Dodaj do ulubionych

Halloween - kontrowersyjne?

17.10.12, 16:22
Witam drogie emamy. To mój pierwszy post tutaj, aczkolwiek czytam to forum od dawna i wiem, że są tu osoby różnych wyznań i o różnych poglądach, więc mam nadzieję, że uzyskam tu opinię i radę odnośnie mojego "problemu".
Mieszkam w małym mieście i prowadzę tu salę zabaw dla dzieci. W tym roku postanowiłam w ramach dodatkowej atrakcji urządzić w sali coś w rodzaju zabawy halloweenowej, tj. wystrój halloweenowy (jakieś dynie, duszki, nietoperze, czarne i pomarańczowe baloniki z nadrukami halloweenowymi itp.) i dodatkowo jakieś zabawy dla dzieci też w klimacie Halloween. Kompletując dekorację rozmawiałam z Panią z pobliskiego, najlepszego w naszym mieście sklepu z zabawkami i Pani ta przestrzegała mnie przed bardzo przykrymi konsekwencjami jakie ona sama poniosła robiąc w swoim sklepie dekorację w tematyce Halloween. Do sklepu przyszła jakaś specjalna "delegacja" rodziców z małymi dziećmi, która była ogromnie oburzona taką dekoracją wystawy sklepowej. Zgłoszono to podobno do kościoła, urzędu miasta i jakichś innych instytucji jako występowanie przeciwko uczuciom religijnym czy coś takiego... Generalnie osądzono kierowniczkę tego sklepu jaką osobę występującą przeciwko kościołowi i wręcz sprzyjającą szeroko pojętym "siłom nieczystym" smile))
Przyznam, że sytuacja ta kompletnie mnie zaskoczyła. Zupełnie nie spodziewałam się jakichkolwiek negatywnych emocji związanych z niewinną moim zdaniem wystawą sklepową. Mam w związku z tym mnóstwo obaw dotyczących planowanej przeze mnie imprezy. Z jednej strony myślę, że nie można dac się zwariować i nie widzę nic złego w tym co zamierzałam zorganizować. Z drugiej strony taka impreza to też dodatkowe koszty - dekoracje, rekwizyty do zabaw, plakaty (te już niestety zapłacone), więc jeśli impreza zostanie zakrzyczana przez przeciwników, to oprócz tego, że nie uzyskam dodatkowego dochodu, to jeszcze poniosę niepotrzebne koszty i być może zaszkodzę sobie na przyszłość.
Mam totalny mętlik w głowie i zupełnie nie wiem co o tym myśleć. Kompletnie nie przyszło mi do głowy, że taka dla mnie niewinna zabawa może wywołać tyle negatywnych emocji.
Co sądzicie o tej sytuacji? Zrobić tą imprezę, czy też pozostać przy bezpiecznym kulturowo mikołaju itp. Chciałam jakoś "rozruszać" to miejsce, przez organizowanie dodatkowo jakichś imprez tematycznych, ale może rzeczywiście Halloween to nie jest najlepszy pomysł na zabawę w małym miasteczku , jak sie okazuje o szeroko pojetych ultrakatolickich poglądach. Czy w was drogie forumowiczki Halloween budzi również tak negatywne emocje? Będę wdzięczna za każdy głos w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • ma_dre Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 16:36
      a budzi, budzi, bo moim ulubionym swietem jest wszystkich swietych, a to jakby nie bylo konkurencja

aczkolwiek nie przyszloby mi do glowy stawic sie u ciebie z żądaniem likwidacji imprezy
      • makacjam25 Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 16:43
        Mieszkam w UK, wiec u nas dzieciaki na to czekaja tak samo jak na Boze Narodzenie...
        Moga wcianac uzbierane slodycze do bolu, przez jeden dzien w roku big_grin
        W dosc dziwnej spolecznosci mieszkasz. A nie masz szans sie wywiedziec wczesniej ilu mialabys uczestnikow?
      • ghanzi Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 16:44
        O tym nie pomyślałam, ale zamierzałam swoją imprezę zorganizować właśnie ponad tydzień przed listopadowymi świętami, aby w żaden sposób nie urażać uczuć religijnych innych ludzi. Tyle że tu już problemem stała się "tematyczna" wystawa w sklepie z zabawkami. W tej sytuacji moja impreza może rozpetać przwdziwe piekło wink)) Stąd moja konsternacja i dylematy w tym temacie. Czy w ramach "rozruszania" sali bardziej jej nie zaszkodzę...
        • aqua48 Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 16:50
          A nie lepiej pomyśleć o zabawie "andrzejkowej" ? Wydaje się bezpieczniejsza, choć też z zabobonami smile smile Zawsze można powiedzieć, że to upamiętnienie św. Andrzeja...
          • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 23:19
            ale dlaczego w Polsce nie mozna świetowac Halloween? dla nas np. to jest oficjalne świeto, tzn. nie w tym infantylnym wydaniu i inaczej się nazywa, ale jest oto jedno z 8 głównych świąt w roku. ja świetuję 31.10., a nie 1.11.
            • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:49
              Co znaczy nie można świętować?Chcesz świętuj,nie wsadzą za to do paki.
            • anusia29 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:18
              święto Reformacji? Zgadłam ? smile))
            • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:04
              claudel6 napisała:

> ale dlaczego w Polsce nie mozna świetowac Halloween?

Teoretycznie możesz świętować i dzień objęcia tronu przez prezydenta Burkina Faso, ale po co jeśli nie jesteś Burkinafaską? Bezmyślne przejmowanie cudzych świąt nie jest niczym dobrym.
              • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:22
                Do ghanzi - co planujesz z okazji Andrzejek, pierwszego dnia wiosny, św. Jana (Nocy Kupały)?
              • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:00
                uou, uou, hola panno! to jest moje święto. nie jestem katoliczką (tak, wyobraź sobie, ze w Polsce nie wszyscy to katolicy. szok, nie?)
                • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 00:08
                  Zupełnie dobrze to sobie wyobrażam bo ja też nie jestem. Ale co ma piernik do wiatraka i jak doszło do tego zaskakujacego skojarzenia dwóch tematów w twoim mózgu?
    • robitussin Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 16:52
      No niestety, idioci znajdą się wszędzie smile
      U moich dzieciaków w szkołach są zabawy haloweenowe, konkursy, na lekcjach angielskiego co roku porusza się ten temat w mniej czy bardziej szczegółowy sposób. Nie ma może zwyczaju chodzenia po domach, tak jak w krajach, gdzie ta tradycja ma swoje korzenie, ale nie ma też żadnych nagonek, ostracyzmu, piętnowania tego święta. Pewnie, że zawsze znajdą się jakieś pojedyncze osoby, którym to z jakichś powodów przeszkadza czy też inni, którzy nie lubią dla zasady niczego, co nie nasze, ale to wyjątki.
      Faktycznie masz dylemat, bo z jednej strony to Twoja sala zabaw (jak sądzę) i masz prawo robić to, co Ci się podoba, ale z drugiej, jeśli to mała, hermetyczna miejscowość, to może się skończyć tak, że zastraszone społeczeństwo nawet gdyby chciało skorzystać, to zbojkotuje imprezę z obawy przed obgadaniem itp. A Ty niepotrzebnie narazisz się na koszty. Może udałoby Ci się zasięgnąć języka wśród lokalnej społeczności jakby to widzieli? Może to też kwestia tylko jakiejś grupki oszołomów, a nie wszystkich mieszkańców? Nie wiem, na ile możesz się "szarpnąć" z tymi wydatkami i na ile zabolą Cię koszty, ale jeśli nie jest to tak znaczące, to ja bym zaryzykowała i zrobiła imprezę po swojemu smile
      • arwena_11 Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 17:29
        W szkole moich dzieci nie ma halloween. Ale to szkoła katolicka. My nie obchodzimy ani tego święta, ani andrzejek. Nie wiem czy ktos chodzi po cukierki po domach, ale my nie otwieramy.

Nie przeszkadza mi, że ktoś się w to bawi. Dopóki mnie do tego nie zmusza.
        Wiem, ze w szkołach państwowych są jakieś zabawy z tej okazji, ale ja mieszkam w Warszawie, więc pewnie i jakoś bardziej to jest na luzie.

Na twoim miejscu. to bym się zorientowała, ilu będzie chętnych i zrobiła np. zapisy z zaliczką wcześniej. Wtedy wiedziałabyś, ze będzie 5 czy 50 osób i czy opłaca sie robić czy nie.
        • iin-ess Jak duża jest ta miejscowość? n/t 17.10.12, 17:52
    • missbow Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 19:11
      a moze jakos oglosic/zaczac sprzedawac bilrty wczesniej np. teraz? Zanim poniesiesz koszty zwiazane z wystrojem, zobaczysz jakie jest nastawienie?
      • papalaya w kolejce czekają kolejne polskie tradycyjn święta 17.10.12, 20:31
        w lutym chiński nowy rok, w marcu święty patryk, w maju dzień pamięci, we wrześniu święto pracy big_grin
        • burina Re: w kolejce czekają kolejne polskie tradycyjn ś 18.10.12, 10:12
          I to jest swietny pomysl!
          Jest tyle pieknych tradycji, takze w innych kulturach. To by bylo cos, odstawiam dziecko do kuleczkowni, a ono tam o Mooncake Day sie dowiaduje...
          Matko, nieustajaca zabawa, nie dla czystego hasania wsrod kulek, ale umotywowana etnologicznie...
      • klubgogo Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 20:39
        Dokładnie, szukając sali na urodziny dziecka, zauważyłam, że wszędzie teraz są zapisy na zabawę halloweenową. Zrób ogłoszenia, poczekaj na odzew i dopiero kupuj gadżety.
        Jak dla mnie to te dni mogłyby bardziej przypominac meksykańskie Dia de los Muertos, ale po amerykańsku też może byc.
        • green-monkey Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 21:23
          Ja w sobotę dźwigałam z rynku dynię i obok mnie szła obca starsza kobieta, ale nie jakaś staruszka, ok.60 i tak zagadała o tej dyni przyjaźnie, że piękna, ja, że owszem i że wieczorem planuję ją wypatroszyć z dzieciakami i zrobimy oczy i uśmiech i świeczkę włożymy i będzie fajna zabawa. A wtedy pani zbladła, minę zrobiła srogą i powiedziała już nieprzyjaźnie, że nie wolno takich rzeczy robić, że mamy tyle pięknych polskich świąt i że to grzech. Mnie zamurowało. Uśmiechnęłam się delikatnie i przyśpieszyłam z myślą, że wariatka, ale teraz po Twoim poście to myślę, że faktycznie masz ciężki orzech do zgryzienia. Szczerze to podejrzewam, że w radiu M edukują mocno, ale pewna nie jestem. Moja teściowa wierna słuchaczka, więc przy najbliższej okazji mimochodem rzucę temat i będę obserwować reakcjęsmile)
          • ruda.mama Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 21:27
            ja z wrocka i to samo,,,,,,,,,,jakies dzikirobie od 3 lat w domu impre dla dzieci z przebieraniem,ozdobami,dynaimi itp,potem njlepsza atrakcja dzieciakow po domach polatac z acukierkami(choc pekaja im brzuchy bo wlasnie pojadly slodkosci)dla bezpieczenstwa chodze za nimi-i ok 30 procent pd okna nie otwiera,,,lub je goni,ze takie straszne swietooooooooooo
            • arwena_11 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:48
              No ale musi otwierać? My też nie otwieramy, nie nasze święto.
              • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:56
                fakt, masz rację, też nie otwieram tym cudakom poprzebieranym za aniołki i inne Maryje co to chodzą od 25 grudnia, to nie moje święto
                a cukierki już zaczynam szykowac smile
                • arwena_11 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:16
                  A to chodzą u was kolędnicy? Bo u mnie nie chodząsad
                  • raszefka Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:31
                    U mnie też nie. I nawet przebierańcy już nie chodzą... Eeeech, kiedy to było, jak z rodzicami, wszyscy poprzebierani, łaziliśmy w Ostatki po mieście, po znajomych. Aż do północy... Rozmarzyłam się...
                  • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:33
                    no a tak na marginesie to co za problem takową tradycję wprowadzić u ciebie?
                    namów dzieci, zróbcie jakowąś szopkę, gwiazdę, kilka kolęd przećwiczcie, zaproście kilkoro zaprzyjaźnionych dzieci i pod opieką dorosłego przecież można pochodzić i pośpiewac kolędy
            • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:51
              A co mają zrobić jak nie obchodzą i nie mają wiadra słodyczy?To właśnie niefajne,że ty chcesz się pobawić to ja muszę w tym uczestniczyć też.
              • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:09
                nie baw się
                tak jak moje dziecko nie uczystniczy w szopkach maryjnych i jezuskowych i tyle
                • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:12
                  Nie bawię się.
                  Tylko po co te: ojej ganiają nie otwierają drzwi,a to takie fajne,kazdy powiniensmile
                  • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:35
                    a po co ganiać poprzebierane dzieci 31 października?
                    szkoda dać dziecku cukierek albo batonik?
                    to samo z kolędami - jak ktoś zadzwoni, to mimo, że jestem niewierząca, to przyjmę kolędników
                    ale widocznie mi jest łatwiej, mimo, że nie wierzę, niż katolikom szkoda dać dziecku coś słodkiego - tym bardziej, ze ta zabawa to słodyczy sprowadza się - li i jedynie
                    • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:45
                      A ty masz zawsze cukierki w domu?Ja nie.Nie dam jak nie mam to chyba oczywiste.
                      • amonette Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:03
                        A ty masz zawsze choinkę w domu? wink
                        • raszefka Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:16
                          Przesz choinki kolędnicy nie zabierają wink
                      • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 21:03
                        Nie mam ale nie widzę problemu w pójściu do osiedlowego sklepiku i zakupieniu ze dwóch, trzech paczek cukierków
                        ale dla innych to widocznie wielki, światopoglądowy problem
                        • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:05
                          Czyli twoje nie otwieranie kolędnikom jest ok,a moje halołynowcom już nie jest?Paradnebig_grin
                        • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:10
                          soha2 napisała:

> Nie mam ale nie widzę problemu w pójściu do osiedlowego sklepiku i zakupieniu z
                          > e dwóch, trzech paczek cukierków

A ja nie widzę powodu dla którego ludzie mają przygotowywac się do cudzych świąt. Poza tym, halo, niektórzy już wczesniej wyjeżdżają na groby bliskich bo akurat świętują to nudne przestarzałe święto Wszystkich Świętych i dzień zaduszny. Nie będą zostawać w domu specjalnie po to zeby skarmić twoje dzieci cukierkami.
                        • franczii Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 11:43
                          > Nie mam ale nie widzę problemu w pójściu do osiedlowego sklepiku i zakupieniu z
                          > e dwóch, trzech paczek cukierków

Zakupienie to nie problem tylko trzeba jeszcze pamietac zeby te cukierki kupic. W zeszlym roku nie pamietalam, otwoerzylismy drzwi a tam dzieci po slodkosci. A my nic nie mielismy. Szkoda nam sie zrobilo dzieci bo sobie trud zadaly, poprzebieraly sie, wieczorem chodzily wiec chetnie bysmy dali ale niestety nie pomyslelismy wczesniej. Jakos nie "czuje" halloweenu, to nie jest moje swieto, nie zebym miala cos przeciw ale po prostu nie jest ono we mnie zakorzenione jak np. BN czy wszystkich Swietych. I mimo ze dookola wystawy sklepow probuja min wmowic ze to moje swieto to i tak ja go nie czuje. Moge miec tone dekoracji w sklepie, gapic sie na nie a i tak moja mysl nie wykona tej automatycznej czynnosci dekoracja - cukierki dla dziecibig_grin Chyba na to trzeba sporo czasu przynajmiej w moim wypadku.
                    • arwena_11 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:08
                      Wyżej pisałaś że nie przyjmujesz kolędników. To jak ?

Ja nie mam cukierków na stanie bez okazji, to po pierwsze, po drugie 31 października nie mam nastroju do zabawy.
                      • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 21:09
                        jezeli jestem w rodzinnych stronach i ktoś zapuka a ja otworzę to nie zamknę przecież im drzwi przed nosem jakby to niektóre uczyniły widząc poprzebierane dzieci za czarownice i inne dynie
                        wysłucham, dam z 5 zł, pożyczę dobrych "zbiorów" i tyle
          • gryzelda71 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:47
            Nie jestem słuchaczką RM,ale tego dnie nie obchodzę.Nie muszę bawić se we wszystko na czym ktoś chce ubić interes.
            • amonette Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:58
              Jak będą nadal tak histeryzować, zacznę odchodzić nawet walentynki suspicious.
    • kontaminacja Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 21:35
      W domu kultury moich dzieci dyrekcja wybrnęła nazywając taką zabawę Świętem Dyni. Może to jest jakieś wyjście.
      P.S. Wróżby andrzejkowe też są przez Kościół zakazane.
      • morekac Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 22:53
        O tzw. wiankach też lepiej nie wspominać...
      • aneta-skarpeta Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 23:46
        święto Dyni- kapitalna nazwa i nie ma się czego czepićbig_grin

u mnie świeto dyni ma się swietnie
        wszystkie okoliczne gospodarstwa wywalają tony dyni, robią stargany wzdłuż mniejszych i wiekszych dróg i slicznie to wygląda

https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/26999970.jpg
        https://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,223482,20111003,lesznowola.jpg

i wszyscy mają się swietnie

a najpiekniej te ulice wyglądają wieczorem, bo gospodarze podsweitlają te stragany- cudnie klimatyczne
        • zuwka Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:11
          super! widziałam podobne widowisko w Zamieniu pod Warszawą smile
        • czarnaalineczka Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:16
          no i mi smaka narobilas suspicious
        • amonette Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:56
          Fajne smile. Ktoś by jeszcze mógł sprzedawać pyszności z dyni...
      • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:11
        kontaminacja napisała:

> W domu kultury moich dzieci dyrekcja wybrnęła nazywając taką zabawę Świętem Dyn
        > i. Może to jest jakieś wyjście.

Faktycznie, nowa świecka tradycja. Kiedy będzie święto Buraka?
    • aneta-skarpeta Re: Halloween - kontrowersyjne? 17.10.12, 23:36
      jestem głęboko rozczarowana, że sklepikarka nie została ukrzyżowana- bo na to się zanosiło

gdzie mieszkasz, w Osadzie? ( the Village)? bo coś mi to tak pachniewink
      • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:35
        aneta-skarpeta napisała:

> jestem głęboko rozczarowana, że sklepikarka nie została ukrzyżowana- bo na to s
        > ię zanosiło
        >
        >chyba spalona na stosie"-D
        • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 08:35
          big_grin
          • buddy_valastro Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 09:49
            Jesli nie chcesz ryzykowac - zrezygnuj. Przeprowadzilam sie z Wawy do malej miejscowosci i jest jawna indoktrynacja ze swieto jest zabronione. Corka nie chodzi na religie, ale nawet ona jest tym nasiaknieta. Nie pozwolila mi w zeszlym roku postawic wydrazonej dyni. Szok sad
      • raszefka Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:14
        aneta-skarpeta napisała:

> jestem głęboko rozczarowana, że sklepikarka nie została ukrzyżowana- bo na to s
        > ię zanosiło
        >
        >

No, sklepu bym nie podpaliła, ale wpisała na listę "tutaj nie kupujemy". Ot, takie uprzedzenie.

Chociaż.... PiP nie znalazł się na liście, mimo paskudnie umalowanych dyńków ustawionych na lodówce z sałatami i jednodniowymi soczkami uncertain
    • mamalgosia Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:15
      We mnie nie budzi żadnych emocji, ale jeśli już to negatywne. Moje dzieci nie chodzą na imprezy halloweenowe
    • akniwlam Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:21
      Witam się pięknie, też jestem nowa-podczytująca-od-dawna.
      Ja za zorganizowanie lekcji angielskiego o Halloween miałam nieprzyjemną rozmowę z katechetką i dyrekcją. Za rysowanie w zeszycie dyni i hasło trick or treat, bo mniej-więcej tyle zrobiliśmy na tej jednej lekcji. Co ciekawe, Andrzejki w tej szkole mają, i topienie Marzanny. Bo to polskie tradycje. A Halloween to wraże, satanistyczne i zagramaniczne. Po prostu niektórzy na tym tle mają kompletnego bzika i tyle, racjonalnie z tym się dyskutować nie da. Żeby nie było, ja Halloween też nie obchodzę, nie obchodziłam i obchodzić nie będę, po prostu w trakcie lekcji języka obcego powinno się wplatać takie wątki, związane z kulturą kraju, w którym się tym językiem mówi.
      Ja bym na Twoim miejscu urządziła tak, jak sugerują poprzedniczki, jakieś Święto Dyni albo Andrzejki, bo Ty nie chcesz chyba niczym Siłaczka iść w naród niosąc oświaty kaganiec, tylko prowadzić salę zabaw i nie potrzeba Ci akcji odstraszających potencjalnych klientów. I podziękuj znajomej za ostrzeżenie, bo mogłabyś mieć pod oknami pikietę oburzonych słuchaczy pewnej rozgłośni. A jeśli chcesz rozruszać interes, urządzając zabawy tematyczne, to zawsze możesz sięgnąć po tematy związane z bohaterami literatury dziecięcej czy filmów, zdobyczami techniki... Typu w rocznicę pierwszego lotu w kosmos - Dzień Kosmiczny, są też dni Pluszowego Misia, czy jakiegoś bajkowego bohatera (tylko takiego, do którego nie roszczą sobie praw drapieżne korporacje, np. Puchatek odpada). To chyba kontrowersji nie wzbudzi, światopoglądowo neutralne - chociaż pewnie mniej popularne.
      • marina2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:30
        nie lubię tego dnia.nie obchodzę.dzieci na taką imprezę też bym nie posłała.
        dla mnie klimat przełomu października i listopada jest refleksyjny,zaduszny.
        rozumiem anglistki ,które opowiadają o tradycji krajów anglosaskich to jest ok.przeszczepianie jej na siłę na grunt polski nie podoba mi się.
        w dodatku o ile dobrze pamiętam w USA czy GB rodzice towarzyszą dzieciom tzn. idą na zbieraczami słodyczy.u nas tego nie zauważyłam.i to jest kiepskie.
        tak się złożyło,że dwa lata pod rząd 31.10 wracaliśmy z pogrzebów bliskich osób.wywiesiłam kartkę na furtce "żałoba" i naprawdę miałam wszystko gdzieś.zbieracze mieli to jednak w dyni i na hasło nie obchodzę tego "święta" grzecznie spokojnie powiedziane nasz dom zarąbał w elewację jajami.spróbujcie zmyć jajo z muru-tylko remont.na hasło Halloween robi mi sie słabo.
        • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:45
          Może zorganizuj Dziady zamiast Halloween. To to samo, ale na pewno rdzennie polskie wink Będzie jeszcze bardziej mroczno i straszno. Ale nie wiem, czy dzieci zniosą wink
          Halloween to po prostu wigilia Wszystkich Świętych, która jest celebrowana w wielu krajach. Ale, żeby to wiedzieć to trzeba się trochę doedukować.
          • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:14
            fogito napisała:

> Halloween to po prostu wigilia Wszystkich Świętych, która jest celebrowana w wi
            > elu krajach. Ale, żeby to wiedzieć to trzeba się trochę doedukować.

Taaak i nie jest "celebrowana" (chyba świętowana raczej??) w Polsce. Ale żeby to wiedzieć to trzeba się trochę doedukować.
            • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 08:41
              ardzuna napisała:

>
              > Taaak i nie jest "celebrowana" (chyba świętowana raczej??) w Polsce. Ale żeby t
              > o wiedzieć to trzeba się trochę doedukować.

Alez był swego czasu świętowana w Polsce więc możesz wrócić do Dziadów jak chcesz. Ja wolę wesołe Halloween tongue_out
              • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 14:44
                Skoro twierdzisz że Dziady są smutne, to napisz co w ogóle wiesz o Dziadach. I co? Nic? Bo w marketach nie propagują i w amerykańskich filmach też nic o tym nie było?
        • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:40
          pamiętaj w takim razie, żeby nie ubierać choinki, bo co prawda to protestancki zwyczaj ale jednak oparty na stawianym snopku, wcale nie przez katolików
          • dgr Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:51
            Tzn. że już rodzi się nowa świecka tradycja, polegająca na tym że należy lubić hellowen ? A jak ktoś nie lubi i nie chce w nim uczestniczyć, to jest "bee" i musi się wytłumaczyć, bo np. stawia choinkę na Boże Narodzenie ?
      • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:13
        akniwlam napisał(a):

> Witam się pięknie, też jestem nowa-podczytująca-od-dawna.
        > Ja za zorganizowanie lekcji angielskiego o Halloween miałam nieprzyjemną rozmow
        > ę z katechetką i dyrekcją. Za rysowanie w zeszycie dyni i hasło trick or treat,
        > bo mniej-więcej tyle zrobiliśmy na tej jednej lekcji. Co ciekawe, Andrzejki w
        > tej szkole mają, i topienie Marzanny. Bo to polskie tradycje.

Szokujące! Jak można w polskiej szkole odtwarzać polskie tradycje? Godne potępienia.
        • jowita771 Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 12:05
          Chyba nie zrozumiałaś. Post, który komentujesz, napisała anglistka. Nauka języka obcego to też pokazywanie kultury danego kraju. A Andrzejki i topienie Marzanny jest równie pogańskie, co Halloween, i to katechecie i dyrektorce nie przeszkadza jakoś.
          • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 14:52
            Chyba ty nie zrozumiałaś. Pamiętam tamten wątek z zeszłego roku. Nie będę go teraz szukać ale sprawa tam była znacznie bardziej zaawansowana niż rysowanie czegoś w zeszycie (były też przebieranki i dużo przygotowań OIP). Natomiast panna urwała się z choinki bo wygląda jakby miała za złe, że ona nie może zorganizować helołinu a Marzanna to już, proszę ja pani, topiona jest. Pogańskość Marzanny niewiele mnie obchodzi, nie jestem bojówką katolicką. Jest to jednak święto polskie i trudno się dziwić że polska szkoła je organizuje. Należy się cieszyć że dba o znajomość rodzimych tradycji.
            • jowita771 Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 14:53
              A co jest złego w tym, że anglistka organizuje Halloween? Świadczy tylko o tym, że się przykłada do pracy.
              • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 19:35
                Być moze z linią szkoły niezgodna była organizacja Halloween a lekcja tematyczna by nie przeszkadzała nikomu. Nie wiem, nie jestem dyrektorem tej szkoły. Złe jest natomiast że anglistka ma pretensje do szkoły do organizowania topienia Marzanny i nie rozumie różnicy między tym obrzędem oraz Halloween (w odniesieniu obchodzenia ich w Polsce).
    • amonette Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 10:52
      Krucjata antyhelołinowa to jeden z ideologicznych elementów spajających środowiska ultrakatolickie. Coś z Czym się Walczy, satanizm, mitologia celtycka i Samo Zuo Wcielone.
      Ciekawe, czy wioska rzeczywiście taka jednolita światopoglądowo wink. A bardziej Ty jesteś w stanie ocenić, czy ludziom spodoba się taka zabawa wbrew proboszczowi i aktywistkom. I czy sie z tych kontestatorów utrzymasz wink
      • carmita80 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:33
        Szkoda, bo okazja do fajnej zabawy.
        Moje dzieci sa w szkole katolickiej, ale problemu z tym nie ma, bo i tak zawsze w tym okresie sa wakacje szkolne. Mieszkam w Anglii wiec tu sie to jak najbardziej obchodzi i dzieci chodzace do szkol katolickich tez obchodza. Moje uwielbiaja Halloween a ja nie moge sie doczekac do bonfire night to moje ulubione.
      • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:12
        jak to sie dzieje, ze w takim UK (i nie tylko, ale UK znam) wyznawcy różnej wiary i rózne święta współistnieją ze sobą bez żadnego konfliktu. jest Halloween, świętujemy Halloween, jest chiński nowy rok, świętujemy nowy rok, jest hinduskie święto świateł, świętujemy wszyscy święto świateł, jest brytyjskie święto Guy Fawkesa, mamy w całym mieście fajerwerki, które oglądają i Brytyjczycy, i azjaci i polacy.. dlaczego w Polsce to takie niezrozumiałe i kontrowersyjne i zawsze coś musi być przeciwko komuś?
    • gaskama Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:37
      Ja dziś - na wyraźną prośbę syna - zaniosłam do szkoły malowane dynie, by ozdobić klasę. Niosłam je z mieszanymi uczuciami. Szkoła społeczna, niekoniecznie katolicka w nazwie, ale jednak. Syn akurat chodzi na etykę. Też się zastanawiałam, czy nikt nie poczuje się jakoś .. no ten teges. Ale czemu dynia miałaby urazić czyjeś uczucia? Ja też nie padam trupem od krzyża w klasie. Mam nadzieję, że nikt się nie przyczepi.
    • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:47
      Rany, co za schizole...
      Chciałabym żeby ktoś mi konstruktywnie odpowiedział na pytanie "dlaczego nie". Jak ktoś nie lubi, nie chce to niech nie obchodzi ale dlaczego jeśli chcę zrobić imprezę "halołynową" to zarzuca się mnie takimi epitetami że cycki opadają? Przecież nikt się do dyni nie modli, to tylko zabawa i nie ma nic a nic wspólnego z wyznaniem. Nie wypada też we "wszystkich świętych".
      Swoją drogą dlaczego wszyscy mylą wszystkich świętych ze świętem zmarłych - dniem zadusznym?
      • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 11:51
        Mając tyle fajnych polskich świąt, zastanawiam się, po co promujemy na siłę cudze?

Tylko dlatego że zagranicznego pochodzenia i podkręcane przez sieci handlowe?
        • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:05
          ceide.fields napisała:

> Tylko dlatego że zagranicznego pochodzenia i podkręcane przez sieci handlowe?

Bo są weselsze? Bo i tak za dużo w nas smutku na co dzień? Bo oswajają ludzi ze śmiercią w lekki żartobliwy sposób. Coś a'la czasy baroku i tańce śmierci w wersji uproszczonej... odsyłam do googla wink Bardzo staropolski zwyczaj.
          • amonette Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:08
            Tiaaa, sieci handlowych zupełnie nie interesuje Boże Narodzenie i Wielkanoc, bardzo kameralnym , niekomercyjnym i typowo religijnym świętem jest Pierwsza Komunia...
            • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:39
              Owszem, dzień Pierwszej komunii jest świętem dla dziecka i rodziny. Świętem religijnym
          • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:37
            To niech się odbywają w krajach w których powstały zamiast robić internacjonalny standard. Tak samo głupio wyglądają dynie u nas jak choinki w Chinach.

A Andrzejki, Jasełka czy topienie Marzanny nie są smutne.
            • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:42
              Bardziej martwiłabym się komercjalizacją świąt, tych naszych, Polskich. Ludzie zaciągają kredyty na "bożenarodzenie". Gdzie tu duch świąt? O uroczystościach z okazji sakramentów wszelakich już nawet nie wspomnę. Przy halloween nikt przynajmniej nie udaje że kogoś wspomina czy świętuje jakieś ważne wydarzenie.
              • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:46
                Nie spotkałam się z tym zjawiskiem, ani nie znam nikogo kto by zaciągał na ten cel kredyt. Zapewne to tak samo popularne jak forumowi słynni emeryci i inny ubodzy żywiący się tłumami na śmietnikach.
                • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:58
                  ceide.fields napisała:

> Nie spotkałam się z tym zjawiskiem, ani nie znam nikogo kto by zaciągał na ten
                  > cel kredyt. Zapewne to tak samo popularne jak forumowi słynni emeryci i inny ub
                  > odzy żywiący się tłumami na śmietnikach.

Nie? Oj ależ wielu bierze kredyty konsumpcyjne przed świętami, bo w Polsce mamy cudowny zwyczaj "zastaw się a postaw się" nawet jak potem będziesz głodować. Czyż nie?
                  • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:02
                    Oczywiście ematki nie biorą, tylko ta ciemogrodzka polska masa big_grin

Napisz jeszcze o pijanych wujkach leżących pod stołem po Wigilii i bekających po zjedzeniu wiadra kapusty z grochem big_grin
                    • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 17:13
                      ceide.fields napisała:

> Napisz jeszcze o pijanych wujkach leżących pod stołem po Wigilii i bekających p
                      > o zjedzeniu wiadra kapusty z grochem big_grin

to jest oczywista oczywistość big_grin
                • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:08
                  Czyli te kosze pełne żarcia i drogich prezentów, które widuję w marketach przed świętami to fatamorgana? Brak wolnych miejsc w lokalach w maju i popyt na laptopy zwiększony w czasie komunii to też zwidy.
                  • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:11
                    A wszystko na kredyt big_grin
                    • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:02
                      A gdzie ja tak napisałam? Czy to że ludzie robią cyrk za gotówkę nadaje głębszy sens Bożemu Narodzeniu? O kredytach pisałam jako jednym z aspektów komercjalizacji świąt.
            • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:45
              ceide.fields napisała:

Tak samo głupio wyglądają dynie u nas jak choinki w Chinach.

A w Chinach to katolików nie ma wcale? Wydaje mi się, że są. Chyba zapominasz, że świat to teraz globalna wioska ze wszystkimi tego konsekwencjami.

>
              > A Andrzejki, Jasełka czy topienie Marzanny nie są smutne.

jakbyś była na miejscu Marzanny to inaczej byś śpiewała tongue_out
              • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:48
                Mnie się taka globalność nie podoba, Urokiem świata jest to, że jego zakątki różnią się od siebie zwyczajami i kulturą.

Aczkolwiek zgadzam się, że są tacy dla których wszystko jedno czy to Hong Kong czy Hawana, byle były dynie big_grin
                • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:56
                  ceide.fields napisała:

> Mnie się taka globalność nie podoba, Urokiem świata jest to, że jego zakątki ró
                  > żnią się od siebie zwyczajami i kulturą.

No to masz problem, bo to jest nieunikniona konsekwencja rozwoju cywilizacji.

> Aczkolwiek zgadzam się, że są tacy dla których wszystko jedno czy to Hong Kong
                  > czy Hawana, byle były dynie big_grin

W Hawanie to oni nie mają co do garnka włożyć więc każda dynia na wagę złota.
                  • ceide.fields Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:03
                    Czyżby? Może więc zapromujmy islamskie zarzynanie baranków. Podobno też radosne święto big_grin
                    • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 17:12
                      ceide.fields napisała:

> Czyżby? Może więc zapromujmy islamskie zarzynanie baranków. Podobno też radosne
                      > święto big_grin

Ja się na wsi wychowałam więc z zarzynaniem jestem obeznana. I takie bicie świni to faktycznie było święto. Teraz też się w Polsce zwierzątka morduje więc nie widzę przeciwwskazań do ewentualnego świętowania.
                      • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:08
                        > Ja się na wsi wychowałam więc z zarzynaniem jestem obeznana. I takie bicie świn
                        > i to faktycznie było święto.

Ha, nadal jest. Rzekłabym że to taka polska tradycja. Nie bądźmy dziećmi, jemy mięso " z zabitego".
        • akniwlam Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:49
          Mając tyle fajnych polskich świąt, zastanawiam się, po co promujemy na siłę cud
          > ze?

Dlatego, że też są fajne? Że podobają się dzieciom? Że występują w licznych kreskówkach i nikt ich wcale nie promuje na siłę, wielu dzieciom po prostu się takie święto może podobać, jako okazja do przebrania się i powygłupiania, jak na balu karnawałowym? Czy ktoś komuś na siłę każe obchodzić Halloween i zarazem zabrania obchodów Dziadów, Jarego Święta czy Kupały? Bo jeśli piszesz o POLSKICH, słowiańskich świętach, to chyba te masz na myśli - mają one zresztą równie wraży, pogański, diaboliczny charakter i gdyby ktoś usiłował je hucznie obchodzić, to walczyłyby z tym te same środowiska, co z Halloween. Bo to nie jest walka ze zwyczajem z importu, tylko z neopogaństwem, kalającym nasz, prawda, prawowierny i stuprocentowo katolicki Naród przez wielkie N. Nagonki ze strony takich właśnie środowisk obawia się Autorka. Nikt, kto przyjmuje to święto niechętnie tylko dlatego, że mu się anglosaskie pochodzenie nie podoba, nie będzie pisał pism do proboszcza i żądał usunięcia bluźnierczych elementów z wystawy sklepowej.
          • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:15
            o to to. neopogaństwo. kluczowe słowo smile
        • akniwlam Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:58
          I jeszcze jedno. A te "staropolskie" Boże Narodzenie i Wielkanoc to nie są niby obcego, zagranicznego pochodzenia???
          Widzisz, nawet w czasach zanim swiat stał się globalną wioską, święta i zwyczaje "wędrowały" sobie po świecie, przenikały się, nabierały nowych treści i znaczeń. Na tym polega wymiana kulturalna. A jeśli nam się to nie podoba, to droga do piastowskiej chaty otwarta, możemy się pookładać kościanymi maczugami i kamiennymi toporkami, będzie prawdziwie po staropolsku.
        • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 20:50
          ceide.fields napisała:

> Mając tyle fajnych polskich świąt, zastanawiam się, po co promujemy na siłę cud
          > ze?
          >
          >a dlaczego na siłę? jakie w polsce sa wesołe święta, albo powiem inaczej, które sa obchodzone wesoło?
        • soha2 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 21:06
          a któreż to polskie święta są takie fajne - szczególnie jak się nie jest katolikiem - ok, BŻ, może nawet i wesołe, gdyby nie ta indoktrynacja o tym ubóstwie i to zawodzenie. Wielkanoc - oj, trochę powagi, bo Jezusa z krzyża zdjęli, żadnych chichów, chachów. Zaduszki - takie fajne, że tylko sobie w łeb strzelić. Boże ciało - zawodzenie pod kolejnym ołtarzem, nie wspomnę o rocznicach przegranych powstań i wojen. Zero radości, chęci pobawienia się itd
          Więc nie widzę powodu aby z dzieckiem pochodzić sobie po domach i mieszkaniach - dziecko w stroju wybranym ma radochę a ja się cieszę, że ono się cieszy.
          • arwena_11 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:10
            Wielkanoc jest bardzo radosna, świętujemy Zmartwychwstanie Jezusa, czyli przezwyciężenie śmierci. To jest RADOŚĆ. Jedynym smutnym dniem jest Wielki Piątek, ale reszta dni jest radosnych.
            • kolpik124 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:15
              A gdzie tam, na forum wiedzą zawsze lepiej, zaraz ci napiszą, że zawodzenia, jęki, a po mszy pan domu pije wódkę, boje żonę i dzieci, a potem idzie z księdzem do burdelu big_grin

Widać takie mają wspomnienia i doświadczenia wink

A najlepsze i najweselsze święta to te które promują w TVN-ie big_grin
              • chipsi Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:12
                A ja tam bardzo lubię polskie święta. Nawet te smutne (chociaż nigdy nie lubiłam postu wink). U nas w domu zawsze obchodzi się je rodzinnie. Nie przeszkadza mi to jednak w tym by dziecku pozwolić się przebrać za czarownicę czy dostać czekoladki na walentynki. A co z dniem kobiet? Słyszałam że to komunistyczny wynalazek tongue_out
                • kolpik124 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:21
                  Nigdy nie celebrowałam dnia kobiet. Równie dobrze możemy świętować dzień strażaka, wegetarianina, pluszowego misia...cały rok mamy jakiś dzień big_grin
              • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 16:10
                kolpik124 napisała:

i, a potem idzie z księdzem
                > do burdelu big_grin

Ksiądz do burdelu raczej nie chodzi, bo byłby rozpoznany. Wskakuje do swojego autka i jedzie do swojej dziewczyny, albo chłopaka. Sam bez świadków wink Zaobserwowane w realu wink

> A najlepsze i najweselsze święta to te które promują w TVN-ie big_grin

lepsze są na CNN albo BBC tongue_out
          • raszefka Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 22:43
            soha2 napisała:

>
            > Więc nie widzę powodu aby z dzieckiem pochodzić sobie po domach i mieszkaniach
            > - dziecko w stroju wybranym ma radochę a ja się cieszę, że ono się cieszy.

Ale w Polsce się tak robi... robiło dzień przed Popielcem.
        • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:13
          ale co to znaczy polskie? i cudze? ja sie urodzilam w Posce, ale blizszy mi jest Halloween niż Andrzejki. i co ze mną zrobisz? rzucisz klątwę?
      • amonette Voila ;-) 18.10.12, 11:53
        www.anika.alleluja.pl/tekst.php?numer=38449
        • fogito Re: Voila ;-) 18.10.12, 12:09
          powiało grozą surprised
        • chipsi Re: Voila ;-) 18.10.12, 12:24
          "biblia szatańska" ... OJP... Hahahahaha
    • sueellen Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:25
      Mamy piekne polskie święta i tradycje. Nie rozumiem po co robimy badziewne kopie z hameryki.

Naprawdę. Zazdroszczę mojemu M. W jego rodzinie mało kto się ugiął pod presją choinki i Św Mikołaja. U nich prezenty są na 3 Króli. Koniec i kropka. Taka tradycja.

Festiwale, parady, karnawał, sam wielki tydzien to niesamowite barokowe wydarzenie, no i jeszcze corrida i te suknie flamenco.

A w Polsce co? Zamiast kultywować tradycję własną, topienie marzanny, noc kupały, andrzejki to rozwalamy poważne i piękne świeto by zaserwować ksero tandetnego halloween. Blee.
      • fogito Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 12:27
        sueellen napisała:

>
        > A w Polsce co? Zamiast kultywować tradycję własną, topienie marzanny, noc kupał
        > y, andrzejki to rozwalamy poważne i piękne świeto by zaserwować ksero tandetneg
        > o halloween. Blee.

Nie bardziej tandetne niż choinki w listopadzie we wszystkich polskich sklepach.
        • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 20:54
          fogito napisała:

>
          > Nie bardziej tandetne niż choinki w listopadzie we wszystkich polskich sklepach
          > .
          w listopadzie? podobno już od dobrego tygodnia w kauflandzie cala ściana mikołajów stoi
      • ceide.fields sueleen 18.10.12, 12:42
        10/10
        • policjawkrainieczarow Re: sueleen 18.10.12, 16:26
          ceide.fields napisała:

> 10/10

przeciez to nie jest święto amerykańskie, tylko europejskie i starsze niż najstarsze plemiona Polan.
          • sueellen Re: sueleen 18.10.12, 19:04
            Ale nie polskie.
            Halloween obchodzę, jubileusz królowej, świeto lata i swieto wiosny tez ale w UK, a nie w POlsce. W Polsce są inne święta.
            • policjawkrainieczarow Re: sueleen 18.10.12, 20:23
              sueellen napisała:

> Ale nie polskie.

po pierwsze, zarzucalas, ze amerykanskie, po drugie, ktorez to ze swiat obchodzonych w POlsce jest polskie (nie licze okazji typu 11 listopada)?
              • sueellen Re: sueleen 18.10.12, 23:24
                W Polsce zaistniało wyłącznie dzięki amerykańskim filmom i sieciom handlowym. Z naszą kulturą nie ma nic wspólnego.
                • policjawkrainieczarow Re: sueleen 19.10.12, 02:59
                  Wijesz sie jak piskorz, Jest to swieto z kregu kultury chrzescijanskiej, gdyby dziewczyna chciala obchodzic Ramadan, to bys mogla tak powiedziec.

https://elizabanicka.pl/eliza468x60.gif
                  • kolpik124 Re: sueleen 19.10.12, 07:55
                    Nie wiedziałam, że wampiry, wilkołaki i móżdżek ociekający krwią to chrześcijańskie świąteczne akcesoria big_grin
                    • policjawkrainieczarow Re: sueleen 19.10.12, 17:28
                      akcesoria z kregu kultury chrzescijanskiej. Tak, jak postac szatana. Nie dziekuj, drobiazg.
                      • kolpik124 Re: sueleen 19.10.12, 21:29
                        Napisz jeszcze o zakrwawionym facecie wiszącym na krzyżu.

Biegaj do marketu, helołinowa promocja jeszcze trwa big_grin
            • claudel6 Re: sueleen 19.10.12, 23:23
              srolskie. z racji tego, że siedzę geograficznie w Polsce mam prawo tylko do świąt katolickich? a ty co? do czego dajesz sobie prawo? do świąt polskich, hiszpańskich, brytyjskich czy z całego świata, z racji tego, ze w UK mieszkają wszystkie narodowosci?
      • carmita80 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:08
        A w Polsce co? Zamiast kultywować tradycję własną, topienie marzanny, noc kupały, andrzejki to rozwalamy poważne i piękne świeto by zaserwować ksero tandetnego halloween. Blee.

A ilu znasz Polakow, ktorzy kultywuja polskie swieta? Jaki narod taka tradycja i taka kultywacja. Ja nie przypominam sobie (a jednak duza czesc swojego zycia w pl spedzilam) zadnego celebrowania nocy kupaly czy pozegnania zimy. Andrzejki sie zdarzaly, w szkole zabawy bywaly z wrozbami wesolo bylo, ale wsrod doroslych to raczej okazja do wypicia i tyle.
        • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:19
          No to świętujmy Andrzejki, a nie latajmy z kościotrupkami i wydrążonymi dyniami.
      • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:19
        ty dziewczyno mieszkasz w uk? really? i myślisz, że Halloween to jest święto amerykańskie? yy..no cóż.. no comments. albo weź się lepiej doedukuj, bo robisz siarę.
    • jagaa Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 13:08
      Mój syn urodził się 31 października. W zeszłym roku (dla czystej rozrywki i "czegoś innego") zrobiłam mu urodziny halloweenowe. Dom ozdobiony, napiekłam się różnych, ohydnie wyglądających rzeczy, po raz pierwszy w życiu wydrążyłam dynie itp. Mina gości - bezcenna! smile Dzieci zachwycone były wszystkim - obrzydliwym z wyglądu jedzeniem, robalami, pająkami, po prostu szał. Dorośli w totalnym szoku, ale pozytywnym. Wszyscy zachwyceni. W tym roku ponieważ zostały mi różne rzeczy halloweenowe i dalej mam zapał do zabawy, a nawet zakupiłam nowe dekoracje - będzie znów przyjęcie dyniowe.

I mówię od razu - nie obchodzę Halloween, nie chodzimy po domach żebrząc o cukierki, nie przebieramy się, nie straszymy nikogo, po prostu robię wesoły, domowy klimat. I nie przeszkadza mi to na drugi dzień iść na groby.
      Traktuję to jak zabawę, jak urodziny mojego dziecka. Tak mało mamy radości w życiu, dlaczego się nie pośmiać razem z dziećmi jedząc robaki albo nietoperzowe ciastka, albo parówki w kształcie mumii ?

Aha, jeszcze dodam. Bo może jest to istotna informacja. Jestem ateistką, nie chodzimy do kościoła, a syn od tego roku nie chodzi na religię. Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc obchodzę na zasadzie tradycji. Nie odczuwam więc religijnych oporów przed ozdabianiem domu dyniami.
      • hellulah Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 16:17
        Moje dziecię od lat chadza na takie czy siakie imprezy około-Hellyłynowe, ale nie zbierała nigdy cukierków po domach (zwyczaj z suburbii - jak niby to kultywować w mieście, wśród bloków? zbyt niebezpiecznie, ludzie nieprzygotowani i nie wdrożeni); czyli zasada dzieci bawią, bo chcą, a postronnych się w to nie miesza.

Na groby z zadumą i często łzami chodzimy swoją drogą, to jest inne święto i w innym terminie tak nawet jakby.
    • policjawkrainieczarow Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 16:16
      Generalnie osądzono kierowniczkę tego sklepu jaką osobę występu
      > jącą przeciwko kościołowi i wręcz sprzyjającą szeroko pojętym "siłom nieczystym
      > " smile))

bezsęsu big_grin nazwa Halloween pochodzi od tego, że jest wigilia Wszystkich Świętych (All HAllows), więc jest jak najbardziej związana z "normalnym" świętem, ma korzenie w Irlandii, czyli mocno katolickim kraju, a przebieranki? w wigilie Bożego Narodzenia tez chodza kolędnicy i tam jest turoń czy diabeł, bywa tez herod lub smierć, n'est-ce pas?
      Przygotuj jakąs wstawkę edukacyjna na temat pochodzenia tradycji i zamknij gęby oponentom, ze to ma byc nauka poprzez zabawę.
      • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 19:20
        policjawkrainieczarow napisała:

> ch (All HAllows), więc jest jak najbardziej związana z "normalnym" świętem, ma
        > korzenie w Irlandii, czyli mocno katolickim kraju,

No i co z tego??? Ja jestem w Polsce. To kawał drogi od Irlandii.
        • policjawkrainieczarow Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 05:52
          > No i co z tego??? Ja jestem w Polsce. To kawał drogi od Irlandii.

może przeczytaj post początkowy i zwróć uwage, kto się burzy przeciwko halloween i dlaczego...
          • ardzuna Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 14:42
            Imprezy można sie czepiać z różnych szczegółowych powodów i wszystko mi jedno co myślą bojówki radiomaryjne. Pytanie w pierwszym poście było o kontrowersyjnośćobchodzenia tego święta w Polsce i tak, uważam że jest mocno kontrowersyjne i nie trzeba należeć do bojówek radiomaryjnych żeby to odczuwać.
    • anika772 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 20:46
      Czy w was drogie forumowiczki Hallowe
      > en budzi również tak negatywne emocje? Będę wdzięczna za każdy głos w dyskusji.
      Owszem, budzi, ale bez ideologii religijnej. Zwyczajnie nie lubię tematyki duchowo-upiorno-horrorowej. Bleee i brrrrr.
      • lily-evans01 Re: Halloween - kontrowersyjne? 18.10.12, 22:13
        Cóż, u nas w mieście wojewódzkim średniej wielkości najbardziej huczne Halloween będzie w nowej galerii handlowej. Konkursy na przebrania, malowanie twarzy, lansowanie jakichś tam gadżetów dla dzieciaków itp. Było już raz w tamtym roku chyba i nikt się nie czepiał, chociaż okolicznościowy wystrój i szaleństwa ogarniają 3 piętra.
        W sumie dziwi mnie to oburzenie, tym bardziej, że Halloween ma korzenie europejskie, irlandzkie, jak to zostało wyżej napisane.
        • kolpik124 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 07:55
          No właśnie...w nowej galerii handlowej.

I byznes się kręci big_grin
          • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:05
            kolpik124 napisała:

> No właśnie...w nowej galerii handlowej.
            >
            > I byznes się kręci big_grin
            A na Bozym Narodzeniu się nie kręci? A jakoś nikomu nie przeszkadzają tony mikolajów juz od peździernika( tak juz się zaczyna od pażdziernika teraz)
            • kolpik124 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:07
              Owszem na BN też się się kręci.

Tylko nie pamiętam aby BN w naszym kraju wprowadzały zagraniczne sieci handlowe, Pasterki też nie odprawiają w galerii big_grin
              • iin-ess Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:56
                kolpik124 napisała:

> Owszem na BN też się się kręci.
                >

> , Pasterki też nie odprawiają w galerii big_grin

Przyjdzie i na to czas
                • kolpik124 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:00
                  Poinformuj mnie jak przyjdzie big_grin
              • lily-evans01 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 09:46
                Ale autorce właśnie o to chodzi, żeby jej byznes się kręcił i firma rozwijała.
                Porównanie Halloween z Pasterką jak dla mnie nie trafione - Halloween nie jest żadnym obrządkiem sakralnym chyba wink.
                Co do komercjalizacji Bożego Narodzenia choćby i całej oprawy okołoświątecznej - zwróć uwagę na to, co się stało w naszej kulturze z postacią Św. Mikołaja. Z biskupa pomagającego ubogim stał się tłustym gostkiem w czerwonym kubraku, który tak naprawdę przybywa, żeby zaspokoić dziecięce konsumpcyjne potrzeby. A za taki wizerunek odpowiada między innymi jedna z międzynarodowych korporacji spożywczych wink.
                • policjawkrainieczarow Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 17:43
                  > - zwróć uwagę na to, co się stało w naszej kulturze z postacią Św. Mikołaja. Z
                  > biskupa pomagającego ubogim stał się tłustym gostkiem w czerwonym kubraku,

juz nie mówiąc o tym, że jesli cos zostalo spopularyzowane przez amerykanski marketing (nie zawlaszczone, jak BN, tylko wlasnie wylansowane, wlacznie z wygladem), to wlasnie swiety Mikolaj. I to stosunkowo niedawno, mniej niz 100 lat temu. A poprzednei wersje Sw Mikolaja przeciez tez nie byly polskie, tylko z polnocy Europy.
                • claudel6 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 23:26
                  Halloween nie jest
                  > żadnym obrządkiem sakralnym chyba wink
                  nie do końca prawda. w pewnych religiach jest jednym z 8 głównych świąt koła roku.
                  • malwa51 Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 00:30
                    Ale w poganstwie swieta nie traca chyba komercja rodem z USA?

Mnie przeszkadza w H to, o czym pisalam wczesniej - wciaganie do zabawy niezainteresowanych. Gdyby sasiad pietro wyzej urzadzil impreze nawet glosna z tej okazji- nie przeszkadza mi - okazja jak kazda inna, dyskoteka w szkole - takze nie, jesli natomiast bede miala robote, bo nie otworzylam drzwi nieznanym dzieciakom domagajacym sie cukierkow (mojemu mezowi kiedys trafily sie dzieciaki chcace kasy) - no, sorry wink

To polskie i tutejsze (skandynawskie) Halloween jest komercja, rodem z amerykanskich filmow, tylko (jeszcze) nie na taka skale. Tez mi sie wydaje, ze jest na sile.
                    • policjawkrainieczarow Re: Halloween - kontrowersyjne? 20.10.12, 05:56
                      > Mnie przeszkadza w H to, o czym pisalam wczesniej - wciaganie do zabawy niezain
                      > teresowanych.

e, w teorii tylko. W praktyce ludzie, którzy czekaja na dzieci w domach z cukierkami, dekorują obejścia tymi dyniami i innymi pająkami. Nie jestes zainteresowana - nie dekorujesz i raczej nie będą się dobijac (przeciez i tak dla wszystkich jest oczywiste, że część domów będzie pusta, bo wyszli zbierac cukierki).
    • ala_willa Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:15
      halloween to święto okultystyczne, jeśli jestes wierząca, nie powinnaś tego organizować.
      info.wiara.pl/doc/996632.Halloween-to-wdrazanie-w-magie-i-okultyzm
      • amy.27 Re: Halloween - kontrowersyjne? 19.10.12, 08:21
        dla mnie to przede wszystkim święto, którego u nas się nie obchodzi i nie wynika z naszej tradycji więc organizowanie go jest tak samo zasadne jakby nagle w polsce ktoś dekorował witryny i podstawówki bo jest ramadan.
    • kropkacom Co wasze dzieci na to? 19.10.12, 08:29
      Co wasze dzieci na to? Pytanie do mamusiek, które za żadne Chiny dziecku nie pozwolą. Halloween to nie musi być żadna ideologia.To tylko zabawa w straszenie na wesoło. Co do komercji, dzisiaj w sklepach mamy komercję BN, Wielkanocy. To was nie szokuje?

Rozumiem, ze nie chcecie otwierać drzwi. Nie rozumiem czemu zabraniacie dzieciom dobrej zabawy.
      • malwa51 Re: Co wasze dzieci na to? 19.10.12, 22:32
        "zabraniac" - nikt chyba nie zabrania
        do kupowania badziewia z okazji walentynek, BN czy innego 4 July nikt nikogo nie zmusza
        totez halloween w szkole dziecka/CH czy gdzie indziej by mnie nie obszedl
        gdyby sasiad mnie osobiscie uprzedzil, ze chce dziecko puscic po sasiadach, to git, wpuscilabym i cuksa by ten dzieciak dostal

natomiast jak ktos nie otwiera, nie powinno byc zemsty w postaci jajek, maki na domu, szybie czy czegos innego
        jak pisalam w ktoryms watku, ci, co sie bawia mogliby oznaczyc drzwi naklejka
        Swiadkowie Jehowy czy kolednicy sie nie mszcza za nie otwarcie drzwi - ja przynajmniej nie slyszalam o takich przypadkach, a "psikusa" doswiadczylam; jakbym wiedziala ktory to, to zrobilabym u niego 2x lepiej, albo gnoj by szczoteczka do zebow czyscil do polysku w ramach psikusa z mojej strony

• kropkacom Re: Co wasze dzieci na to? 20.10.12, 08:52
          "Psikus" to część tego kolędowania. Zadziałać tu powinni sami rodzice i wytłumaczyć dzieciom, ze w Polsce, gdzie halloween jest średnio uznawane, "psikus" uważany będzie za totalny wandalizm. Tak myślę.
          • kropkacom Re: Co wasze dzieci na to? 20.10.12, 08:53
            Kwestia jaki wpływ na swoje pociechy mają rodzice, bo mam obawy, że kiepski.
          • malwa51 Re: Co wasze dzieci na to? 20.10.12, 13:13
            Powinni pomoc dzieciom wymyslic fajne psikusy, dla tych, co sie bawia. I tak, zainteresowac sie zabawa oczywiscie wink
            Wyjasnic, co jest chamstwem, a co psikusem. Rzucanie jajcami czy maka, porysowanie drzwi, wylanie oleju przed drzwi - (Szwecja, przyklady nasze i znajomych meza) - to sa "psikusy"?
            Pomijajac, ze tu nikt raczej z dziecmi nie chodzi - Halloween jest tu nowe, status jak w Polsce.

Rzucanie jajami na manifach konczy sie aresztowaniem, obrzucenie nimi czyjejes wlasnosci jest zartem?
            (psikus to wg mnie moze byc np posmarowanie klamki pasta od wewnetrznej strony , postawienie plastikowego kubka/ów z woda przed drzwiami - tu sie wszystkie otwieraja na zewnatrz- no, cos co latwo i szybko da sie usunac smile

Zeby nie bylo - oblewanie starszych czy bezbronnych ludzi wiadrami wody w Smigus tez uwazam za chamstwo. Takoz wandalizm na Prima Aprilis.
            • ardzuna Re: Co wasze dzieci na to? 20.10.12, 14:53
              Rzeczywiście swietna zabawa dla małych złośliwych małp omamionych przez kapłanów marketingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka