09.07.12, 21:06
Czy ktoś z Was doświadczył już egzekucji zaległego abonamentu RTV? Wysyłają pisemko w którym informują, że jeśli w ciągu 7 dni nie dostaną kasy, to ją sobie sami wezmą - bo już im wolno, z konta, lub zajmą pobory. Tak na marginesie, nigdy więcej nie zaufam żadnemu politykowi i nie pójdę na wybory.
Obserwuj wątek
    • hiacynta333 Re: RTV 09.07.12, 21:21
      Kiedyś, dawno, chyba ze 20 lat temu miałam na pensji komornika sad Potem już płaciłam, ale co wstydu się najadłam to tylko ja wiem sad
      • lisciasty_pl Re: RTV 10.07.12, 07:47
        hiacynta333 napisała:

> Kiedyś, dawno, chyba ze 20 lat temu miałam na pensji komornika sad Potem już pła
        > ciłam, ale co wstydu się najadłam to tylko ja wiem sad

Etam, wstyd to kraść albo narobić sąsiadowi na wycieraczkę :]
        Ja regularnie zapominam płacić mandaty i potem mi skarbówka włazi na pensję, dobrze że nie komornik bo jednak są tańsi :]
    • bloopsar Re: RTV 09.07.12, 22:52
      Wyrejestruj odbiornik.
    • kk345 Re: RTV 09.07.12, 23:19
      Ale kto wysyła pisemko, poczta?
    • ata99 Re: RTV 10.07.12, 09:40
      Pisemko wysyła poczta, a egzekucję wykonuje urząd skarbowy, który po wyroku Trybunału Konstytucyjnego-ma już do tego prawo. Ciekawiło mnie, czy (biorąc pod uwagę ilość osób deklarujących niepłacenie) ktoś już doświadczył wejścia na kont, czy zajęcia poborów. Wyrejestrowanie odbiornika nie załatwia sprawy, bo zaległość i tak trzeba uregulować. Poza tym pocztowcy zaczynają łazić po domach i sprawdzać, czy ma się tv, jak nie wpuścisz-piszą raport i do skarbowego. Fajnie się żyje, ja na zaległe pieniądze od instytucji czekam ponad rok.....
      • followthesun Re: RTV 10.07.12, 09:45
        Z pocztowcami przesadzasz i tyle.

Nie ma obowiązku wpuszczania ich do domu.
      • grandan Re: RTV 10.07.12, 10:01
        "Poza tym pocztowcy zaczynają łazić po domach i sprawdzać, czy ma się tv, jak nie wpuścisz-piszą raport i do skarbowego"

Nie rozumiem tego fragmentu. Do mojego mieszkania mam obowiązek wpuścić jedynie policję z nakazem. W jakim celu poczta ma zgłaszać mnie do skarbówki? W polskim prawie istnieje coś takiego, jak domniemanie niewinności.
        • b.bujak Re: RTV 10.07.12, 12:24
          grandan napisała:

> W polskim prawie istnieje coś takiego, jak domniemanie niewinności.

he, he - to domniemanie niewinności jest w sprzeczności z założeniem, że posiadanie odbiornika tv jest jednoznaczne z oglądaniem tv publicznej i koniecznością partycypowania w kosztach jej utrzymania!
          • grandan Re: RTV 10.07.12, 14:14
            Abonament to podatek od posiadania telewizora i radia, a nie od oglądania tv publicznej czy jakiejkolwiek innej.
            • b.bujak Re: RTV 10.07.12, 14:42
              jak zwał, tak zwał!
              w praktyce służy do wyciągnięcia kasy za niechodliwą usługę
          • misiowamama-2 Re: RTV 10.07.12, 15:51
            b.bujak napisała:

> he, he - to domniemanie niewinności jest w sprzeczności z założeniem, że posiad
            > anie odbiornika tv jest jednoznaczne z oglądaniem tv publicznej i koniecznością
            > partycypowania w kosztach jej utrzymania!

No tak, ale żeby stwierdzić, że takowy posiadasz musi wleźć do domu i sprawdzić. Tyle, że aby tego dokonać musi mieć nakaz policji lub sądu. Nie masz obowiązku wpuszczania do domu, a bez nakazu może cię w dupę pocałować...
      • sanrio Re: RTV 10.07.12, 10:07
        ale co to znaczy "zarejestrowany odbiornik"? Ja nie nie rejestrowałam i oczywiście nic nie płacę. To w takim razie jak go odrejestrować?
      • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 10:43
        > pocztowcy zaczynają łazić po domach i sprawdzać, czy ma się tv,
        > jak nie wpuścisz-piszą raport i do skarbowego

a. Jakie niby mają prawo żądać wpuszczenia do mieszkania?
        b. Na jakiej niby podstawie piszą raport o posiadanym odbiorniku, skoro nie zostali wpuszczeni, a więc odbiornika nie widzieli?
        c. A ci pocztowcy to czasem białego futra nie mają? Bo twoja 'rewelacja' przypomina historię o Yeti tongue_out
    • chipsi Re: RTV 10.07.12, 10:01
      Nigdy nie rejestrowałam żadnego odbiornika i nigdy nie żądano ode mnie za tę wątpliwą usługę opłaty. Mam w tym temacie wyrobione zdanie, które mówi gdzie i kto może mnie pocałować.
      • penelopa40 Re: RTV 10.07.12, 11:43
        no właśnie, tych co cokolwiek mieli zarejestrowane kiedykolwiek mogą ewentualnie nachodzić, ale co z tymi co nigdy niczego nie rejestrowali??? będą według spisu meldunkowego? spisu abonentów kablówki? spisu lokatorów? chodzić po domach i pytać kto ma tv??? i kto ma chodzić? bo listonosz ma swojej roboty po czubek ucha i nie sądzę aby interesował się moim ewentualnym telewizorem......
        • ata99 Re: RTV 10.07.12, 11:48
          Kablówki mają obowiązek udostępnić spis abonentów. Po domach mają łazić i kontrolować-nie musisz wpuszczać, ale wtedy oni piszą do potencjalnego egzekutora długu-czyli skarbówki. Nadal nikogo komu zajęli pobory, lub wleźli na konto za niepłacony RTV? To wspaniale, tak myślałam, mogą sobie straszyć.
          • iwoniaw Re: RTV 10.07.12, 11:56
            Cytatata99 napisała:

> Kablówki mają obowiązek udostępnić spis abonentów.

A mają? Czy to dopiero taki postulat włodarzy TVP, który ma być ew. wniesiony jako poprawka do obowiązujących przepisów?
            Bo na razie doczytałam tylko o sprawdzaniu tych z niewyrejestrowanymi odbiornikami.

Póki co to tylko listonoszom dowalają nieegzekwowalnego obowiązku - jak oni niby mają sprawdzać, czy ktoś ma tv, nawet zakładając, że ktoś ich wpuszcza do domu? Że niby tv masowo ludzie w przedpokoju instalują?
          • aurinko Re: RTV 10.07.12, 12:01
            ata99 napisała:

> Po domach mają łazić i kontr
            > olować-nie musisz wpuszczać, ale wtedy oni piszą do potencjalnego egzekutora dł
            > ugu-czyli skarbówki.

No i co napiszą? że nie zostali wpuszczeni do mieszkania? Owszem, mogą zrobić notatkę, że nie mieli możliwości wejść do mieszkania. I tyle, nic więcej.
          • kk345 Re: RTV 10.07.12, 18:09
            > Kablówki mają obowiązek udostępnić spis abonentów. Po domach mają łazić i kontr
            > olować-nie musisz wpuszczać, ale wtedy oni piszą do potencjalnego egzekutora dł
            > ugu-czyli skarbówki

Co za bzdura- no i co napiszą-"uprzejmie donoszę, ze X nie wpuścił mnie do domu, ergo ma nieopłacony abonament, proszę mu egzekucję wszcząć?" A X ze spokojem wyjasnia w piśmie do US, że listonosza nie wpuścil, bo na niedźwiedzim futrze przed kominkiem lezala u niego niekompletnie ubrana dama i wnioskuje o odstapienie od egzekucji.... Ciekawe, ile kosztowałby znaczek skarbowy na takie wyjasnieniesmile

Plotki rozpuszczasz, to może pofatyguj się sprawdzić ich wiarygodnosc
            • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 18:16
              > Plotki rozpuszczasz, to może pofatyguj się sprawdzić ich wiarygodnosc

Ona nie rozpuszcza plotek, tylko TVP ją zatrudniła żeby ludzi nastraszyć i choć w kilku promilach ten haracz pościągać big_grin
              • kk345 Re: RTV 10.07.12, 18:17
                A wiesz, że też o tym w pewnym momencie pomyślalam? Ale myślisz, ze TV zatrudnia takich głupich marketingowców szeptanych, jak, nie przymierzając, Lidl?
                • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 18:26
                  Czytałaś jak fatalnie im idzie i jak bliscy są upadłości? Chwytają się wszelkich środków, a że za jakość się odpowiednio płaci, to cóż, przy minimalnym budżecie dostali kampanię 'jedna baba drugiej babie nadaje, że teraz to, pani, bendom chodzić po domach i konta zajmować!'. Plus za spory zasięg oddziaływania, bo forum poczytne, to i jest szansa na jakiś tam skutek wink
                  • kk345 Re: RTV 10.07.12, 18:32
                    E tam, poczytaj, nikt sie nie wystraszył- kampania chybione, kasy nie będziesmile
                    • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 19:08
                      Ojej i po 90-tym sezonie 'K jak... Klan' sad
                      tongue_out
        • jolunia01 Re: RTV 10.07.12, 14:58
          penelopa40 napisała:

> ...kto ma chodzić? bo listonosz ma swojej roboty po czubek u
          > cha i nie sądzę aby interesował się moim ewentualnym telewizorem......

Co prawda u mnie by nie miał się czym interesować, ale może wreszcie przy okazji przyniósłby korespondencję, a nie wiecznie awiza, chociaż permanentnie bywam w domu.
    • ata99 Re: RTV 10.07.12, 19:10
      No tak, zostałam zdemaskowana, a tak naprawdę poczytajcie wesołki
      forumprawne.org/prawo-cywilne/260683-abonament-rtv.html
      • kk345 Re: RTV 10.07.12, 19:28
        Naprawdę forum dyskusyjne, identyczne jak to nasze, jest dla Ciebie wiarygodne? To odpowiedz mi, skąd US wie, ze X ma telewizor i nie płaci abonamentu?
        • iwoniaw Re: RTV 10.07.12, 21:47
          No jak to skąd? Listonosz wrzucający awizo zauważył big_grin
          • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 21:57
            > Listonosz wrzucający awizo zauważył

I jest nauczka: nie stawiać tv naprzeciwko drzwi wejściowych tongue_out
            • kk345 Re: RTV 10.07.12, 23:46
              I prewencyjnie poszczuć listonosza psemsmile
      • bloopsar Re: RTV 10.07.12, 21:18
        Odszczekuję
        Jednak budżet tej kampanii TVP nie był taki mały, stać ich też na inne fora big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka