Dodaj do ulubionych

Basen rozporowy

01.07.12, 18:26
Czy któraś z Was posiada w ogródku basen rozporowy ? Zrobiło się gorąco i postanowiłam kupic do ogrodu ale mam dylemat - szkoda mi trawnika, czy możecie podpowiedzieć czy trawa bardzo się niszczy pod tym basenem ?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Basen rozporowy 01.07.12, 18:31
      Nie mam domu, basenu ani ogródka, mieszkam w gołębniku, za to mam bidet tongue_out
      • marysia460 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 18:43
        > Nie mam domu, basenu ani ogródka, mieszkam w gołębniku, za to mam bidet tongue_out

Ciesz się, przynajmniej nie masz dylematów tongue_out
    • nandadevir Re: Basen rozporowy 01.07.12, 18:54
      po sezoie trawy pod basenem nie ma ,tylko takie zólte pozostalości. Ale przt basenie rozporowym musi być bardzo prosta powierzchnia, bo się będzie przechylac. tym roku nie rozkładam bo oszczędzam wode, po dwóch, trzech dniach woda w basenie robi się śliska-glonowata.
      • mas.uka Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:00
        nandadevir napisała:

po dwóch, trzech dniach woda w bas
        > enie robi się śliska-glonowata.

niekoniecznie, można wrzucić w basen taką kulę (chyba wydziela chlor) i woda jest ok nawet 4 tygodnie
        • szw.arc Re: Basen rozporowy 07.04.16, 17:51
          To jest pompa piaskowa, która oczyszcza
          kosztuje sporo, ale faktycznie daje duże oszczędności
          ogrodosfera.pl/generator-chloru-pompa-piaskowa
      • marysia460 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:17

> po sezoie trawy pod basenem nie ma ,tylko takie zólte pozostalości.

Ale czy na wiosnę ta trawa odrośnie czy trzeba dosiewać w to miejsce nową ?
        • nandadevir Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:57
          siałam nową
      • marysia460 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:18
        > po sezoie trawy pod basenem nie ma ,tylko takie zólte pozostalości.

Ale czy na wiosnę ta trawa odrośnie czy trzeba dosiewać w to miejsce nową ?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Basen rozporowy 01.07.12, 20:17
        eee u mnie stoi 1,5 mies ta sama woda i nic sie nie dzieje. basen dmuchany ma to znaczenie ?
    • dzika41 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:16
      Trawnik jest zniszczony ale nie doszczętnie. Jak basen zlikwidujesz to trawa odrośnie.

Do wody zakupiłam proszek odkażający (nie potrzebny dozownik do niego) i jest oki.
      • marysia460 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:20
        > Trawnik jest zniszczony ale nie doszczętnie. Jak basen zlikwidujesz to trawa od
        > rośnie.

Dziękuję za odpowiedź, własnie o to mi chodziło, czy ta trawa się "odbuduje" w nowym sezonie. A tak w ogóle zadowolona jesteś z posiadania basenu ?
    • kosmitka06 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 19:26
      Trawa będzie uleżana ale nie zniszczona na maxa. Zresztą też jest różnica czy basen stoi powiedzmy 2 tyg., czy 2 mies. U nas jest trawnik ale jak przychodzi maj/czerwiec basen jest po prostu napełniany woda i nie przejmujemy się trawnikiem wink Jeżeli Ci go bardzo szkoda i wiesz że będziesz zła to nie radze stawiać basenu.
      • aneta-skarpeta Re: Basen rozporowy 01.07.12, 20:05
        moi znajomi maja od 3 lat i sa mega zadowoleni, choc poswiecili miejsce na basen
        basen stoi non stop od maja po wrzesnia i jest uzytkowany na maxa- 2 chlopcow

wrzucaja tabetke i z glowy choc troche wali chlorem. woda stoi bardz dlugo

trawa tam jest wypalona
        • heca7 Re: Basen rozporowy 01.07.12, 20:31
          Zależy ja długo stoi i jak duży jest. U nas stoi przez 2,5miesiąca. Z trawy nic nie zostało. I raczej w tym miejscu odrastają chwasty wink ale ja mam poświęcony ten kawałek na basen i co roku stoi w tym samym miejscu. Co do wody to mam pompę , pływający chlor w tabletkach i czasem wpuszczam jakiś tam antyglon . Wszystko przkrywam jak nie używam pokrywą. Jedna woda starcza na sezon.
          • anyx27 Re: Basen rozporowy 02.07.12, 00:19
            Mamy basen rozporowy, stoi na plandece, pod spodem jest trawa, z której nic nie zostało po zeszłym sezonie. Jest napełniany raz na sezon (ok. 3-4 miesiące), ma pompę, dodajemy chlor i coś tam jeszcze - nie wiem, bo mąż o to dba. Właśnie przed chwilą pluskaliśmy się z mężem smile młoda wyjechała na kolonie, więc pełen luuuuzzzz big_grin
            • marysia460 Re: Basen rozporowy 02.07.12, 15:07
              Dziękuję za odpowiedzi, już poświecę ten trawnik, trudno smile .

Mam jeszcze pytanie, czy te baseny produkują tylko w kolorze niebieskim ? smile
              Nie znalazłam w innym kolorze....... a super by było, żeby był jakiś brązowy na przykład tongue_out

• stephanie.plum Re: Basen rozporowy 07.04.16, 17:53
      u mnie w rodzinie jest taki o wymiarach 10 m/5m/1,7m, trawy pod nim po prostu nie ma.
      :~)
    • filcomp Re: Basen rozporowy 18.05.16, 16:10
      Jest prosty sposób aby trawa się tak nie niszczyła, wystarczy przesuwać basen co tydzień w inne miejsce.
      Ja posiadam basen rozporowy bestway 10ft (312cm) i jestem z niego bardzo zadowolony. Polecam zdecydowanie ten basen ogrodowy - można go znaleźć tutaj :baseny rozporowe
      • jusytka Re: Basen rozporowy 18.05.16, 16:20
        hehe, przesuwać to możesz basenik, a nie basen! Co za głupoty wypisujesz!
        Większy, kilkumetrowy basen wymaga sporo akcesoriów i sporo pracy by utrzymać go w czystości, filtry, pompy, specjalne środki odkażające, matę do przykrycia na noc, zbieraki do wyciągania większych śmieci, do czyszczenia dna itp Zadbany basen powinien służyć przez cały sezon!
    • miliwati Re: Basen rozporowy 18.05.16, 16:32
      marysia460 napisała:

> Czy któraś z Was posiada w ogródku basen rozporowy ? Zrobiło się gorąco i posta
      > nowiłam kupic do ogrodu ale mam dylemat - szkoda mi trawnika, czy możecie podpo
      > wiedzieć czy trawa bardzo się niszczy pod tym basenem ?

U mnie basen trawie nawet robi dobrze, ale ja codziennie wylewam wodę - więc raz, że podlewa, a dwa, że zawsze się trochę przestawi. Bo to nieduży basen. Woda oczywiście ze studni, bo wymiana metra czy dwóch sześciennych codziennie z wodociągu kosztowałaby ładnych parę stów na miesiąc.
      • jusytka Re: Basen rozporowy 18.05.16, 16:59
        No tak ale ty mówisz o malutkim baseniku z którym problemu nie ma, a problem dotyczy dużego basenu, gdzie wodę nalewa się z pół dnia i nie wylewa codziennie, co oczywiste. Logiczne jest ze trawa musi ucierpieć!
    • arwena_11 Re: Basen rozporowy 18.05.16, 16:37
      Ja mam na działce - co roku w tym samym miejscu, trawa przygnieciona, ale potem odbija. Pod basen mam specjalną podkładkę.
    • mysiulek08 Re: Basen rozporowy 30.08.16, 22:02
      Co do trawy nie podpowiem, bo mamy w miejscu bez trawy smile ale zeby bylo miekko (rowne podloze musi byc) na plandeke polozylismy platy styropianu, roznica spora. Zeby woda nie zakwitla, trzeba monitorowac poziom pH wody

www.obi.pl/decom/product/Tester_paskowy_do_wody_basenowej/6053318?position=28&pageNum=1&pageSize=72

stosowac srodki antyalgowe i chlorowe. Inaczej woda szybko do wymiany. Bardzo przydaje sie pompa, nawet najprostsza

intex.pl/pompy-basenowe/121-pompa-kartuszowa-intex-1-250-lh.html

Dodatkowo dobrze jest basen przykrywac na noc, sa takie specjalne plandeki, ktore nie pozwalaja na zbytnie wychlodzenie wody, cos w stylu ( u nas troche inny rynek, wieksze zapotrzebowanie smile)

intex.pl/przykrycia-basenowe/157-pokrywa-intex-do-basenu-450-x-220-cm.html

mowimy o taki basenie?

intex.pl/19-baseny-rectangular-frame

jesli tak, t nie widzialam innych niz niebieskie, z innych materialow i owszem

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka