Dodaj do ulubionych

Ciemnogród rządzi!!

12.08.12, 18:05
Zamiast faktów – czucie i wiara. Wahadełka i piramidki zamiast szkiełka i oka. Jak to się dzieje, że otoczeni osiągnięciami nauki i techniki coraz częściej odrzucamy wiarę w naukę i zwracamy się ku gusłom?

Mnie to przeraża. Skąd wśród ludzi bierze się ta cała wiara w hokus-pokus?
Obserwuj wątek
    • gazetopolaczek Re: Ciemnogród rządzi!! 12.08.12, 18:57
      To wynika z niskiego poziomu edukacji w szkołach. Sami nauczyciele niewiele z tego świata rozumieją, myli im się nauka z pseudonauką, banki z parabankami i rzetelna praca z odbębnieniem najniższego na świecie pensum. Co się więc dziwić prostym ludziom?
    • amonette Re: Ciemnogród rządzi!! 12.08.12, 19:14
      Iluzja i nadzieja jest przyjemniejsza niż kontakt z rzeczywistością. 70% produktów dzisiaj sprzedawanych też działa na podobnej zasadzie - nie kupujemy samochodu czy kremu, ale pozycję społeczną, młodość i zdrowie. Człowiek lubi być oszukiwany czasem nawet o tym wiedząc, lubi znać winnego swoich kłopotów, słyszeć proste tłumaczenie zjawisk i szybkie recepty, po cholerę komu jakaś prawda?
      • krejzimama Re: Ciemnogród rządzi!! 12.08.12, 19:26
        W zalinkowanym tekście jest fragment poświęcony suplementom diety.
        Tony nic nie wartych piguł za grubą kasę. Przecież tak jak tam jest napisane w świecie zachodu wystarczy po prostu odpowiednio dobrać sobie dietę by dostarczyć te wszystkie składniki w odpowiednich ilościach. Takimi samymi nic nie potrzebnymi śmieciami są wszystkie "cudowne" środki na odchudzanie. Przecież u większości grubasów wystarczy by zmienili swoj styl życia.
        Jednak w miarę wyksztalceni ludzie wolą łudzić się mocą piguł.
        • marychna31 Krejzi 12.08.12, 21:18
          Ja akurat moge się odnieść do tego fragmentu:
          Nic więc dziwnego, że w tej pustce walkę o rząd dusz wygrywają inni guru, jak Jenny McCarthy, aktorka filmów klasy B, była modelka i dziewczyna „Playboya”, która z dumą mówi o sobie, że jedynym uniwersytetem, jaki ukończyła, jest university of Google. Brak fachowej wiedzy nie przeszkodził jej rzucić wyzwania największym autorytetom świata naukowego. Stało się to, kiedy u jej 2,5-letniego syna zdiagnozowano autyzm. Zdruzgotana celebrytka ogłosiła wówczas światu, że stało się tak przez stosowanie szczepionek i stanęła na czele ruchu walczącego z wszelkimi szczepieniami – od grypy, przez odrę, ospę, po chorobę Heinego-Medina. Do dziś wydała pięć książek o walce ze szczepionkami i zarobiła na nich fortunę.

– Autyzm jest straszną chorobą, z którą sobie nie radzimy. Ale ona [Jenny McCarthy] uczepiła się jednej okropnej publikacji, która ukazała się 12 lat temu. Jej autorzy sugerowali, że może istnieć związek między zapadaniem na tę chorobę a szczepieniem przeciw odrze, śwince i różyczce. Co z tego, że żadne inne badania przez ponad dekadę nie potwierdziły tej karkołomnej hipotezy? Nic! Jenny McCarthy wie lepiej i to za nią, a nie za zdroworozsądkowymi naukowcami idą dziś tysiące ludzi – opowiada mi Michael Specter, dziennikarz naukowy i autor książki „Denialism” (ang. negacjonizm). Rozprawia się w niej bezlitośnie z popularnymi mitami na temat nauki.

Bo temat jest mi niestety bliski. Znam mnóstwo osób, które oszalałe z rozpaczy, z wielkiej potrzeby cudu straciły rozum i rzuciły się w ramiona szarlatanerii i "leczą" u dzieci autyzm za pomocą homeopatii, biorezonansu i dietami (wykluczającymi praktycznie z diety wszystko a w zamian za to wprowadzającymi tony suplementów) i "odtruwaniem ze szczepionek". Dlaczego? Bo są sprytnie oszukiwane, o zgrozo, przez lekarzy. Żaden uczciwy lekarz nie powie, ze "wyleczy" dziecko z autyzmu a oszust mówi, ze ma '65% wyleczeń". Podstępnie uzależnia psychicznie od siebie zamulonych nieszczęściem rodziców. Stwarza atmosferę zagrożenia, psychozy ("wszyscy mówią nieprawdę", 'wszyscy chcą was skrzywdzić, są na usługach koncernów farmaceutycznych") i pompują z rodziców nieziemską kasę.
          • krejzimama Re: Krejzi 12.08.12, 22:28
            To jest najgorsze z tego wszystkiego. Cholerni oszusci ciągnący z ludzi kase poprzez dawanie fałszywej nadziei. Pieprzeni szarlatani przez których chore wypociny wracają groźne choroby bo ludzie ulegają histerii i wierzą w te bzdury.
            Nie uda się zakazać im publikacji tego szajsu ale możemy działać poprzez edukacje.
            • abdullah_abdullah Re: Krejzi 12.08.12, 23:52
              Nie uda się zakazać im publikacji tego szajsu ale możemy działać poprzez edukac
              > je.

co da edukacja, skoro zgodnie z nia i zdrowym rozsadkiem w danym przypadku (np. choroby) nie ma nadzieji? wybor jest albo czarna rozpacz, albo chwycenie sie czegos co nadzieje daje. co innego zwykla ludzka glupota w sprawach blachych, ale akurat czesto edukacja z madroscia tu tez nie zawsze idzie w parze.
    • bye.bye.kitty Re: Ciemnogród rządzi!! 13.08.12, 00:16
      no dobra,
      ale na pytanie o 3 znanych mi naukowców też w pierwszej chwili pomyslałam o przynajmniej dwóch zza drugiej strony lustra, a zyjący przyszli mi na mysl odrobinę później.
      A tobie?
      • krejzimama Re: Ciemnogród rządzi!! 13.08.12, 07:00
        Coś w tym jest! Pierwsze nawiska to Sklodowska, Bohr, Einstein czy Oppenheimer.
        Dopiero potem na mysl przychodzi Hawking, Rafalski, Osheroff czy słynny ostatnio Higgs.
        No i oczywiscie najsłyniejszy najlepszy, jedyny, niepowtarzalny Sheldon Cooper.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka