Dodaj do ulubionych

zmiana samochodu :)

31.07.12, 18:48
drogie emamy.... szczegolnie te do bolu praktyczne, ktore widzac w sklepie fajna torbe mysla najpierw, eeee, "poprzednia jeszcze w dobrym stanie wiec odpuszcze"

jestem do bolu praktyczna z samochodami: kupuje zawsze uzywany/sprawdzony, jezdze pare lat, zmieniam na kolejny zanim sie zaczna problemy. i zawsze jest to jakas toyota/honda czy inny volkswagen.... a teraz (kryzys wieku sredniego!) mi odbilo i chce FAJNY samochod

tylko nie wiem jaki, bo ani sie nie znam, ani niei mam wprawy w choc odrobine bardziej ekstrawaganckich zakupach. jakie auta sa teraz cool? i beda jeszcze przez nastepne pare lat bo ja jestem wierny kierowca/wlasciciel wink ?

moze mini cooper? albo audi a1? chce samochod nieduzy, ekonomiczny pod wzgledem paliwa, i nooooo.... ladny wink
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 18:50
      Przyjaciółka właśnie nabyła Peugota 208 hdi.
      Mnie się akurat spodobał.
      Sama mam Citroena C3.
      • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 18:56
        oba fajne. a ten to juz w ogole smile
        world-viewer.com/photos/citroen-c3-pluriel/01/
    • conveyor Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 18:56
      Alfa Romeo MiTo.
      • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:00
        ej, ten to raczej nie
        "The Mito neither rides nor handles with the panache you’d expect of a premium supermini. Rear legroom is tight, rear visibility is poor, and refinement isn’t great, either."
        • conveyor Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:34
          Zamiast czytac jakies recenzje, po prostu idz na jazde probna. I zainteresuj sie tez Giulietta.
          • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:39
            w niedziele planowalam, ale pomidory wymagaly obslugi w ogrodzie u znajomych, a do tego fajnie bylo popijac biale winko, no i guzik z jazd probnych wink
            • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:14
              Ja na tym samym etapie i kilka dni temu już pokazywałam, co wybrałam:

https://www.gizmodiva.com/entry_images/0806/14/24-2007-mini-cooper-s-mk-2-ii.jpg
              • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:29
                mniam
                smile smile
    • lolinka2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 18:59
      ja po wypadku sprzed ponad roku pewna jestem jednego: NIGDY nie zostanę właścicielką niedużego samochodu. No way! Musi być w miarę wysoki i mieć sporo miejsca z przodu i z tyłu (coby mi się silnik na nogach nie zatrzymał przy zderzeniu, albo dzieciom z pleców ktoś garażu nie zrobił).

Co do urody... mam alfa romeo, 156 model Crosswagon 4x4 i uważam, że mój alfik jest śliczny smile
      • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:03
        no wlasnie takiego nie chce. tzn. bez obrazy, na pewno praktyczny i bezpieczny, ale ja bym chciala maly, taki na 1 osobe dojezdzajaca do pracy, z odrobina luksusu, i bez miejsca na rodzinne zakupy i inne takie. wiem, fanaberie.... ale kurcze po latach powsciagliwosci i wytrwalej orki, czemu nie.
    • sadosia75 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:08
      Ja mam teraz szał na nissana juke. Ale auto mam jeszcze nowe więc nie zmienię sad
      Citroen C3 jest bardzo fajny. dziewczęcy wink mały ale wysoki. Bardzo fajne autko dla kobiety. czerwony najlepiej big_grin
    • mea8 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 19:19
      Ja co prawda lubie duuuze i uzytkowe samochody ale jakbym miala zaszalec z czyms "kobiecym" to wybralabym Alfe Giuliette. Baardzo mi sie podobasmile
    • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:26
      auto nie moze być małe
      mi sie podobają:
      osobówki: BMW 3, BMW 5, Mazda 6 te w najnowszych budach)
      wieksze: BMW X3, VW Tiguan, VW Touran

osobiście uwielbiam vany
      • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:28
        platki_sniadaniowe napisała:

> auto nie moze być małe

Bo? Jeśli to ma być drugie auto w domu, niekoniecznie praktyczne w sensie pakowności itd, to dla mnie tylko małe smile
        • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:31
          bo te wszystkie male sracze to ani wygodne, ani praktyczne ani bezpieczne
          i jak ktoś chce walnąć szpan w aucie to nie zrobi tego w takim czymś a juz w ogóle facet
          • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 22:27
            ja szukam wlasnie malego sracza, oki?
            wink
          • ania_dentystka Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 22:43
            Mam nieduży samochód, typowo miejski. Bardzo dobry, bardzo zręczny.
          • ally Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 22:50
            > i jak ktoś chce walnąć szpan w aucie to nie zrobi tego w takim czymś

Rzecz gustu. Dla mnie to, co zaproponowałaś, jest paskudne - delikatnie mówiąc smile
            • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:00

> Rzecz gustu. Dla mnie to, co zaproponowałaś, jest paskudne - delikatnie mówiąc

oczywiście
              dla mnie cooper T jest paskudny
              i inne male g...a
              ale co kto lubi
              ja sie w tym toczyc nie będę
              • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:08

> dla mnie cooper T jest paskudny

A co to?
                • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:13
                  > A co to?

pomyłka
                  nie widzisz?
                  • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:18

> > A co to?
                    >
                    > pomyłka
                    > nie widzisz?

Jak bym nie widziała, to bym nie pytała.
              • ania_dentystka Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 08:10
                A czy ktoś Cię do tego zmusza? Do mojego samochodu, który jest typowo miejski, ale z bardzo górnej półki nie pozwoliłabym Ci się zbliżyć. I napiszę jak- następny będzie z ciut niższej, bo samochód jest do jeżdżenia, dla wygody a nie do szpanowania- chyba, że kto s musi się w ten sposób dowartościować.
          • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:00

> bo te wszystkie male sracze to ani wygodne, ani praktyczne ani bezpieczne
            > i jak ktoś chce walnąć szpan w aucie to nie zrobi tego w takim czymś a juz w og
            > óle facet

Osobiscie facetem nie jestem i zpanować autem też nie zamierzam. Dla mnie za to większa wiocha jeźdźić po mieście "pseudoterenówkami".
          • goshja Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:05
            Ale X3 i te inne VW to przeciez male sracze..Ledwo sie wozek zmiesci do bagaznika i miejsca na torebke nie ma. Rozumiem Audi Q7, BMW X7, Volvo XC70 czy Land Cruiser mozna nazwac duzym samochodem, ale X3???To toz przeciez tylko na szpan sie kupuje
            • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:08
              no ma być nieduże i cool
      • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:29
        i zapomnaiłam Mitsubishi ASX, Outlander
        i najnowsza Honda CR-V
        • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:30
          tyle tych sugestii ze sobie tylko klopotu narobilam proszac o rade smile
          do konca roku nie wybiore!!
          • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 21:35
            doczytalam że chcesz male
            to fajne są: audi A3 , ewentualne suzuku Swift i SX4,
            w nic mniejszego bym nie wsiadła
            i jeszcze BMW1, małe dosyć a fajne
            • anyx27 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:02

> w nic mniejszego bym nie wsiadła

Ale w sensie, ze się nie mieścisz? tongue_out
    • ania_dentystka Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 22:40
      Ja też jestem dość praktyczna więc........nigdy nie kupuję samochodu używanego. I nie jeżdżę dłużej niż 3 lata- zmieniam na nowy pod koniec gwarancji. Raz jeżdziłam ciut dłużej i zaczął się psuć- dziękuje.
      • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:04

> Ja też jestem dość praktyczna więc........nigdy nie kupuję samochodu używanego.

akurat nie wiem czy to praktyczne
        wyjeżdzajac z salonu juz na nim tracisz...

Raz jeż
        > dziłam ciut dłużej i zaczął się psuć- dziękuje.
        ciekawe co to było za auto?
        • kamelia04.08.2007 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 02:12

> akurat nie wiem czy to praktyczne
          > wyjeżdzajac z salonu juz na nim tracisz...

to tak jest ze wszystkim, nawet jak kupujesz uzywane, to przeplacasz, bo auto jest przeszacowane w chwili przyklepania transakcji.

Inna sprawa, to nie wiadomo do konca jaki jest stan techniczny takiego samochodu, przeciez sprzedawca ci nie powie, że sie go wyzbywa, bo po wypadku/powodzi czy dlatego, że klimatyzacja ma tendencje do psucia się....
          • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 05:49
            > Inna sprawa, to nie wiadomo do konca jaki jest stan techniczny takiego samochodu

oj wiadomo, wiadomo, jesli dobry mechanik sprawdzi.
        • kamelia04.08.2007 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 02:14

> ciekawe co to było za auto?

zakładam się, że to była renówka albo peugeot (ew. citroen).

Francuskie i wloskie "technologie" motoryzacyjne mozna o kant tyłka potłuc
          • ania_dentystka Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 08:08
            To źle założyłaś- Nissan. Ponad 3 lata nic się nie działo. Benzyna do baku i przeglądy. Potem zaczął się psuć. Nie mam ani czasu ani ochoty ani pieniędzy na wyrzucanie w błoto.
          • premeda Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 08:18
            Co do Renault się zgodzę, co do Fiata już nie sama byłam świadkiem jak właściciel nauki jazdy żalił się mechanikowi, że pandy sie nie psuły, a te pik, pik, pik, pik clio to najlepiej spalić. Zresztą często jeżdżę po mechanikach i mało fiatów widzę. Kuzyn (mechanik) za to mówi że nowe VW są strasznie lipne. Ludzie kupują bo solidna marka, a ta marka po roku zaczyna się sypać.
            • malchance901 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 10:55
              Potwierdzam, Panda nie do zarąbania. Zrobiłam ponad 50 tysi na najtańszym modelu, doładowywanym najtańszym olejem i oprócz rutynowych napraw nic mu się nie działo. Koń pociągowy. Nie nadawał się jednak na trasę bo wyprzedzanie nim było koszmarem. Do miasta jednak nie ma konkurencji.

Ale chyba to nie jest to czego szuka założycielka wątku, chyba że polubi wersję 100HP:
              • premeda Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 13:24
                Ale za to można jeździć w samym centrum burzy snieżnej
                www.youtube.com/watch?v=SDMcfM6D2A8&feature=related
                Ten filmik jest przed burzą, a ja jechałam tą drogą z 5km w warunkach najgorszej widocznośći, bo burza szalała. Nic nie było widać i tylko panda dała radę, szła jak czołg wink.
                --
                "Śmierć jest przejawem skrajnego niedoboru zdrowia" Beleth
          • platki_sniadaniowe Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 10:30
            > Francuskie i wloskie "technologie" motoryzacyjne mozna o kant tyłka potłuc

niby tak, ale miałam scenika przez 3 lata i był super, nic sie nie psuło i nic się nie działo.
            teraz mam vw ale scenika lubiłam bardzo.
        • ania_dentystka Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 08:05
          Nissan. Psuł się po niecałych 5 latach.
          Owszem wyjeżdżając z salonu tracę, ale zyskuję czas, poczucie bezpieczeństwa, komfort. Taki jest mój wybór.
    • samolotkarola10 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:04
      a myślałaś o skodzie citi go?
      • samolotkarola10 Re: zmiana samochodu :) 31.07.12, 23:08
        boże tu takie marki idą a ja ze skodą wyskakuje smile a co tam smile
        • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 05:54
          oj tam oj tam wink
          fajna ta skoda, szczegolnie zolta albo zielona
          • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 05:55
            ugh...jak sie bede kolorem kierowac to daleko nie zajade.
    • kamelia04.08.2007 volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 02:09
      mini cooper jest szalenie niewygodny,
      BMW serii 1 wyglada godnie, ale w srodku niewygodny.

Volvo c30 jest wspaniałe w środku, wygodne, ma ekonomiczne zuzycie paliwa i jest piekne.
      Audi, to wiadomo.... porzadne i wykonczone do ostatniego elementu

Golf (koniecznie nowy z salonu) - może nie fantazyjcny i elegancki jak Volvo czy audi, ale jest po prostu wygodny, ekonomiczny i praktyczny (i łatwo go potem sprzedasz)
      • anyx27 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 02:33
        kamelia04.08.2007 napisała:

> mini cooper jest szalenie niewygodny,

W jakim sensie? Bo przymierzam się do zakupu. Koleżanka ma i sobie chwali.
        • kamelia04.08.2007 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 02:44
          co, kto lubi.

Ta deska rozdzielcza..., w ogóle wsiadasz i jest ci niewygodnie, kierownica nie taka.
          A mój mąz, to po prostu nienawidzi tego mini, a mial go watpliwą przyjemnośc wypróbować w Niemczech.

Lepiej przymierz sie do volvo C30, gdzibym miała kase, to bym go kupiła
          • anyx27 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 02:55
            Volvo c30 nie bardzo mi się podoba. Na dzień dzisiejszy albo mini albo nissan juke.
            • kamelia04.08.2007 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 09:59
              anyx27 napisała:

> Volvo c30 nie bardzo mi się podoba. Na dzień dzisiejszy albo mini albo nissan j
              > uke.

bo nie byłas w salonie i nie sprawdziłas tego volvo C30. Auto dopasowane do człowieka - rewelacyjne coupé. W mini czowiek musi sie dopasowac do auta, bo to niby stylowe auto, i stylowa niewygoda.

Nissan to szajs, nissan "kaszkai" jest bylejakiej jakości i w dodatku słabo wyciszony w srodku, a juke, to ciasny badziew
              • anyx27 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 11:04

> a juke, to ciasny badziew

Osobiscie Jukiem bardzo dobrze mi się jeździ smile Mężowi też. To nie jest małe auto.
              • anyx27 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 11:06

> bo nie byłas w salonie i nie sprawdziłas tego volvo C30.

Napisałam, ze mi się nie podoba. Nie muszę sprawdzać, nie podoba mi się wizualnie i to je dyskwalifikuje.
              • bratnig Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 13.08.12, 14:16
                Dokładnie, ciężko rzetelnie samochód ocenić jak się go live nie widziało i nim nie jeździło.
              • seth-gecko Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 16.08.12, 22:02
                również uważam że C30 pod względem jakości wykonania i komfortu jest lepszym wyborem niż MINI w przypadku którego płacimy więcej za markę/nazwę
                • bratnig Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 24.08.12, 13:07
                  To może warto poczekać na nowe V40 jak już Volvo rozważamy, choć oczywiście C30 niczego nie brakuje.
                  • seth-gecko Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 26.08.12, 22:47
                    sądzę że w grę wchodzi też cena i jesli ktoś ma ograniczony budżet to V40 może być zbyt drogie, a C30 na rynku wtórnym jest w całkiem atrakcyjnych cenach
          • k1k2 Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 01.08.12, 06:02
            znam pare osob ktore maja i bardo sobie chwala

wlasciwie to dwie osoby wink jedna babka, ktora po skonczeniu lease'u z ubolewaniem zmienila na wiekszy

i jeden kasiasty facet ktory poszedl do salonu wymienic swoja beemke na nowa, i uslyszal ze jest lista oczekujacych. potem zauwazym mini i uslyszal ze tez jest lista oczekujacych I zapytal "a jak wezme obywa auta z podlogi (wystawy) i zaplace gotowka od reki, to tez bedzie mowa o liscie?" i kupil obydwa. i teraz jedzi bez przerwy mini smile wiec widac nie tylko kobietom podchodzi.

nie moj facet, zeby nie bylo. tak dla rozrywki historie przytaczam.
          • bratnig Re: volvo C30 albo audi A3 albo ... VW golf 13.08.12, 14:14
            C30 bardzo dobry wybór. Do jazdy po mieście szczególnie, nie za duży, dynamiczny, ale ekonomiczny.
    • premeda Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 08:26
      Nawet kobieta praktyczna ma swoje wybrane auta, więc dziwi mnie, że o radę na forum pytasz. Ja bym miała problem co wybrać, ewentualnie byłabym ograniczona kasowo od dawna u mnie na liście jest: honda civic type r, hyundai genesis i land rover discovery hse (ten ostastni tylko w złotym kolorze i z drabinką), przy jego cenie fanaberie co do koloru są nawet wskazane.
      • k1k2 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 19:06
        No, moje wybrane to honda, honda, i honda, z mala domieszka toyoty, a chcialabym poszerzyc horyzonty.
        Zasrtanawia mnie co sie ludzom podoba, a jeszcze bardziej: co lubia, co im sprawia przyjemnosc w codziennym kontakcie, w obsludze. Pewnie, ze koniec koncow wybiore to co mi osobiscie lezy, ale sporo sugestii sie posypalo. Wybor na rynku jest tak duzy, a marketing tak nachalny, ze cenie sobie rady ludzi z krwi i kosci wink
    • snowbabe Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 10:27
      O ile się nie boisz zupełnie nowych modeli, to może volvo v40?
      Ma odjechaną deskę rozdzielczą.
      • kamelia04.08.2007 Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 10:37
        bardzo jestem ciekawa jakie jest to volvo v40?
        bo u nas w salonie bedzie dopiero we wrzesniu
        • znowu.to.samo Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 10:48
          Mnie mąż kupił kilkuletnie Mitsubishi Colt z półautomatyczną skrzynią biegów.....jestem ciekawa jak mi sie będzie jeżdziło.... wcześniej jeżdizłam Hyundayem Getz i nie narzekałam....
        • snowbabe Re: zmiana samochodu :) 01.08.12, 13:28
          Widziałam je na targach kilka miesięcy temu, nie jeździłam nim. Bardzo starannie wykończony miejski samochód. Bardzo ładny (moim zdaniem), deska swietna. Na płycie podłogowej nowego focusa, która zbiera świetne recenzje. Tylko.. to zupełnie nowy model, ja bym się bała kupić model, który nie był produkowany przez przynajmniej kilka miesięcy, a oni dopiero w czerwcu mieli dostarczać pierwsze modele pokazowe.
    • wrednadziewucha Re: zmiana samochodu :) 13.08.12, 22:44
      A może fiat 500? bardzo hip, małe, eleganckie. luksusowe. Można se 'custom' walnąć na dekory i wnętrze.

A że fiat, że to, że tamto.... To kup sobie Abarth 500, więcej kasy wydasz, a już nie fiat tylko Abarth, już szacunek we wsi większy.

A ta wersja Fiat 500 Gucci... Totalne zepsucie, ale nęci...https://www.gucci.com/images/ecommerce/styles_new/201006/web_2column/wg_news_fiat500_web_2column.jpg
      • beti222 Re: zmiana samochodu :) 13.08.12, 23:05
        Nie czytałam wszystkich wpisów, więc pewnie po kimś powtórzę, ale ja bym zainteresowała się Alfa Romeo Giulietta, piękna jest. Osobiście lubię duże samochody i najbardziej audi, ale giulietta jest wyjątkowo piękna smilesmile
        • phantomka Re: zmiana samochodu :) 16.08.12, 23:24
          Jakbym miała troochę wolnej gotówki, to zdecydowanie volvo c30. Z dobrym silnikiem, jesteś trudno doganialnasmile Spalanie bardzo przyjemne. A volvo to auta, o których mogę mówić tylko pozytywy.
          • bratnig Re: zmiana samochodu :) 24.08.12, 13:05
            Ewentualnie nowy model V40, też warty rozważenia.
            • seth-gecko Re: zmiana samochodu :) 26.08.12, 23:06
              ... podobnie jak debiutujacy XC40 wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka