Dodaj do ulubionych

Obrona konieczna

18.04.12, 21:47
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11566301,Napadli_go_w_domu__wiec_chwycil_za_noz__Grozi_mu_wiezienie.html
"Jak się jednak okazuje, 34-latek już wcześniej kilkakrotnie wzywał policję (miał m.in. twierdzić, że czuje się zagrożony). Funkcjonariusze twierdzą, że były to interwencje nieuzasadnione.
Policja pytana, czy zachowanie mężczyzny nie spełniało ram obrony koniecznej, odpowiedziała, że w tym przypadku obrona konieczna została przekroczona. Rany, jakie Marcin N. zadał mężczyznom, zagrażały ich życiu, poza tym 34-latek atakował ich, gdy już opuścili jego mieszkanie i rzucili się do ucieczki."

Argument, że zadał napastnikom ciosy zagrażające ich życiu zupełnie do mnie nie przemawia, bo medycyny nie studiował i w zdenerwowaniu anatomi człowieka przed oczami mieć nie musiał. A po chwili zastanowienia drugi argument, że atakował gdy uciekali, też dla mnie dość wątpliwy. Niby atakował poza domem, ale czy człowiek w panicznum strachu musi mieć aż taką samokontrolę, żeby w sekundę wszystko przeanalizować?

Pamiętam, że dawno temu czytałam artykuł o ludziach którym zarzucono przekroczenie granic obrony koniecznej. W przypadku jednego z nich, mężczyzny, część ludzi nie mogła się mu darować, że w takiej sytuacji zabił młodego człowieka - napastnika. Robili mu wyrzuty i mężczyzna nie wytrzymał, popełnił samobójstwo.
No trudne to wszystko.
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Obrona konieczna 18.04.12, 21:53
      uncertain
      powinien dac sie grzecznie zabic uncertain

> Pamiętam, że dawno temu czytałam artykuł o ludziach którym zarzucono przekrocze
      > nie granic obrony koniecznej. W przypadku jednego z nich, mężczyzny, część ludz
      > i nie mogła się mu darować, że w takiej sytuacji zabił młodego człowieka - napa
      > stnika. Robili mu wyrzuty i mężczyzna nie wytrzymał, popełnił samobójstwo.

a pamietasz dokladniej o co chodzilo ?
      • dziennik-niecodziennik Re: Obrona konieczna 18.04.12, 21:57
        to chyba chodzi o taką sprawe ze na jakiejs wsi albo w małym miasteczku syn sąsiadki wpadł pijany do domu sąsiada, chciał pieniędzy, zachowywał sie groźnie i próbował sasiada uszkodzi, sąsiad sie bronił i zabił chłopaka, a potem cała miejscowośc mu rzygała że jak on mógł młodego chłopaka zabic, toc tamten taki porządny, a to w ogole jakies zarty byly, chlopak byl pijany, trzeba miec zrozumienie dla mlodych... no i zaszczuli faceta, ktory sie tylko bronił.
        to tak chyba z 6 lat temu bylo.
        chyba ze o cos innego chodzi.
      • kub-ma Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:17
        Niestety nie pamiętam dokładnie. Przytoczyłam tylko to co utkwiło mi w pamięci.
    • alexa0000 Re: Obrona konieczna 18.04.12, 21:55
      Cóz, obym w takiej sytuacji miała na tyle odwagi i siły w łapach zeby na kogos rzucić sie z nożem i choćby i gardło poderżnąc. Bo obawiam sie, że jakby co, to usiadlabym w kąciku dygocząc i czekala na cos strasznego, co miałoby mnie za chwile spotkać .
    • joana.mz Re: Obrona konieczna 18.04.12, 21:56
      Na szczęście policja akurat nie jest od określania co jest dozwolone w ramach obrony koniecznej. Mam nadzieję, że sąd wyda odpowiedni wyrok.
    • dziennik-niecodziennik Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:00
      powinien był dac się choc raz uderzyc, wtedy proby obrony byłyby uzasadnione.
      w sumie to nie wiem, z artykulu wynika ze tylko weszli, moze istotnie ten nóż był przesadą, w sensie ze mozna bylo postraszyc a nie dziabac, i moze i tak by uciekli. a drugiej strony istotnie, kto ma czas w takiej sytuacji sie zastanawiac czy juz czy moze jeszcze nie...
      sadzę że w sądzie go wybronią,chyba ze ktorys napastnik umrze, to bedzie gorzej.
      • alexa0000 Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:16
        > powinien był dac się choc raz uderzyc, wtedy proby obrony byłyby uzasadnione.

Już widzę, jak ktoś, komu 2 sztuki wybijaja okna i wchodza zapewne nie w pokojowych zamiarach czeka w pozycji agenta specjalnego na pierwsze uderzenie, po czym dopiero zaczyna sie bronic. Absurd. Chyba, że jest sie agentem specjalnym.
    • edelstein Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:04
      Powinien ich drzwiami wpuscic,dac co chca,a potem zyczyc dobrej nocy?no dziwne,ze zlapal za noz doprawdy,przeciez to takie normalne byc napadnietym.Absurd siega zenitu.Ktos ich k...zmuszal,by do niego wlezli?
      • czarnaalineczka Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:11
        facet zwiadamial policje juz wczesniej mowil ze czuje sie zagrozony
        wybili mu okno i weszli do srodka wiedzac ze ktos jest w domu wiec raczej nie o kradziez im chodzilo

powinien sie grzecznie dac zabic albo "tylko" pobic uncertain
        • edelstein Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:20
          Nic mnie juz nie zdziwi.Kiedys byla sytuacja,ze wlamywacz nadzial sie na plot uciekajac,wlasciciela posesji chyba zamkneli.Ze zgroza uswiadomilam sobie,ze gdyby na jego miejscu byl moj chlop to oni by juz wachali kwiatki od spodu.Masakra.
    • antyideal Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:16
      A ciekawe co na to powiecie ? a jeszcze ciekawsze co powie na to sąd (choc to nie z naszego podworka).
      Mezczyznie grozi dozywocie, bronił swoich wnuków, zabił 3 bandytów

policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,11508228,Napadli_na_biznesmena__celowali_z_pistoletu_w_glowe.html
      • kub-ma Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:20
        Szczerze? Dla mnie bohater.
        • antyideal Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:30
          Wydaje sie, ze sąd tez powinien podzielac taką opinię, ale diabli wiedzą co tam komu sie w glowie uroi i czy nie stwierdzi, ze mogl tych bandytow pozwiazywac np.a nie zabijac zaraz....
      • kotka.zielonooka Re: Obrona konieczna 18.04.12, 22:24
        Ja mam za to " piekną" historyjkę (tez znalezioną na policyjni.pl) gdzie 3 facetów próbowało zgwałcic dziewczyne a jak się broniła i zgwałcic nie dała - to ja pobili, skopali, poddusili i .... wsadzili nieprzytomną do lodówki.
        Dziewczyna zmarła w wyniku wychłodzenia organizmu i opuchlizny po duszeniu (i chyba braku powietrza w owej lodówce)
        Klasyfikacja czynu : POBICIE ZE SKUTKIEM ŚMIERTELNYM (wg. sędziego nie było to zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem tylko właśnie "pobicie" czego skutkiem była śmierć)
        Wyrok dla zwyrodnialców - 3 do 6,5 lat, a jeden uniewinniony ....

policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,11564412,Pobili_i_zamkneli_w_lodowce__bo_nie_chciala_uprawiac.html
        No ja pie...! uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka