Dodaj do ulubionych

hand made z dzieckiem

23.02.12, 09:43
muszę, chcę powinnam wykonać z dzieckiem lalkę, pacynkę marionetkę do przedszkola. W lalce liczy się pomysł i wkład dziecka. Oczywiście mogę sama zszyć materiał i go wypchać nadając mu lalczany wygląd ale to będzie widać, że ja robiłam a dziecko się tylko patrzyło. Pomysł na lalkę z drewnianej łyżki jest tak oblatany, że aż nudny.

Myślałam o ulepieniu laleczki z masy solnej, ale nie takiej płaskiej jak aniołki na choinkę tylko takiej kształtnej - dzieć by ją pokolorował farbami czy nakleił koraliki. macie jakieś pomysły fajne? Musimy zrobić dwie laleczki bo dzieciów dwa mam w przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:48
      To w końcu ma być nasz pomysł czy dziecka?
      Może to? jest proste :
      www.inspirander.pl/inspiracje/papierowe-laleczki
    • hotya Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:48
      Masa solna to dobry pomysł. A może przy drugiej laleczce filcowanie na mokro? Z maluchem da się zrobić, a w necie jest dużo materiałów na ten temat.
    • lelija05 Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:49
      Na masie solnej się nie znam, ale pamiętam jak robiłam lalki z papieru a'la pajacyk, czyli z ruchomymi rączkami i nóżkami.
    • sueellen Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:51
      te sa fajne i dosc latwe:

z rekawiczki:
      https://familyfun.go.com/assets/cms/crafts/knit-wits-craft-photo-260-FFA02061X.jpg
      https://familyfun.go.com/assets/cms/crafts/steps/knit-wits-craft-step1-photo-150-FFA02060X.jpg

• hotya Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:54
        O, jakie fajnesmile
    • kingadaw Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:51
      najprosciej to chyba ze skarpetki, naszyć guziki na oczka i już smile
    • aneta-skarpeta Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:57
      w kazdej lalace bedziesz musiala pomoc
      mozesz np uszyc prostokąt
      z przodu , górna połowa jasna- jako twarz

słosy przykleicie z wloczki- dziecko moze
      rączki nakleicie wyciete paseczki z materialu- tak zeby miala je na brzuchu
      buzie dziecko namaluje kredkami, flamastrami na jasnej tkaninie

lalka jak malowanawink
      dziecko tez moze ja wypchac, a ty jedynie zrobisz prostokąt
      tu masz lalki dzidziusie, ale cos w tym stylu
      3.bp.blogspot.com/_-9fJsBVeP7g/SYM5QrDnooI/AAAAAAAABIo/OwH7_Ov2gOQ/s400/DesignerDenise+dottyral+crochet+applique+lizard+handmade+doll+wool+waldorf.jpg
      i poza tematem, zobaczcie jaka lalke szydełkowa znalazłam
      big_grin
      www.justsaypictures.com/images/handmade-doll.jpg
      • kali_pso Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 09:59
        o ranyyyyy...hehhehe
      • yenna_m Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 15:06
        hehehe
        ludzie jednak mają pomysły

aż tak wielkiej wiary w kreatywność czlowieka to nie miałam big_grin
    • kali_pso Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 10:01

Masa solna bardzo długo schnie i może popękać...a nie możecie wykorzystać starej skarpetki i gazetami ją wypchać, zamiast szycia sznurkiem związać w stategicznych miejscach?smile To juz przedszkolak wykona...
    • kolpik124 co to jest to "hand made" 23.02.12, 10:04
      Jaiś rodzaj lalki, tak jak Barbie?
      • izak31 Re: co to jest to "hand made" 23.02.12, 10:25
        Ciekawe nawet smile

Czy w każdej szkole lub przedszkolu w Polsce jest obowiazek robienia takich rzeczy? bo ja zdolności manualnych nie posiadam zadnych i w zyciu sie czegos takiego nie podejme.
        • upartamama Re: co to jest to "hand made" 23.02.12, 13:35
          Coś chyba u nas przygotowują. Może jakiś teatrzyk i nie jest to obowiązkowe ale widziałam na sali że zrobili taki jakby telewizorek do teatrzyków i głupio by mi było gdyby tylko moje dzieci w grupie nie miały.

Myślę, że pomimo braków zdolności manualnym zrobimy wspólnie: starszy z papieru a młodsza z rękawiczki.

A nie jestem z tych mam co zrobią (jak się postarają) same a podpiszą się pod tym ich dzieci. Dlatego szukałam pomysłów które nie wymagają użycia igły i nitki bo wiadomo, że dzieci 3,5 i 2,5 letnie nie szyją.
        • indigo_kid Re: co to jest to "hand made" 23.02.12, 13:59
          O, o, o, takie coś to dzieci powinny robić w szkole w czasie lekcji, ale polska szkoła woli edukację zwalać na rodziców. To samo z uczeniem się wierszyków, piosenek itd.
          • izak31 Re: co to jest to "hand made" 23.02.12, 14:33
            Ja wiem,ze tkaich rzeczy robic nie bedę. Uwazam to za stratę czasu. Pomijajac to,ze wszelkich prac plastyczno-artystycznych po prostu nienawidzę.
    • asia_i_p Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 10:52
      Ale to ma być do teatrzyku, czy tak o? I co konkretnie macie zrobić, bo pacynka i marionetka to bardzo konkretne pojęcia (pacynka jest na dłoń, marionetka sterowana sznurkami - to nie sądzę, żeby dziecku zadali) i bardzo ograniczają możliwości wykonawcze.
      Pacynkę idealnie się robi ze skarpetki lub rękawiczki, robiąc zwykłą lalkę jednak bym się zdecydowała na ograną łyżkę drewnianą, bo to jest rozwiązanie, przy którym najwięcej inicjatywy można przekazać dziecku - dajesz koraliki, włóczkę, papier kolorowy, serwetki, szmatki itp., klej magic i tylko wycinasz zamówione kształty, ewentualnie przyklejasz, kiedy dziecku po raz kolejny odpadnie (ale jeśli u was da się dostać klej magic z dziobem, to dziecko powinno sobie poradzić).
    • jagaa najprościej 23.02.12, 10:54
      Najprościej:
      pingpong na głowę, przyczepić (przykleić) do kartonowego stożka (jak czapeczka kartonowa na imprezy). Włosy z wełny na kleju, dziecko maluje farbami, mazaki, czymkolwiek twarz, sukienke itp. Radocha dla dziecka wielka, a poziom do wykonania w sam raz dla przedszkolaka.
    • yenna_m Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 15:09
      www.inspirander.pl/inspiracje/pacynka-ze-skarpety
      elementy w stylu oczy i te de mozecie zrobic z twardszego papieru i ponaklejać jakimś klejem typu magic
    • chyba.ze Re: hand made z dzieckiem 23.02.12, 15:20
      Ciekawsza i prostrza w wykonaniu byłaby laleczka Voodoo.
      Trochę włosów, paznokci i już big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka