Dodaj do ulubionych

byłam sobie dziś w salonie Prady

17.09.12, 09:35
Salon Prady, największy w okolicy, istne hektary. Na środku bardzo dużej sali stoją ustawione pojemniki z butami, jest ich kilka, całkiem spore. Po kilku minutach zauważyłam, że zbiera się coraz więcej osób wkoło tych pojemników, z minuty na minutę coraz więcej, widzę że specjalnie przychodzą i od razu zajmują stanowiska. Okazuje się, że tego dnia o godz. 12 "wyrzucają" buty. No i zrobił się podwójny kordon wkoło tych pojemników. Dziewczyny wywlokły z magazynu wory z butami, i worki zostały momentalnie porwane przez tłum, błyskawicznie rozparcelowane, buty niemalże fruwały w powietrzu. Niektórzy brali prawie hurtowo, po kilka par.
A mnie zrobiło się wesoło, bo jak to świadczy o finansowej kondycji przeciętnego Kowalskiego? Przecież gdyby ci ludzie nie musieli, to by tak nie walczyli o buty Prady. Gdybym tam nie trafiła akurat w godzinie zero, to trudno byłoby mi uwierzyć w takie sceny.
Obserwuj wątek
    • zuwka Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 10:23
      big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 10:38
      Nie do końca na temat, ale poprawił mi się humor:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/19940/Emigranci-do-domu
      "W angielskich mediach i na forach internetowych kipi od wpisów sfrustrowanych, zmęczonych sąsiedztwem Polaków Brytyjczyków. Nasi rodacy zamykając się w enklawach, zaszczepiają w „swoich” dzielnicach zachowania osiedlowych blokersów.Mieszkają w podłych warunkach, a wielu z nich koczuje w pustostanach, z których trudno ich wyrzucić. Angielska policja po raz pierwszy zetknęła się z tak wysokim odsetkiem pijanych kierowców. I coraz częściej woli nie zaglądać do dzielnic izolowanych od gospodarzy. To wszystko powoduje rosnącą niechęć do Polaków.
      "

Jakże odmienny obraz od tego przedstawianego lukru przez forumowe emigrantki.
      • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 10:53
        pocieszajcie się, pocieszajcie.
        • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 11:57
          Sugerujesz nieprawdziwość tego artykułu?
          • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:15
            Tu jeszcze jeden z artykułów "Polacy do domu":

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/17287/Do-domu-na-koszt-Brytyjczykow
            "Ponad 200 imigrantów zarobkowych z nowych krajów UE, w tym Polski, którym nie poszczęściło się na brytyjskim rynku pracy, wyjechało w sobotę do swych krajów autokarami z dworca autobusowego Victoria w Londynie. Przejazd opłaciły brytyjskie władze.
            Według tygodnika „Sunday Telegrach”, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych wydało na ten cel 10 tys. funtów (ok. 60 tys. złotych). Większość repatriantów to młodzi Polacy, którzy pracowali i mieszkali na budowach, a po skończeniu pracy stracili również miejsce noclegu. Innym, z różnych powodów, nie udało się nigdzie zaczepić.

Wszyscy wyjechali dobrowolnie w ramach systemu repatriacji imigrantów, finansowanego przez MSW i wprowadzonego w życie przez władze gminy Westminster (centralny Londyn). Na jej terenie znajduje się dworzec autobusowy Victoria, wokół którego każdorazowo koczuje spora liczba nieszczęśników.

By uzyskać darmowy bilet na powrót do domu, imigranci muszą udowodnić, iż nie mają gdzie mieszkać i śpią na ulicy.

Brytyjskie MSW przyznało władzom Westminsteru 275 tys. funtów w ramach programu „zainwestuj, by zaoszczędzić”, wychodząc z założenia, że imigranci koczujący na ulicach mogą stać się ofiarami przemocy, podupaść na zdrowiu lub zejść na drogę występku. Tym samym w dłuższym okresie mogliby kosztować brytyjskiego podatnika więcej niż średnio 50 funtów wydanych na bilet powrotny."

https://www.suwaczki.com/tickers/l22n8ribdod7h2cy.png
            • rosapulchra-0 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 18:15
              HAHAHAHAHA!!!
              Artkuł z 08/05/2006 roku!
              http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
      • rosapulchra-0 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 18:18
        Ale na czasie art!!! 08/10/2007
        http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
    • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 10:56
      a ten salon prady to gdzie, ciemnoto? Zdaje się w Polsce salonu niet. Ciekawe czemu? Jak myślisz?
      • ceide.fields Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 11:00
        I co z tego, że niet. Za granicą przecież też tam nie chodzisz big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 11:59
          big_grin big_grin big_grin
        • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:00
          o jojoj! Ale blamaż! W Pradze Prada jest (te pepiczki to cwaniury), w Kijowie jest, we wszystkich stolicach europejskich, a w Polsce Prady nie ma! Ot, zagwozdka! Zmówili się pewnie sad

www.prada.com/en/store-locator?continent=Europe
          • thorgalla Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:08
            >>we wszystkich stolicach europejskich
            Nie prawda.
            np. w żadnej ze skandynawskich stolic sklepu Prady nie ma.
            • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:12
              ale nawet w Meksyku mają!
              • krejzimama Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:18
                SKłamałaś i tyle. Jak coś się pisze to warto sprawdzić.
                Jak tu można poważne dyskutować z kimś kto świadomie albo jest na tyle głupi by pisać bez sprawdzenia u żródła.
                • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:22
                  No pewnie, że tam była nieścisłość. Nie we wszystkich, biję się w piersi, nie we wszystkich, bo w Warszawie nie ma!
            • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:12
              Uuuuu.....
              Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........
              • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:20
                gazeta_mi_placi napisała:

> Uuuuu.....
                > Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........

nie wyj tak gazeta, to i tak nic nie zmieni. Wiem że ci żal, ale i tak cię nie stać.
                • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:30
                  Tak oto pracują za granicą Polacy, jakoś to nie pasuje do tutejszego mitu Polaka pracującego za ichnią granicą jako "wysokiej klasy specjalista":

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/28514/UK-Zwolnili-go-z-pracy-bo-nie-zna-polskiego
                  "Paolo Franco opowiada dziennikarzom „Daily Mail”, że w dojrzewalni bananów należącej do koncernu Fyffes praktycznie nie da się pracować nie mówiąc po polsku. Dzieje się tak głównie dlatego, ze większość pracowników zakładów stanowią Polacy.

Inny pracownik Fyyfes, który nie chce podawać nazwiska, dodaje: - Średni szczebel i wzwyż mówi po angielsku. Ale na samym dole rządzą Polacy. Jeśli chcesz wiedzieć co tam się dzieje, musisz mówić po polsku. Inaczej nie będzie w stanie się z nimi dogadać – opowiada."

W sumie jakby nie patrzeć pakowacza bananów można od biedy uznać za "wysokiej klasy specjalistę w wąskiej dziedzinie" (banany są wszak wąskie).
            • majenkir Re: 17.09.12, 13:33
              thorgalla napisała:
              > np. w żadnej ze skandynawskich stolic sklepu Prady nie ma.

Bo skandynawskie ludzie postanowili zyc skromnie, bez przepychu wink.
          • lady-z-gaga Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:09
            A co Cię tak martwi? odkąd w lumpeksie nie dopchałaś się do lady, postanowiłas kupowac u Prady? big_grin
          • kamelia04.08.2007 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:14
            tak samo z Vuittonem, jest w Berlinie, jest w Pradze, w Moskwie, Kijowie, Budapeszcie iw Wiedniu a w Warszawie nie ma.

Hermes - najblizej na zachód, to do Berlina, na wschód - do Moskwy

Zmowa tych zachodnich mocarstw, prosze pani, zmowa....
            • krejzimama Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:16
              Ale brakuje ci tego sklepu? Przecież nawet jakby był w miescie gdzie meszkasz to jedynie mogłabyś zostawić gila z nosa przylepionego do szyby i to tyle.
              • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:32
                Może jakby się szerzej uśmiechnęła do swojego francuskiego męża to by na 20 rocznicę ślubu dostała apaszkę z Hermesa smile
              • kamelia04.08.2007 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:41
                Pociesza cie ta myśl, co?

Twój pogardliwy ton swiadczy, żes ty bogaczka na miare żon szejków z Arabii Saudyjskiej i Kataru. To pewnie ty zamawiasz te walizki u Vuittona za 150 tys. €/sztuke.
          • ceide.fields Kijów 17.09.12, 12:41
            Po prostu Polska jest znacznie biedniejsza niż Ukraina, dlatego w Polsce nie ma Prady.
          • nutka07 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 14:05
            O Em Gie, w Niemczech jest az 5 salonow Prady!
            Nie mylic z outletami!
            A w Wielkiej Brytanii tylko 3!

Teraz poczulam sie jeszcze bardziej dumna mieszkanka tego kraju.
            To obywatelstwo zrobie szybciej niz myslalam.
    • krejzimama sklepy Prady w Europie 17.09.12, 12:14
      www.prada.com/en/store-locator
      Nawet biorąc pod uwage outlety to barbibarbi KŁAMIE pisząc, że sklepy Prady są w każdej europejskiej stolicy z wyjątkiem Warszawy.
      • barbibarbi Re: sklepy Prady w Europie 17.09.12, 12:18
        No nawet outletu nie mamy!? Nie może być!
        • krejzimama Re: sklepy Prady w Europie 17.09.12, 12:20
          Duńczycy też nie mają, Luksemburczycy, Szwedzi.
          Same bidne nacje. Jak oni mogą żyć.
          Ja tam bym jednak wolała Kopenhage bez Prady niż Kijów z Pradą.
        • gazeta_mi_placi Re: sklepy Prady w Europie 17.09.12, 12:22
          Nawet brytyjscy posłowie mają dość polskich emigrantów:

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/28984/Brytyjski-posel-ma-dosc-Polakow
          To przykre czuć się persona non grata w owej cudownej mitycznej Arkadii??
          A może to serwis plotkarski i połowa informacji jest wyssana z palca?
    • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:19
      www.mojawyspa.co.uk/artykuly/29392/Podpalili-dom-polskiej-rodziny
      Podpalono dom polskiej rodziny z dziećmi.
      • barbibarbi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:24
        a jak się to ma do Prady?
        Zapisałeś się już do specjalisty? Bo te natręctwa chyba się u ciebie nasilają. Wiem, że do psychiatry trzeba czekać kilka mcy, ale bądź dzielny, jakoś dasz radę.
        • gazeta_mi_placi Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:33
          Wolę nie mieć Prady niż mieszkać w kraju w którym podpalają dom rodziny z dziećmi tylko dlatego, że są oni narodowości polskiej.
          • maggorlo Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 14:13
            Faktycznie tu można czuć się bezpiecznie. Jak już podpalają to tylko domy żydów, czarnych i cyganów.
        • ceide.fields Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 12:40
          Ale o co chodzi z tą Pradą, przecież i tak tam nie kupujesz, dlaczego więc doskwiera ci brak sklepu w Polsce?
        • maggorlo Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 14:15
          barbibarbi napisała:

> a jak się to ma do Prady?
          > Zapisałeś się już do specjalisty? Bo te natręctwa chyba się u ciebie nasilają.
          > Wiem, że do psychiatry trzeba czekać kilka mcy, ale bądź dzielny, jakoś dasz ra
          > dę.

Pogorzelcy ubierali się wyłącznie u Prady.
    • majka003 Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 15:09
      Hmmm..wątek taki sam jak barbibarbi smile
    • shellerka Re: byłam sobie dziś w salonie Prady 17.09.12, 18:03
      KOCHAM CIĘ i przynajmniej nie mam ochoty zadać ci pytania:
      a co Ty tam robiłaś wśród tego "motłochu" ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka