triss_merigold6 Re: samotna ematka, co wybrać? 04.11.12, 17:21 Jeśli nie chce usuwać, to nie powinna się dalej zastanawiać tylko donosić ciążę i urodzić. Pana zdanie nie ma większego znaczenia, nazwisko matki, ustalenie ojcostwa i alimenty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: samotna ematka, co wybrać? 04.11.12, 17:38 a ta 28 latka ma prace i jest niezalezna finansowo? Jesli tak to niech rodzi bo inaczej moze sie juz okazja nie powtorzyc > Dodam, że dziewczyna leczy się /tarczyca, jajniki/ i lekarz twierdził, że może > być duży problem z zajściem w ciąże, więc jest pełna obaw, że jeśli by usunęła, > to mogłaby to być jej ostatnia ciąża w życiu a co konkretnie z tymi jajnikami sie dzieje? Jesli chodzi o tarczyce to naprawde nadczynnosc czy niedoczynnosc mozna regulowac i spokojnie zajsc w zdrowa ciaze i donosic. Byle tylko poziom hormonow byl stale regulowany tabletkami. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: samotna ematka, co wybrać? 04.11.12, 17:41 mężczyzna, lat 36 uważa, że ciąże należy usunąć, nie wie, czy chce aby dziecko miało jego nazwisko... dodam jeszcze ze wyczytalam, iz ponoc 50% Panow panikuje jak sie dowie ze kobieta jest w ciazy. Czasem mowia to wprost kobiecie. Ale ponoc wiekszosc z nich po porodzie zakochuje sie w swoim dzieciaku i zapomina jak utrul zycie kobiecie jak byla w ciazy. Jestem zwolenniczka teorii ze dziecko to przede wszystkim decyzja kobiety. Gdyby opierac sie na tym co faceci mysla i ile dzieci jest planowanych swiadomie przez obie strony to populacja spadlaby o 70% Odpowiedz Link Zgłoś
kotobala Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 01:25 Ja opinii faceta ww. sprawie nie brałabym zupełnie pod uwagę. Nie wiem co bym zrobiła na jej miejscu, na prawdę nie wiem. To zależy od niej. Czy jest gotowa na wstawanie po nocach? Zmaganie się z karmieniem(takim czy owakim). Czy chce to robić sama? To jest JEJ decyzja. Ja mogę tylko napisać, że w TEJ sytuacji nie chciałabym być w ciąży, a jeśli już bym była, to bym ją usunęła. BTW ma ponad dwuletnią córkę, ops..., przepraszam, mamy(droga autorko ironia na potrzeby idealnej emamy). Bardzo współczuję wyboru. Pozdrawiam i trzymam kciuki( bez względu na decyzję). Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 08:14 > Czy jest gotowa na wstawanie po nocach? Zmaganie się z karmieniem(takim czy owa > kim). Czy chce to robić sama? O kurde, tego jeszcze nie bylo.Argument przemawiajacy za usunieciem ciazy- wygodne przesypianie nocy.. Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 09:52 ale były, nawet tu na forum, mamy które to przerosło. naprawdę nie docierają do Ciebie informacje o matkach, które sobie nie radzą z prozą życia i obarczają dzieci winą za "zmarnowane życie", które nie kochają swoich dzieci, które nie potrafią zaakceptować zmian? jak najbardziej trzeba brać pod uwagę fakt, że całe dotychczasowe życie przy noworodku wywraca się do góry nogami i nie każdy daje sobie z tym radę. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 10:19 esr-esr napisała: > jak najbardziej trzeba brać pod uwagę fakt, że całe dotychczasowe życie przy noworodku wywraca się do góry nogami i nie każdy daje sobie z tym radę. Ale to dotyczy też pań, mających męża/partnera. Każda kobieta, zachodząca w ciążę, powinna zatem poważnie zastanowić się nad usunięciem??? Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 11:01 ja myślę, że każda kobieta, która nie planuje dziecka a w ciążę zachodzi, ma w głowie różne myśli. i nigdzie nie napisałam, że należy zastanawiać się nad usunięciem ciąży. napisałam, że trzeba być świadomym ciężaru macierzyństwa i zmian w życiu które przychodzą wraz z pojawieniem się dziecka. i jeśli ktoś zastanawia się nad tym czy urodzić/zatrzymać dziecko to chyba bierze pod uwagę pozytywne i negatywne zmiany w życiu, prawda? inaczej dylematu by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 10:12 Usunelabym,z wlasnej nieprzymuszonej woli nie zostalabym samotna matka. Jesli jednak ona chce,ma zaplecze mieszkaniowo finansowe,bo z alimentami roznie bywa,ma rodzine co jej pomoze to niech rodzi.Najlepiej niech wypisze sobie plusy i minusy i zobaczy ktorych wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 10:14 Moim zdaniem - urodzić dziecko, przecież ona tego chce! Pan będzie miał jeszcze 9 miesięcy na przemyślenie sprawy i oswojenie się z sytuacją. Może akurat się "przekona" do dziecka. A jeśli nie - trudno. Życie różnie się układa, często "dobry" mąż porzuca rodzinę i wtedy matka też samotnie wychowuje dziecko. A bywa też, że samotna matka spotyka fajnego faceta i tworzą szczęśliwą rodzinę. Nie ma reguły, a to, że "pan uważa" to jeszcze nie jest powód, żeby rezygnować z macierzyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: samotna ematka, co wybrać? 05.11.12, 10:31 adwarp napisała: > co byście poradziły? Nic. To jej decyzja i ostatnią rzeczą której potrzebuje to ciotki dobra rada. Odpowiedz Link Zgłoś