Dodaj do ulubionych

Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figurskiemu

02.07.12, 17:41
Cóż, na tle widocznego podziału w ocenie działalności tych panów; od obrońców w postaci pana Lisa czy prof. Hartmana po przeciwników jak pani Olejnik czy pan Meller, ta odpowiedź wyróżnia się mocną formą
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:06
      W glowie mi sie zakrecilo - jestem za. Dzielne dziewczyny!
      OT - co zrobił Weglarczyk?
      I moze ktos ma link do Hartmanna, jakos przegapiłam.
      • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:13
        Mówisz, masz smile
        • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:49
          Dziekuje.
          A tak ad meritum - jaka wlasciwie byla konwencja tego inkryminowanego programu? Bo ja caly czas wyobrazam sobie, że panowie występowali w nim jako Wojewodzki i Figurski. Ale moze sie mylę?
          Wydawalo mi się, ze w programie granica miedzy wojewodzkim-osobą a rolami, jakie ewentualnie przyjmowal, jest raczej płynna i niejasna - ale skoro Hartmann az tak ich broni, moze wystepowali jako Szczepcio i Tońcio III RP?
          • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:53
            Cóż i prof. Hartman omylny jest big_grin
      • iuscogens Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:13
        www.polskatimes.pl/artykul/498681,dziennikarz-tvn-bartosz-weglarczyk-obrazil-ukrainki-femen-z,id,t.html
        kolejny prymityw uncertain
        • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:45
          eee rozdmuchuja niepotrzebnie.
          Dla mnie wieksza wpadka Obamy-czemu jeszcze nie zdjęli jego "programu" big_grin ?
          co do B.W i jego:Jak to nie wymyślono robotów, które sprzątają w domu. Są takie, nazywają się Ukrainki - stwierdził dziennikarz TVN Bartosz Węglarczyk. ..
          to akurat hmm-nie znam osoby która nie znałaby kogoś u kogo sprzata Ukrainka-i to sprzata dobrze smile Lepiej niż Polka smile Chciałabym byc takim robotem do sprzatania big_grin Ale niestety ja tak nie potrafię.Nie widze w tej wypowiedzi kontekstu pejoratywnego.
          Jakieś kompleksy u Ukrainek??
          Cóż,sa też stereotypy -np Polak zlodziej (nieprawda??hmm)i pijak(pewnie tez nieprawda?)
          • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:48
            Serio porównujesz panów WF i Obamę ??? big_grin "znaj propocjum ..."
            • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:50
              wg mnie większa wpadka to brak znajomości historii u prezydenta niż marne żarty dziennikarzy.
              Ale to tylko moje zdanie.
              Cóż,mama Madzi tanczy na rurze,siedziec nie pojdzie,no o czymś teraz też muszą pisac..
              • policjawkrainieczarow Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:39
                mamaemmy napisała:

> wg mnie większa wpadka to brak znajomości historii u prezydenta niż marne żart
                > y dziennikarzy.

rzecz w tym, ze robota prezydenta to troche wiecej, niz wykazywanie sie znajomoscia historii (a ty znasz historie Hiszpanii, na przyklad, albo Meksyku?), natomiast robota trefnisia w radio polega na opowiadaniu zartow na antenie, ni mniej, ni wiecej, jesli tego podstawowego obowiazku nie umie wykonywac porzadnie, to musi sie liczyc z tym, ze mu podziekuja. A powinien miec na tyle rozeznania (Weglarczyk tez), zeby wiedziec, ze w swietle obecnych standardow za taka wpadke sie wylatuje z roboty.
              • sanciasancia Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 03.07.12, 07:29
                Serio uważasz, że żarty z gwałtów są tylko "marne"?
          • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:55
            No nie, lubie (bardzo) Węglarczyka, ale pojechal. Sam sie zreflektowal, przeprosil, jakos wierzę, że szczerze i mnie to wystarcza, jednocześnie zlosci Femenu sie nie dziwie.
          • iuscogens Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:56
            Opadły mi ręce i wszystko inne, nie rób sobie jaj proszę Cię.
            Jak marzysz o karierze pani sprzątającej to weź mopa i podłogę czyść a nie pierdoły wypisuj. Sprzątanie to jest ciężka praca fizyczna, zejdź może na ziemię i porozmawiaj z 50-letnią sprzątaczką jak to mamaemmy ze wspaniałego rodu marzy o byciu sprzątaczką.
            Pamiętasz słynne zdanie Marii Antoniny o ciastkach?? Popisałaś się podobnym idiotyzmem uncertain
            • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:00
              iuscogens napisał:

Sprzątanie to jest ciężka praca fizyczna, zejdź może na ziemię i
              > porozmawiaj z 50-letnią sprzątaczką jak to mamaemmy ze wspaniałego rodu marzy o
              > byciu sprzątaczką.

jezu,dziewczyno ty masz jakis kompleks,nie moją jest zasluga jakich mam przodków big_grin
              A co do tego co napisałaś-to fakt,marze o tym,aby UMIEC tak super sprzątac ,zgadza się:p
              Ale,cóż,skoro przez pokolenia moja rodzina miała służące-to geny,geny.. tongue_out
              • iuscogens Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:06
                Tak, ja mam kompleksy, Ukrainki mają kompleksy, możesz tak sądzisz, ale nie widzisz, że się osmieszasz. To też genetyczne czy to twoja cecha osobnicza??
                • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:14
                  to ze Ukrainki są pracowite to jasne

i ze przewaznie sa sprzątaczkami

ale ja widze zgrzyt gdy slysze
                  -szkoda ze nie ma robotów do sprzatania
                  - jak to nie ma? są. Ukrainki

sprzatanie, a juz w szczegolnosci u kogos jest to niewdzieczna praca i niskopłatna dlatego kazda gospodyni marzy o takim robocie, co zrobi wszystko i nie bedzie narzekal, nie spartoli etc

mowienie, ze takimi robotami są ukrainki jest chamstwem, bo te kobiety nie są sprzataczkami bo maja specjalny gen
                  one sa niewykwalifikowane, a jak są to nikt i tak nie chce ich na sekretarki, biurwy etc w "lepszym swiecie"

są tak doskonale w swojej ciezkiej pracy bo muszą

ja moge pie...c dokladne mycie podlogi bo mi nikt za to nie placi i mnie nie uderzy, nie wyrzuci z domu etc

a ukrainki sa wielokroc traktowane jak podzwierzeta, ktorym do szczescia potrzebne jest tylko sprzątanie

po prostu zycie je nauczylo dobrze i ciezko pracowac bo inaczej nie mialy co do gra wlozyc, mają dzieki tej pracy zniszczone zdrowie, rece, cere i serce, bo są traktowane jak roboty
                  • mamaemmy Aneta 02.07.12, 19:24
                    Zgadzam sie z Tobą jak najbardziej.
                    Jestem ostatnią osoba która poniżałaby osobe która sprząta-ale ja po prostu nie uwazam w wypowiedzi Bartka niczego pejoratywnego,ostatnio sama zostałam nazwana robotem do wpisywania danych do komputera,-i to byl komplement.Więc tamta wypowiedz uważam za podobna i tyle.
                    Co do wypowiedzi Kuby i Figurskiego to zawsze byli kontrowersyjni-np jak szukali osoby która jako didatek do gazety uszyje im "ŚLISKI KOCYK dla dziecka".
                    • iuscogens Re: Aneta 02.07.12, 19:32
                      Ty naprawdę uważasz, że jakbyś wystartowała do sprzątającej Pani z tekstem, że chciałabyś być sprzątającym robotem, ale twa familia miała sprzątaczki, więc nie masz dobrych genów do sprzątania to byłby to tekst na poziomie?? No chyba, że znajdziesz taką Ukrainkę, która nic po polsku nie zrozumie. Takie teksty właśnie są poniżające, bo tak jak napisała aneta one nie mają tego w genach tylko kurde muszą to robić, więc jakbyś ty musiała to by Ci twe sławetne geny nie przeszkadzały tylko byś jezdziła ze szmatą w prawo i lewo jak ta lala.
                    • mary_lu Re: Aneta 02.07.12, 19:33
                      Mamoemmy, jest duża różnica pomiędzy "Uuuu, Mamoemmy, jaki błysk, uwinęłaś się jak robot do sprzątania" i "Polki to roboty do sprzątania" wypowiedziane przez obcokrajowca, nie sądzisz?
                    • aneta-skarpeta Re: Aneta 02.07.12, 19:34
                      ja wlasnie widze
                      posluchaj w jakim kontekscie to powiedział

mowa byla o zrobtzowanych oborach ( czyli juz ludzie nie musza krowom sprzatac etc) tylko "samo się sprzata" i jest czysciutko
                      pienkowska z rozmarzeniem powiedzala- ojej szkoda ze w domach nie mzoemy miec takich robotów, co wszystko za nas zrobią

a na to weglarczyk powiedzial jak to nie ma? nazywaja sie ukrainki ( no prosze cie-pienkowska) no sprzataja wszystko w domu- rubaszny smieszek

ale mu wybaczam, bo sie zreflektowal, przeprosil
                      • mamaemmy Re: Aneta 02.07.12, 20:22
                        aneta-skarpeta napisała:

> ja wlasnie widze
                        > posluchaj w jakim kontekscie to powiedział
                        >
                        > mowa byla o zrobtzowanych oborach ( czyli juz ludzie nie musza krowom sprzatac
                        > etc) tylko "samo się sprzata" i jest czysciutko
                        > pienkowska z rozmarzeniem powiedzala- ojej szkoda ze w domach nie mzoemy miec t
                        > akich robotów, co wszystko za nas zrobią
                        >
                        > a na to weglarczyk powiedzial jak to nie ma? nazywaja sie ukrainki ( no prosze
                        > cie-pienkowska) no sprzataja wszystko w domu- rubaszny smieszek
                        >
                        > ale mu wybaczam, bo sie zreflektowal, przeprosil

nie jestem obiektywna,uwielbiam Węglarczyka smile
                  • mary_lu Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:30
                    Aneta, chyba chciałaś dobrze, ale szczerze mówiąc, mnie, w połowie Ukrainkę, Twoje gadanie wkurzyło chyba bardziej, niż kretynizm Wojewódzkiego. Jemu przynajmniej za to płacą... A Ty naprawdę sądzisz, że Ukrainki są różne od Polek?
                    • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:38
                      moze nie zrozumialas
                      ale napisalam wlasnie, ze nie sa inne
                      i to ze "sprzataja jak roboty" nie jest wynikiem genu, a ciezkiej pracy, ktorą wykonują

jakby mamaemmy musiala byc sprztaczką to tez by "sprztala jak robot"
                      • mary_lu Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:46
                        To już napisałaś w kolejnym poście, mnie chodzi o ten, pod który się podpięłam.

To nie "Ukrainki" są niewykwalifikowane, to nie "Ukrainki" robią za roboty. To pewna grupa kobiet, które jeżdżą za granicę, aby tam zarabiać sprzątaniem. Do nas akurat przyjeżdżają kobiety z Ukrainy, my jeździmy do Niemiec, Anglii, USA. "Polki są niewykwalifikowane"?
                        • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:56
                          przeczytalas dokladnie czy projektujesz?

w tamtym poscie napisalam wyraznie
                          cytuję
                          one sa niewykwalifikowane, a jak są to nikt i tak nie chce ich na sekretarki, biurwy etc w "lepszym swiecie"

bo w PL tak jest

i Polki w niektorych krajach tez są lub byly tak traktowane i wyjezdzaly i wykwalifikowane i niewykfalikowane, co nie zmienia w tej kwestii zupelnie nic
                          • mary_lu Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:07
                            Moja rodzina ściągała z Ukrainy pracowników, akurat byli to "specjalisci w wąskiej dziedzinie" wink, świetnie w Polsce zarabiali, kilka kobiet tez wśród nich było. Ale nie pisałabym "Ukraińcy to specjaliści w wąskiej dziedzinie", bo to głupota.

To że słyszałaś o samych sprzataczkach, nie znaczy, że tak jest.
                            • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:28
                              mary_lu napisała:

> To że słyszałaś o samych sprzataczkach, nie znaczy, że tak jest.

<SCIANA>

ciezko rozmawiac gdy trzeba szarpac sie z kazdym slowem

czyli twierdzisz, ze spostrzeganie ukrainek w polsce jako sprzataczki bierze sie z kosmosu?
                              czy bedziemy teraz sie zbijac na argumenty, bo 1 % dostaje w POlsce prace zgodnie z kwalifikacjami?
                              ( znam 2 ukrainki i obie pracuja w biurach, nie jako sprztaaczki) ale co to zmienia, skoro znakomita wiekszosc pracuje jako sprztaczki?

• mary_lu Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:37
                                Nie, nie bierze się z kosmosu, tylko z takiego gadania jak Twoje. Nawet, jak robisz to w dobrej wierze.

Skoro znasz dwie i pracują w biurze, to dlaczego płodzisz najpierw 10 postów o sprzątaczkach?
                                • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 22:25
                                  bo rozmawiam z mamąemmy o tym dlaczego ukrainki sa jak roboty nie jest komplementemsmile
                        • anorektycznazdzira Mary_lu 03.07.12, 00:25
                          Ufff, nie musze juz tego pisać, dziekuję, podpiszę się po prostu. Też mnie razi jak ktos wyjeżdża z tłumaczeniem, że "Ukrainki sa niewykwalifikowane więc muszą". A co, nie ma na Ukrainie wykształconych kobiet? Pań szefowych duzych biznesów, pań z doktoratami i profesurami, pań decyzyjnych w polityce? Kraj jak inne kraje, kobiety jak inne kobiety. Część Polek, część NIemek, część Brytyjek też jest niewykwalifikowana, też sprząta, też się z tego utrzymuje. Ukrainki akurat często w Polsce bo im się to opłaca tak, nie wiem, moze tak jak Polkom sprzątanie w Niemczech. Coś niezwykłego?!
                    • guderianka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:12
                      Ja wprawdzie w 1/4 ale wkurzona się nie czuję. Ani gadaniem anety, ani gadaniem w/w pajaców ..
                    • kkalipso Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 22:19
                      mary_lu ty nie bierz sobie do serca...ja kiedyś dawno temu byłam za granicą i ogladałam pewnien program taki ala Wojewódzki ...ogladałam ponieważ mieli pokazać tam wywiad z Edytą Górniak która wtedy zajeła 2 miejsce na Eurowizji i specjalinie została zaproszona do tego kraju aby bliżej poznać wschodzącą gwiazdę ..

Prezenterzy to kobieta i mężczyzna...
                      on-a teraz poznamy piosenkarkę która zajeła blalalalallalalalallal
                      ona-a ona po co do nas przyjechała wyczyścić nam okna..zong

my w Polsce mówimy o urainkach a o nas większość świata, szkoda,że tak szybko zapomnieliśmy ile rodzin przeżyło w Polsce z pieniędzy wysyłanych przez Te sprzątaczki i chłopaków z budowy,zauważyłam ,że coraz udajemy co to nie my ,zupełnie bez powodu ,o tym,że Polska znów wzięła ogromna pożyczkę ktoś mówi?

u mojej siostry sprząta polka ,kobieta która kiedyś pracowała na wysokim stanowisku w banku,tak jej mąż spaprał życie ,że z czasem straciła pracę i niestety wyszło jak wyszło...rozwod nie wchodził w grę(katoliczka)

• jowita771 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:01
                    > mowienie, ze takimi robotami są ukrainki jest chamstwem, bo te kobiety nie są s
                    > przataczkami bo maja specjalny gen
                    > one sa niewykwalifikowane, a jak są to nikt i tak nie chce ich na sekretarki, b
                    > iurwy etc w "lepszym swiecie"

Przypomniała mi się Ukrainka, którą kiedyś poznałam w Warszawie. Z początku myślałam, że jest Polką, bo świetnie mówiła po polsku. Była tak wykształcona i inteligentna, że taki Wojewódzki to mógłby u niej co najwyżej sprzątać. I pracowała na stanowisku, na które startowały i Polki, tylko, że przy niej musiały wypaść blado.
                    • guderianka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 03.07.12, 09:51
                      Moje skojarzenie z Ukrainką ?- Ola, którą poznałam lata świetlne temu i dowiedziałam się, że jest z Ukrainy od innych. Wprawdzie słyszałam że trochę dziwnie mówi, ale władała językiem świetnie. Usmiechnięta, wysportowana. Prawniczka
                      A Kazachstan będzie mi sie kojarzył z mamą kolegi córki-z przedszkola. Która jest wlaśnie Kazaszką (?)-ciepła, wesoła, bardzo ogarnięta babeczka.
                      Takie skojrzenia jakie osoby w otoczeniu...po prostu..
            • attiya Iuscongens 03.07.12, 07:25
              pudło
              ot, idzie za Marią Antoniną zła fama tekstu, rzuconego przez najprawdopodobniej Marię Teresę Hiszpańską
              • iuscogens Re: Iuscongens 03.07.12, 09:40
                Możliwe, niemniej chodziło mi głównie o pewien sposób argumentacji, oderwany od rzeczywistości.
          • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:06
            o ile jestem otwarta i generalnie malo mnie bulwersuje to poziom zadufania naszych celebrytów siega apogeum

kuzniar ze swoim duposciskiem przoduje, ale wojewodzki i figurski go dogonili

i nie durnym zartem- ale tym co wyprawiali po, bo to bylo cienkie

dowcip okazal sie malo smieszny dla sluchaczy, trza bylo powiedziec- sory, przegielismy, popłynelismy, nie chcielismy

ale nie- trzeba bylo dalej brnąć
            no to pokazali kim są- a są po prostu durniami do kwadratu
        • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:53
          Dziekuje.
          Ale ten sie zreflektowal i pokajal. Od kiedy (a bylo to 20 lat temu) powiedzialam do uczniow "mam was w dupie" wiem, ze czasem jezyk naprawde za szybki w stosunku do glowy.
    • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:52
      Śmiało. Ale nie potrafię się tylko oprzeć wrażeniu, że te panie też chcą się na tej "konwencji", na tym "żarcie" wypromować.
      • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:57
        izabellaz1 napisała:

> Śmiało. Ale nie potrafię się tylko oprzeć wrażeniu, że te panie też chcą się na
        > tej "konwencji", na tym "żarcie" wypromować.

Śmiało?
        Dla mnie żenua.
        • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:58
          mamaemmy napisała:

> Śmiało?
          > Dla mnie żenua.

Ale nie zaprzeczysz, że to śmiała żenua wink
      • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:58
        Aha, ale podobało mi się jak potraktowały Figurskiego. Tak jakby nie zasłużył nawet na wymienienie jego nazwiska wink
        • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:03
          izabellaz1 napisała:

> Aha, ale podobało mi się jak potraktowały Figurskiego. Tak jakby nie zasłużył n
          > awet na wymienienie jego nazwiska wink
          no-to akurat było bystresmile
          Reszta jak dla mnie..jak juz napisalam.Takie skakanie wróbelka,który piszczy że jest lepszy od orła :p
          >
        • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:17
          to nie one wymyslily nie wymienianie figurskiego z nazwiska tylko chlopaki z make life harder

ktorzy jako pierwsi zjechali modelowo chlopaków
          www.logo24.pl/Logo24/1,111693,12005997,Make_Life_Harder__list_otwarty_do_Kuby_Wojewodzkiego.html
          • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:23
            Nie napisałam, że one to wymyśliły smile
            Tamten tekst też czytałam. Ale zarówno w jednym jak i drugim tekście dopatruję się jednak chęci zyskania w sposób łatwy i bezpieczny popularności.
            • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:28
              izabellaz1 napisała:

> Tamten tekst też czytałam. Ale zarówno w jednym jak i drugim tekście dopatruję
              > się jednak chęci zyskania w sposób łatwy i bezpieczny popularności.

alez kochana-to zjawisko widoczne u znanych nicków na swojskiej emamie od lat-najlepiej dac kontrowersyjny link i nie wpisywac żadnych swoich przemyślen ,tylko link,a potem utożsamić się z większoscia na forum.>RZYG<
              >
              • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:19
                mamaemmy napisała:

> izabellaz1 napisała:
                >
                >
                > > Tamten tekst też czytałam. Ale zarówno w jednym jak i drugim tekście dopa
                > truję
                > > się jednak chęci zyskania w sposób łatwy i bezpieczny popularności.
                >
                > alez kochana-to zjawisko widoczne u znanych nicków na swojskiej emamie od lat-
                > najlepiej dac kontrowersyjny link i nie wpisywac żadnych swoich przemyślen ,tyl
                > ko link,a potem utożsamić się z większoscia na forum.
                >RZYG<
                > >
                >
                >
                - ja dałam kontrowersyjny tekst i serio sądzisz, że muszę poznać zdanie większości, a potem dobrać sobie do tego zdanie, ze taki ze mnie Zelig jak u W. Allena????
                • mamaemmy Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:25
                  marzeka1 napisała:

> mamaemmy napisała:
                  >
                  > > izabellaz1 napisała:
                  > >
                  > >
                  > > > Tamten tekst też czytałam. Ale zarówno w jednym jak i drugim tekści
                  > e dopa
                  > > truję
                  > > > się jednak chęci zyskania w sposób łatwy i bezpieczny popularności.
                  > >
                  > > alez kochana-to zjawisko widoczne u znanych nicków na swojskiej emamie o
                  > d lat-
                  > > najlepiej dac kontrowersyjny link i nie wpisywac żadnych swoich przemy
                  > ślen ,tyl
                  > > ko link,a potem utożsamić się z większoscia na forum.
                  >RZYG<
                  > > >
                  > >
                  > >
                  > - ja dałam kontrowersyjny tekst i serio sądzisz, że muszę poznać zdanie większo
                  > ści, a potem dobrać sobie do tego zdanie, ze taki ze mnie Zelig jak u W. Allena
                  > ????

eee nie,Ty napisalas co myslisz,nawet przez mysl nie przeszedl mi Twoj nick,ale sa osoby wpisujące po prostu same linki.A dopiero po 20 poscie wypisyja wlasne zdanie.
                  Cóż,nie jestem taka poprawna politycznie,żeby się wszystkim przypodobac(mialam tak,ale w podstawówce)
      • kropkacom Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:58
        Mam takie samo wrażenie.
        > tej "konwencji", na tym "żarcie" wypromować.
        • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:05
          Odniosłam też podobne wrażenie jak czytałam wpis autorów Make Life Harder. Taka autopromocja kosztem tych, na krytyce których można się teraz bezpiecznie wypromować.
          • nenia1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:29
            izabellaz1 napisała:

> Odniosłam też podobne wrażenie jak czytałam wpis autorów Make Life Harder. Taka
            > autopromocja kosztem tych, na krytyce których można się teraz bezpiecznie wypr
            > omować.

A macie jakieś inne pomysły, w jaki sposób krytykować znanych celebrytów?

Myślicie, że zachowując wymowne i dramatyczne milczenie panie mnie by się lansowały?
            • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:47
              nenia1 napisała:

> Myślicie, że zachowując wymowne i dramatyczne milczenie panie mnie by się lanso
              > wały?

Nie. Ale można się najeść powoli i ze smakiem. Można też się zapchać i dostać czkawki smile
              • nenia1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:02
                Czyli lepiej brzmiałoby:

Szanowny Panie Jakubie Wojewódzki i Michale Figurski.

Bardzo nieładnie tak mówić o Paniach Ukrainkach, naprawdę, bardzo nieładnie.
                A może nawet i niegrzecznie.
                Po głębokim namyśle sugerujemy, że może nawet niekulturalnie.
                Powinniście to głęboko przemyśleć i grzecznie przeprosić. Z naciskiem na przeprosić.
                Et cetera et cetera et cetera.
                • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:16
                  Nie. Ale jak dodasz trochę chilli do potrawy, to wyostrzysz jej smak. Jak wsypiesz cały woreczek, to ci język kołkiem stanie i ze smaku nici.
          • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:08
            Jasne, bo wojewodzki nie promowal sie niczyim kosztem - toz jego głównym zajeciem zawsze bylo dokopywanie komu sie dało.
            • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:18
              nangaparbat3 napisała:

> Jasne, bo wojewodzki nie promowal sie niczyim kosztem - toz jego głównym zajeci
              > em zawsze bylo dokopywanie komu sie dało.

Nigdzie nie napisałam, że nie było. Ale nie lubię takiego zniżania się do poziomu wulgarnego, chamskiego pajaca i zachwycania się kolejnym tekstem w tym tonie, tylko dotyczącym kogoś innego.
    • kropkacom Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:58
      Jak ma się ciężkie i jadące po bandzie poczucie humoru to trzeba się upewnić, ze konwencja będzie dla wszystkich jasna. Panowie popłynęli nawet nie tyle na chamstwie (to co powiedzieli było chamskie), co raczej na wierze w to, ze są sławni i zrozumiali. Widać nie są na tyle aby im to uszło...
    • aneta-skarpeta Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:58
      rewelacja

z głebi mnie to wyjely

przypomnialo mi sie jak scenarzysta czy rezyser kac wawy tłumaczyl sie raczkowi, ze zarty w tym filmie są naprawde smieszne i ze to taka konwecja

ja mam serdecznie dosyc wojewodzkiego i tego drugiego i mam nadzieje, ze sie szybko skonczą bo patrzec na nich nie mogę

tak jak na kuzniara, ktory zostal zwolniony przez internet i chlop z twarzą nie umial z tego wyjscsmile
    • sadosia75 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 18:59
      No wyróżnia się mocną forma. Ale po co ma być tak mocna? po co niżać się do poziomu tych panow?
      Chamstwa chamstwem się nie zwalczy
    • xxe-lka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:11
      Kiedyś bardzo lubiłam Przekrój. Od dawna już go nie kupuję. I ten dziennikarski "majstersztyk" tylko utwierdza mnie w mojej opinii, że ta gazeta sięga powoli dna
    • kkalipso Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:19
      Dobre-tekst z pralką trafiony w dziesiątkę...
      Ja przez takich jak ci panowie ,oraz całą resztę syfu jaki nam serwuje telewizja zapomniałam jak wygląda pilot!Nie obchodzą mnie w ogóle ci wszyscy "celebryci" ich denne programy i robienie,wszystkiego oby oglądalność była ! Oglądam tylko czasami wiadomości....i filmy.

Mam nadzieję,że większość ludzi odsunie się od tv i w końcu PANOWIE szefowie zdadzą sobie sprawę,że nie tędy droga.
      • nangaparbat3 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:11
        Zajrzyj na tvp kultura, warto.
    • kadfael Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 19:51
      No cóż... Ja uważam, że najlepszym sposobem na tych panów jest posłanie ich w niebyt, a nie zniżanie się do ich poziomu. Żenujący ten artykuł. Marian Eile w grobie się przewraca...
      • oldrena1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:06
        Marian Eile w tym grobie wiruje. "Przekrój" od dawna łączy z magazynem Eilego tylko tytuł.
        Ad meritum: sam artykuł mnie rozbawił, dziewczyny nieźle weszły w konwencję. Prof. Bralczyk powinien być zadowolony.
        Być może taki będzie kiedyś język mediów, niestety. Już przecież schlebiają niskim gustom, a państwo dziennikarze nie grzeszą piękną polszczyzną.
    • guderianka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:10
      Treść-w porządku, forma żenująca. Wpisały się panie w konwencję uncertain Nie podoba mi się uncertain
      • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:18
        A ja ten tekst raczej odbieram jako prowokację, ze nie ma takich, którym wolno, i takich, którzy tylko mają się zachwycać "konwencją" pseudo-gwiazd.
        • guderianka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:26
          Wiesz, może gdyby padły ze dwa wulgaryzmy, ale jeden w mocnym miejscu-to bym myślała tak i Ty. Tymczasem "trup się ściele" a to już trąci celową prowokacją w marnym stylu. W tekstach tego typu sprawdza się zasada "mniej znaczy więcej"
          • marzeka1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:30
            Taka "konwencja" big_grin dlatego przerysowane mocno, ale mnie tak tekst się podoba, chociaż na co dzień nie przeklinam i nie znoszę, gdy to ktoś przy mnie robi; ale staremu chłopcu z ADHD i jego przydupasowi zwyczajnie taka reakcja się należało, od dawno.

Bo od dawna byli takimi "pożytecznymi idiotami " (jak i Kuźniar)- stąd zdumienie "przydupasa", że jak się naśmiewali "z PIS, Jezusa itp" to było ok , a nagle nie jest ok.
            • guderianka Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:09
              A widzisz, a ja przeklinam i to sporo i nawet nieźle mi ponoć wychodzi-ale w formie pisanej mam duże oczekiwania i wulgaryzmy-nawet uzasadnione-sie w nich nie mieszczą. Powiem tak, wydaje mi się, że przez nie, ten tekst w najmniejszym stopniu nie ruszy żadnego z przydupasów i pajaców...
        • nenia1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:40
          Dokładnie, przecież nawet tytuł to sugeruje.

Ale niektórzy omdlewają na widok słów zwanych wulgarnymi
          jak Łęcka na widok Wokulskiego jedzącego rybę nożem i widelcem.

To nie jest tekst dla subtelnych damsmile
          • izabellaz1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:46
            nenia1 napisała:

> To nie jest tekst dla subtelnych damsmile

Czyli zaczynamy znowu debatę dotyczącą tekstów, których nie rozumie jakaś określona grupa jaśnie nieoświeconych? tongue_out
            • nenia1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:56
              Bingo!

Właśnie o to chodzi autorom teksu.
              • nenia1 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 20:57
                Autorkom, oczywiście smile
            • policjawkrainieczarow Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:10
              izabellaz1 napisała:

> nenia1 napisała:
              >
              > > To nie jest tekst dla subtelnych damsmile
              >
              > Czyli zaczynamy znowu debatę dotyczącą tekstów, których nie rozumie jakaś okreś
              > lona grupa jaśnie nieoświeconych? tongue_out

ten tekst mial po prostu pokazac, niejako na wlasnym przykladzie, ze "konwencja" nie usprawiedliwia wszystkiego.
    • inguszetia_2006 Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 02.07.12, 21:01
      Witam,
      Podoba mi się ta odpowiedź. Przekleństwa mnie nie gorszą, nie jestem purystka językową.
      Po to są przekleństwa, żeby czasami "odpowiednie dać rzeczy słowo". Jak mówię o kimś - "wuj", to znaczy, że ten ktoś jest w moim mniemaniu "niezłym wujem";-P
      Pzdr.
      Ing
    • amonette Dobre by było... 02.07.12, 21:08
      Gdyby miało 1/4 długości i 1/8 kurw. A tak przegadane i wygląda na równie sprytne i wybitne jak jazda za karetką w korku.
      • ledzeppelin3 Re: Dobre by było... 02.07.12, 21:20
        Bardzo dobre. Trafione boleśnie celnie.
        • ledzeppelin3 Re: Dobre by było... 02.07.12, 21:23
          Ludziska poprzyjeżdżały z małych miasteczek do stolycy, zrobiły się elitą, mają parcie na szkło i mówią mi, co jest śmieszne. To już wolę ematki z ich pierwszymi tańcami, przechwalaniem się, która wygląda szczuplej i młodziej i z ich rzucaniem się w piaskownicy.
    • nangaparbat3 prosze mi wyjasnic 02.07.12, 21:15
      Poniewaz tej nieszczęsnej audycji nigdy nie słyszałam - jako kto występowali tam Wojewodzki i Figurski?
      • izabellaz1 Re: prosze mi wyjasnic 02.07.12, 21:25
        nangaparbat3 napisała:

> jako kto występowali tam Wojewodzki i Figurski?

Ale fsęsie?
        Jeden był Misiura, drugi jakoś inaczej, dzwonili w różne miejsca zazwyczaj i robili sobie jaja. W sumie nic nowego, bo tego typu audycje już były.
        Słuchałam tego i nawet kiedyś się dobrze bawiłam. Przestałam w którymś momencie jak zaczęli przeginać. Tej "sławnej" audycji już nie słyszałam, bo od dawna nie byłam na czasie z porannym WFem.
        I chyba dla mnie tak to powinno wyglądać jeśli ktoś potępia ich zachowanie. Nie oglądać. Nie słuchać. A tak, oni są nadal na topie, bo się o nich mówi więc w mediach istnieją. Na nich promują się inni. A najlepsza metoda moim zdaniem, to olać i wykazywać zainteresowania. Zniknie w końcu samo, bo media nie serwują tego czego ludzie nie oglądają/nie czytają/nie słuchają.
        • izabellaz1 Re: prosze mi wyjasnic 02.07.12, 21:33
          izabellaz1 napisała:

> i wykazywać zainteresowania.

* i NIE wykazywać smile
    • attiya Re: Mocna odpowiedź panom Wojewódzkiemu i Figursk 03.07.12, 07:19
      dobre
      jak to tam na fb leci? lubię to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka