Dodaj do ulubionych

Zabronić komentowania

14.03.12, 09:38
technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,11337340,_Komentarze_w_internecie_sie_nie_sprawdzily_.html

Co myślicie? Mnie już dawno to przyszło do głowy, komentarze pod artykułami chociażby na gazecie to dno dna, niewiele odbiegają od słynnego onetu. Nawet na dziale kulinarnym ktoś MUSI napisać coś o Tusku czy PiSie, bo inaczej się udusi, ogólnie jest taka kloaka, że właściwie przestałam je czytać.
Ale komentarzy pewnie nie zlikwidują, bo się "klikalność" zmniejszy.
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 09:47
      nie jestem za całkowitą wolnością słowa w necie, bo ludzie korzystają z niej w cholernie nieodpowiedzialny sposób. i cieszy mnie, że pod pewnymi newsami portale od pewnego czasu wyłączają możliwość komentowania - wkurzałam się bowiem niezmiernie, gdy pod wiadomością o tym, że ktoś zginął w lawinie, mogłam przeczytać sążnistą rozprawkę o głupocie ludzkiej, zakończoną sugestią, że gdyby u władzy był ktoś inny, toby lawiny nie schodziły.
      • morgen_stern Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 09:50
        No właśnie o to mi chodziło. Aż mnie świerzbi język, ale tym razem daruję sobie uwagi o wyjściu chamów z czworaków...
        • heca7 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 10:04
          Zawsze pod takimi artykułami jest "komentarz" typu - chcesz schudnąć, napisz tu... albo- zarabiam 10 000 miesięcznie chcesz tyle? napisz. Potem coś jest o Tusku, o pisiorach. O tym jak za komuny było lepiej a Solidarność to rozwaliła. I doopierrroo na saaaamym końcu jakiś sensowny komentarz na temat.
    • nutka07 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 09:56
      Mi sie ten pomysl nie podoba, taka nowoczesna cenzura.

W komentarze o ktorych piszecie sie nie zaglebiam, 'ide' dalej dokladnie jak z TV.
    • iwles Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 10:13

"Denton zapowiada, że na swoich serwisach ma zamiar dać możliwość komentowania jedynie wybranej grupie osób."

to mi się nie podoba, takie coś już istnieje np. na stronie niezalezna.pl a wylewania pomyj i chamskich komentarzy jest tam od metra, tyle tylko, że "po słusznej stronie".
      • morgen_stern Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 10:16
        A nienie, chodziło mi o całkowity zakaz komentarzy. Zresztą na gazecie od tego są blogi i fora, komęcie pod każdym możliwym artykułem są doskonale zbędne.
        • kropkacom Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:17
          Nie określiłabym tego jako zbędne, ale cieszę się też, że z coraz większym wyczuciem wygaszane. Mnie zadziwia to, ze tu pewnych trolli się nie wyrzuca w niebyt forumowy.
          • lelija05 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:19
            Ale jeden troll sam dał sobie spokój smile
            • kropkacom Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:26
              Pewnie w końcu znowu dostał czasowego bana? Dziwie się, że tylko on.
              • lelija05 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:32
                O ile mówimy o tym samym cwaniaczku, to jakiś czas po wątku na jego temat, pojawił się podobny mizogin z innym nickiem, ale jakoś szybko się zmył. Może dostał bana, faktycznie.
                A tak poza nim, to chyba nie śledzę dokładnie emamy, bo upomnienie bo nawet nie bana, dałabym może tylko jednej osobie.
    • adellante12 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 10:54
      zapomniałas jeszcze o internetowych polonistach i rzeszach znaffcuuff poprawnej polszczyzny wyłapujacych bezwzglednie każdą literówke...

Rzadko zdarza sie komentarz merytoryczny lub przynajmniej dowcipny. W wiekszości to po prostu przejaw czystego debilizmu.
      Jak dla mnie komentarze tylko i wyłącznie pozbawione anonimowosci. Tylko zweryfikowane znane nie anonimowe profile.
    • sturbow Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:03
      A mnie wkurza brak komentarzy. Z komentarz czasem można się dowiedzieć o wiele więcej niż z samego artykułu. Szczególnie, że artykuł pokazuje jedynie wycinek rzeczywistości, często zakłamany przez dziennikarza. Dzięki komentarzom człowiek dostaje możliwość dokopania się do innych informacji.
      • znowu.to.samo Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:08
        Generalnie internet to jest kloaka, do której przeróżni frustraci schowani pod płaszczykiem anonimowowści wylewają wszelkie pomyje i brudy.
    • lelija05 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:07
      Czasami sobie wyobrażam jak biorę szmaciarza (płci obojga) za fraki sprzed komputera i stawiam przed np osobą, która straciła w wypadku rodzinę i teraz gnojku, powiedz to samo co napisałeś/aś w internecie, prosto tej osobie w twarz.
      • morgen_stern Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:14
        Mnie wyobrażanie sobie tego już zaczęło męczyć smile
        • lelija05 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:17
          A ja tylko podałam wersję skróconą i ocenzurowaną wink
      • kropkacom Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:19
        > Czasami sobie wyobrażam jak biorę szmaciarza (płci obojga) za fraki sprzed komp
        > utera i stawiam przed np osobą, która straciła w wypadku rodzinę

O, ja mam identycznie. I nie chodzi o komentarze pod artykułami. To forum jest pełne śmieci.
    • tosterowa Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:17
      Mnie się najbardziej widzi ta pierwsza możliwość, czyli komentowanie pod imieniem i nazwiskiem, albo przynajmniej nieuchronność kary dla osób, które w komentarzach łamią prawo.
    • pszczolaasia Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:30
      zrobilam sobie pychotest. mam 50 punktow.
      cyt:
      Jesteś internetowym niewiniątkiem. Więcej jadu, bo Cię pożrą. Internet to nie jest kraj dla delikatnych ludzi.
      big_grinbig_grin. tyle ze mi sie juz nie chce. przewazniewink a bylam pieniaczembig_grin mialam taki okres w swoim zyciu... i takie forumwink przeszlo mitongue_out
      nie jestem za cenzura w necie... szczerze mowiac. procz takiego trolla regularnego siura zalogowanego. ale jego tez tu nie ma juz...znudzilo mu sie. jak i mitongue_out
      technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,8258622,Psychotest___ile_jest_w_Tobie_sieciowego_pieniacza_.html#quiz
      • morgen_stern Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:39
        Mnie wyszło: "Jesteś zwykłym użytkownikiem internetu. Niby nie lubisz się kłócić, ale jak już trafisz na błąd albo głupotę to potrafisz się wciągnąć w bezsensowną dyskusję."
        tongue_out
        • pszczolaasia Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 12:05
          no i po co ci to? no po co?smile
          fakt fajtem ze zycie netowe jest wtedy ...ciekawsze i bardziej emocjonujacetongue_outbig_grin
          ale wole chyba juz na bandżi skakac albo na diabelski znowu mlyn wejsc niz ponownie zatruwac sie swoim wlasnym jadem i wqrwem na osoby ktorych nawet nie widzialam i nie mam ochoty widziecwink
          cwicze wdupiemanie. dude_stalowe_nerwy* powinnam sobie nicka zalozycbig_grin

*graham masterton ktorys tam powrot manitou
        • heca7 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 13:10
          morgen_stern napisała:

> Mnie wyszło: "Jesteś zwykłym użytkownikiem internetu. Niby nie lubisz się kłóci
          > ć, ale jak już trafisz na błąd albo głupotę to potrafisz się wciągnąć w bezsens
          > owną dyskusję."
          > tongue_out

Wyszło mi to samowink A liczyłam na jakąś interesującą analizę mojego przypadkubig_grin A tu proszę, jestem przeciętniakiem, buuuu!
        • imasumak Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 17:01
          U mnie wyszło tak jak u Morgen wink
    • scibor3 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:45
      A ja mówię tak: nie ma obowiązku czytania komentarzy. Zarówno tych mądrych jak i głupich. Nie odpowiadają ci? Skończ czytanie na podpisie autora artykułu. Zacytuję ci Marka Twaina "Nic tak nie wymaga reformy w jak przyzwyczajenia bliźnich". Ja z kolei lubię czytać komentarze. Nawet badziewne nastrajają mnie optymistycznie, że ludzie nie są stadem baranów i potrafią mieć odmienne poglądy. Czy są słuszne czy nie to zupełnie inny temat.
      • morgen_stern Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 11:46
        Nie chodzi o komentarze mądre czy głupie, chodzi o steki wyzwisk, obrażanie ludzi, obsceniczne teksty. To nazywasz "odmiennymi poglądami"?
        • scibor3 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 12:10
          Niezależnie od wszystkiego, jestem przeciwnikiem jakiejkolwiek cenzury. Nawet jeżeli chodzi o wyzwiska i inne tego typu rzeczy. Do śmiechu doprowadza mnie wykropkowywanie przez automat słów typu du.pa, przez elektroniczną Dulską wieku XXI. Jedynie co komentarzom brakuje, to możliwości filtrowania przez czytelnika komentarzy. Bo jedynym "cenzorem" człowieka powinien być on sam a nie ktoś z zewnątrz. BTW Jak się robi komentarze "po onetowemu" to się ma "onetowe" komentarze. Zauważ, ze jak się zlikwidowało możliwość sensownej dyskusji w komentarzach to posty zaczęły być hasłowe i byle nawrzucać jak najszybciej i jak najmocniej. BTW2 odwiedziłem ostatnio onet i tam wprowadzili "drzewka". Jakoś to pokracznie działa ale jednak. W porównaniu do komentarzy które były kiedyś to świat...
          • bi_scotti Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 13:30
            Widze roznice pomiedzy cenzura i moderacja dyskusji. I o ile cenzurze jestem przeciwna w 100%, o tyle moderacje popieram. I jak najbardziej jestem za usuwaniem postow z wulgarnym slownictwem, tak samo jak jestem za sprzataniem psich kup z publicznej przestrzeni.
            Moja ulubiona gazeta (Globe & Mail) moderuje komentarze pod publikowanymi artykulami a pod niektorymi tekstami w ogole nie udostepnia miejsca na komentarze i nie ujmuje to jej czytelnikow, komentatorow. Jesli ktos NAPRAWDE chce sie wypowiedziec na temat polityki, mody, literatury, kuchni czy ekonomii to nie musi poslugiwac sie wulgaryzmami i nie musi obrzucic blotem calego swiata zeby laskawie zaprezentowac swoj point of view.
            Przy dobrej moderacji, uczestnicy dyskusji sami sie wychowuja i same komentarze sa zwyczajnie ciekawsze, dowcipniej napisane, bo jesli nie mozna rzucic chamska odzywka a straszna ma sie potrzebe komus dopiec to trzeba byc bardziej kreatywnym tongue_out
            • scibor3 Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 14:14
              Ja tam nie widzę specjalnej różnicy między moderacją a cenzurą w szczególności, że ta pierwsza łatwo przeradza się w drugą. Wystarczy sama możliwość usuwania postów aby pojawiła się pokusa uznawania postów wyrażających poglądy dalekie od cenzurującego za wulgarne czy obraźliwe (nawet bezwiednie). Poza tym jeżeli ludzie rozmawiają, nawet obrzucając się mięsem, to się nie biją. Strach jest, jak przestają rozmawiać. Faktem jest, że źle się czyta posty upstrzone różnymi kwiatkami ale jest to cena którą warto zapłacić za prawdziwą a nie reglamentowaną wolność słowa. Osobiście doradzam nie czytanie postów osobników po których wiesz, że nic ciekawego nie napiszą. Dobrze by było aby istniał jakiś mechanizm plonkowania pewnych osobników, tak jak to ma miejsce w usenecie. Na razie możesz to robić ręcznie a może bardziej "ocznie". Jest jednak zasadnicza różnica między tym, że ty nie chcesz czytać jakiegoś gościa a tym, że ktoś za ciebie decyduje co masz czytać a co nie.
    • math-ilda Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 14:07
      Jakimś rozwiązaniem pewnie byłoby komentowanie pod imieniem i nazwiskiem (koniec z anonimowością). Wolności słowa to nie ogranicza, jedynie wylewanie pomyj i durne pyskówki. Zazwyczaj nie czytam komentarzy pod artykułami, bo nie mam na to siły ani czasu ani ochoty. Dzisiaj tylko rzuciłam okiem na te umieszczone pod artykułem o wypadku autokaru w Belgii i odechciało mi się czytać. Czasem mam wrażenie, że te komentarze piszą wyjątkowi frustraci, odważni tylko w świecie wirtualnym, bo trudno sobie wyobrazić, że ktoś może mieć takie poglądy.
    • asia_i_p Re: Zabronić komentowania 14.03.12, 17:09
      Sama nie wiem. Z jednej strony, przykro się to czyta i nic nie wnosi, z drugiej strony to świetne antidotum na nadmiernie optymistyczne widzenie natury ludzkiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka