Dodaj do ulubionych

Do mam chemiczek - pomóżcie

21.02.12, 21:21
Chodzi o wiązania chemiczne
I tak np: cząsteczka chloru składa się z 2 atomów chloru. Atom chloru ma 7 elektronów walencyjnych.
W tym wypadku oktet elektronowy powstanie gdy wytworzy się 1 wspólna para elektronowa.
No i wszystko jasne.
Nie możemy natomiast dojść z dzieciakiem, co do Cząsteczki azotu.
Cząsteczka azotu ma 5 elektronów walencyjnych. W tym wypadku oktet powstanie, gdy wytworzą się 3 wspólne pary elektronowe.
Moje pytanie: skąd wiemy, że w przypadku chloru oktet wytworzy się gdy powstanie 1 wspólna para elektronowa, a w przypadku azotu oktet wytworzy się dopiero jak powstaną 3 wspólne pary elektronowe?
Obserwuj wątek
    • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:30
      W ogóle nie rozumiem pytania;] dążysz do 8elektronów bo to najlepsze pod wzgledem energii dla atomu. Dla Cl brakuje do ósemki 1 elektronu więc łączy sie w pare z drugim Cl tworzy Cl2 czyli rozpisane Cl-Cl i wtedy kazdy z chloru ma po 8elektronów. W przypadku azotu masz 5elektronów walencyjnych wiec znowu dązysz do 8 brakuje 3 lekktronów wiec powstaje np związek NH3 bo wodór ma znowu po 1 elektronie są 3 wodoru więc kazdy oddajac po elektronie daje 8elektronów N. Atomy dązą do 8 albo do 2 elektronów bo to dla nich najkorzystniejsze.
      • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:30
        Chemiczką nie jestem ale chemię miałam w szkolewink
        • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:31
          Może inaczej sprecyzuj pytanie to ja postaram się bardziej pomócsmile
          • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:35
            I wiązanie Cl-Cl czyli ta kreska miedzy Cl oznacza 2 elektrony. Jeden elektron Cl tworzy wiazanie z drugim elektronem Cl i kazdy z Cl ma dzieki temu po 8elektronów.
    • galene_ra Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:37
      Nie jestem chemikiem, ale rozwiązanie jest proste - oktet jak sama nazwa wskazuje składa się z 8 elementów, dlatego w przypadku chloru potrzebny jest 1 dodatkowy elektron a w przypadku azotu 3.
      • kababy Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:40
        Dziękuję bardzo. Zawsze byłam słaba z chemii. Dziecko też nic nie rozumie.
        Jeszcze raz dziękuję.
        I błagam nie znikajcie, jutro będą kolejne wątpliwości smile

Pozdrawiam
        • d.o.s.i.a Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:45
          ale to jest akurat bardzo proste, wiec sie nei zalamuj tylko sprobuj zrozumiec. Powodzenia.
    • d.o.s.i.a Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:40
      Musisz spojrzec na rozmieszczenie elektronow na powlokach dla obu tych pierwiastkow.
      Cl: 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p5, czy prosciej w modelu Bohra 2.8.7
      N: 1s2, 2s2, 2p3, Bohr's model: 2.5

W przypadku chloru, aby wypelnic cala trzecia powloke chlor musi "dostac" tylko jeden elektron od innego pierwiastka (bo ma juz 7), czyli np. drugiego chloru. I powstaje czasteczka chloru z wiazaniem kowalencyjnym.

W przypadku azotu, liczba elektronow na najdalszej powloce wynosi 5 wiec azot musi dopelnic ja az trzema elektronami od innego pierwiastka. Laczac sie z innym azotem utworza razem trzy wiazania kowalencyjne.

Zerknij na tablice pierwiastkow. Grupa, w ktorej sa pierwiastki oznacza ile elektronow znajduje sie na ostatniej powloce. W przypadku grup 1 i 2 pierwiastki beda "pozyczac" swoje elektrony innym pierwiastkom. W przypadku grup 5,7 beda pozyczac od innych pierwiastkow. Zalezy to od energii jaka jest wymagana aby usunac elektrony z zewnetrznej powloki.
      • nandadevir Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 21:52
        Ładnie wytłumaczyłyście. Może autorce pomoże na tej stronie są wizualnie wiązania kowalencyjne:
        chemiagim4.strefa.pl/L26.htm
        jest tam azot.
    • thorgalla Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 22:11
      Jezuuu,jakbyście po chińsku pisały.
      Podziwiam ludzi,którzy chemię rozumieją.
      • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 22:15
        Jak po chińsku to proste kazdy atom chce 8elektronów więc wiaze się z innymi cząsteczkami zeby utworzyć te 8elektronów i tyle do zrozumieniasmile
        • kababy Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 22:47
          Dla mnie chemia to czarna magia.
          Mam pytanie, czy mogłabym w czwartek do którejś z Was wysłać do sprawdzenia pracę domową domową?
          Nie jestem w stanie tego sprawdzić sad
          • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 23:00
            Wyślij mi na maila iceland.3@gazeta.pl tylko, że na pewno sprawdzę dobrze bo chemii nie uczęsmile ale zdawałam na maturze na poziomie rozszerzonym, wiec cos sie jeszcze pamieta
            • iceland.3 Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 21.02.12, 23:04
              ucieło...nie gwarantuje, że na pewno sprawdze dobrze bo nauczycielką tego przedmiotu nie jestem, a uczyłam się chemii dobrych kilka lat temusmile
              • kababy Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 22.02.12, 09:28
                iceland.3 napisała:

> ucieło...nie gwarantuje, że na pewno sprawdze dobrze bo nauczycielką tego przed
                > miotu nie jestem, a uczyłam się chemii dobrych kilka lat temusmile

iceland.3 dziękuję
    • woman_in_love miałam nadZieję na problemy jak z Breaking Bad 21.02.12, 22:59
      a tu tylko takie coś smile
      • adellante12 Re: miałam nadZieję na problemy jak z Breaking Ba 22.02.12, 08:41
        Jak chcesz to mam powazny problem dotyczacy chemii....
        Zwiazany z oczyszczalnią ścieków (ściek przemysłowy ChZT 8000), i oczyszczaniem za pomocą chlorku zelaza i ługu sodowego przy zastosowaniu flokulantu enviflok . No i powstaje gigantyczny problem z twardoscią filtratu na poziomie 180 dh... I ni chu chu nie wiem jak z tym sobie poradzic... A potrzebuje filtrat na poziomie 20-30 dh przy ph 7,5
        Jakieś pomysły? Ktoś ma ochote na dorobienie do wypłaty? wink
        • lampka_witoszowska Re: miałam nadZieję na problemy jak z Breaking Ba 07.03.12, 23:42
          po flokulancie dobrze by było odżelazić, przepuścić to przez filtry węglowe, na koniec dołożyć anionit z kationitem

a sedymentację masz po drodze?

jak chcesz taniej, to i tak pozostaje Ci pewnie związanie jonów dających twardość, kolumna jonitowa, ale będzie się zużywać za szybko bez wcześniejszego oczyszczenia wody "z grubsza"
    • jak_matrioszka Re: Ktora to klasa? 22.02.12, 09:03
      Ja mam prosbe, jak w temacie: moglabys napisac ktora to klasa zajmuje sie tym tematem?
      • kababy Re: Ktora to klasa? 22.02.12, 09:29
        jak_matrioszka napisała:

> Ja mam prosbe, jak w temacie: moglabys napisac ktora to klasa zajmuje sie tym t
        > ematem?

1 klasa gim
        • kababy Re: Proszę o pomoc cd 22.02.12, 20:19
          Przy tworzeniu wzorów sumarycznych bierzemy pod uwagę wartościowość pierwiastków.
          I tak przy tworzeniu tlenku ołowiu bierzemy pod uwagę:
          Pb(IV) i O (II)
          Tlen jest zawsze dwuwartościowy
          Ołów jest dwu lub czterowartościowy.
          Skąd wiemy, że przy tworzeniu tego wzoru powinniśmy wziąć pod uwagę czterowartościowość ołowiu?

• iceland.3 Re: Proszę o pomoc cd 22.02.12, 20:26
            Zależy jaki chcesz wzór utworzyć czy tlenku ołowiu(II) czy tlenku ołowiu(IV) czyli może być PbO lub PbO2

pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_o%C5%82owiu%28II%29
            pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_o%C5%82owiu%28IV%29
            I ten i ten zwiazek istniejesmile
            • kababy Re: Proszę o pomoc cd 22.02.12, 20:30
              iceland.3 napisała:

> Zależy jaki chcesz wzór utworzyć czy tlenku ołowiu(II) czy tlenku ołowiu(IV) cz
              > yli może być PbO lub PbO2
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_o%C5%82owiu%28II%29
              > pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_o%C5%82owiu%28IV%29
              > I ten i ten zwiazek istniejesmile

Wszystko jasne.
              Bardzo dziękuję.
        • jak_matrioszka Re: Ktora to klasa? 22.02.12, 20:20
          Dzieki smile
          A teraz pytanie dodatkowe: a ktora to klasa "na stare" bedzie? Bo ja nie mam pojecia jak wyglada teraz odliczanie w polskiej szkole, ja znam tylko model: podstawowka a potem od razu liceum (technikum/zawodowka).
          • anel_ma Re: Ktora to klasa? 01.03.12, 12:35
            dawna siódma postawówki
    • dorry Re: Do mam chemiczek - pomóżcie 22.02.12, 21:46
      > Do mam chemiczek...

He he, niezłe. Takie rzeczy to absolutna podstawa.

Dopiero od kiedy mam dziecia w ginazjum odkryłam jaka chemia jest ciekawa. Kiedy sama musiałam się uczyć jakoś mniej mnie to bawiło. Prawdę mówiąc, na tyle mniej, że rodziciele - chemicy - rwali włosy z głowy, he he..
      • kababy Re:iceland3 01.03.12, 12:31
        Wysłałam maila na gazetę.
        • iceland.3 Re:iceland3 01.03.12, 12:36
          już sprawdzamsmile
          • kababy Re:iceland3 04.03.12, 18:35
            Iceland3 - czy mogę Ci coś na priva wysłać?
            • iceland.3 Re:iceland3 04.03.12, 19:51
              Taksmile
              • kababy Re:iceland3 04.03.12, 21:31
                Już mi odpowiedziałaś smile
                dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka