babowa 17.10.12, 17:00 pokierujcie udreczona babowa , bo syna ubije potrzebuje wskazowek, wsparcia i zrozumienia bo mam uczucie ze jeszcze troche a bede na takim samym odlocie jak moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 17:06 polskie towarzystwo dysleksji wygooglaj a co synu jest ze go chcesz ubic? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 17:12 Z postu babowej wnioskuję, ze synu jest dysleksja Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 17:15 dysleksja niejedno ma imię, że sie tak górnolotnie wyrażę o szczegóły jakby pytałam Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:19 moofka, ale ze co? mam ci tu litanie synowych niedomagan wypisac? mnie wuj juz trafia, podwojny jestem swiadoma z grubsza co i jak a kuzwa rady nie daje nie chce czytac opracowan, gładkich tekstow o wszelkich dys mnie potrzebne jest zwykłe matczyne słowo i przytakniecie ze inna tez jest ledwo zywa z nerwow przy codziennych, maratonach lekcyjnych szukam pomocy dla siebie, bo najnormalniej w swiecie nie wyrabiam psychicznie z synem jade po diagnoze, mysle ze tam juz pokieruja co, jak i dlaczego ale potrzebuje usłyszec, ze az tak beznadziejna matka nie jestem po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:27 nie jesteś beznadziejna u mnie jazda trwała trzy lata, wymiękałam, płakałam, darłam się szukałam metod, sposobów, g...! aż tu nagle, pod koniec szóstej klasy, powolutku, powolutku zaczęła się poprawa... i jest naprawdę dobrze cierpliwości! wiem, że to sie łatwo mówi, jak by mi kto tak powiedział trzy-cztery lata temu to bym mu odwineła, ale ... ta katorżnicza praca sie opłaciła głowa do góry i zadbaj o siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 babowa 17.10.12, 17:14 A widziałaś to? forum.gazeta.pl/forum/w,23522,16210552,16606704,DYSLEKSJA.html Na forum: "Dzieci wolniej rozwijające się" poruszają problem dysleksji. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 17:17 Są. Szukaj pod "lenie,którym nie chce się uczyć" Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 17:41 babowa, pisz do mnie jak chcesz - od 11 lat pracuję w szkole przyjaznej dyslektykom i jestem właśnie w trakcie diagnozy dysleksji u starszej. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:19 na starszym dziecku był taki dłuuugaśny wątek o dysleksji, poszukaj a ja Cię moge pocieszyć, że z wiekiem się polepsza spróbuj też suplementów, no i ja polecam biofeedback na koncentrację mojemu synowi bardzo pomogły te sesje Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:36 och, pade zyje ta mysla, ze kiedys jakos sie chłopak zbierze w sobie, co nieco ogarnie i da sobie rade w zyciu ale na dzien dzisiejszy , to orka na ugorze wszelkie biofeedbacki, tomatisy sa platne, nie mam szans na darmowe rok temu chodzil niby za darmo w szkole ale tylko raz w tygodniu i to tez bardzo nieregularnie efektow nie zauwazyłam kupilam ten polecany eye q omega, ale tu tez trzeba poczekac e tam, chwilami trace cierpliwosc i wiare ze bedzie spokojnie i normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:50 Babowa nie zalamuj sie. U mnie tez problem z mloda. No bo ile razy mozna jej rlumaczyc ze w j. polskim zaden wyraz nie konczy sie na ó. Z poradni mamy opinie ze jest zagrozona dysleksja. Chodzi na zajecia reedukacyjne. Ale to tylko raz w tygodniu wiec jakiejs poprawy nie widze. No moze ciut lepiej z koncentracja. Dlugo juz podajesz te kapsulki eye q? Bo widze ze cena dosc wysoka i sie zastanawiam czy to na serio cos daje... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 20:03 dlaczego nie masz szans na darmowe? ja byłam z tych, co jak wyrzucają, drzwiami wchodzi oknem i też miałam wrażenie, że trzeba będzie za nim chodzić i pilnować do końca zycia wychodziłam na fitness bo miałam wrażenie, że sama będę musiała się leczyć ciągle miałam w głowie jedną myśl: zwiariuję, zwariuję... pomagają tez tablice motywacyjne-bardzo szczegółowe, powieszone w widocznym miejscu, stały rytm dnia, wieczne sprawdzanie zeszytów, pilnowanie, przypominanie.... wiem, wiem, że to jest potwornie męczące ale uwierz, teraz jak słyszę, że syn dostał piątkę z wypracowania, albo czwórkę z mapy, czy matmy, to mi się wierzyć nie chce, że to to samo dziecko co jeszcze parę lat temu nie wiem jaki jest Twój syn, ale mój sobie radzi również dzięki temu, że jest bardzo sympatycznym gościem, koleżanki z klasy chętnie pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 20:12 nie mam szans, bo darmowe oferuja tylko w szkole w tym roku ograniczono godziny na wszelka pomoc psych-ped i syn ma tylko zajecia z pedagogiem dobre i to, bo choc raz w tyg polowe lekcji mam z głowy wracajac z pracy , mysle ile czasu dzis spedze nad zeszytami i jakie przedmioty sa jutro wybierajac sie z kumpelami na wieczorny wypad, biore pod uwage rozklad lekcji syna, bo przeciez gdy mnie nie bedzie to na bank bedzie zle odrobione a polowa zostanie pominieta, bo nie zauwazył to chore jest oceny nie sa takie złe,ale zachowanie, sposob bycia, brak koncentracji, roztrzepanie, przelewanie sie na krzesłach i tysiace tematow innych niz lekcja biezaca temat rzeka Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 pade 17.10.12, 19:38 Nie slyszalam wczesniej o tym biofeedbacku. Ten sprzet sie kupuje/wypozycza czy raczej w poradni mozna z niego skorzystac? I czy na takie sesje to ktos kieruje czy samemu mozna sobie chciec? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: pade 17.10.12, 19:46 W poradni ale trzeba bardzo uważać na kwalifikacje terapeuty. Wiem to od kogoś, kto przechodził takie szkolenie i o samej metodzie ma bardzo kiepskie zdanie (właśnie dlatego, że takie szkolenie łatwo ukończyć i niewiele ono uczy). Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: pade 17.10.12, 19:52 Dzieki. Podpytam wiec reedukatorke mlodej o ta metode. Moze cos doradzi/odradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: pade 17.10.12, 19:57 ja miałam skierowanie od neurologa, na NFZ mamy we Wrocku świetną przychodnię, gdzie są psychiatrzy, neurolodzy, psycholodzy i rehabilitanci osoba, ktora prowadziła ten biofeedback była profesjonalistą syn sam twierdził, że po zajęciach w przychodni jest wykonczony, bo musi być bardzo skupiony a w szkole jest tak sobie, nic mu te zajęcia nie dają w sumie syn miał około 40 sesji, rezultaty było widać po kilku miesiącach sprzętu nie da się wypożyczyć, trzeba poszukać specjalisty i nie dac sobie wmówić, że 10 sesji pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: pade 17.10.12, 20:03 Kurcze. Poszukalam w necie i w warszawie sporo jest takich miejsc. Tyljo jak wybrac dobrego specjaliste... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 19:23 Jestes na wlasciwym forum,tu co druga ma problemy z j.polskim Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: czy jest jakies forum o dyslektykach, dysleks 17.10.12, 20:36 Nie ubijaj. Moja starsza czytać w miarę szybko nauczyła się w klasie V szkoły podstawowej. Praca nad ortografią zajęła jej 6 lat. Jak nie chce czytać lektur (prawdopodobnie nie jest w stanie)- albo audiobooki albo ty (czy tata) jako lektor. Serce twe wzbierze wtedy współczuciem nad losem dziatek zmuszanych do czytania niektórych pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś