiem nie byłam, przymierzam się od kilku lat, ale infrastruktura leży, raczej nie z dzieckiem. A dobre hotele naprawdę drogie. Sprawdx oferte itaki, w tym roku maja Gruzję, tylko kto lata z Itaką, na pewno nie bogaci wink
      Chyba,że z Itaka -Gala.

- hotele wszedzie sa takie same- lezaczki, kilka basenow, zarcie caly dzien.
      Polemizowałabym wink
    • lilka69 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 04.02.12, 20:11
      czytajac wasze wypwowiedzi mozna dostac zawrotu glowy z nadmiaru wrazen. co do kamienistych plaz nie przeszkadza mi to wcale ( juz na takicch bylam ). moze to troche wstyd bo niektorzy lubia aktywny wypoczynek ale ja nastawiajac sie na 2 tyg mysle o wylacznie:hotelu 5 gwiazdkowym z pysznym jedzeniem (to dla mnie bardzo wazne) , animatorami ( bo lubie) , fajnymi basenami i nie- zajetymi lezakami przez 10 dni a przez srednio 3-4 wycieczki.

planuje jechac w miesiacach kiedy nie ma upalu -cypr, rodos- okolice konca maja/czerwiec a co do gruzji nie wiem jak tam jest wiec sie nie teraz nie wypowiem.
      • supcik Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 05.02.12, 20:34
        Mieszkam w Gruzji juz jakis czas i polecam wakacje tu. Fajne jedzenie, pyszne wino, bardzo mili ludzie. Mnostwo zabytkow do odwiedzania, fajna nienaruszona przyroda, piekna stolica, bardzo nowoczesne miasta nad morzem. Nikt tu nie straszy i na pewno wrocicie cali big_grinDD
        • volta2 Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 05.02.12, 20:46
          z tym jedzeniem to chyba trochę przesadzasz?
          właśnie jak się ma dzieci to jest to mega problem, do zjedzenia tylko charczo(dla dzieci często za pikantne) i grzybowa czyli pieczarkowa(w nielicznych restauracjach) i do tego szaszłyk i kura w gliniance. i nic poza tymsad

bywa, że do jednej restauracji chodzimy na zupę a do drugiej na drugie danie, bo w żadnej nie ma obu dań w karcie.

właśnie jedzenie w gruzji rozczarowuje najbardziej.(ielż można jeść chaczapuri/lobiani i chinkali - moje dzieci nic z tego nie tykają)

a może coś podpowiesz, co zamawiać?
          nie mieszkam w ge ale mam rzut beretem i zważywszy, że nie musimy mieć wiz - jeździmy tam w każdej wolnej chwili.

• supcik Re: Czy ktos byl w Gruzji?Na Cyprze? Rodos? 07.02.12, 16:13
            To zalezy co Twoje dzieci lubia.
            Ja najbardziej lubie w restauracjach szaszlyki rybne, pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym, hinkali (sa rowniez ziemniaczane, z pieczarkami), zapiekane pieczarki ze slonym serem, zapiekanki z ziemniakami i grzybami i miesem do wyboru w glinianych naczyniach (odjahuri), lubie bardzo plastry sera zawijane i w srodku twarozek z mieta, no i oczywiscie warzywa i owoce, salatki. A poza tym jest mnostwo restauracij niegruzinskich jak sie znudza (orientalne, pizza, fastfoody..)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka