nenia1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 15:35 No zawsze możesz próbować wspiac się nieco wyżej w drabinie estetycznych przeżyć i próbować rozsmakować w turpiźmie. Możesz sobie tłumaczyć, że równo przycięte trawniczki, takie same kwiatki w oknach, ten dopracowny i dopieszczony porządek, jest nudny na dłuższą metę. Odkrywam to ilekroć patrzę na moje zdjęcia z gór Austrii czy Szwajcarii, a potem na industrialne zdjęcią, które mój kumpel robi na Śląsku czy w Łodzi. No ładne te moje zdjęcia, takie landszafty, cudne te domki, cudna ta trawka, te zwisające kłęby pelargoni i surfini, ale nudne, nudne strasznie Brzydotę można pokochać, brzydotą można się zachwycić, można w niej dostrzec mnóstwo ciekawych i prawdziwych historii. Polecam piękny film "Passione", film o bardzo brudnym mieście, gdzie śmieci zalegają na ulicach - film o Neapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 16:20 Cytata pote > m na industrialne zdjęcią, które mój kumpel robi na Śląsku czy w Łodzi. Taak, zdjęcia wychodzą świetne, ale jako wychowana na Śląsku powiem ci, nie idź tą drogą Byłam niedawno przejazdem w Bytomiu i tam się nic nie zmieniło, było tak strasznie, przygnębiająco brzydko, że od razu dostałam doła. Ja dziękuję za taki turpizm, wole go rzeczywiście na industrialnych zdjęciach oglądać. Tak mi się skojarzyło - lubię okolice elektrociepłowni Żerań, zawsze się wgapiam z zachwytem, kiedy tamtędy przejeżdżam, ale gdybym miała tam mieszkać po dwóch dniach podcięłabym sobie żyły widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 17:16 > m z zachwytem, kiedy tamtędy przejeżdżam, ale gdybym miała tam mieszkać po dwóc > h dniach podcięłabym sobie żyły widelcem. Ja dokladnie tak sie w Polsce czulam generalnie. A zwlaszcza bloki mnie dobijaja. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia81 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 16.04.12, 08:13 Oj chyba wielu z Was nie wie co pisze.... Tak sie sklada ze mieszkam w uk, mieszkalam w Filadelfii, na Florydzie, bylam w Kanadzie, Australii, Ameryce Lacinskiej. Nie mam za bardzo czasu wchodzic w szczegoly, ale uwierzcie ze Polska, jest piekna i czysta. Owszem dla mnie Australia jest krajem prawie idealnym, ALE ogolnie jest wszedzie syf po zakamarkach. W stanach chyba najwiecej, ale kto nie byl nie uwierzy. Karaluchow, slumsow to ja chyba nigdzie tyle nie widzialam. Jasne w lasach ze sie tak wyraze mieszkaja milionerzy z lazienkami z marmuru.... W Polsce jest tak zadbane, domy, sklepy. Jakby nasz sanepid wpadl do wiekscosci sklepow, miejsc uslygowych na swiecie, uwierzcie ze polowa bylaby zamknieta. Fotki z Fila zamieszczone wyzej rowniez oddaja " klimat". Pomyslcir ze w tych budynkach sa np 40 letnie dywany z robactwem... Ehh moglabym pisac , ale obowizki wzywaja. DOdam ze przylatujac do Pl ma wakacje zawsze jestem pod wrazeniem czystosci... Bo mam porownanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 19:06 > Taak, zdjęcia wychodzą świetne, ale jako wychowana na Śląsku powiem ci, nie idź > tą drogą Byłam niedawno przejazdem w Bytomiu i tam się nic nie zmieniło, by > ło tak strasznie, przygnębiająco brzydko, że od razu dostałam doła. No prosze, ja tez z okolic. I potwierdzam, aglomeracja slaska to jedno z najbrzydszych miejsc w Polsce - szare, ponure, straszace bieda i brudem. Ag Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 13:02 > No prosze, ja tez z okolic. I potwierdzam, aglomeracja slaska to jedno z najbrz > ydszych miejsc w Polsce - szare, ponure, straszace bieda i brudem. Naprawdę? E, dziewczyny, Śląski się zmienia, choć Bytom akurat rzeczywiście niszczeje bardzo, ale to dość skomplikowana sytuacja z tym miastem. A Nikiszowiec i Giszowiec znacie, albo Kaufhaus w Rudzie Śląskiej? Rynek w Tarnowskich Górach czy w Gliwicach, palmiarnię gliwicką, park i pałac w Pszczynie, Tyskie Browary Ksiażęce, Elektrociepłownię w Szombierkach, jezioro i zamek w parku w Pławniowicach, główny deptak w Chorzowie z drapaczem chmur i przepięknym ceglanym budynkiem poczty, most kolejowy w Rybniku, i niesamowitą kubistyczną modernę w Katowicach? Śląsk wcale nie jest szary, brzydki i biedny, ma swój specyficzny, industrialny charakter, który, co może wydać się dziwne, niektórych fascynuje i porywa. Polecam też zdjęcia Górnego Śląska z lotu ptaka, one rozwiewają przekonanie, że na Śląsku jest szaro, z góry bardzo dobrze widać, jak wiele jest tu zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 13:10 To nie chodzi o to, żeby w generalnie zasyfionym kraju dało się znaleźć ładne miejsca, tylko, żeby średnia poziomu estetycznego nie była zawstydzająca. Co z tego, że w Pcimiu jest ładny rynek i katedra, jeśli przy wjeździe do Pcimia straszą billboardy, park miejski to siedlisko żuli, droga do szkoły usiana jest śmieciami, a na osiedlu domków straszą gragamele poprzetykane skupami palet, hurtowniami tkanin i konserw oraz małym złomowiskiem? Osobnym zjawiskiem jest fakt, że na tej ładnej katedrze też wisi billboard, tym razem o treści religijnej, w środku gotyckie rzeźby nie komponują się z głośnikami i ekranem do wyświetlania slajdów, a na rynku urodę kamienic tłumią ogromne, jaskrawe szyldy, bannery na wysokości 1. piętra i ogromne parasole w ogródkach z reklamą piwa lub coli. O ile w ogóle są knajpoki, a nie tylko banki i lumpeksy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 16:01 Mnie przeszło przez myśl, jak zobaczyłam w innym kraju porządek. Domy w całej miejscowości były w podobnym stylu, a nie jeden kryty strzechą, drugi cygański, a trzeci kwadratowy. Nie było wszędzie reklam. Nienawidzę tego polskiego bałaganu. Wkurza mnie, że u nas każdy chce mieć po swojemu, nieważne, że brzydko, bo jak nie, to odbiera to, jak zamach na wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 16:57 w moim bloku, na klatce schodowej wisza wytyczne odnosnie wymiany okien. jest określony kolor okien, wielkośc, rozstaw szprosów. Tak samo sa wytyczne odnosnie rolet zewnetrznych. W całym bloku wszyscy bez wyjatku maja okna brazowe (konkretnie brązowe ramy), okna sa trójdzielne - wszystkie jednakowe. juz widze jak to jest w Polsce: tu ramy białe, tam brazowe. Tu okna trójdzielne, tam dwu-, tu onko podzielone symetrycznie, tam niesymetrycznie, gdzieniegdzie lufciki, tu rolety czarne, tam brazowe, a i jeszcze bez rolet. Zakazane jest wywieszanie prania i poscieli przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 28.04.12, 18:17 Bo to jest zamach na wolność, to jest tęsknota za komuną, prawdziwą komuną. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 17:02 wszystko z tobą w porządku. Powody mojej chęci reemigracji są nie tylko finansowe, w dużej mierze właśnie te estetyczne. Wolę mieszkać w kraju gdzie ludzie do siebie się uśmiechają, przestrzeń nie razi samowolką i są miejsca dostępne dla wszystkich, zadbane, z pomysłem, z troską o wygodę mieszkańców i o dziwo za darmo. W Polsce jeśli chcesz skorzystać z jakiejś kulturalnej formy rozrywki, bez pijaków lejących po krzakach, i bez psich gówienek na trawnikach, to niestety musisz zamknąć się we własnym ogródku lub zamknąć się w jakimś bardzo drogim hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 17:15 a w jakim kraju nie ma psich kup na chodnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 08:26 W moim nie ma. Ani jednej. Psów też nie ma, zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 10:51 W Stanach Odpowiedz Link Zgłoś
chcesztomasz Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 18:51 Jest coś z tobą nie tak, bo nie trzeba od razu emigrować z kraju żeby nie oglądać nieestetycznych rzeczy za oknem, baaaa, trzeba być bardzo naiwnym myśląc że wszędzie ale to wszędzie za granicą jest pięknie, kolorowo - to też zależy od miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 19:18 W którym konkretnie mieście w Polsce nie będę zmuszona oglądać nieestetycznych rzeczy za oknem? Ale to tak na marginesie. Jestem szczerze zainteresowana. Tu nie chodzi o generalizowanie. W Polsce są i piękne ulice i piękne kamienice i piękne kościoły i zadbane osiedla. Ja się tym wszystkim szczerze zachwycam. Ale giną w masie tych niespecjalnych, niezbyt urodziwych i obsmarowanych przez pseudokibiców. I nie uważam, że wszędzie za granicą jest pięknie i kolorowo. Niemniej znam miejsca, gdzie czuję się lepiej niż na własnym podwórku. I jest mi bardzo przykro z tego powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 19:08 Nigdy bym z tego powodu nie wyjechała, estetką absolutnie nie jestem, w sumie mało co by mnie mogło przekonać do wyjazdu na stałe z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 07:53 Czy tu chodzi o bycie estetą? Kiedyś założyłam wątek o tym, że widok z okna jest ważny. Bo jest ważny. Nie dlatego aby podziwiać i się nad nim zamyślać. Żeby się po prostu nie dołować co rano. Ludzie mieszkający tam gdzie jest w miarę czysto lub po prostu ładnie są szczęśliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 09:54 kropkacom napisała: > Czy tu chodzi o bycie estetą? Kiedyś założyłam wątek o tym, że widok z okna jes > t ważny. Bo jest ważny. Nie dlatego aby podziwiać i się nad nim zamyślać. Żeby > się po prostu nie dołować co rano. Ludzie mieszkający tam gdzie jest w miarę cz > ysto lub po prostu ładnie są szczęśliwsi. nic dodac, nic ujac. mialam identyczna sytuacje, mieszkalam w centrum miasta, gdzie widok z okna byl tak dolujacy, ze po 4 latach mieszkania tam bylam bliska depresji. Sprzedalismy w koncu to mieszkanie, wynajelismy inne w tak pieknym miejscu, o ktorym zawsze mowilam, ze mieszkaja tam piekni, szczesliwi ludzie i przez rok bylam taka sama Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 19:26 tak, mozna powiedziec ze wyjechalam tez z powodow estetycznych (choc to powod niejedyny) Wiec nie jestes sama Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 19:45 wyjechałaś po prostu dla kasy Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 22:56 Gdybym mieszkala na Gornym Slasku to bym mogla powiedziec, tak wyjechalam z powodow estetycznych, okropne miejsce. Co w Polsce najbardziej rzuca sie w oczy? Wszedobylskie reklamiska, najgorsze to chyba te stojace w polach, domki klocki rodem z prl-u lub te bardziej "nowoczesne" we wszystkich kolorach teczy (rozowy dom?? wtf???), otoczone lansiarskim betonowym plotem, budowane gdzie popadnie, bez ladu skladu.. I na kazdym kroku Castorama, Obi, LeroyMerlin, Plejady-Srady, Reale, Tesco, kupuj, kupuj, kupuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 11.04.12, 23:36 Mieszkałam lata w kraju tak pięknym, że czasem szczypałam się, żeby być pewną czy aby nie śnię. Potem wróciłam i długi czas miałam estetycznego doła. Że słońca mało,niebo szare i ciężkie, zima długo trzyma i włazi w kości, a wokół jakoś tak szaro. Ludzie wiecznie okutani w jakieś szaliki i inne barchany. I te psie kupy na wiosnę, brrr... Lato takie krótkie... Do dziś czasem tak mam. Czas od listopada do kwietnia dłuży mi się nieskończenie. Sadzę dziwne kwiatki w doniczkach i maluję ściany na słoneczne kolory... I kiedy tylko mogę, uciekam z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 00:05 Tak, zdecydowanie, to byl jeden z powodów mojego wyjazdu. Londyn sam w sobie wprawdzie jest brudny, ale przestrzen publiczna jest zdecydowanie lepiej zagospodarowana, jadąc z miasta do miasta jest co podziwiac, przede wszystkim nie ma tych paskudnych przytłaczajacych bilbordów na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 02:56 moje zdanie moze byc bardzo obiektywne, jako osoby , ktora Polsce odwiedza co kilka lat, wiec jakby patrzy na to zupelnie z zewnatrz. Reklamy faktycznie daja po oczach, sa paskudne, wogole skad reklamodawcom nawet przez mysl przejdzie ze ktos ich zauwazy w tym buszu reklamowym. Miasta , moze nie sa takie paskudne, nie przesadzajmy, chociaz pewnie nie widzialam wszystkiego. Przyroda jest piekna, chociaz jak piszecie duzo smieci w lasach i smrod odchodow przy wejsciach do parkow narodowoych jest paralizujacy. Swiadczy to tylko o braku konsekwencji sluzb ( policja, straz miejska, parkowa) . Powinny byc nadawane mega mandaty , mega kary za takie zanieczyszczanie. Inna sprawa - brak latwo dostepnych toalet publicznych , bez oplat . Przeciez gmina moze utrzymac taka tolalete bez oplat, bez przesady. Ale na pocieszenie, reszta swiata wcale nie jest tak estetycznie zagospodarowana i czysta. Nie przesadzajmy ze Londyn jest tak czysty. Fakt , moze wiecej kasy poswiecaja na sprzatanie. Miasta amerykanskie maja zwykle reprezentacyjne czesci. Ale w kazdym wielkim miescie sa dzielnice brudne, zdewastowane, z gigantycznymi karaluchami , pluskwami i brudnymi dzieciakami bawiacymi sie w tym wszystkim. W piatek pojade do Filadelfii, samochodem wjezdzam do miasta przez taka paskudna dzielnice ( nie, nie najgorsza, bo tam bym sie bala jechac) , jak chcecie to wam pstrykne pare zdjec i jak mnie nie zabija za te foty , to wam pokaze jak wyglada prawdziwie paskudne i brzydkie miasto. Moze wtedy docenicie dom sasiada z lat 70-tych. O, znalazlam kilka typowych obrazkow z ulic to sa domy szeregowe ulica, blisko centrum, malo estetyczna opentravel.com/img/TravelGuide/south-street-philadelphia-united-states-729_4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 11:04 Dodam coś jeszcze file:///D:/ZDJECIA/002.%202004/032%20Droga%20do%20kosciola%20kwiecien%202004/P4100211_resize.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 09:01 paliwodaj, i tak mają urok te miejsca, ale może tylko na zdjęciach? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 14.04.12, 00:07 wole już te dziwaczne domki niż takie ustrojstwa: Blibordy i majtkowe bloki Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 14.04.12, 10:13 Polecam Makabryle, gdzie caly czas pietnuja kwiatki polskiej (ale nie tylko) architektury i przestrzeni publicznej. O reklamowej makabresce na przyklad tutaj: bryla.gazetadom.pl/bryla/51,85300,7897707.html?i=0 Ag Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 07:47 E, świrujesz, choć zgadzam się, że w Polsce jest strasznie dużo szpetoty. A przecież nasza północ może być taka piekna! Ale nie cały świat jest piękny - u mnie na przykład pustynia - wszystko beżowe, beżowe, beżowe. Nawet zieleń jest przyszarzała, i strasznie jej mało, bo rośnie tylko to, co się podlewa nieustająco. A i w rozwiniętych krajach (poza może Szwajcarią?) nie wszedzie jest cudnie, też mogłabyś się natknąć na slumsy. Może już lepiej walcz o to, żeby wisiało mniej reklam, żeby karano za śmiecenie, może załóż nielegalny klomb, namów szkoły do sadzenia drzew? Upiększaj świat zamiast uciekać od brzydoty.. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 09:40 Rozważam emigrację z powodów kulturowych. Estetyka to część tej kultury. Np. za pogardą dla idei dobra wspólnego idzie zaśmiecanie przestrzeni publicznej, ale także pogarszanie poziomu usług publicznych. Za postrzeganiem zwierząt jako rzeczy (a nie czegoś, za co jest się odpowiedzialnym) idą kupy na chodnikach i trawnikach, ale też poczucie zagrożenia wobec puszczonego luźno amstaffa. Za postawą "zastaw się a postaw się" złote szprosy w oknach drewnianej chaty, ale też kupowanie nowej kanapy do salonu i jednoczesne żałowanie dziecku na edukację. Za opłacalnością jako jedyną wartością - stawianie billboardów bez ograniczeń, ale także zamykanie małych szkół. Poziom estetyki panujący w tym kraju nie jest niestety oderwany od dominującego systemu wartości. Jest on na tyle sprzeczny z moim własnym, że pozostaje mi mieć nadzieję na uzyskanie odpowiednich środków do emigracji zanim rozbieżność ta osiągnie poziom krytyczny. Prościej: oby udało mi się wynieść stąd, zanim przestanę wytrzymywać to, co się tu dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 to dokąd wyemigrowac z powodów estetycznych? 12.04.12, 11:20 dobra, pogadałysmy sobie. To prawda, że Polska jest niezbut ładna, chaos urbanizacyjny, ułańska fantazja w budownictwie, budynki z dobudówkami, reklam i tablic ogłoszeniowych jak psów..... Gdzie jest ładnie? W moim miescie też są kupy na chodnikach, a chodnik na ulicy blisko mnie jest krzywy. Poza tym miasto jest ładne Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: to dokąd wyemigrowac z powodów estetycznych? 12.04.12, 11:24 > Gdzie jest ładnie? W Polsce. Tak, są piękne miejsca także w Polsce. Jednak nie celebrujmy brzydoty. Nawet jeśli musimy je codziennie oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: to dokąd wyemigrowac z powodów estetycznych? 12.04.12, 13:35 Dokładnie. Dlatego do tej Polski wracałam.Nawet jeśli chwilami to był gorzki powrót.Ale nie będąc tutaj - zawsze tęskniłam. Do wrześniowych Tatr, do Bieszczadów, do plaż nad Bałtykiem. Wkurza mnie brzydota wielu miejsc, głupota i włażąca w kości zima.Tyle że ta brzydota jest najczęściej wypracowana przez niechlujstwo obywateli. Ale Polska jest naprawdę piękna - od Karkonoszy po Szczecin i od Gdańska po Ustrzyki. Piękna i zielona )). Odpowiedz Link Zgłoś
robbea1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 11:28 Do dzisiaj smieje się z tego o co zapytała moja znajoma z Holandii jak do nas przyjechała - czy plandeki to coś do jedzenia i po co nam tyle "drogowskazów" przy drogach Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 12:52 Nie zdecydowalabym sie dla samej estetyki. W kazdym kraju sa jakies gnioty. Mierszkam w srednim miescie na polnocy Wloch i estetyka zabudowy jest calkiem calkiem, nie moge sie przyczepic. Jest dbanie o czystosc miasta, o wspolna przestrzen zarowno ze strony sluzb miejsich jak i zwyklych ludzi (chociaz i tak kupska psie leza), o wyglad balkonow (np. w budynku wszystkie markizy musza byc tego samego koloru nie wolno wystawiac gratow, jesli sie chce jakis widoczny z zewnatrz sprzet na stale zainstalowac to wymagana jest zgoda administracji i lokatorow.). Ale sa inne wady np. ciasnota, budynki nacpane bliziutko siebie, co wynika z duzego zageszczenia ludnosci, niezbyt szerokie chodniki. No i tlumy wszedzie, wszyscy robia to amo w tym samym czasie. Syf na ulicy nie lezy ale syfem oddycham ja i moje dzieci. No ale w sumie narzekac nie moge. Z tym ze nie wszedzie tak jest jak w tym jednym konkretnym miescie. Moje miasto jest niewielkie, przytulne i malownicze ale wystarczy, ze sie 40 km do Mediolanu wybiore i tam juz jest widoczny podzial na lepsze dzielnice i gorsze, na przedmiescia lepsze i gorsze. Tak jak wszedzie. Pomijam to jak wyglada cale poludnie, poza natura oczywiscie, jakby zupelnie inny narod tam mieszkal. Odpowiedz Link Zgłoś
himilke Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 16:53 A co ja mam powiedziec, mieszkam w duzym miescie na poludniu Wloch, kiedy przyjezdzam do Polski to mi sie wydaje tak pieknie i czysto, ze mam ochote polozyc sie na chodniku i go pocalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bucefal_macedonski Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 18:31 > Czy ktoś z Was rozważał kiedyś emigrację nie z powodów zarobkowych, chęci pozna > nia świata czy lepszej edukacji dla dzieci, ale li i jedynie z powodu tego, że > nie może już patrzeć na betonowe płoty, pastelowe blok... Chyba tylko przewrażliwiony artysta mógłby z tego powodu opuścić kraj zamieszkania. Zdecydowana większość wyjeżdża za lepszym bytem ogólnie. Oczywiście na jakość życia składa się także estetyka bytowania, ale tak patrząc na gęby rodaków, ich wywieziony z ojczyzny sposób ubierania, talerze cyfrowego Polsatu w oknach i wczorajszy olej na patelni po schaboszczakach nie mam innego wyjścia, jak przyznać, że żeby było ładnie nie jest aż tak istotne. Najważniejsze jest, żeby robota była, za dobrą stawkę, owertajmy i polski browar w oflajsensie. Polak z Polski łatwo wyjdzie, ale Polska z Polaka... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 12.04.12, 19:40 a z drugiej strony, uwazasz ze gdy wyjedziesz z Polski to tak od razu zamieszkach w super zielonym miejscu , w pieknym domu z pieknym ogrodem? Nie kochana, musisz swoje odmieszkac w ciasnych miejskich dzielnicach. Jakos, my emigrancki nie nawalmy az tak bardzo na brzydote Polski, wszedzie sa miejsca paskudne i brudne, pewnie wszedzie tez znajdziesz jakies urocze zakatki. Dlaczego w Polsce nie przeprowadzisz sie do dzielnicy, gdzie mieszkaja ludzie na poziomie, ktorzy sprzataja po psach i dbaja o domy? Uwazasz ze taki awans spotka cie od razu za granica? Wyjezdzajac z Polski, kolezanka wynajela nam mieszkanie na jednej z ulic, podobnej do tych z zamieszczonych przezemnie zdjec. Pozniej przeprowadzilismy sie w nieco ustronna ulice. No i wkoncu, po 7 latach poza granicami mieszkam w osiedlu, gdzie myja nam ulice, a gdy napada za duzo sniegu, to go wywrotkami wywoza. Mimo to zaschniete psie fekalia znajduje na swoim trawniku.... Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 10:17 Nie spotkałam takiej konsekwentnie zabudowanej dzielnicy, z dobrze rozwiniętą infrastrukturą typu szkoła, przedszkole, park, gdzie ludzie jeszcze dbaliby o swoje otoczenie. W Polsce podział na lepsze i gorsze dzielnice w większości miast nie istnieje. Jest centrum, gdzie mamy wymieszane stare blokowiska, deweloperkę - plomby i trochę socjalnych kamienic. Przedmieścia - nowe bloki i osiedla domków porozstawianych bez ładu i składu na działkach wielkości chusteczki do nosa. Czy mam się odgrodzić od świata na jednym z zamkniętych osiedli? To bez sensu. Przecież muszę stamtąd wychodzić czasami. Mam zamykać oczy? Moja siostra ma umiejętność niewidzenia - przemyka niewidzącym wzrokiem po paskudnym płocie z prefabrykatów (postawiony wokół podmiejskiej willi) i zachwyca się forsycją kwitnącą w rowie. Ja widzę piękną forsycję, ale widzę też ten nieszczesny betonowy mur. I jeszcze raz powtórzę - wiem, że nie ma miejsc idealnych. Tu chodzi o te nieszczesne proporcje. Proporcje miejsc zaniedbanych do miejsc zadbanych. W moim mieście wypada to wybitnie niekorzystnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 12:03 alfabetta napisał(a): > W Polsce podział na lepsze i gorsze dzielnice w większości mias > t nie istnieje. A to ciekawe dictum. Większość miast jakie znam ma lepsze i gorsze dzielnice, wystarczy popatrzeć na cenę metra kwadratowego mieszkań często zależną od dzielnicy właśnie. Może napisz w jakim miejscu Polski mieszkasz, bo ja takich centrum jak opisujesz nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 12:18 Sa "ogolnie" lepsze i gorsze dzielnice, owszem, natomiast zgadzam sie, ze dzielnice nie sa tak jednolite. Polska historia to bardzo wymieszala. Nawet w Wilanowie znajdziesz jakies slamsowate stare chalupy albo domki klocki obwieszone sypiacymi sie szyldami, a na Starym Mokotowie kamienice z zuleria i bloki. Tutaj dzielnice sa znacznie bardziej sprofilowane spolecznie i wizerunkowo. Do tego stopnia, ze jesli przez moja dzielnice jada dwa autobusy, jeden konczy bieg w kolejnej dzielnicy, a drugi jedzie dalej do miejsc o nizszym statusie, to bez patrzenia na numer mozesz powiedziec, w ktorym jestes - po ludziach. Czy to wada, czy zaleta - trudno powiedziec. Ale na pewno latwiej stworzyc sobie enklawe, i pewnie duzo Polakow, ktorzy przyjechali z mieszanej Polski, a osiedlili sie w ladnym miejscu, podejrzanych widokow moga w ogole uniknac, i wplywa to na ich odbior. Ja tam w PL mieszkalam w sensownej okolicy, a co sie zuli naogladalam, to moje Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 12:38 Sprawę właściwie już podsumowała cherry... A takie centrum jak opisuję ma na przykład Wrocław... Niby są "lepsze" dzielnice jak Biskupin, ale hmmmm... sa bardzo niejednolite. To historyczne uwarunkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 18:01 Z podsumowania Cherry wynika jednak nieco inna teza, niż ta która lansujesz, że dzielnic nie ma wcale. No skoro dla ciebie to Wrocław jest tak obrzydliwy, że rozważasz z tego powodu opcję wyjazdu, to faktycznie masz problem. Zdradzę ci tylko, że w wychwalanej Szwajcarii, która faktycznie jest piękna, w takim Bernie na przykład śmierdzi uryną bramach, a na ulicacach i dworcu spotyka się brudnych kloszardów i narkomanów. Możesz mieć problem, żeby przejść przez życie i nie natknąć się na jakiegoś żula, brzydki płot czy smród w bramie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 14.04.12, 10:48 Dobrze, to która konkretnie dzielnica we Wrocławiu jest taka zadbana i o którą mieszkańcy naprawdę dbają? PS. Nie mieszkam we Wrocłąwiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 16.04.12, 13:26 Raczej nie o dzielnicę a o osiedle. Całe szczęście, że nie mieszkasz, bo byłabyś odmieńcem Wrocławianie są zazwyczaj zakochani w swoim mieście i wszelkie słowa krytyki traktują bardzo osobiście ( ja też, przyznaję się). I żeby nie było, że mam różowe okulary-wiele miejsc we Wrocławiu jest brudnych, zniszczonych, pozalepianych reklamami, ale są tez piękne, tak piękne, że ilekroć wracam z wojaży na nowo się nimi zachwycam Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 09:46 Hmmm... cuś w tym jest... Dinozaur pojechał se niedawno przez Polskę na Białoruś i stwierdził , że z chwilą przekroczenia granicy drogi rzeczywiście stały się nagle zupełnie gładkie . Odpowiedz Link Zgłoś
karielcia Przyjechać DO Polski z powodów czysto estetycznych 13.04.12, 14:08 Nie ale pozwazamy opcje zupelnie przeciwna: przyjechac do Polski z tych powodow. Zygamy juz krajem rownych ulic, wystrzyzonych pod linijke trawnikow, zygamy ludzki, ktorzy maja rowo i tak samo poustawiane wszystko w glowie itd... I na emerytuje snie nam sie ten polski balagan i to , ze (jeszcze) nie ma u nas drzwi do lasu (a tu naprawde sa) i mozna po tymze lesie swobodnie chodzic. I to, ze lekko podchmielony barman poda nam piwo i , ze mozna przy tym piwie zapalic fajke. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Przyjechać DO Polski z powodów czysto estetyc 19.04.12, 13:02 > I na emerytuje snie nam sie ten polski balagan i to , ze (jeszcze) nie ma u nas > drzwi do lasu > (a tu naprawde sa) i mozna po tymze lesie swobodnie chodzic. wtf ??? Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.04.12, 17:53 Ja myślę. Ale tylko teoretycznie. Za dużo mnie tu trzyma. Za to całkowicie cię rozumiem. Ciężko patrzeć na ten syf naokoło nas. Ale pozostaje jeszcze emigracja wewnętrzna. Są takie zakątki Bieszczadów, Roztocza itd..... Odpowiedz Link Zgłoś
baz12 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 14.04.12, 10:23 Alfabetta jedź do Egptu, Tunezji czy nawet europejskiej Grecji to od razu nasza Polska wyda Ci się piękna i zadbana, bo tam to dopiero jest syf jakiego u nas nie było i chyba nie będzie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
trotamundos Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 14.04.12, 17:14 Nawet nie wiesz jak bardzo Cie rozumiem. Ja po 13 latach mieszkania poza Polska, w normalnym, poukladanym, czystym kraju 2 lata temu wrocilem. I zniose wszystko, ale nie to o czym piszesz, syf w lasach, rowach, brak segregacji smieci, piasek na poboczach i skrzyzowaniach, pozarastane chodniki i tak moglbym wymieniac bez konca... A najgorsza jest mentalnosc ludzi tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:12 A to jedź do Niemiec i poczuj różnicę, nawet w małym miasteczku w byłym NRD. I archiuektura lepsza, i brak paskudnych reklam i szyldów, i maziaje na murach jakby mniejsze, bo nie powiem, żebym nie widziała. Ale nie w takim stopniu co w Pl. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia81 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 16.04.12, 08:18 Oj chyba wielu z Was nie wie co pisze.... Tak sie sklada ze mieszkam w uk, mieszkalam w Filadelfii, na Florydzie, bylam w Kanadzie, Australii, Ameryce Lacinskiej. Nie mam za bardzo czasu wchodzic w szczegoly, ale uwierzcie ze Polska, jest piekna i czysta. Owszem dla mnie Australia jest krajem prawie idealnym, ALE ogolnie jest wszedzie syf po zakamarkach. W stanach chyba najwiecej, ale kto nie byl nie uwierzy. Karalychow, slumsow to ja chyba nigdzie tyle nie widzialam. Jasne w lasach ze sie tak wyraze mieszkaja milionerzy z lazienkami z marmuru.... W Polsce jest tak zadbane, domy, sklepy. Jakby nasz sanepid wpadl do wiekscosci sklepow, miejsc uslygowych na swiecie, uwierzcie ze polowa bylaby zamknieta. Fotki z Fila zamieszczone wyzej rowniez oddaja " klimat". Pomyslcir ze w tych budynkach sa np 40 letnie dywany z robactwem... Ehh moglabym pisac , ale obowizki wzywaja. DOdam ze przylatujac do Pl ma wakacje zawsze jestem pod wrazeniem czystosci... Bo mam porownanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabillie Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 13.12.12, 10:04 Marusia81 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Tak, coraz bardziej 16.04.12, 10:15 Mam dość brudu i syfu. W Poznaniu mamy 528 samochodów na 1000 mieszkańców, dla porównania w Berlinie jest ich 316/1000, wszystko jest zastawione samochodami z których prawie połowa to przyjezdni parkujący na trawnikach, chodnikach, wszędzie. Przez te cholerne samochody tramwaje stoją w korkach. Jazda rowerem to jest slalom bo kretyni stoją albo przy krawężniku albo przy pasie środkowym, jak krowy na pastwisku. Miasta w cywilizowanych krajach sobie z tym radzą w sposób normalny, polskie nie. W Polsce mogę mówić dobrze o Gdańsku, o dobrych akcentach w Krakowie i Wrocławiu, ale o moim fanatycznie ukochanym Poznaniu nie. Tu się robi miasto dla samochodów jak dla amerykańskich grubasów które z garażu pozjeżdżają nawet do skrzynki na listy. Tymczasem przykład Berlina pokazuje co daje S-Bahn (wycieczka 270km do normalności), Kopenhaga pokazuje co to jest miasto w którym mogą bezpiecznie i bezkolizyjnie funkcjonować rowery, samochody, komunikacja zbiorowa (wycieczka 500 km, samolotem godzinka). Mam dość architektonicznego burdelu, gdzie brzydko mówiąc "każdy ch...j ma swój strój". Brak norm estetycznych, kolorystycznych. No i wszędzie te cholerne psie kupy, śmieci i plamy z cieknących silników. Mam dość syfu reklamowego, pieprzonych plastikowych płacht wiszących na każdym płocie. Dość wymarłego miasta które Grobelny z kumplami spuszcza do europejskiej V ligi a spokojnie moglibyśmy być w II z Zürichem, Oslo, Monachium, Kopenhagą, Hamburgiem. Nawpuszczał tu centrów handlowych i w efekcie niemal wyginął drobny klimatyczny handel, a centrum i śródmieście się wyludnia. Utrzymuje wysokie ceny lokali usługowych w centrum i zalęgły się placówki bankowe. Dawne ulice tradycyjnie handlowe wyglądają jak filmy o armagedonie, pojedynczy przemykający ludzie a pamiętam z dzieciństwa (30 lat temu) jaki był tam tłok - dwie a nawet trzy osoby na metr kwadratowy. Jak na Kunfürsterdamm w Berlinie. I to właśnie Berlin stał się moim następnym wyborem, robię swoje, poprawiam niemiecki i angielski, odkładam kasę na nowy start tam i koniec siedzenia w tutejszym chlewie bronionym przez aroganckie chamstwo mające w dupie prawo i porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Tak, coraz bardziej 19.04.12, 10:39 zgfoda- po raz pierwszy ucieklem z Polski w 1958 roku - po wielu latach wrcocilem i zalozylem tu filie - ale juz w 1998 znowu wyjechalem i nie wroce - wlasnie z tych powodow bo to nie jest tylko brud na ulicy - on jest w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Tak, coraz bardziej 19.04.12, 12:51 Zgadzam się z tymi, ktorzy turpizm wola w wierszach Baudealire'a Chciecie zobaczyc najszpetniejsze miasteczko Polski centralnej? Jedźcie do Ząbek podwarszawskich Zaplecze dawnego bazaru Różyckiego, w które wkroczył dziki kapitalizm A wiec rudery z gołębikami na dachach poprzetykane blokami, blokami, blokami Szambiary rozjeżdżające dziurawe drogi Pogrodzone deweloperskie osiedla-koszmary Zasrane resztki trawników Cenrum-horror, z obrzydliwymi domkami, blokami -potworami, rekalmami wszędzie A Wołomin nielepszy Mieszkałam tam 4 lata, po czym uciekłam, bo dostałabym depresji i nie chciałam, zeby dzieci tam zaczęły szkoły I cala Polska, poza Wrocławiem, wyglada podobnie Zaplecze bazarów i pegieerów z blokami pokomuszymi i z nowym- deweloperskimi koszmarkami, za ktorych wyprodukowanie powinni zamykać w pudle Odpowiedz Link Zgłoś
pink_shortbread Tak, popieram 23.04.12, 17:36 Tak zadecydowałam. Pozostaje jeszcze tylko kwestia znalezienia satysfakcjonującej mnie pracy i już mnie nie ma. Tu jest stanowczo za szaro. Drażni mnie nasz klimat, którego wprost nie znoszę, fakt, że żyję w mieście, które jest tylko swoim cieniem, brak zabytków, brak kolorów, kiepskie drogi, krzywe chodniki i wszechogarniający smutek. Wkurzające są też psie odchody na ulicach i trawnikach oraz brak kultury wyprowadzania psów, bardzo często zresztą zaniedbanych i nieszkolonych. Denerwujący jest też sposób sprzedawania towaru w polskich sklepach -byle jak upychane do reklamówek ubrania, wędliny zawijane w folię (sic!) i tak dalej. Reasumując - nie trawię pozostałości komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:04 a niby gdzie ? mozesz wymienic konkretne kraje do ktorego mialabym z powodow estetycznych wyjechac?wybor krajow oczywiscie poparty zdjeciami Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:19 jaaaasne, i bedziemy się tu licytować na zdjęcia. Ja jedno ładne, ty dziesięć brzydkich. A to przecież chodzi o odczucia powstałe nie tylko na podstawie tego co widzisz za oknem (bądź w jakimś innym konkretnym miejscu), ale na podstawie tysięcy obrazków otaczającego świata przetwarzanych w głowie. A tego nie jestem w stanie pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:22 Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:29 a konkretnie ? fotke poprosze miejsca ktore uwazasz za super pienke w niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:29 *piekne Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 14:58 Właśnie nie chodzi o piękno, całkowite wymuskanie i błyszczenie. Ale ja będąc w małym miasteczku na wschodzie Niemiec, które urodą nie powalało niczym reprezentacyjne części Paryża, ale było porządne. Po prostu. Mam na węgrzech takie ulubione miasteczko, Sárospatak (dlaczego ulubione to nie wiem, niczym szczególnym się nie wyróżnia). Małe, na wschodzie kraju, widać, że ludzie niezbyt zamozni. Ale stoją sobie małe, jasne domki z czerwonymi bądź brązowymi dachówkami i nawet jak ktoś mowy dom buduje to w podobnym stylu, nie jak w Polsce, że tu dworek, tam drewniana chałupa i kilka komunistycznych klocków (biały, różowy i nieotynkowany). W centrum kilka sklepów obok siebie, nad każdym wejściem nazwa - identyczny krój pisma, identyczny kolor, nawet jeśli to Puma. Da się? Da. www.flickr.com/photos/rehvonwald/3269545041/ A nie szpecące zabytkowe kamienice kolorowe szyldy, każdy od innej matki. I nawet jeśli część miasta urodą nie powala (środek, poza centrum i poza przedmieściami) to jest czysta i estetyczna, o np. www.garnek.pl/toni60/13348819/sarospatak-wegry Domy nie porysowane, odmalowane, brak paskudnych reklam, kwiatki. Piękne to nie jest, ale całkiem dobrze wpisane w klimat małego, sennego miasteczka. A miasteczko ogółem wygląda tak: 67andrzej.flog.pl/wpis/1935120/sarospatak-kolo-satoraujajhely No jak widać nie jest do wylizane, szwajcarskie, alpejskie miasteczko, ale jakoś tak milej niż w Polsce, nie? I da się? Tam też bieda, postkomuna. Ale u nas każda chałupa byłaby inna, w co trzeciej dobudowane piętro, gdzieś jakiś szklany pawilonik też by się znalazł. W Polsce nie zakażesz nikomu postawienia podhalańskiej chałupy na Mazurach, bo jak to? Moja ziemia i mój dom i mogę postawić góralską chatę i pomalować na czerwono. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 14:59 Ale ja będąc w > małym miasteczku na wschodzie Niemiec, które urodą nie powalało niczym repreze > ntacyjne części Paryża, ale było porządne. Po prostu. > Urwało W tym miasteczku czułam się o wiele lepiej niż w podobnym w Polsce. Czyste, nie pobazgrane, proste chodniki, centrum nie zapakowane autami, jakoś przemyślane wszystko i porządne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 16:08 Jeśli chodzi o Węgry, zgadzam się! To samo, o czym tu piszesz, miałam okazję obserwować w Tokaju - mieście i okolicy (Tolcsva, Bodrogkerestur, Mad). Tak samo między ładnymi domkami da się znaleźc postkomunistyczne klocki, a jednak całość jest miła i nie przypomina wieszaka na billboardy. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 16:25 Tokaj jest na pewno ładniejszy już sam w sobie, ale też dobry przykład na to jak można dbać o otoczenie. I widać, że to nie tylko kwestia pieniędzy, bo na Węgrzech też sporo biedy. Ale tam biedny sobie otoczenie kwiatami ozdobi, a nie bęzie malował bramki na srebrno www.budapeszt.infinity.waw.pl/pogorze/tokaj/tokaj_01.jpg No jak przyjemnie dla oka Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 18:20 Wybiórcze spojrzenie. Wybieracie ładniejsze miasta i na tej podstawie zachwycacie się jak to pięknie wszędzie na Wegrzech. Wystarczy przejechać się choćby w okolice Debrecyna czy Hajduszoboszlo, a nie jedynie do historycznej krainy wina, żeby zauważyć, że polskie dworki to nic przy różowo żółtych gargamelach. A syf jaki widziałam na podwórkach w sercu Puszty Hortobag dorównuje temu, który miał mój wujek 20 lat wcześniej na podwórku na wsi. Słowacja? A znacie takie miejsce jak Lunik IX? To to dopiero stworzono prawdziwy wzorzec architektury. Dlaczego nie porównujecie rzeczy podobnych do siebie, tylko zestawiacie ładne miasta z innych państw z tym co w Polsce jest brzydkie i nieciekawe. To jakby zebrać panów z wyborów mister plaży w Hiszpani i porównywać do polskich żuli spod budki z piwem, ciekawe co wyjdzie? A przykłady polskich ładnych miast też można znaleść - na szybko Chełmno, Ząbkowice, Duszniki, Polanica, Zielona Góra, Chojnice, Cieszyn, Supraśl, Sandomierz, Tykocin. Je porównajcie do Tokaju, a nie psie kupy i śmieci w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 18:54 > Wybiórcze spojrzenie. Wybieracie ładniejsze miasta i na tej podstawie zachwycac > ie się jak to pięknie wszędzie na Wegrzech. Nie. Sárospatak to przeciętne miasto, co chyba widać na zdjęciach? Bez oszołamiającej architektury, nieco podupadłe. Przecież ja właśnie nie pisałam o Tokaju czy Budapeszcie. Węgry nieco znam i wiem, że są o wiele bardziej zadbane, choć brzydkie miasta też są np. Kisvárda. Brzydka, ale i tak bardziej poukładana niż takie Jasło. > Dlaczego nie porównujecie rzeczy podobnych do siebie, tylko zestawiacie ładne m > iasta z innych państw z tym co w Polsce jest brzydkie i nieciekawe. Ja właśnie zestawiłam podobne. Małe miasto na pograniczu, z daleka od wielkich ośrodków. Polskie wsie są o wiele mniej estetyczne, niż tamtejsza zabudowa, bardziej zwarta i przemyślana zwyczajnie. Dalej nie załapałaś, że chodzi o ogólny ład przestrzenny, nie tylko o piękno? Są w Polsce ładne miasta, niestety często szpecone bazgrołami i reklamami oraz blaszanymi budkami. Mieszkam w Krakowie, pięknym mieście niby, niedaleko mnie powstał niedawno nowy blok. Tuż obok paskudnej, zaniedbanej chałupiny. Zaraz obok domek a`la wiejska chata kryta strzechą z restauracją. Naprzeciwko blaszane płoty z reklamami. Paskudztwo. O to chodzi właśnie. Ja nie twierdzę, że Polska paskudna jak długa i szeroka. Ładne wysepki są. A potem wyjeżdżasz i mijasz cudne domki z kamiennymi orłami stojące obok drewnianych chat i śmierdzące stacje kolejowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 25.04.12, 15:41 Tylko w Polsce analogiczna pierzeja zabytkowych kamieniczek obklejona będzie szyldami banków, aptek i knajp, a na pierwszym wolnym kawałku ściany wisieć będzie billboard. Knajpki z ogródkami będą tak samo - tylko tam parasole są gładkie i w stonowanych kolorach, u nas to wielkie reklamy. Dodaj jeszcze kilka samochodów zaparkowanych na dziko i już masz obraz "pięknej, zabytkowej starówki" w polskim miasteczku. Można się upierać, że np. w Polsce jest świetna architektura. Tylko co z tego, gdy jest ona przykryta reklamami. Tu zdjęcie, jak wyglądałby dworzec główny w Berlinie, gdyby postawiono go w Polsce: . Wygląda znajomo, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 16:15 Mialam identyczne spostrzezenia, jak po raz pierwszy jechalam przez Slowacje i Wegry, jeszcze w latach 90. Jak tu kurcze mozliwe, ze tez bida, tez chalupki, stare kamienice albo bloki, ale jednak jakims cudem tak znacznie lepiej to wyglada... Po prostu nawet skromne otoczenie moze wygladac harmonijnie, jesli norma jest pewien szacunek dla otoczenia. A jesli go nie ma, to i zamozniejsze bedzie ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszsz Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.06.12, 11:28 Nie wyjeżdżajmy z powodów estetycznych. Moje pokolenie przeżyło "estetykę" komunizmu - teraz jest nieporównywalnie lepiej. Nie chwalę się, ale sama zadbałam o estetykę na moim podwórku i teraz nawet na wczasy już mi się nie chce jechać, zwłaszcza na wczasy leżące - bo mam je każdego dnia. A jeśli chodzi o estetykę w szerszym rozumieniu - to też można. W aktualnym odcinku "Maja w ogrodzie" pokazano miasto Mławę, gdzie pięknie zrewitalizowano park - mieszkańcy super zadowoleni. A więc wszystko zależy od nas samych lub od gospodarzy samorządowych - niektórzy dbają o własny portfel, niektórzy o naszą estetykę. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 19.04.12, 13:38 Ale to nie chodzi o piękno, tylko o brak estetyki. Jestem wyrozumiała, wiem, że u nas brak estetyki jest reperkusją socjalizmu i dzikiego kapitalizmu, ale mam wrażenie, że u nas to proces, którego nie da się zatrzymać, bo nikt na to nie zwraca uwagi. Jak wyglądam przez okno to widzę 5 szpetnych bloków, zbudowanych na przestrzeni ostatnich kilku lat, brak zieleni, wszędzie płotki, pełno aut zastawiających chodniki. Kto na to pozwala i dlaczego?! Przecież można to zrobić lepiej niewielkim kosztem, wystarczyłoby pomalować te bloki na jakieś przyjemne kolory, wywalić te płotki, posadzić parę drzew... A tak, rodzą się kolejne brzydoty. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.04.12, 14:08 parkowanie na chodnikach to buractwo reklamy wszedzie tez mnie wkurzaja u mnie akurat zielono i to bardzo ale o co chodzi z plotkami ? no i nie wierze ze w calej "zagramanicy " jest pieknie zielono i nawet sami ladni ludzie po ulicach chodza Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.04.12, 14:19 Musisz mieszkać na starym osiedlu, jeśli nie wiesz, co to płotki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.04.12, 14:21 tosterowa napisała: > Musisz mieszkać na starym osiedlu, jeśli nie wiesz, co to płotki ;P a nie możesz po prostu wytłumaczyc o co chodzi z tymi płotkami? Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.04.12, 14:38 Chodzi o grodzenie nowych osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś
oscar2012 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 22.04.12, 05:31 Kto na to pozwala i dlaczego? Ano pozwala ten kto wydaje pozwolenie na budowe. Tutaj gdzie mieszkam w Kanadzie, jeśli deweloper chce coś większego wybudować to musi zapłacić tzw developer fees, opłaty które przeznaczone są na drzewa, parki, lub inne miejsca gdzie ludzie się mogą spotykać, posiedzieć itd. Oczywiscie to są koszty już wliczone w inwestycje, także ostatecznie płaci za to ten kto kupuje mieszkanie, dom, itp. Drzewa chyba znowu aż tak drogo nie kosztują, czyli po prostu temu komuś kto rozdaje pozwolenia na budowe brakuje wyobraźni...albo ma wszystko w doopie. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 24.04.12, 13:10 Tutaj gdzie mieszkam w Kanadzi > e, jeśli deweloper chce coś większego wybudować to musi zapłacić tzw developer > fees, opłaty które przeznaczone są na drzewa, parki, lub inne miejsca gdzie lu > dzie się mogą spotykać, posiedzieć itd. I chyba dochodzimy do sedna. W Polsce deweloper nawet nie musi zapewnić drogi dojazdowej do osiedla. Dlatego mamy osiedla-widma, polecam Ursus pod Warszawą i wspomniane przeze mnie Ząbki Osiedle w szczerym polu z droga gruntowa, którą codziennie rozjeżdża setka samochodow Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 08.05.12, 17:55 >Osiedle w szczerym polu z droga gruntowa, którą codziennie rozjeżdża setka samochodow wybacz ale trzeba byc tumanem zeby kupic mieszkanie bez dojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 10.05.12, 09:25 jamesonwhiskey napisał: > >Osiedle w szczerym polu z droga gruntowa, którą codziennie rozjeżdża setka > samochodow > > wybacz ale trzeba byc tumanem zeby kupic mieszkanie bez dojazdu > bo ludzie nie kumaja często tego prostego zagadnienia. Dom jest tani (bo na zadupiu, gdzie wrony zawracają), marzyło im sie zawsze domek z ogródkiem na wsi, czy na pefyferiach, kawka na tarasie itp, tylko nie pomysleli, że trzeba sie użerac z dojazdami, nawet po przysłowiowe papierosy. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 16:11 brak estetyki jest reperkusją socjalizmu i dzikiego kapitalizmu Tylko dzikiego kapitalizmu. Nie przypominam sobie obwieszania billboardami miast przed '89, nie da się też zawuażyć tego zjawiska w krajach postkomunistycznych, gdzie kapitalizm nie jest dziki. Np. byłe NRD, wspomniane już Węgry. Za to występuje w krajach, gdzie socjalizmu nie było nigdy, a dziki kapitalizm hasa, aż miło. Patrz wspomniane USA. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 23.04.12, 16:19 Hm ale polski socjalizm tez produkowal jakies ohydne budki, jakies krzywe szopy, blocko, brud i wieczna prowizorke. Smieci zwalane byle gdzie, bo wspolne znaczy niczyje. Graty gromadzone na zapas na podworkach. Mniej to bylo pstrokate, ale brzydkie i krzywe bylo. Kapitalizm potem to zwielokrotnil i pokolorowal. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 25.04.12, 15:47 Za graty gromadzone na podwórkach trudno obwiniać ustrój. Błocko i brud to ja widzę na drogach dojazdowych na osiedla deweloperskie - jednak na osiedlach socjalistycznych tego nie ma, jest za to przestrzeń między blokami na skwerki itp. Zresztą to, co budowano odgórnie, było nieraz świetną architekturą na dużą skalę. Natomiast brzydkie, krzywe i nie pasujące do reszty budki to tak jakoś z tzw. prywatną inicjatywą mi się kojarzą. A śmieci zwalane byle gdzie mamy do dzisiaj, więc nie ma co zwalać na ustrój. Aczkolwiek śmieci w kapitalizmie mamy dużo więcej, kiedyś nie ładowało się każdego pomidorka w plastikową torebkę, mniej kupowało paczkowanego jedzenia i nie wyrzucało sprzętu AGD co trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 04.05.12, 00:17 > posadzić parę drzew... No co Ty, przylecą ptaki i będą sr... na samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 20.04.12, 10:31 popieram Niemcy, dorzucam Francje Odpowiedz Link Zgłoś
felisdomestica Re: Zamiast... 24.04.12, 10:43 Po wszystkich? Każdy powinien sprzątac po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfabetta Re: Zamiast... 24.04.12, 11:19 Yyyyy, ale gdzie dokładnie mam posprzątać? Wszędzie tam, gdzie chodzę/jeżdżę/bywam? Hahahah Moi sąsiedzi dokładnie tak samo komentują moje akcje sprzątania okolicy: " taaaa, przeszkadza jej, to i sprząta... mnie tam nie przeszkadza..." Ja sprzątam WSZYSTKIE OKOLICZNE LASKI. Zajmuje mi to jeden dzień w miesiącu. Sprzątamy całą rodziną, to jest też lekcja wychowawcza dla dzieciaków. Najgorzej jest jesienią, kiedy ludzie przyjeżdżają na grzyby... Nie wiemy co robić z tymi worami odpadów - na ogół segregujemy je i do naszego prywatnego kosza wrzucamy tylko zupełnie "niesegregowalne"... ale i tak opłacamy jeden dodatkowy kontener właśnie na te zebrane śmieci... Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Tak, ja. Rozważałem i rozważyłem. 23.04.12, 12:03 Mam już wszystko zaklepane i odcinam cyfrę do wylotu Tu się nie da. I nie chodzi zupełnie o kasę, ani nawet nie głównie o to że jest brzydko czy ludzie są chamscy. Tu po prostu ŚMIERDZI! Wszędzie! Szczochy w windzie, na dworcu, w bramie; psie gówna. Spaliny starych gruchotów, śmieci spalane w domowych kotłowniach w ramach oszczędności (Polacy zarabiają mało i żyją, bo jak nikt umieją przydziadować na wszystkim!), szambo wylewane do rowów lub na pola. Brudni, zapijaczeni ludzie w komunikacji miejskiej i zamiejskiej. Zarzygane autobusy, wymazane tramwaje, obsrane pociągi. SYF! -- God = Gold, Oil, Drugs Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Tak, ja. Rozważałem i rozważyłem. 23.04.12, 16:22 a dokąd sie wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar A z powodu wszechobecnego kołtuna w grajdole? 25.04.12, 04:53 .. ilu młodych ludzi wyjechało, gdyż nie chcieli robić przykrości dziadkom i rodzicom ujawniając swoje poglądy... ale nie mogli dalej żyć w radioMaRyjnym łajnie... Oczywiście tłumacząc to, wysoce prawdopodobnym, chociaż nie jedynym powodem, czyli brakiem pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: A z powodu wszechobecnego kołtuna w grajdole? 28.04.12, 18:15 A kto tu śmie mówić, że w Polsce nie ma pracy. Praca jest tylko trzeba chcieć pracować. Nie można żądać za dużo wystarczy minimalna pensja. Trzeba Polskę budować a nie przejadać bo zabraknie na podwyżki dla rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: A z powodu wszechobecnego kołtuna w grajdole? 04.05.12, 01:54 Występuje bardzo, ale to bardzo ścisły związek między radiomaryjnym grajdołem a brakiem pracy dla obywateli tegoż. Weźmy np. pod uwagę kwestię zatrudnień w budżetówce... Po co zatrudniać pielęgniarkę środowiskową, skoro rodzina to świętość i wtrącać się nie należy? Po co sprzątanie przestrzeni publicznej (za gminne pieniądze)? Wszak lepiej dać na remont dachu kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 28.04.12, 18:09 Gdyby autora wywieziono w bydlęcych wagonach na daleki wschód a później musiał jeszcze przejść 300 kilometrów piechotą na miejsce docelowe. Tam spędził kilka lat, bez perspektywy powrotu to nic by mu nie przeszkadzało w ojczyźnie Bieruta Gomułki i Wałęsy, naszych bohaterów czasów minionych i lat ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 03.05.12, 21:20 pieprzenie w stylu ,bo w Afryce mają gorzej. Mają i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kitjensen Re: Wyjechać z Polski z powodów czysto estetyczny 04.05.12, 01:06 Ej ,tam ludzie w du..ch wam sie poprzewracalo! Pochodze z Wroclawia i jest to piekne miasto,zagranica nie umywa sie, wiem co mowie mieszkam 22 lata w Dani .Jest rowno,owszem ,ale malo drzew przy blokach i domach ,bo oszczedni Dunczycy nie beda wydawac na zgarnianie lisci, ogolnie styl minimalistyczny , szary, ceglany ,chociaz Kopenhaga jest ladna i ma wiele uroczych zakatkow . Odpowiedz Link Zgłoś