Witam drogie emamy. To mój pierwszy post tutaj, aczkolwiek czytam to forum od dawna i wiem, że są tu osoby różnych wyznań i o różnych poglądach, więc mam nadzieję, że uzyskam tu opinię i radę odnośnie mojego "problemu".
Mieszkam w małym mieście i prowadzę tu salę zabaw dla dzieci. W tym roku postanowiłam w ramach dodatkowej atrakcji urządzić w sali coś w rodzaju zabawy halloweenowej, tj. wystrój halloweenowy (jakieś dynie, duszki, nietoperze, czarne i pomarańczowe baloniki z nadrukami halloweenowymi itp.) i dodatkowo jakieś zabawy dla dzieci też w klimacie Halloween. Kompletując dekorację rozmawiałam z Panią z pobliskiego, najlepszego w naszym mieście sklepu z zabawkami i Pani ta przestrzegała mnie przed bardzo przykrymi konsekwencjami jakie ona sama poniosła robiąc w swoim sklepie dekorację w tematyce Halloween. Do sklepu przyszła jakaś specjalna "delegacja" rodziców z małymi dziećmi, która była ogromnie oburzona taką dekoracją wystawy sklepowej. Zgłoszono to podobno do kościoła, urzędu miasta i jakichś innych instytucji jako występowanie przeciwko uczuciom religijnym czy coś takiego... Generalnie osądzono kierowniczkę tego sklepu jaką osobę występującą przeciwko kościołowi i wręcz sprzyjającą szeroko pojętym "siłom nieczystym"

))
Przyznam, że sytuacja ta kompletnie mnie zaskoczyła. Zupełnie nie spodziewałam się jakichkolwiek negatywnych emocji związanych z niewinną moim zdaniem wystawą sklepową. Mam w związku z tym mnóstwo obaw dotyczących planowanej przeze mnie imprezy. Z jednej strony myślę, że nie można dac się zwariować i nie widzę nic złego w tym co zamierzałam zorganizować. Z drugiej strony taka impreza to też dodatkowe koszty - dekoracje, rekwizyty do zabaw, plakaty (te już niestety zapłacone), więc jeśli impreza zostanie zakrzyczana przez przeciwników, to oprócz tego, że nie uzyskam dodatkowego dochodu, to jeszcze poniosę niepotrzebne koszty i być może zaszkodzę sobie na przyszłość.
Mam totalny mętlik w głowie i zupełnie nie wiem co o tym myśleć. Kompletnie nie przyszło mi do głowy, że taka dla mnie niewinna zabawa może wywołać tyle negatywnych emocji.
Co sądzicie o tej sytuacji? Zrobić tą imprezę, czy też pozostać przy bezpiecznym kulturowo mikołaju itp. Chciałam jakoś "rozruszać" to miejsce, przez organizowanie dodatkowo jakichś imprez tematycznych, ale może rzeczywiście Halloween to nie jest najlepszy pomysł na zabawę w małym miasteczku , jak sie okazuje o szeroko pojetych ultrakatolickich poglądach. Czy w was drogie forumowiczki Halloween budzi również tak negatywne emocje? Będę wdzięczna za każdy głos w dyskusji.